Anemiile-pediatrie curs

of 56 /56
BOLILE HEMATOLOGICE SI ONCOLOGICE

Embed Size (px)

description

Curs de pediatrie semestrul II

Transcript of Anemiile-pediatrie curs

 • BOLILE HEMATOLOGICE SI ONCOLOGICE

 • SINDROAMELE ANEMICEDefinitie: Scaderea valorilor Hgb si a nr.de hematii sub limitele specifice pt.varsta si sex.Durata medie de viata a hematiei = 120 zile. Zilnic 1% din hematii sunt distruse si inlocuite cu altele noi.

 • Anemia survine cand este alterat echi-librul dintre productia si distrugerea de eritrocite prin:Productie insuficienta de eritrocite si/sau Hgb;Distructie crescuta sau pierdere de hematii;Asocierea celor 2 factori.

 • CLASIFICARE ANEMII I. ANEMII PRIN PRODUCTIE REDUSA DE ERITROCITE SAU HEMOGLOBINAANEMII HIPOPLAZICE (prin insuficienta de productie medulara):acute: - ERITROBLASTOPENIA ACUTA IDIOPATICA; - ERITROBLASTOPENIA ACUTA SECUNDARA.b) cronice: - ANEMIA BLACFAN-DIAMOND

 • ANEMII APLAZICE:congenitale: - ANEMIA APLAZICA FANCONI; - PANCITOPENIA FAMILIALA; - APLAZII MEDULARE DE MALFORMATII.b) castigate: medicamente,agenti fizici, infectii,preleucemii,hemoglobinuria paroxistica nocturna.c) Anemii prin inlocuirea sau sufocarea maduvei (cu celule neoplazice)Proliferari blastice: leucemii acute sau croniceMetastaze medulare: neuroblastom.

 • II. ANEMII PRIN PIERDERE EXCESIVA DE ERITROCITE SI HEMOGLOBINA ANEMII HIPOCROME:ANEMII PRIN CARENTA DE MATERIAL DE PRODUCTIE:ANEMIE FERIPRIVA PRIN CARENTA DE APORT DE FIER;CARENTA DE VITAMINA B12 SI ACID FOLIC (ANEMII MEGALOBLASTICE): primitive: ANEMIE PERNICIOASA BIERMER; BOALA IMERSLUND. secundare.

 • - ANEMII HIPOCROME PRIN PIERDERE DE FIER (posthemoragice acute); - ANEMII PRIN DETURNAREA FIERULUI (boli febrile,stari toxico-septice)b) PRIN TULBURAREA HEMOGLOBINOSINTEZEI forme idiopatice/secundare.

 • ANEMII HEMOLITICE (prin distrugeri excesive ale hematiilor) :Anemii hemolitice ereditare (corpusculare): Prin anomalii de membranaPrin deficit enzimaticPrin anomalii ale Hgb.b) Anemii hemolitice dobandite (extracorpusculare):imunologice: izoimune; autoimune.Neimunologice: idiopatice;secundare: prin factori chimici,fizici,infectiosi.

 • DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL AL CELOR MAI FRECVENTE ANEMII MICROCITARE

  PARAMETRIANEMIA PRIN DEFICIT DE FIER sau TALASEMIAANEMII DIN INFECTII CRONICEHEMOGLOBINA

  VEM N /

  NR. ERITROCITEN /

  FERITINA SERICAN

  CAPACITATEA TOTALA DE LEGARE A FIERULUI (CTLF)N

  SATURATIA TRASFERINEIN

  PROTROMBINA ERITROCITARA LIBERAN

  RECEPTORI TRANSFERINAN

  CONCENTRATIA DE HEMOGLOBINA A RETICULOCITELORNN /

 • ANEMII HIPOCROMEANEMIA HIPOCROMA FERIPRIVA (anemia carentiala) DEFINITIE: este o stare patologica in care scaderea concentratiei de Hb sub 11 g% se datoreaza deficitului de fier. Se va sintetiza insuficient Hb.si va incetini matu-ratia eritroblastica.Este o anemie hipocro-ma,microcitara. Este cea mai frecventa anemie a copilului. Are frecventa maxima intre 6 luni si 2 ani si la pubertate.

 • ETIOPATOGENIE:Aport insuficient de fier apare in urmatoarele conditii clinice:

  alim.artificiala prelungita cu l.v. sau preparate de l.p.care nu sunt imbogatite cu fier;Alim.excesiva cu fainoase (contin fitati care formaeza cu fierul saruri insolubile);Absenta carnii din alim.;Regim vegetarian exclusiv;

 • prematuritate,gemelaritate;diversificare incorecta si tardiva;deficite severe de absorbtie a fierului,in: celiachie,diarei cronice, malnutritie,parazitoze intestinale.Carenta de fier a mamei trebuie cautata sistematic,pe tot parcursul sarcinii.

 • Pierderi de fier prin sangerari mici si repetate ( depletie ferica hemoragica):

  n.n.: sangerari din cordonul ombilical (50 ml echivaleaza cu 500 ml la adult) boala hemoragica a n.n., ligatura precoce a c.o.;Sugar si copil: hernie diafragmati-ca,hernie hiatala,parazitoze intestina-le,alergie la proteinele l.v.,polipi rectali sau polipoze intestinale,b.ulceroasa, menstruatii prelungite,neregulate.

 • Anemii prin consum crescut de fier si deturnarea fierului:

  In infectii cronice si prelungite: osteomieli-ta,TBC,infectii urinare. DIAGNOSTIC: Rezervele martiale ale fatului se constituie in ultimele 2-3 luni de sarcina,prin transfer transplacentar de la mama. La nastere un n.n. eutrofic are in depozite 250 mg Fe,iar la 1 an 450 mg Fe. Un prematur de 1500 g greutate la nastere are 120 mg Fe in depozite.

 • Nevoia zilnica de Fe pt. n.n. la termen: 1mg/kg/zi.La prematur: 2-5 mg/kg/zi.

  SEMNE CLINICE: sunt nespecifice: oboseala la supt,apatie,adinamie, somnolenta sau iritabilitate,anorexie, apetit capricios,febra sideropenica, infectii trenante,transpiratii abundente, curba ponderala stationara,turgor flasc,retard psiho-motor,unghii plate,

 • tegumente palid-albe,par uscat si friabil,tahicardie,sufluri sistolice apicale,limba lucioasa,stomatita angulara. EXAMENELE DE LABORATOR:Hb este ,de obicei sub 10 mg/dl; hematocrit sub 35%;Parametrii eritrocitari: CHEM sub 26%

  VEM sub 80 mm = hipocromie si microcitoza.

 • Reticulocite N/usor ;Frotiu de sange periferic:f.important in anemia feripriva: hipocromie,micro-citoza,poikilocitoza,anizocitoza.In formele severe: anulocite si hematii in semn de tras la tinta. Fe seric este ;Medulograma: rar necesar.Daca s-a efectuat va arata celularitate bogata cu eritroblasti mici,crenelati. Coloratia PEARLS :absenta Fe din depozite.

 • TRATAMENTUL:TRATAMENT PROFILACTIC:- Se va incepe din perioada prenatala: toate gravidele care dupa luna a 5-6-a de sarcina au Hb sub 12 g% si hematocritul sub 40% vor urma un regim alimentar bogat in fier si o suplimentare terapeutica cu fier,in doza de 50-100 mg/zi.- Ligatura c.o. la n.n. se va face dupa incetarea pulsatiilor;

 • La sugarii alimentati artificial, diversifi-carea se va initia precoce ,la 3-3,5 luni.Se va adauga la supa de zarzavat carne mixata,galbenus de ou,ficat;Prematurii,dismaturii si cei nascuti din mame cu carenta martiala demonstra-ta + copiii cu hemoragii la nastere vor primi o profilaxie sistematica cu Fe oral incepand de la varsta de 2 luni 1 an: 0,5-1 mg/kg/zi de Fe elemental.

 • TRATAMENT CURATIV:Tratament cu preparate de Fe cu administrare ORALA:5-6 mg/kg/zi,timp de 6-8 saptamani;Preparate: Ferronat - suspensie de 100 ml; - contine fumarat feros 3g/100ml; - 5 ml contin 150 mg fumarat feros,respectiv 50 mg Fe elemental.

 • Ferrum Haussman - contine polimalto-zat de hidroxid de fier trivalent; - 1 ml solutie =50 mg Fe; Fer-sol sol.de citrat de fier colina; - 1 ml sol.= 200 mg citrat de fier colina = 24 mg. fier elemental. Eficienta terapiei cu preparate cu fier se controleaza prin aparitia crizei reticulocitare = cresterea nr.reticulo-citelor intre a 5-a si a 10-a zi de trat.

 • Dozele mari de Vitamina C favorizeaza absorbtia Fe. Efecte secundare ale terapiei orale cu Fe: varsaturi,scaune diareice,colici abdominale (se intrerupe terapia). In caz de eficienta terapeutica dovedi-ta,dupa revenirea la normal a Hb si Ht, se continua trat.inca 4-6 sapt. pt.a reface depozitele de Fe.

 • RASPUNSUL LA TRATAMENTUL CU FIER

  TIMPUL DE LA ADMINISTRAREA FIERULUIRASPUNS12 24 OREINLOCUIREA DEFICIENTEI DE FIER LA NIVELUL ENZIMELOR INTRACELULARE; SCADEREA IRITABILITATII; CRESTEREA APETITULUI36 48 ORERASPUNS DIN PARTEA MADUVEI; HIPERPLAZIE ERITROIDA48 72 ORERETICULOCITOZA (MAXIM ZIUA 5 7)4 30 ZILECRESTEREA NIVELULUI HEMOGLOBINEI1 3 LUNIINLOCUIREA DEPOZITELOR DE FIER

 • 2. Terapia parenterala cu Fe:Rar se aplica in pediatrie;Indicatii majore: tulburari severe de absorbtie,malnutritie severa cu tole-ranta digestiva scazuta,neglijarea administrarii orale,sangerari cronice, intoleranta digestiva a medicamente-lor cu adm.orala.Se foloseste preparat de fier polimal-tozat: f.de 2 ml cu 100 mg Fe, 0,5-1ml/priza, la interval de 2 zile, i.m.

 • 3. Transfuzia de sange sau masa eritrocitara in anemiile f.grave, cu Hb sub 7g%,sau in cazul anemiilor din infectiile severe ale copilului in care exista pericol de IC. Se foloseste masa eritrocitara izogrup,izo-Rh, in doza de 10 ml/kg/ transfuzie.

 • ANEMII PRIN INSUFICIENTA MEDULARA DEFINITIE: reprez.incapacitatea maduvei de a produce un nr.suficient de hematii pt.a compensa pierderile fiziologice. Anemiile aplazice pot fi acute sau cronice. Cele acute sunt rare. In cadrul celor cronice se descriu 2 tipuri de anemii cu transmitere genetica, specifice copilului:

 • Anemia BLACKFAN-DIAMONDAnemia aplazica FANCONI (este o anemie asociata cu sdr.plurimalfor-mativ).

  ANEMIA HIPOPLASTICA CONGENITALA BLACKFAN-DIAMONDAfecteaza electiv linia eritrocitara;Este specifica sugarului;Transmitere autozomal-recesiva sau dominanta.

 • PATOGENIE:se presupune a fi o anomalie a celulelor suse ale liniei eritroblastice sau/si incapacitatea maturarii eritroblastilor din maduva.CLINIC:- debut: in primul semestru de viata.Sdr.anemic: paloare cutaneo-mucoasa progresiva,lipotimii,tahicardie,dispnee,s.s, Sdr.infectios: febra,paloare,infectii repetate, trenante.Caracteristic: absenta hepatomegaliei, adenopatiei,icterului si manifestarilor hemoragice.

 • PARACLINIC:Anemie severa normocroma,normo-citara,aregenerativa.Reticulocite 0Hb fetala prezentaNr.hematii sub 2.000.000/mmLeucocite si trombocite in nr.normalMedulograma: absenta precursorilor eritroblastici.Hemosiderina medulara si eritropoietina serica sunt in exces.

 • EVOLUTIA: cronica cu agravare progresiva si deces in 1-4 ani prin infectii si hemoragii. TRATAMENT: paleativ:DE ELECTIE: corticoterapie (prednison) de lunga durata (luni,ani) cu care se obtin remisiuni stabile in aprox.50% din cazuri. masa eritrocitara in cazurile de anemie severa;

 • Trat.chelator cu Desferioxamina (desferal) la bolnavii transfuzati cornic si dupa varsta de 4-5 ani.Splenectomia NU - doar in hipersplenism;- Dupa mai multi ani de remisiune spontana sau indusa medicamentos unele cazuri dezvolta leucemie.trat.infectiilor cu antibiotice.Singurul trat.eficient: transplant de maduva osoasa.

 • ANEMIA CONSTITOTIONALA FANCONITransmitere autozomal recesiva;Debut tardiv;Boala asociaza anomalii cromozomiale (fragilitate cromozomiala) si are caracterele starilor preleucemice. CLINIC : - debut tardiv -5-12 aniPaloare progresiva;Manifestari hemoragice (purpura);Manifestari infectioase.Constant : retard staturo-ponderal.

 • CARACTERISTIC: prezenta sdr.pluri-malformativ: semne cutanate,pete hiper-pigmentate (caf-au-lait), anomalii schele-tice (hipoplazia sau aplazia radiusului, absenta sau implantarea vicioasa a policelui),malformatii viscerale (cardiace, oculare,renale).PARACLINIC:

  hemograma:pancitopenie progresiva;Anemie normocroma,macrocitara;Reticulocite /0.Hemoglobina fetala prezenta.

 • Mielograma rare elemente eritroblastice, cu anomalii ale mitozelor;

  Oprirea in maturatie a seriei mieloblastice, absenta megacariocitelor.

  TRATAMENT DE ELECTIE: androgenoterapie (danazol, oxymetolon) .Se adm.timp indelungat (luni,ani).Se amelioreaza eritropoieza,dar NU si trombocitopoieza sau granulocitopo-ieza.

 • Alte tratamente folosite: puls-terapie cu METIL-PREDNISOLON; transplant medular alogenic,trat.cu Ig pt.neutropenie. EVOLUTIA: Deces in 50%din cazuri in 2-4 ani de la debutul clinic al bolii,prin transformarea neoplazica. COMPLICATII: infectioase,hemoragice.

 • ANEMII APLASTICE SAU HIPOPLASTICE PRIN INVADARE SAU SUFOCARE MEDULARA - INVADARE MEDULARA:Hemopatii maligne: leucemii, limfoa-me, neuroblastom;Tezaurismoze: glicogenoze, mucopolizaharidoze;Histiocitoza cu celule Langerhans.

 • - SUFOCARE MEDULARA:Osteopetroza;Mielofibroza (f.rara la copil).

  Tratament: transfuzii repetate, corticoterapie, splenectomie si trat.bolii de baza.

 • ANEMII HEMOLITICEANEMII HEMOLITICE CONGENITALEANEMII PRIN DEFECTE ALE MEMBRANEI ERITROCITARE MICROSFEROCITOZA EREDITARA MINKOWSKI-CHAUFFARD- Cea mai frecventa anemie hemolitica ereditara, fara anomalie a Hb;- Debut la varste diferite,de la varsta de nn pana la varsta de scolar;caracteristic: deformarea sferica a hematilor ce vor fi recunoscute de catre splina ca anormale si distruse pasiv rezistenta foarte scazuta si autohemoliza foarte crescuta.Transmitere autozomal-dominanta.

 • Manifestari clinice:

  Debut : - frecvent in per.neonatala prin icter hemolitic,anemie si splenomegalie = criza acuta de deglobulizare. - la copilul mare debut ori insidios,ori criza hemolitica acuta (deglobulizare): febra,icter cu BI crescuta,splenomegalie,dureri abdominale. Intre crizele hemolitice nu exista anemie si icter. Splenomegalia poate fi singurul semn prezent in copilarie.

 • Evolutie: - asimptomatic; - cu crize hemolitice acute (deglobuli-zare) declansate de infectii (angine,rinofaringi-te); - cu crize hipoplastice sau aplastice (aplazie medulara tranzitorie eritroblastica sau crize aplastice Owren), semnalate de leucope-nie,trombocitopenie, reticulocitopenie aparute dupa o criza hemolitica severa.Se remit spontan in 7-10 zile.- Tablou clinic de colecistita acuta la copil prin litiaza biliara (calculi de bilirubinat de calciu)

 • Diagnostic de laborator:Anemie microcitara normocroma;Hb,nr.de hematii normale sau usor scazute.CHEM VEM Reticulocite crescute peste 0,8%Nr.de leucocite si trombocite N , cu exceptia crizelor aplastice.Frotiu de sange periferic: = dg.pozitiv : microsferocite (hematii hipercrome,omogen colorate,forma sferica) in proportie de 20-50%;Rezistenta globulara osmotica

 • Testul de autohemoliza testul Dacie este foarte Electroforeza Hb si testul Coombs sunt N.Scintigrama splenica arata ca splina este locul de electie al distrugerii hematiilor.Medulograma : hiperplazie eritroida tipicaBI - Sideremia - (in cursul crizelor hemolitice).

 • Diagnostic diferential: La nn. icter prin incompatibilitate de grup sangvin sau Rh - anemia hemolitica prin deficit de G6PD eritrocitara.- La copilul mare: hepatita acuta virala (icter, febra, dureri abdominale).Tratament :La nn.: exsanguinotransfuzia (la Bb peste 20 mg/dl)In crizele acute de deglobulizare sau in crizele aplastice MER izogrup,izo-Rh obiectivul este obtinerea unei Hb peste 8 g/dl.

 • Tratament de electie: SPLENECTOMIA . Se va practica dupa varsta de 3-4 ani sau cat mai tarziu posibil.

  Este obligatorie cand:- Crizele de hemoliza sunt foarte frecvente(lunar);Refacerea hematologica dupa transfuzie este nesatisfacatoare;Copilul are modificari scheleticeIntraoperator vor fi cautate spline accesorii sau daca exista litiaza biliara.Postsplenectomie: risc de hiperplachetoza si de infectii tip septicemic,cu evolutie posibil mortala, rapida.

 • Obligatoriu la copiii splenectomizati:

  Vaccinari din programul national de vaccinari + vaccin antipneumococic,antimeningococicsau anti-Haemophilus.

  B. DEFICITUL DE GLUCOZO-6-FOSFAT DEHIDROGENAZA (G6PD) ERITROCITARAEste o enzimopatie eritrocitara ereditara;Transmitere X linkata;Are expresie clinica completa la baieti (homozigoti) si la fetele homozigote. Fetele heterozigote sunt asimptomatice,dar purtatoare ale tarei.

 • Este raspandita in tarile din jurul Marii Meditera-ne si in Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est (se suprapune peste aria de raspandire a malariei). Mecanismul hemolizei: criza hemolitica este declansata de contactul cu substante sau medicamente cu actiune oxidanta. In conditiile unei activitati enzimatice scazute (determinata genetic),intraeritrocitar,apar produsi de degradare oxidativa a hemoglobinei,care precipita intracelular,favorizand distructia prematura a eritrocitelor (hemoliza).

 • Manifestari clinice: Intre crizele hemolitice,bolnavul nu are semne de boala si este normal d.p.d.v.hematologic. In perioadele hemolitice (induse de substante cu actiune oxidanta) nr.de hematii si cant.de Hb scad brutal (Hb < 5 g/dl). Apare paloare subicterica specifica crizelor hemolitice. Daca hemoliza a fost foarte brutala ,cu hemoliza intravasculara,se instaleaza hemoglobinuria. Puseul hemolitic este cel mai frecvent autolimitat In formele cu deficit enzimatic foarte sever autolimitarea hemolizei nu este sigura.

 • Severitatea puseului hemolitic depinde de gradul de deprimare a activitatii enzimaticeDoza de medicament sau substanta oxidanta inductoare: - antipiretice: aspirina,fenacetina; - sulfamide:sulfizoxazol,sulfanilamida - acid nalidixic,nitrofurantoina; - naftalina; + - vitamina C,vitamina K sintetica; anilina,clorochina,chinina,quinacrina (antimala-rice). Ca urmare,aceste medicamente si substante vor fi evitate la copiii cu deficit de G6PD eritrocitara.

 • Exista infectii virale ce pot declansa hemoliza (gripa,hepatita,mononucleoza infectioasa);Inhalarea de polen si ingestia boabelor de fasole specie vicia fava pot declansa o criza hemolitica prin deficit enzimatic genetic existentParaclinic: In timpul crizei hemolitice:Hb brutal;Nr.de reticulocite creste;Nr.de leucocite si tromb. raman nemodificate;Frotiu de sange periferic: anemie nromocroma, normocitara,prezenta de corpusculi Heinz.BI poate creste;

 • Diagnosticul pozitiv: determinarea cantitativa a enzimei G6PD (N = 6,63+/-1,10 UI /g Hb).

  Tratamentul crizei hemolitice este substitutiv: transfuzie de sange izogrup,izoRh,asigurarea diurezei. Profilactic: se evita contactul cu medicamente sau droguri cu actiune oxidanta.

  C. HEMOGLOBINOZE. SINDROAME TALASEMICE

 • SINDROAME TALASEMICEReprezinta un grup de anemii hemolitice corpusculare , in care exista un defect de sinteza a unuia dintre cele doua lanturi globinice .Molecula de Hb. este alcatuita din hem si 4 lanturi polipeptidice care constituie globina ( 2 lanturi si 2 lanturi non : , , , ) .Astfel , in talasemie avem un defect cantitativ de sinteza a lanturilor ( talasemie ) sau a lanturilor ( talasemie ) .

 • Continuindu-se sinteza normala a lanturilor neafectate , acestea se acumuleaza si precipita sub membrana eritrocitara , conducind la distrugerea hematiei .Severitatea bolii este direct proportionala cu cantitatea catenelor ramase libere .Sindroamele talasemice se transmit autozomal recesiv : Homozigotii prezinta forme manifeste de boala (talasemia majora ) Heterozigotii prezinta o forma mai blinda de boala in 30% din cazuri sau sunt asimtomatici ( talasemia minora )

 • Manifestari clinice in talasemia majora ( b. Cooley ) . Apar inca din primele 6 luni de boala.a)Paloare cutaneo - mucoasa progresiva si lenta b) Anorexie c)Subicter conjunctivald)Hepatosplenomegalie e)Manifestari osoase : craniu inalt , gingii si oase malare proeminente , dentitie malimplantata , baza nasului largita .f) Hipoxia cronica determina : suferinta nervoasa periferica cu hipotrofie musculara , afectarea cresterii , dezvoltare mentala influentata .g)Anemia determina tahicardie si insuficienta cardiaca .h)Hemocromatoza si I.C. determina cardiomegalie

 • Examene Paraclinice 1.Anemie severa ( 5 8 g/dl 2 g/dl).2.Frotiul de singe periferic evidentiaza hematii ,,in semn de tras la tinta , hipocrome.3.Nr. leucocite :30 35000/mm.4.Eritroblasti datorita eritropoezei extramedulare5.Reticulocite = 2 8 %. Talasemia este o anemie hipocroma hipersideremica hiporegenerativa.6.Electroforeza hemoglobinei :Hb.F sau Hb.A.7.Rg.craniu : ingrosarea diploiei, spiculi radiali

 • TratamentTransfuzii repetate de masa eritrocitara care sa mentina Hb.>9g/dl(la maxim 4 sapt.).2.Chelatoare de fier (Desferal)3.Splenectomia dupa virsta de 5 ani reduce necesitatea transfuziilor .4.Transfuzia de hamatii tinere .5.Transplantul de maduva osoasa (celula stem).6.Terapia genica .Prognosticul e grav ; rar exista supravietuiri pina la virsta adolescentei.

 • CLASIFICAREA ANEMIILOR DUPA VEM SI NR.RETICULOCITE