Aplicatie vs Interfata

of 26 /26
UNIVERSITATEA „POLITEHNICA’’ TIMIŞOARA FACULTATEA DE MECANICĂ INTERFAȚA OM - MAŞINA Proiect: Aplicație vs. Interfața

Embed Size (px)

description

Comparatie intre aplicatie si interfata.

Transcript of Aplicatie vs Interfata

UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIOARAFACULTATEA DE MECANIC

INTERFAA OM - MAINAProiect:

Aplicaie vs. InterfaaStudent:AN II, ICMR

1. Notiuni generale

n a doua jumatate a secolului al XX-lea, tehnologia nu ptrunde doar n mediul industial, n procesele de producie, ci, i direct, n casele i vieile oamenilor pe care le schimba n mod radical. Drumul tot mai scurt de la cercetarea tiintific la aplicaia n tehnologie i de aici la apariia unor produse destinate societatii de consum, a dus la schimbari majore n viaa indivizilor.

Comunicaiile reprezint un al doilea domeniu care a beneficiat de performanele cercetarii i care a schimbat, la modul categoric, viaa cotidiana. Impactul tehnologiei asupra vieii cotidiene i a mediului tehnologic, cu amprenta cea mai puternica, l constituie computerul. Disponibil n magazinele din Statele Unite ale Americii la nceputul anilor 1980, el a devenit PC- personal computer - dupa ce a primit un monitor pe care sunt afiate aplicaiile i un mouse pentru ale accesa interfaa.

Actualmente, internetul reprezint o cale de transmitere a datelor la nivel mondial, un mecanism de rspndire a infomaiilor i un mediu de interaciune ntre oameni i calculatoarele lor, fcnd abstracie de poziia geografic. [1]

Pentru toate acestea ar trebui sa fim extrem de recunosctori, nsa au devenit att de banale pentru majoritatea lumii nct nici nu le mai este contientizata importana. Evoluia att de rapid se datoreaz usurinei de utilizare a produselor informatice, accesibilitaii acestora i a nevoii permanente a omului de dezvoltare, de cercetare i de descoperire.

Ceea ce majoritatea utilizatorilor de rnd nu contientizeaza este faptul ca la baza oricarei informaii transmise prin intermediul tehnologiei stau ani de cercetare ai unor oameni de stiina a cror el comun este att dezvoltarea unor produse inovatoare n diverse domenii ct i uurarea i ergonomizarea vieii cotidiene.

Astfel au fost dezvoltate diverse programe informatice disponibile n diverse formate ce reduc eforturile omului pentru satisfacerea nevoilor zilnice.

1.1 Definiii.

Pentru a dezvolta n continuare tema acestei lucrari, este necesar definirea unor noiuni ce urmeaza a fi folosite n continuare.

Algoritmul este un set finit depaiexecutabili,descriifarechivoc, caresoluioneazao clasa de probleme.

Programul informaticeste reprezentarea sau implementarea unui algoritmntr-un cod surs, scris ntr-un anumitlimbaj de programare.

Software-ul reprezint un complex de programe individuale elaborate pentru ndeplinirea unui scop comun.

Aplicaia reprezint, conform definiiilor precedente, un complex de programe informatice.

Notiunea de interfa poate fi uzual definit ca o fa (suprafa) de margine, de grani a unui element, care servete comunicaiei spre i/sau dinspre alte elemente. [2] 2. Software i Aplicaie. Diferene, claificare i structur.

Strns legat de cele definite mai sus vom analiza unitatea de structur a aplicaiei, programul informatic. Adesea noiunile de software i aplicaie sunt coniderate inonime, ceea ce nu este neaparat o confuzie, diferenta dintre cele dou fiind c aplicaiile sunt ntotdeauna software-uri executabile, i c o aplicaie pentru a fi utilizat, neceit o interfat pentru contactul cu user-ul, pe cnd un software poate rula independent. Cu alte cuvinte, toate aplicaiile sunt software, nsa nu toate sofware-urile sunt aplicaii. O asemanare potrivit ar fi cea dintre figurile geometrice dreptunghi i patrat un patrat este de fapt un dreptunghi cu toate cele patru laturi egale.

Un program de informatic este format dintr-un ir de instruciuni alese, dintr-un set predefinit de instruciuni (numitlimbaj de programare) prin care se comunic unui calculator, n mod detaliat, care anume operaii i n ce ordine trebuie s le efectueze. Cnd sunt scrise de oameni, de obicei de ctreprogramatorispecializai, irul de instruciuni se numete cod surs.

De obicei persoana care scrie programul folosete fie un editor text (pentru un program implu), fie un mediu integrat de dezvoltare.

Multe limbaje de programare cer ca, dup creare, sursa s fie transformat ntr-un alt format, prelucrabil direct de ctre calculator, numit de obiceicod obiect, cod main sau i cod binar. Acest proces de transformare al codului neles de oameni ntr-unul neles de calculator poate fi de tipcompilaresau de tipinterpretare.

2.1 Clasificarea programelor informatice:

A. Program abstract - este un program n form general, al crui studiu e valabil pentru orice program derivat din el.

B. Program asamblor: este un program de conversie n cod main a programelor specificate n limbajul de asamblare

C. Program de aplicaie - este un program (sau un pachet de programe) destinat rezolvrii unor probleme concrete i specifice, producerii unor rapoarte specifice, unor fiiere specifice necesare rezolvrii cerinelor unuia sau mai multor utilizatori. Acesta executa sarcini de prelucrare care duc n mod direct la obinerea rezultatelor rezolvrii unor probleme formulate de ctre utilizatori. Ele justific gama larg de utilizari posibile a unui calculator. Exemplele de aplicaii pot fi foarte numeroase: editarea i procesarea textelor, elaborarea rapoartelor statistice, financiar-contabile i bancare, proiectarea asistat constructiv i tehnologic, prelucrarea de imagini i sunet, modelarea i simularea sistemelor dinamice, gestiunea bazelor de date i multe altele. Executia propriu-zis a unui program de calcul este un proces complex, la derularea caruia participa att hardware-ul, ct i o parte din software-ul unui calculator.

D. Program de diagnosticare este un program utilitar (ajuttor) folosit pentru depistarea cauzelor disfuncionalitii unui sistem de calcul.

2.2 Succesiunea pailor pentru crearea unui program:

nelegerea cerinelor i posibilitilor utilizatorului

Identificarea sarcinilor de executat

Planificarea resurselor (timp, buget, programatori, capacitate de calcul etc.)

Schiarea sau chiar definitivarea algoritmului

Stabilirea calculatoarelor i sistemelor pe care va rula programul; stabilirea limbajului de programare folosit; descrierea procedurilor de programare i testare;

Scrierea programului

Testri sistematice pentru a asigura acurateea (inclusiv din perspectiva utilizatorului)

Documentarea programului (ce sarcini ndeplinete, cum trebuie folosit etc.)

n mod normal cerinele se modific de-a lungul timpului; atunci i programul trebuie adaptat la noile cerinele (trebuie actualizat). [3]n scopul obinerii unei aplicaii de succes, este necesar elaborarea a ct mai multe porgrame informatice i ct mai complexe astfel nct acestea s reprezinte un beneficiu n viaa unui utilizator comun. Elaborarea unor aplicaii specializate, precum cele de modelare 3D, programare, design, etc, presupune un efort deosebit, din partea unei multitudini de specialiti interdisciplinari, nsa utilizarea acesteia este limitat de ctre grupul inta cruia i se adreseaz.3. Interfaa. Definiie i noiuni generale.Odat creat programul sau aplicaia, este necesar dezvoltarea unui mod de interaciune ntre om i acesta. Astfel se dezvolta interfaa care are ca scop prezentarea funciilor programului ntr-un mod ct mai simplu i mai concret astfel nct oricine s poat beneficia de aceasta.Din punct de vedere informatic, ointerfaeste o parte a unui sistem care servete comunicrii, facilitnd aceasta. n tehnologia calculatoarelor termenul de interfa se refer la un punct (loc) de interaciune dintre dou uniti, dispozitive componente etc. ale unui sistem, care (loc) este compatibil din punct de vedere hardware i software spre ambele pri ce comunic prin el uni- sau bidirecional. Deci, prin analogie, sensul de interfa poate fi uzual interpretat ca o fa (suprafa) de margine, de grani a unui element, care servete comunicaiei spre i/sau dinspre alte elemente. (ex. Interactiunea om maina). [4]Orice aplicatie deine o interfa prin intermediul creia realizeaz comunicarea cu operatorul uman. Primele interfee erau foarte simple fiind formate dintr-un set mic de comenzi de baz. Odat cu trecerea timpului, interfeele aplicaiilor au devenit din ce in ce mai complexe, oferind mai multe faciliti uurnd utilizarea si reducnd timpul necesar satisfacerii nevoii iniiale.3.1 Clasificarea interfeelor

n primul rnd, trebuie remarcat faptul cinterfaeste orice instrument care permite comunicarea ntre un sistem de operare i un operator, indiferent dac acest instrument este de naturhardwaresausoftware. Din aceast perspectiv, putem observa urmtoarele tipuri de interfee cu utilizatorul:

A. Interfeehardware.De exemplu, tastatura unui mic calculator de buzunar poate fi coniderat o interfahardware.

B. Interfeesoftware.Acestea sunt reprezentate de sisteme de programe care, sub o form sau alta, iniiaz i ntrein un dialog cu utilizatorul calculatorului, n scopul utilizrii i / sau configurrii acestuia. Ele formeaz cvasitotalitatea interfeelor cu utilizatorul incluse n aplicaiile de rnd.

Interfeelesoftwarepot fi:

a. Monitoare.Unele calculatoare conin, stocat ntr-o memorie ROM intern, un program numitmonitor, care se lanseaz automat la pornirea calculatorului i i permite utilizatorului s efectueze operaii simple asupra sistemului de calcul, cum ar fi: inspectarea i modificarea regitrilor procesorului, vizualizarea i alterarea coninutului memoriei etc.

b. Interfee n linie de comand (sau interfee text).Acestea sunt reprezentate, n general, de un program numitinterpretor de comenzi, care afieaz pe ecran un prompter, primete comanda introdus de operator i o execut. Comenzile se scriu folosind tastatura i pot fi nsoite de parametrii.

c. Interfee grafice.Sunt cele mai populare interfee cu utilizatorul i se prezint sub forma unui set de obiecte grafice (de regul suprafee rectangulare) prin intermediul crora operatorul poate comunica cu sistemul de operare, lansnd aplicaii, setnd diferite opiuni contextuale etc. Dispozitivul cel mai folosit n acest caz este mouse-ul sau touchscreen-ul, de aceea acest tip de interfa este util n primul rnd utilizatorilor neexperimentai i neprofeionitilor. Interfaa de tip text este tipic pentru era de nceput a calculatoarelor, cnd hardware-ul lent i capacitatea memoriei, nu permitea folosirea graficii. Interfaa de tip text, necesit cunoaterea i memorarea unui numr de comenzi, care trebuie mai apoi introduse ntr-o form foarte strict.

O interfa grafic este n primul rnd practic, permind utilizarea calculatorului ntr-un mod implu i rapid. Introducerea graficii a permis imbolizarea diferitor aciuni, prin asocierea cu imagini expreive.3.1 Avantaje i dezavantaje ale diferitelor ctegorii de interfeeInterfaa n linie de comand Avantaje: Permite scrierea clar i explicit a comenzilor, cu toi parametrii bine definii Ofer flexibilitate n utilizare Comunicarea cu sistemul de operare se face rapid i eficientDezavantaje: Operatorul trebuie s cunoasc bine comenzile i efectele lor Este mai greu de utilizat de ctre neprofeionitiInterfaa grafic

Avantaje: Este intuitiv i uor de folosit Poate fi utilizat i de ctre neprofeioniti Creeaz un mediu de lucru ordonat Permite crearea i utilizarea de aplicaii de complexe, precum i integrarea acestora n medii de lucru unitareDezavantaje: Anumite operaii legate, de exemplu, de configurarea sistemului pot s nu fie acceibile din meniurile i ferestrele interfeei grafice Interfaa ascunde anumite detalii legate de preluarea i execuia comenzilor Folosete mai multe resurse i este mai puin flexibil dect interfaa n linie de comand[5]

n prezent majoritatea interfeelor utilizate sunt de tip grafic (GUI), facilitnd accesibilitatea i uzabilitatea oricarei aplicaii. Utilizarea ecranului n mod grafic presupune tratarea lui ca o matrice de puncte (pixeli) pe care se deseneaza imagini sau text.

O interfaa grafic contineelemente de control(widgets) care pot fi activate de utilizator cu ajutorul mouse-ului, al tastaturii sau a touchscreenului. Activarea unui element de control determin un anumit rspuns din partea programului, rspuns concretizat prin execuia unei anumite operaii. Cele mai raspandite interfee grafice sunt cele bazate peferestre. Principiul de lucru al unei asemenea interfee presupune ca fiecarei aplicaii active la un moment dat sa i se aloce o zona dreptunghiulara pe ecran, numita fereastra. In interiorul ferestrei respective se vor gai toate elementele de control necesare dialogului utilizator - aplicaie, precum i infomaiile afiate de aplicaie. [6]3.2 Schematizarea principiului de functionare a interfeei unui joc PC.

FIG. 1 sursa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Linux_kernel_INPUT_OUPUT_evdev_gem_USB_framebuffer.svg Dac ar fi s detaliem modul de funcionare asemenea unui flux tehnologic, ciclul ncepe cu procesarea aplicaiei de ctre o unitate centrala (Computer, Consola de jocuri, etc), care decodeaza programele informatice i afiseaz scopul i functiile acestora cu ajutorul unui accelerator grafic pe un dispozitiv periferic. De aici interfaa este prezentat utilizatorului, fiind perceput prin diverse metode sau simturi, care sunt transmise ctre creier. Input-ul ctre aplicaie este trimis prin intermediul interfeelor hardware, semnalul ntorcandu-se n unitatea central, decodat i transformat n algoritmi ce sunt interpretai cu ajutorul unor programe informatice dezvoltate n acest scop, definind cerina utilizatorului. Ciclul se reia la fiecare accesare a unei funcii a aplicaiei.3.3 Caracteristici calitative ale unei interfeeO interfaa este definita de 8 parametrii calitativi:

a. Claritatea. Interfaa trebuie sa evite ambiguitatea, limbajul fiind clar, cursiv, ierarhic i metaforic pentru elemente grafice.b. Concizie. Pentru a satiface cerinta precedenta, exista tendina de a supra-incarca interfaa cu diverse detalii, comentarii sau note, nsa aceasta va face ca interfaa sa fie obositor de urmarit. Infomaiile prezentate de ctre interfaa trebuie sa fie simple i obiective.c. Familiaritatea. Este de preferat ca pentru o aplicaie nou lansat s se foloseasca elemente de interfaa cu care utilizatorul este familiarizat deja. Astfel nivelul de accesibilitate al acesteia este mult mbuntit.

d. Sensibilitatea. O interfaa de succes reuete sa sensibilizeze utilizatorul oferindu-i diverse triri, emoii, sentimente. Acest lucru se poate realiza prin oferirea de ctre interfaa a unui feedback foarte bun i intuitiv.e. Consistenta. Este important ca o interfaa sa ii pastreze ca mai multe elemente in tiplul rularii aplicaiei, premitnd utilizatorului s recunoasca anumite tipare.

f. Estetica. Dei ca rol funcional, acest parametru nu afecteaza aplicaia, o interfaa estetic, prietenoas, care s creeze plcere utilizatorului n timpul folosirii, poate avea un succes mult mai mare dect o aplicaie complex, foarte bine construita, dar a carei interfaa este greu de nteles i urmarit.

g. Eficiena. Este definit prin timpul n care utilizatorul ii satisface nevoile utiliznd aplicaia. O interfa eficient presupune o structur clar, n baza careia se poate naviga cu uurina. Utilizarea scurtturilor este un beneficiu major la acest capitol.

h. Iertarea. O interfaa trebuie s permit utilizatorului s ii corecteze potenialele greeli, i editarea comenzilor precedente.

3.4 Elemente comune de interfaaPictogramele

Pictogramele folosite de calculatoare au ca scop declarat simbolizarea de comenzi ce pot fi date calculatorului. Desemenea, pictogramele sunt folosite pentru a simboliza anumite resurse hardware, anumite date din memoria calculatorului, i orice altceva ce se poate simboliza.

Pentru a nu merge prea departe cu simbolizarea, de regula pictogramele sunt etichetate cu un cuvnt sugestiv.

Casetele de text

Casetele de text apar ori de cte ori trebuie furnizate anumite infomaii calculatorului. Locul n care puteti introduce textul este semnalizat de un cursor.Dupa ce s-a terminat de introdus textul se apas tasta Enter sau butonul de comanda corespunztor. Butoanele de opiuni

Butoane de opiuni prezint variabile care se exclud unele pe altele n contextul n care sunt grupate. Din aceste motive, dintr-un grup de opiuni disponibile numai o anumit opiune poate fi selectat la un moment dat.

Casetele de verificare

Acestea ajuta la activarea sau dezactivarea anumitor variabile. De aceast dat opiunile nu se mai exclud reciproc i n consecin se pot bifa toate, numai o parte dintre ele, sau chiar nici una.

Listele de opiuni

Acestea se comport n acelai fel ca i butoanele de opiuni. Dintr-o lista nu se va putea alege dect o singura variant. [7]4. Studiu de caz

Pe baza celor 8 parametrii calitativi se vor evalua doua interfee, frecvent utilizate. S-a decis alegerea ca exemplu pozitiv a interfeei unui dispozitiv de tip Pay Point care ajut la achitarea facturilor, i ca exemplu negativ un site de filme online.4.1 Prezentarea dispozitivului ZEBRA PAY (exemplu pozitiv de interfaa)Dispozitivele Zebra Pay folosesc o interfaa grafic ce prezint att pictograma cu sigla furnizorului de servicii i denumirea text a acestuia. Toate butoanele sunt clar definite, vizibile i usor de accesat, iar alegerea tematicii cromatice faciliteaza observerea optiuniilor. Se alege optiunea dorita, urmnd a afia potenialele servicii oferite.

Input-ul din partea utilizatorului de realizeaza prin intermediul unui ecran tactil i a unui scaner de cod de bare.

Odat oferit input-ul complet, serviciile oferite de aceast aplicaie se finalizeaz printr-o simpla apasare de buton i alimentare cu unitati monetare.

Evalund acest tip de aplicaie putem spune ca:

- este clar i concis, opiuniile fiind foarte bine conturate i prezentate;- este familiar utiliznd simboluri i sigle comune;- este consistent, folosind pentru oricare opiune aceeai pai de lucru;

- fundalul negru pe care sunt aplicate pictogramele ce definesc opiuniile, butoanele NAINE i NAPOI, uor transparente, dar i prezena unui header permanent cu un numr de contact al devoltatorului confer aplicaiei un design plcut, deci putem afirma c aplicaia este estetic;

- eficiena este clara, iar caracteristica de iertare este evideniata n permanen de butonul NAPOI prezent pe ecran.

4.2 Website de filme onlineInterfaa incipial este conform cu cei 8 parametrii calitativi, fiind totui prea ncarcat.Exemplul negativ este evideniat n momentul ncercarii selectarii unei opiuni, cand site-ul redirecioneaz utilizatorul spre diverse adrese care au cu totul alt scop dect nevoia acestuia.

nchiderea noii ferestre i reselectarea opiunii dorite, direcioneaz utilizatorul cu un pas nainte.

Se continu cu apasarea butonului play care, din nou nu i ndeplinete scopul i direcioneaz utilizatorul la alta pagina web.

Abia la o a doua apsare a butonului play, site-ul deschide o pagina web ce conine nevoia utilizatorului.

O astfel de aplicaie online, a crei elemente de interfaa sunt neclare, diluate pe intreg ecranul i nu i ndeplinesc funciile, nefiind eficiente, i care prin faptul c submenuirile se deschid n ferestre noi ce nu ofer utilizatorului o opiune de ntoarcere, ba mai mult accentueaz ambiguitatea poate fi definita ca un exemplu negativ din punct de vedere al uzabilitaii.Bibliografie:

[1] https://prezi.com/8eiuzcp0dytc/impactul-noilor-tehnologii-asupra-vietii-cotidiene/ - accesat 19.01.2015 scris de Marginean Maria

[2] www.wikipedia.com cautare termeni algoritm, program informatic, software, aplicaie, interfaa accesat 19.01.2015[3] http://ro.wikipedia.org/wiki/Interfa%C8%9B%C4%83 accesat 19.01.2015

[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Program_(informatic%C4%83) accesat 19.01.2015

[5]http://labs.cs.upt.ro/labs/so/html/so1.html - accesat 19.01.2015

[6]http://radu.ulbibiu.ro/poo/poo_11.html#p1 accesat 29.01.2015

[7] http://incepator.pinzaru.ro/abc/interfaa-cu-utilizatoru/ - accesat 29.01.20151