ARTmania Festival Sibiu 2013

40
în română

description

Programul celei de-a opta editie a festivalului in limba romana

Transcript of ARTmania Festival Sibiu 2013

Page 1: ARTmania Festival Sibiu 2013

în română

Page 2: ARTmania Festival Sibiu 2013
Page 3: ARTmania Festival Sibiu 2013

ARTmania Festival Sibiu 2013 2

• expoziții permanente •

10:00 - 20:00 Luni-Duminică Muzeul Civilizației Populare 3410:00 - 18:00 Marți-Duminică Muzeul Național Brukenthal 36 10:00 - 18:00 Marți-Duminică C.N.M. ASTRA 34

• muzică • performance • party •

luni Bohemian Flow 22:00 Opening Party

miercuri Bohemian Flow 20:00 Obsession

joi - 8 august 6 Piața Mică 15:30 Mes Quins 19:00 Lights Out! 20:30 The Mono Jacks

Palatul Brukenthal Sibiu 21:30 Deine Lakaien

Oldies Pub 23:30 Disaster Party

vineri - 9 august 10 Piața Mică 15:20 Aeon Blank 16:30 Alternosfera

Piața Mare19:00 Amaranthe20:30 Haggard 22:20 Within Temptation

Bohemian Flow23:59 Dark Fusion Live & AfterParty

sâmbătă - 10 august 16 Piața Mare 12:00 Start Parada Harley Davidson

Piața Mică 15:20 Coma acustic16:30 Omul cu Șobolani

Piața Mare19:00 Xandria20:20 Orphaned Land21:50 Lacrimosa

Bohemian Flow23:59 Vespera Live & AfterParty

duminică - 11 augustPiața Mică 19:30 Closing Party cu DJ Hefe

• cinema • galeria Habitus 24

joi - 8 august15:00 aperitiv Luna Plină 17:30 Political Dress20:00 Premieră: Poziția Copilului

vineri - 9 august 14:15 Poziția Copilului 16:15 Rocker18:30 Premieră: Killing Time 21:00 Principii de Viață00:00 aperitiv Luna Plină

sâmbâtă - 10 august16:30 Avalon 18:00 Timishort20:00 FAMU Shorts22:00 Austrian Shorts duminică -11 august20:00 Killing Time

• expoziții • Joi-Duminică 29

joi - 8 august12:00 Deschiderea expoziției „ De la Alb la Negru” Ioana Popescu 12:30 Galateca prezintă Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita și Edward Gorey.14:00 Deschiderea expoziției ”7 zile și 7 nopți” Roman Tolici la Galeria Habitus

• prezentări și ateliere • Smart 30joi - 8 august12:00 Deschidere Librărie Vellant 15:00 Curtea Veche prezintă: ”Hârtiile Masculului” de Silviu Gherman 19:30 Bruno Wine Bar recommends

vineri - 9 august12:30 Deschiderea expoziției și atelie-rului de creație grafică ”URBAN COMICS made in Cluj” 13:00 ”Cum mai citim în era digitală?” powered by Bookaholic 18:00 Press@School: Revista Zona Nouă versus Ziarul Carevasăzică 19:00 Bruno Wine Bar recommends

sâmbâtă - 10 august12:30 ARTmaniere Poetice #2 19:00 „Bruno Wine Bar recommends”

duminică - 11 august17:00 ARTmaniere Poetice #3 Geea Cafe

Informații Utile 38

Page 4: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 4 •

Sibiu SMART: Anul 2013 stă sub semnul SMART la Sibiu. Tema imprimată de municipalitate evenimentelor din agenda culturală a acestui an scoate în evidență Sibiul ca oraș universitar și deschiderea tinerilor către viața culturală a orașului, dar va sublinia și multi-culturalitatea unui oraș care are un spirit tânăr încă din 1191.

Sibiul a fost întotdeauna un oraș efervescent atât în domeniul educației, cât și în cel al culturii. Evenimentele acestui an subliniază exact aceste calități. Publicul larg și oaspeții orașului vor putea alege din evenimente dintre cele mai variate: de la muzică de toate genurile până la expoziții, ateliere de creație sau conferințe. Scenele din centrul Sibiului și sălile de spectacole vor găzdui evenimente de cea mai bună calitate care prezintă atât elemente de tradiție și folclor, dar și latura universală a creației culturale sibiene.

Cuvânt de salut al primarului Klaus Iohannis cu ocazia Festivalului ARTmania 2013

ARTmania revine în Sibiu pentru a opta ediţie. Festivalul a reuşit să câştige pe parcursul celor şapte ediţii precedente locul cuvenit între manifestările de gen. Aceasta se datorează publicului care participă la concerte, dar şi unei organizări foarte bune.

ARTmania este în prezent unul dintre evenimentele care atrag în Sibiu un important număr de oaspeţi şi pentru aceasta felicit întreaga echipă a festivalului. Sunt convins că şi anul acesta trupele rock care vor urca pe scena amenajată în centrul Sibiului vor crea un spectacol de calitate, pe care publicul va şti să îl aprecieze.

Mult succes organizatorilor, iar publicului îi doresc să se bucure de un spectacol deosebit! Klaus Iohannis Primarul Municipiului Sibiu

Vă invităm să descoperiți Sibiul prin intermediul evenimentelor culturale care au loc aici pe tot parcursul anului. Vă invităm de asemenea să cunoașteți un oraș medieval cu spirit tânăr, un oraș în care istoria și prezentul se îmbină în mod fericit!

ACŢIUNE COFINANŢATĂ DE CONSILIUL LOCAL SIBIU PRIN PRIMĂRIA ŞI CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI SIBIU

Page 5: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 5 •

ARTmania Festival: Platforma culturală ARTmania susține artele frumoase organizând anual un eveniment cu caracter festiv, punând accent pe muzica formată în jurul curentelor contemporane directe și derivate din cultura rock. Alături de aliații săi de încredere și de gazdele evenimentului, ARTmania a devenit un brand consacrat la nivel internațional datorită specificului programului concertelor și localizării acestuia într-una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Europa de Sud-Est: Sibiu.

În 2013, Festivalul ARTmania are loc în perioada 5 – 11 august și oferă un program cultural variat ce include concerte, expoziții, workshop-uri și alte evenimente dedicate artelor frumoase.

În timpul evenimentelor din săptămâna festivalului, ARTmania susține intensiv și activitatea instituțiilor culturale din Sibiu. Începută acum doi ani, colaborarea cu Muzeul Național Brukenthal și Complexul Național Muzeal ASTRA a permis accesul unui număr impresionant de participanți la Festivalul ARTmania în spațiile muzeale și galeriile sibiene, extrem de apreciate pentru inestimabilul patrimoniu cultural pe care îl găzduiesc.

ARTmania Festival este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Parteneri ARTmania Festival Sibiu 2013: Tuborg, Coca-Cola, Marquardt, Banca Comercială Carpatica.

ARTmania Smart Zone: Expoziții, proiecții, lansări de carte și ateliere de creație la ARTmania Festival 2013

Susținătoare a culturii alternative, platforma ARTmania lansează anul acesta un spațiu conceptual menit să dinamizeze viața citadelei medievale, să încurajeze dialogul cultural și să promoveze valorile naționale într-un context internațional: ARTmania Smart Zone. La cea de-a opta ediție a festivalului, pictura, fotografia, grafica și arta scrisului, vor fuziona cu ideea de performance și instalație, film și muzică, aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente încărcate de cultură, care se vor desfășura în Piața Mică și locațiile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.

Pe lângă concertele a cincisprezece trupe de referință din peisajul muzical mondial și autohton, ARTmania dă startul unui maraton de evenimente, care se vor desfășura în Sibiu, în spațiile dedicate festivalului: Piața Mare și Piața Mică, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal Astra și Galeria Habitus.

Piața Mică va fi animată de expoziții de fotografie și pictură, workshop-uri, proiecții de filme și documentare, lansări de carte, dezbateri literare și alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania Film, Parada Film, Forumului Cultural Austriac, Institutului Cultural Polonez, Centrului Ceh, Institutului Cervantes, Casei de Cultură din Sibiu, librăriilor Vellant și Curtea Veche și al altor mărci reprezentative pentru promovarea culturii în România.

Page 6: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 6 •

Lights Out! joi 19:00Piața Mică - Smart Zone

Trupa clujeană Lights Out! a fost remarcată de la primele acorduri, deve-nind un proiect muzical încununat de admirație și succes pe toate planurile. În 2010 au lansat primul lor demo, intitulat „Inside Out”.

2 ani mai târziu, după concerte deschise pentru nume precum We Have Band, O. Children, Chew Lips sau excepţionalii ro-mâni de la The MOOoD, The Mono Jacks, The Amsterdams sau Snails, lansează „EOD”, primul single extras de pe dis-cul de debut al trupei, „Patience” (EP lansat în aprilie 2012). Primul lor

clip, realizat pentru piesa „Mirror”, i-a urcat pe locul 3 la concursul internaţional RØDE Rocks, în faţa a peste 500 de participanţi din 40 de ţări din întreaga lume.

Anul 2013 a marcat o deviere atât la nivel sonor, cât şi sti-listic, odată cu apariția a 3 piese noi, „Noosi”, „Downcast” şi „Pleasures”. Dacă „Patience” era în mod entuziast brut şi energic, noile creații sunt stranii şi graţioase, insinuân-du-se printre gânduri asemenea unor umbre şi, datorită vocii uluitoare a Teodorei, sunt fierbinţi, apăsătoare. După lansare, Lights Out! au pornit într-un amplu turneu de pro-movare a celor 3 noi piese care a depășit granițele țării ajun- gând până în Un-garia, Cehia şi Slo-vacia. Lights Out! înseamnă Teodora Retegan – voce şi clape, Andrei Sîncrăian – chi-tară, Oana Pop – tobe şi Andrei Bobiş – chitară.

Page 7: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 7 •

Performance: OBSESSION

Miercuri 20:00 Bohemian Flow

vitate și o sinceritate brutală a mișcărilor, ”Obsession” a câștigat anul acesta premiul pentru ”Cel Mai Bun Specta-col” la Iași Fringe Festival.

Ilustrând ideea ca obsesiile devin dependențe, perfor-mance-ul devine ”o chemare către noi, o oglindire a pro-priului nostru suflet, o poves-te pe care fiecare o percepe în funcţie de experienţă şi cultură, de gradul de idea-lism sau sensibilitate pe care îl are.”(Cristina Gazner – Ziua News).

”Fluid, hipnotic, plin de ener-gie şi de sens, te absoarbe din cotidian şi te aruncă într-un univers paralel, des-chizându-ţi conştiinţa din-colo de limitele mentale.”

Coregrafie & scenografie: Iulian Gliță și Doru Zanfir. Muzica: Alex Halka.

Împletind arta performance-ului cu efectele audio-vizuale, repunerea în scena a spectacolului ”Obsession” aduce în atenția publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trăiri dramatizate și printr-o coregrafie asemeni unui catarsis…

Fiind un show readaptabil care folosește spațiile alternative în modul cel mai ingenios și care depășește limita realului devenind o platformă de exprimare liberă printr-o expresi-

Împletind arta performance-ului cu efectele audio-vizuale, repunerea în scenă a spectacolului ”Obsession” aduce în atenția publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trăiri dramatizate și printr-o coregrafie asemeni unui catharsis...

Fiind un show readaptabil, care folosește spațiile alternative în modul cel mai ingenios și care depășește limita realului devenind o platformă de exprimare liberă printr-o expresivitate și o sinceritate brutală a mișcărilor, ”Obsession” a câștigat anul acesta premiul pentru ”Cel Mai

Bun Spectacol” la Iași Fringe Festival.

Ilustrând ideea că obsesiile devin dependențe, perfor- mance-ul devine ”o chemare către noi, o oglindire a pro- priului nostru suflet, o poves- te pe care fiecare o percepe în funcţie de experienţă şi cultură, de gradul de idea- lism sau sensibilitate pe care îl are.”(Cristina Gazner – Ziua News).

”Fluid, hipnotic, plin de ener- gie şi de sens, te absoarbe din cotidian şi te aruncă într-un univers paralel, des- chizându-ţi conştiinţa din- colo de limitele mentale.”

Coregrafie & scenografie: Iulian Gliță și Doru Zanfir. Muzica: Alex Halka.

Page 8: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 8 •

Editura Vellantvineri 13:00 Piața Mică - Smart Zone

Vellant are încredere în puterea de inspiraţie a cărţilor-obiect şi a cititului pe îndelete, chiar şi într-o epocă a digitalizării.

Una dintre cele mai frumoase edituri din România, Vellant are în portofoliu cărţi rafinate pentru copiii mici şi mari, romane contemporane, albume de artă şi arhitectură sau colecţii de eseuri care ne fac să vedem lumea altfel.

La ARTmania, Vellant aduce o selecţie din cele mai frumoase cărţi din ultimii ani: Versez şi Uibesc, de Iv cel naiv, Religia pentru atei şi Arhitectura fericirii, de Alain de Botton, Arta la zid, de Banksy, romanele lui Irvin Yalom sau cărţile lui Alexandru Andrieş.

Page 9: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 9 •• 9 •

The Mono Jacks joi 20:30Piața Mică - Smart Zone

The Mono Jacks s-a format in 2008, la inițiativa lui Doru Trascău, leader-ul trupei AB4. Abordarea lor muzicala descinde din curentul alternative-indie rock consacrat in Statele Unite de trupa Interpol. Liniile de chitara topesc tensiunea compozițiilor transmițând o caldură ce evoca ceva din sound-ul trupelor Snow Patrol, Editors sau chiar White Lies.

Cine îi ascultă pentru prima oară descoperă compoziții mature, intense, transpuse live cu multa energie și eleganță de patru instrumentiști foarte talentați.

Înregistrările ce s-au desfășurat în două sesiuni pe parcursul anului 2010 s-au concretizat în albumul de debut al trupei ‘Now In Stereo’. Single-urile precum ‘Maria’, ‘Come Back Girl’ sau ‘Push The Pedal’ au făcut ca trupa să devină una dintre cele mai importante și apreciate din peisajul autohton al rockului alternativ.

Anul 2011 aduce un nou material discografic în carierea trupei – EP-ul ‘Fortunes’. Numele discului ilustrează procesul în care materialul a prins viață în studio: patru piese (‘four tunes’) – înregistrate în doar doua zile, 2011 fiind anul in care trupa a susținut numeroase concerte pe plan național și internațional pe scenele unor mari festivaluri precum: Sziget Festival sau EXIT Festival.

Liantul dintre cele patru piese rămâne acea melancolie asumată – și uneori reprimată – care a devenit amprenta materialelor discografice The Mono Jacks.

Cel mai nou single, Gândurile este una dintre primele două compoziții The Mono Jacks cu versuri în limba română și totodată una dintre cele mai dramatice piese din cariera trupei. Videoclipul pentru ‘Gândurile’ poartă semnatura regizorului Marian Crisan.

The Mono Jacks s-a format în 2008, la inițiativa lui Doru Trascău, leader-ul trupei AB4. Abordarea lor muzicala descinde din curentul alternative-indie rock consacrat în Statele Unite de trupa Interpol. Liniile de chitară topesc tensiunea compozițiilor, transmițând o căldură ce evocă ceva din sound-ul trupelor Snow Patrol, Editors sau chiar White Lies.

Cine îi ascultă pentru prima oară descoperă compoziții mature, intense, transpuse live cu multa energie și eleganță de patru instrumentiști foarte talentați.

Înregistrările ce s-au desfășurat în două sesiuni pe parcursul anului 2010 s-au concretizat în albumul de debut al trupei ‘Now In Stereo’. Single-urile precum ‘Maria’, ‘Come Back Girl’ sau ‘Push The Pedal’ au făcut ca trupa să devină una dintre cele mai importante și apreciate din peisajul autohton al rockului alternativ.

Anul 2011 aduce un nou material discografic în cariera trupei – EP-ul ‘Fortunes’. Numele discului ilustrează procesul în care materialul a prins viață în studio: patru piese (‘four tunes’) – înregistrate în doar două zile, 2011 fiind anul în care trupa a susținut numeroase concerte pe plan național și internațional pe scenele unor mari festivaluri precum: Sziget Festival sau EXIT Festival.

Liantul dintre cele patru piese rămâne acea melancolie asumată – și uneori reprimată – care a devenit amprenta materialelor discografice The Mono Jacks.

Cel mai nou single, „Gândurile” este una dintre primele două compoziții The Mono Jacks cu versuri în limba română și totodată una dintre cele mai dramatice piese din cariera trupei. Videoclipul pentru „Gândurile” poartă semnătura regizorului Marian Crișan.

Page 10: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 10 •

Deine Lakaien joi ora 21:30 Palatul Brukenthal Piața Mare

Festivalul ARTmania anunță performance-ul duo-ului german Deine Lakaien, nume reprezentativ al avangardei muzicii electronice. Artiștii sunt invitați la Sibiu pentru un concert acustic găzduit de Muzeul Național Brukenthal joi, 8 august 2013. Evenimentul constituie o trecere armonioasă spre concertele de rock și metal simfonic care vor avea loc, în weekend, pe scena din Piața Mare a cetății medievale.

După o călătorie de mai bine de douăzeci de ani, Deine Lakaien încă explorează complexitatea sunetelor și a liricii, dovedindu-se cea mai de succes apariție de pe scena curentului darkwave. În 1985, vocalul Alexander Veljanov și pianistul Ernst Horn au pus bazele trupei, propunând o abordare inovatoare a muzicii electronice, dintr-o perspectivă gotică.

În 2007 duo-ul german a lansat „20 Years of Electronic Avantgarde”, un pachet multimedia ce conține un dublu CD și două DVD-uri, celebrând două decade de activitate muzicală extraordinară. Aniversarea a fost sărbătorită și printr-un turneu acustic de excepție, alături de orchestra Neue Philarmonie Frankfurt.

”Mai maturi, mai întelepți, dar suntem la fel de luptători” este unul dintre versurile piesei „Along Our Road” semnată Deine Lakaien, sintetizează mesajul ultimului lor album de studio „Indicator” (2010), unul dintre cele mai incitante din întreaga lor carieră. Acest material discografic descrie o nouă fază din existența trupei: Deine Lakaien distrug orice clișeu și invită un public mai variat în lumea lor artistică, apelând la ”noi teme și modalități creative” (Ernst Horn).

„Indicator” scoate la iveală același interes pentru instrumentația electronică, dar reliefează o diversitate

Page 11: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 11 •

Bosch Rexroth Stage Technology

Un spectacol frumos îți încântă vederea și auzul, îți înalță spiritul și te surprinde în toate felurile. Pentru acest efect, construcția artistică trebuie să fie bine susținută de suportul tehnic. Și pentru că toate detaliile contează în această ecuație complexă, orice spectacol tinde către perfecțiune numai cu ajutorul unei scenotehnici impecabile.

De mai bine de trei decenii, Bosch Rexroth a inovat și dezvoltat sceno-tehnică de calitate superioară adaptabilă oricărui gen de spectacol pentru centre cultural-artistice și evenimente organizate de prestigioase instituții culturale internaționale, cel mai bun exemplu fiind Teatru Bolshoi. Îmbinând tehnologia hidraulică cu dispozitive electro- mecanice, Bosch Rexroth pune în mișcare scene mici și mari și permite implementarea unor proiecte speciale.

stilistică uimitoare și o joacă naturală care se dezvoltă în jurul acesteia. Artiștii germani au, mai nou, tendința să se apropie și mai mult de public. Au o abordare poetică simplă, foarte emoțională, dar lipsită de metafore încărcate și patos copleșitor. Spre deosebire de albumele lor anterioare, piesele noi ating o intimitate poetică și politică niciodată atât de prezentă în lucrările noastre”, mărturisește A.Veljanov.

După mulți ani de creație artistică și performance-uri extraordinare prin întreaga lume, Deine Lakaien își fac apariția pe scenă și mai puternici, cântând despre subiecte politice controversate, despre imigrație, despre unitatea la nivel european, război, lipsa de putere a oamenilor de rând și responsabilitatea față de viitor, dar nu dau uitării nici tema tuturor temelor: iubirea.

”Să cânți despre iubire e cel mai dificil lucru dintre toate, pentru orice artist”, se confensează Veljanov.”Este o temă care nu a încetat niciodată să mă preocupe, dar în acest moment mi-am găsit un mod personal de a o transmite prin voce și cuvinte”. www.deine-lakaien.com

Deine Lakaien participă la cea de-a opta ediție a Festivalului ARTmania cu un performance intens, plin de emoție, pe 8 august. Datorită capacității limitate a locației, posesorii de bilete sau abonamente trebuie să își rezerve locurile pentru acest eveniment, aplicând pe platforma online a festivalului: artmaniafestival.ro.

Page 12: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 12 •• 12 •

Aeon Blank vineri 15:20 Piața Mică - Smart Zone

Proiectul Aeon Blank a luat naștere în primăvara lui 2011, la inițiativa lui Emil Luca și Alex Gâbroveanu, ambii chitariști în formula inițială. Stilul specific Aeon Blank a fost clar încă de la început: rock alternativ cu influențe dark wave, metal, gothic-rock.

5 piese de pe albumul „Handmadegods & Godmadedemons”, lansat în aprilie 2012, au fost difuzate intensiv la radio, „Of Gravity And Passion” ajungând pe locul 2 în cadrul emisiunii „Top Show”, iar “Auguries Of Innocence” pe locul 3. În acest moment, trupa lucrează la cel de-al doilea album, „Dark Waters”, care va fi lansat spre finalul anului.

Disaster Party Oldies Pub joi 23.00

Disaster Party este fuziunea a două concepte diferite de petrecere underground: Lux Noctis și Extanze.

Lux Noctis este mai mult decât o petrecere, fiind singura comunitate de old-school goth din România. Cu o istorie de aproape 6 ani, Lux Noctis înscrie în portofoliul său petrecerile tematice, organizarea de after-party-uri, concerte

și lansări de albume din zona muzicii punk, synth, industrial și a derivatelor sale.

Extanze vine să comple-teze seara cu o abordare muzicală ce cochetea-ză cu zona industrial, darkwave și electronic. Extanze promovează cele mai întunecate ge-nuri și sunete digitale și aduce în prim-plan elemente cyber-gothic.

Disaster PartyOldies Pub joi 23.30

Disaster Party este fuziunea a două concepte diferite de petrecere underground: Lux Noctis și Extanze.

Lux Noctis este mai mult decât o petrecere, fiind singura comunitate de old-school goth din România. Cu o istorie de aproape 6 ani, Lux Noctis înscrie în portofoliul său petrecerile tematice, organizarea de after-party-uri, concerte

și lansări de albume din zona muzicii punk, synth, industrial și a derivatelor sale.

Extanze vine să comple- teze seara cu o abordare muzicală ce cochetea- ză cu zona industrial, darkwave și electronic. Extanze promovează cele mai întunecate ge- nuri și sunete digitale și aduce în prim-plan elemente cyber-gothic.

Page 13: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 13 •• 13 •

Alternosfera vineri 16:30 Piața Mică - Smart Zone

Fondată în 1998, trupa Alternosfera și-a schimbat componența, având în prezent numai doi dintre membrii fondatori, respectiv Marcel Bostan și Marin Nicoara. Piesa “Wamintirile”, care a cucerit posturile de radio și televiziune din România și Republica Moldova, se regăsește pe albumul de debut „Orașul 511” (2005).

In 1997, Alternosfera a lansat „Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordi-ca” și a pus punct perioadei romantismului liric în creația sa. Piesele „Arunca-mi”, „Doua Eve”, „Muta” incluse pe albumul „Virgula” (2012) au fost difuzate în heavy rotation la posturile de radio din România.

În primăvara lui 2013 Alternosfera a lansat un nou material discografic, „Epizodia”, promovat prin intermediul unui turneu prin 11 orase din România, care a adunat peste 10.000 de spec-tatori. Avântul lor creativ va culmina la sfarșitul anului cu finalizarea încă unui album de studio.

Fondată în 1998, trupa Alternosfera și-a schimbat componența, având în prezent numai doi dintre membrii fondatori, respectiv Marcel Bostan și Marin Nicoară. Piesa “Wamintirile”, care a cucerit posturile de radio și televiziune din România și Republica Moldova, se regăsește pe albumul de debut „Orașul 511” (2005).

În 1997, Alternosfera a lansat „Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordi- că” și a pus punct perioadei romantismului liric în creația sa. Piesele „Aruncă-mi”, „Două Eve”, „Muta”, incluse pe albumul „Virgula” (2012) au fost difuzate în heavy rotation la posturile de radio din România.

În primăvara lui 2013 Alternosfera a lansat un nou material discografic, „Epizodia”, promovat prin intermediul unui turneu prin 11 orașe din România, care a adunat peste 10.000 de spec- tatori. Avântul lor creativ va culmina la sfârșitul anului cu finalizarea unui nou album de studio.

Page 14: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 14 •

Amaranthevineri ora 19:00 Piața Mare

Stilul muzical specific trupei Amaranthe combină metalul melodic cu refrenuri captivante și performance-ul fascinant al solistei Elize Ryd, făcându-se remarcată atât pentru show-uri spectaculoase, cât și prin materialele sale de studio. Primul lor demo, ”Leave Everything Behind”, a fost lansat în 2009. Cu o componeță suedeză și daneză, Amaranthe cucerește cu rapiditate Europa de nord. În 2011, după lansarea albumului omonim de debut, trupa a pornit într-un turneu european alături de Kamelot, bucurându-se de succes la nivel mondial, fiind invitată să concerteze de câteva ori și în Japonia.

Odată cu lansarea acestui prim LP, Amaranthe devenea cea mai ascultată trupă la posturile rock suedeze de radio și se recomanda prin sute de concerte, unele depășind un public de peste 10 000 de persoane, ca în orașul lor natal sau la cel mai mare festival rock din lume, Wacken Open Air.

În septembrie 2012, Amaranthe a înregistrat în studioul Ribe Denmark, din nou alături de faimosul producător Jacob Hansen, un nou material

discografic. Albumul a fost lansat la începutul acestui an. Chitaristul Olof Mörck este de părere că tema și atmosfera futuristă și ultra modernă va propulsa trupa la următorul nivel.

2013 le aduce încă un turneu extins de primăvară prin Europa și participarea la importante festivaluri ca Sweden Rock Festival și Getaway Rock Festival, chiar înainte de a urca pe scena din Piața Mare a orașului Sibiu, vineri 9 august.

Page 15: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 15 •• 15 •

Haggard

vineri ora 20:30 Piața Mare

Haggard, ansamblul care a transformat perceptia generala despre muzica metal prin compozitiile lor cu tenta clasica, renascentista si medievala

In peste 20 de ani de activitate, Haggard a sustinut concerte extraordinare in toata lumea si a cucerit un numar impresionant de fani. Suntem mandri sa fim gazdele show-ului lor la cea de-a opta editie a Festivalului ARTmania, un moment unic datorat maiestriei artistice, dar si atmosferei din cetatea medievala a Sibiului.

Ansamblul muzical eclectic Haggard este condus de Asis Nasseri, un artist exceptional de origine afgano-germana. Asis compune toate piesele, canta la chitara, percutii si voce. Infiintat in Munich, in 1989, Haggard avea sa devina unul dintre primele proiecte de „classical-orchestral-symphonic-metal“ din lume.

Un grup de aproape 20 de muzicieni profesionisti interpreteaza opere rock folosind instrumente clasice si medievale precum violoncelul, oboiul, harpa, vioara, timpanul sau diverse tipuri de flauturi si combina intr-un mod surprinzator pasajele melodice si vocile feminine diafane, cu riff-urile de chitara, sunetele specifice muzicii

metal, vocile masculine joase si ritmurile specifice genului, oferind publicului o muzica sofisticata prin concertele lor monumentale.

Stilul Haggard, inca nefinisat in perioada de inceput, pana la lansarea primului demo, se detasa indiscutabil pe scena muzicala internationala prin compozitii inedite inspirate de teme inca neexplorate, ca istoria Europei in perioada Evului Mediu. Profetiile lui Nostradamus reprezinta tema celui de-al doilea album, „Awaking the Centuries“ lansat in anul 2000 si albumul „Eppur Si Muove“ din 2004 vorbeste despre viata lui Galileo Galilei.

„Tales of Ithiria“, cel mai recent material discografic, descrie o poveste fantastica scrisa de liderul formatiei, interpretata in engleza, germana, italiana, latina si spaniola. Albumul este concentrat pe segmentele narative impletite armonios cu aranjamente orchestrale impecabile si interventii corale desavarsite.

Haggard a transformat percepția generală despre muzica metal prin compozițiile lor cu tentă clasică, renascentistă și medievală.

În peste 20 de ani de activitate, Haggard a susținut concerte extraordinare în toată lumea și a cucerit un număr impresionant de fani. Suntem mândri să fim gazdele show-ului lor la cea de-a opta ediție a Festivalului ARTmania, un moment unic datorat măiestriei artistice, dar și atmosferei din cetatea medievală a Sibiului.

Ansamblul muzical eclectic Haggard este condus de Asis Nasseri, un artist excepțional de origine afgano-germană. Asis compune toate piesele, cântă la chitară, percuții și voce. Înființat în Munich, în 1989, Haggard avea să devină unul dintre primele proiecte de „classical-orchestral-symphonic-metal“ din lume.

Un grup de aproape 20 de muzicieni profesioniști interpretează opere rock folosind instrumente clasice și medievale precum violoncelul, oboiul, harpa, vioara, timpanul sau diverse tipuri de flauturi și combină într-un mod surprinzător pasajele melodice și vocile feminine diafane, cu riff-urile de chitară, sunetele specifice muzicii

metal, vocile masculine joase și ritmurile specifice genului, oferind publicului o muzică sofisticată prin concertele lor monumentale. Stilul Haggard, încă nefinisat în perioada de început, până la lansarea primului demo, se detașa indiscutabil pe scena muzicală internațională prin compoziții inedite inspirate de teme încă neexplorate, ca istoria Europei în perioada Evului Mediu. Profețiile lui Nostradamus reprezintă tema celui de-al doilea album, „Awaking the Centuries“ lansat în anul 2000 și albumul „Eppur Si Muove“ din 2004 vorbește despre viața lui Galileo Galilei.

„Tales of Ithiria“, cel mai recent material discografic, descrie o poveste fantastică scrisă de liderul formației, interpretată în engleză, germană, italiană, latină și spaniolă. Albumul este concentrat pe segmentele narative împletite armonios cu aranjamente orchestrale impecabile și intervenții corale desăvârșite.

Page 16: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 16 •• 16 •

Within Temptationvineri ora 22:20 Piața Mare

Fondată în 1996 de chitaristul Robert Westerholt și fermecătoarea soprană Sharon den Adel, Within Temptation s-a făcut imediat remarcată ca fiind una dintre cele mai carismatice trupe de „symphonic gothic metal” din istoria muzicii ultimei decade.

Ceea ce a scos cu adevărat la lumină giuvaerele olandeze a fost cel de-al doilea album, „Mother Earth” (2000), care a atras o vizibilitate mult mai mare din punct de vedere comercial, înregistrând vânzări de 2.8 milioane CD-uri și DVD-uri lansate în 48 de țări, 30 de premii Gold and Platinum, 2 premii MTV European Music Awards, 2 premii World Music Awards și multe alte semne ale unei evoluții încununate de succes.

Turneele intensive completate de o muncă de studio plină de pasiune și următoarele două discuri, „The Silent Force”(2004) și „The Heart Of Everything”(2007), au mărit numărul fanilor din întreaga lume și au stabilit noi standarde în zona rockului și metalului simfonic.

Odată cu lansarea DVD-ului „Black Symphony”, care prezenta cel mai ambițios concept de live show la momentul respectiv, Within Temptation a devenit o figură legendară a scenei internaționale de symphonic metal.

„Black Symphony”, un concert senzațional care a avut loc pe 7 februarie 2008, a fost filmat pe Ahoy Arena, în Rotterdam, unde Within Temptation a performat în fața a 10.000 de spectatori, alături de Metropole Orchestra, corul clasic Pa’dam și împreună cu invitați speciali precum Keith Caputo (Life of Agony), Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) și George Oosthoek (Orphanage). Măreția spectacolului a fost sporită de prezența unor performeri acrobați, de minunatele costume și a fost intensificată de jocul de lumini și efectele pirotehnice surprinzătoare.

Cel mai recent album „The Unforgiving”, marchează o schimbare radicală în ceea ce privește muzica și imaginea Within Temptation, aducând o nouă perspectivă asupra universului plin de diversitate și versatilitate al trupei. Bazat pe un background muzical multilateral, LP-ul cu numărul cinci dovedește plăcerea de explorare a sound-ului, rezultând într-un material fascinant care se detașează de o abordarea muzicală simfonică și pendulează între teme „gothic metal” și piese cu influență pop, mai potrivite pentru radio.

Noua orientare vizuală se regăsește nu doar pe coperta albumului, ci și într-o carte de benzi desenate, iar cele trei clipuri ale pieselor „Faster”, „Shot In The Dark” și „Sinéad” imprimă discului un plus de dramatism și dinamicitate.

„Se dovedește că există un motiv pentru care sound-ul The Unforgiving este cinematografic: trupa a lansat o serie de scurtmetraje (și chiar o carte de benzi desenate), soundtrack-ul lor fiind constituit din piesele de album. Un

Page 17: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 17 •• 16 •

Within Temptationvineri ora 22:20 Piața Mare

Fondată în 1996 de chitaristul Robert Westerholt și fermecătoarea soprană Sharon den Adel, Within Temptation s-a făcut imediat remarcată ca fiind una dintre cele mai carismatice trupe de „symphonic gothic metal” din istoria muzicii ultimei decade.

Ceea ce a scos cu adevărat la lumină giuvaerele olandeze a fost cel de-al doilea album, „Mother Earth” (2000), care a atras o vizibilitate mult mai mare din punct de vedere comercial, înregistrând vânzări de 2.8 milioane CD-uri și DVD-uri lansate în 48 de țări, 30 de premii Gold and Platinum, 2 premii MTV European Music Awards, 2 premii World Music Awards și multe alte semne ale unei evoluții încununate de succes.

Turneele intensive completate de o muncă de studio plină de pasiune și următoarele două discuri, „The Silent Force”(2004) și „The Heart Of Everything”(2007), au mărit numărul fanilor din întreaga lume și au stabilit noi standarde în zona rockului și metalului simfonic.

Odată cu lansarea DVD-ului „Black Symphony”, care prezenta cel mai ambițios concept de live show la momentul respectiv, Within Temptation a devenit o figură legendară a scenei internaționale de symphonic metal.

„Black Symphony”, un concert senzațional care a avut loc pe 7 februarie 2008, a fost filmat pe Ahoy Arena, în Rotterdam, unde Within Temptation a performat în fața a 10.000 de spectatori, alături de Metropole Orchestra, corul clasic Pa’dam și împreună cu invitați speciali precum Keith Caputo (Life of Agony), Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) și George Oosthoek (Orphanage). Măreția spectacolului a fost sporită de prezența unor performeri acrobați, de minunatele costume și a fost intensificată de jocul de lumini și efectele pirotehnice surprinzătoare.

Cel mai recent album „The Unforgiving”, marchează o schimbare radicală în ceea ce privește muzica și imaginea Within Temptation, aducând o nouă perspectivă asupra universului plin de diversitate și versatilitate al trupei. Bazat pe un background muzical multilateral, LP-ul cu numărul cinci dovedește plăcerea de explorare a sound-ului, rezultând într-un material fascinant care se detașează de o abordarea muzicală simfonică și pendulează între teme „gothic metal” și piese cu influență pop, mai potrivite pentru radio.

Noua orientare vizuală se regăsește nu doar pe coperta albumului, ci și într-o carte de benzi desenate, iar cele trei clipuri ale pieselor „Faster”, „Shot In The Dark” și „Sinéad” imprimă discului un plus de dramatism și dinamicitate.

„Se dovedește că există un motiv pentru care sound-ul The Unforgiving este cinematografic: trupa a lansat o serie de scurtmetraje (și chiar o carte de benzi desenate), soundtrack-ul lor fiind constituit din piesele de album. Un

• 17 •

album de concept care nu se lasă încărcat de poveste este o raritate, dar este ceea ce Within Temptation a reușit să creeze prin The Unforgiving.”- www.allmusic.com

„Nu am vrut să scoatem un album de concept tradițional, în care pur și simplu inventezi o poveste și scrii versurile ca s-o prezinți. Ceea ce ne-a inspirat să scriem un vers sau un cântec este ceea ce am făcut în trecut, când am citit o carte sau am văzut un film și aceasta este abordarea pe care ne-am dorit-o. Avem 12 piese și un sountrack pentru poveste.”, explică Westerholt.

În noiembrie 2012, Within Temptation a avut încă o apariție live de excepție, într-un show extraordinar numit „Elements”, acompaniată de Il Novecentro Orchestra și o mulțime de artiști de excepție, invitați special pentru a sărbători cea de-a cincisprezecea aniversare a trupei.

album de concept care nu se lasă încărcat de poveste este o raritate, dar este ceea ce Within Temptation a reușit să creeze prin The Unforgiving.”- www. allmusic.com

„Nu am vrut să scoatem un album de concept tradițional, în care pur și simplu inventezi o poveste și scrii versurile ca s-o prezinți. Ceea ce ne-a inspirat să scriem un vers sau un cântec este ceea ce am făcut în trecut, când am citit o carte sau am văzut un film și aceasta este abordarea pe care ne-am dorit-o. Avem 12 piese și un soundtrack pentru poveste.”, explică Westerholt.

În noiembrie 2012, Within Temptation a avut încă o apariție live de excepție, într-un show extraordinar numit „Elements”, acompaniată de Il Novecentro Orchestra și o mulțime de artiști de excepție, invitați special pentru a sărbători cea de-a cincisprezecea aniversare a trupei.

Page 18: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 18 •

Dark Fusionvineri 23:59 Bohemian Flow

Dark Fusion propune un metal old school asezonat cu multe elemente din noul val, stilul trupei fiind o combinație de thrash cu multe elemente industrial, hardcore si melodic, groovy pe alocuri. Primul lor material discografic „InFusion” a ieșit pe piața muzicală în septembrie 2012, albumul fiind promovat prin concerte în România și Ungaria.

Vesperasâmbătă 23:59 Bohemian Flow

Trupa clujeană Vespera a luat ființă în anul 2005 când Dorin Panduru și Vlad Popovici au pus bazele unui proiect muzical power-goth and doom. Sfârșitul lui 2007 înseamnă pentru Vespera o transformare conceptuală și muzicală, un nou sound și o nouă imagine. Primul lor album „Desert of the real” (2011) îmbină o mare varietate de stiluri muzicale de la industrial, electro și hardcore, la oriental și metal. În 2012 Vespera a câștigat Posada Rock Festival, calificându-se pentru finala GBOB România în noua formulă cu Dorin Pan- duru (chitară și voce), Vlad Popovici (bas), Andrei Calbajos (clape, synth, samples), Răzvan Moca (tobe) și Dudu Isabel, în postura de solist.

Coma sâmbătă 15:20 Piața Mică - Smart Zone

Coma, prima invitată sa urce sâmbătă pe scena din Piața Mică, pregătește, în premieră pentru Sibiu, un set acustic. Înființată în București în anul 2000, trupa se face remarcată rapid datorită aparițiilor live pline de dinamism.

Clipurile lor pline de originalitate și non-conformism au invadat posturile de televiziune de profil muzical, iar piesele lor s-au dovedit molipsitoare pentru un segment de public deschis și lipsit de prejudecăți, din ce în ce mai numeros. La un an de la formare, Coma lansa primul său album„Somn”,la A&A Records, iar în 2002 era nominalizată la Best Alternative Band la Gala Premiilor Industriei Muzicale Românești.

“Nerostitele” (2006), produs 100% independent, impresionează prin complexitatea instrumentală, calitatea mixajelor, abordând vechiul sound Coma cu un aer mult mai matur. Primul album unplugged “Coma light”, lansat în 2008, a fost promovat printr-o serie de concerte prin țară și Republica Moldova. Materialul combină piese mai vechi reorchestrate și reinterpretate, piese care, chiar daca sunt acustice, includ contribuția părților lui DJ Hefe pastrându- și forța.

Page 19: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 19 •

Omul cu Șobolani

sâmbătă 16:30 Piața Mică - Smart Zone

Apariția OCS (Omul cu Șobolani) a îmbogățit scena muzicii alternative românești cu o trupă care avea să devină emblema unei generații nonconformiste. Înființată în 1997 în Constanța, la inițiativa vocalului Dan Amariei și a lui Adrian Albu (a.k.a. Koks), trupa poartă numele celebrei lucrări omonime al cărei autor este Sigmund Freud.

În 15 ani de activitate, piesele lor n-au lipsit din playlist- urile și top-urile revistelor de specialitate, a posturilor de radio și a televiziunilor. Sigur nu v-au scăpat clipurile pieselor „Cine E De Vină” sau „Nu încerca așa ceva acasă” și v-ați trezit de multe ori fredonând versurile unor compoziții precum „Copilul Rebel”, „(Dez)Orientat” sau „Odă (În Piața Romană)”.

Vara aceasta membrii OCS s-au decis să onoreze invitațiile marilor festivaluri, dar să-și petreacă restul timpului în studio pentru a finaliza înregistrările noului album intitulat ”Marea Căutare”, album care va fi lansat în toamnă, în luna octombrie.

Page 20: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 20 •• 20 •

Xandriasâmbătă ora 19:00 Piața Mare

Xandria ne introduce pe un tărâm născut din fuziunea rock-ului modern cu un peisaj sonor mistic: Xandria. O premieră pentru România, pe scena din Piața Mare, Xandria vine la Sibiu într-o nouă formulă, cu Steven Wussow la bas și Manuela Kraller ca solistă, ea activând în trecut ca soprană în cadrul ansamblului Haggard.

Fondat în 1994 la inițiativa lui Marco Heubaum, Xandria este un proiect „simfonic metal“ originar din Germania care și-a căutat o formă de expresie și și-a definitivat stilul de-a lungul mai multor ani. În etapa de început a trupei, Marco a creat alături de nenumărați artiști talentați, iar trupa s-a bucurat de recenzii pozitive din partea presei muzicale germane și a devenit „Best Newcomer of the Year“, în 2001, odată cu lansarea demo-ului „Kill the Sun“, cu Lisa Middelhauve ca vocal.

Albumul oficial de debut, „Kill the Sun“, lansat la Drakkar Records în luna mai 2003, a fost apreciat la nivel mondial, atât din punct de vedere muzical, cât și liric. Fascinația trupei pentru teme exotice și motive est-europene a sporit succesul discului. După „Salome – The Seventh Veil” (2007), considerat până acum cel mai bun album al trupei, Xandria revine, mai puternică decât oricând, cu un nou disc

„Neverworld’s End” și o senzațională voce feminină, care s-a alăturat trupei în iarna anului 2012: Manuela Kraller.

Xandria va urca pe scena Festivalului ARTmania 2013, promovând cel mai nou material de studio, „Neverworld’s End”. Spre deosebire de primii săi zece ani, când Xandria avea un stil ce se apropia mai mult de stilul gothic metal cu influențe electro, “Neverworld’s End” aduce o schimbare majoră în sound-ul trupei, ajungând la un nivel mai înalt de complexitate în zona muzicii ”symphonic metal”.

Xandria ne introduce pe un tărâm născut din fuziunea rock- ului modern cu un peisaj sonor mistic. O premieră pentru România, pe scena din Piața Mare, Xandria vine la Sibiu într-o nouă formulă, cu Steven Wussow la bas și Manuela Kraller ca solistă, ea activând în trecut ca soprană în cadrul ansamblului Haggard.

Fondată în 1994 la inițiativa lui Marco Heubaum, Xandria este un proiect „simfonic metal“ originar din Germania care și-a căutat o formă de expresie și și-a definitivat stilul de-a lungul mai multor ani. În etapa de început a trupei, Marco a creat alături de nenumărați artiști talentați, iar trupa s-a bucurat de recenzii pozitive din partea presei muzicale germane și a devenit „Best Newcomer of the Year“, în 2001, odată cu lansarea demo-ului „Kill the Sun“, cu Lisa Middelhauve ca vocal.

Albumul oficial de debut, „Kill the Sun“, lansat la Drakkar Records în luna mai 2003, a fost apreciat la nivel mondial, atât din punct de vedere muzical, cât și liric. Fascinația trupei pentru teme exotice și motive est-europene a sporit succesul discului. După „Salome – The Seventh Veil” (2007), considerat până acum cel mai bun album al trupei, Xandria revine, mai puternică decât oricând, cu un nou disc

Page 21: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 21 •

Orphaned Landvineri ora 20:20 Piața Mare

Orphaned Land este considerată una dintre cele mai influente trupe ale Orientului Mijlociu. Cu peste 20 de ani de activitate și un stil muzical eclectic, care îmbină elementele de metal progresiv cu pasajele tradiționale, trupa propune ”o călătorie muzicală a speranței pe tărâmul războiului, creând Raiul pe pământ”, așa cum a spus vocalul Kobi Farhi. Înființată în 1991, inițial sub numele de Ressurection, Orphaned Land a captat rapid atenția la nivel internațional, printr-un sound metal matur combinat cu o instrumentație exotică, apreciat de-a lungul întregii cariere, odată cu lansarea fiecăruia dintre cele 3 EP-uri și celor 4 albume de studio.

Cel de-al patrulea album, intitulat “The Never Ending Way Of ORwarriOR”, este un manifest epic care a însemnat mai mult de 5 ani de muncă intensă și sute de ore petrecute în studio alături de Orchestra Arabă din Nazaret. Rezultatul este un disc complex și sofisticat produs alături de Steven Wilson (Porcupine Tree, Opeth). Steven a cântat la clapă și a mixat albumul. “The Never Ending Way Of ORwarriOR” alternează aranjamentele profunde cu piesele accesibile și riff-urile captivante. Influențele sale exotice originale se datorează prezenței unor instrumente specifice Orientului Mijlociu ce variază de la saz, santur, la flauturi arabe,

percuții orientale, cumbus, bouzouki, viori și diverse tipuri de chitare. Părțile vocale sunt interpretate în mai multe limbi, respectiv în engleză, ebraică, arabă și Yemenită.

Trupa a primit Premiul Păcii și Prieteniei în Turcia. În octombrie 2012 i-a fost înaintată o petiție comisiei norvegiene pentru Nobel, pentru ca Orphaned Land să fie luată în considerare pentru acordarea Premiului pentru Pace în 2013. Orphaned Land va concerta sâmbătă, 10 august, pe scena din Piața Mare.

Page 22: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 22 •

Lacrimosasâmbătă ora 21:50 Piața Mare

Piața Mare din Sibiu devine, în premieră absolută, gazda unui performance extraordinar specific legendarei formații Lacrimosa, confirmată în rolul de headliner al zilei de sâmbătă, 10 august, la cea de-a opta ediție a festivalului ARTmania.

Evenimentul celebrează revenirea formației în inima fortăreței medievale după cinci ani și oferă publicului primul concert Lacrimosa în Piața Mare. Proiectul compozitorului german Tilo Wolff și al artistei finlandeze Anne Nurmi a prins contur în 1990 împletind temele rock cu o lirică pasională și intervenții muzicale clasice și a devenit un un reper esențial al scenei symphonic-metal.

Începuturile trupei sunt încadrate într-o zonă darkwave sau gothic având influențe ocazionale de metal. După cel de-al patrulea album, Inferno (1995), stilul lor s-a orientat mai mult spre gothic-metal, combinând sound-ul metal și gothic-rock cu instrumentația clasică: vioara, trompeta și acorduri definitorii de claviatură. În peste 2 decade de activitate, trupa a scos la lumină o discografie fascinantă prin prisma propriei case de producție Hall of Sermon.

În septembrie 2012 Lacrimosa lansa cel de-al unsprezecelea album din carieră, “Revolution”, reunind în studio o orchestră și un cor extraordinar, alături de doi mari artiști: Mille Petrozza, chitaristul celebrei trupe thrash metal Kreator și Stefan Schwarzmann, bateristul trupei Accept.

Muzicalitatea hipnotică a albumului “Revolution” este o joacă a trupei cu sunetul său specific, pe care îl completează cu o notă de duritate și versuri directe, conferind pieselor o deschidere spre un spectru muzical larg, atrăgând un public variat.

Pentru a doua oară la ARTmania, la cererea publicului, Lacrimosa revine la Sibiu pe scena din Piața Mare, promițând un show cu totul special și un show dramatic, plin de emoții. Participarea Lacrimosa la ARTmania Festival Sibiu 2013 în ultima zi a concertelor din Piața Mare oferă o notă de noblețe și eleganță specifică stilului goth, un curent prezent în acest an începând de joi, ziua în care vom asculta Deine Lakaien în curtea Muzeului Brukenthal.

Page 23: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 23 •

Page 24: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 24 •

Aperitiv Lună Plină 2013joi 15:00 & vineri 00:00 Galeria Habitus

Înainte de cea de-a 2-a ediție a Festivalului Internațional „LUNĂ PLINĂ”, vor fi proiectate în exclusivitate la ARTmania, la Galeria Habitus, patru scurtmetraje fantastice care pendulează între absurd și macabru.

Al Altro Lado • Spania 2012, 20’ • Alicia Albares Isaac încă doarme • România 2012, 18’ • Alexandru Ponoran Delivre-moi • Belgia 2013, 12’ • Antoine Duquesne Pristine in Tormen • Chile 2011, 29’ • Carlos Dittborn

Ajuns la cea de-a 2-a ediție Festivalului Internațional de Film Horror & Fantastic „LUNĂ PLINĂ”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, are loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, județul Sibiu, într-o formulă extinsă. Anul acesta programul include cinci zile de filme în patru spații de proiecție – două indoor și două în aer liber, expoziții, invitați, workshop-uri de efecte speciale, concerte și petreceri, competiție de scurtmetraj, al cărei câștigător va fi desemnat de publicul prezent la festival și competiție de lungmetraj.

Political Dress powered by The Polish Institute joi 17:30 Galeria Habitus

În perioada realismului socialist, în Polonia moda era adesea expresia împotrivirii faţă de sistemul totalitar. Pentru a face rost de haine trebuia depus un efort supraomenesc, indiferent că vroiai să fii elegant sau doar să te diferenţiezi de „cenuşiul” vremii respective.

Political Dress • Polonia 2011, 63’ Regia: Judyta Fibiger

Scenariul: Judyta Fibiger, Ewa Olbrychska

Filmul face parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia. Proiecția este realizată cu sprijinul Institutului Polonez.

Page 25: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 25 •

Poziția Copilului în premieră la Sibiujoi 20:00 & vineri 14:15 Galeria Habitus

ARTmania găzduiește proiecția filmului ”Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalitații copiilor.

”Poziția copilului” va fi proiectat în premieră în Sibiu, la Galeria Habitus, în cadrul Festivalului ARTmania 2013, cu sprijinul Parada Film.

Premiat cu trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin - ediția 2013,

”Poziţia Copilului” este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan, vorbind despre trafic de influența și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Rocker powered by Transilvania Filmvineri 16:15 Galeria Habitus

Rocker, cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crişan, o producţie Mandragora distribuită de Transilvania Film, a înregistrat un mare succes internațional. Noul film a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, unde a participat în competiția secțiunii Nuevos Directores. De curând, ROCKER a fost proiectat în secțiunea competițională a Festivalului Internațional de Film de la Trieste și la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg. Dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său, Florin, depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat. Viața de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat și gata de a depăși orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure si să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi unește și mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock.

Page 26: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 26 •

Principii de viațăvineri 21:00 Galeria Habitus

La cei patruzeci și ceva de ani, Emilian Velicanu se poate socoti un om realizat. Are destui bani, îşi construieşte o casă la marginea Capitalei, are o nevastă tânără (a doua), un copil cu ea şi un copil din prima căsătorie. Cu o zi înaintea plecării în concediu trebuie să lase în Bucureşti toate lucrurile rezolvate. Însă, lucrurile se decalează uşor, iar întârzierile zilei se adună şi pretenţia lui Velicanu de a controla jovial propria lui viaţă şi vieţile celor din jur apare din ce în ce mai absurdă şi mai dureroasă. Criza de la sfârşitul zilei îl pune în faţa întrebării dacă este cu adevărat realizat şi fericit, iar Velicanu trebuie să afle dacă are sau nu puterea de a răspunde onest la această întrebare.

Un film de Constantin Popescu cu Vlad Ivanov, Gabriel Huian, Rodica Lazăr, Crina Mureșan. 90 min. 2010, România; Regia: Constantin Popescu; Scenariul: Răzvan Rădulescu & Alex Baciu; O co-producție Hi Film Productions, Scharf Film, Tandem Film. Proiecția va avea loc cu sprijinul PARADA Film.

Killing Time - premieră la Sibiuvineri 18:30 & duminică 20.00 Galeria Habitus

Transilvania Film aduce la Festivalul ARTmania 2013, în premieră la Sibiu, o nouă producție românească regizată de Florin Piersic Jr : Killing Time (2012, 99 min). În distribuție îi veți recunoaște pe Florin Piersic Jr, Cristian Ioan Gutău, Olimpia Melinte, Florin Zamfirescu.

Proiecția Killing Time va fi precedată de scurtmetrajul Bad Penny, un film scurt cu Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, Dorian Boguță, în regia lui Andrei Crețulescu. România 2013, 13 min.

Sinopsis: Doi asasini plătiți își așteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea crește. Glumițele nevinovate se transformă în împunsături ironice. Insultele devin amenințări. Va curge sânge.

Page 27: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 27 •

Avalonsâmbătă 16:30 Galeria Habitus

Casa de filme Avalon din Spania prezintă cinci scurtmetraje • 4 de ficțiune și un documentar • semnate de Natalia Mateo, Nacho Ruiz Capillas și Beatriz Sanchis. Proiecția este realizată cu sprijinul Institutului Cervantes în colaborare cu Ministerul de Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Spaniei.

DESPIERTA A LAS MOSCAS • Spania 2011, 15’ • Nacho Ruiz Capillas MI OTRA MITAD • Spania 2010, 8’ • Beatriz Sanchis ¡QUÉ DIVERTIDO! • Spania 2012, 10’ • Natalia Mateo OJOS QUE NO VEN • Spania 2012, 15’ • Natalia Mateo LA CLASE • Spania 2008, 20’ • Beatriz Sanchis

Timishortsâmbătă 18:00 Galeria Habitus

Selecția de scurtmetraje românești care vor rula la ARTmania va cuprinde o parte din filmele din Competiția Națională de la Timishort 2013. Pe lângă cele trei filme premiate la Timişoara, am inclus şi comedia despre răzbunare a Ceciliei Felméri şi documentarul intim al Ivanei Mladenović, singurul film românesc din competiţia internaţională.

Tabăra din Răzoare • Cristi Iftime (Mențiune specială), 22’

Pastila fericirii • Cecilia Felméri, 12’

După FEL şi CHIP • Paula Oneţ, 22’ (Cel mai bun film românesc şi premiul publicului)

Dacă 6 ar fi 9 • Ivana Mladenović, 34’

Vocile mării • Ştefan Munteanu (Menţiunea specială), 20’

Festivalul Internațional de Film Timishort îşi propune să descopere, prin secțiunile sale competitive, cineaști români şi străini cu o viziune originală și inovatoare asupra cinematografiei. Organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI), Timishort invită publicul să cunoască cele mai proaspete producții din cinematografia internațională.

Page 28: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 28 •

Austrian Shortssâmbătă 22:00 Galeria Habitus

Seria Austrian Shorts prezintă la ARTmania o selecție de 15 scurtmetraje austriece, toate nominalizate la secțiunea ”Cel mai bun scurtmetraj” în 2012, inclusiv `Unser Lied`, producția câştigătoare a marelui premiu oferit anual de Academia Filmului Austriac. Filmele sunt subtitrate în limba engleză. Proiecția este realizată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac:Conference (Notes on Film 05) • Austria, 2011, 8’ • Norbert Pfaffenbichler Unser Lied • Austria, 2012, 30’ • Cătălina MolinaZounk! • Austria, 2012, 6’ • Billy Roisz366 Tage • Austria, 2011, 12’ • Johannes SchiehslSchneiderei • Austria, 2011, 5’ • Kurdwin AyubHypercrisis • Austria, 2011, 17’ • Josef DabernigThe Way to M • Austria, 2011, 7’ • Zsuzsanna Werner Flaschenpost • Austria, 2012, 30’ • Gabriele Mathes Endeavour • Austria, 2010, 16’ • Johann LurfSommerurlaub • Austria, 2011, 4’ • Kurdwin AyubKreis Wr. Neustadt • Austria, 2011, 5’ • Johann LurfHatch • Austria, 2012, 19’ • Christoph Kuschnig Heldenkanzler • Austria, 2011, 13’ • Benjamin Swiczinsky Arcana • Austria SUA, 2011, 30’ • Henry HillsAbgestempelt • Austria, 2012, 11’ • Michael Rittmannsberger

FAMU Shorts powered by the Czech Cultural Centre

sâmbătă 19:50 Galeria Habitus

O selecție a celor mai recente scurt-metraje realizate la FAMU, văzută ca fiind cea mai bună școală de film din Europa și a șaptea din lume. Proiecția este realizată cu sprijinul Centru- lui Ceh. Subtitrare în limba engleză.

FAMU (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze / Film and TV School of the Academy of Per- forming Arts in Prague) a fost fondată în 1946 ca leagăn al mișcării New Wave din anii ‚60, fiind apoi unul dintre cen- trele Revoluției Pașnice din 1989.

Mulți dintre cei mai faimoși regizori, cehi și nu numai, au absolvit FAMU: Miloš Forman, Jiří Menzel, Věra Chytilová, Emir Kusturica, Filip Remunda.

Page 29: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 29 •• 29 •

„De la Alb la Negru” Ioana Popescu joi 12:00 Deschiderea expoziției în Piața Mică

Platforma culturală ARTmania și Modernism, promoter al artei contemporane, recomandă ”De la alb la negru”, o expoziție semnată de Ioana Popescu. Tânăra artistă vine la Sibiu cu o colecție de fotografii alb-negru care surprind în detaliu trăiri, vise, incertitudini și speranțe umane. Mizând pe spontaneitate și empatie, Ioana reușește să portretizeze cu delicatețe, fragilitatea și intensitatea personajelor sale.

”7 zile și 7 nopți” Roman Tolici joi 14:00 Deschiderea expoziției la Galeria Habitus

Născut în 1974, în Republica Moldova, Roman Tolici a urmat şcoala specială de arte plastice “Igor Vieru” din Chişinău, pentru ca în 1990 să se stabilească in Bucureşti, iniţial ca bursier al statului român, urmând studiile la Liceul de Artă “Nicolae Tonitza”, iar ulterior absolvind sectia de grafică a Universităţii Naţionale de Arte.

Parcurgând drumul de la abstract la figurativ și de la fi-gurativ la abstract, seria de lucrări prezentată în această expoziție conturează frânturi de proiecții asupra lumii, vieții și morții. Acuarela, ca mediul principal de exprimare, este abordată tehnic în moduri diferite de la o lucrare la alta - de la prospețimi vaporoase specifice, la acumulări severe, mai puțin obișnuite. ”Într-un registru ce poate părea detașat de propria-mi existență sunt prezente trăiri interioare subtile, care m-au condus la alegerea motivelor reprezentate. Astfel copilăria întâlnește bătrânețea, întâm-plarea întâlnește destinul, sexua-litatea întâlnește moartea și umorul întâlnește drama.”

”7 zile și 7 nopți” Roman Tolicijoi 14:00 Deschiderea expoziției la Galeria Habitus

Născut în 1974, în Republica Moldova, Roman Tolici a urmat şcoala specială de arte plastice “Igor Vieru” din Chişinău, pentru ca în 1990 să se stabilească în Bucureşti, iniţial ca bursier al statului român, urmând studiile la Liceul de Artă “Nicolae Tonitza”, iar ulterior absolvind secția de grafică a Universităţii Naţionale de Arte.Parcurgând drumul de la abstract la figurativ și de la fi- gurativ la abstract, seria de lucrări prezentată în ”7 zile și 7 nopți” expoziția conturează frânturi de proiecții asupra lumii, vieții și morții. Acuarela, ca mediul principal de exprimare, este abordată tehnic în moduri diferite de la o lucrare la alta - de la prospețimi vaporoase specifice, la acumulări severe, mai puțin obișnuite. ”Într-un registru ce poate părea detașat de propria-mi existență sunt prezente trăiri interioare subtile, care m-au condus la alegerea motivelor reprezentate. Astfel, copilăria întâlnește bătrânețea, întâm- plarea întâlnește destinul, sexua-litatea întâlnește moartea și umorul întâlnește drama.”

Page 30: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 30 •

Galateca prezintă Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita și Edward Gorey

deschidere joi 12:30 Piața Mică - Smart Zone

Invitată la ARTmania, Galeria Galateca va expune la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele și cărți bibliofile ale unor artiști de renume

internațional: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita și Edward Gorey. Deși foarte tânără în peisajul spațiilor culturale, Galeria Galateca a reușit să se plaseze pe harta națională și internațională prin proiecte de design și artă contemporană inedite, propunându-și să dezvolte expoziții de artă aplicată și artă multimedia.

Simon Henwood: Lucrările sale multidisciplinare au fost expuse în cele mai renumite muzee și galerii ale lumii, printre care MOMA (NYC), ICA (London), UCLA Hammer Museum (LA) și Galeria Sophie Sheideker (Paris) într-o dublă expoziție semnată “Simon Henwood și Francis Bacon”. Artistul este cunoscut și pentru colaborările sale cu muzicienii Kanye West, Rihanna, Alicia Keys, Roisin Murphy, Badly Drawn Boy, Swans și Imogen Heap.

Mircea Nechita: Artist plastic cu o activitate intensă în domeniul gravurii, graficii de șevalet, graficii de carte și cărții bibliofile, Mircea Nechita a expus atât în galerii și muzee românești, cât și la bienale internaționale de gravură de mare amploare precum cele din Spania, Italia, Japonia, Olanda, Belgia și Franța.

Mircea Roman: Câştigător al Marelui Premiu pentru sculptură al Trienalei de la Osaka, Japonia, cel mai mare premiu de acest fel din lume, precum şi al prestigiosului premiu Delfina, la Londra, Marea Britanie, Mircea Roman este unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani.

Edward Gorey: Ilustratorul și scriitorul american Edward Gorey (1925 - 2000) este autorul a peste 100 de cărți ilustrate. Povestile lui sunt scrise cu un umor negru și deși sunt inspirate din literatura pentru copii, artistul își definea opera ironic ca fiind ‚nonsense literature’. Stilul său artistic este o sursa de inspirație continuă, chiar regizorul Tim Burton l-a numit pe Gorey o influență majora pentru filmul ‚The Nightmare before Christmas’ (1993).

Page 31: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 31 •

Expoziție și atelier de creație grafică ”URBAN COMICS made in Cluj”

Deschidere vineri 12:30 vineri-duminică Piața Mică - Smart Zone

Începând de vineri 9 august până la sfârșitul Festivalului ARTmania 2013, Cluj Comics Club vă așteaptă în Piața Mică din Sibiu să descoperiţi „Urban Comics Made în Cluj”, un album de benzi desenate inspirate din legende urbane. Vo- lumele de benzi desenate sunt disponibile în limba română și germană, proiectul fiind susţinut de Centrul Cultural Ger-

man Cluj.Cinci dintre autorii lu-crărilor grafice vă vor personaliza albumul de bandă desenată cu autografe și desene.

Tinerii artiști vin să expună 30 de planșe din album și vă invită să participați la un workshop de desen, unde fiecare va putea să dea viață propriului scenariu de bandă de-senată.

Bookaholic – ”Cum mai citim în era digitală?”vineri 13:00 Piața Mică - Smart Zone

Citim mai repede? Mai încet? Mai neatent? Cum se schimbă obiceiurile de lectură în secolul vitezei și al informației? Ce schimbări a adus în felul nostru de a citi apariția cărților electronice? Care mai este relația noastră cu cartea? Citim mai mult sau mai puțin?

La toate aceste întrebări și la multe altele legate de felul în care citim acum, încercăm să răspundem împreună cu scriitorii Cecilia Ștefănescu și Florin Iaru și alături de Paul Balogh, specialist în publishing digital, într-o întâlnire moderată de Cristina Foarfă și organizată de Bookaholic.ro.

Page 32: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 32 •• 32 •

Press@School: Revista Zona Nouă

versus Ziarul Carevasăzică vineri 18:00 Piața Mică Smart Zone

Proiectele tinerilor propun perspective si abordări mereu fresh, așa cum este cazul revistei Zona Nouă (Sibiu) si ziarului Carevasăzică (Bucuresti).

Suntem invitați să asistăm la o dezbatere despre ceea ce înseamnă jurnalismul pentru noua generație, despre ceea ce înseamnă să scrii, să iei interviuri, să redactezi, să aduci subiecte atractive, să faci lumea să citească si să te citească; o dezbatere despre cei de care trebuie să asculți, despre cei pe care trebuie să-i aduci lângă tine, despre apropieri si îndepărtări, despre granița dintre arta și reportaj.

ARTmaniere Poetice #2sâmbătă 12:30 Piața Mică Smart Zone

ARTmaniere Poetice propune o formulă sincretică – poezie și muzică, literatură și performance –, care va aduce în prim-plan cele mai noi și mai nonconformiste nume din tânara și foarte tânăra generație de scriitori și artiști.

Prima întâlnire va avea loc sâmbătă, 10 august. în Piața Mică, unde scriitorii Claudiu Komartin, Vlad Pojoga, Ilinca Pop și Cătălina Stanislav vor susține un recital care promite o poezie departe de spațiul confortabil și nefrecventabil pe care aceasta îl ocupă în manualele de școală.

Pianul Anei Toma va du-bla întreaga desfășurare a lecturii.

Lectura va fi urmată de o discuție despre muzică, literatură și insurgență împreună cu poetul Io-nel Ciupureanu și Mihai Fuiorea, filosof si fost membru al trupei post-punk Terror Art.

Proiectele tinerilor propun perspective și abordări mereu fresh, așa cum este cazul revistei Zona Nouă (Sibiu) și ziarului Carevasăzică (București).

Suntem invitați să asistăm la o dezbatere despre ceea ce înseamnă jurnalismul pentru noua generație, despre ceea ce înseamnă să scrii, să iei interviuri, să redactezi, să aduci subiecte atractive, să faci lumea să citească și să te citească; o dezbatere despre cei de care trebuie să asculți, despre cei pe care trebuie să-i aduci lângă tine, despre apropieri și îndepărtări, despre granița dintre artă și reportaj.

ARTmaniere Poetice propune o formulă sincretică – poezie și muzică, literatură și performance, care va aduce în prim- plan cele mai noi și mai nonconformiste nume din tânăra și foarte tânăra generație de scriitori și artiști.

Prima întâlnire va avea loc sâmbătă, 10 august, în Piața Mică, unde scriitorii Claudiu Komartin, Vlad Pojoga, Ilinca Pop și Cătălina Stanislav vor susține un recital care promite o poezie departe de spațiul confortabil și nefrecventabil pe care aceasta îl ocupă în manualele de școală.

Pianul Anei Toma va dubla întreaga desfășurare a lecturii.

Lectura va fi urmată de o discuție despre muzică, literatură și insurgență împreună cu poetul Ionel Ciupureanu și Mihai Fuiorea, filosof și fost membru al trupei post- punk Terror Art.

zona nouă

Page 33: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 33 •• 32 •

Press@School: Revista Zona Nouă

versus Ziarul Carevasăzică vineri 18:00 Piața Mică Smart Zone

Proiectele tinerilor propun perspective si abordări mereu fresh, așa cum este cazul revistei Zona Nouă (Sibiu) si ziarului Carevasăzică (Bucuresti).

Suntem invitați să asistăm la o dezbatere despre ceea ce înseamnă jurnalismul pentru noua generație, despre ceea ce înseamnă să scrii, să iei interviuri, să redactezi, să aduci subiecte atractive, să faci lumea să citească si să te citească; o dezbatere despre cei de care trebuie să asculți, despre cei pe care trebuie să-i aduci lângă tine, despre apropieri si îndepărtări, despre granița dintre arta și reportaj.

ARTmaniere Poetice #2sâmbătă 12:30 Piața Mică Smart Zone

ARTmaniere Poetice propune o formulă sincretică – poezie și muzică, literatură și performance –, care va aduce în prim-plan cele mai noi și mai nonconformiste nume din tânara și foarte tânăra generație de scriitori și artiști.

Prima întâlnire va avea loc sâmbătă, 10 august. în Piața Mică, unde scriitorii Claudiu Komartin, Vlad Pojoga, Ilinca Pop și Cătălina Stanislav vor susține un recital care promite o poezie departe de spațiul confortabil și nefrecventabil pe care aceasta îl ocupă în manualele de școală.

Pianul Anei Toma va du-bla întreaga desfășurare a lecturii.

Lectura va fi urmată de o discuție despre muzică, literatură și insurgență împreună cu poetul Io-nel Ciupureanu și Mihai Fuiorea, filosof si fost membru al trupei post-punk Terror Art. • 33 •

ARTmaniere Poetice #3 duminică 17:30 Geea Café

ARTmanierele poetice continua duminică, de la ora 17.00, în Cafeneaua Geea, unde veți putea asculta poezie și proză aparținând pe de o parte consacraților Rita Chirian și Radu Vancu, dar și Amaliei Cernat și Ioanei Vintilă – „fetele rele” ale celui mai recent val, nume care se remarcă printr-un discurs literar proaspăt, hipersenzitiv, acut și contorsionat.

Alături de ei vor fi Romulus Cipariu și antitradiționalistul său țambal.

Bruno Wine Bar vine la ARTmania să completeze profunzimea unei lecturi de proză sau poezie cu un vin nobil sau un aperitiv răcoritor de vară. Înființat în 2008, brandul Bruno Wine Bar & Bistro introduce în peisajul urban un mix de rafinament și tradiție cu modernitate și propune o selecție de vinuri de top din 15 țări, atent alese de la toți producătorii români și importatorii de vin recunoscuți pe 5 continente.

În atmosfera de lounge a spațiului cultural ARTmania Smart Zone, Bruno Wine Bar se alătură conceptului recomandând soiuri speciale de vinuri, începând cu vedeta brand-ului Bruno Tamâioasa Românească și alte 4 sortimente de vinuri albe, Bruno Fetească Neagră, vinuri roșii și rose-uri răcoroase și ajungând la spumantul Prosecco Italia.

Bruno Wine Bar vine la ARTmania să completeze profunzimea unei lecturi de proză sau poezie cu un vin nobil sau un aperitiv răcoritor de vară. Înființat în 2008, brandul Bruno Wine Bar & Bistro introduce în peisajul urban un mix de rafinament și tradiție cu modernitate și propune o selecție de vinuri de top din 15 țări, atent alese de la toți producătorii români și importatorii de vin recunoscuți pe 5 continente.

În atmosfera de lounge a spațiului cultural ARTmania Smart Zone, Bruno Wine Bar se alătură conceptului recomandând soiuri speciale de vinuri, începând cu vedeta brand-ului Bruno Tămâioasa Românească și alte 4 sortimente de vinuri albe, Bruno Fetească Neagră, vinuri roșii și rose-uri răcoroase și ajungând până la spumantul Prosecco Italia.

ARTmanierele poetice continuă duminică, de la ora 17.00, în Cafeneaua Geea, unde veți putea asculta poezie și proză aparținând pe de o parte consacraților Rita Chirian și Radu Vancu, dar și Amaliei Cernat și Ioanei Vintilă – „fetele rele” ale celui mai recent val, nume care se remarcă printr-un discurs literar proaspăt, hipersenzitiv, acut și contorsionat.Alături de ei vor fi Romulus Cipariu și antitradiționalistul său țambal.

Page 34: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 34 •

Ada Kaleh, insula visului şi a uitării CASA HERMESmarți-duminică 10:00 – 18:00 Piața Mică

vernisaj vineri 12.00

Complexul Național Muzeal ASTRA, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, având susţinerea Uniunii Democrate Turce din România, aduce în atenţia publicului sibian insula Ada Kaleh, un loc neasemuit şi plin de viaţă, acoperit, în 1971, de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I, de pe Dunăre, prin intermediul expoziției itinerante Ada Kaleh, insula visului şi a uitării. Expoziţia va putea fi vizitată în Casa Hermes, Piața Mică nr. 11, în perioada 9 – 30 august 2013.

Propunem publicului o nouă perspectivă asupra insulei scufundate, invitându-l să privească printre gene Ada Kaleh şi s-o admire prin ochii celor care au vizitat-o cândva, păstrând-o în memorie ca pe o insulă a visului şi a uitării. Expoziţia Ada Kaleh, insula visului şi a uitării pune accentul pe imaginile acestui colţ de Orient păstrate în memoria afectivă a nenumăraţilor săi vizitatori vremelnici, turişti de rând, dar, mai ales, personalităţi ale lumii literare sau artistice româneşti. Scriitori, jurnalişti, artişti plastici sau fotografi care, fermecaţi de insulă, au căutat să-i prindă atmosfera specială în cuvinte, obiecte şi imagini potrivite pentru a o transmite, fără a fi împuținată, viitorimii.

a ctitori a zidi... a deveni CASA ARTELOR marți--duminică 11:00-18:00 Piața Mică

Expoziţia sintetizează şi documentează civilizaţia românească ilustrată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, aducând în faţa publicului, prin expunerea unui instrumentar tradiţional, însoţit de fotografifii de epocă din colecţia Fischer, principalele ocupaţii şi meşteşuguri practicate încă din vremuri străvechi în satele româneşti: pescuitul, agricultura, morăritul, ţesutul, olăritul, pictarea icoanelor etc..

Selecţia exponatelor propune un itinerar diacronic, dinspre trecut înspre prezent, punând faţă în faţă istoria muzeului, primele monumente transferate şi reconstruite aici, cu ultimele proiecte ce valorifică patrimoniul material şi imaterial al acestuia.

Page 35: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 35 •

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder Casa Hermes

Din cultura şi arta popoarelor lumii marți--duminică 11:00-18:00 Piața Mică

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească Casa Artelor

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Muzeul în aer liber str. Pădurea Dumbrava nr16-20

zilnic 10:00 – 20:00

FESTIVALUL NAȚIONAL AL TRADIȚIILOR POPULARE ediția a XI-a – 9 – 11 august

Scopul Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare corespunde misiunii Muzeului ASTRA de păstrare, valorificare şi promovare a culturii tradiţionale.

Evenimentul prezintă tradiţii autentice din întreaga ţară (peste 200 de participanţi îmbrăcaţi în costumul popular specific localităţii de origine) şi publicul vizitator, asigurând acoperirea celor şapte secţiuni tematice: Arte religioase (tradiţii cultice legate de practicile religioase), Literatură populară (basme, eresuri, poezie şi teatru popular), Arte muzicale (interpreţi vocali şi instrumentali), Arte coregrafice (dans popular), Arte plastice tradiţionale (meşteşuguri artistice), Arte mecanice (creaţie tehnică tradiţională) şi Artă culinară (meniuri după reţete tradiţionale).

Demonstrații practice ale meșterilor – vineri 16:00–19:00, sâmbătă și duminică 10:00 – 13:00 și 16:00 –19:00)Demonstrații practice arte culinare – vineri, de la ora 16.00

TÂRGUL CREATORILOR POPULARI DIN ROMÂNIA ediție a XXX-a – 9 – 11 august

Evenimentul reuneşte peste 200 de creatori populari din întreaga ţară şi conturează imaginea întregii tipologii a meşteşugurilor tradiţionale: brodat, ţesut, olărit, încondeiat ouă, sculptură în lemn şi în os, pictat pe icoane, pe lemn sau pe sticlă, cojocărit, confecţionat măşti, păpuşi, instrumente muzicale, pălării, podoabe, împletit fibre vegetale fiind reprezentate majoritatea etniilor conlocuitoare şi toate zonele etnografice de tradiţie din România.

Page 36: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 36 •• 36 •

”Gothic” - Muzeul Naţional Brukenthal 6-11 august 10:00-18:00

Palatul Brukenthal Piața Mare

Expoziţia Gothic deschisă la Muzeul Naţional Brukenthal este prima cu profil permanent care explorează rădăcinile fenomenului în artele vizuale ale sfârşitului de secol XVIII şi pe parcursul secolului al XIX-lea, evidenţiind sursele literare şi contextul istoric al reacţiei neo-gotice la Iluminism.

Conceptul expoziţiei vine în întâmpinarea preferinţelor pu-blicului pentru poveştile gotice, într-o abordare educativă şi raţională, bazată pe tiparele estetice oferite de obiectele de muzeu, creând astfel o imagine vie a perioadei caracterizată de nelinişte culturală şi îndrăzneţe invenţii artistice.

La 3 ani de la deschidere, spaţiul destinat acestei expoziţii a fost îmbunătăţit cu elemente de arhitectură şi mobilier ur-ban (şapte piese de feronerie medievală şi modernă), două costume – creaţii ale elevilor de la Liceul de Artă din Sibiu şi noi instalaţii de iluminat ambiental.

Poeme pentru păsări şi extratereştri de Cristian BădiliţăGaleria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional

Brukenthal, Strada Tribunei 6 6-11 august, ora 10.00 – 18.00

Prin această expoziţie, care cuprinde trei cicluri alcătuite din 70 planşe, 14 postere şi 7 tricouri „împoemate”, autorul nu-şi propune „să ia pâinea de la gura pictorilor, ci să aducă o fărâmă de cozonac la gura poeţilor”.

Cristian Bădiliţă dezvoltă un concept de poezie cu totul in-edit: clasică în formă, ludică şi provocatoare în exprimare, propunând o „poezie expandată” ce intră în atingere cu teologia, arta plastică, dar şi cu stricta „banalitate” care ne înconjoară.

Poezia nu este numai cuvânt, ci şi sunet, tăcere, culoare, atmosferă, formă grafică, tuşă monocromă sau zvâcnire policromă; nu de puţine ori, ea este vară primară cu ironia şi caricatura.

Page 37: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 37 •

PALATUL BRUKENTHAL

SUBSOL • Gothic • Ghipsoteca

PARTER • Sculptura transilvăneană în piatră din secolele XIII-XIX • Cabinetul de grafică: Cetăţile Domnului la marginea lumii. Expoziţie de fotografie • Cabinetul de cartografie: Ştefan Orth. Retrospectiva de afişe • Sălile de expoziţii temporare: Cercetarea preventivă. Provocarea arheologică a zilelor noastre

ETAJ I • Artă medievală transilvăneană. Colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal • Şcoala germană şi austriacă.

Colecţia de pictură a Muzeului Naţional Brukenthal

• Covoare anatoliene din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal

ETAJ II • Capodopere din colecţia Samuel von Brukenthal • Şcoala flamandă şi olandeză. Colecţia de pictură a

Muzeului Naţional Brukenthal • Şcoala italiană. Colecţia de pictură a Muzeului Naţional Brukenthal

• Acces spre Galeria de Artă Românească (în Casa Albastră)

CASA ALBASTRĂ Sala multimedia • Expoziţia temporară: Clasici, moderni, contemporani. Pictura românească. Colecţia Lucian Pop

MUZEUL DE ISTORIE, „CASA ALTEMBERGER” SUBSOL • Lapidariul antic • Lapidariul medieval

PARTER • Arme şi armuri • Mişcarea naţională a românilor din sudul Transilvaniei

ETAJ I • Evoluţia comunităţilor umane din sudul Transilvaniei • Sticla în Transilvania • Bresle sibiene •

Magistratul Sibiului

TURNUL LOCUINŢĂ • Monede şi medalii din aur • Tezaur: argintărie liturgică şi laică

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ • Sistematica lumii vii Sala multimedia: Expoziţia temproară: Anotimpul fluturelui

MUZEUL DE ISTORIE A FARMACIEI • Oficina, Laboratorul şi Colecţia homeopatică

MUZEUL DE ARME ŞI TROFEE DE VÂNĂTOARE „AUGUST VON SPIESS” Expoziţie permanentă

Page 38: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 38 •

Condiții GeneraleParticipanţii la evenimentele ARTmania sunt obligaţi să prezinte un bilet sau o invitaţie valabilă. Accesul va fi permis pe baza biletului valid, unei singure persoane, o singură dată. ARTmania poate garanta faptul că un bilet este legal şi nefalsificat numai dacă acesta este cumpărat direct de la ARTmania sau de la unul din punctele de vânzare sau prin reprezentanţii oficiali.Verificați integritatea și validitatea biletului achiziționat. Orice reclamație ulterioară nu va fi luată în considerare și nu se acceptă acordarea de despăgubiri.Forţele de ordine au dreptul să nu permită accesul persoanelor sub 14 ani neînsoțite, persoanelor agresive, aflate sub influenţa drogurilor sau a băuturilor alcoolice. Încălcarea acestor prevederi, precum şi orice formă de comportament violent, pot atrage restricţionarea accesului sau evacuarea din locaţiile evenimentului. Fiecare participant este răspunzător pentru pagubele provocate.Dacă observaţi incidente vă rugăm să vă adresaţi organizatorilor sau reprezentaţilor acestora, aceştia fiind la dispoziţia dumneavoastră pentru a va menţine buna dispoziţie şi a evita momente neplăcute.Publicul ARTmania Festival este rugat sa fie vigilent, sa nu își lase lucrurile nesupravegheate, organizatorii nefiind responsabili pentru eventualele pierderi sau furturi.Copiii de până în 14 ani trebuie să aibă un însoțitor cu bilet valabil pentru a putea beneficia de gratuitatea accesului în festival.De asemenea, însoțitorii își asumă întreaga responsabilitate pentru siguranța copiilor, organizatorii nefiind răspunzători pentru eventualele incidente. Părinților le este recomandat să vină fără cărucioare pentru copii, pentru a preveni eventualele incidente. De asemenea, pentru copiii până în 10 ani este recomandată utilizarea căștilor de protecție sau dopurilor de urechi.Zona de prim ajutor: în zona din dreapta scenei se gășeste un punct de prim ajutor. În cazul în care nu vă puteți deplasa, cereți ajutorul unui reprezentat al festivalului sau agenților de pază.Acces Gratuit pentru persoanele cu dizabilități: persoanele cu dizabilități certificate au acces gratuit cu însoțitor sau fără, în baza certificatului (este acceptată și copia) prezentat la biroul de relații publice din Piața Mare împreună cu un act de identitate pentru persoana din certificat și însoțitorul acestora (dacă certificatul menționează însoțitor). ARTmania Festival Sibiu 2013 oferă și o rampă pentru scaune cu rotile.Bilete & brățări: accesul în festival este permis numai în baza unui bilet sau a unei

invitații valide. Biletele sau invitațiile vor fi preschimbate în brățări, în funcție de tipul biletului (abonament, bilet de o zi). Purtarea brațării este obligatorie pe toată durata festivalului, iar aceasta va fi verificată de către organizatori la intrarea și ieșirea din perimetrul evenimentului.Ruperea, deteriorarea sau pierderea brățării atrag după sine interzicerea accesului în perimetrul festivalului. Brățara de acces permite accesul doar în zona de concerte și la evenimentele conexe ARTmania Festival. Brățările nu sunt transferabile către o altă persoană.Biletele se pot preschimba la centrul de informare a festivalului, deschis pe toată durata evenimentului. Acesta funcționează între orele 10:00 -18:00 (5-9 august, Info Point Primărie) și între orele 10:00 – 24:00 (10-11 august Info Point ARTmania Festival).Participanții la festival sunt obligați să se supună controlului corporal sumar. Organizatorii își rezervă dreptul de a nu permite accesul în festival persoanelor care refuză controlul corporal sumar.Dovada vârstei: numai persoanele peste 18 ani au dreptul de a achiziționa alcool sau țigări, de aceea un act de identitate valid este necesar și trebuie prezentat la cerere.Nu este permis accesul cu băuturi sau mâncare. Este interzis accesul cu obiecte contondente, arme, obiecte, materiale ce pot fi considerate periculoase, recipiente din sticlă, metal, plastic, sticle, artificii, bannere susţinute de beţe, scaune, arme, lanţuri, obiecte periculoase, băuturi şi a următoarelor tipuri de obiecte: umbrele (în caz de vreme nefavorabilă recomandăm folosirea pelerinelor de ploaie), mâncare sau băuturi achiziţionate din afara locaţiei, animale, steaguri sau bannere prinse pe bețe, lampioane chinezești, substanţe interzise prin lege. Accesul cu medicamente este permis doar în baza reţetei medicale aferente.Aparate Foto: Accesul cu aparate foto în perimetrul festivalului ARTmania este permis cu aparatură foto de orice fel în limita a 5,9 inch – 15 cm lungime obiectiv sau 7,9 inch - 20 cm lungimea totală a ansamblului. De asemenea, fotografierea este permisă numai fără blitz și fără a deranja bunul mers al evenimentului sau spectatorii prezenți la festival. Restricțiile rămân valabile în acest an pentru accesul cu stative, blitz-uri detașabile sau alte accesorii, echipamente de filmat sau înregistrări audio.Achiziționarea de mâncare și băutură în interiorul festivalului se efectuează printr-un sistem de jetoane, la casele semnalizate în acest sens. Jetoanele nu sunt valabile la punctele de merchandise al festivalului, plata efectuându-se numai în numerar.Obiectele pierdute sau găsite pot fi declarate la punctul semnalizat în acest sens.

Page 39: ARTmania Festival Sibiu 2013

• 39 •

Page 40: ARTmania Festival Sibiu 2013