Anotimpuri Pe Ogoare Si Podgorii

download Anotimpuri Pe Ogoare Si Podgorii

of 8

 • date post

  26-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  243
 • download

  0

Embed Size (px)

description

ppt despre anotimpuri pentru scolari si prescolari

Transcript of Anotimpuri Pe Ogoare Si Podgorii

PowerPoint Presentation

ANOTIMPURI PE OGOARE I PODGORII

Vara pe ogoare Vara se recolteaz grul. El este cultivat peste tot n lu-me. Se recolteaz cnd spi-cele sunt galbene i boabele coapte. Seceratul grului se face manual, cu secera, sau cu combina atunci cnd este mult de recoltat. Floarea-soarelui este o plant industrial, nflorete vara i i rotete floarea du-p soare.

PE OGOAREGhicitoare despre spicul de grulde Emilia PLUGARU

Pe un fir de paie-n gliePinile se coc la soare.Pine mic, aurieCine nu te tie oare?Dac ne gandim un pic,Pinea-nti se coace-n... spic!

La mijloc de varde Emilia PLUGARU

La mijloc de var,Cnd iarb e ars pe dealuri,O mare de aurSe leagn tainic n valuri.Pinica cea nouE viaa de mine,E raza de soareAscuns n grne.

Ghicitoare despre floarea-soareluide Emilia PLUGARU

Galben, rotund, marenflorete parc-i soare,Se nchin-n faa lui,Mndr floarea-soarelui.

PE OGOARE Boabele de gru sunt mcinate la moar i transformate n fin. Brutarul, din fin, ap i drojdie, face un aluat, l coace n cuptor i obine o pine cu miezul alb i coaj aurie. Din fin se mai fac cornuri, covrigi, cozonaci, pr-jituri, paste finoase i alte produse de panificaie. Paiele se folosesc la hrana anima-lelor, ca aternut pentru vite. Boabele de gru se pstreaz n magazii, iar atunci cnd este vorba de o cantitate mare, n silozuri speciale.

Toamna pe ogoare Semnat primvara, de-vreme, porumbul se re-colteaz toamna. tiuleii se recolteaz manual sau cu combina, atunci cnd este mult de recoltat. Tot acum se recolteaz i floarea-soarelui.

PE OGOARE Boabele de porumb sunt mcinate i transformate n mlai, folosit la mmlig. Tot din boabe se fabric ulei i spirt. Po-rumbul se psteaz n hambar (ptul), iar atunci cnd este vorba despre o cantitate mare, n silozuri. Cocenii sunt folosii pen-tru hrana animalelor, iar frunzele uscate (pnui) la meteugul mpletitului. Din mtasea porumbului se face un ceai pen-tru vindecarea bolilor de rinichi. Toamna se recolteaz i floarea-soarelui. Din se-mine sa face ulei, iar tulpinile sunt folo-site drept combustibil. Toamna se ar ogoarele pentru o nou semntur.

Toamna pe podgorii Toamna, odat cu nce-perea anului colar, se re-colteaz i strugurii. Strugurii sunt culei cu mna. Unele soiuri sunt pentru consum, iar altele pentru producerea vinuri-lor. Din soiurile fr semin-e se obin stafidele, iar din semine se extrage ulei pentru alimentaie.

PE PODGORIIStrugurii

Struguri galbeni, aurii,Roii, negri, brumrii,I-a copt toamna sus n vii:Haidei s-i mncm copii!

Ghicitoare despre strugureCiucur verde sau rocatPe arac st agat,Cine este? L-ai aflat?