Armasoiu Ana Maria Pienidele

download Armasoiu Ana Maria Pienidele

of 10

 • date post

  29-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  38
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Pienidele

Transcript of Armasoiu Ana Maria Pienidele

PIENIDELE-ZONA KLIPPELOR PIENIDE

PIENIDELE-ZONA KLIPPELOR PIENIDE UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE GEOGRAFIESTUDENT:ARMASOIU ANA MARIA GRUPA 120 GEOGRAFIA MEDIULUI pienideleSe dezvolt n partea nordic a Carpatilor Orientali, n Maramure i sunt pnze de cuvertur.Micrile tectonice care au afectat domeniul pienidelor au fost cele cretacice (micri de compresiune n Cretacicul mediu i n cel superior) i paleocene i/sau eocene. Cel mai important element din alctuirea pienidelor este reprezentat de zona klippelor pienine.

KLIPPELE PIENINE KLIPPELE PIENINE (Poiana Botizii) roci exotice deschise pe Prul Vrtina (afluent stang al V. Poienii, amonte de centrul localitatii), care marcheaza contactul vechi dintre Europa si Africa. Acest tip de roci se extind din Polonia prin Slovacia pana in Ucraina, de unde, dupa disparitia lor, reapar pentru ultima data la Poiana Botizii.Klippele pienine se extind pe o fie ngust (2-20km) .n alctuirea pienidelor mai intr: pnza de Botiza (n fruntea acestei pnze aflndu-se solzi i klippe de tip pienin) i pnza wildflysch-ului.ZONA KLIPPELOR SI A FLISULUI TRANSCARPATICDenumirea a fost introdusa de V. M. Muratov si adoptata de I. Dumitrescu in harta tectonica a Romaniei, si este atribuita depozitelor de varsta Cretacic superior - Paleogen, de la V de zona central carpatica.

Ca arie paleogeografica ocupa pozitia cea mai V in ansamblul Carpatilor Orientali. Se delimiteaza in partea V a Muntilor Maramuresului si la N de bazinul Transilvaniei. La vest zona klippelor si flisului transcarpatic este acoperita de depozitele depresiunii Sighetului. Formeaza culmile ce separa Maramuresul de Transilvania si culmile dintre Vaile Izei si Viseului. A functionat ca o zona mai interna decat zona cristalino-mezozoica.

STRATIGRAFIA In cadrul acestei unitati structurale se disting depozitele Cretacicului superior in facies de flis la care se adauga fecies pelagic care apare sub forma unor klippe tectonice de dimensiuni limitate, apartinand ca varsta Thitanicului - Neocomanianului.

Prin urmare se deosebesc :zona klippelor tectonice

- invelisul klippelor. Klippele tectoniceSe intalnesc in imprejurimile localitatii Poiana Botiza, a caror succesiune este urmatoarea :gresii grosiere, calcare microdetritice sau oolitice, marno-calcare cu accidente silicioase, sisturi calcaroase, marno-calcare visinii sau brun rosiatice. Fauna continuta le atribuie varsta Tithonic - Neocomanian.

Klippe de felul celor de la Poiana Botizei nu se mai cunosc in zona transcarpatica, cele descrise in Carpatii Ucrainieni fiind de fapt insedimentari in depozite de wildflis. Aceste depozite s-au format intr-o fosa ce s-a deschis in Jurasicul superior ca urmare a ridicarii partii mediene din zona central carpatica. Aceasta ridicare a determinat formarea a doua fose simetrice cu conditii de acumulare simetrice (una in fata ridicarii unde s-au format depozitele pelagice ale stratelor de lunca si alta in spate in zona transcarpatica). Fosa transcarpatica a functionat independent fara legaturi paleogeografice directe. Invelisul klippelorDupa exondarea din Cretacicul inferior si realizarea structurilor austrice, zona klippelor si-a reluat functia de arie de sedimentare in care s-au acumulat depozite in facies pelagic in Cretacicul superior. Procesul de acumulare continua pana in Paleogen, cand fosa devine instabila si depozitele au caracter sinorogen (de flis). Faza de sedimentare se incheie in Miocenul inferior, cand muscovitele stirice definitiveaza structura tectonica. Prin urmare avem de a face cu un singur ciclu de sedimentare. Prin foraje s-a constatat continuare spre V a acestei structuri pe sub eruptivul neogen.Bibliografie:-Mutihac, V., Stratulat, Maria Iuliana, Fechet, Roxana Magdalena (2004),Geologia Romniei Ed. Didactic i pedagogic, R.A. Bucureti.-Sndulesc u, M., 1984. Geotectonica Romniei. Editura Tehnic Bucureti,336 pp.-Ungureanu,I., Geografia regionala a Romaniei. Carpatii I Subcarpatii

-www.scritube.com