ANALIZĂ TEHNICĂ

download ANALIZĂ TEHNICĂ

If you can't read please download the document

 • date post

  14-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  31
 • download

  0

Embed Size (px)

description

ANALIZĂ TEHNICĂ. ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Prof. univ. dr. GABRIELA ANGHELACHE. Analiza tehnică. Principiul de baz ă : evolu ţ ia pre ţ urilor în trecut poate s ă indice posibilele mi ş c ă ri ale acestora în viitor . - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of ANALIZĂ TEHNICĂ

 • ANALIZ TEHNICACADEMIA DE STUDII ECONOMICEProf. univ. dr. GABRIELA ANGHELACHE

 • *Analiza tehnicPrincipiul de baz: evoluia preurilor n trecut poate s indice posibilele micri ale acestora n viitor.Preul este dat de rezultatul final al combinaiei tuturor factorilor ce acioneaz asupra pieei.Elemente necesare pentru a realiza o analiz tehnic:preul (deschidere, maxim, minim, nchidere)volumul (numr de valori mobiliare, de contracte)numr de poziii deschise pentru derivate.

 • *Graficul linie

 • *Graficul tip bar

 • *Caracteristicile unui grafic tip barGraficul bar ofer o multitudine de informaii: preuri maxime, minime, preuri de nchidere i de deschidere, precum i informaii despre volatilitatea cursului att n cadrul unei edine de tranzacionare ct i pe ansamblu.Pe termen scurt este i mai evident utilitatea acestui tip de grafic care ne poate oferi un istoric destul de fidel al modului de a reaciona al cursului bursier la toate evenimentele din piaa de capital i din economie, n general.

 • *Graficul tip bar

 • *Graficul tip lumnare - Candelstick

 • *Caracteristicile unui grafic tip lumnareCorpul lumnrii este un dreptunghi vertical ale crui limite sunt date de preurile de nchidere i de deschidere ale zilei (intervalului) respective. Mrimea corpului reprezint diferena dintre cele dou preuri.Culoarea corpului reprezint evoluia preului: pozitiv (dreptunghi alb lumnare goal) sau negativ (dreptunghi negru lumnare plin). De obicei, se utilizeaz perechi de culori cum ar fi alb-negru sau verde-rou pentru a reprezenta creterea-scderea.Umbrele lumnrii sunt barele verticale dispuse pe linia median a dreptunghiului, dar n afara acestuia i reprezint preurile extreme (maxime i minime) ale zilei respective.

 • *Trenduri. Linii de trendTrendul ascendent este prin definiie o succesiune de preuri minime i maxime n cretere. Trendul poate fi considerat ascendent i dac numai minimele sunt n cretere.Trendul descendent este prin definiie o succesiune de preuri minime i maxime n scdere. Trendul poate fi considerat descendent i dac numai valorile maxime sunt n scdere.Trendurile ascendente i cele descendente se mai definesc i ca linii de trend. n cazul trendului ascendent linia de trend se traseaz unind minimele barelor de pre. Pentru un trend descendent se unesc maximele barelor.Trendul neutru - oscilaia preului ntre un prag superior (rezisten) i unul inferior (suport).

 • *Trendul general evoluie lunar

 • *Trend mediu evoluie zilnic

 • *Formaiuni grafice evoluie zilnic

 • *Indicatori de analizPragul de suport valoarea la care cererea e suficient de puternic pentru a opri preul din trendul de scderePragul de rezisten valoarea la care oferta e suficient de puternic pentru a opri preul din trendul de cretereOscilatorul Stochastic - reprezint o indicaie a intensitii (triei) unei schimbri/variaii de pre i arat raportul n care se afl preul de nchidere pentru ziua curent fa de minimul i maximul din perioada selectatBenzile Bollinger - permit investitorului s analizeze volatilitatea i valorile relative de pre pentru o aciuneAcumulare/Distribuie indicatorul ia n calcul i volumele de tranzacionare, pornind de la premisa c volumul precede preul. ncearc s anticipeze micrile pieei pe baza corelaiei cu numrul de aciuni tranzacionate

 • *Indicatori de analizOscilatorul ADX (Average Directional Index) - are menirea de a arta ct de puternic e un trend fie c e trend negativ sau pozitiv. Indicatorul se folosete n special pentru confirmarea semnalelor date de ali indicatori.Indicatorul i oscilatorul Aroon - este destinat s semnaleze apariia unui nou trend. Indicatorul Aroon se folosete pentru a determina dac aciunea e pe un trend sau nu i ct de puternic este trendul. Aroon este folosit n dou forme: de indicator i de oscilator.Mediile mobile sunt calculate n mod simplu (SMA) sau exponenial (EMA) fiind foarte uor de interpretat. Acestea sunt utilizate la identificarea i confirmarea unui trend, precum i a nivelurilor de suport i rezisten

 • *Funciile indicatorilorFunciile indicatorilor sunt:De alert atrag atenia asupra micrilor de pe piaDe anticipare anticipeaz anumite micri de pe pia, cu scopul de a avertiza investitorul asupra anumitor riscuri posibileDe confirmare indicatorii.Indicatori de anticipare: Relative Strength Index (RSI), Oscilatorul Stochastic, Williams R%, etc.Indicatori de urmrire: medii mobile simple i exponeniale (SMA i EMA), Moving Average Convergence Divergence (MACD).

 • *Suportul i rezistenaPalierul format ntre cele dou nivele este i intervalul de variaie a cursului aciunii. n timpul unor micri brute pe pia, cele dou praguri pot fi ptrunse, stabilindu-se alte nivele ale acestora.

 • *Benzile Bollinger

 • *Benzile Bollinger Ne-am propus s apreciem volatilitatea aciunilor, precum i momentele de schimbare brusc a trendului. Aceste obiective sunt foarte uor de ndeplinit cu ajutorul Benzilor Bollinger. Am marcat prin cercuri momentele n care benzile se ngusteaz foarte mult, mai precis, indic o schimbare de trend, ns nu indic i sensul modificrii. Cu dreptunghiuri sunt subliniate zonele n care benzile se lrgesc foarte mult, volatilitatea crescnd foarte mult, pentru ca apoi s scad pn n urmtoarea zon ngust cu volatilitate redus. Cele patru momente marcate cu cercuri reprezint volatiliti foarte sczute, anticipnd o schimbare a trendului. Cu ct benzile sunt mai late, cu att i volatilitatea este mai crescut. Cele dou dreptunghiuri subliniaz momente de volatilitate ridicat, respectiv cele n care se manifest un trend, fie el cresctor sau nu.

 • *Oscilatorul StochasticOscilatorul este folosit pentru determinarea momentelor de supra-vnzare i supra-cumprare, respectiv momentele de inversare a trendului. Observm c sunt dese aceste semnale, respectiv trecerea indicatorului peste linia de 80 (supra-cumprare cursul crete foarte mult) i trecerea indicatorului sub linia de 20 (supra-vnzare cursul scade foarte mult). Totui, aceste semnale sunt multe i deseori slabe deci, de nencredere pentru investitori.

 • *Oscilatorul StochasticOscilatorul este mai util pentru speculatori, analiza sa pe termen scurt dnd mai multe informaii concrete dect cea pe termen lung care este destul de fluctuant. n principiu, semnalele de vnzare/cumprare sunt atunci cnd cele dou linii ale oscilatorului se intersecteaz. n graficul prezentat este o analiz pe termen scurt a oscilatorului cu ajutorul cruia am identificat dou semnale, unul de cumprare i unul de vnzare.

 • *Oscilatorul i Indicatorul Aroon

 • *Oscilatorul i Indicatorul AroonOscilatorul Aroon indic tria trendului, precum i semnul acestuia (pozitiv sau negativ), dup cum cele dou linii evolueaz n acelai sens sau se intersecteaz.La fel ca i oscilatorul stochastic, oscilatorul Aroon este foarte util speculatorilor, analiza lui fiind mai clar pe termen scurt deoarece, pe termen lung, semnele acestuia sunt multiple i uneori neltoare. Cu gri este reprezentat linia Aroon Down i cu albastru nchis Aroon Up. Dup cum se tie, acest indicator are o ntrziere de cteva perioade de tranzacionare din cauza modului de calcul, ceea ce i reduce din avantajele oferite, ns poate fi folosit pentru confirmarea altor indicatori care nu prezint delay.Cu ct liniile Aroon sunt mai deprtate de linia 50, cu att trendul este mai puternic, iar dac cele dou linii evolueaz mpreun, avem un moment de consolidare i nicio prezen a vreunui trend. n graficul prezentat observm marcate cu dreptunghiuri perioadele n care nu se manifest niciun trend, iar cu cercuri momentele n care trendul se inverseaz.

 • *Mediile mobileCele dou medii mobile reprezentate pe grafic (EMA(30); EMA(60)) sunt aproximativ identice cu evoluia cursului bursier. Mediile se distaneaz de evoluia cursului bursier, o dat cu creterea volatilitii aciunii.

  *