Aparate Auxiliare Pentru Actionari Industriale Si Automatizari

download Aparate Auxiliare Pentru Actionari Industriale Si Automatizari

of 16

 • date post

  10-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  591
 • download

  36

Embed Size (px)

Transcript of Aparate Auxiliare Pentru Actionari Industriale Si Automatizari

`

Argument

Am ales aceasta tema deoarece pune in avidenta cunostintele obtinute in anii de scoala atat la orele de curs cat si la orele de instruire practica . In cazul folosirii contactoarelor comandate de la distanta, este nevoie de anumite elemente de comanda ,care sa indeplineasca rolul de a inchide sau a deschide circuitul bobinei contactorului. Dintre aparatele de comanda a contactoarelor, cele mai folosite sunt : butoanele de comanda, cheile de comanda, intrerupatoarele de sfarsit de cursa (limitatoare) si microintrerupatoarele. In acela-si timp, in cazul comenzii la distanta, prin contactoare, a motoarelor electrice sau a altor consumatori, apare necesitatea semnalizarii la locul de comanda, a situatiei din circuitul comandat. Aceasta semnalizare se executa cu ajutorul lampilor de semnalizare si a casetelor de semnalizare. In cele ce urmeaza, se prezinta cateva dintre aceste aparate de comanda si semnalizare folosite in ilustratiile electrice industriale.

-5-

`

1. Butoane de comandaButoanele de comanda servesc, in special, pentru comanda voita de la distanta a contactoarelor, fiind folosite, in deosebi, pe masini-unelte, ascensoare, masini de ridicat, pupitre de comanda etc. Rolul butonului de comanda este de a inchide sau de a intrerupe un circuit electric (de exemplu, butonul care comanda pornirea unui motor incide electric circuitul de alimentare a bobinei in timp ce butonul care comanda oprirea motorului, deschide acest circuit). Acelasi buton de comanda poate fi insa prevazut cu mai multe contacte astfel incat , printr-o singura apasare, se comanda mai multe circuite, pe unele inchizandu-le ( fig.1 ).

Fig. 1. Butoane de comanda : a- simplu ( 2NI + ?ND ) ; b- dublu ( 4NI + 4ND )

1.1

Caracteristici tehnice

Butoanele de comanda sunt acionate numai manual. Ele au o singura pozitie stabilita la care revin in data ce butonul nu mai este actionat ; de aceea, prin butoanele de comanda se dau numai comenzi de scurta durata. Curentii nominali sunt, de obicei, 6A ( rar 10A ) in curent alternativ si 1,5-2A in curent continuu ( se folosesc aceleasi butoane de comanda atat in curent continuu, cat si in curent alternativ, cu deosebirea ca in curent continuu valorile curentilor care pot fi intrerupti sunt mai mici). Tensiunile nominale sunt 220 si 380 V in curent alternativ si 220 V in curent continuu.

-6-

`

Frecventa de conectare admisa pentru butoanele de comanda nu depaseste 600 de conectari pe ora, iar numarul total de conectari pe care il poate efectua un astfel de buton depaseste un million.

1.2 Tipuri constructiveButoanele de comanda se impart n doua grupe mari : - butoane pentru montare pe panou ( fig.2 ); - butoane in cutii inchise ( fig.3 ). Din punctul de vedere al functiei indeplinite exista o foarte mare varietate constructiva: butoane normale ( fig.2, e ), butoane ciuperca ( fig.2, b )

Fig. 2. Butoane pentru montare pe panou : a- cu lampa ; b- ciuperca ; c- cu cheie ; d- selector ; e- normal ; f- manipulator.

-7-

`

cu capul mai mare folosite ca butoane de oprire si de avarie, butoane cu cheie ( fig.2, c ), care se pot incuia pe pozitia inchisa impiedicand actionarea de catre cel care nu poseda cheie, butoane cu lampa ( fig.2, a ) care lumineaza cand dau comanda, butoane cu retinere care raman pe pozitia inchisa din care pot ieis prin tragere sau rotire, si multe altele. O categorie importanta o constituie butoanele secundare care pot realiza diferite scheme in functie de pozitia micului maner rotativ cu care sunt prevazute ( fig.2, d ).

Fig. 3. Butoane in cutii inchise

Acest lucru il pot realiza si butoanele manipulatoare, prevazute cu o maneta a carei pozitie ( sus, jos, stanga, dreapta ) determina realizarea anumitor scheme de obicei destinate actionarii unui organ al masinii chear in sensul indicat de maneta manipulatoare ( fig.2, f ). Butoanele in cutii inchise se clasifica in primul rand prin numarul de butoane incluse in cutie, in al doilea rand prin gardul de protectie asigurat de cutie.

1.3 Masuri de protectie impotriva actonarii gresite a butoanelorActionarea unui buton de comanda reprezinta o actiune importanta, de raspundere deoarece ea se traduce de obicei prin punerea sub tensiune a unui circuit si, foarte adesea prin punerea in functiune a unei masini.

-8-

`

Atentie ! Actionarea eronata a unui buton de comanda poate deci provoca accidente grave sau pagube materiale. Pentru acest motiv, se iau masuri speciale de protectie, care : sa impiedice actionarea gresita sau accidentala a unui buton de punere sub tensiune a unui circuit ( buton de pornire ) ; sa favorizeze identificarea si actionarea rapida a butoanelor de scoatere de sub tensiune a circuitelor ( buton de oprire ). Printre aceste masuri de protectie, mai importante sunt : marcarea prin culori sau prin litere si realizarea unor constructii de forme adecvate. Marcarea prin culori ( folosirea unui cod de culori ) . De obicei, butoanele de comanda sunt colorate dupa un anumit cod. De exemplu : rosu indica butonul de pornire respectiv de punere sub tensiune a circuitului ; verde indica butonul de oprire , respectiv de scoatere de sub tensiune a circuitului. Marcarea prin litere.Mai ferecvent se utilizeaza marcarea prin litere si anume : litera L indica butonul de inchidere a circuitului,deci pornire motoruluisau punerea sub litera o indica butonul de deschidere a circuitului comandat,deci oprirea motorului sau

tesiune a unui circuit ; scoaterea de sub tensiune a unui circuit. Numerosii producatori folosesc concomitent marcarea prin culori si prin litere. Masurile constructive sunt destinate sa impiedice actionarea neintentionata a butoanelor de pornire(inele d protectie)si sa favorizeze gasirea usoara si actionarea cu orice parte a corpului a butoanelor de oprire (butoane ciuperca).

2. Chei de comandaCheile de comanda ( fig.4 ) sunt variate ale comtatoarelor cu came cu curent nominal mic,servind ca aparate de conectare numai pentru circuitele de comanda,similar.Se deosebesc insa de acestea atat constructiv,cat si prin faptul ca au doua sau mai multe pozitii stabilite(cu

-9-

`

retinere),pot avea si pozitii pasagere (cu revenire).Unele variante sunt prevazute si cu lampa de semnalizare ( fig.4, b ) , sau cu cheie ( fig.4, c ).

3. Lampi si acasete de semnalizareLampi de semnalizare ( fig.5 ) servesc pentru semnalizarea luminoasa pe panouri si pupitre de comanda,a pozitiei aparatelor mai importante de conectare sau pentru a indica anumite situati normale sau anormale in instalatia supravegheata. Casetele de semnalizare sunt tot lampi de semnalizare avand cutia de dimensiuni mai mari si o placa frontala din sticla o paca pe care se pot aplica anumite inscriptii in scopul de a se usura supraveghearea regimului de functionare .

4. Intrerupatoarele de sfarsit de cursa (limitatoare de cursa)Limitatoarele de cursa sunt aparate de conectare care intrerup sau stabilesc circuite sau sub actiunea unui element mecanic a instalatiei ,aflat in miscare. Astfel,in instalatiile cu piese in misccare,actionateelectric,cum sant:masinile-unelte,podurile rulate.ascensoarele,instalatiile de ridicat,masinile de ambalat etc.,apare in mod frecvent necesitatea fie de a se intrerupe automat actionarea intregii instalatii,cand cursa organelor in miscare a depasit zona de deplasare permisa, fie de a se comanda o anumita succesiune de operatii, in functie de pozitia unei piese in miscare. De exemplu : la podurile rulante este necesar sa se opreasca automat actionarea podului, in cazul in care, din cauza unui defect sau din neatentia manipulantului, podul se aproprie prea mult de marginea caii de rulare, riscand sa loveasca anumite obiecte aflate in aceasta zona ; la ascensorare este, de asemenea, necesar sa se opreasca automat motorul de antrenare a cabinei, atunci cand, datorita unui defect de instalatie cabina auto depasind usa ultimului etaj sau coboara sub nivelul primei usi ; la masinile-unelte de tipul rabotezelor este necesar sa se comande automat la capatul fiecarei curse, inversarea sensului de mers al mesei port-cutit. - 10 -

`

a) Fig. 4. Chei de comanda : a-

c)

constructie normala ; b- cu lampa de semnalizare si transformator de alimentare a

lampii ; c- cu cheie de blocare.

Fig.5. Lampi de semnalizare : a- elemente componente (1-elementul de baza cu bornele de racord la retea si dulia lampii ; 2inele de etansare ; 3- panoul in care se fixeaza lampa ; 4- decupaj pentru pozitionare ; 5 -eticheta cu functie de rondela de centraj ; solutii constructive. In multe utilizari, comanda automata a opririi motorului de antrenare respectiv inversarea sensului de rotatie a acestuia sau declansarea intr-o anumita succesiune a unui lant de operatii, actionate electric, se realizeaza cu limitatoare de cursa. 6 - bosaje de pozitionare ; 7- inel de etansare si lamp de semjnalizare ; 8- difuzor cu linie de strangere) ; b -aceeasi lampa asamblata ; c -diferite alte

- 11 -

`

Caracteristici tehnice Spre deosebire de butoane si de chei de comanda, care pot fi actionate numai manual, imitatoarele de cursa sunt prin excelenta aparate care realizeaza comenzi automate sub actiunea unui element mecanic din instalatie. Deplasarea acestor elemente este de multe ori foarte lenta ; daca deplasarea contactelor mobile ar fi legata direct de organul de comanda, contactele s-ar uza rapid. De aceea, toate limitatoarele de cursa directe ( cu curenti mari ) au dispozitive de actionare brusca a contactelor, iar cele indirecte exista in ambele variante : cu contact de translatie ( fig.7, a ) si cu contact saritor ( fig.7, b ). Limitatoarele de cursa directe intrerup chear curentul de limentare a motorului ( fig. 6 ). Ele se executa ca aparate de intrerupere in aer sau in ulei, pe