Atitudinea romanilor privind interzicerea fumatului in spatiile publice

download Atitudinea romanilor privind interzicerea fumatului in spatiile publice

of 19

Embed Size (px)

Transcript of Atitudinea romanilor privind interzicerea fumatului in spatiile publice

 • 1Cuprins

  1. Introducere i motivaia studiului

  2. Obiective i ipoteze

  2.1. Contextul studiului

  2.2. Scopul proiectului

  2.3. Obiective

  2.4. Ipoteze

  2.5. Factori de influen ai atitudinii privind interzicerea fumatului n spaiile publice

  3. Metodologia i culegerea datelor

  4. Rezultate detaliate

  4.1. Atitudinea privind interzicerea fumatului n spaiile publice

  4.1.1. Situaia general

  4.1.2. Situaie comparativ fumtori foti fumtori nefumtori

  4.1.3. Situaie comparativ femei-brbai

  4.1.4. Situaie comparativ pe niveluri de studii

  4.1.5. Situaie comparativ n funcie de reglementarea fumatului n locul unde-i desfoar activitatea

  4.1.6. Situaie comparativ n funcie de mediul de reziden

  4.1.7. Situaie comparativ pe grupe de vrst

  4.2. Atitudinea privind limitarea vnzrii produselor de tutun n apropierea unor instituii

  4.3. Consumul de igarete

  4.4. Fumatul pasiv

  4.5. Vrsta la care fumtorii declar c au nceput s fumeze

  4.6. Renunarea la fumat

  4.6.1. Perioada de cnd respondenii au renunat la fumat

  4.6.2. Metode utilizate pentru renunarea la fumat

  4.6.3. Rolul i gradul de penetrare al igaretei electronice

  2

  3

  3

  3

  4

  4

  4

  4

  5

  5

  5

  7

  8

  9

  9

  10

  10

  12

  14

  15

  16

  16

  16

  17

  17

 • 21. Introducere i motivaia studiului

  Lupta mpotriva fumatului a devenit o prioritate la nivel internaional, consumul produselor din tutun fiind considerat unul dintre cei mai nocivi factori cu efecte negative majore asupra nivelului de sntate al populaiei.

  Romnia s-a aliniat acestei tendine generale privind prevenirea i combaterea efectelor consumului produselor din tutun printr-o serie de reglementri cuprinse n legea 349 din 06 / 06 / 2002.

  n ultima perioad, odat cu noile descoperiri medicale privind influena consumului de tutun asupra sntii consumatorilor, dar i a celor din jurul acestora, majoritatea rilor membre ale Uniunii Eurpene precum i Statele Unite ale Amercii au implementat o nou serie de msuri menite pe de o parte s limiteze propagarea consumului produselor de tutun, iar pe de alta s reduc expunerea nefumtorilor la fumul de igar.

  Pe lng normele impuse productorilor, privind designul i nscrisurile pe care trebuie s le respecte pachetele de igri, publicitatea i comercializarea produselor din tutun, precum i cele privind publicitatea anti-fumat impus trusturilor de mass media, un loc important l ocup reglementarea spaiilor n care este interzis fumatul. Astfel, n Romnia este interzis fumatul n instituiile publice centrale i locale, instituii sau uniti economice, de alimentaie public, de turism, comerciale, de nvmnt, medico-sanitare, culturale, de educaie, sportive, toate mijloacele de transport n comun, autogri, gri i aeroporturi, de stat i private, spaiile nchise de la locul de munc sau alte spaii prevzute de lege, cu excepia n care exist spaii delimitate i special amenajate pentru fumat n incinta acestora.

  Directiva European nr. 9 din 7 martie 2012, care a intrat n vigoare la 1 ianuarie 2013, impune restricii i mai drastice, acestea privind interzicerea fumatului n instituiile medicale, de nvmnt, sportive, n instituiile de alimentaie public i comer, n magazine, piee agricole i industriale, pe terenurile de joac i n cafenelele pentru copii, n transportul public, n trecerile subterane, n ascensoare, n spaiile publice nchise, instituiile de stat, cu excepia spaiilor destinate exclusiv fumatului. Barurile, restaurantele ori cluburile trebuie s aib spaii delimitate sau separate pentru fumtori, astfel nct aerul s nu ptrund n spaiul pentru nefumtori, specific directiva european, dar actuala tendin la nivelul statelor europene este de a interzice total fumatul n aceste stabilimente.

  Dar pentru ca o reglementare european s produc efecte la nivel naional, trebuie ca legislaia fiecrei ri s fie actualizat i completat cu elementele respectivei reglementri. Astfel, pe 18 martie 2015 a fost naintat i adoptat de ctre Senat propunerea legislativ pentru modificarea Legii nr. 349 / 2012, urmnd s ajung la Camera Deputailor, care este for decizional n aceast problem.

  Romnia se afl printre rile cu cel mai mare grad de penetrare a obiceiului fumatului n rndurile adulilor 25 %. De asemenea, dup cum relev studiul de fa, 25 % dintre nefumtori sunt expui fumatului la serviciu, iar 44 % dintre fumtori s-au apucat de fumat n jurul vrstei de 18 ani. Pe de alt parte, cercetarea evideniaz un puternic suport privind nsprirea legislaiei anti-fumat, 84 % dintre respondeni declarndu-se de acord total sau parial cu interzicerea fumatului n spaiile publice. Mai mult, peste 30 % dintre fumtori adopt de asemenea aceast poziie.

 • 32.1. Contextul studiului

  Urmrind tendina internaional de cretere a restriciilor privind consumul produselor de tutun i ca urmare a recomandrilor i directivelor Uniunii Europene privind prevenirea i combatarea fumatului i fumatului pasiv, Romnia se pregtete pentru adopatarea unor noi msuri legislative n acest sens. Adoptarea n Senat a propunerii de modificare a legii care reglementeaz comercializarea i consumul produselor de tutun a generat, la toate palierele societii romneti, o serie de reacii privind noile amendamente, chestionndu-se chiar oportunitatea acestui demers considerat prea puin adaptat obinuinelor sociale ale romnilor.

  Pe de alt parte, un important sector al societii civile, reprezentat de Coaliia Romnia respir, iniiat de peste 150 de organizaii non-guvernaentale, consider c prin interzicerea fumatului (inclusiv baruri i restaurante), respectiv n spaiile de joac pentru copii, putem realiza cu adevrat pai importani privind protejarea sntii persoanelor fumtoare i nefumtoare de efectele duntoare ale fumatului.

  2.2. Scopul proiectului

  Avnd n vedere noile msuri privind prevenirea i combaterea fumatului aplicate la nivel european i propunerea legislativ care vine ca rspuns la recomandrile Uniunii Europene, prezentul studiu vine ca suport al dezbaterilor pe aceast tem.

  Studiul surprinde atitudinea cetenilor privind interzicerea fumatului n spaiile publice, atitudine surprins att la nivel general, ct i n mod particular, pe anumite locaii, precum i fa de comercializarea produselor de tutun n apropierea instituiilor de nvmnt i spitalelor.

  2.3. Obiective

  1. Explorarea atitudinii cetenilor privind interzicerea fumatului n locurile publice, cu referire att la cele care n prezent sunt supuse legal acestei interdicii, ct i a altor spaii care momentan nu sunt cuprinse n actuala lege, dar care fie sunt avute n vedere de recomandrile i directivele europene, fie sunt deja parte a legislaiei anti-fumat din mai multe ri europene.

  2. Identificare atitudinii privind limitarea comercializrii produselor de tutun n apropierea spitalelor i instituiilor de nvmnt.

  3. Identificarea gradului de expunere a nefumtorilor la fumul de igar fumatul pasiv.

  4. Care este vrsta la care fumtorii au deprins acest obicei.

  5. Care sunt metodele de renunare la fumat.

  6. Care sunt rolul i gradul de penetrare al igrii electronice.

  2. Obiective i ipoteze

 • 42.4. Ipoteze

  Pornind de la factorii de influen ai atitudinii privind politicile anti-fumat identificai n literatura de specialitate, propunem urmtoarele ipoteze de cercetare:

  1. Spaiile deschise sunt asociate cu reducerea semnificativ a riscului expunerii la fumul de igar.

  2. Femeile prezint un grad mai mare de acceptare privind creterea msurilor anti-fumat dect brbaii.

  3. La cei din mediul urban i cei cu studii superioare ntlnim un grad de respingere mai mare privind aceste msuri.

  4. Cei tineri accept mai greu aceste msuri dect cei n vrst.

  5. Cei care i desfoar activitatea ntr-un mediu strict privind interzicerea fumatului sunt mai degrab deschii privind introducerea de noi msuri anti-fumat.

  6. Utilizarea igrii electronice a devenit o alternativ important n ceea ce privete renunarea la fumatul igrilor obinuite.

  2.5. Factori de influen

  Factori Pozitivi

  1. Practicile organizaionale.2. Contientizarea efectelor nocive ale fumatului.

  Factori negativi

  1. Obinuinele de consum.2. Consumul asumat ca exprimare a libertii individuale.

  Interviurile

  Interviurile au fost realizate telefonic, pe baza unui chestionar structurat (CATI);

  Colectarea datelor a avut loc n perioada 30.02.201503.04.2015

  Eantion

  Studiul a fost realizat pe un eantion aleator de 1067 de persoane, reprezentativ la nivel naional pentru populaia cu vrsta de 18 ani i peste;

  Structura eantionului a fost asigurat prin generarea aleatoare a numerelor de telefon, pe cote de regiuni, gen i mediul de rezinden;

  Marja de eroare este de 3.00 %, la un nivel de ncredere de 95 %.

  3. Metodologia i culegerea datelor

 • 54.1. Atitudinea privind interzicerea fumatului n spaiile publice

  4.1.1. Situaia general

  Adeziunea fa de interzicerea fumatului se relev drept foarte ridicat, 84% dintrerespondeni declarndu-se la nivel general ca fiind total sau parial de acord cu aceasta

  Interzicerea fumatului n spaiile nchise, faptdeja stipulatde legislaia n vigoare, sebucur de cea mai mare susinere (cu 90 % acord total sau parial), reprezentnd n fapt asumarea la nivel individual a normelor legale

  Interzicereafumatuluintaxiuri,spaiiledejoacpentrucopiiispaiiledeschisealeco-lilor i liceelor se bucur, de asemenea, de un foarte mare suport reprezentat n cifre de cca. 80 % dintre respondeni care sunt de acord total sau parial cu aceast msur.

  4. Rezultate detaliate

  Fig. 01. Atitudinea general privind interzicerea fumatului n spaiile publice

 • 6 Spaiiledeschise,fi