Asociatia React - Raport anual 2012

26
sănătate | educație | economie socială Raport anual 2012

description

 

Transcript of Asociatia React - Raport anual 2012

Page 1: Asociatia React - Raport anual 2012

sănătate | educație | economie socială

Raport anual2012

Page 2: Asociatia React - Raport anual 2012

Cuvânt înainte 1

Despre noi 2

Premiile React 4

Impactul nostru în 2012 5

Centrele noatre regionale 6

Proiectele noatre 10

Rezultate financiare 18

Cine ne susține 20

Voluntarii noștri 21

Echipa React 22

Cuprins

Page 3: Asociatia React - Raport anual 2012

Cuvânt înainte

Energia pozitivă adusă de anul 2012 ne-a determinat să creștem sustenabil și să oferim noi programe beneficiarilor noștri. Am angajat 162 de persoane în cele 6 întreprinderi sociale înființate, am învățat 10000 de persoane să acorde primul ajutor în caz de urgență și peste 5000 de oameni au donat sânge în campaniile mobile. Mai mult, 2012 a fost un an al planificării: am desfășurat primul proces de planificare strategică al organizației, ne-ar regândit misiunea și obiectivele pentru a putea răspunde nevoilor cetățenilor. De asemenea, am pregătit lansarea a 3 proiecte noi la nivel național, în sănătate și implicare comunitară, precum și un nou proiect de publishing. Continuăm astfel să creștem și să aducem schimbare în comunitățile în care suntem prezenți.

Anca Ștefan, Președinte Asociația React

1

Page 4: Asociatia React - Raport anual 2012

Am înființat Asociația React în martie 2006 pentru a contribui la schimbarea în bine a vieții oamenilor. Am început cu campanii simple, proiecte punctuale, ce veneau ca răspuns la problemele de sănătate ale comunității în care ne desfășuram activitatea.

Despre noi

Misiunea noastrăeste să determinăm

schimbări pozitive majore în comunitate,

în comportamentul și în mentalitatea oamenilor

prin proiecte inovatoare, intervenții strategice, complexe

și complete, care să genereze rezultate durabile

www.asociatiareact.ro

2

Page 5: Asociatia React - Raport anual 2012

Ne bazăm pe oameni și comunitate și ne dorim: • să fim alături de oameni atunci când au nevoie de sprijinul

nostru, oferindu-le șansa unei schimbări în bine; • să fim cea mai credibilă organizație neguvernamentală din

România;• să fim un exemplu de bună practică pentru sectorul ONG.

În munca noastră: • explicăm concepte și promovăm sprijinul reciproc;• învățăm partenerii și inspirăm voluntarii să se implice

în comunitate; • descriem problemele și încurajăm soluționarea lor;• prezentăm soluții și convingem oamenii să le implementeze;• identificăm riscuri și ne asigurăm că le depășim;

Așa am crescut sustenabil, abordând de la un an la altul domenii noi de activitate. Am creat și implementat proiecte care au ajutat sute de mii de oameni, am dezvoltat 5 centre regionale și am căștigat 9 premii de excelență la nivel național și international.

În prezent dezvoltăm programe în trei arii de interes:• Sănătate publică: am derulat cel mai amplu program naţional

de donare de sânge prin care s-au recoltat mai mult de 50.000 de litri de sange care au salvat peste 150.000 de vieți omenești. De asemenea, tot prin acest program, a fost renovat parterul Centrului de Transfuzii București și s-a realizat dotarea acestuia cu echipamente informatice. În noiembrie 2012, am lansat un proiect inovativ care folosește tehnologiile mobile pentru a îmbunătăți viața a 500 bolnavi de diabet.

• Economie socială: am înființat 6 întreprinderi sociale active în domeniul reciclării de hârtie (4 întreprinderi), reciclării maselor plastice (o întreprindere) și serviciilor de call center (o întreprindere), în cadrul cărora am angajat 162 de persoane dezavantajate – persoane cu dizabilități și beneficiari de venit minim garantat. Produsele create în cadrul acestor întreprinderi sunt comercializate în vederea autosusţinerii.

• Educație: am organizat 420 de cursuri în cadrul căårora am învăţat peste 10.000 de oameni să acorde primul ajutor în caz de urgenţă.

3

Page 6: Asociatia React - Raport anual 2012

Proiectele noastre au fost premiate de-a lungul timpului în competiții naționale și internaționale. Până în prezent am câștigat 9 premii de excelență:

2011Gala Oameni pentru oameni - Aur la secţiunea voluntariat public

2010Effie Awards – Silver Effie la secțiunea non profitGala PR Award – Silver Award la secțiunea non profit

2009Gala Societății Civile – Aur la secţiunea Comportament civicGala Sănătății – Cea mai bună campanie de responsabilitate socială

2008Premiile internaționale SABRE Awards (Superior Achievement on Branding and Reputation) – Golden World Award la secţiunea non-profitGala Societății Civile – Aur la secţiunea Comportament civic

2007Gala PR Awards 2007 – Premiul special pentru calitate continuă în sectorul neguvernamental

2006Gala Medic.ro 2006 – Cea mai bună campanie de sănătate publică

Premiile React

4

Page 7: Asociatia React - Raport anual 2012

150 000 vieți

salvate

10 000cursanți

prim ajutor

50 000 l sânge

recoltați

9premii

30angajați

6întreprinderi

socialeînfiintate

200voluntari

162de angajați

în întreprinderile sociale

25 parteneri

5centre

de resurse

Impactul nostru în 2012

5

Page 8: Asociatia React - Raport anual 2012

Dorim să aducem o schimbare în bine atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. De aceea, am înfiinţat centre regionale în București, Târgovişte, Piatra Neamţ, Craiova şi Sibiu. Fiecare centru se implică activ în proiectele organizaţiei şi contribuie la dezvoltarea comunităţii.

Piatra NeamțPrin Asociația React Filiala Piatra Neamţ am implementat la nivel local și regional atât proiectele organizației cât și proiecte apărute ca urmare a identificării unor nevoi locale. Am organizat numeroase evenimente dedicate atât publicului larg cât și organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor publice şi companiilor. Am realizat campanii de promovare a economiei sociale și donării benevole de sânge, am organizat 47 cursuri de prim ajutor la care au participat peste 1200 persoane. Integrarea persoanelor defavorizate pe piaţa muncii locală ne-a preocupat în mod deosebit, de aceea am încercat să aducem o schimbare în mentalitatea lor dar și a angajatorilor din Piatra Neamţ.În cadrul proiectului Fabrica de Bine am înfiinţat întreprinderea socială de la Piatra Neamţ. Putem spune că acesta a fost principala realizare din acest an. Au fost angajate 24 de persoane cu dizabilităţi sau foste beneficiare ale venitului minim garantat şi doi manageri. Media lor de vârstă este de 32 de ani. Cel mai vârstnic are 58 de ani, se numește Elena A. și a beneficiat de ajutor social aproximativ 3 ani. Cei mai tineri au 22 de ani, și se numesc Iulian Gheorghe V., persoană beneficiară de ajutor social și Claudia Elena P., persoană cu dizabilități. Pentru 60% dintre persoanele angajate în proiect acesta este primul loc de muncă, restul de 40% nu a mai avut un loc de muncă de mai mult de 3 ani. Angajaţii s-au adaptat uşor şi urmează să beneficieze de cursuri de formare profesională, consiliere psihologică și de grup, consiliere de cariera și asistare la locul de muncă.

Centrele noastreregionale

6

Page 9: Asociatia React - Raport anual 2012

Târgoviște

În anul 2012, prin Asociația React Filiala Târgovişte am organizat 82 de cursuri de prim ajutor în instituţii, ONG-uri și companii instruind în acest domeniu 2522 de persoane. Impactul asupra elevilor a fost unul major, mulţi dintre ei au cerut informaţii legate de modul în care ar putea deveni paramedici. Elevii, membri ai Echipei „Sanitarii pricepuţi”, au fructificat la maximum informaţiile primite şi au participat la 2-3 concursuri în cadrul unităţii şcolare respective. Am promovat economia socială în cadrul unor întâlniri cu studenți ai Universității Valahia și cu elevi din liceele Targoviștene (ex. „Economia socială de la afacere la profit socială” - workshop, „Căi de promovare a economiei sociale” - masă rotundă, „Antreprenoriat social” - dezbatere)În cadrul proiectului „Fabrica de Bine” am înfiinţat o întreprinderea socială unde am angajat 27 de persoane, 25 de persoane vulnerabile social şi 2 manageri. Media de vârstă a angajaților este de 36 de ani. Cel mai vârstnic are 52 de ani, se numește Florian T. și este surdo mut. Cel mai tânar are 22 de ani, se numește Ana S. și a fost până în luna noiembrie beneficiar de ajutor social. Pentru 60 % dintre persoanele angajate în proiect acesta este primul loc de muncă, restul de 40 % nu a mai avut un loc de muncă de mai mult de 2 ani. În vederea unei integrări profesionale de succes, toti angajații urmează să beneficieze de cursuri de formare profesională, consiliere psihologică și de grup, consiliere de carieră și asistare la locul de muncă.

7

Page 10: Asociatia React - Raport anual 2012

În 2012 am susținut 45 de cursuri de prim ajutor dedicate atât publicului larg, angajaților din instituții, companii și ONG-uri cât și elevilor și studenților. Astfel peste 1065 de persoane au învătat manevrele aplicate în caz de stop cardio - respirator, de obstrucție a căilor respiratorii etc. Am organizat evenimentele dedicate reciclării de materiale și am participat cu stand la evenimente, târguri și conferințe organizate la nivel local și regional (ex. Bursa de afaceri sociale).În cadrul proiectului Fabrica de Bine am înfiinţat societatea comercială React Plast SRL, întreprindere socială al cărui obiect principal de activitate este reciclarea plasticului. Aici lucrează 25 de persoane provenind din categorii defavorizate şi 2 manageri. Media de vârstă a angajaților este de 38 de ani. Cel mai vărstnic are 61 de ani, se numește Gheorghe M. și a fost până în luna februarie beneficiar de ajutor social. Cea mai tânără are 22 de ani, se numește Lavinia M. și este persoană cu dizabilități. Pentru 80% dintre persoanele angajate în proiect acesta este primul loc de muncă, restul de 20% nu a mai avut un loc de muncă de mai mult de 1 an. Angajaţii s-au adaptat uşor şi urmează sa beneficieze de cursuri de formare profesională, consiliere psihologică și de grup, consiliere de carieră și asistare la locul de munca.

Craiova

8

Page 11: Asociatia React - Raport anual 2012

În anul 2012, prin Asociatia React Filiala Sibiu, am învățat 1162 persoane să acorde primul ajutor în cadrul a 39 de cursuri. Am organizat evenimente dedicate atât publicului larg cât și organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor publice şi companiilor prin care am promovat donarea de sânge benevolă, economia socială și importanța reciclării.În cadrul proiectului Fabrica de Bine am înfiinţat la Sibiu o întreprinderea socială ce urmează să ofere servicii de serigrafie, reciclează manual maculatură și produce obiecte de decor și papetărie etc. Au fost angajate 25 de persoane cu dizabilităţi sau foste beneficiare ale venitului minim garantat şi doi manageri. Media de vârsta a angajaților este de 42 de ani. Cel mai vârstnic are 63 de ani, se numește Toma M. și sufera de o afecțiune a nervului și căilor optice. Cel mai tânăr are 24 de ani, se numește Mihai C. și suferă de o boală a sistemului nervos. Toți angajații urmează în cursul anului 2013 să beneficieze de cursuri de formare profesională, consiliere psihologică și de grup, consiliere de cariera și asistare la locul de muncă.

Sibiu

9

Page 12: Asociatia React - Raport anual 2012

Pentru că înţelegem importanţa acordării primului ajutor în mod corect, în 2012 am continuat proiectul „O viaţă poate depinde de tine!”, primul proiect de informare şi educare publică privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi de folosire corectă a numărului 112.

Pe parcursul anului, am învăţat peste 10.000 de oameni să acorde primul ajutor în cadrul cursurilor gratuite susţinute de specialiştii din cadrul IGSU (SMURD). Ne-am dorit să furnizăm cursuri practice şi am oferit fiecărui participant ocazia de a exersa manevrele predate pe manechine performante, utilizate în mod frecvent în pregătirea paramedicilor.

Cele două spoturi TV pe care le-am realizat pentru a susţine campania, au atras atenţia asupra efectelor utilizării în mod abuziv a serviciului 112 şi au promovat necesitatea cunoaşterii corecte a manevrelor de prim ajutor şi importanţa acordării primului ajutor până la sosirea echipajelor specializate.

Persoanele interesate să înveţe măsurile de prim ajutor în situaţii de urgenţă se pot înscrie pe www.salvez.ro pentru a participa gratuit la cursurile susţinute în cadrul campaniei de către paramedici SMURD în oraşele Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, Târgovişte, Piatra Neamţ şi Sibiu. Tot pe www.salvez.ro pot viziona filmele demonstrative care prezintă principalele manevre de prim ajutor.

„O viaţă poate depinde de tine!” este un proiect desfăşurat de Asociaţia React şi Vodafone România în parteneriat cu SMURD, Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Sănătăţii.

O viață poate depinde de tine!

www.salvez.ro

Proiectele noastre

10

Page 13: Asociatia React - Raport anual 2012

Cunoaşterea manevrelor de prim ajutor este vitală! Durează 3 minute ca o persoană aflată în stop cardio-respirator să moară, 10 minute până la sosirea echipajului de urgenţă şi mai puţin de 1 minut până la deschiderea căilor aeriene printr-o manevră de prim ajutor.

60% din totalul apelurilor reale efectuate la 112 au solicitat intervenția echipajelor medicale de urgență.

11

Page 14: Asociatia React - Raport anual 2012

Cel mai amplu program naţional de donare de sânge a ajuns în 2012 la al patrulea an de desfăşurare, datorită generozităţii şi altruismului celor care ne-au fost alături încă de la început, dar şi celor care ni s-au alăturat pe parcurs.

În 2012 am continuat să salvăm vieţi, prin colectarea de sânge în cadrul campaniilor de donare benevolă organizate cu ocazia unor evenimente publice, precum şi în companiile partenere. Astfel, am reuşit să mobilizăm peste 5.000 de donatori şi să salvăm astfel 15.000 de vieţi.

O șansă pentru viață

www.pentruviata.com

12

Page 15: Asociatia React - Raport anual 2012

Anul 2012 a însemnat şi debutul unui proiect ambiţios, cu o miză umană impresionantă: renovarea și dotarea Centrului de Transfuzii Bucureşti. Centrul de Transfuzii este locul datorită căruia sunt salvate peste 8.000 de vieţi în fiecare lună. În urma campaniei 2% şi a celei de de donaţii prin SMS şi cu ajutorul partenerului Vodafone România, am adunat 28.000 de euro cu care am renovat primul etaj al Centrului.

13

Page 16: Asociatia React - Raport anual 2012

Început în septembrie 2010, proiectul Fabrica de Bine este exact ceea ce îi spune numele: O Fabrică de Bine, un proiect care face bine comunităţii în care se implementează. Un proiect care ajută concret persoanele cu dizabilități și persoanele care trăiesc din venitul minim garantat de statul român.

Fabrica de Bine este forma în care se concretizează proiectul strategic “Dezvoltarea Economiei Sociale prin înființarea și Dezvoltarea de întreprinderi Sociale”, lansat de Asociația React şi cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni!

În 2012 am participat la numeroase evenimente dedicate publicului larg şi societăţii civile. În cadrul evenimentelor am promovat economia socială, un concept prea puţin cunoscut şi folosit în România şi am făcut demonstraţii privind metodele de reciclare a hârtiei.

Fabrica de bine

14

Page 17: Asociatia React - Raport anual 2012

De asemenea, am înființat 6 întreprinderi sociale active în domeniul reciclării de hârtie, reciclarii maselor plastice și serviciilor de call center, în cadrul cărora am angajat 162 de persoane dezavantajate. Întreprinderile sociale funcţionează în regim de unităţi protejate, iar produsele create sunt comercializate în vederea autosusţinerii.

www.fabricadebine.ro

15

Page 18: Asociatia React - Raport anual 2012

În luna noiembrie 2012 am lansat proiectul Controlin, proiect național care folosește tehnologia mobilă pentru monitorizarea stării de sănătate a bolnavilor de diabet. Acesta oferă monitorizarea glicemiei prin sistem de telemedicina, sistem de alerte în cazul în care există o schimbare în starea de sănătate a pacientului ce ar putea necesita intervenția medicală, educație și instruire privind respectarea unui stil de viață sănătos. În cadrul acestui proiect oferim gratuit kitul controlin (glucometru, consumabile, aplicație de telemedicină) și serviciile menționate mai sus pentru 500 de pacienți, timp de un an.

Controlin

16

Page 19: Asociatia React - Raport anual 2012

www.controlin.ro

17

Page 20: Asociatia React - Raport anual 2012

Rezultatefinanciare

18

Page 21: Asociatia React - Raport anual 2012

0% 1% 2%

34%

63%

Surse de finanțare fonduri private

2% din impozit pe venit

Alții, dacă este cazul

Vodafone România

Fundația Vodafone

Fonduri structuraleEuropene

0%

0%

1%

36%

63%

Venituri 2012Dobânzi

Alte venituri dacă estecazul

2%

Sponsorizări

Împrumuturinerambursabile (granturi)

0%(%

!6%

75%

Tipuri de cheltuieli din fonduri private

Alte cheltuieli

Administrative(chirie, utilități, etc.)

Proiecte (activități dinproiecte)

Personal

19

Page 22: Asociatia React - Raport anual 2012

Mulțumim finanțatorilor, partenerilor și colaboratorilor noștri pentru că au crezut în proiectele pe care le implementăm, în soluțiile inovatoare și abordările neconvenționale pe care le propunem în fiecare acțiune.

De asemenea, mulțumim celor care în 2012 au ales să direcționeze 2% din impozitul pe venit către Asociația React și să aducă o schimbare pozitivă în comunitate.

Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013

Cinene susține

MINISTERULEDUCAȚIEI

TINERETULUIȘI SPORTULUI

20

Page 23: Asociatia React - Raport anual 2012

Aron Petruța MihaelaBădoiu Andreea Vasilica Bercu RobertBrătescu SiminaBudaca DianaBurlacu AndradaButoi Daniela IonelaChis IoanaCioboată CosminCiubotaru Răzvan ClaudiuCiucanu RamonaCojocaru RoxanaCosmiuc TudorCrăciun EvelineCristache Mihai AlexandruCristea Bianca Ioana Cristescu Constantin DanielCroitoru GeorgeDragomir Anca ElenaF. Vlad CristianGeorgescu AndiGheboianu Radian EduardGrajdaru Marius DorinelIvan ValentinaLeonte AdrianaLopătaru Maria GabrielaManda IulianaMihalache AlexandraMilea Elena AntoniaNeacșu Mihaela AlexandraNițulescu Florina CristinaPadurean MirceaPascu Cristina ElenaPetrescu Alin ConstantinRoșu ConstantinSandu MirunaSora Andra MariaStan Oana MariaȘtefan Andreea Nicoleta

Stoica MihaiUngureanu Alexandru GeorgianVintilă CătălinVișan Andreea Vlădoiu Adina PetrutaVoiculescu Adrian VicențiuGabriela IvănescuAna StamatescuValentin PascuVișan AndreeaStan Grigore OanaGheboianu Radian EduardSolomon CorinaBrătescu SiminaMihnea Octavian Vicu Iulia Cezara Gorea Bianca Pruteanu

Voluntariinoștri

Mulțumim voluntarilor noștri pentru implicarea, devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă în fiecare dintre proiectele la care au participat:

21

Page 24: Asociatia React - Raport anual 2012

Echipa

Florentina BălanOlimpiu BandalacMaria Toma BădeanuAna Maria CiovicăRomulus DeacSorin FildanAurelia GrigoreGabriela HărtanAdriana IacobFlorin MaximBianca NicolaescuRuxandra PaladeCristina PascuBogdan PenceaAndrei RobuAndreea RotaruAndrei SăvescuValentina ŞerpoiAnca SmochinăLeonard Șonei

Gabriela StanciuViorica ToaderCălin TomaFlorin ZahariaRăzvan UdrescuValentina VăsioiuCristina VişanCălin Voicu

Anca Stefan, Președinte

22

Page 25: Asociatia React - Raport anual 2012

23

Page 26: Asociatia React - Raport anual 2012

Asociația REACTStr. Corbeni Nr. 7,

020781 București, Sector 2Tel: 021 315 45 32

[email protected]