Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

of 11 /11
7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta http://slidepdf.com/reader/full/banii-fac-lumea-sa-se-invirta 1/11 Banii, … fac lumea să se  învârtă ! money, money Dar mai inainte iti pot da ameteli si dureri de cap, mai ales daca posezi cateva idei fixe despre bani. In ziua de azi se vehiculeaza atatea prejudecati, ca nu ar strica deloc sa le mai ia cineva la scuturat.

Embed Size (px)

Transcript of Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  1/11

  Banii,

  fac lumea s senvrt !

  money, money

  Dar mai inainte iti pot daameteli si dureri de cap, mai

  ales daca posezi cateva ideifixe despre bani. In ziua deazi se vehiculeaza atateaprejudecati, ca nu ar stricadeloc sa le mai ia cineva lascuturat.

  http://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Qhttp://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q
 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  2/11

  Ce sunt banii ?

  DEX: Moned sau bancnot, ndeplinindfuncia social de mijloc de schimb i deplat (a mrfurilor)

  Cum poi ctiga bani azi ?

  - Din salariu

  - Dintr-o mic activitate particular- Dintr-o afacere

  - Investind ... Imobiliare, burs etc.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  3/11

  Proverbe i ... Prejudeci

  -De ce sunt dolarii verzi?-Pentru ca ii culeg evreiii scoienii nainte sa se

  coaca

  Banii sunt ochiu dracului ... Ban la ban trage ...

  Mai bine srac i curat

  Cine are bani muli fur O prejudecat modern: banii sunt doar nite

  hrtii ... noi nu suntem ataai de bani.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  4/11

  Banii sunt buni

  Toata lumea vorbeste despre bani, dar prea putini dintre noi reusescsa asimileze acest concept. Dovada este distributia bogatiei intreoameni.

  10% din oameni detin 90% din averea lumii.Unul din zece oameni cunoaste cu adevarat ce inseamna banul.

  Socant. Pentru ca banii sunt folositi de toata lumea. Multi dintre noiutilizam acest instrument de schimb, cu valoare materiala, dar maiales emotionala, fara sa stim ce se scurge prin mainile noastre.

  Banii sunt sursa tuturor relelor- declara unii, mai ales atunci candnu ii au. La fel ca orice alt lucru in exces, banii pot deveni un factor alcoruperii caracterului, un subtitut al puterii morale.

  Poate ca nu sunt banii in stare sa tina loc de caracter, dar nici nusunt o conditie esentiala a raului. Si un om fara bani poate fi la fel de

  vicios si de rauvoitor ca si unul bogat.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  5/11

  In aceeasi zona de mit contemporan, intra celconform caruia banii n-aduc fericirea.

  Din pacate, nici lipsa lor. Cel mai ades, o viatalipsita de griji materiale favorizeaza aparitiafericirii in alte planuri. Pe de alta parte, traiul insaracie este foarte rar premisa pe care se

  cladeste fericirea. Daca am succes, oamenii ma vor uri-

  dimpotriva, te poti astepta la admiratie.

  Niciun trandafir fara spinii lui, deci nici succes

  fara invidie. Nu esti responsabil de sentimentulaltcuiva, asa ca, vezi-ti de drumul tau spresucces.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  6/11

  Trebuie sa lucrez mai greu ca sa castig bani- de fapt, trebuie salucrezi eficient.

  Care e suma pe care o doresti? Imparte-o la timpul efectiv delucru si vezi cat ar trebui sa castigi intr-o zi ca sa ajungi la suma

  respectiva. Apoi, gaseste modalitatea de a pune in practica. Trebuie sa castig bani, nu conteaza din ce- si uite asa ajungi sa

  faci ceva ce nu-ti place si iti aduce nemultumire.

  Pe acelasi fir logic, iti repeti ca, o data ales, nu mai poti parasilocul de munca, pentru ca iti ofera o aparenta siguranta, platita custres si scaderea stimei de sine.

  Este mai bine sa imi doresc doar ce imi pot permite- intr-adevar, este esential sa nu cheltui ceea ce nu ai si sa te tii catmai departe de avansurile ridicate de pe card pentru ultimele

  tentatii de pe piata. Insa nu trebuie sa faci sacrificii de la lucrurile cu adevarat

  necesare, mai tarziu se poate dovedi o pierdere pe termen lung.Daca afectezi, de exemplu, sanatatea, investitia ulterioara vadepasi ca si costuri lucrurile pe care le-ai fi putut cumpara latimpul lor. Eforturile trebuie sincronizate cu inaltimea dorintelor,

  nu viceversa.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  7/11

  Poi avea atia bani ct i doretidar

  Banii sunt un concept, o conventie

  O notiune. O idee. Cei care au inteles acest lucru, sint detinatoriicelui mai mare secret din domeniul financiar.De ce? Pentru ca ideile au o proprietate foarte interesanta. Pot ficreate din nimic. Prin simpla vointa a creierului uman.

  Cei 9 din 10 oameni vor spune ca aberez. Toata lumea stie ca, oricitte-ai gindi, nu poti sa materializezi bucati de hirtie emise de BancaNationala sau monede.

  Nu pretind asa ceva. Dar poti creea idei, solutii ingenioase care saproduca bani. Pentru ca, nu-i asa, o idee o genereaza pe alta. Unplan de afaceri, o teorie stiintifica ce obtine premiul Nobel, o cartecare se poate vinde in milioane de exemplare, toate au pornit de la oidee, sint colectii de concepte.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  8/11

  dar

  Banii sunt un generator de emotii

  Ia in mina o piatra. Ce simti?Greutate, raceala. Daca nu ai patit nimic traumatizant in viata, legatde pietre, acest obiect s-ar putea sa nu-ti inspire nimic.

  Intinde mina. Inchide ochii si imagineaza-ti ca primesti in palma unteanc de o suta de mii de dolari. Ce simti? O explozie de emotii tenapadesc. Ca eliberate dintr-o inchisoare, ele se revarsa, dinpreaplin.

  Fiecare simte altceva. Unii siguranta, pentru ca isi vor cumpara casape care si-o doresc. Altii bucurie copilareasca, pentru ca pot sa-siobtina gadgetul pe care il visau din totdeauna. Altii exaltare, pentruca vor avea lucruri care descarca adrenalina: o motocicleta rapida,un montain bike, o parapanta.

  Fiecare simte alta emotie.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  9/11

  Banii sunt o masura a valorii

  Pare evident. Dar acest enunt are capcanele sale.Banii sint o masura a valorii materiale la momentul tranzactiei. Sint omasura a valorii emotionale pe care o atribuim noi obiectelor sausituatiei. Valoare emotionala mare, valoare in bani crescuta.

  Banii nu sint o masura a valorii umane. Fiind doar un concept, oidee, ei nu se pot folosi la aprecierea oamenilor. Si totusi,majoritatea dintre noi (cei 80% ca nu stiu ce inseamna banii)

  judecam oamenii dupa citi bani cistiga. Total gresit.

  Mai rau, cei 90% cred despre ei ca au o valoare indoielnica (celputin din punct de vedere al capacitatii de a face bani) pentru ca nucistiga cit cei 10%.

  Nici nu stiu cat de mult se inseala. Situatia lor financiara esterezultatul modului in care gindesc (banii sint concepte) nu a valoriilor ca persoane.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  10/11

  Banii sunt o oglindaCand un om primeste o suma mare debani, ceea ce face cu ei este masura

  sufletului sau. Poate sa fie egoist, risipitor,generos, temator, panicar, indiferent fatade valoarea primita in dar. Banii scot totul

  la iveala.

 • 7/31/2019 Banii, Fac Lumea Sa Se Invirta

  11/11