Atestat Instala›ia de injec›ie (carbura›ie electronicƒ) la automobil

download Atestat Instala›ia de injec›ie (carbura›ie electronicƒ) la automobil

of 26

 • date post

  14-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  25
 • download

  2

Embed Size (px)

description

LUCRARE DE SPECIALITATE PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENŢELOR PROFESIONALE NIVEL DE CALIFICARE IV

Transcript of Atestat Instala›ia de injec›ie (carbura›ie electronicƒ) la automobil

MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII TIINIFICE

COLEGIUL TEHNIC ANGHEL SALIGNY BAIA MARE

LUCRARE DE SPECIALITATE PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENELOR PROFESIONALE NIVEL DE CALIFICARE IV

COORDONATOR : ABSOLVENT : Prof. Ing. BANDI ANDREA MONICA Zah Laureniu Clin Clasa a-XII-a G

- 2015 -MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII TIINIFICE

COLEGIUL TEHNIC ANGHEL SALIGNY - BAIA MARE

TEMA :Instalaia de injecie (carburaie electronic) la automobil

Calificarea profesional: Tehnician electrician electronist auto

CUPRINS

TEMA :Instalaia de injecie (carburaie electronic) la automobil- 2 -Argument- 4 -1.GENERALITI- 5 -2.CONSTRUCIA INSTALAIEI DE ALIMENTARE A MOTOARELOR CU APRINDERE PRIN SCNTEIE- 5 -3.COMBUSTIBILI PENTRU MOTOARELE CU APRINDERE PRIN SCNTEIE- 6 -4.CARBURAIA- 6 -5.INSTALAIA DE ALIMENTARE A MAS CU INJECIE DE BENZIN- 7 -6.INSTALAIA DE ALIMENTARE CU GPL (GAZ PETROLIER LICHEFIAT)- 10 -7.REZERVORUL DE COMBUSTIBIL- 11 -8.POMPA DE ALIMENTARE- 12 -9.FILTRELE DE COMBUSTIBIL I DE AER- 13 -10.AMORTIZORUL DE ZGOMOTE- 15 -11.INJECTOARELE- 15 -12.CONDUCTELE DE LEGTUR- 17 -13.NTREINEREA INSTALAIEI- 17 -14.DEFECTELE N EXPLOATARE ALE MOTOARELOR CU APRINDERE PRIN SCNTEIE DATORATE INSTALAIEI DE ALIMENTARE- 19 -15.REPARAREA INSTALAIEI DE ALIMENTARE A MAS- 21 -16.DEFECTELE N EXPLOATARE ALE INSTALAIEI DE ALIMENTARE A MOTOARELOR- 22 -17.REPARAREA INSTALAIEI DE ALIMENTARE A MOTOARELOR- 24 -Bibliografie- 26 -

Argument

Atestatul este structurat pe 17 capitole dup cum urmeaz:

1.Generaliti 2.Construcia instalaiei de alimentare a motorului 3.Combustibili pentru motoare 4.Carburaia 5.Instalaia de alimentare cu injecie de benzin 6.Instalaia de alimentare cu GPL 7.Rezervorul de combustibil 8.Pompa de alimentare 9.Filtrele de combustibil i de aer 10.Amortizorul de zgomot 11.Injectoarele 12.Conductele de legtur 13.ntreinerea instalaiei de alimentare 14.Defecte n exploatare 15.Repararea instalaiei de alimentare 16.Defecte n exploatare ale instalaiei de alimentare 17.Repararea instalaiei de alimentare a motoarelor

Instalaia de alimentare are rolul de a alimenta cilindrul cu combustibil i aer necesar arderii i de a evacua gazele arse. Dup modul de formare a amestecului carburant, acesta difer: la MAS, amestecul se formeaz n exterior, din benzin i aer (n carburator) i continu n timpul curselor de admisie i compresie; la MAC, amestecul se formeaz n interiorul cilindrului, la sfritul cursei de compresie a aerului, cnd se injecteaz motorina.

O excepie este cazul MAS cu injecie de benzin, la care formarea amestecului de ardere poate s se realizeze att n exterior, ct i n interior. Unele motoare pot folosi n locul combustibililor lichizi gaze lichefiate sau combustibili sintetici.

n capitolul 2 se prezint modul de constructiei a componentelor instalatiei de alimentare.Capitolele 3 si 4 prezint tipurile de combustibili utilizai i procesele fizico-chimico-termice n desfurarea fenomenului de carburaie.

Capitolele 5 i 6 evideniaz instalaiile de alimentare prin injectie cu benzina i cu GPL.Urmeaz n capitolele7,8,9,10,11 i 12 prezentarea prilor constructive ale instalaiei de alimentare, descrierea modului de funcionare pentru fiecare.

n capitolele 13, 14, 15, 16 i 17 se prezint caracteristici tehnice i soluii tehnologice de ntreinere, identificare a defectelor n exploatare i modaliti de reparare.1.GENERALITI

Instalaia de alimentare are rolul de a alimenta cilindrul cu combustibil i aer necesar arderii i de a evacua gazele arse. Dup modul de formare a amestecului carburant, acesta difer: la MAS, amestecul se formeaz n exterior, din benzin i aer (n carburator) i continu n timpul curselor de admisie i compresie; la MAC, amestecul se formeaz n interiorul cilindrului, la sfritul cursei de compresie a aerului, cnd se injecteaz motorina.

O excepie este cazul MAS cu injecie de benzin, la care formarea amestecului de ardere poate s se realizeze att n exterior, ct i n interior. Unele motoare pot folosi n locul combustibililor lichizi gaze lichefiate sau combustibili sintetici.

2.CONSTRUCIA INSTALAIEI DE ALIMENTARE A MOTOARELOR CU APRINDERE PRIN SCNTEIE

Instalaia de alimentare cuprinde ansamblul organelor necesare alimentrii motorului cu amestec carburant format din benzin i aer n proporiile i cantitile cerute de regimul de funcionare.Instalaia de alimentare (figura 1) se compune din: rezervor de combustibil, conducte, pomp de alimentare, filtre decantoare de combustibil, carburator, filtru de aer i sistem de evacuare a gazelor arse. Benzina aspirat din rezervorul 1 de ctre pompa cu membran 4, prin conducta de legtur 3, fiind trecut i prin filtrul decantor 2 (dac instalaia este dotat), este trimis cu presiune prin filtrul de benzin la carburatorul 5, unde formeaz amestecul carburant mpreun cu aerul aspirat prin filtrul de aer 6. Amestecul este distribuit prin colectorul de admisie 7 n interiorul cilindrilor prin supapele de admisie, n ordinea de funcionare specific fiecrui tip de motor. Gazele arse refulate prin su- papele de evacuare sunt expulzate n atmosfer prin colectorul de evacuare 8, eava 9 i tobele de eapament 10 i 11.

Figura 1: Instalaia de alimentare3.COMBUSTIBILI PENTRU MOTOARELE CU APRINDERE PRIN SCNTEIE

Motoarele cu aprindere prin scnteie se folosesc, n marea lor majoritate, drept combustibil, benzina. Condiiile impuse acesteia, pentru formarea unui amestec carburant ct mai omogen, sunt: evaporarea uoar pentru formarea amestecului omogen cu aerul i repartizarea lui la anumite momente la cilindrii motorului; pornirea uoar a motorului, independent de temperatura mediului ambiant; arderea amestecului s fie ct mai complet, fr depuneri de calamjn pe pereii camerei de ardere (chiulas, cilindru, piston), i cu emanare ct mai redus de gaze toxice.

Benzina se obine prin distilare fracionat a ieiului, precum i prin cracare. Ea este un amestec de hidrocarburi (combinaii chimice ale carbonului cu hidrogenul) i se caracterizeaz prin urmtoarele proprieti fizico-chimice: putere caloric, compoziia fracionat, cifra octanic etc.

4.CARBURAIA

Amestecul carburant admis n cilindrii motorului poate s ard bine numai dac ndeplinete condiiile: dozat n proporii determinate; n stare de vapori; perfect omogen.

Dozajul amestecului carburant este proporia dintre cantitile de benzin i de aer coninute. Amestecul carburant teoretic (perfect), pentru care arderea se face complet, este de 1 kg benzin pentru 15 kg aer. Cum nu se poate obine niciodat amestec perfect omogen i pentru ca arderea s se fac totui complet este necesar ca aerul s fie n exces. Randamentul maxim al motorului se realizeaz la un amestec carburant format din 1 kg benzin la 18 kg de aer, numit amestec srat sau economic. Dar puterea cea mai mare se obine la motor la un amestec de 1 kg benzin i 12,5 kg aer, numit amestec bogat sau de putere maxim. Raportul dintre cantitatea de aer, care ia parte efectiv la ardere i cantitatea de aer teoretic se numete coeficient de exces de aer (X). Dup acest coeficient, amestecul carburant poate fi: teoretic, cnd X = 1; srac, cnd X > l (dac X = 1,11 se numete amestec srcit), i bogat, cnd X < 1 (pentru X = 0,88 este un amestec mbogit). Motorul funcioneaz fr a depi consumul specific de combustibil i fr ca puterea s scad simitor, cnd X = 1,11-0,88. Vaporizarea benzinei este influenat de: depresiunea din cilindrii motorului, pulverizarea i temperatura amestecului carburant. Depresiunea din timpul admisiei se transmite prin colector la carburator i astfel aerul din atmosfer este aspirat cu o vitez mai mare sau mai mic, n funcie de turaia motorului. Pulverizarea benzinei se realizeaz cu ajutorul unei duze, numit pulverizator, amplasat n difuzor. Cnd amestecul carburant nu este nclzit, vaporii de benzin se vor condensa pe colector, nrutind carburaia. Prenclzirea amestecului poate fi fcut cu ajutorul gazelor arse nainte, n timpul sau dup formarea lui, sau utiliznd apa cald din sistemul de rcire.

Omogenizarea amestecului este asigurat numai prin vaporizare i emul- sionare. Emulsionarea ncepe n tuburile de emulsie i continu n difuzor, datorit curentului de aer care vine n contact cu jetul de benzin, continu n camera de amestec i n camera de ardere a motorului. 5.INSTALAIA DE ALIMENTARE A MAS CU INJECIE DE BENZIN

Sistemul nlocuiete carburatorul i capt o rspndire mare la cele mai multe motoare de autoturisme moderne. Acesta mbuntete dozarea amestecului carburant, iar funcionarea motorului se va face cu amestec mai bogat sau mai srac, nsoit i de o sond Lambda, reduce poluarea atmosferic cu gazele dc eapament. Injecia de benzin realizeaz dozarea optim a amestecului carburant n funcie de o serie de factori (sarcin, turaie, temperatura lichidului de rcire, avansul la aprindere, coninutul gazelor de eapare etc.). Ea poate fi de tip monopunct (injectarea benzinei n colectorul de admisie) sau multipunct (la fiecare cilindru al motorului, n poarta supapei de admisie), cu aciune continu (pentru cele cu comand combinat - mecanic i elcctric de tipul K i KE Jetronic) sau cu acionare discontinu, comand electronic de tip L sau LE Jetronic.

n cazul instalaiei de injecie monopunct, dozarea amestecului de ardere se face n colectorul de admisie, benzina fiind injectat de injector, plasat deasupra clapetei de acceleraie n curentul de aer admis n cilindrii motorului prin depresiune (cnd supapa de admisie este deschis). Instalaia de injecie manopunct tip Bosch (figura 2) funcioneaz pe principiul determinrii timpului de injecie de ctre calculatorul 7 prin