ARHITECTURA EFEMERA

of 25 /25
ARHITECTURA EFEMERĂ Structuri temporare

Embed Size (px)

description

Prezentare la o lucrare de disertatie in cadrul facultatii de arhitectura g.m. cantacuzino

Transcript of ARHITECTURA EFEMERA

Page 1: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA EFEMERĂStructuri temporare

Page 2: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA EFEMERĂ

I. Introducere

II. Contextul studiului

III. Arhitectura de hârtie şi carton - Structuri pneumatice

IV. Materiale textile și ţesături în arhitectură - Cabluri metalice

 V. Concluzii

VI. Bibliografie

Page 3: ARHITECTURA EFEMERA

I. INTRODUCERE

Această "arhitectură efemeră", dispune de o vitalitate inerentă care ar putea fi cu impact puternic în mediul urban.

Definirea şi apărarea conceptului de arhitectură bazată pe timp prezintă un obstacol major. Oamenii sunt complici în risipirea resurselor şi punerea în pericol pe viitor a mediului înconjurător.

Page 4: ARHITECTURA EFEMERA

II. CONTEXTUL STUDIULUI

EFEMÉR, -Ă, efemeri, -e, adj., s. f. 1. Adj. De scurtă durată; trecător, vremelnic. 2. S. f. (La pl.) Ordin de insecte cu corpul subțire și moale, terminat cu trei filamente lungi, cu două perechi de aripi transparente, care trăiesc ca adulte câteva zile sau ore, iar ca larve (acvatice) 2-3 ani; efemeride (Ephemera); (și la sg.) insectă din acest ordin. – Din fr. éphémère. 

Sinonime, cum ar fi trecerea, de scurtă durată, tranzitoriu și trecător se pot referi la timp sau mișcare, dar nu reușesc să evoce un sentiment de temporalitate, luminozitate și frumusețe în modul în care o face termenul "efemer".

Page 5: ARHITECTURA EFEMERA

• EFEMER ÎN NATURĂ ŞI ARTE

Cuvântul "efemer" descrie de multe ori plante și insecte, înfățișându-le cu o existență fragilă, frumoasă.

O anumită artă efemeră poate sugera o origine în arhitectură sau o referinţă, şi astfel începe să stabilească o limită între artă şi arhitectură. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce înseamnă "de scurtă durată".

Page 6: ARHITECTURA EFEMERA

III. ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Hârtia şi cartonul sunt folosite la o scară mică în industria construcţiilor. Unul din produsele cele mai comune este tapetul şi mai puţin cunoscute sunt izolaţiile din celuloză.

Unii arhitecţi folosesc materialul pentru ceva mult mai profesional şi la scară mare: Shigeru Ban foloseşte tuburile din carton în construcţii şi sunt o serie de proiecte în vederea caselor temporare.

Page 7: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Gorky Park, Moscova - Shigeru Ban

Page 8: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Ca şi materie primă, hârtia şi cartonul sunt relativ ieftine. Cu toate acestea reciclarea poate fi făcută doar printr-un proces de fabricaţie care este repetitiv şi standardizat.

Page 9: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Hârtia şi cartonul sunt recilabile, ieftine, uşoare, pliabile şi imprimabile. Ecologia (reciclarea, efemeritatea, lumina) pare să fie în mare avantaj.

Page 10: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Printre materialele ne-conventionale care s-au impus tot mai mult in ultimul timp se numară şi fibrele de carbon.

Fibrele de carbon se evidenţiază ca material de construcţie prin două însuşiri esenţiale: el este uşor, iar construcţia are loc cu costuri reduse.

Page 11: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Structurile din hârtie nu sunt folosite numai pentru punctul lor estetic sau pentru că sunt uşor de îndepărtat, ele au fost utilizate şi în situaţiile de criză, pe termen scurt.

Page 12: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Ca şi adăposturile post-cutremur realizate de arhitectul japonez, structurile de hârtie din Rwanda (create tot de arhitectul japonez Shigeru Ban) au fost alese pentru a se locui pentru un timp scurt. În 1994, războiul civil din Rwanda a deplasat milioane de cetăţeni din casele lor.

Page 13: ARHITECTURA EFEMERA

ARHITECTURA DE HÂRTIE ŞI CARTON - STRUCTURI PNEUMATICE

Pentru realizarea oricărui tip de structură, cunoaşterea proprietăţilor mecanice ale materialului de construcţie este esenţial. Pentru realizarea acestei structuri, comportamentul mecanic şi capacitatea portantă trebuie să fie previzibile, de asemenea.

Page 14: ARHITECTURA EFEMERA

STRUCTURI PNEUMATICE

Construcţiile pneumatice sunt în principiu structuri stabilizate prin presiune cu aer comprimat şi sunt în strânsă legătură cu structurile suspendate.

Structura pneumatică este o membrană a cărei stabilizare se face prin precomprimare fie prin:

1. aplicarea unei forţe externe care ţine membrana întinsă;

2. presiunea internă dacă volumul este închis.

Page 15: ARHITECTURA EFEMERA

STRUCTURI PNEUMATICE

Proprietăţile structurilor pneumatice1. Masă - Chiar şi cu deschideri mai mari de 100 m, greutatea

structurii nu depăşeşte 3kg/mp.2. Deschideri - Pentru membrană pneumatică, nu există un interval

maxim teoretic, determinat de puterea, elasticitatea şi greutatea specifică

3. Siguranţă - Structurile pneumatice sunt mai sigure decât orice altă structura şi nu pot fi distruse prin foc rapid şi in totalitate.

4. Montaj - Un kmp dintr-o zona poate fi dezasamblat în 6 ore şi montat în mai puţin de 10 ore.

5. Economie - Economiile vin din diminuarea timpului de construcţie, utilizarea puţinor materiale de construcţii şi designul simplu.

6. Lumina naturală - Foi transparente din plastic sunt folosite pentru a acoperi pungile de aer. Sorele poate pătrunde în proporţie de 50-80%.

Page 16: ARHITECTURA EFEMERA

STRUCTURI PNEUMATICE

În alcatuirea lor sunt incluse: MATERIAL TEXTIL - Aproape toate structurile cu

material textil construite în ultimii ani sunt în totalitate sintetice. Cele mai comune fibre folosite la membrane sunt fibră de sticlă şi poliesterul.

CABLURI - Sunt de obicei realizate din oţel, deoarece au un cost redus şi sunt de lungă durată.

TEHNOLOGIA ALVEOLARĂ - Această tehnologie a marcat o nouă era în istoria ingineriei şi arhitecturii gonflabile pneumatice.

Page 17: ARHITECTURA EFEMERA

CATEDRALA DIN CARTON - SHIGERU BAN

Arhitectul Shigeru Ban propune folosirea cartonului că material de construcţii. Proiectele lui, construcţii care îşi maschează structura de rezistenţă prin intermediul designului, sunt folosite în special pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale, fiind un mod extrem de eficient de a oferi adăpost şi utilităţi minime persoanelor în nevoie.

Page 18: ARHITECTURA EFEMERA

CATEDRALA DIN CARTON - SHIGERU BAN

catedrală anglicană cu o capacitate de 700 de persoane şi o înălţime de 24 de metri.

Page 19: ARHITECTURA EFEMERA

STADIONUL "BALON" DIN MELBOURNE

Construcţia din Melbourne se evidenţiază prin structura high-tech a anvelopantei şi o serie de dotări ce vizează respectarea principiilor arhitecturii durabile.

Page 20: ARHITECTURA EFEMERA

STADIONUL "BALON" DIN MELBOURNE Proiectat de către Cox Architects, Stadionul rectangular din

Melbourne este o minune a arhitecturii şi ingineriei datorită faţadei gonflabile, asemeni unor bule, inspirate din domul geodezic al lui Buckminster Fuller.

În timpul construcţiei schelele sunt necesare pentru a tine structura până la finalizarea integrală a domurilor, care urmează să se susţină între ele. Domurile vor fi luminate cu mii de LED-uri şi vor asigura colectarea apei de ploaie, ventilare şi iluminat natural.

Page 21: ARHITECTURA EFEMERA

IV. MATERIALE TEXTILE ŞI ŢESĂTURI ÎN ARHITECTURĂ - CABLURI METALICE

Structurile compozite textile reprezintă o clasă de materiale avansate care sunt armate prin utilizarea prefabricatelor textile pentru aplicaţii în structuri.

Arhitectura textilă a secolului 20 poate fi observată odată cu evoluţia structurilor în construcţii. Erau utilizate structurile cu membrane, dezvoltate după Al Doilea Război Mondial, urmate mai târziu de structurile pneumatice. Textilele şi ţesăturile erau folosite acolo unde nu aveau rol portant.

Page 22: ARHITECTURA EFEMERA

IV. MATERIALE TEXTILE ŞI ŢESĂTURI ÎN ARHITECTURĂ - CABLURI METALICE

Arhitectura textilă oferă numeroase avantaje în ce priveşte diversitatea formelor structurilor realizate. Odată cu dezvoltarea membranelor textile, durata de viaţa medie a unei structuri de arhitectură textilă este undeva între 15 şi 30 de ani.

Aceste structuri dinamice se adaptează la diferite încărcături datorită elasticităţii. Forma cea mai simplă a unei membrane tensionate este cea cu patru puncte de structură, cu cel puţin un punct aflat la o înălţime diferită faţa de celelalte. Membrane textile se pot folosi la structuri de dimensiuni reduse sau medii. Structurile mari folosesc şi un sistem de cabluri pentru a transmite încărcăturile.

Page 23: ARHITECTURA EFEMERA

PAVILIONUL MUZICII, KASSEL

Primele experimente realizate de arhitectul Frei Otto au fost structuri cu membrane de dimensiuni mici sau medii.

Page 24: ARHITECTURA EFEMERA

PAVILIONUL MUZICII, KASSEL

Unul dintre cele mai simple concepte a fost pânza Pavilionului Muzicii pentru Expoziţia Grădinii Federale din 1955, Kassel, Germania. Această structură avea o suprafaţă minimă ancorată în patru puncte şi având o formă de şa. Doi stâlpi subţiri formau două puncte de ancorare înalte şi cabluri tensionate formau două puncte de ancorare joase. Membrana textilă din bumbac era tensionată între aceste puncte.

Page 25: ARHITECTURA EFEMERA

CONCLUZII

La suprafaţă, efemerul pare a fi doar o problemă de timp - obiectele, lucrurile, sentimentele şi reacţiile care vor dispărea sau vor încetă să existe. Originile sale, în special cele ştiinţifice, se află pe o scară temporală care conţine mai puţin de o singură zi. În manifestările mai recente, legăturile cu timpul au devenit mai puţin specifice şi mai imprecise.

Privind lucrurile de la o zi la altă, momentele de trecere fluidă pot fi folosite ca opoziţie la efectele unei existenţe mondene. Efemerul este o stare necesară care continuă să apară şi reapară.

Se poate susţine că forma cea mai obişnuită de evaluare vizuală se produce prin privirea fugară, "o vedere de moment, o privire în trecere".