Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

54
ASOCIATIA RAIONALĂ DE FOTBAL OCNITA REGULAMENTUL CAMPIONATULUI RAIONAL LA FOTBAL EDIȚIA 2012 Aprobat Asociaţia Raională de 1

Transcript of Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Page 1: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

ASOCIATIA RAIONALĂ DE FOTBAL OCNITA

REGULAMENTUL CAMPIONATULUI RAIONAL

LA FOTBAL

EDI IA 2012ȚAprobat

Asociaţia Raională de Fotbal Ocniţa

Preşeditele Asociaţiei Alexei Vacariţa

1

Page 2: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

SCOPUL Ş I SARCINILE

Campionatul se desfăşoară în scopul:- stabilirii campioanei şi a premianţilor;- stabilirii locurilor ocupate de fiecare echipă în clasamentul final.

Campionatul are drept sarcini:- popularizarea fotbalului in Republica Moldova;- ridicarea măiestriei fotbaliştilor;

ORGANIZAREA CAMPIONATULUI

Organizarea Campionatului la fotbal este în competenţa Asociaţiei Regionale de Fotbal Ocniţa.

PARTICIPAN Ţ II CAMPIONATULUI

În Campionatul raional poate participa orice club (echipă), care se obligă să respecte statutul ARF Ocniţa.

Componenţa participanţilor în campionat se aprobă de către ARF Ocniţa, în baza confirmărilor pentru participare.

LEGITIMAREA Ş I ORDINEA DE ÎNSCRIERE

Fiecare club (echipă) prezintă la compartimentul competiţii următoarele docu-mente (acte)- tabelul nominal completat în grafie latina (2 exemplare, familiile jucătorilor, antrenorilor conform buletinului de identitate) cu semnătura şi ştampila administraţiei clubului (echipei) cât şi a dispanserului medical;- câte o fotografie color 3*4 al jucătorilor şi stuffului tehnic în format digital pe disc;- două fotografii color 3*4 identice recent făcute (obligatoriu pentru fotbaliştii noi legitimaţi);- chitanţă de plată a taxei de participare;- obligatoriu copia paşaportului sau buletinului de identitate;- pentru jucătorii din afara ţării- copia paşaportului;- copia licenţei antrenorilor echipei ( dacă este ).

Limita numărului de jucători la echipa este de 30 jucAtori. Acesta este aceiaşi prevedere ca şi în Regulamentul UEFA.

„Format de Asociaţie” este un jucător care a fost înregistrat pe parcursul a 3 sezoane/ani la club sau a alte cluburi afiliate la ARF între vârsta 15-35 ani.Jucatorii formaţi de Asociaţie nu vor fi consideraţi stranieri, chiar dacă cad sub aceşti parametri.

În Campionat, ediţia 2012, fiecare echipă poate legitima în componenţa sa un numar nelimitat de jucători străini.

Stranieri vor fi consideraţi acei jucători care nu au domiciliu permanent în raionul Ocniţa şi nu sunt originari din acest raion.

2

Page 3: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Nu au dreptul de a evolua în Campionatul Raional jucătorii angajaţi la cluburi din Divizia Naţională sau Divizia “A”, exceptînd originarii din raionul Ocniţa.

Echipele au dreptul să înscrie în raportul de joc 18 jucători legitimaţi din rândul cărora pot efectua:

4 schimbări de jucători.În caz daca echipele folosesc într-un meci oficial jucători în afara celor înscrişi în raportul de joc, nelegitimaţi sau suspendaţi, echipei în cază i se va acorda înfrângere tehnică (0-3)prin forfait, echipei adverse victorie tehnică (3-0).

Dacă într-un meci, ambele echipe folosesc jucători în afara celor înscrişi în raportul de joc, nelegitimaţi sau suspendaţi echipelor în cauză li se va acorda înfrângere tehnică(0-3) Echipa va fi amendată cu: 200 lei

În cazul când un jucător a fost sancţionat cu cartonaş roşu şi nu a fost plătit la ARF, jucătorul respectiv nu are drept sa fie înscris în raportul de joc la următorul meci, în caz contrar echipei i se va acorda înfrângere tehnică (0-3), iar meciul următor va fi scăpat de jucătorul în cauză.

Scorul (3-0) este prevăzut de Codul disciplinar FIFA art. 31. Înfrângerea tehnică, şi a fost o regulă stabilită cu mulţi ani în urmă.

Scorul (3-0) este considerat ca o pedeapsă cuvenită pentru un meci decernat prin înfrângere tehnică. Însă, dacă scorul este mai mare decât diferenţa de 3 goluri împotriva echipei care a pierdut meciul prin înfrângere tehnică (de exemplu 5-1) atunci scorul rămâne ca rezultat final.

Numărul de goluri decernate de asemenea se numără în clasament şi se includ fără vreo indicare specifică sau remarcă.

Dacă în cadrul unui meci jucătorul primeşte cartonaş galben urmat direct de cartonaş roşu, cartonaşul galben nu se anulează.

Dacă în cadrul unui meci jucătorul primeşte 2 (două) cartonaşe galbene, urmat de cartonaş roşu, cartonaşele galbene se anulează.

REGULILE JOCULUI

La toate jocurile oficiale si amicale se aplică „Legile jocului” stabilite de International Football Association Board, singurul organism competent să modifice aceste reguli.

Durata joculuiDurata unui joc oficial este de: - 90 de minute .

Jocuri cu prelungiriJocurile disputate în sistem eliminatoriu care după consumarea timpului

regulamentar de joc se termină cu un rezultat de egalitate, vor fi prelungite cu două reprize a câte 15 minute fiecare, fără pauză între ele, dar cu o pauză de maxim cinci minute între sfârsitul jocului si prima repriză de prelungire. În această pauză, în care jucătorii sunt obligaţi să rămână în terenul de joc si să se supună dispoziţiilor arbitrului, se va stabili prin tragere la sorţi echipa care va avea lovitura de începere.

În cazul în care, după cele 30 de minute de prelungiri, egalitatea persistă, echipa câstigătoare a jocului va fi stabilită prin executarea loviturilor de departajare, conform prevederilor cuprinse în ”Legile Jocului”.

Numărul jucătorilor

3

Page 4: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Jocurile oficiale se dispută între echipe cuprinzând fiecare cel mult 11 jucători, între care un portar. Fiecare echipă are un căpitan, înscris în raportul de arbitraj.

Jocurile oficiale nu pot începe dacă echipele nu prezintă cel puţin sapte jucători, la meciurile de campionat cu carnete de legitimare şi drept de joc pentru echipele respective.

Arbitrul are obligaţia să nu înceapă jocul dacă nu sunt respectate condiţiile de mai sus.

Echipa care nu prezintă arbitrului numărul de carnete de legitimare va fi sancţionată la fel ca în cazul neprezentării la joc.

Echipele au dreptul să înscrie în raportul de arbitraj maxim 18 jucători, între care sapte jucători de rezervă.

Înscrierea jucătorilor titulari si de rezervă în raportul de arbitraj se face numai înainte de începerea jocului.

Descompletarea echipeiUn joc nu poate continua cu mai puţin de 7 (sapte) jucători. În caz de

descompletare a uneia dintre echipe sub numărul stabilit mai sus, cu sau fără intenţie, arbitrul este obligat să oprească jocul, echipa respectivă urmând să fie sancţionată cu pierderea jocului.

Înlocuirea jucătorilorEchipele participante au dreptul să efectueze CINCI înlocuiri pe toată durata

jocului.În cazul în care dispoziţiile privind numărul maxim al înlocuirilor permise nu sunt respectate, echipa vinovată va fi sancţionată cu pierderea jocului respectiv prin forfait, arbitrii urmând să fie, de asemenea, sancţionaţi de forul competent.Înlocuirile de jucători se fac cu respectarea următoarelor condiţii:a) arbitrul trebuie să fie încunoştinţat în prealabil de înlocuirea ce urmează a se efectua, numai când jocul este oprit;b) jucătorul de rezervă poate intra în terenul de joc numai după ce jucătorul ce urmează a fi înlocuit a părăsit terenul şi după ce a primit un semn de încuviinţare din partea arbitrului;c) jucătorul de rezervă va intra în terenul de joc numai pe la linia de mijloc, când jocul este oprit;d) încălzirea jucătorilor care urmează să intre în terenul de joc în urma unor înlocuiri se va face de-a lungul liniei de margine, în spatele arbitrului asistent. Dacă nu sunt condiţii pentru a efectua încălzirea în spaţiul din spatele arbitrului asistent 1, încălzirea jucătorilor se va face în spatele porţii proprii. Cel mult 3 jucători de la fiecare echipă pot efectua încălzirea în acelaşi timp. Jucătorii de rezervă sunt obligaţi să poarte echipament care să-i deosebească de jucătorii din terenul de joc. În funcţie de condiţiile existente la fiecare teren, arbitrul va stabili, în cadrul ședinţei tehnice, spaţiul ce va fi folosit pentru încălzire de către jucătorii de rezervă;e) un jucător care a fost înlocuit nu mai poate participa la joc, dar este supus în continuare autorităţii și jurisdicţiei arbitrului;f) jucătorul de rezervă este supus autorităţii si jurisdicţiei arbitrului fie că a fost sau nu a fost introdus în joc;g) procedura de înlocuire se termină în momentul în care jucătorul de rezervă intră în terenul de joc.

4

Page 5: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Începând din acest moment el este considerat jucător titular, în timp ce coechipierul care a fost înlocuit încetează să mai fie titular.

Delegaţii echipelor au obligaţia ca la terminarea jocului să ia cunostinţă, sub semnătură, de schimbările de jucători si de minutul în care au fost efectuate, asa cum sunt înscrise de arbitru în raportul de arbitraj.

La efectuarea înlocuirilor de jucători se aplică următoarele reguli:a) oricare jucător îl poate înlocui pe portar cu condiţia ca arbitrul să fie anunţat în prealabil, iar schimbarea să aibă loc în timpul unei opriri a jocului, cu respectarea dispoziţiilor regulamentare privind echipamentul jucătorilor;b) jucătorul de rezervă care a înlocuit un jucător titular poate fi si el înlocuit la rândul său în limita numărului si a condiţiilor prevăzute de actualul regulament;c) un jucător titular eliminat înainte de lovitura de începere a jocului poate fi înlocuit cu unul din jucătorii de rezervă. În acest caz echipa respectivă îşi diminuează corespunzător numărul de înlocuiri la care are dreptul;d) un jucător de rezervă eliminat înainte sau după lovitura de începere a jocului nu poate fi înlocuit.

Jucători eliminaţiJucătorilor eliminaţi de pe teren, sau celor care au comis abateri disciplinare

înainte, în timpul sau după terminarea jocului, li se vor reţine carnetele de legitimare, care vor fi înaintate de arbitru, o dată cu raportul său, forului organizator.

Până la pronunţarea hotărârii forului organizator, jucătorii respectivi nu au drept de joc. Pronunţarea hotărârii se va face în cel mult 5 zile de la data la care s-a comis abaterea. În cazul când jocurile oficiale sunt programate în timpul săptămânii (în etape intermediare), este obligatoriu ca pronunţarea hotărârii să se facă în cel mult 2 zile de la data disputării jocului.

Jucătorii de rezervă, înscrisi în raportul de arbitraj, sunt supusi autorităţii arbitrului si au obligaţia să ia loc pe băncile plasate în interiorul suprafeţei tehnice si să aibă o comportare sportivă.

Jucătorii eliminaţi în timpul jocului trebuie să părăsească imediat incinta terenului de joc pe la limita cea mai apropiată, precum si suprafaţa tehnică si să se deplaseze la vestiare.

Jucătorii suspendaţi de instanţele disciplinare nu pot participa la nici un fel de joc oficial până când nu au executat sancţiunea.

Participarea la jocuri în condiţii neregulamentareEchipele care prezintă în componenţa lor jucători care au obţinut legitimarea si

dreptul de joc cu încălcarea prevederilor regulamentare, fapt dovedit ca urmare a soluţionării unei contestaţii, vor fi sancţionate cu pierderea jocurilor prin forfait.În cazul în care legitimarea sau dreptul de joc al jucătorilor în cauză a fost acordată în condiţii neregulamentare de către organele competente, dar, se constată că echipa în cauză a fost de bună-credinţă, jocurile respective se vor omologa cu rezultatele de pe teren, iar jucătorilor respectivi li se va ridica dreptul de joc până la soluţionarea cauzei.

Identificarea jucătorilorConducătorii, respectiv delegaţii echipelor sau, în lipsa lor, căpitanii echipelor,

sunt obligaţi să prezinte arbitrilor, înainte de începerea jocului, carnetele de legitimare ale jucătorilor înscrisi în raportul de arbitraj. În competiţie identificarea jucătorilor se face pe baza carnetelor de legitimare si a cărţilor de identitate/pasapoartelor jucătorilor, în

5

Page 6: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

original. În mod excepţional, în lipsa unor carnete de legitimare, se admite identificarea cu cartea de identitate însoţită de dovada existenţei vizei medicale, cu respectarea numărului minim de carnete de legitimare.

Carnetele de legitimare ale tuturor jucătorilor înscriși în raportul de arbitraj sunt păstrate de arbitri până la terminarea jocului, după care se restituie conducătorilor, delegaţilor sau căpitanilor de echipă, cu excepţia carnetelor jucătorilor eliminaţi, contestaţi, sau a carnetelor reţinute după terminarea jocului.

Verificarea identităţii jucătorilorEchipele pot verifica reciproc, înainte de începerea jocului, prin conducătorul,

delegatul sau căpitanul de echipă, identitatea jucătorilor înscrisi în raportul de arbitraj, precum si celelalte elemente constitutive ale dreptului de joc.

În cazul în care una din echipe solicită verificarea identităţii unor jucători pe motiv de substituire, arbitrul are următoarele obligaţii:a) să dispună ca jucătorul în cauză să-şi înscrie datele personale (numele si prenumele, data şi locul naşterii) în raportul de arbitraj şi să semneze;b) să menţioneze în raportul de arbitraj momentul formulării contestaţiei (înainte, la pauză sau după joc), precum si oricare alte elemente care ar duce la identificarea jucătorului presupus a fi substituit (înălţime, culoarea tenului, a ochilor sau a părului, numărul de pe tricou, etc.);c) să se fotografieze cu jucătorul presupus a fi substituit.

Formalităţile de începere a jocurilorDelegaţii celor două echipe completează raportul de arbitraj cu 15 minute

înaintea începerii jocului. După caz, arbitrul poate permite completarea raportului de arbitraj si după acest termen, cu respectarea celorlalte prevederi regulamentare.

Odată cu completarea raportului de arbitraj, delegaţii echipelor predau arbitrului toate carnetele de legitimare ale jucătorilor înscrisi în raport, precum si alte documente care atestă dreptul de joc al acestora.

După ce raportul de arbitraj a fost completat, semnat de delegaţii ambelor echipe si înmânat arbitrului, înainte de lovitura de începere a jocului, se aplică următoarele reguli:a) dacă unul din cei 11 jucători titulari, înscrisi în raportul de arbitraj, indiferent de motiv, nu poate începe jocul, el poate fi înlocuit de către oricare dintre cei 7 jucători de rezervă, înscrisi în raport. În acest caz se va reduce corespunzător numărul de jucători de rezervă, în timpul jocului putând fi înlocuiţi maxim 3 jucători (sau numărul maxim prevăzut de prezentul regulament);b) dacă oricare dintre cei 7 jucători de rezervă înscrişi în raportul de arbitraj, indiferent de motiv, nu pot lua parte la joc, el nu va putea fi înlocuit, ceea ce va conduce la reducerea corespunzătoare a numărului total de jucători de rezervă aflaţi la dispoziţia echipei respective;c) dacă un portar înscris în raportul de arbitraj nu poate lua parte la joc, indiferent demotiv, el va putea fi înlocuit de un alt portar care nu fusese anterior înscris în raportul de arbitraj.Medicul delegat semnează şi pune parafa pe raportul de arbitraj. Echipele au dreptul să efectueze încălzirea pe terenul de joc, cu excepţia situaţiilor în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, arbitrul decide ca încălzirea ambelor echipe să se efectueze pe un alt teren.

6

Page 7: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Jocul începe respectându-se următoarele formalităţi:a) arbitrul anunţă prin fluier jucătorii celor două echipe pentru prezentarea acestora la linia mediana , la marginea terenului în teren din partea laterală de mijloc, unde controlează echipamentul jucătorilor, conform art. 4 din Legile jocului, verifică dacă cei doi căpitani de echipă au banderole distincte pe braţul stâng şi dacă cei doi portari au echipament diferit în comparaţie cu echipamentul coechipierilor, adversarilor sau arbitrilor;b) arbitrii intră pe terenul de joc urmaţi de jucătorii celor două echipe, se opresc pe linia mediană, la circa 7 m de linia de margine, unde se așează cu faţa spre tribuna oficială, având în stânga şi în dreapta lor pe cei doi căpitani de echipă urmaţi de ceilalţi jucători dispusi în linie dreaptă, loc de unde jucătorii salută publicul prin ridicarea braţului;c) după aliniere şi salut, în ordinea în care au fost dispuşi, jucătorii echipei vizitatoare strâng mâinile arbitrilor şi jucătorilor echipei gazdă, în semn de fair-play, după care jucătorii echipei gazdă strâng mâinile arbitrilor;d) arbitrul efectuează tragerea la sorţi pentru alegerea terenului şi a mingii, cu ajutorul unei monede, în timp ce arbitrii asistenţi controlează porţile si plasele;e) după ce echipele şi arbitrii asistenţi şi-au ocupat locurile stabilite de regulament, arbitrul dă semnalul de începere a jocului.Formalităţile de începere a jocului se efectuează de către arbitri chiar şi atunci când s-a constatat neprezentarea uneia sau a ambelor echipe, acest lucru consemnându-se în raportul de arbitraj.

ECHIPAMENTUL DE JOC

Cu cel puţin 15 zile înaintea începerii fiecărui an competiţional, echipele (cluburile) sunt obligate să comunice ARF, culorile echipamentului de joc, principal şi de rezervă.

Jucătorii sunt obligaţi să participe la joc în echipament regulamentar, culoarea acestuia fiind stabilită la sedinţa tehnică.

Echipa gazdă va juca în echipamentul principal, echipa oaspete fiind obligată să se prezinte la teren cu două seturi de echipament de culori diferite (principal si de rezervă), urmând ca echipamentul să fie stabilit de arbitru, la sedinţa tehnică dinaintea jocului.

Echipamentul principal se referă la echipamentul jucătorilor de câmp, iar faptul că echipamentul portarului echipei gazdă este similar cu cel al echipamentului echipei oaspete nu poate determina schimbarea echipamentului echipei vizitatoare, în acest caz, portarul echipei gazdă urmând să-și schimbe echipamentul.

Când jocul are loc pe teren neutru, ambele echipe sunt obligate să se prezinte la teren cu două seturi de echipament de culori diferite, echipa care va schimba echipamentul fiind stabilită prin tragere la sorţi.

Echipamentul de bază al fiecărui jucător se compune din: tricou, sort, jambiere, apărători pentru tibie si ghete. Un jucător nu va putea să poarte niciun obiect periculos pentru el însusi sau pentru ceilalţi jucători (crampoane neregulamentare, aparate gipsate, ceasuri, bijuterii, amulete, etc.).Apărătorile pentru tibie trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:

7

Page 8: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

- să fie în întregime acoperite de jambiere;- să fie confecţionate dintr-un material corespunzător (cauciuc, plastic, sau materiale similare);- să asigure un grad de protecţie corespunzător.

Portarul va purta echipament care să-l deosebească vizibil de ceilalţi jucători, de portarul advers şi de arbitri. De asemenea, el poate să poarte pantaloni de trening. Tricourile jucătorilor vor avea imprimate pe spate un număr vizibil de la distanţă, cu dimensiunile minime prevăzute, de o culoare care să contrasteze cu cea a culorii dominante a tricourilor.

Căpitanul de echipă va purta pe braţul stâng o banderolă distinctivă.În cazul în care jucătorii folosesc şorturi termice, acestea trebuie să fie de aceeasi culoare cu sorturile de joc si să nu depăsească în lungime genunchiul.

Înaintea începerii jocului, arbitrul va controla echipamentul de joc şi nu va permite accesul în teren al jucătorilor care au echipament neregulamentar. Dacă după controlul efectuat înainte de începerea jocului, arbitrul observă că un jucător poartă orice tip de articol vestimentar sau bijuterii, va proceda astfel:a) va informa jucătorul că articolul vestimentar sau bijuteria trebuie înlăturat;b) va dispune ca jucătorul să părăsească terenul de joc la prima oprire a jocului, dacă acesta nu poate sau nu vrea să se conformeze;c) va avertiza jucătorul dacă acesta va refuza să se conformeze sau dacă, deşi i s-a cerut să înlăture articolele neregulamentare, el le poartă în continuare.

Dacă, în timpul meciului, jucătorii nu respectă dispoziţiile de mai sus (îşi coboară jambierele, scot tricoul peste sort, etc.),arbitrii au obligaţia de a cere jucătorilor respectivi să-si pună echipamentul în ordine.

În caz de nerespectare sau încălcare repetată a obligaţiilor privind echipamentul de joc, arbitrii vor trimite în afara terenului de joc pe cei vinovaţi, până când acestia revin cu o ţinută regulamentară.

Dacă întreaga echipă se prezintă în echipament neregulamentar, arbitrul va acorda acesteia un termen de 15 minute pentru remedierea situaţiei, după care, în caz de neconformare, va fluiera sfârsitul jocului, iar jocul va fi omologat cu scorul de 3-0 pentru echipa adversă.

PROGRAMAREA JOCURILOR, TRANSFERUL LOR

Programarea jocurilorJocurile oficiale se programează în timpul zilei cu respectarea următoarelor

prevederi:a) jocurile oficiale se organizează pe baza programului aprobat de forul competent. În interesul general al activităţii fotbalistice, forul organizator poate programa jocurile respective si la alte ore diferit de programul iniţial;b) între două jocuri oficiale ale aceleasi echipe (cu excepţia turneelor finale), se lasă în mod obligatoriu cel puţin o pauză de o zi - în cazul în care si cel de al doilea joc se dispută pe teren propriu - si cel puţin două zile în cazul în care cel de al doilea joc se dispută în deplasare;

8

Page 9: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

c) în localităţile în care se dispută mai multe jocuri în aceeasi zi, acestea pot fi programate pe terenuri diferite si la aceeasi oră, sau pe acelasi teren, în cuplaj, cu acordul echipelor în cauză;d) în ultima etapă a campionatului, jocurile echipelor vor fi programate în mod obligatoriu în aceeasi zi si la aceeasi oră;e) jocurile din campionat se vor disputa, de regulă, în zilele de sîmbătă şi duminică.Jocurile oficiale din cadrul campionatului de regulă, la următoarele ore:- luna iulie și august: ora 17:00;- luna septembrie: ora 17:00;- luna octombrie: ora 15:00;- luna noiembrie: ora 14:00;- luna decembrie: ora 13:00;- luna februarie: ora 14:00;- luna martie: ora 15:00;- luna aprilie: ora 17:00;- luna mai și iunie: ora 17:00.

Schimbarea programării unui joc oficialForurile organizatoare au dreptul de a schimba, în caz de forţă majoră, stadionul,

ziua ora de începere sau localitatea de disputare a jocului.ARF are dreptul să aprobe devansarea sau amânarea desfășurării unor jocuri la

cererea cluburilor În astfel de cazuri, jocurile vor fi reprogramate și vor avea loc până la terminarea turului, respectiv, a returului campionatului în cauză.

Schimbarea programării se poate face şi la solicitarea cluburilor organizatoare, pentru motive întemeiate, astfel:ora de disputare a jocului, cu 7 zile înainte de la programarea lui, chiar fără acordul echipei care se deplasează, dar care va fi anunţată, în mod obligatoriu de către forul organizator, cu cel puţin cinci zile înainte de ziua disputării jocului.

Jocurile a căror dată a fost schimbată vor fi reprogramate în cel mult 20 zile de la data programării iniţiale, dar nu mai târziu de sfârsitul turului sau returului competiţiei respective, după caz, sau pot fi devansate în urma acordului intervenit între cele două echipe.

Clubul organizator nu poate schimba ora, ziua, terenul sau localitatea de disputare a jocurilor stabilite de forul organizator, fără aprobarea acestuia, sub sancţiunea pierderii jocurilor respective.

Jocurile oficiale vor începe la ora stabilită conform Programului.Dacă una sau ambele echipe nu se prezintă în teren sau nu prezintă carnetele de legitimare ale jucătorilor până la ora stabilită în program sau se prezintă cu mai puţin de 7 (şapte) jucători, legitimaţi cu drept de joc, atunci meciul nu se va disputa. Echipei în cauză i se va acorda înfrângere tehnică (0-3), echipei adverse-victorie tehnică (3-0).

În caz de neprezentare a echipei proprii la jocul la care ar fi trebuit să înceapă suspendarea jucătorilor, iar jocul este pierdut tehnic, efectuarea pedepsei se va amâna pentru jocul următor. În caz de neprezentare a adversarului, jocul respectiv este considerat ca o etapă efectuată din cuantumul sancţiunii.

Neprezentarea echipei la meci va fi amendată cu: 500 lei

9

Page 10: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

În cazuri excepţionale decizia finală referitor la disputarea meciului aparţine ARF Ocniţa. Dacă o echipă nu se prezintă la 2 (două) jocuri consecutive sau alternative, va fi retrasă din Campionat. Dacă o echipă a jucat 50% din jocurile programate sau mai puţin, rezultatele meciurilor disputate se anulează.

Dacă o echipă a jucat 50%+1 din jocurile programate, rezultatele se păstrează, echipelor cu care sunt programate jocurile li se va acorda victorie tehnică(3-0). Meciurile la care echipa nu s-a prezentat nu vor fi luate în calcul pentru procentele necesare 50%+1 pentru validarea meciurilor restante din Campionat, ulterior retragerii. Prin exemplu, dacă echipa a disputat toate meciurile din tur, adică 50% din meciuri și se retrage ulterior a două înfrîngeri tehnice din retur, rezultatele ei vor fi anulate.

Condiţii de jocCluburile organizatoare sunt obligate să asigure pentru desfăsurarea jocurilor

oficiale sau amicale următoarele:a) două fanioane de culoare rosie, portocalie sau galbenă sau în carouri (folosind două din aceste culori), pentru arbitrii asistenţi, cu dimensiunile prevăzute;b) minim 2 mingi care să corespundă prevederilor „Legilor jocului”.

Echipa vizitatoare poate prezenta o minge de joc care să îndeplinească aceleasi condiţii, arbitrul având dreptul de a alege mingea cu care se va juca.Mingea de joc şi mingile de schimb se vor verifica de arbitru înaintea începerii jocului şi vor fi predate echipei deţinătoare după terminarea jocului. În cazul în care terenul de joc este acoperit cu zăpadă, se recomandă ca mingile utilizate, precum si marcajul terenului, să aibă o culoare contrastantă;c) o trusă medicală de prim-ajutor;d) măsurile de ordine conform prevederilor prezentului regulament.În cazul în care clubul organizator nu asigură nici una din condiţiile prevăzute în termen de maxim 15 minute de la ora oficială, jocul nu va mai avea loc, urmând să se omologheze cu scorul de 3-0 în favoarea echipei adverse.

Asistenţa medicalăCluburile sunt obligate să asigure asistenţa medicală pe toată durata desfăsurării

jocurilor pe care le organizează, astfel:a) la jocurile din competiţiile aflate sub egida ARF OCNIȚA, obligatoriu cu medic;b) la celelalte jocuri, cu medic sau asistent medical. La toate jocurile, cadrul medical delegat va prezenta o delegaţie eliberată de organul sanitar competent, precum si un act de identitate, această persoană fiind recunoscută drept cadrul medical delegat. În cazul în care, din motive obiective, cadrul medical delegat nu a ridicat delegaţia eliberată de organul medical competent, prin excepţie se admite ca arbitrul să decidă începerea jocului pe baza legitimaţiei de serviciu eliberată de unitatea sanitară, prezentată de cadrul medical. În acest caz, arbitrul va înscrie în raportul de arbitraj numele si prenumele cadrului medical, numărul, data si unitatea medicală care a eliberat legitimaţia.

Arbitrii sunt obligaţi să nu înceapă jocul dacă medicul delegat sau, după caz, asistentul medical delegat, nu se prezintă la teren în maxim 15 minute de la ora oficială la care este programat jocul. În cazul în care medicul delegat (asistentul medical delegat) se deplasează la o unitate sanitară însoţind un jucător accidentat, asistenţa medicală va fi asigurată în continuare de medicul (asistentul medical) echipei gazdă.

În situaţia unor accidentări grave, care necesită deplasarea la unitatea medicală atât a medicului delegat, cât si a medicului echipei gazdă, asistenţa medicală va fi

10

Page 11: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

asigurată de medicul echipei vizitatoare înscris în raportul de arbitraj. Acelasi lucru e valabil si în cazul asistenţilor medicali, la jocurile la care acestia au dreptul regulamentar de a îndeplini atribuţiile respective. Dacă, în astfel de situaţii, echipa vizitatoare nu are medic (asistent medical) care să poată asigura în continuare asistenţa medicală, arbitrul va întrerupe jocul si va proceda în conformitate cu dispoziţiile regulamentare privind jocurile întrerupte sau amânate.

ARF OCNIȚA nu-și asumă nici o răspundere în caz de accidentare a jucătorilor la antrenamente sau în timpul jocurilor oficiale sau amicale. Arbitrii jocurilor sunt obligaţi să nu înceapă jocul în cazul în care cadrul medical delegat să asigure asistenţa medicală nu se prezintă la teren în maxim 15 minute de la ora stabilită pentru începerea jocului şi să nu continue jocul dacă asistenţa medicală nu este asigurată pe toată durata desfăsurării lui, potrivit dispoziţiilor prezentului regulament.

În cadrul sedinţei tehnice, organizată înaintea jocului, arbitrul şi observatorul oficial vor verifica împreună cu delegaţii celor două echipe dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de regulament privind asigurarea asistenţei medicale.

Poziţia medicului delegat (a asistentului medical delegat) va fi stabilită cu ocazia sedinţei tehnice şi va fi, de regulă, între băncile de rezerve sau, într-o altă poziţie din incinta terenului care să-i permită să intervină operativ la solicitarea arbitrului.

Controlul dopingDopingul este interzis. Oricare jucător care s-a dopat şi oricare persoană care

administrează substanţe interzise sau care încurajează în orice fel dopingul va fi sancţionată.

Dopingul este fapta săvârsită de un jucător din proprie iniţiativă sau la instigarea unei alte persoane, care poate fi conducătorul, antrenorul, medicul, fizioterapeutul sau masorul său, de a-si spori capacitatea fizică sau psihică în mod nefiziologic sau de a trata boli ori răni - când aceasta este din punct de vedere medical nejustificat, cu singurul scop de a participa la o competiţie.

Aceasta include folosirea (prin ingerare sau injectare) ori administrarea sau prescrierea substanţelor interzise înainte sau în timpul competiţiei.

Măsuri de ordineOrganizatorii jocurilor si forţele de ordine au obligaţia de a asigura protecţia si

siguranţa spectatorilor, sportivilor si oficialilor si de a lua măsuri pentru prevenirea si înlăturarea oricăror incidente ce se pot produce pe traseele de afluire/defluire si în interiorul arenelor sportive, înainte, pe timpul si după terminarea competiţiei sau a jocului sportiv.

Menţinerea ordinii publice pe traseele de deplasare către bazele sportive, în localităţi sau în afara acestora, până la limita exterioară zonei apropiate, se realizează în mod nemijlocit de către organele de poliţie competente teritorial.

Asigurarea ordinii si siguranţei participanţilor în interiorul arenelor sportive în care se desfăsoară jocuri cu grad scăzut de risc se poate face de către organizator cu personal propriu. Gradul de risc se stabilește, de principiu, prin norme generale emise de ARF OCNIȚA și se individualizează pentru fiecare joc de organizator împreună cu forţele de ordine.

Organizatorul stabileste toate măsurile ce se impun pentru prevenirea incendiilor, asigurarea unei circulaţii fluente pe căile de acces, asigurarea unor căi de evacuare a

11

Page 12: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

spectatorilor în cazuri deosebite, în condiţii de siguranţă si timp optim si pentru menţinerea în stare de funcţionare a tuturor instalaţiilor specifice.

Pentru restabilirea într-un timp cât mai scurt a ordinii publice, atunci când aceasta a fost grav tulburată, la solicitarea comandantului forţelor de ordine sau ca urmare a autosesizării arbitrului sau observatorului oficial, delegaţi la jocul respectiv, aceștia din urmă dispun de îndată întreruperea parţială sau totală a jocului.

Evacuarea din arena sportivă a unui grup de participanţi, în situaţia în care, prin faptele săvârsite de acestia, se pune în pericol siguranţa desfăsurării competiţiei sportive, se face, după caz, la solicitarea responsabilului de ordine si siguranţă al organizatorului, care cere, intervenţia forţelor de ordine.

În cazul producerii de incendii, distrugeri, catastrofe, al tulburării grave a ordinii publice sau al altor situaţii care pun în pericol viaţa, integritatea corporală ori sănătatea persoanelor sau când nu s-a reusit restabilirea ordinii publice, comandantul forţelor de ordine poate decide evacuarea parţială sau totală a participanţilor. Spectatorul care, în arena sportivă, săvârseste una dintre faptele prevăzute sau una dintre infracţiunile prevăzute este evacuat, fără a mai putea reveni în arenă până la terminarea jocului sportiv.

Neprezentarea sau întârzierea la jocuriJocurile oficiale vor începe la ora stabilită de forul organizator. Dacă una sau

ambele echipe nu se prezintă la stadion, întârzie sau nu prezintă carnetele de legitimare ale jucătorilor în maxim 15 minute de la ora de începere ori se prezintă cu mai puţin de 7 (sapte) jucători arbitrul va fluiera sfârsitul jocului si va consemna în raportul de arbitraj situaţia respectivă.

Echipa prezentă la terenul de joc în timpul regulamentar va completa raportul de arbitraj.

În lipsa arbitrului, neprezentarea se constată, în ordine, de următoarele persoane:a) arbitrii asistenţi sau;b) observatorul oficial al jocului.Dacă o echipă nu se prezintă, întârzie sau nu prezintă carnetele de legitimare la două jocuri în acelasi campionat, ea va fi exclusă din competiţie, sancţionată cu penalitate sportivă.Dacă o echipă nu se prezintă la două jocuri în decursul unui campionat aceasta va fi exclusă din competiţie.Dacă o echipă a fost exclusă pentru două neprezentări în campionatul anterior, la prima neprezentare în campionatul în curs va fi exclusă din competiţie.

Consecinţe ale neprezentăriiEchipele pot invoca un caz fortuit în situaţia întârzierii sau neprezentării la joc din

motive ce privesc transportul, numai dacă prezintă o dovadă scrisă din partea organelor competente (servicii auto, organe de poliţie), prin care se constată evenimentul si cauzele tehnice ale defecţiunilor apărute la mijlocul de transport. În această situaţie, în funcţie de probele prezentate, comisia va putea hotărî, după caz, reprogramarea jocului respectiv, conform prevederilor prezentului regulament.

Retragerea echipei de pe terenÎn situaţia în care , indiferent din ce motive, o echipă se retrage de pe teren, sau

refuză să reia jocul, înaintea consumării timpului regulamentar, ea va fi sancţionată conform prevederilor regulamentare.

12

Page 13: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

În aceste cazuri arbitrul va aplica “Regula celor trei minute” conform dispoziţiilor prezentului regulament.

Jocuri întrerupte sau amânateJocurile oficiale nu pot continua dacă terenul devine impracticabil, potrivit

dispoziţiilor prezentului regulament, sau din cauza întunericului.Jocul poate fi întrerupt pentru cauzele arătate mai sus, numai de către arbitru.Jocul va fi reluat în aceeasi zi, în cel mult o oră de la întrerupere, dacă terenul

devine practicabil sau condiţiile atmosferice au devenit favorabile desfăsurării jocului.Dacă reluarea jocului nu este posibilă în maxim 60 de minute de la momentul

întreruperii, jocul se va desfăsura a doua zi, la o oră care va fi stabilită de comun acord de cele două echipe, fiind reluat din minutul în care a fost întrerupt. În cazul în care echipele nu ajung la un acord privind ora la care se va relua jocul, acesta se va relua la ora la care a început în ziua precedentă. Prin excepţie, vor fi reprogramate de forul organizator.

În cazul în care jocul nu se poate disputa nici a doua zi, datorită acelorasi condiţii care au determinat întreruperea sa, jocul va fi reprogramat de forul organizator conform dispoziţiilor prezentului regulament, urmând să se dispute în întregime, situaţie în care avertismentele primite de jucători se anulează.

Jucătorii eliminaţi în timpul unui joc întrerupt nu mai pot face parte din echipa care continuă partida, a doua zi. Jucătorii eliminaţi în timpul unui joc întrerupt, care a fost reprogramat conform vor fi sancţionaţi corespunzător prevederilor regulamentare.

Echipele care nu se prezintă pentru rejucarea jocurilor amânate sau întrerupte, vor fi sancţionate conform prevederilor regulamentare.

Retragerea sau excluderea echipelor din campionatÎn cazul în care în cursul desfăsurării unui campionat, o echipă sau mai multe

echipe se desfiinţează, se retrag, sau excluse din activitatea competiţională, se procedează astfel:a) dacă această situaţie intervine înainte de sfârsitul turului, rezultatele jocurilor disputate se anulează si nu vor mai apărea în clasament;b) dacă această situaţie intervine după terminarea turului, sau în timpul desfăsurării returului, rezultatele jocurilor disputate se menţin, iar jocurile rămase a se desfăsura conform programului oficial, se omologhează cu rezultatul de 3 – 0 în favoarea fiecărei echipe adverse.

În cazul anulării rezultatelor, se menţin toate efectele cartonaselor galbene, suspendărilor si celorlalte sancţiuni disciplinare aplicate jucătorilor, oficialilor sau cluburilor.

Obligaţiile cluburilor organizatoarePentru organizarea si desfăsurarea activităţii de asigurare a ordinii si siguranţei

spectatorilor în arena sportivă, organizatorul trebuie să declare jocurile cu cel puţin 5 zile înainte de data desfăsurării acestora, la organul de poliţie teritorial, care înstiinţează administraţia publică locală despre data desfăsurării jocului sportive.

CONDI Ţ IILE PENTRU STABILIREA REZULTATELOR.

Rezultatul unui joc de Campionat se consideră definitiv stabilit numai după omologarea lui de către ARF Ocniţa.

13

Page 14: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Omologarea jocurilor de Campionat se face după cum urmează:- joc cîştigat-3 puncte- joc egal-1 puncte- joc-pierdut- 0 puncte.

Clasamentul echipelor participante în Campionat se stabileşte prin acumularea punctelor pe toată durata.

Ierarhia valorică a echipelor participante în campionate se stabileste prin cumularea punctelor pe toată durata desfăsurării Competiţiei.

Daca la sfârşitul Campionatului două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte clasamentul final se va stabili după criteriile următoare:a) Puncte acumulate în meciurile directe (tur/retur);b) Diferenţa de goluri în meciurile directe(tur/retur);c) Diferenţa de goluri marcate şi primite pe parcursul Campionatului;d) Numărul de goluri marcate pe parcursul Campionatului;e) Numărul de victorii pe parcursul Campionatului;f) Numărul de cartonaşe galbene şi roşii primite în Campionat (FAIR PLAY).

Echipele nu pot renunţa la dreptul lor de organizare a jocurilor în favoarea echipelor adverse si nici nu pot juca meciul din organizare proprie pe terenul echipei adverse.

Ca excepție, în caz de egalitate de puncte între primele două echipe clasate, se va disputa ”meciul de aur” pentru stabilirea câstigătoarei titlului. Dacă meciul în timpul regulamentar de 90 se încheie la egalitate, vor fi jucate prelungiri de 30 de minute și dacă la final scorul va fi egal, meciul se va rejuca. În caz dacă se joacă al doilea meci și egalitatea persistă la finele prelungirilor, cîștigătoarea titlului va fi stabilită prin lovituri de departajare.

Clasamentele finale ale competiţiilor oficiale organizate de ARF vor fi făcute publice după aprobarea acestora de Comitetul Executiv al ARF.

Succesiunea etapelor de campionat va fi aceeaşi în tur şi în retur.Pentru localităţile în care îşi au sediul social mai multe cluburi se va întocmi programul în aşa fel încât echipele cluburilor respective să joace alternativ pe teren propriu pentru ca în aceste localităţi să fie asigurat un program competiţional echilibrat.

ARBITRAREA JOCURILOR

Meciurile Campionatului Naţional sunt conduse de arbitrii delegaţi de ARF Ocniţa

Meciurile Campionatului pot fi deservite şi de arbitri străini la solicitarea echi-pelor numai de 3 (trei) ori pe parcursul Campionatului inclusiv şi meciurile din cadrul Cupei în condiţiile:a) Cerere din partea echipei să fie depusă la cu ARF Ocniţa 10 (zece) zile până la meci;b) Meciul se va disputa la stadionul aprobat de ARF Ocniţa ;c) Toate cheltuielile vor fi suportate de către echipa care va depune cerere.

Meciurile vor fi conduse de un arbitru.Controlul privind organizarea şi arbitrajul meciurilor este efectuat de către ARF Ocniţa, la meciurile decisive pot fi numiţi 3 (trei) arbitri.

14

Page 15: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Dacă din diferite motive nu se prezintă la meci arbitrul, jocul va fi condus de un arbitru desemnat de gazdă.

Delegarea arbitrilorJocurile sunt conduse de arbitri delegaţi de ARF OCNIŢA.

Arbitrii delegaţi sunt obligaţi să se prezinte în localitatea respectivă cu minim 45 de minute înainte de ora de începere a jocurilor.

Raportul de arbitrajCu ocazia disputării oricărui joc oficial sau amical forul competent emite un

raport de arbitraj care se completează de către:a) Comisia de arbitri competentă: numele şi prenumele arbitrilor delegaţi, arbitrului de rezervă (după caz) şi localitatea de reşedinţă a acestora; competiţia din care face parte jocul; numele echipelor şi localitatea de reşedinţă; data si ora disputării jocului, terenul şi localitatea unde se desfăşoară jocul;b) Delegaţii echipelor participante: numele si prenumele jucătorilor titulari şi de rezervă scrise cu litere majuscule, numărul carnetelor de legitimare, anul de nastere al jucătorilor, eventualele contestaţii, numerele de pe tricourile jucătorilor trebuie să corespundă cu cele înscrise în raportul de arbitraj, cu majuscule, numele şi prenumele oficialilor, care iau loc pe banca de rezerve, inclusiv ale delegaţilor celor două echipe, semnătura acestora precum şi a căpitanului de echipă;c) Arbitrul: neprezentarea unei echipe sau ambelor echipe; menţiunile cu privire la contestaţiile introduse de echipe, precum si momentul efectuării acestora în raport cu începerea jocului înainte de joc, la pauză sau după joc); starea terenului şi a instalaţiilor anexe; înlocuirile de jucători si minutele în care s-au efectuat; jucătorii care au marcat golurile şi minutele respective; jucătorii care s-au evidenţiat; jucătorii avertizaţi sau eliminaţi, arătându-se motivul pe scurt şi minutul; starea echipamentului de joc; comportarea antrenorilor, a conducătorilor şi a publicului spectator; modul cum s-au respectat dispoziţiile ARF OCNIŢA cu privire la accesul persoanelor în incinta terenului de joc, pe culoare şi la vestiare; ora începerii jocului, durata pauzei şi eventualele prelungiri; comportarea arbitrilor asistenţi; rezultatul înregistrat la final şi la pauza jocului,precum şi al eventualelor prelungiri; alte aspecte organizatorice sau disciplinare; semnătura arbitrului;d) Cadrul medical delegat conform prezentului regulament: numele si prenumele jucătorilor accidentaţi, diagnosticul si îngrijirile date;e) Jucătorii care nu au prezentat carnetul de legitimare vor înscrie personal în raportul de arbitraj, cu pixul, pe baza cărţii de identitate următoarele: numele si prenumele, data şi locul nasterii, prenumele părinţilor, după care vor semna;f) Carnetele jucătorilor contestaţi sau eliminaţi se vor trimite forului organizator de arbitri, o dată cu raportul de arbitraj;g) Delegaţii ambelor echipe sunt obligaţi să semneze raportul de arbitraj după terminarea jocului şi după ce raportul a fost completat la toate rubricile de către arbitru, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi disciplinar.

Semnarea raportului de arbitraj de către delegat reprezintă faptul că acesta a luat la cunoștinţă conţinutul raportului.

În situaţia în care arbitrul se prezintă la teren fără raportul de arbitraj emis de comisia competentă, până la începerea jocului se va completa un alt formular de raport de

15

Page 16: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

arbitraj, iar, în lipsa acestuia, datele prevăzute la alineatele precedente se înscriu într-un raport întocmit ad-hoc.

Prezentarea arbitrului la joc fără raportul de arbitraj constituie abatere disciplinară și va fi sancţionată de forul competent cu penalitate sportivă de 100 de lei.

Neprezentarea nemotivată a arbitrului la joc va fi penalizată de for cu 500 de lei.

Arbitrii sunt obligaţi să transmită raportul de arbitraj forului competent, în termen de 24 ore de la terminarea jocului, împreună cu carnetele de legitimare reţinute în caz de contestaţii, eliminări de pe teren sau pentru alte abateri de la prevederile regulamentare.

Nerespectarea acestei obligaţii constituie abatere disciplinară şi va fi sancţionată de forul competent cu penalitate sportivă de 100 de lei.

ARF OCNIŢA stabilesc baremurile de arbitraj.

CAUZE PENTRU CONTESTA Ţ II

În conformitate cu Regulamentul Disciplinar UEFA, o contestaţie este direcţionată împotriva valabilităţii rezultatului unui meci. Ea se bazează pe dreptul la eligibilitatea de joc al unui jucător, o încălcare decisivă a regulamentului din partea arbitrului sau orice alt incident major care a influenţat rezultatul meciului.

Protestele referitoare la starea terenului de joc trebuie transmise arbitrului în scris de oficialul clubului înainte de începutul meciului. Dacă starea terenul de joc devine dubioasă (sub semnul întrebării) în timpul meciului, căpitanul echipei trebuie să informeze arbitrul şi de asemenea căpitanul echipei adverse oral fără întârziere.

Protestele nu pot fi depuse împotriva deciziilor de facto luate de arbitru.Un protest împotriva unei avertizări (cartonaş galben) sau eliminări de pe terenul de joc după 2 (două) avertizări (cartonaşe galbene) este admisibil numai dacă arbitrul a greşit identitatea jucătorului (prezentarea secvenţelor video).

Contestaţia trebuie să conţină pe scurt motivele şi cauzele care au determinat echipa să înainteze contestaţia în termen de 48 de ore de la disputarea jocului.

Contestaţia se discută la ARF Ocniţa după ce echipa care înaintează contestaţia transferă suma de:

100 lei;pe contul ARF Ocniţa.

Contestaţia nu se discută la ARF Ocniţa până nu se transferă suma necesară.Formularea contestaţiilor

Cluburile care apreciază că echipa adversă a încălcat unele prevederi regulamentare, indiferent de natura lor, au dreptul să-si susţină cauza numai în baza unei contestaţii scrisă în raportul de arbitraj.

Sesizarea se face din oficiu de forul competent, în cazul jucătorilor aflaţi în stare de suspendare pentru cumul de cartonase galbene sau ca urmare a unei decizii pronunţate de comisia competentă, precum și pentru nerespectarea dispoziţiilor privind obligativitatea înscrierii în raportul de arbitraj a numărului minim de jucători formaţi la nivel local.

Echipele au dreptul de a introduce contestaţii, astfel:a) înainte de începerea jocului:

16

Page 17: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

- dacă se contestă dreptul de joc al unuia sau al mai multor jucători din echipa adversă, înscrişi în raportul de arbitraj, arătându-se motivele în mod concret;- dacă se contestă valabilitatea programării jocului pe terenul respectiv;- dacă se contestă calificarea cadrului medical delegat;- dacă se contestă neregularitatea terenului de joc (dimensiunile terenului şi ale porţilor, inexistenţa sau starea plaselor porţilor şi a steagurilor de colţ, a marcajului, etc.);b) în pauză sau după terminarea jocului, înainte de restituirea carnetelor de legitimare de către arbitru:- dacă se contestă dreptul de joc al jucătorilor de rezervă intraţi ulterior în joc;- dacă se contestă identitatea unuia sau mai multor jucători înscrişi în raportul de arbitraj.

Contestaţiile se fac în scris în raportul de arbitraj şi se semnează de către delegatul sau căpitanul echipei în prezenţa delegatului sau căpitanului echipei adverse, care semnează de luare la cunostinţă şi a arbitrului care este obligat să specifice momentul formulării contestaţiei (înainte, la pauză sau după terminarea jocului) şi să semneze.

În cazul în care delegaţii sau căpitanul echipei adverse refuză să semneze de luare la cunostinţă, arbitrul va consemna acest lucru în raportul de arbitraj.

Arbitrii sunt obligaţi să pună raportul de arbitraj la dispoziţia delegaţilor sau căpitanului de echipă pentru formularea unei contestaţii, la solicitarea acestora, în oricare moment (înainte, la pauză sau la terminarea jocului) şi indiferent de motivul Contestaţiei.

Refuzul arbitrului de a pune la dispoziţie raportul de arbitraj se va sancţiona conform prevederilor regulamentare.

Jucătorii contestaţi pot fi înlocuiţi numai înainte de începerea jocului. În acest caz contestaţia rămâne fără obiect. Arbitrul va consemna acest lucru în raportul de arbitraj. În asemenea situaţii, numărul de jucători de rezervă se reduce în mod corespunzător.

Contestaţiile referitoare la identitatea jucătorilor şi la dreptul de joc se fac nominal. În ceea ce priveste contestaţiile referitoare la dreptul de joc, delegaţii echipelor au obligaţia de a înscrie în raportul de arbitraj în mod explicit motivul pentru care este contestat jucătorul (dublă legitimare, lipsa vizei anuale, lipsa vizei medicale, substituire, etc.).

Procedura soluţionării contestaţiilorContestaţiile formulate pot fi dovedite cu următoarele mijloace de probă:

înscrisuri, martori, interogatorii, confruntări, expertize, înregistrări audio-video, fotografii.

Contestaţiile soluţionate de comisiile competente ale ARF şi dovedite neîntemeiate, se resping ca nefondate, iar cele făcute contrar prevederilor acestui regulament (tardive, netaxate, nesusţinute, nesemnate, etc.), se resping, de asemenea, ca neregulamentare.

Contestaţia trebuie să conţină pe scurt motivele si cauzele care o determină, echipa contestatară putând să le prezinte ulterior pe larg, fie în scris în termen de 48 de ore de la disputarea jocului, fie oral, în faţa comisiilor competente. Lipsa consemnării în raportul de arbitraj a motivului pentru care se presupune că se face vinovată echipa adversă sau jucătorul acesteia, duce la respingerea contestaţiei.

În cazul în care se face contestaţie pentru substituire de jucători şi dacă jucătorul în cauză refuză să se prezinte în faţa arbitrului, să se legitimeze cu buletinul de identitate sau alt document, să semneze raportul de arbitraj, să prezinte carnetul de legitimare, să fie fotografiat împreună cu arbitrii, sau, dacă nu se prezintă pentru confruntare la prima

17

Page 18: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

sedinţă a comisiei competente de la disputarea jocului, jucătorul respectiv este considerat vinovat de substituire. În această situaţie, ca şi în cazul în care substituirea a fost dovedită cu prilejul judecării de către comisia competentă, echipa respectivă si jucătorul vinovat vor fi sancţionaţi conform prevederilor regulamentare.

Taxele de contestaţie se depun la ARF după caz, în numerar, prin virament, cec, sau prin mandat postal, în termen de 48 de ore de la disputarea jocului.

Nedepunerea taxei de contestaţie atrage după sine respingerea ei ca netaxată şi omologarea jocului cu rezultatul de pe teren. Nedepunerea taxei de contestaţie atrage după sine respingerea ei ca netaxată şi omologarea jocului cu rezultatul de pe teren.

Cluburile care prin delegaţii lor introduc contestaţii nejustificate, de rea-credinţă, nemotivate sau neachitate, sunt obligate să suporte cheltuielile de deplasare ale tuturor persoanelor citate în faţa comisiei competente (delegaţi, jucători, arbitri, etc.).

În asemenea cazuri, echipa contestatară va fi sancţionată cu avertisment, iar în caz de recidivă va fi obligată la plata unei penalităţi cu un cuantum reprezentând dublul taxei de contestaţie.

Fac excepţie de la sancţiunile arătate în alineatul precedent, echipele care, după terminarea jocului, în cel mult 10 minute, renunţă la contestaţie specificând acest lucru în raportul de arbitraj.

Taxele de contestaţie, indiferent de modul de soluţionare a cauzei, nu se restituie.

SOLU Ţ IONAREA LITIGIILOR

Litigiile (încălcările Statutului, regulamentelor, deciziilor ARF Ocniţa, regulilor Jocului) se soluţionează de către ARF Ocniţa .Aceste litigii sau apeluri pot fi audiate numai în organele respective ARF Ocniţa, FMF, FIFA, UEFA, precum şi, în ultima instanţă, de curtea de arbitraj dacă litigiul este de nivel naţional sau de către Curtea de Arbitrare pentru Sport (CAS) din Lausanne (Elveţia) dacă litigiul este de nivel internaţional.

TERENUL DE JOC

Terenurile de fotbal pe care se dispută jocurile oficiale se omologhează de către ARF Ocniţa .

Pe un teren omologat pot disputa meciuri oficiale nu mai mult de 2 (două) echipe.Meciul nu se va disputa în cazurile:- Nepregătirii terenului pentru joc - În caz dacă terenul de fotbal nu corespunde cerinţelor, ele vor fi descalificate până vor fi aduse la nivelul necesar. - În lipsa medicului dotat cu inventar şi medicamente pentru acordarea primului ajutor;- În lipsa organelor de ordine publică (poliţia în uniformă);ARF Ocniţa nu-şi asumă nici o răspundere în caz de accidentare a jucătorilor la antrenamente sau jocuri oficiale.

Verificarea terenurilor de jocVerificarea terenurilor de joc este efectuată:

a) de arbitrul jocului, din oficiu sau în baza unei contestaţii;

18

Page 19: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

b) de forul care organizează competiţia, din oficiu sau în termen de maxim 15 zile, dacă se fac modificări, la cererea echipei interesate.

Teren de joc neregulamentarTerenul de joc este neregulamentar în următoarele situaţii:

nu este marcat sau este marcat neregulamentar;lipsesc sau sunt deteriorate ori neregulamentare porţile, plasele sau steagurile de colţ;

În situaţia în care echipa organizatoare nu remediază deficienţele arătate în maxim 30 de minute de la ora oficială de începere, jocul nu se va mai disputa, iar echipa în cauză va fi sancţionată cu pierderea jocului prin forfait. Termenul de 30 de minute se aplică și în cazul în care deficienţele arătate anterior apar după începerea jocului, fiind calculat de la momentul întreruperii jocului de către arbitru.Acest termen nu poate fi cumulat cu cel acordat pentru asigurarea asistenţei medicale.

Arbitrii sunt obligaţi să nu înceapă sau să nu continue jocurile atunci când terenurile de joc prezintă una sau mai multe dintre deficienţele menţionate.

Teren de joc impracticabilTerenul de joc este impracticabil dacă se află în una din următoarele situaţii:

a) dacă aproximativ 1/4 din teren este sub apă, iar adâncimea apei nu mai permite ca mingea să vină în contact cu pământul, astfel încât controlul şi circulaţia mingii sunt împiedicate cu desăvârsire;b) în caz de furtună, ploaie torenţială, descărcări electrice, ninsori abundente, ceaţă sau viscol sau dacă, urmare a acestora, vizibilitatea este sub 150 de m. Dacă aceste situaţii intervin după începerea jocului, arbitrul va întrerupe jocul;c) terenul este acoperit cu zăpadă a cărei grosime împiedică controlul şi circulaţia mingii;d) terenul are una sau mai multe porţiuni acoperite de gheaţă care constituie pericol pentru integritatea corporală a jucătorilor şi arbitrilor.

Impracticabilitatea terenului de joc se constată şi se declară numai de către arbitrul jocului.

Ora de începere a jocului se poate amâna, sau jocul se poate întrerupe, maxim 60 de minute dacă terenul de joc devine impracticabil.

În caz de calamităţi naturale (inundaţii, seisme, ninsori abundente, etc.), Comitetul Executiv al ARF vor hotărî măsurile care se impun.

Regulile de mai jos prevăd condiţiile care trebuie îndeplinite pentru omologarea unui stadion și, respectiv, regulile referitoare la clasificarea acestora potrivit criteriilor stabilite de ARF OCNIŢA.

Jocurile oficiale se pot desfăsura numai pe stadioane omologate de forul competent, respectiv ARF. Pentru a fi omologate, terenurile trebuie să fie gazonate, cu suprafaţa netedă și orizontală si să îndeplinească următoarele condiţii:lungimea: 95 - 115 m şi lăţimea 50 - 78 m.Terenurile de joc pot fi acoperite si cu gazon artificial.Stadionul si terenul trebuie să fie dotate cu:a) porţi de dimensiuni corespunzătoare „Legilor jocului”. Barele porţilor trebuie să fie confecţionate din aluminiu sau un alt material similar, să aibă secţiunea de formă rotundă sau eliptică, să fie de culoare albă și să nu prezinte nici un pericol pentru jucători. b) teren marcat cu materiale adecvate, de culoare albă, care să nu prezinte pericol pentru jucători si arbitri.

19

Page 20: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Ora de începere a jocului se poate amâna pentru maxim 60 minute sau jocul poate fi întrerupt dacă suprafaţa de joc devine impracticabilă.

Dacă un meci este abandonat înainte de sfârşitul timpului regulamentar de joc, sau în timpul oricărui timp suplimentar, din cauza condiţiilor climaterice sau din alte cauze deasupra controlului, trebuie să fie jucat un alt meci de 90 minute ulterior.

Arbitrul este împuternicit de a lua decizia finală referitor le disputarea meciului.

RESPONSABILITATEA FOTBALI Ş TILOR

ABATERI ȘI SANCȚIUNI APLICABILE JUCĂTORILORAbateri sancţionate cu avertisment (cartonaş galben) de arbitru

Un jucător este avertizat și i se arată cartonașul galben atunci când comite una din următoarele abateri:a) comportare nesportivă;b) își manifestă dezaprobarea faţă de deciziile arbitrului prin vorbe și/sau gesturi nesportive.c) încălcarea repetată a ”Legilor Jocului”;d) întârzierea reluării jocului;e) nerespectarea distanţei regulamentare la executarea loviturilor libere şi la loviturile de colţ;f) intrarea sau reintrarea în terenul de joc fără permisiunea arbitrului;g) părăsirea intenţionată a terenului de joc fără încuviinţarea arbitrului;h) simularea.

Abateri sancţionate cu eliminare (cartonaş roşu) de arbitruUn jucător trebuie eliminat de arbitru pentru săvârsirea uneia dintre următoarele

abateri prevăzute de ”Legile Jocului”:a) abatere gravă;b) comportare violentă;c) scuiparea unui adversar sau a oricărei alte persoane;d) împiedicarea marcării unui gol de către echipa adversă sau oprirea unei ocazii clare de a marca prin jucarea intenţionată a mingii cu mâna (aceasta nu se aplică în cazul portarului în propria suprafaţă de pedeapsă);e) oprirea unei ocazii clare de a marca, a unui adversar aflat în atac care se deplasează spre poarta adversă prin comiterea unei greseli sancţionabilă cu lovitură liberă sau lovitură de pedeapsă (penalty);f) folosirea unui limbaj sau a unor gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane;g) primește al doilea avertisment în cursul aceluiași joc.Sancţiunile aplicabile jucătorilor pentru săvârsirea abaterilor de mai sus sunt următoarele:Suspendare pentru un joc: pentru abaterile prevăzute de lit. f).Suspendare de la 8 la 12 jocuri pentru abaterea prevăzută de lit. c).a) lovirea cu palma, cotul, braţul, pumnul, capul, piciorul ori călcarea adversarului: suspendare de la 2 la 6 jocuri dacă nu au produs vătămare fizică, de la 6 la 10 jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică a victimei sau de la 16 la 24 de jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică gravă a victimei; în caz de vătămare corporală gravă, dovada acesteia se face prin certificat medicolegal;

20

Page 21: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

b) bruscarea, efectuată prin tragere, împingere, ţinere, body-check ori altele asemenea: suspendare de la 2 la 3 jocuri.La individualizarea sancţiunii se va ţine cont dacă abaterile prevăzute au fost săvârsite în disputa pentru minge sau în afara acesteia, în timpul desfășurării jocului sau când acesta era oprit.

Deciziile disciplinare luate de arbitruDeciziile disciplinare luate de arbitru pe terenul de joc sunt definitive si irevocabile şi nu pot fi revizuite de organele jurisdicţionale ale ARF OCNIŢA.Consecinţele juridice ale unei decizii disciplinare luată de arbitru pot fi revizuite de organismele de luare a deciziei, în cazul în care persoana sancţionată a fost identificată gresit.

Abateri împotriva oficialilorPersoana care săvârşeşte abateri împotriva oficialilor, se sancţionează astfel:a) suspendare de la 2 la 4 jocuri pentru comportare jignitoare ori ameninţare la adresa acestora;b) suspendare pentru de la 3 la 5 jocuri pentru bruscare sau constrângere;c) suspendare pentru un an pentru scuiparea arbitrului, arbitrului asistent sau a celui de-al patrulea oficial;d) suspendare de la 5 la 9 jocuri pentru lovire;e) în cazul în care este lovit arbitrul, arbitrul asistent, al patrulea oficial sau observatorul, suspendarea va fi de un an;f) în toate cazurile, dacă lovirea a produs vătămarea fizică a oficialului suspendarea aplicată va fi de 2 ani;g) în toate cazurile, dacă lovirea a produs vătămarea fizică gravă a oficialului, sancţiunea aplicată va fi excluderea din activitatea competiţională sau fotbalistică, în general; în caz de vătămare corporală gravă, dovada acesteia se face prin certificat medico-legal;

Participarea neregulamentară la jocUn jucător care participă la un joc oficial în echipa altui club decât cel la care este legitimat, se sancţionează cu suspendare de la 3 la 5 jocuri.Dacă participarea a avut loc într-un joc amical, jucătorul va fi suspendat de la 2 la 4 jocuri.

Refuzul de a părăsi terenul de jocRefuzul unui jucător, antrenor sau alt oficial de a părăsi de îndată terenul de joc sau banca de rezerve după ce a fost eliminat de arbitru, fapt ce a determinat întârzierea sau oprirea jocului, se sancţionează cu suspendarea de la 2 la 6 jocuri, în cazul jucătorilor sau antrenorilor si cu suspendare de la o lunA la 2 luni, în cazul oficialilor.

Intrarea neautorizată şi/sau aruncarea de obiecte în terenFapta jucătorului de rezervă, antrenorului sau altui oficial de a intra în terenul de joc fără încuviinţarea arbitrului, în timpul jocului, în scopul de a întrerupe, întârzia sau a perturba jocul ori pentru a obţine un avantaj pentru echipa proprie, se sancţionează cu suspendare de la 2 la 6 jocuri, în cazul jucătorilor sau antrenorilor și cu suspendare de 2 luni, în cazul oficialilor.În cazul în care fapta arătată la alin. 1 de mai sus, a avut drept consecinţă împiedicarea înscrierii unui gol în poarta echipei proprii, persoana în cauză va fi sancţionată cu suspendare de la 6 la 8 jocuri, în cazul jucătorilor sau antrenorilor și cu suspendare de 4 luni, în cazul oficialilor.

21

Page 22: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Fapta persoanelor aflate pe banca de rezerve de a arunca în teren, în timpul desfăsurării jocului, o minge sau un alt obiect, în scopul de a întrerupe, întârzia sau perturba jocul ori de a crea un avantaj pentru echipa proprie, se sancţionează cu suspendare de 2 jocuri, în cazul jucătorilor sau antrenorilor și suspendare de 2 luni, în cazul oficialilor.În cazul în care fapta arătată la alin. 3 de mai sus a avut drept consecinţă împiedicarea înscrierii unui gol în poarta echipei proprii, persoana în cauza va fi sancţionată cu suspendare de la 6 la 8 jocuri, în cazul jucătorilor sau antrenorilor şi suspendare de 3 luni, în cazul oficialilor.Fapta repetată a copiilor de mingi de a nu retrimite fără întârziere în joc mingile ori de a întrerupe, întârzia sau perturba jocul în orice fel, duce la sancţionarea clubului organizator cu penalitate sportivă de până la 100 de lei, iar în caz de recidivă şi cu măsura programării jocurilor pe un alt teren pentru un joc.

ABATERI ŞI SANCŢIUNI APLICABILE CLUBURILORComportarea neregulamentară a echipei

Următoarele fapte constituie comportare neregulamentară a echipei şi se sancţionează cu penalitate sportivă, în funcţie de categoria competiţională:a) când cinci jucători primesc cartonaş galben în acelaşi joc;b) când trei jucători sunt eliminaţi în acelaşi joc;c) când mai mulţi jucători ameninţă împreună sau intimidează un arbitru.Neprezentarea, retragerea de pe teren sau refuzul de a relua jocul, neprogramarea,

teren neregulamentarNeprezentarea la un joc oficial, întârzierea la joc peste termenul regulamentar sau

neprezentarea carnetelor de legitimare se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait.Neprezentarea la două jocuri din cadrul aceleiaşi ediţii a campionatului,

întârzierea la joc peste termenul regulamentar sau neprezentarea carnetelor de legitimare se sancţionează cu excluderea din competiţie.

Echipa care refuză să joace un joc, să continue jocul care a început sau să se prezinte pentru continuarea unui joc întrerupt, va fi sancţionată cu pierderea jocului prin forfait şi scăderea a trei puncte din clasament. În cazuri grave, echipa poate fi exclusă din competiţia în curs.

Retragerea unei echipe din campionat, după începerea acestuia, se constată de către Comisia de disciplină ca urmare a înstiinţării transmisă de clubul în cauză, semnată de unul dintreîmputerniciţii săi.

Neprogramarea unei echipe la un joc oficial poate interveni ca urmare a neexecutării unor obligaţii, echipa în cauză fiind sancţionată cu pierderea jocului prin forfait. Dacă într-un an competiţional aceeasi echipă nu este programată la două jocuri oficiale, ea va fi exclusă din competiţie.

În cazul în care arbitrul constată că terenul de joc este neregulamentar și după trecerea termenului de 30 de minute stabilit pentru remedierea deficienţelor, jocul nu va mai avea loc, iar clubul organizator va fi sancţionat cu pierderea jocului prin forfait.

Refuzul unui club de a pune la dispoziţie stadionul pe care îl deține pentru organizarea jocurilor programate de ARF OCNIŢA se sancţionează cu penalitate sportivă de 300 de lei. Sesizarea se face de secretarul ARF OCNIŢA, nefiind supusă nici unei căi de atac.

Responsabilitatea cluburilor în organizarea jocurilorCluburile care organizează jocurile de fotbal au următoarele obligaţii:

22

Page 23: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

a) să evalueze gradul de risc pe care îl produc jocurile si să comunice forţelor de ordine, în termenul legal, gradul de risc al acestora;b) să se conformeze şi să aplice regulile FIFA/ARF OCNIŢA privind securitatea şi să ia toate măsurile de ordine în funcţie de condiţiile existente înaintea, în timpul şi după terminarea jocului şi dacă intervin incidente;c) să asigure securitatea arbitrilor, jucătorilor şi oficialilor echipei vizitatoare în timpul şederii lor în localitatea respectivă;d) să informeze operativ autorităţile şi să colaboreze cu ele activ şi eficient;e) să se asigure că legalitatea şi ordinea sunt menţinute în stadion şi în proximitatea acestuia şi că jocurile sunt organizate corespunzător.

Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilorClubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în

funcţie de situaţie, poate fi sancţionat cu penalitate sportivă sau cu interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion de la 1 la 10 jocuri. Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.

Comportamentul neregulamentar cuprinde:a) introducerea în locurile de desfăsurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte şi materiale explozive, incendiare şi fumigene, substanţe toxice, halucinogene şi iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violenţă;b) afisarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe şi jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor;c) aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc;d) distrugerea obiectelor/bunurilor aflate în incinta stadionului şi escaladarea gardurilor ce înconjoară terenul de joc;e) violenţe asupra persoanelor, pătrunderea în teren;f) împiedicarea prin orice mijloace a activităţii sau acţiunii forţelor de ordine şi conflictul cu acestea.

Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilorCoroborat cu prevederile anterioare, abaterile de la organizarea jocurilor se

sancţionează astfel:a) schimbarea neautorizată a programării unui joc oficial, a localităţii, stadionului, a datei sau orei de disputare a jocului de către clubul organizator se sancţionează, cu pierderea jocului prin forfait;b) neasigurarea a asistenţei medicale, a prezenţei forţelor de ordine ori a mingilor, fapt ce a determinat neînceperea sau oprirea jocului se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait de către clubul organizator. Dacă abaterea a avut drept consecinţă accidentări sau distrugeri, clubul vinovat va fi obligat la plata prejudiciului cauzat;c) nerespectarea prevederilor privind măsurile de ordine, inclusiv neasigurarea protecţiei pentru jucători şi oficialii de meci, fapt ce a determinat neînceperea sau oprirea jocului de către arbitru, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait de către clubul organizator;

23

Page 24: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

d) violenţele asupra persoanelor, pătrunderea spectatorilor în teren, se sancţionează cu interzicerea dreptului de organizare a jocurilor pe propriul stadion de la 1 la 4 jocuri şi penalitate sportivă de la 100 la 500 de lei, iar în caz de recidivă cu măsura programării jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 jocuri și penalitate sportivă de la 200 la 1000 de lei.

Efectuarea unui număr neregulamentar de schimbări de jucători, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait.

Utilizarea unui număr neregulamentar de jucători de cetăţenie străină, în acelasi timp în teren, se sancţionează, din oficiu, cu pierderea jocului prin forfait.

Folosirea într-un joc oficial a unui jucător aflat în stare de suspendare sau fără drept de joc se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait. Abaterile privind folosirea neregulamentară a jucătorilor stranieri și a jucătorilor aflaţi în stare de suspendare, pentru cumul de cartonașe galbene sau pentru eliminări (cartonașe roșii) se urmăresc din oficiu.

Dreptul de joc al unui jucător în anumite jocuri oficiale nu poate fi condiţionat prin acordurile de transfer sau alte convenţii intervenite între cluburi sau între cluburi și jucători.

Neprezentarea de către o echipă la un joc a 7 jucători cu carnete de legitimare și cu drept de joc pentru echipa respectivă, atrage neînceperea jocului și pierderea acestuia prin forfait. În cazul în care, după începerea jocului, o echipă se descompletează sub numărul de jucători arătat mai sus, jocul va fi oprit, iar echipa respectivă va fi sancţionată cu pierderea jocului prin forfait.

Neconformarea la dispoziţia dată de arbitru unei echipe pentru prezentarea în echipament regulamentar în termen de 15 minute se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait.

Folosirea în jocurile oficiale sau amicale a unui jucător aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, constatată de medicul delegat, arbitrul sau observatorul jocului, se sancţionează cu:a) avertisment, dacă starea a fost descoperită înaintea începerii meciului, iar jucătorul nu a mai luat parte la joc; b) cu pierderea jocului prin forfait dacă starea a fost descoperită în cursul jocului sau după încheierea partidei.

Folosirea într-un joc oficial a unui jucător neînscris în raportul de arbitraj, nelegitimat sau legitimat la un alt club, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait şi scăderea a şase puncte, jucătorul urmând să fie sancţionat corespunzător. Clubul vinovat va fi sancţionat şi cu interzicerea dreptului de a efectua transferuri de jucători pentru următoarele două perioade de transfer.

Abateri referitoare la nerespectarea Regulamentului (altele decât cele prevăzute mai sus)

Un club afiliat care nu și-a achitat cotizaţia până la data de 21 iulie, începând cu data de 30 iulie este automat suspendat, ceea ce conduce, implicit, la ridicarea dreptului de participare în competiţii (echipele clubului nu mai sunt programate la jocurile oficiale), precum şi a dreptului de reprezentare în organele ARF OCNIŢA. După plata cotizaţiei membrul afiliat în cauză îsi reintră imediat în drepturile sale. Dacă suspendarea a determinat excluderea din competiţie a echipelor clubului afiliat, se vor aplica regulamentele în materie.

24

Page 25: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Cluburile care nu plătesc cotizaţiile, contribuţiile bănesti şi alte taxe regulamentare, nu vor fi programate în competiţiile oficiale organizate de ARF OCNIŢA, echipele lor fiind considerate ca neprezentate la jocurile respective.

Cluburile nu pot schimba de comun acord caracterul jocurilor, din oficiale în amicale sau invers, sub sancţiunea pierderii jocului prin forfait de către ambele echipe.

Jucătorul eliminat din joc nu are dreptul să participe la meciul următor. Jucătorul care a acumulat un număr de 4 (patru) cartonaşe galbene pe parcursul mai multor jocuri/campionat, însă câte un cartonaş galben/joc, se suspendă automat pe o etapă (jocul următor). Achitarea trebuie făcută imediat pentru numărul de cartonaşe galbene acumulate.

În continuare după fiecare cartonaş galben primit jucătorul va scăpa o etapă (jocul următor).

Cartonaşele galbene, roşii acumulate de jucător în Campionat vor fi sepa-rate de cele primite în cadrul Cupei.Amenda pentru fiecare cartonaş galben primit constituie:

20 lei, pentru cartonaş roşu 200 de lei.

Cartonaşele galbene ale jucătorilor transferaţi sunt preluate şi se iau la evidenţă de către echipele la care au venit.

Pentru cartonaşele roşu, galbene acumulate jucătorul este considerat din oficiu în stare de suspendare, până la data la care se va face dovada achitării amenzii.

Cluburile (echipele) sunt direct răspunzătoare pentru evidenţa cartonaşelor roşii şi galbene.

Cluburile (echipele) răspund direct de modul în care sunt efectuate etapele de suspendare ale propriilor jucători, indiferent de motivul pentru care a fost sancţionat.

Cartonaşele roşii acumulate de jucători se preiau de la un an competiţional la altul.După disputarea primei jumătăţi şi la sfârşitul Campionatului, cluburile sunt

obligate să achite toate cartonaşele galbene acumulate de jucători.

NORME FINANCIARE

ARF Ocniţa este îndreptăţită să perceapă taxe, contribuţii şi penalităţi sportive specifice activităţii fotbalistice, pentru membrii afiliaţi, jucători şi oficiali, potrivit statutului şi regulamentelor în vigoare.Cheltuielile legate de cazare, masă, drum (dus/întors), diurnă echipele le suportă din cont propriu.

Baremul pentru arbitraj va fi achitat de către ARF Ocniţa.Pentru asigurarea unui cadru organizatoric de desfăşurare a Campionatului,

echipele participante sunt supuse unui regim de taxe de participare care se achită pe contul ARF Ocniţa 1500 lei.Plata se poate face şi în numerar, prin mandat postal, dispoziţie/ordin de plată sau cec.

Plăţile de taxe şi servicii prestate de către ARF Ocniţa stipulate în prezentul Regu-lament includ TVA. În fel nu se aplică TVA pentru serviciile de arbitraj, pentru care se vor calcula suplimentar impozite, taxe şi cotizaţii ce se achită de ARF conform legislaţiei în vigoare.

25

Page 26: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Echipele care nu plătesc contribuţiile bănesti şi alte taxe regulamentare, nu vor fi programate în competiţiile oficiale organizate de ARF Ocniţa, fiind considerate ca neprezentate la jocurile respective.

OBLIGATIUNILE ECHIPELOR

Cluburile organizatoare au următoarele obligaţii:a) să aducă permanent în atenţia spectatorilor principiile spiritului FAIR-PLAY, al ordinii şi disciplineib) să interzică cu desăvârşire introducerea în vânzare a băuturilor alcoolice pe teritoriul stadionului.c) să nu permită persoanelor străine accesul în incinta terenului de joc, iar în vestiare doar a persoanelor oficiale;d) să asigure protecţia jucătorilor şi a conducătorilor echipei vizitatoare de la sosire şi până la plecarea lor din localitate.e) să asigure protecţia oficialilor (arbitri, observatori) de la sosire până la plecarea din localitate, numind în calitate de responsabil special unul din conducătorii clubului.f) să execute necondiţionat dispoziţiile arbitrului g) să asigure echipei vizitatoare posibilitatea de-a efectua înregistrarea video a meciului.h) să ia toate măsurile pentru asigurarea protecţiei şi securităţii suporterilor echipei vizitatoare.

Pentru asigurarea securităţii oficialilor meciului (arbitri, observatori) la meciurile de Campionat cluburile organizatoare au obligaţia să pună la dispoziţie cel puţin 1(un) colaborator de poliţie.

Cluburile organizatoare sunt responsabile de bună desfăşurare a jocului, indiferent dacă sunt sau nu proprietari ale terenului pe care se dispută jocurile, pentru a lua toate măsurile, prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente ce s-ar produce înainte, în timpul sau după încheierea jocului respectiv.

Dacă un club (echipă) se retrage din Campionat legitimarea jucătorilor acestui club (echipă) se anulează.

Clubul este obligat să prezinte la legitimare certificatul medical al fiecărui jucător de la instituţia specializată.

Echipele sunt obligate se prezinte certificatul de asigurare medicală a jucătorilor.Echipele se deplasează pentru disputarea jocurilor de campionat pe cont propriu, suportând cheltuielile aferente.

Salutul pe teren prin strângerea de mână va efectua echipa oaspeţilor, echipa gazdă va saluta arbitri tot prin strângerea de mână.Procedura strângerii de mână după meci:- Fluierul final- Oficialii meciului se întrunesc în centrul din mijloc- Ei dau semnal echipelor să se alăture în cercul din mijloc- Căpitanii ambelor echipe sunt responsabili să asigure că fiecare jucător vine şi se aliniază în spatele căpitanului lor de echipă.- Cei doi căpitani încep procedura de strângere a mânii, echipele urmându-i la fel ca şi în procedura înainte de meci. Jucătorii nu trebuie să fie în poziţie de drepţi stând în linie. De asemenea fiecare jucător trebuie să strângă mâna cu oficialii meciului.

26

Page 27: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

- După strângerea de mâini, jucătorii vor da din mâni fanilor şi vor părăsi terenul împreună cu oficialii meciului.

În caz dacă culorile echipamentului coincid la ambele echipe, echipa oaspete este obligată de-a schimba echipamentul de altă culoare.

Echipa oaspete este obligată să se prezinte la meci cu 2 (douA) echipamente de joc de diferite culori (maiouri, şorţi, jambiere).

Echipele sunt obligate să părăsească terenul de joc cu 3 (trei) minute până la începutul meciului.

Reprezentanţii ambelor echipe sunt obligaţi să semneze raportul de joc în termen de 10 (zece) minute după fluierul final al arbitrului.Pentru efectuarea unui transfer intern clubul unde se transferă jucătorul are obligaţia să achite FMF licenţa de transfer.

100 lei.Legitimarea jucătorului străin –500 lei.

Meciurile se vor disputa cu cel puţin 2 mingi, care trebuie să le asigure gazda.Un antrenor poate fi înregistrat doar numai la o singură echipa.

În caz de neprezentare a înregistrării foto clubul va fi sancţionat şi supus unei amenzi de 50 lei.

Alte situaţii apărute în afara celor expuse în prezentul Regulament vor fi soluţionate în conformitate cu Regulamentele aprobate de către FMF, UEFA şi FIFA

Comportarea si obligaţiile jucătorilorJucătorii sunt obligaţi să respecte regulile de disciplină și conduită civilizată, precum si ”Legile Jocului” atât pe terenul de joc, cât si în afara lui.În timpul jocului au următoarele obligaţii:- să execute întocmai hotărârile şi dispoziţiile arbitrului;- să respecte autoritatea arbitrului, să nu protesteze prin cuvinte, gesturi sau în alt mod la deciziile acestuia, să nu se aglomereze în jurul arbitrului pentru a-i cere explicaţii sau pentru a protesta și să nu solicite arbitrului (prin cuvinte sau gesturi) sancţionarea disciplinară a unui adversar;- să aibă echipament regulamentar;- să respecte jucătorii adverşi şi coechipierii;- să aibă o atitudine corectă şi decentă faţă de public; - să joace la reala lor valoare;- să nu incite coechipierii şi publicul la acte de violenţă sau dezordine;- să nu părăsească terenul de joc fără încuviinţarea arbitrului şi să nu-şi determine coechipierii să facă aceasta;- să nu simuleze lovituri şi accidentări în scopul obţinerii unor decizii în favoarea echipelor lor şi să nu provoace publicul prin atitudinea lor;- să salute publicul înainte de începerea jocului şi la terminarea acestuia.Nerespectarea obligaţiilor de mai sus atrage aplicarea sancţiunilor în raport cu gravitatea faptelor, conform prevederilor regulamentare.

Cartonaşul galbenCartonaşul galben este avertismentul dat de arbitru unui jucător în timpul jocului pentru a sancţiona comportarea nesportivă de o gravitate redusă.

Eliminarea (cartonaşul roşu)Eliminarea este dispoziţia dată în timpul unui joc de arbitru unei persoane de a părăsi terenul de joc şi împrejurimile acestuia, inclusiv banca de rezerve. Persoanei care a fost eliminată i se permite accesul în tribună.

27

Page 28: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

În cazul jucătorilor, eliminarea este urmarea unui cartonas roşu direct sau indirect (cumul de cartonaşe galbene).Oficialul care a fost eliminat poate da indicaţii persoanei care îi ţine locul pe banca de rezerve, dar atunci când face aceasta trebuie să se asigure că nu deranjează spectatorii din jurul său si că nu perturbă desfășurarea jocului.O eliminare determină automat suspendarea pentru jocul următor, atât pentru jucători, cât și pentru oficiali, organismul responsabil cu luarea deciziei urmând să individualizeze sancţiunea în funcţie de gravitatea faptelor.

SuspendareaSuspendarea constă în interzicerea participării la următorul joc şi de a avea acces la vestiare, pe banca de reserve şi în incinta terenului de joc.De regulă, suspendarea este stabilită în număr de jocuri (etape) pentru jucători şi antrenori şi în număr de luni pentru celelalte persoane fizice. Suspendarea nu va putea depăsi un număr de 24 de jocuri sau 24 de luni.Dacă suspendarea urmează să fie executată în număr de jocuri, numai cele jucate efectiv contează în calculul executării sancţiunii. Dacă jocul este întrerupt şi nu se mai programează ori dacă este anulat sau câstigat prin forfait de una din echipe, sancţiunile se consideră a fi fost executate numai pentru jucătorii care aparţin echipei care nu este vinovată de întrerupere, anulare sau forfait.Suspendarea se cumulează cu penalitatea sportivă şi se va prelungi până la plata integrală a acesteia, astfel cum se prevede prin normele financiare ale ARF OCNIŢA.Pentru antrenori și alţi oficiali, suspendarea este însoţită întotdeauna de sancţiunea interzicerii accesului la vestiare, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendaţi pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.Suspendarea aplicată unui jucător - antrenor se aplică ambelor calităţi deţinute de persoana respectivă.

Penalitatea sportivăPenalitatea sportivă constă în obligarea unei persoane care a săvârșit o abatere disciplinară la plata unei sume de bani în contul ARF OCNIŢA.Penalitatea sportivă se aplică în cazul sancţionării oricărei abateri prevăzută de prezentul regulament şi nu poate fi mai mică de10 lei şi nici mai mare de 10000 de lei.Penalităţile sportive pentru unele abateri sunt prevăzute în acest regulament.Cluburile sunt, în mod solidar, responsabile pentru penalităţile aplicate jucătorilor şi oficialilor lor. Faptul că o persoană a părăsit clubul sau asociaţia nu înlătură răspunderea solidară a acestora.Penalitatea sportivă poate fi aplicată şi ca sancţiune de sine stătătoare în cazurile prevăzute expres de regulament.

Interzicerea participării la orice activitate legată de fotbal. ExcludereaO persoană poate fi sancţionată cu interzicerea participării în orice activitate legată de fotbal (administrativă, sportivă sau de alt fel) pentru o perioadă de la o lună la doi ani.Excluderea din activitatea competiţională sau fotbalistică, în general, interzice definitiv persoanei respective să participe la jocuri oficiale sau amicale sau să deţină orice funcţie în cadrul unei structuri sportive afiliată la ARF OCNIŢA.

Declararea persona non grata

28

Page 29: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

O persoană declarată non grata nu este agreată în structurile fotbalului şi nu are dreptul să participe la nici o activitate legată de fotbal, ca voluntar sau într-o funcţie remunerată. Această sancţiune interzice persoanei respective:a) să ocupe o funcţie aleasă sau numită, voluntară sau remunerată, în cadrul ARF OCNIŢAsau în cadrul unei structuri sportive afiliată la ARF OCNIŢA;b) să reprezinte un club afiliat la ARF OCNIŢA;c) să aibă acces la vestiare, în tunel sau în incinta terenului de joc şi pe banca de rezerve, cu ocazia oricărui joc oficial sau amical.Orice club care nu respectă prevederile de la alin.1, lit. a), b) şi c) si nu se delimitează în mod public şi fără echivoc de declaraţiile, atitudinile si acţiunile persoanei declarată non grata, va fi sancţionat cu scăderea a 3 - 6 puncte şi cu penalitate sportivă de la 100 de lei până la 500 de lei.

Interdicţia de a legitima sau transfera jucătoriInterzicerea transferurilor împiedică clubul sancţionat să mai legitimeze sau să transfere jucători (în calitate de cesionar) în prima sau în următoarele două perioade de transfer.

Interzicerea organizării jocurilor pe stadionul propriuSancţiunea suspendării (ridicării) dreptului de organizare a jocurilor pe propriul stadion impune clubului în cauză obligaţia de a organiza jocul pe un stadion dintr-o altă localitate pentru 1 - 10 jocuri, cu respectarea condiţiilor regulamentare privind distanţa faţă de localitatea sediului clubului şi categoria stadionului.

Interzicerea organizării de jocuri pe un anumit stadionAceastă sancţiune interzice unui club dreptul ca echipa sa să joace pe un anumit stadion pentru 1 -10 jocuri sau timp de Sase luni - un an.

Anularea rezultatului unui meciRezultatul unui joc este anulat dacă rezultatul înregistrat pe terenul de joc nu mai este luat în considerare.

Excluderea din competiţieExcluderea constă în interzicerea dreptului unui club de a participa la competiţiile în curs și/ sau la cele viitoare organizate de ARF OCNIŢA.

Scăderea de puncteEchipa unui club poate fi sancţionată cu scăderea a 3-15 puncte din cele pe care le-a obţinut deja sau din cele aferente unui campionat viitor.

Pierderea jocului cu 3-0 (forfait)Echipele sancţionate cu forfait sunt considerate că au pierdut jocul cu scorul de 3-0.Dacă diferenţa de goluri la sfârsitul jocului respectiv este mai mare de 3-0, se va menţine rezultatul din teren.

Neprogramarea pentru jocurile următoareNeprogramarea pentru jocurile următoare constă în anularea programării la jocurile oficiale a echipelor unui club, până la executarea obligaţiilor stabilite prin hotărârea organului care a aplicat sancţiunea.

Cumularea sancţiunilorDacă nu se prevede altfel, sancţiunile prevăzute în partea generală pot fi cumulate cu cele din partea specială.

Executarea suspendărilor

29

Page 30: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăsurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât șI cele din cadrul Cupei, după caz, cu următoarele precizări:a) suspendarea se execută în ordinea în care se desfăsoară jocurile, dacă aceasta este diferită de programarea iniţială, urmare a reprogramării unor jocuri;c) în cazul jucătorilor legitimaţi la cluburi cu mai multe echipe, în perioada suspendării pentru eliminare, jucătorul nu are drept de joc în nici o competiţie, în calculul executării sancţiunii intrând numai jocurile din competiţia în care jucătorul a fost sancţionat;e) în calculul executării sancţiunii se ţine cont de numărul de etape şi nu de numărul de jocuri;f) sancţiunile jucătorilor transferaţi se execută în totalitate sau partea rămasă neexecutată, începând cu primul joc oficial disputat de echipa clubului la care au fost transferaţi;g) jucătorii eliminaţi cu ocazia unui joc oficial nu au drept de joc până la pronunţarea hotărârii instanţei disciplinare, care se face în cel mult cinci zile de la data la care s-a săvârsit abaterea disciplinară, iar în cazul în care sunt programate etape intermediare, în maxim două zile;h) în caz de neprezentare a echipei proprii la jocul la care trebuie să înceapă executarea suspendării, executarea sancţiunii se face o dată cu jocul următor;i) în caz de neprezentare la joc a echipei adverse, sau de pierdere a jocului prin forfait de către aceasta, suspendarea se considera executată la acel joc;j) în cazul jocurilor care nu mai sunt programate datorită retragerii sau excluderii unor echipe din campionat, dar care se omologhează cu rezultatul de 3-0 în favoarea echipelor adverse, suspendarea se consideră efectuată; k) jucătorii și antrenorii eliminaţi cu ocazia unui joc oficial nu au drept de joc și, după caz, drept de a sta pe banca de rezerve, la următorul joc în cazul în care hotărârea instanţei disciplinare nu poate fi luata până la desfășurarea acestuia.Suspendarea ca urmare a cumulului de cartonaşe galbene intervine din oficiu şi se execută începând cu primul joc oficial, în ordinea în care se desfăsoară jocurile, în calcul intrând numai jocurile din cadrul competiţiei în care a fost înregistrat cumulul de cartonaşe galbene. Două cartonaşe galbene primite de un jucător în acelaşi joc conduc la eliminare (cartonaş roşu indirect) şi la suspendarea automată pentru un joc, cele două cartonaşe galbene fiind anulate.Dacă un jucător primeste avertisment în patru jocuri diferite din aceeaşi competiţie, el va fi automat suspendat pentru următorul joc din competiţia respectivă. Aceeaşi sancţiune se aplică şi atunci când jucătorul acumulează şapte şi, respectiv, nouă avertismente în aceeaşi competiţie. Începând cu al zecelea avertisment primit în aceeaşi competiţie, la fiecare alt cartonaş galben, jucătorul este automat suspendat pentru următorul joc.Dacă un joc întrerupt este reprogramat şi urmează să se dispute în întregime, orice cartonaş galben primit de jucători în jocul întrerupt se anulează. Dacă jocul s-a întrerupt din vina uneia dintre echipe şi nu se va rejuca, cartonaşele galbene se vor menţine pentru echipa vinovată. Dacă ambele echipe sunt responsabile pentru întrerupere, toate cartonaşele galbene vor fi menţinute.Dacă un jucător este vinovat de greşeală gravă, şi este eliminat, orice alt cartonaş galben pe care l-a primit în acelaşi joc se menţine.

30

Page 31: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

În cazul în care o echipă a fost sancţionată cu forfait pentru folosirea unui jucător aflat în stare de suspendare, sancţiunea se consideră efectuată în ceea ce priveşte jocul din etapa respectivă.Dacă un jucător suspendat este înscris în raportul de arbitraj ca rezervă, dar nu participă efectiv la joc, clubul respectiv va fi sancţionat cu avertisment.Dacă un jucător suspendat participă efectiv la joc si primeste un cartonas galben sau este eliminat, va suporta consecinţele pentru abaterile respective.Sancţiunea de suspendare aplicată oficialilor are ca efect următoarele interdicţii:a) de a avea acces în incinta terenului de joc, pe culoarele de acces şi la vestiarele echipelor şi ale arbitrilor;b) de a lua loc pe banca de rezerve şi de a conduce echipa în incinta terenului de joc;c) de a reprezenta clubul în relaţiile cu ARF OCNIŢA, cu celelalte cluburi afiliate sau cu orice terţi.

Provocarea publiculuiOrice persoană care provoacă publicul prin gesturi, cuvinte sau alte mijloace înainte, în timpul sau după terminarea unui joc, va fi suspendată de la 1 la 6 jocuri dacă este jucător sau antrenor şi de la o lună la 3 luni dacă este oficial.

Comportarea jignitoare, calomnioasă şi declaraţii care afectează imaginea fotbalului

Fapta unei persoane care prin orice mijloace, cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, aduce atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii sau imaginii publice a unei persoane, se sancţionează astfel:a) dacă autorul este un jucător sau antrenor, cu măsura suspendării de la 2 la 4 jocuri;b) dacă autorul este un oficial, cu măsura suspendării de la 30 la 45 zile.Dacă fapta arătată la alin. 1 a fost săvârsită prin intermediul mass-media, sancţiunile vor fi următoarele:a) dacă autorul este jucător sau antrenor, cu suspendare de la 4 la 8 jocuri si, respectiv, de la 8 la 12 jocuri, în caz de recidivă;b) dacă autorul este oficial al unui club sau asimilat acestuia (finanţator, sponsor, alţii asemenea), el va fi sancţionat cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal de la 2 la 4 luni la prima abatere; la fiecare abatere următoare, sancţiunea aplicată oficialului va fi stabilită prin dublarea sancţiunii aplicată anterior.În cazul sancţionării jucătorilor, cuantumul penalităţilor sportive aplicabile pentru săvârsirea abaterilor de mai sus, este prevăzut în prezentul regulament.În cazul sancţionării oficialilor conform prevederilor alin. 2, lit. b, al prezentului articol, penalitatea aplicată este de 150 de lei la prima abatere; la fiecare abatere următoare, sancţiunea aplicată oficialului se va stabili prin dublarea sancţiunii aplicată anterior.Declaraţiile făcute de persoanele indicate care sunt de natură să prejudicieze în orice mod imaginea fotbalului cum ar fi, dar fără a se limita la: corectitudinea desfășurării jocurilor de fotbal, cele privind prestaţia arbitrilor, încălcarea unor prevederi regulamentare, activitatea unor persoane care intră sub incidenţa prezentului regulament, plata unor sume de bani pentru stimularea partenerilor de competiţie sau altele asemenea și care nu sunt dovedite, se sancţionează la prima abatere cu măsura suspendării de la 8 la 16 jocuri pentru jucători sau antrenori și de la 6 la 12 luni pentru oficiali şi penalitate sportivă de 300 de lei. În caz de recidivă, persoana care face astfel de declaraţii, va fi declarată persona non grata.

31

Page 32: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Cluburile ai căror jucători, antrenori sau oficiali afectează, în orice fel, imaginea unei competiţii prin săvârșirea unor fapte de natură să ducă la discreditarea acesteia, se sancţionează cu excluderea din competiţiile în curs/sau viitoare de la una la două ediţii competiţionale.

Abateri ale ocupanţilor băncilor de rezerve/Accesul în vestiarul arbitrilorJucătorii sau oficialii aflaţi pe banca de rezerve care protestează în mod repetat, prin cuvinte sau gesturi, la deciziile arbitrilor vor fi sancţionaţi cu suspendare pentru 2 jocuri în cazul jucătorilor şi antrenorilor şi pentru o lunA în cazul oficialilor.

Părăsirea neregulamentară a suprafeţei tehnice de către persoanele aflate pe banca de rezerve, se sancţionează cu suspendarea pentru 2 jocuri în cazul jucătorilor sau antrenorilor şi pentru o lună în cazul oficialilor.

Fumatul în suprafaţa tehnică sau pe locurile suplimentare se sancţionează cu avertisment, iar în caz de recidivă cu suspendare pentru un joc.

Pătrunderea neautorizată a jucătorilor, antrenorilor sau oficialilor în vestiarul arbitrilor se sancţionează cu suspendare de la 4 la 8 jocuri.

RasismulOrice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva

într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă dispreţuitoare având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri, în cazul jucătorilor si antrenorilor și 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparţine făptuitorul va fi sancţionat cu programarea jocurilor pe un alt teren de la 2 la 4 etape şi o penalitate sportivă de la 150 la 300 de lei. Dacă acesta este un oficial, penalitatea va fi de la 300 la 500 de lei. Aceeasi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieste o altă persoană pe astfel de motive.

AmeninţareaPersoanele prevăzute din prezentul regulament care ameninţă sau intimidează o

persoană (arbitru,jucător, antrenor, oficial, etc.) vor fi suspendate de la 6 la 8 jocuri, dacă fapta este săvârsită de un jucător sau un antrenor sau de la 2 la 4 luni, dacă fapta este săvârsită de un oficial sau o altă persoană.

ConstrângereaOricine foloseste violenţe sau ameninţări pentru a împiedica un oficial de meci să

acţioneze în mod liber, independent și/sau imparţial, va fi sancţionat cu suspendare de la 3 la 6 jocuri, în cazul jucătorilor si antrenorilor și de la 3 la 6 luni, în cazul oficialilor.

Loviri sau alte violențe. ÎncăierareaÎncăierarea constă în comiterea de brutalităţi, loviri şi alte violenţe în care sunt

implicate trei sau mai multe persoane.Participarea la o încăierare se sancţionează cu suspendare de la 6 la 8 jocuri, în

cazul jucătorilor şi cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal de la 6 la 12 luni, în cazul oficialilor.Orice persoană care a încercat să prevină incidentele, să-i apere pe alţii sau să-i despartă pe cei implicaţi în încăierare nu va fi sancţionată.

Autori neidentificaţi

32

Page 33: Asociatia raională de fotbal ocnita regulament 2012

Dacă în cazul săvârsirii de violenţe nu este posibilă identificarea autorilor, organul disciplinar va aplica clubul căruia aparţin agresorii, sancţiunea programării jocului pe un alt stadion din alta localitate de la 2 la 6 jocuri.

Falsul și uzul de falsPersoana care, în legătură cu activitatea de fotbal, produce un document fals sau

falsifică un document autentic ori foloseste documente false sau falsificate pentru a înşela pe altul ori pentru a-şi crea o situaţie mai favorabilă în cadrul raporturilor cu persoane fizice sau juridice va fi suspendată pentru 2 ani.

Dacă autorul este un oficial, organul jurisdicţional îl va sancţiona cu interzicerea desfăsurării oricăror activităţi legate de fotbal pentru 2 ani.

Refuzul jucătorului sau oficialului unui club de a comunica arbitrului sau observatorului, la cererea acestora, informaţii privind numele său sau alte date privind identitatea sa, se sancţionează cu suspendare de la 3 la 6 jocuri. În mod similar, se sancţionează fapta de a furniza informaţii si date eronate.

Manipularea rezultatelor unui jocOricine conspiră sau face înţelegeri pentru a influenţa rezultatul unui joc într-o

manieră incompatibilă cu etica sportivă si principiile de conduită prevăzute de acest regulament va fi sancţionat cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal de la 1 la 2 ani si cu o penalitate sportivă de minim 200 de lei. Organul jurisdicţional poate aplica, în cazuri grave, sancţiunea declarării persona non grata.

TITLURI Ş I PREMII

Echipei clasate pe primul loc, la sfârşitul Campionatului Diviziei Naţionale i se va decerna titlul de campioană Raională. Echipa campioană primeşte Cupa transmisibilă. Jucătorii şi antrenorii echipei primesc medalii. Pentru a primi titlul de premiant al Campionatului, au dreptul numai jucătorii care au participat cel puţin 50% din meciurile oficiale programate.Echipele clasate pe următoarele două locuri primesc medalii.

Parafat la 29.05.2012Preşedintele Asociaţiei Raionale de Fotbal Ocniţa Alexei Vacariţa

Secretarul Asociaţiei Raionalede Fotbal Ocniţa Victor Ursan

33