Aristotel - Organon II_Part2

Click here to load reader

download Aristotel - Organon II_Part2

of 332

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  333
 • download

  32

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Aristotel - Organon II_Part2

 • TOPI CA I J , 3, J 10 a, b

  Vom recurge la acest loc , ori de cte ori sensurile diferite ale aceluiai cuvnt rmn ascunse . Dac se stie ns c termenul are mai multe sensuri , respondentul l 64 va ripost c s-a discutat nu despre sensul pus de el la ndoial, ci despre cellalt .

  Acest loc este egal de potrivit 165 pentru stabilirea i respingerea unei probleme l66. n adevr, dac vrem s stabilim o problem , vom arta c unul din sensuri aparine subiectului , dac nu putem arta c amndou; dimpotriv, dac vrem s o respingem , vom arta c unul din sensuri nu aparine subiectului , dac nu putem arta c amndou 167 . Desi gur, pentru respingere n u este nevoie c a discuia s fie asigurat printr-o concesie fcut de respondent , fie c atributul aparine , fie c nu aparine universal . Cci dac dovedim ntr-un caz c atributul nu aparine subiectului , am respins prin aceasta apartenena universal; i tot aa dac dovedim ntr-un caz c atributul aparine subiectului , am respins ne apartenena universal . Dimpotriv , cei care stabilesc o problem trebuie s se neleag dinainte c, dac ntr-un caz oarecare atributul aparine subiectului , el i aparine n toate cazurile, presupunnd c acest postulat este admisibil . Cci , pentru a dovedi apartenena universal, nu este destul ca discuia s se mrgineasc la un singur caz, de exemplu , dac se dovedete c sufletul omului este nemuritor , nu este de ajuns pentru a dovedi c orice suflet este nemuritor. De aceea trebuie s se admit dinainte c, dac un suflet este nemuritor, orice suflet va fi 1 1 0 b nemuritor. Dar aceast ipotez nu trebuie s fie admis totdeauna, ci nu-mai atunci cnd nu putem aduce cu uurin un argument comun pentru toate cazurile , cum procedeaz geometrul pentru a dovedi , de exemplu , c suma unghiurilor unui triunghi este egal cu dou unghiuri drepte 1 68 .

  164 Cel care. rspunzml la problema pus, i apr teza . 165 n text: "convertibil" n sensul nou de aplicabil, n chip egal, la dou sarcini

  deosebite. 1 66 n text: "tez". 1 67 Aristotel discut respingerea sau stabilirea unei teze universale, n cazul unei

  omonimii a predicatului accidental . Este o mare deosebire ntre respingere i stabilire. O propoziie universal , afirmativ sau negativ, este respins fr discuie dac se gsete un singur caz de excepie, aadar, dac constatm contradicia . Opoziia universal, afirmativ sau negativ, nu poate fi stabilit dect pe temeiul unei concesii sau "ipoteze", anume c ceea ce este valabil pentru particular sau pentru unele cazuri este valabil pentru toate cazurile. Se nelege c o asemenea stabilire pe temeiul unei concesii att de importante nu poate fi trainic.

  1 61l Simpla ipotez c ceea ce e valabil pentru unele cazuri este valabil pentru toate e necesar n domenii n care argumentul general nu poate fi gsit uor. Ea nu este necesar

  339

 • ARISTOTEL

  Mai departe , dac sensurile diferite ale unui termen nu rmn ascunse 1 69 , trebuie s artm n cte sensuri este luat termenul, nainte de a respinge sau de a stabili o problem . Dac , de exemplu , se admite c datoria este utilul sau binele , vom cuta s stabilim sau s respingem amndou definiiile n cazul de fa , artnd c este i bine i util sau c nu este nici bine , nici util . Dac nu putem dovedi amndou sensurile , trebuie s dovedim cel puin pe unul din ele i s subliniem c datoria este unul din sensuri i c nu este cellal t . Aceeai argumentare este valabil dac sensurile unui cuvnt sunt mai mult de dou.

  De asemenea, sunt de luat n consideraie termenii care au mai multe sensuri nu pe temeiul omonimiei , ci pe alt temei 1 70 . Un exemplu este propoziia: "tiina mai multor lucruri este una i aceeai" . Aici expresia "mai multe lucruri" poate s exprime sau scopurile sau mijloacele de realizat scopurile , cum, de exemplu , medicina este totodat tiina sntii i tiina dietei , sau este tiina ambelor determinri considerate ca scopuri , deoarece se spune c "tiina contrari ilor este una i aceeai" (cci unul din contrarii nu este mai mult scop dect cellalt); sau , n sfrit , poate s exprime c este tiina i a ceva esenial i a ceva accidental , cum de exemplu , este esenial triunghiului ca unghiurile sale s nsumeze dou unghiuri drepte , i este accidental ca o figur echilateral s aib unghiurile n acest fel . Cci , fiindc este accidental ca un triunghi echilateral s fie un triunghi , noi tim c suma unghiurilor sale este egal cu dou unghiuri drepte .

  Dac deci tiina mai multor lucruri nu poate fi una i aceeai n nici unul din sensurile termenului , putem spune c este de la sine neles , c este n genere imposibil ca tiina mai multor lucruri s fie una i aceeai . Dac ns, ntr-unul din sensuri , tiina mai multor lucruri este una i aceeai , putem spune c este de la sine neles , c tiina mai multor lucruri este una i aceeai . Numai c trebuie s distingem attea

  n geometrie , unde argumentarea este totdeauna universal, ca, de exemplu , n demonstrarea, ades citat de Aristotel , c suma unghiurilor unui triunghi este egal cu dou unghiuri drepte. Spinoza, de asemenea, are preferin pentru acest exemplu clasic n Etica sa.

  169 Al doilea caz: sensurile diferile ale aceluiai cuvnt sunt evidente , adic nu rmn ascunse, ci pot fi evideniate. n acest caz, discuia nu mai poate recurge la iretlicuri produse de ignorana respondentului .

  170 Se trece la al treilea loc comun, care reprezint a doua situaie a accidentului cu dou sau mai multe sensuri . Sensurile nu exprim obiecte diferite , ci apecte diferite ale aceluiai obiect, cum se va vedea din exemple .

  340

 • TOPI CA 1 1 , 4, 1 10 b , l ! 1 a

  sensuri cte cere trebuina; bunoar , dac vrem s stabilim o tez , trebuie s producem toate sensurile care fac posibil stabilirea tezei i s facem n ele numai acele subdiviziuni care sunt utile pentru stabilire . Dac, dimpotriv, vrem s respingem ceva , trebuie s producem toate sensurile care nu fac posibil stabilirea tezei , trecndu-le cu vederea pe celelalte l 7 1 . Trebuie s procedm aa i n cazurile de multiplici tate de sensuri , cnd nu tim sigur n cte sensuri este luat termenul .

  n afar de aceasta , prin aceleai locuri comune trebuie s stabilim c ceva se raport sau nu se raport la altceva; de exemplu , c cutare sau cutare tiin se raport la cutare sau cutare obiect, sau ca scop sau ca mijloc pentru atingerea scopului , sau ca accident, sau tot aa c cutare lucru nu se raport la cutare alt lucru prin nici unul din felurile artate 172 . Acelai loc comun este valabil i pentru dorin , ca i pentru toi ceilali termeni care se raport la mai multe lucruri . Cci dorina dup ceva poate I I I a fi dorina dup acest ceva ca scop (de exemplu , dorina sntii) , sau ca mijloc pentru atingerea scopului (de exemplu , dorina de a lua medicamente) , sau ca accident (de exemplu , cel ce dorete vinul l dorete nu fiindc este vin , ci fiindc este dulce) . n adevr, el dorete esenial dulcele i numai accidental vinul , cci dac vinul este acrior , el nu-l mai dorete - l dorete doar accidental .

  Acest loc comun este de folos la termenii relativi , cci termenii care au mai multe sensuri n felul artat fac parte n genere dintre termenii relativi .

  4

  Mai departe , este recomandabil s nlocuim un termen cu altul mai cunoscut 1 73 , de exemplu , termenul de "exact" cu acel de "clar" i tot

  1 7 1 Aristotel recomand i aici o stratagem pentru a face s nving o tez: la stabilirea ei vom scoate n relief sensurile favorabile , iar la respingeri sensurile defavorabile .

  \ 72 Pasaju l este concluzia situaiei a dou a: termeni cu mai mu l te sensuri neumonime. Putem respi nge sau stabili c un lucru este valabil sau nu este valabil pentru un alt lucru , cnd este vorba de aspecte diferite , de diferite rela!ii ale aceluiai lucru .

  1 7 3 fn controversele iscate de termen i care exprim acc iden te sau care pot fi asimilai cu accidentele, este util s purtm discuia asupra unui cuvnt mai cunoscut, mai famil iar , nu asupra unuia obscur.

  341

 • ARISTOTEL

  asa, acel de "calitatea de a se afla n multe treburi" cu acel de "calitatea d a iubi munca" 174 . Cnd ne folosim de expresii mai cunoscute , este mai uor de a discuta n jurul unei teze . i acest loc este comun celor dou operaii : stabilire i respingere .

  Pentru a arta c atributele contrare aparin aceluiai subiect 175 , i vom considera genul . Dac voim s artm, de exemplu , c n percepie exist adevr i eroare, vom spune c percepia este o judecat , i precum n judecat exist adevr i eroare , tot aa n percepie exist adevr i eroare 176 .

  n aceast demonstraie am conchis de la gen la specie , cci judecata este genul percepiei . n adevr , cel care percepe judec oarecum. Dar putem conchide i invers , de la specie la gen , cci ceea ce aparine speciei aparine i genului . De exemplu, dac exist o tiin bun i una rea , exist i o bun i o rea dispoziie 1 77 , cci dispoziia este genul tiinei .

  Primul loc comun , aplicat la stabilirea unei teze , este fals , al doilea ns este adevrat 178 . Nu tot ce aparine genului trebuie s aparin i speciei . Animalul , de exemplu , este naripat i patruped, nu ns i omul . n schimb , tot ce aparine speciei trebuie s aparin i genului . Aa , de exemplu , dac omul este virtuos, tot astfel este i animalul . Dimpotriv, aplicat la respingere , primul loc comun este adevrat , iar al doilea este fals l 79 . Cci tot ceea ce nu aparine genului nu aparine nici

  1 74 n primul exemplu, lui "exact" (aKpt!3E'c;) i se preferll, ca mai familiar. termenul de "clar" , "evident" (oaE'c;) - diferene de nuane ; n al doilea exemplu . se prefer "calitii de a se afla n mai multe treburi" (1I0AIJlIpaYllOOUVTj), "calitatea de a iubi munca" (tAOllpaYIlOOUVTj), adic agitaiei exterioare i se prefer munca modest, dar rodnic prin rvna interioar.

  175 Contrarii pot aparine aceluiai subiect n momente diferite , cum se constat n exemplul ce urmeaz: cunoaterea poate fi adevrat sau fals.

  1 76 Percepia (al