Articol Singapore

download Articol Singapore

of 27

 • date post

  17-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  21
 • download

  6

Embed Size (px)

description

singapore

Transcript of Articol Singapore

Destinatia turistica-Singapore

Cadrul natural si uman

Asezare geografica

Singapore este un oras-stat situat in Asia de Sud-Est, intre Malaezia (de care este despartit prin stramtoarea Johor) si Indonezia (de care este despartit prin stramtoarea Singapore). Este cel mai mic stat din Asia fiind situat la 137 de metrii fata de Ecuator aceasta fiind si cauza pentru care Singapore nu respect ora de var i nu schimb vara fusul orar. Datorita localizarii tarii foarte aproape de Ecuator (109 si 1 20 latitudine nordica ) lungimea zilei este aproape constant de-a lungul anului.

Initial, inainte de 1980 suprafata statului era sub 650 km insa datorita lucrarilor de amenajare din anul 1988, suprafata de uscat a tarii a crescut cu cca. 63 km ajungand in ziua de astazi la 710 km. De asemenea Singapore are o lungime (de la Vest la Est) a insulei principale de 49 km iar latimea sa este de 25 km.

Relieful

Desi are doar 710 km insula are un relief variat, fiind alcatuita din 3 zone. Una dintre zone este cea centrala si este alcatuita din dealuri granitice rotunjite fiind urmata in partea estica de zona de campie, iar partile din sud vest sunt alcatuite dintr-o serie de culmi joase dar destul de abrupte.

Cea mai mare altitudine de pe teritoriul orasului - stat Singapore este cea din varful Bukit Timah ce prezinta o altitudine marcata cu 163,6 m in piatra din varful dealului iar in unele carti este marcata ca avand 164 metri.

De asemenea intreg statul detine 58 de insulite, dintre care in afara de insula principala patru sunt mai importante: Tekong, Sentosa, Ubin, Jurong. In ceea ce priveste insula principala jumatate din aceasta (partea sudica) este construita iar restul spatiului este ocupat de lacuri, mici ferme, parcuri si paduri.

Clima

Clim este ecuatorial (tropical umed), temperatura este uniform (TMA-26-27C). Precipitaiile sunt relativ abundente (2300 pp/an, 250 pp/luna). Lunile noiembrie, decembrie i ianuarie sunt cele mai ploioase luni ale anului iar cele mai fierbinti erau lunile iunie-iulie. Vnturile prezente sunt Sumatras aceste fiind insotite de fenomene orajoase.

Perioada prielnica pentruu vizitat este cea din sezonul uscat/secetos intre lunile martie-octombrie cand ploua foarte putin. Din august pn n octombrie, exist adesea haze, uneori suficient de puternice nct s determine avertismente de sntate public, datorit incendiilor instantanee ce pot aprea n rile vecine, precum cele din Indonezia.

Hidrografie

Desi precipitatiile sunt bogate, suprafata mica si densitatea populatiei au facut necesar importul apei din Malaezia (apa este transportata printr-o conducta ce se afla sub digul care leaga Singapore cu orasul malaezian Johor Bahru). Contractul cu Malaezia este valabil pana in anul 2061.

Din punct de vedere lacustru, lacurile sunt in totalitate antropice atat in interior cat si de-a lungul coastei. Printre acestea putem numi MacRitchie (cel mai vechi -1868), Seletar Superior, Seletar Inferior, Bedok, Murai. De asemenea printre raurile cele mai importante pot preciza Serangoon, Singapore (desi nu este foarte lung 4,1 km acest rau este important din punct de vedere istoric intrucat acesta a reprezentat o importanta resursa de apa in trecut pentru negustori), Jurong, Bedok, Kallang (cel mai lung-10 km). Unele dintre acestea se varsa in mare prin largi estuare, altele se scurg in mlastini de mangrove sau lacuri.

In Singapore exista doua sisteme de colectare a apelor pluviale si a apelor folosite. Apa de ploaie este colectata prin retea de canale de curgere, rauri si iazuri de colectare inainte sa fie analizata catre cele 17 rezervoare pentru stocare.

De-asemenea in Singapore este foarte delicat si frumos subliniata diferenta dintre rezervoarele construite in maniera moderna si in maniera traditionala cum ar fi rezervorul Marrina Barage (Barajul/ Rezervorul Marina) in comparatie cu traditionalul rezervor de apa proaspata MacRitchie care este si cel mai vechi.

Barajul Marina este cel de-al XV-lea rezervor al tarii (este primul care a fost construit in jurul unui oras). A fost proiectat intre anii 1980 si 1990 reprezentand un rezervor de apa proaspata ce suplimenteaza necesarul de apa si reduce dependenta orasului de alte resurse de import si nu in ultimul rand detine controlul asupra apelor de ploaie si inundatiilor, prezente in partile joase ale orasului care sunt si cele mai aglomerate. In sezonul ploios 9 porti se activeaza pentru a deversa excesul de apa in mare in momentul refluxului. Cnad incepe fluxul, pompe enorme scot excesul de apa de ploaie avand o rata de absorbtie pe minut ce echivaleaza cu volumul unei piscine olimpice. Acest baraj are rolul de impiedicare a intrarii apelor marii. Lacul barajului gazduieste activitati acvatice precum windsurfing, caiac, navigatie-acesta prezinta atractie datorita suprafetei mari acoperite cu vegetatie.

Biodiversitate. Flora-Fauna-Arii protejate

In trecut insula era acoperita de paduri tropicale si mlastini de mangrove. Odata cu fondarea orasului in 1819, peisajul a fost antropizat, acest proces fiind accelerat in anul 1970 si 1980. In prezent din padurea initiala naturala a ramas doar 6,6 % in suprafata tarii fiind alcatuita liane, plante agatatoare, arbori de peste 60 de metrii intretinuta de om. Aceasta padure tropicala se gaseste in Rezervatia Naturala Bukit Timah care protejeaza singura padure tropicala umeda primara ramasa (in partea centrala). Alte arii protejate sunt reprezentate de Rezervatia Sungei Buloh (zona umeda situata pe coasta nordica) in care se intalnesc animale precum Varanul, Crocodilul, Pasari marine, Pestele arcas, Crabul catarator, Starcul gri si nu in ultimul rand Parcul Pasir (areal cu mangrove din Nord-Est).Din punct de vedere al faunei in ciuda numelui Singapura (Orasul leului ) aceste feline nu au trait niciodata in Sinapore, in prezent existand doar animale precum veverita zburatoare (Callosciurus notatus), pasarea Drongo coada de racheta, macaci cu coada lunga, veverita gigant, soparla zburatoare. De mentionat este si tigrul alb insa ultimul exemplar a fost impuscat in 1930, in zilele de astazi aflandu-se doar in gradina zoologica din Singapore

Demografie

Din punct de vedere al demografiei Singapore a avut o evolutie interesanta. In prezent in Singapore sunt peste 5 milioane locuitori avand o densitate de 7126 loc/km . Cresterea naturala a populatiei s-a realizat prin crestere naturala si imigratie in special.

Imigratia. In anul 1819 cand a debarcat Sir Thomas Stamford Raffles pe insula existau doar 150 de locuitori pirati si pescari. In scurt timp in anul 1824 s-a ajuns la 10.000 locuitori (malaiezieni 4800 si 3300 chinezi), urmat de anul 1827 cand datorita imigratiei chinezii devin etnia dominanta.

Sinagapore e a doua ar ca densitate a populaiei din lume, cu excepia zonelor Hong Kong sau Macao care fac parte din China. n perioada de nceput a statutului singaporez sporul natural al populaiei a condus la dezvoltarea economic. Media era de patru cinci copii la o familie. Dup 1990 rata natalitii a sczut brusc n prezent e o situaie grea, cu un copil n medie la fiecare familie. Statul a luat imediat msuri pentru inversarea acestui raport. Populaia n declin va fi suplinit prin ncurajarea imigraiei, n special a celei calificate.

In prezent populatia Singaporelui este in totalitate urbana, neexistatand spatiu rural.

Din punct de vedere etnic, chinezii reprezinta circa 77% din populatia totala, cei mai multi fiind descendenti ai imigrantilor din provincia Fujian. Acestia sunt urmati de malaiezi (populatia autohtona) si indieni (tamili sec. XIX). Cei mai multi singaporezi din punct de vedere religios sunt budisti urmati de musulmani, crestini, hindusi. Din punct de vedere lingvistic exista de asemenea un mozaic lingvistic cei mai multi (77%) vorbind chineza, cu urmatoarele dialecte (mandarin, hokkien, teochew, cantonez si hakka), malaieza, tamila si engleza.

Orasele

Cartierele din cadrul orasul-stat Singapore au inceput a se forma inca de la debarcarea lui Sir Thomas Stamford Raffles. Acesta a vazut potentialul de dezvoltare al insulei si a inceput a dezvolta orasul-stat Singapore ca port comercial. Sir Thomas a dat ordin sa fie infiintate cartiere pentru fiecare etnie in parte (4 etnii diferite): Little India-Mica Indie pentru indieni (tamili), China Town-Orasul chinez pentru chinezi, Geylong Serai pentru malay, si Raffles ca si centru locuit de britanici , olandezi sau alti europeni. In urma construirii acestor cartiere treptat in Singapore au aparut si altele noi.

La nivel actual diferenta dintre aceste cartiere si noile structuri de infrastructura este realizata intr-o maniera placuta. Printre cartierele cele mai importante putem numi: Bedok ( nume vechi ce facea referire pe harta lui Manuel Gomes de Erdia, din secolul XVII la Raul Bedok- sune bodo (Sungei(=rau) Bedok); 200.000 loc; rol cultural), Jurong (rol industrial important; port important pentru Asia; 250.000 loc), Queenstown (94.000 loc; functie culturala; a fost numit dupa Regina Elisabeta in cinstea incoronarii din anul 1952;a fost construit inainte de 1849).

Economia

Singapore este cel mai mare centru bancar, financiar i comercial din Asia de Sud-Est avnd ca moned oficial dolarul singaporez. Produsul Intern Brut la nivel de persoana annual este de 29.400 US$ (dolari americani)

Economia in Singapore este alcatuita din 5 sectoare:

-activitatile portuare

-industria orientata spre export (electronica, cauciuc, echipamente de foraj, platforme petroliefere, produse chimice/farmaceutice)

-rafinarea petrolului (export)

-productia de bunuri si servicii pentru piata interna si international (finante banci telecomunicatii, turism)

ncepnd cu a