BA ZE DE DATE ACCESS

Click here to load reader

download BA ZE DE DATE ACCESS

of 16

description

BA ZE DE DATE ACCESS. Prof. Virginia Popa. Cuprins. CONCEPTUL DE BAZE DE DATE LUCRUL CU TABELE ÎN ACCESS RELAŢII ÎNTRE TABELELE DINTR-O BAZĂ DE DATE CREAREA ŞI MODIFICAREA FORMULARELOR CREAREA ŞI MODIFICAREA RAPOARTELOR CREAREA ŞI MODIFICARE A INTEROGĂRILOR. Defini ţie. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of BA ZE DE DATE ACCESS

Diapozitivul 1

Prof. Virginia PopaBAZE DE DATEACCESS CuprinsCONCEPTUL DE BAZE DE DATELUCRUL CU TABELE N ACCESSRELAII NTRE TABELELE DINTR-O BAZ DE DATECREAREA I MODIFICAREA FORMULARELORCREAREA I MODIFICAREA RAPOARTELORCREAREA I MODIFICAREA INTEROGRILOR

DefiniieO baz de date poate fi definit ca o colecie de informaii. Exemplu cartea de telefon catalogul cu fie de la bibliotec. lista furnizorilorcatalog de produse

Noiunea generaleLumea real conine diferite obiecte pe care le vom numi entiti. Aceste entiti au anumite proprieti, pe care le vom numi atributele entitilor, aceste atribute pot lua anumite valori. Astfel, informaia poate fi definit ca fiind format din:entitate (obiectul informaiei)atribut (proprietile entitii)valoare (msura proprietii).De exemplu entitatea angajat este format din atributele nume, vrst, ani vechime, care au anumite valori.

TabelulToate aceste date sunt organizate n tabele. O baz de date este format din mai multe tabele cu diferite legturi ntre ele.Pentru a defini un tabel avem nevoie de urmtoarele elemente:cmpul o coloan dintr-o tabel caracterizat printr-un nume. domeniul de valori un ansamblu de valori care completeaz cmpurile tabelului. Liniile din tabel se numesc nregistrri;De exemplu s construim o tabel pentru entitatea Angajat.

Fiecare rnd reprezint o nregistrareFiecare coloan reprezint un cmpTipuri de legturi dintre dou tabeleO baz de date este format din mai multe tabele cu diferite legturi. Tipurile de legturi dintre dou tabele pot fi:- legtura de tip unu la unu (1:1) unei nregistrri dintr-o tabel i corespunde o singur nregistrare n cealalt tabel;De exemplu, o clas are un singur profesor diriginte, iar un profesor este diriginte la o singur clas!- legtura de tip unu la mai muli (1:M) unei nregistrri dintr-o tabel i corespund mai multe nregistrri n cealalt tabel;De exemplu, un proprietar are mai multe autoturisme, dar un autoturism are un singur proprietar.- legtura de tip muli la muli (M:N) mai multor nregistrri dintr-o tabel i corespund mai multe nregistrri n cealalt tabel.De exemplu, un autor poate avea mai multe cri, o carte poate avea mai muli autori.Obiectele programului AccessTabel-obiect definit de utilizator n care sunt stocate datele primare.Formular-obiect care permite introducerea datelor, afiarea acestora sau controlul ntregii aplicaii.Rapoart-obiect care permite formatarea i tiprirea informaiilor obinute n urma consultrii bazei de date sub form de document. Interogare-obiect care permite vizualizarea informaiilor obinute prin prelucrarea datelor din unul sau mai multe tabele i / sau interogri.

Crearea tabelor

NUMELE CMPULUITIPUL DE DATE CONINUT DE CMPDIMENSIUNEA CMPULUI.SETRI SUPLIMENTARE RELATIV LA CMPUL DEFINIT.SETRI SPECIFICE CONINUTULUI CMPULUICheia primar al unui tabel reprezint un ansamblu minim de atribute care identific in mod unic o nregistrare dintr-o tabel. Dac ntr-o tabel un atribut sau ansamblu de atribute ia valori n acelai domeniu ca i cheia primar a unei tabele, atunci acest ansamblu de atribute se numete cheie extern.

Legatura intre doua tabele nu se poate face dupa orice campuri, ci numai dupa acelea care intr-o tabela sunt cheie primara si in cealalta tabela reprezinta cheie externa.Cele doua campuri prin care se stabileste relatia trebuie sa fie de acelasi tip.

Crearea relaiilor ntre tabeleCrearea relaiilor ntre tabele

Tabele unei baze de date pot fi legate ntre ele prin relaiiCrearea formularelor

Formularele sunt obiecte proiectate pentru introducerea datelor n tabele sau pentru afiarea personalizat a datelor din tabele.

Se construiesc alegnd din Fila Creare opiunea Mai multe formulare i apoi Expert formularApoi se urmeaz paii indicai de Expert Modificarea formularelorFormularele se pot modifica dup ce au fost create alegnd din fila Proiectare, optiunile Vizualizare proiect i Vizualizare aspect.

Crearea rapoartelorRapoartele sunt obiecte proiectate pentru a extrage datele din tabele i a le afia n vederea tipririi. Pot fi vizualizate pe ecran sau la imprimant.

Se construiesc alegnd din Fila Creare opiunea Expert raport.Apoi se urmeaz paii indicai de Expert

Sunt cereri adresate tabelelor pentru extragerea sau organizarea datelor dup anumite criterii n vederea afirii lor.

Crearea interogrilor

Interogrile se creeaz alegnd din fila Creare, opiunea Proiectare interogareFia de lucru

Creai baza de date rezultate_sportivi, care va conine urmtoarele tabele: (2p)Sportivi cu urmtoarele cmpuri: ID_sportiv, nume_sportiv, araAntrenori cu urmtoarele cmpuri: ID_antrenor, nume_antrenor, araRezultat va conine cmpurile: ID_sportiv, ID_antrenor,nota1, nota2.Introducei 5 nregistrri n fiecare tabele (2 p)Creai o relaie ntre cele 3 tabele (1 p)Afiai toi antrenorii din Romnia n ordine alfabetic (1 p)Creai un raport care sa afieze numele sportivilor, antrenorul acestora, tara, precum i notele fiecruia (1 p)Creai un formular pentru tabela sportivi. Introducei nc 2 nregistrri n tabel prin intermediul formularului creat (1 p)