ArcGIS – Concepte si cerinte

download ArcGIS – Concepte si cerinte

of 24

Embed Size (px)

Transcript of ArcGIS – Concepte si cerinte

Capitolul 1

Capitolul 1. GIS Concepte si cerinteCinci elemente de informatii geografice.Geografia a oferit un important cadru de organizare si limba pentru a comunica conceptele cheie din lume.

Cunoasterea este raspandita prin mai multe forme abstracte .

Notiuni abstracte cum ar fi textul, hieroglifele, limba, matematica si statistica, muzica si arta, desene, imagini si harti sunt utilizate pentru a inregistra si comunica experientele, cultura si istoria din generatie in generatie.Calculul digital permite captarea si schimbul de informatii intre retele, cum ar fi internetul. Simultan, tehnologia sistemelor informatice geografice (GIS) evolueaza si ofera o metodologie de a intelege, reprezenta, gestiona si comunica multe aspecte fizice si umane ale peisajului si de a intelege mai bine pamantul ca sistem.

Cinci elemente de cunoastere geograficaUn GIS este un sistem de gestionare, de analiza si de afisare a datelor geografice, care este reprezentat folosind o serie de informatii.

Cinci elemente de baza ale GIS:

seturi de date geografice si modele de date

harti si globuri

geoprocesarea modelelor si documentelor

metode GIS si fluxuri de lucru

metadate

Aceste cinci seturi de informatii sunt elemente de baza ale datelor geografice.

Seturi de date geografice si modele de date

Seturile de date geografice sunt referinte spatiale de observatii, masuratori, particularitati, imagini, tabelare de date, sondaje si asa mai departe, care descriu geografia. Modelele de date sunt folosite, pentru informatiile geografice, in fisiere si baze de date care contin elemente de informatii geografice, de exemplu caracteristici, raster si atributele lor descriptive.Modelele de date incorporeaza sisteme de clasificare, definitii semantice, norme si relatii care descriu bogat comportamentul geografic necesar pentru fiecare cerere.

Seturile de date GIS necesita, mai mult decat sistemul de gastionare a bazelor de date (DBMS), tabele sau fisiere de date specifice de pe disc. Bazele de date geografice incorporeaza norme de comportament si integritate. Modelele de date joaca un rol imprtant in GIS, in definirea schemei de comportament si integritatea regulilor in fiecare sistem.

Harti si globuri

Hartile si globurile contin vederi interactive cu care sa raspunda la intrebari si sa comunice rezultatele. Acestea le furnizeaza avansate aplicatii GIS pentru interactiunea cu datele geografice. Hartile sunt reprezentari cartografice si vizualizari geografice pe calculator utilizate pentru a reprezenta si comunica fenomenele geografice. Aceste documente permit datelor cartografice sa fie communicate complet si imprastiate pe scara larga.

Geoprocesarea modelelor si documentelor

Sarcinile GIS sunt bazate pe o serie de metode si cele mai bune practici generarea hartilor, editarea informatiilor, analizele si modelarea, vizualizarea si gestionarea informatiei. Un aspect cheie al succeselor folosiri GIS este dezvoltarea si aplicarea unor serii de fluxuri de lucru si proceduri. Fluxurile de lucru, care sunt unice pentru GIS, necesita aplicarea celor mai bune practici pentru a completa in mod eficient intregul potential GIS.

Metadate

Metedetele descriu si alte elemente ale informatiilor geografice. Un catalog matadata permite utilizatorilor sa organizeze, sa descopere si sa acceseze informatiile geografice.

Aceste elemente ale informatiei geografice, impreuna cu softwarw-ul logic complet, formau subansamblul pentru asamblarea inteligentului GIS.Aceste elemente asigura o baza pentru abordatea multor provocari utilizand GIS - de exemplu imbunatatirea eficientei, aplicarea stiintei bazate pe metadate de planificare si efectuarea resurselor de contabilitate.

Softurile GIS trebuie sa fie industriale pentru a permite crearea, utilizarea, gestionarea si partajarea tuturor celor cinci elemente de informatii geografice.

Trei puncte de vedere ale unui GISMulti au caracterizat GIS ca fiind unul dintre cele mai puternice tehnologii de informatii deoarece se concentreaza pe integrarea informatiilor din mai multe surse si creeaza un eficient mediu pentru colaborare.In plus, GIS este atractiv pentru cele mai multe multe persoane care-l intampina, deoarece este atat intuitiv cat si cognitiv. Combina un puternic mediu de vizualizare cu un puternic cadru analitic si modelat, care este inradacinat in stiinta geografiei.Aceasta combinatie a dus la o tehnologie care este baza stiintei, de incredere si usor de comunicat in intreaga lume.

Pentru a sustine aceasta viziune, un GIS trebuie sa sustina mai multe puncte de vedere pentru lucrul cu informatiile geografice:

1. The geodatabese view: Un GIS este o baza de date spatiala care contine seturi de date, care reprezinta informatii geografice in termeni de un model general de date GIS trasaturi, raster, insusiri, retele, si asa mai daparte.2. The geovisualization view: Un GIS este un set de harti inteligente si alte planuri care arata trasaturi si relatia trasaturilor cu suprafata pamantului. Punctele de vedere a diferitelor harti, bazate pe informatiile geografice, pot fi construite si utilizte ca ferestre in baza de date geografica, pentru a sprijini interogarea, analiza si editarea de informatii geografice. Fiecare GIS are o serie de harti bidimensionale (2D) si tridimensionale (3D), aplicatii care ofera bogate instrumente pentru lucrul cu informatiile geofrafice, prin intermediul acestor puncte de vedere.3. The geoprocessing view: Functiile acestor geoprocesari iau informatiile din seturi de date existente, aplica functii analitice si scrie rezultatele in noile seturi de date derivate. Geoprocesarea implica abilitatea de a programa munca si de a automatiza fluxurile de lucru, asambland un proces tehnologic.Aceste trei puncte de vedere GIS sunt reprezentete in ESRI ArcGIS de un catalog de geobaze de date (un GIS aste o colectie de seturi de date geografice), harta (un GIS este un inteligent vizualizator al harti), precum si un set de instrumente (un GIS este un set de instrunente geoprocesate). Impreuna toate cele trei sunt parti hotaratoare pentru inteligentul GIS, si sunt folosite la diferite niveluri in toate aplicatiile GIS.

Puncte de vedere ale geobazelor de date.Seturile de date geografice pot reprezenta:

- masuratori brute, cum ar fi imaginile din satelit

- informatia redactata si prelucrata cum ar fi terenurile poligonale si parcelele de granita- datele care sunt obtinute prin operatiile de geoprocesare pentru analiza si modelare

Iata o scurta trecere in revista a unor principii cheie ale gaodatelor, care sunt importante in GIS.Straturile tematice si seturile de dateIntr-un GIS, colectile omogene de obiecte geografice sunt organizate intr-o serie de teme de date sau straturi, care acopera o anumita intindere de harta, de exemplu, drumuri, rauri, nume de locuri, cladiri, parcele, granitele politice, suprafete ridicate precum si imagimi din satelit. Multe din relatiile spatiale dintre straturi pot fi usor derivate prin amplasarea lor geografica comuna.Descrierea corecta a locatiei si formei de caracteristici necesita un cadru pentru definirea reala localizarea unui sistem de coordonate la nivel global de latitudine-longitudine este un astfel de cadru. Altul este planul sau proiectul, sistem de coordonate derivat din cadrul global.Tipuri de seturi de date geografice.

ArcGIS gestioneaza straturi simple de date precum clase de obiecte universale GIS si utilizeaza o bagata colectie de instrumente, pentru a lucra cu straturi de date, in obtinerea mai multor relatii cheie. Un concept cheie a datelor geografice este setul de date. Acesta este principalul macanism folosit pentru a oragniza si aplica informatiile geografice in Arc GIS.Un GIS cuprinde trei tipuri de date primare:

- Clasele de caracteristica. Colectii ordonate de vectori pe baza de caracteristici (de exemplu o serie de puncte, linii si poligoane)

- Seturi de date raster, cum ar fi profilul digital al modelelor si imaginile.

- Tabele asociate insusirilor contin informatii descriptive despre obiectele si insusirile geografice.

Tipuri de date GISUtilizatorii, de obicei, incep prin construirea unui numar de aceste tipuri de date fundamentale. Ca parte a uniu proiect GIS, geobazele de date sunt specificate de utilizatori cum vor fi reprezentate. De exemplu parcelele vor fi de obicei reprezentate ca poligoane, strazile vor fi mapate ca lini centrale, izvoarele ca puncte si asa mai daparte.Odata ce facilitaitle reprezentari sunt organizate in seturi de date (care sunt, in functie clase, raster de saturi de date sau tabele) utilizatorii adauga sau isi extind baze de date cu capacitati mai avansate.

Utilizatori adauga un bogat set de informatii de tipul gebazelor de date, cum ar fi tipologii, retele de calculatoare si subtipuri de modele GIS, pentru a mentine integritatea datelor precum si a lucra cu un set de relatii spatiale.Exemple de tipuri de date GIS extinse:

- Retelele, care sunt folosite pentru a conecta caracteristicile individuale la retele de transport, apa, facilitati si alte tipuri de retele.

- Teritorii si modele de altitudine digitala (DEMS), sunt utilizate ca modele a suprafetelor inalte si a altor suprafete tridimensionale.

- Coordonate geometrice (COGO) si sondajul masuratorilor, folosite pentru a oferi un cadru de control de inalta precizie pentru seturi de date GIS.

- Alte tipuri de date, cum ar fi adresa si fixarea locatiei dupa nume, corelarea sistemelor liniare, constructia cadastrala pentru administrarea parcelei si reprezentarile cartografice.Atribute descriptiveAtributele tabelelor si relatiilor joaca un rol cheie in modelele de date GIS, la fel cum a facut si in baza de date a aplicatiilor traditionale. Seturile de date GIS includ tabele traditionale in plus fata de reprezentarile geografice.Atributele sunt folosite pentru a descrie obiecte geografice, cum ar fi caracteristicile si rasterele. Multe tabele pot fi legate de caracteristicile geografice folosind un teren comun, sau cheie.Seturile de date sunt imprastiate in toate organizatiileUn GIS va folosi numeroasae seturi de date cu mai multe reprezentari, de multe ori de la mai multe organizatii. De aceea este important pentru un set de date GIS sa fie:

- simplu de utilizat si usor de inteles

- usor de utilizat cu alte baze de date geografice

- elaborat si validat in mod eficient

- in mod evident documentat pentru continut, utilizari si scopuri.

Orice baza de date GIS sau un fisier de baza va adera la aceste principii si concepte comune. Fiecare GIS necesita un mecanism pentru descriere geografica a datelor in aceste conditii, impreuna cu un set complet de instrumente pentru a folosi si gestiona aceste informatii.

Puncte de vedere ale geovizualizari.

Hartile ofera o puternica metafora pentru a defini si standardiza utilizarea si modul in care oamenii interactioneaza cu informatiile geografice. Hartile interactive ofera o prima interfata cu utilizatorul pentru cele mai multe aplicatii GIS. Utilizatorii pot sa puna cursorul pe anumite locatii si sa descopere noi relatii, sa efecteze editari si analizari si in mod eficient sa comunice rezultatele prin intermediul hartilor si globurilor.ArcMap este principala aplicatie in ArcGIS pentru a crea si interactiona cu hartile. Cu ArcGIS 3D Analyst vizualizarile globale 3D pot create si utilizate in ArcGlobe.Hartile GIS ofera acces la informatiile geografice si include o gama de instrumente de lcru care interactioneaza cu continutul harti.

Dezvoltatori adesea inglobeaza harti personalizate in aplicatii, si mai multi utilizatori publica pe internet pentru a concentra folosirea GIS.Marginile harti sunt folosite pentru a atribui simboluri si denumiri caracteristicilor de baza, pe caracteristica atribuinduse valoarea. De exemplu anumite portiuni pot fi umbrite cu culori bazate pe tipul lor de zonare, sau marimea punctului de simbolizare a puturilor de petrol specifica nivelul de productie. Puturile de petrol ar putea fi, de asemenea, etichetate cu informatii despre drepturile de proprietate.Utilizatori GIS, prin mutare si marire, pot exploata o harta interactiva. Utilizand o harta interactiva GIS utilizatorul poate pozitiona cursorul pe un obiect geografic pentru a obtine informatii cu privire la acel obiect. Pot fi efectuate intrebarile spatiale. De exemplu magazinele de un anumit tip care pot fi gasite la o anumita distanta de scoli; sau pot fi identificate zonele umede la 500 m distanta de anumite drumuri selectate. In plus utilizatori GIS pot edita datele prin facilitatile reprezentate de hartile interactive GIS.Prin hartile interactive GIS, utilizatori efectueaza sarcini comune GIS de la simplu la avansat. Sunt scrise in principal intr-o forma comerciala, ceea ce permite accesul la informatii geografce pentru orice organizatie.In plus fata de traditionalele harti bidimensionale, alte puncte de vedere interactive sunt folosite pentru vizualizarea bazelor de date GIS, de exemplu vederi si animatii, globuri 3D si desene schematice.

Caracteristici comune hartilor GISO harta GIS este o harta interactiva care este accesata si utilizata pe un computer sau un dispozitiv mobil. Hartile GIS raspandesc traditionalele harti tiparite in mai multe moduri:

- Hartile GIS sunt multiscarare. Ele pot afisa automat informatii la un nivel adecvat de detaliu prin marire si micsorare, de la o vedere globala in jos pana la un nivel de srada sau oras.

- Hartile GIS sunt interactive. Puteti, de multe ori, lucra cu informatii ad-hoc si de a adauga noi straturi de informatii pe masura ce acestea sunt disponibile.

- Fiecare harta GIS are un set de instrumente care va permit sa lucrati impreuna cu continutul lor. Capabilitatea poate varia de la interogarea hartilor comune la adresa geocodata, rutare, culegere si editate de date si analiza geografica. Multe harti contin concentrat instrumente obisnuite care ii ajuta pe utilizatori finali la realizarea sarcinilor de lucru.

- Hartile GIS imbina adesea informatii dintr-o serie de servicii web GIS. Capacitatea de a integra informatii si instrumente de la mai multe surse este destul de mare

- Hartile GIS sunt flexibile. O varietate de aplicatii si cadre ale hartilor GIS suporta o gama larga de optiuni de implementare.

Tipuri de harti ArcGIS

Utilizatorii lucreaza cu mai multe tipuri de harti GIS pentru realizarea sarcinilor de lucru, de exemplu harti profesionale GIS, harti web, harti incorporate, harti exploratoare si harti mobile.Fiecare tip de harta are o aplicatie software GIS corespunzatoare, care este utilizata pentru a indeplini sarcina. Fiecare tip de harta GIS este potrivita pentru anumite feluri de utilizari si fluxuri de lucru.

Geoprocesarea. Puncte de vedere.Geoprocesarea este metoda de executie a unei secvente de operatii de date geografice pentru a crea informatii noi, de operatii ce pot fi destul de avansate pentru a crea harti de inalta calitate sau pentru a crea un model de analiza sofisticata in scopul intelegeri si rezolvari problemelor stiintifice importante. Efectuarea procesului poate fi de rutina (de exemplu, va ajuta sa convertiti o serie de imagini de la un format la altul).Scopul fundamental al geoprocesari este de a automatiza sarcinile GIS. Aproape toate modurile de utilizare a GIS implica repetarea muncii, si acest lucru creeaza nevoia de metode pentru automatizare, document, si de a partaja pasii procedurilor repetabile.ArcGIS include un bogat set de instrumente pentru a lucra si cu procesul informatiilor geografice. Aceasta colectie de instrumente este folosita pentru a lucra cu obiecte de informatie GIS, cum ar fi seturile de date, insusirea domeniilor precum si elemente geografice de tiparire a hartilor. Impreuna aceste instrumente cuprinzatoare si obiectele de date pe care acesta opereaza sunt un cadru de baza pentru geoprocesare.

DATE + INSTRUMENTE = DATE NOI

Instrumentele GIS sunt scheme pentru asamblarea multi-pasilor unei operatiuni. Un instrument se aplica unei operatiuni de date existente pentru a obtine date noi. Cadrul geoprocesari in ArcGIS este folosit pentru a lega impreuna o serie de operatiuni care sa permita utilizatorilor sa automatizeze fluxurile de lucru, programul de modele de analiza si de a construi script-uri pentru a executa proceduri frecvent utilizate.Geoprocesarea in actiune.Geoprocesarea este folosita in aproape toate fazele unui GIS de a automatiza si compila date, de administrare a datelor, de analiza si modelare si de cartografiere avansata.

Geoprocesarea este folosita pentru modelarea fluxurilor de date de la o structura la alta pentru a efectua mai multe sarcini comune GIS, de exemplu , de a importa date din numeroase formate, integrarea datelor in GIS si efectuarea unor serii de controale de validare a standardelor de calitate, precum si efecuarea unei puternice analizari si modelari. Capacitatea de a automatiza si repeta stfel de fluxuri de lucru este o capabilitate cheie a GIS-ului. Geoprocesarea are aplicabilitate in numeroasa aplicatii si scenari GIS.O metoda utilizata pentru a construi geoprocesarea fluxurilor de lucru este de a executa un numar de instrumente specifice intr-o secventa. Utilizatorii pot compune astfe de procese grafice folosind ModelBuilder, aplicatie in ArcGIS, si putand astfel compune script-uri folosind programe moderne de scripting cum ar fi Pyton, VbScript si JavaScript.Redactarea datelor.Geoprocesarea este cheie cadrului de modelare si de analiza. Unele aplicatii de modelare comune include:

- modele de oportunitate si capabilitate, de productie si de evaluare a scenariilor alternative.

- integrarea de modele externe

- partajarea modelului

Administrarea datelor.Gestionarea fluxurilor de date este hotaratoare in toate aplicatiile GIS. Utilizatorii GIS aplica functiile geoprocesari pentru a muta date in si din bazele de date; publica date in mai multe formate, cum ar fi in Geography Markup Language (GML); actualizeaza scheme de baze de date GIS.Cartografierea.Avansatele insrumente ale geoprocesari sunt utilizate pentru a obtine reprezentari cartografice multi-scalare, pentru a efectua generalizarea logica si pentru a automatiza fluxurile de lucru cartografice.

Management-ul informatiilor GIS.Gestionarea informatiilor GIS imparte multe din aceleasi concepte si caracteristici cu tehnologia informatiei (IT) si arhitrcturi. Avansata aplicare logica este folosita pentru a opera in datele stocate in DBMS. Sistemele GIS sunt folosite pentru a gestiona schimbarea constanta si actualizarile in bazele de date geografice.Datele GIS sunt un complex.Volumele de date GIS sunt destul de mari in numarul si dimensiunea elementelor. De exemplu, o simpla baza de date de interogare, pentru a poula o forma comuna de afaceri, ofera cateva randuri de date de la DBMS, in timp ce o harta dintr-un GIS va necesita o baza de date de interogare care returneaza sute, chiar mi de inregistrari. Datele GIS au de asemenea relatii si structuri complexe, cum ar fi retele, terenuri si tipologi.

Compilarea datelor GIS este o avansata activitate specializataCuprinzatoarele aplicatii de editare grafica sunt necesare pentru a construi si a mentine seturile de date GIS. Prelucrarea specializata impreuna cu comenzile si normele grafice sunt necesare pentru a mentine integritatea si comportamentul caracteristicilor geografice. Prin urmare culegerea de date poate fi dificila.GIS-ul este tranzactional.Ca si alte baze de date a sistemelor de management, numeroase date actualizate sunt postate constant la o baza de date GIS. Prin urmare, bazele de date GIS, ca si alte baze de date, trebuie sa accepte tranzactii de actualizare.Intr-un GIS, o singura operatiune de editare poate implica modificari la mai multe randuri, in mai multe tabele. Utilizatorii trebuie sa poata anula si reface aceste modificari inainte ca acestea sa fie comise. Editarea unei sesiuni poate dura cateva ore sau chiar zile.

In multe cazuri, actualizarea bazei de date trece printr-o serie de etape. Procesul, in esenta, poate fi ciclic. Ordinea de lucru este initial generata, atribuita unui inginer, si modificata, peste timp progreseaza de la etapa la etapa si in sfarsit modificarile sunt comise sau aplicate inapoi la baza de date corporativa.Procesele de lucru GIS au nevoie de un interval de zile si luni. Cu toate acestea, baza de date GIS inca necesita disponibilitatea continua de zi cu zi in cazul in care operatiunile utilizatorilor ar putea avea propriile opinii.

De cele mai multe ori, utilizatori doresc sa sincronizeze continutul datelor GIS intr-o serie de copii de baze de date, nimite replici, in cazul in care fiecare site efectueaza propriile sale actualizari locale pe baza de date. GIS este in mod inerent un sistem de distribuire a informatiei.Astazi, se apreciaza ca straturile de date si tabele, in cele mai multe sisteme de informare grafica, provin din mai multe organizatii. Fiecare organizatie GIS dezvolta unele, dar nu toate, din datele sale. Cel putin o parte din straturile de date provin din afara organizatiei.

In plus, utilizatori publica din ce in ce mai mult, acceseaza si integreaza informatiile geografice utilizand serviciile Web.

Interoperabilitatea.

Natura distribitiei GIS-ului implica interoperabilitatea intra mai multe organizatii si sestemele GIS. Colaborarea dintre utilizatorii GIS este determinanta. Utilizatorii GIS s-au bazat pe eforturi de colaborare.Aderarea la standardele industriala si adoptarea de practici comune GIS este esentiala pentru succesul oricarui GIS. Un GIS trebuie sa accepte standarde hotaratoare, sa adapteze si sa evolueze ca suport de noi standarde care ies in evidenta.

Multe seturi de date geografice pot fi elaborate si gestionate ca un generic de informatii si resurse partajate intre o comunitate de utilizatori. In plus, utilizatorii GIS au in vedere ce partajarea acestor seturi de date frecvent utilizate poate fi realizata prin Web.

Aceasta viziune exista de mai mult de un deceniu si a fost descrisa ca Infrastructura Nationala de Date Spatiale ( NSDI) sau Infrastructuri de Date Spatiale Globale (GSDI). Aceste concepte sunt, in general, utilizate azi nu numai la nivel national si global ci si la nivel local. Acest concept este colectiv si face referire la o infrastructura de date spatiale (SDI).

Ce cuprinde o platforma GIS.Un GIS poate fi configurat si desfasurat in mai multe cadre, pentru uz personal, in grupuri de lucru, in departamente, intr-o intreprindere, si ca un mod federal GIS, intr-o retea care acopera mai multe organizatii.

In acest context, un GIS poate fi din ce in ce mai considerat ca infrastructura IT pentru larga asamblare, sofisticat, sistem de mutiutilizatori. Totusi un GIS trebuie sa sprijine simultan cerintele grupurilor de lucru mai mici si utilizatorilor individuali.O platforma GIS trebuie sa furnizeze toate capacitatile necesare pentru a sprijini aceasta viziune extinsa:

- un profesional desktop GIS pentru editare, lucru, analizare si vizualizare a informatiilor geografice.

- o baza de date geografica pentru a stoca si gestiona toate obiectele geografice

- o baza Web incadrata in serverul GIS pentru a gestiona distribuirea informatiilor geografice.

- un programator de instrumente software pentru asamblarea oricarei aplicatii in GIS si integrarea GIS-ului cu alte tehnologi de tipul desktop-urilor, servere, aplicatii personalizate si dispozitive mobile

- o gama de solutii mobile aplicate pentru captarea in domeniul GIS

- o oarecare deschdere, structura bazelor standard si interoperabilitatea instrumentelor pentru a lucra cu mai multe tipuri de date, servicii Web, folosirea interobservari.

Linia de produse ArcGIS a fost construita pentru a satisface aceste cerinte de evolutie si de a livra o accesibila si cuprinzatoare platforma GIS.

Capitolul 2. Ce este ArcGIS-ul

Evolutia GIS-ului.Tehnologia GIS a fost mult timp evaluata pentru imbunatatirea comunicarii si colaborarii in procesul de luare a deciziilor, pentru gestionarea eficienta a resurselor si calitati, pentru imbunatatirea eficientei fluxurilor de lucru, pentru a imbunatati accesul la informatii si in general oferind economii materiale de costuri pentru ambele organizatii, mari si mici.In efortul de a livra informatii geospatiale si de a lungi functionalitatea unei intreprinderi, organizatiile aleg sa-si extinda spatiile de lucru GIS, implementand servere GIS bazate pe solutii si servicii Web.

Schimbarea rolului GIS-ului.Traditional, profesionalisti GIS au conceput in primul rand compilatii de date si aplicarea concentrata a proiectelor, investind timp in crearea de baze de date si autorizarea cunostintelor geografice. Utilizatorii aplica GIS-ului cuprinzatoare statii de lucru pentru compilarea seturilor de date geografice, construiesc fluxuri de lucru pentru culegerea de date si pentru controlul calitatii, autorizeaza harti si modele analitice, si se documenteaza despre metodele de lucru.Acesta este traditionalul punct de vedere al unui utilizator GIS ca un profesionist priceput la conectarea seturilor bazelor de date si partajarea lor.

Munca de autor si de servire a cunostintelor geografice va ramane, in mare masura, in cadrul domeniului de profesionisti GIS. Acest lucru inseamna ca influenta GIS este in crestere si va furniza un mediu puternic pentru gestionarea, vizualizarea si comunicarea despre lumea noastra.ArcGIS ofera un accesibil cadru de punere in aplicare a GIS pentru unul sau mai multi utilizatori de pe desktop-uri, servere, web. ArcGIS este un sistem integrat de familii de produse saftware GIS. Se compune din patru cadre primare:

- ArcGIS Desktop: un set de aplicatii GIS integrate, profesionale, format din trei principale produse software: ArcView, ArcEditor si ArcInfo.

- Server GIS: ArcIMS, ArcGIS Server si ArcGIS Image Server

- Mobile GIS: ArcPad si ArcGIS Mobile pentru domeniul de calcul

- ESRI Developer Network (EDN): emblema componentelor software pentru dezvoltatori de desktop-uri GIS si constructori de aplicatii pesonalizate.

Desktop GIS.ArcGIS Desktop este principala aplicatie GIS utilizata de profesionisti pentru a compila, edita si utiliza informatiile geografice. Este disponibil la trei niveluri functionale: ArcView, ArcEditor si ArcInfo.

ArcGIS Desktop include si integreaza o suita de aplicatii de birou: ArcMap, ArcCatalog, ArcToolbox si ArcGlobe.ArcGIS Desktop poate fi, de asemenea, extins prin achizitie de o serie de extensii care adauga capabilitati speciale optionale. De exemplu:

- extensia Analyst Spatial, adauga raster geoprocesarii si modelarii

- estensia Analyst 3D, adauga multe capabilitati 3D si vizualizarea aplicatiilor

- extensia Data Interoperability, adauga capacitatea de a utiliza direct zeci de forme de date GIS in ArcGIS.Server GIS.

La fel cum intreprinderea de software a cunoscut evolutii financare, in resursele umane, in lantul de aprovizionare precum si in gestionarea spatiului clientului, GIS a evoluat pentru a satisface nevoile largii intreprinderi, care sprijina misiunea hotaratoare a capabilitati si arhitecturi robuste asociata cu alte intreprinderi.

Principalele scopuri ale unui sever GIS sunt de a oferi:

- un acces larg la informatiile geografice

- o comuna infrastructura pe care sa se construiasca si implementa aplicatii GIS

- un comun cadru de gestionare a datelor

- semnificative economii prin organizarea valorii la un nivel de imlementare si utilizare GIS.ArcGIS include trei produse server.

- ArcIMS. Un accesibil server Web de cartografiere pentru publicarea hartilor, datelor si metodelor folosind protocoalele internet deschise. ArcIMS este desfasurat in zeci de mi de organizatii si este folosit in principal pentru publicatii web ale GIS-ului si pentru furnizarea de date si serviciile hartilor la multi utilizatori de internet.

- ArcGIS Server. O cuprinzatoare baza web a GIS-ului care ofera o gama larga de servicii utilizatorului final, aplicatii de cartografiere, analiza, corectare de date, editare si managemantul informatiilor spatiale. ArcGIS Server include, de asemenea, ArcSDE (tehnologia de administrare pentru traficul geobazelor de date si pentru gestionarea multiutilizatorilor, folosind o serie de DBMS relationale.

- ArcGIS Image Server. Prin procesare imaginilor acesta ofera acces rapid la foarte mari colectii de imagini si reduce semnificativ timpul de la achizitionarea imagini la utilizarea ei.Dezvoltarea GIS.ESRI Developer Network (EDN) este un dezvoltator de produse care ofera un sistem complet pentru dezvoltarea de aplicatii cu ArcGIS. EDN ofera un mediu de programare unificat si instrumente care permit dezvoltatorilor sa:

- introduca cartografierea si functionalitatea GIS si in alte aplicatii

- construiasca si distribuie aplicatii si extensii ArcGIS personalizate

- configureze si sa personalizeze produse ArcGIS cum ar fi ArcView, ArcEditor si ArcInfo

- extinda arhitecturi ArcGIS si modele de date

- scrie aplicatii personalizate folosind ArcGIS Engine

- construiasca servicii Web si servere de aplicatii bazate pe utilizarea ArcGIS Server si ArcIMS.

ArcGIS Engine.

Este un dezvoltator de produs care ofera o interfata de programare pentru a utiliza ArcObjects ca o serie de componente inglobate cu care dezvoltatori pot costrui aplicatii cu o simpla si concentrata interfata. ArcGIS Engine ofera o serie de componente inglobate in interfata utilizatorului de ezemplu, o harta de control sau un glob de control pot fi folosite pentru a incorpora harti interactive sau alta aplicatie. Flosind ArcGIS Engine dezvoltatori pot construi solutii concentrate GIS utilizand C+ +, .NET sau Java. Dezvoltatori pot construi aplicatii complet personalizate cu ArcGIS Engine sau pot introduce logica GIS utilizand aplicatii existente (Microsoft Word sau Excel)

GIS-uri mobile.Din ce in ce mai mult, GIS se muta de la birou in teren prin intermediul unor solutii de aplicare axate pe dispozitive mobile. Prin intermediul wireless, dispozitivele mobile cu pozitionare globale (GPS) sunt din ce in ce mai utilizate. Pompierii, colectori de deseuri, echipa de asistenta tehnica, topografii, muncitorii utilitari, soldatii, muncitorii in recensamant, politia precum si domeniul biologic reprezinta cateva tipuri de domenii care urilizeaza instrumentele mobile GIS.ArcGIS ofera o suita completa de produsa mobile GIS, care sunt concepute pentru diferite aplicatii si cerinte. Acestea include:

- ArcGIS Desktop si aplicatii personalizate construite folosind ArcGIS Engine. Acestea sunt adesea folosite pentru teren prin Laptop-uri si Tablet Pc-uri, pentru utilizatori care au nevoie de lucrul cu goebazele de date si harti detaliate GIS.

- ArcPad. Ofera un mediu bogat GIS in domeniul de lucru cu dispozitivele compatibile Windows. ArcPad este utilizat pe scara larga in mai mult de 60000 de exemplare.

- ArcGIS Mobile. ArcGIS Server 9.2 include un kit de dezvoltare software numit ArcGIS Mobile, care poate fi folosit pentru a crea si implementa concentrat aplicatii mobile pentru Smartphones, Poket Pc-uri si Tablet Pc-uri. Aceste aplicatii suporta sincronizari wireless cu serverul ArcGIS.Geobaze de date.Geobaza de date este o colectie de seturi de date geografice de diferite tipuri, utilizate in ArcGIS si gestionate in fiecare fisier sau folder de baze de date relationale. Este, in mod general, o sursa de date pentru ArcGIS si este utilizata pentru editarea automata a datelor in ArcGIS.

Geobaza de date a fost conceputa ca o deschisa si simpla forma de stocare si suporta multe posibile mecanisme de stocare, cum ar fi:

- Multiuser DBMS-Oracle, Microsoft SQL Server, IBM DB2 si Informix

- Geobaze de date personale utilizand Microsoft Access

- Fisierele geobazei de date care opereaza intr-o gama de sisteme de operare

- Geobaza de date XML pentru deschiderea schimbului de interoperabilitate.

Geobazele de date sprijina mult mai mult decat faciliteaza clasele de imagini si insusiri. Ele reprezinta instrumente de punere in aplicare a avansatelor reguli si comportamente folosind tipuri de date cum ar fi: tipologii, retele de calcularoare, cataloguri raster, terenuri, reteaua cadastrala, relatii si domenii. Capitolul 3. Desktop GIS: ArcView, ArcEditor si ArcInfo

Ce este ArcGIS Desktop?ArcGIS Desktop este un set complet de aplicaii profesionae GIS utilizat pentru a rezolva problemele, pentru a ndeplini o misiune, pentru a crete eficiena, pentru a lua decizii mai bune, i de a comunica, vizualiza, si pentru a intelege o idee, un plan, un conflict, o problem, sau statutul unei situaie. n desfurarea acestei activiti, utilizatorii GIS efectueaza o serie de activiti care includ:

- Lucrul cu hri - Compilarea, editare i meninerea datelor geografice- Automatizarea sarcinilor de lucru utilizand geoprocesarea

- Analiza i modelarea folosind geoprocesarea

- Vizualizarea i afiarea rezultatelor n hri, vizualizari 3D

- Gestionarea i ntreinerea bazelor de date geografice multiutilizator

- Deservirea resurselor i rezultatelor GIS la o gam larg de utilizatori pentru o multitudine de aplicaii - Construirea de aplicaii personalizate pentru a partaja GIS - Documentare i catalogarea rezultatelor - seturi de date geografice, harti, globuri, geoprocesarea scripturilor, servicii GIS, aplicaii, i aa mai departe.ArcGIS Desktop este principala platform pentru profesioniti GIS, de a gestiona complexul fluxurilor de lucru proiectelor GIS i de a construi date, harti, modele, si aplicatii. Este fundaia si punctul de plecare pentru a performa i a lansa organizaii din ntreagul GIS. ArcGIS Desktop include o suit de aplicaii, inclusiv ArcCatalog, ArcMap, ArcGlobe, ArcToolbox i ModelBuilder. Folosind aceste aplicaii i interfee in deplina concordanta, utilizatorii pot ndeplini orice sarcin GIS , de la simplu la avansat.

ArcGIS Desktop este accesibil i se poate adresa nevoilor mai multor tipuri de utilizatori. Este disponibil la trei niveluri funcionale:1. ArcView se concentreaz pe cuprinztoarea utilizarea datelor, cartografie i analiz. 2. ArcEditor adaug avansate editari geografice i creare de date.3. ArcInfo este complet, ecranul profesional GIS continand cuprizantoare funcionalitati GIS, inclusiv bogae instrumente de geoprocesare.

Capacitati suplimentare pot fi adugate in toate locurile printr-o serie de produse extinse ArcGIS Desktop de la ESRI i alte organizaii. Utilizatorii pot, de asemenea, sa i dezvolte propriile extensii personalizate pentru ArcGIS Desktop, prin colaborarea cu ArcObjects, component software din biblioteca ArcGIS. Utilizatorii dezvolta extensii si instrumente personalizate, folosind interfee standard de programare Windows, cum ar fi Visual Basic (VB), . NET i Visual C + +.

ArcMAP

Principala aplicatie n ArcGIS este ArcMap, care este folosita pentru toate sarcinile de cartografiere si de editare, precum i pentru harta de baza de interogare i analiz. Este aplicatia primara pentru toate hartile baza, inclusiv cartografie, harta de analiz i de editare. ArcMap reprezint informaiile geografice ca o colecie de straturi i alte elemente ntr-o vizualizare a hartii. Elementele comune ale unei harti includ cadrul de informare care contine straturile hartii pentru o anumita intindere, la care se adaug scara, sageata nordului, titlu, textul descriptiv, precum si legenda.Exist dou panouri principale de afiaj n ArcMap - cadru de date i vizualizarea planului general. Cadrul de date ofera o fereastra geografica sau cadrul hartii, n care avei posibilitatea de a afia i de a lucra cu informaiile geografice ca o serie de straturi ale hartii. Panoul de afisare a planului general ofer o vizualizare a paginii, unde elemente hartii (cum ar fi una sau mai multe cadre de date, scara, i titlu hartii) sunt aranjate pe o pagin. ArcMap este aplicatia utilizata pentru a compune hri pe pagini, pentru imprimare i publicare.

Publicarea documentelor ArcMap utilizand ArcGIS Server.Documentele ArcMap (care sunt hri interactive) pot fi publicate in hartile de servicii GIS folosind ArcGIS Server. Hartile sunt, n principal, de acelasi tip cu serviciile ArcGIS. Documentele ArcMap sunt folosite in sprijinul hartii i ca baz pentru desfasurarile mobile GIS, editare, analiza si automatizarea fluxului de lucru. Hartile de servicii pot fi servite cu ajutorul OGC WMS si KML.

ArcCATALOGAplicatiile ArcCatalog ajut utilizatorii s organizeze i s gestioneze toate informaiile geografice, cum ar fi harti, globuri, fiiere de date, geobaze de date, geoprocesarea instrumentelor, metadate i servicii GIS. Acesta includ instrumente pentru: - Parcurgerea i gsirea informaiilor geografice

- nregistrarea, vizualizarea, i gestionarea metadatele

- Definirea, exportul i importul modelelor de date ale gobazelor de date

- Cautarea pentru a descoperi date GIS cu privire la reelele locale i Web.- Administrarea i gestionarea geobazelor de date ArcSDE executata n SQL Server Express

- Administrarea i gestionarea fiierului i gebazelor de date personale

- Administrarea i gestionarea a unor serii de servicii GIS.Geoprocesarea in ArcGIS DesktopAproape toate modurile de utilizare a GIS implic repetarea munci, i acest lucru creeaz nevoia de metode pentru a automatiza, documenta, i de a partaja multi-pasii procedurilor cunoscute ca fluxuri de lucru. Geoprocesarea sprijin automatizarea fluxurilor de lucru, oferind un bogat set de instrumente si un mecanism de a combina o serie de instrumente ntr-o succesiune de operaii, utiliznd modele i script-uri.Geoprocesarea se bazeaz pe un cadru de transformare a datelor. Tipic geoprocesarii, un instrument efectueaz o operaie intr-un set de date ArcGIS (cum ar fi o caracteristic de clas, raster, sau de mas) i produce un nou set de date. Fiecare instrument al geoprocesarii efectueaza o mica, ns eseniala, operatie in datele geografice, cum ar fi o proiectare a seturilor de date de la o harta de proiecie la alta, adugnd un cmp la un tabel, sau de creare a unei zone tampon in jurul caracteristici. ArcGIS include sute de astfel de instrumente de geoprocesare.

Geoprocesarea v permite s legati mpreun secvene de instrumente, facand posibila rezultarea unui instrument dintr-un alt instrument. Putei folosi aceast capacitate pentru a compune o varietate de modele de geoprocesare (secvene de instrument) care v ajut s automatizati activitatea dumneavoastr, sa efectuai analiza, i sa rezolvati probleme complexe.ArcGIS Desktop ofer un cadru geoprocesarii. Acest cadru faciliteaz crearea, utilizarea, documentarea i schimbul de modele de geoprocesare. Cele dou pri principale ale cadrului geoprocesarii includ: - ArcToolbox, a organizat o colecie de instrumente de geoprocesare. - ModelBuilder, un limbaj de modelare vizual pentru construirea fluxurilor de lucru ale geoprocesarii i script-urilor.

Geoprocesarea este inclusa n ArcView, ArcEditor i ArcInfo. Fiecare nivel al produsului include instrumente suplimentare de geoprocesare: - ArcView suport un set de baz de date simple de ncrcare i instrumente de traducere, precum i instrumente de analiz fundamentale. - ArcEditor adaug un numr de instrumente pentru crearea geobazelor de date, de ncrcare, precum i schema de management. - ArcInfo ofer o un set de unelte pentru analiza vector, conversie de date, de ncrcare a datelor, precum i acoperirea geoprocesarii.Dei geoprocesarea este accesibila n ArcView i ArcEditor, ArcInfo este principalul loc de geoprocesare ntr-o organizaie GIS, deoarece conine cuprinztoare instrumente de geoprocesare pentru efectuarea semnificativei analize GIS. Cel puin un set ArcInfo este necesar pentru a construi date GIS i a efectua analiza.Server-based geoprocessing

Putei publica un set de instrumente, ca un serviciu de geoprocesare, folosind ArcGIS Server pentru a oferi un acces larg la solutia automatizari, fluxurile de lucru, i modelele de analiz. Aceasta v permite s accesati geoprocesarea de pe un server pentru gestionare a datelor, publicarea de modele de analiz i pentru a automatiza fluxurile de lucru.ModelBuilder

Interfaa ModelBuilder ofer un cadru de modelare grafica pentru proiectarea i punerea n aplicare a modelelor geoprocesarii care pot include instrumente, script-uri, i date. Utilizatorii pot glisa instrumente i seturi de date spre un model i le pot conecta pentru a crea o succesiune ordonat de pai pentru a efectua sarcini complexe GIS. ModelBuilder pune la dispozitie un mecanism interactiv pentru construirea i executarea unui complex de proceduri GIS. Aceasta este o modalitate productiv de a mprti metodele i procedurile cu alii, n interiorul cat si in afara organizatiei.

ArcGlobeAplicatia ArcGlobeeste este inclusa opional intr-o extensie ArcGIS 3D Analyst. Acesta ofer neintrerupt interactive vizualizarii de informaii geografice. La fel ca ArcMap, ArcGlobe lucreaz cu straturi de date GIS, afieaz informaii de la geodzele de date i suporta toate formatele de date GIS. ArcGlobe are o dinamic vizualizare 3D a informaiilor geografice. Straturile ArcGlobe sunt plasate ntr-un singur context global, care integreaz toate sursele de date GIS ntr-un cadru comun.

Vizualizarile interactive ArcGlobe de informaii geografice mbuntete n mod semnificativ capacitatea uni utilizator GIS de a integra i de a folosi diferite seturi de date GIS.Publicarea globala a serviciilor in ArcGIS Server.Documentele globale create n ArcGlobe poat fi publicate ca servicii GIS, utiliznd ArcGIS Server. Aceste servicii globale sunt furnizate pe Web, prin intermediul ArcGIS Server, la o serie de clienti 3D, cum ar fi ArcGlobe i noua aplicatie ESRI, ArcGIS Explorer care poate fi liber partajata cu oricine.CE SUNT ArcVIEW, ArcEDITOR SI ArcINFO?ArcGIS Desktop pot fi achizitionat separat ca trei produse software, fiecare oferind creterea nivelului de funcionalitate. - ArcView ofer cuprinztoare instrumente de cartografiere, utilizare a datelor, de analiz i vizualizare mpreun cu simple opertii de editare i geoprocesare

- ArcEditor include capaciti avansate de editare pentru forma fisierelor i geobazelor de date, n plus fa de funcionalitatea deplin a ArcView. ArcEditor include, de asemenea, capacitatea de a administra i de a folosi ArcSDE n Microsoft SQL Server Express.- ArcInfo este funcia completa, pilotul produsului ArcGIS Desktop. El extinde funcionalitatea ambelor aplicatii (ArcView i ArcEditor) cu avansate geoprocesari. Acesta include, de asemenea, o succesiune de aplicatii de la ArcInfo Workstation (ArcPlot, ArcEdit, ARC Macro Language)

Deoarece ArcView, ArcEditor i ArcInfo impart o arhitectura comun, utilizatorii care lucreaz cu una dintre aceste desktop-uri GIS pot partaja munca lor cu ali utilizatori. Hri, date, simbologi, straturi ale hartii, instrumente i interfee personalizate, rapoarte, metadate i aa mai departe, poat fi accesate alternativ de toate cele trei produse. Utilizatorii beneficiaz de utilizarea unei singure arhitecturi, reducnd necesitatea de a nva i a implica mai multe arhitecturi diferite.n plus, hartile, datele, i metadatele create cu ArcGIS Desktop pot fi partajate cu mai muli utilizatori prin utilizarea ArcGIS Publisher i gratuitul set ArcReader, personalizatele aplicaii ArcGIS Engine i servicii Web GIS folosind ArcIMS i ArcGIS Server.Ce este ArcView?

ArcView este primul din cele trei niveluri de produse funcionale ArcGIS Desktop. ArcView este o suit de aplicaii: ArcMap, ArcCatalog, ArcToolbox i ModelBuilder. ArcView este un puternic set de instrumente GIS pentru utilizarea datelor, de cartografiere, de raportare, precum i de analiz a hartii de baz.Ce este ArcEditor?ArcEditor este o alcatuire si automatizare de date GIS pentru construcia i ntreinerea geobazelor de date, formei fisierelor, precum i alte informaii geografice. ArcEditor, mpreun cu ArcInfo, permite utilizatorilor GIS s exploateze la maxim bogatul model de informaii si comportamentele avansate.

ArcEditor ofer toate capacitatile ArcView-ului, precum i abilitatea de a crea i de a gestiona toate tipurile de geobaze de date (personale, de fiiere, precum i ArcSDE ).ArcEditor include ArcScan, ca extensie a ArcGIS, pentru utilizarea scanarii digitizate. ArcEditor include, de asemenea, cuprinztoare instrumente de geoprocesare pentru automatizarea si gestionare fluxurilor de lucru care efectueaz analiza.Punere n aplicare a DBMS i accesarea ei prin intermediul ArcSDE faciliteaz utilizatorilor editare i ntreinere geobazelor de date, cu versiunea complet de management n ArcEditor. Aceasta include avansate instrumente pentru versiunea de gestionare, de exemplu, versiunea fuzioneaz instrumente pentru a identifica i rezolva conflictele, pentru a efectua editare in mod deconectat, precum i dirijarea istorie de management.Ce este ArcInfo?

ArcInfo este pilotul produsului ArcGIS Desktop. Acesta este cel mai bogat client funcional n ArcGIS Desktop. Inaltul produs ArcInfo ofer toate capcitatile aplicatiilor ArcView i ArcEditor. n plus, include o colectie de instrumente avansate in ArcToolbox pentru a sprijini geoprocesarea i poligonul de .procesare.

Clasicele aplicaii i capacitati de lucru cuprinse n ArcInfo Workstation, cum ar fi Arc, ArcPlot, i ArcEdit, sunt incluse, de asemenea. Prin adugarea geoprocesarii avansate, ArcInfo este un sistem complet de date GIS pentru creare, actualizare, interogare, cartografiere i analiz.EXTENSII OPTIONALE PENTRU ArcGIS DESKTOPMulte extensii opionale sunt disponibile pentru ArcGIS Desktop. Extensiile permit utilizatorilor sa efectueze activiti, cum ar fi geoprocesarea raster i analiza tridimensionala. Toate extensiile pot fi utilizate de ctre fiecare produs - ArcView, ArcEditor i ArcInfo.Extensia ArcScan a ArcGIS-ului este inclus gratuit in ArcEditor i ArcInfo, iar extensia Maplex este inclusa, de asemenea, in ArcInfo.ArcGis 3D AnalystArcGIS 3D Analyst permite vizualizarea efectiva de suprafa i de analiz a datelor. Cu ArcGIS 3D Analyst, utilizatorii pot vizualiza o suprafata din mai multe puncte de vedere, o interogare de suprafa, determina ce este vizibil de la o locaie aleas pe o suprafata, i a crea o imagine de perspectiv realist. Nucleul extensiei ArcGIS 3D Analyst este aplicatia ArcGlobe. ArcGlobe ofer o interfa pentru vizualizarea mai multor straturi de date GIS i pentru a crea si a analiza suprafete.

ArcGIS Business Analyst

ArcGIS Business Analyst prevede avansate instrumente de analiz i un pachet complet de date pentru analiza de afaceri i informaii demografice, ca un ajutor n luarea deciziilor critice de afaceri. ArcGIS Business Analyst include o vast colecie date de afaceri, demografice i despre consumul de uz casnic, instrumente de a analiza piaa i concurena, de a gsi site-ul ideal pentru o nou locaie de afaceri. ArcGIS Business Analyst permite utilizatorilor s efectueze sofisticate de analize de afaceri.

Prin combinarea de informaii, cum ar fi vnzri de date, demografice i concurarea locatiilor, cu date geografice, cum ar fi recensmntul granielor si teritoriilor, ArcGIS Business Analyst ajut utilizatorii s neleag mai bine piaa, clieni i concurena. ArcGIS Business Analyst permite utilizatorilor sa: - Aleaga locaiile site-ului.- Identifice i sa ajunga la potenialii clieni. - Caute noi piee. - Efectueze prospectarea clientului sau magazinului.- Definirea clientului de baz pe magazin sau zone comerciale.

- Identificarea locatiilor similara cu cea a celor mai bune magazine. - Efectuarea unei analize de ptrundere pe pia.ArcGIS Data InteroperabilityExtiensia ArcGIS Data Interoperability prevede acces direct la zeci de formate de date spaiale, inclusiv profiluri GML, fisiere DWG/DXF , MicroStation Design, MapInfo MID / MIF, i tipuri de fiiere TAB. Utilizatorii pot s gliseze i s fixeze aceste, i multe alte surse de date externe n ArcGIS, pentru utilizarea direct n cartografiere, geoprocesare, administrarea metadatelor, i utilizare globurilor 3D.

Extensia ArcGIS Data Interoperability a fost dezvoltata i mentinuta n condiii de siguran de ctre ESRI in colaborare cu Software Safe Inc., cel mai important furnizor de interoperabilitate GIS.

Cu ArcGIS Data Interoperability, utilizatorii pot: - aduga suport pentru multe formate de date GIS pentru utilizarea direct ntr-ArcGIS, de exemplu, pentru utilizarea n ArcMap, ArcCatalog, i in geoprocesare. - Conecta si citi numeroase formate comune de GIS, de exemplu, TAB, MIF, E00 i GML, precum i numeroase conexiuni de baze de date. - manipula i altura un bogat atribut de date din mai multe formate cu caracteristici de tabel i DBMS.

- Exporta orice facilitate de clas in mai mult de 50 de formate de ieire. - Utiliza aplicatia FME Workbench pentru a defini formate suplimentare i a translata fluxurile de lucru.ArcGis Geostatistical Analyst

ArcGIS Geostatistical Analyst prevede avansate instrumente pentru generarea de suprafete, precum i pentru analiza i cartografierea neintrerupta a seturilor de date. ArcGIS Geostatistical Analyst include instrumente de explorare spaial si de analiz a datelor care ofer intuiii despre distributia datelor, evoluiile globale, nivelul de autocorelare a spaiului, i variaia ntre mai multe seturi de date.ArcGIS Geostatistical Analyst poate prezice, de asemenea, msuri de incertitudine si permite utilizatorilor s rspund la ntrebri, cum ar fi: Care este probabilitatea ca straturile de ozon sa depeasca standardele Ageniei de Protecie a Mediului (EPA) de amplasare specifica?ArcGIS Network AnalystArcGIS Network Analyst este o extensie utilizat pentru dirijarea i analiza spatiala a retelelor de baza. ArcGIS Network Analyst permite utilizatorilor ArcGIS Desktop s modeleze intr-un mod realist reteaua.

ArcGIS Network Analyst susine: - analiza contra timp

- dirijare punct cu punct - directiile rutei

- serviciul de definire a zonei

- drum cel mai scurt - ruta optima

- origine-destinatie.

ArcGIS Network Analyst permite utilizatorilor ArcGIS de a rezolva o multitudine de probleme, utiliznd reeaua de seturi de date. Multe reele de baz pot efectua cautari, cum ar fi gsirea celor mai eficiente trasee de cltorie sau celor mai aproape de facilitate, genernd direcii de cltorie, precum i definirea zonelor de servicii bazate pe timpul de cltorie.ArcGis Publisher si ArcReaderArcGIS Publisher este o extensie utilizata pentru a publica date, hri i globuri, autorul folosind ArcGIS Desktop. ArcGIS Publisher permite crearea unui fiier in formatul published map file (PMF). PMF-urile sunt folosite n libera aplicatie ArcReader i permite utilizatorilor s i mprteasc documentele ArcMap cu ali utilizatori. Folosind ArcGIS Publisher, seturile de date pot fi publicate, comprimate, i blocate ntr-o nalt performan.

Adugarea ArcGIS Publisher in ArcGIS Desktop le permite utilizatorilor s deschid accesul la informaii spaiale n multe alte utilizari. Cu ArcMap i ArcGlobe, utilizatorii pot edita hri interactive i globuri, sa le publice cu ArcGIS Publisher, i sa le mparta prin ArcReader, ArcGIS Server, ArcIMS i ArcMap Server.ArcGIS Schematics

ArcGIS Schematics genereaza schema bazelor de date condusa i reprezentari grafice geoschematice. In orice caz (electrice, gaze, telecomunicaii, reele) ArcGIS Schematics genereaz, la cerere, reele grafice i scheme. O schema este o vizualizare a unei retele GIS.

ArcGis Spatial AnalystArcGIS Spatial Analyst ofera o gama larga de modelare raster de i de analiz a caracteristici care permit utilizatorilor s creeze, interogheze i sa analizeze pe baza de celule de date raster. ArcGIS Spatial Analyst permite, de asemenea, integrarea analizei raster-vector. Cu ArcGIS Spatial Analyst, utilizatorii pot obine informaii despre datele lor, identifica relaii spaiale, gsi locaii adecvate, precum i calcula costurile acumulate de deplasare de la un punct la altul.ArcGis Survey AnalystExtensia ArcGIS Survey Analyst include instrumente utilizate de ctre inspectorii i profesioniti GIS pentru a crea i a menine sondaje de cadastru i date n ArcGIS.ArcGIS Survey Analyst este utilizat de organizaiile GIS pentru a mbunti supimentar exactitatea datelor spaiale GIS, utiliznd tehnici de anchet i informatii GPS. Relativa acuratee si eroarea n sistemul de sondaj pot fi afiate in orice moment al sondajului.

Cadastral Editor

La ArcGIS 9.2, Survey Analyst include suport pentru un nou sistem de flux de lucru pentru gestionarea datelor de cadastru. Acest model include date specializate despre topologia parcelei i relaiile dintre parcele, parcela de granita, parcela in coluri, precum i funcii de control. Aceasta include aplicare unei serii de instrumente pentru coordonarea i depasirea granitei, nregistrare i sondajul datelor introduse, administrarea datelor de cadastru, i ajustara celor mai mici ptrate. Acest sistem permite raportarea de datele GIS care urmeaz s fie ajustate folosind aceleai mici ptrate de ajustare, parametrii care sunt folositi pentru actualizarea cadastral. Aceasta include, de asemenea, metode si instrumente de lucru pentru ocuparea forei de munc in cadastru.

ArcGis Tracking AnalystArcGIS Tracking Analyst permite utilizatorilor vizualizarea i analiza temporal a datelor; aceasta include urmrirea circulaiei caracteristicii in timp i sistemul de urmrire a locatiei valorilor n timp. ArcGIS Tracking Analyst include: - Afiare punctului si urmrirea datei (n timp real i de timp fix) - Capacitatea de a simboliza timpul prin culori (pentru a arta imbatranirea datelor) - Redare interactiva - Aciuni (pe baza de atribute sau ntrebari spaiale)- Evidentiera capacitatii

- Capacitatea de suprimare - Suport pentru linii i poligoane - Histogram temporala n redare

- Posibilitatea de a simboliza straturile hartii pe baza de timp- Compensarea temporala pentru comparaii de evenimente temporale

- Animaie de fisiere

- Fiiere de date ceas pentru analize suplimentare.

ArcScan pentru ArcGISArcScan adaug pentru ArcGIS rastere de editare i funcionalitatea scanarii digitizate pentru editarea n ArcEditor i ArcInfo. Acesta este utilizat pentru a genera datele scanate de la hri vectoriale i manuscrise. Aceasta simplific captarea de datele si editare de staii de lucru, folosind ArcGIS.Cu ArcScan, utilizatorii pot efectua conversiea din raster in vector, cum ar fi editarea raster, urmrire manuala de raster, i vectorializarea lotului. ArcScan este inclus in ArcEditor i ArcInfo, i este disponibil ca opional pentru extensia ArcView.

Maplex pentru ArcGIS

Maplex adaug la ArcMap avansata eticheta de plasare i de detectare a conflictului. Maplex poate fi utilizat pentru a genera textul care este salvat cu ajutorul documentelor hartilor, precum i de adnotri, care pot fi ncorporate n cuprinztoarele straturi adnotari.Utilizarea Maplex poate salva semnificativ timp de productie. Studiile de caz au demonstrat c Maplex pote economisi cel puin 50 la sut din timp, i adesea mai mult, n afara timpului petrecut pentru etichetare sarcinilor hartii. Pentru c Maplex prevede o mai bun redare i imprimare text, este un instrument esenial pentru GIS. Orice site GIS care face hri trebuie s ia n considerare cel puin o copie a Maplex.Maplex este inclus in ArcInfo, i este disponibil ca extensie opionala pentru ArcView i ArcEditor.