apa-surse, proprietati, alimentare cu apa.doc

download apa-surse, proprietati, alimentare cu apa.doc

of 90

 • date post

  03-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  45
 • download

  4

Embed Size (px)

description

curs despre mediu

Transcript of apa-surse, proprietati, alimentare cu apa.doc

C A P I T O L U L I

Apa n industria alimentar. Surse de ap i alimentarea cu ap

C A P I T O L U L I

APA N INDUSTRIA ALIMENTAR

O aprovizionare cu ap de calitate corespunztoare este o cerin esenial fr de care nu se pot desfura procesele tehnologice din industria alimentar. Nu exist o ramur a industriei alimentare care s nu nregistreze un consum important de ap, fie ca materie prim, fie pentru diverse utiliti.

1.1. Surse de ap i alimentarea cu ap

1.1.1. Surse de ap

n funcie de forma sub care se prezint apa n natur, se deosebesc urmtoarele categorii de surse de ap: ape subterane, ape de suprafa, ape meteorice (atmosferice) i ape srate.

1.1.1.1. Apele subterane

Rezervele de ap subteran s-au format din apa metoric care s-a infiltrat prin straturile permeabile de sol, pn cnd a fost oprit de un strat impermeabil.

n funcie de adncimea la care se gsesc (s-au acumulat) sursele de ap subteran se mpart n surse de adncime i surse freatice.

Sursele de ap de adncime s-au meninut constante de-a lungul timpului i prezint anumite avantaje importante:

- debitul apelor subterane este aproximativ constant;

- au temperatur constant;

- proprietile fizico-chimice sunt aproximativ constante;

- substanele poluante ajung foarte greu n aceste surse de ap din cauza straturilor de sol impermeabil;

- au o valoare a mineralizrii mai ridicat (coninut mai mare de Fe, Mn, Ca, Mg, nitrai, sulfai, etc.);

- se afl sub presiune, facilitnd procedeele de aducere la suprafa.

Rezervele de ap de adncime se pot gsi sub mai multe straturi impermeabile pe care le-a parcurs n timp, datorit fisurilor acestora.

Pentru consumul uman i cel din industria alimentar (cnd intr n reetarul unui produs alimentar) apele de adncime sunt cele mai recomandate.

Sursele freatice de ap se gsesc la diferite adncimi (1-20 m, n funcie de adncimea primului strat impermeabil). Acestea s-au acumulat i se acumuleaz n funcie de regimul precipitaiilor din regiunea respectiv i de infiltraiile ce pot avea loc n vecintatea unor ruri, fluvii, lacuri, etc.

Cu toate c apa meteoric ajunge n apa freatic trecnd prin mai multe straturi de pmnt, cu diferite permeabiliti, asigurndu-se o filtrare natural, sursele de ap freatic pot fi impurificate.

Impurificarea se poate produce n urmtoarele cazuri:

- apa din precipitaii provine din ploi acide;

- apa din precipitaii la nivelul solului se mbogete n materii organice, microorganisme, diferite elemente chimice;

- substanele poluante din apele gospodreti i industriale mpreun cu apa se infiltreaz i ptrund n apa freatic;

- adncimea la care se gsete apa freatic este mic;

- straturile de sol nu pot reine substanele poluante.

Sursele de ap freatic prezint variaii mari de debit i au proprietile fizice, chimice i biologice variabile n timp.

Sunt folosite pentru alimentri gospodreti cu ap, necesitnd cheltuieli mici de forare, dar se pot epuiza n timp, debitul lor depinznd de regmul pluviometric, anotimp, etc.

1.1.1.2. Apele de suprafa

Sunt constituite din apele de adncime care ies la suprafa sub form de izvoare i de acumulrile precipitaiilor atmosferice.

Dup natura provenienei acumulrilor de ap, sursele de suprafa se clasific n:

1. surse naturale:

- ape curgtoare;

- ape stttoare;

- ape stagnate;

2. surse artificiale:

- acumulrile artificiale de ap;

- canalele artificiale.

Dup durata de existen, avem:

- surse permanente (este n general o caracteristic a surselor naturale);

- surse nepermanente (caracteristic a surselor artificiale i a surselor naturale mici);

- surse accidentale (viituri, iroaie).

Sursele de ap curgtoare sunt reprezentate de fluvii, ruri, praie, toreni, viituri i iroaie.

Caracteristicile apelor curgtoare sunt:

- debitul variabil, care depinde de cantitatea de precipitaii czute, de temperatura din regiunea strbtut i de anotimp;

- proprieti organoleptice diferite, care depind de sursele de poluare i de

natura terenului pe care-l strbat;

- proprieti fizice, chimice i biologice variabile n intervale extrem de largi, care depind de debit, precipitaii, sursele de poluare, clima regiunilor strbtute, natura terenului etc.

Temperatura variaz ntre 0.280C; turbiditatea foarte variabil, sub 100 mg sediment/litru la apele de munte i ntre 2500.5000 mg sediment/litru la cele de cmpie; mineralizarea este mai sczut ca la apele subterane, caracterizndu-se ca ape moi.

Apele curgtoare conin urmtoarele gaze: oxigen, azot, bioxid de carbon, metan, hidrigen sulfurat, etc. Apele de munte, care au un curs turbulent conin mai mult oxigen dect cele de cmpie.

n general apele curgtoare conin cantiti mari de substane organice, micoorganisme i prezint mari posibiliti de mpurificare cu substane poluante datorit terenului pe care l strbat i deversrile unor ape reziduale.

Apele curgtoare constituie o surs de alimentare cu ap pentru consum (uman, animal, vegetal, industrial), dup ce n prealabil au fost tratate corespunztor destinaiei.

Sursele de ap stttoare constituie surse importante de ap. Acestea provin din acumulrile de ap n depresiuni naturale, formnd lacuri, mri i oceane.

Apa mrilor i oceanelor, cu toate c reprezint cea mai mare parte din cantitatea de ap de pe glob, prezint caracteristici aparte pentru care nu sunt utilizate ca atare. Mineralizarea este de 25.35 g/l din care: 27..28 g/l reprezint clorura de sodiu i 7 g/l alte cloruri, carbonai i sulfai de calciu i magneziu, sruri de brom, iod, potasiu, etc.

n anumite regiuni ale globului, unde sursele de ap dulce sunt nesemnificative, apa mrilor i oceanelor poate fi utilizat dup o prelucrare corespunztoare, dar costurile sunt ridicate.

Apa lacurilor naturale rmne una din sursele accesibile, prezentnd urmtoarele caracteristici:

- variaii mici de temperatur fa de apele curgtoare;

- cantitate mic de suspensii;

- turbiditate mic;

- cantiti mai reduse de substane organice i microorganisme fa de apele curgtoare;

- procesele de autopurificare se desfoar mai rapid dect la apele curgtoare;

- prezint procese accentuate de dezvoltare a unor organisme care duc la creterea coninutului de fier, mangan, substane organice, care i confer gust i miros neplcut.

Apele stagnate au caracter temporar fiind rezultatul acumulrilor de precipitaii n depresiuni mici. n aceast categorie intr blile i mlatinile care, nu prezint interes, dar pot deveni surse de poluare biologic.

Acumulrile artificiale de ap sunt reprezentate de lacurile de acumulare, formate prin blocarea controlat a cursurilor unor ape curgtoare. Aceste surse de ap prezint avantaje din punct de vedere al debitului (mare i relativ constant), sunt folosite i n alte scopuri (producerea energiei electrice), calitatea poate fi uor controlat i corectat n funcie de destinaia ei.

Cursurile artificiale de ap sunt realizate prin devierea cursurilor naturale ale apelor curgtoare sau provin din lacurile artificiale, prin realizarea unor canale de aduciune n zonele n care sunt necesare surse de ap.

1.1.1.3. Apa atmosferic (meteoric)

Aceast surs de ap este temporar i depinde de regimul precipitaiilor din zona respectiv. Prin circulaia apei n natur, vaporii provenii din diferite

surse (evaporaia de la suprafaa apelor, transpiraia plantelor), condenseaz n atmosfer revenind pe sol sub form de precipitaii (ploaie, zpad).

Avnd n vedere faptul c apa meteoric se impurific n traseul atmosferic prin ncrcarea cu diferite substane organice i minerale, calitatea acesteia depinde de sursele de poluare din zona respectiv. De fapr precipitaiile constituie un fenomen de purufucare a aerului atmosferic.

1.1.2. Proprietile apei naturale

Calitatea apei reprezint un ansamblu convenional de valori ale unor proprieti fizice, chimice i biologice, care difer de la o surs la alta. Dintre acestea doar unele proprieti sunt urmrite n aprecierea calitii apei, prin msurtori de laborator. Valorile admisibile sunt reglementate prin acte normative specifice.

1.1.2.1. Proprietile senzoriale

Proprietile senzoriale sau organoleptice sunt reprezentate de gust i miros, fiind determinate cu organele de sim ale omului.

Gustul apei este rezultatul prezenei n aceasta a substanelor minerale dizolvate. Astfel apa poate avea gust srat (datorat prezenei clorurii de sodiu sau sulfatului de sodiu), amar (datorat prezenei clorurii sau sulfatului de magneziu), dulceag (datorat prezenei sulfatului de calciu), acru (datorat prezenei bicarbonatului sau clorurii de fier) sau acidulat (datorat prezenei bioxidului de carbon).

Mirosul apei este determinat de prezena n aceasta a substanelor organice i a microorganismelor vii de tipul algelor sau protozoarelor.

1.1.2.2. Proprietile fizice

Principalele proprieti fizice ce caracterizeaz apa i care se determin prin msurtori sunt culoarea, temperatura, turbiditatea, temperatura, conduc-tivitatea electric radioactivitatea i reziduul fix.