Analiza Economico-financiara Pe Baza Bilantului

Click here to load reader

 • date post

  18-Apr-2017
 • Category

  Documents

 • view

  253
 • download

  9

Embed Size (px)

Transcript of Analiza Economico-financiara Pe Baza Bilantului

VIII

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL

SPECIALIZAREA CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE BUCURESTI

CENTRUL TERITORIAL BUCURESTIPROIECT DE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA A UNEI INTREPRINDERI

PE BAZA BILANTULUI CONTABIL

STUDENT,

AN III I.D. BUCURESTICUPRINSCAPITOLUL I

Aspectele teoretice generale ale analizei economico-financiare a ntreprinderii......31.Definirea, continutul Analizei Financiare 3 2. NOIUNE I FUNCIILE BILANULUI CONTABIL...6CAPITOLUL IISTRUCTURA BILANULUI CONTABIL...10CAPITOLUL III

NORME DE NTOCMIRE, CERTIFICARE, VERIFICARE SI ANALIZ A BILANULUI CONTABIL153.1. NTOCMIREA BILANULUI173.2. Analiza activitii economico-financiare pe baza bilanului contabil.193.3. CONCEPTUL DE RENTABILITATE. RATA DE EXPRIMARE A RENTABILITATII...213.4. Capacitatea de plat. Solvabilitatea . Lichiditatea . Bonitatea 22CAPITOLUL IV

prezentarea sistemului informatic existent in cadrul unei INTREPRINDERI ...24 4.1 ETAPELE PARCURSE IN PROIECTAREA UNUI SISTEM INFORMATIC

STUDIU DE CAZ 30BIBLIOGRAFIE ..34CAPITOLUL I Aspectele teoretice generale ale analizei economico-financiare a ntreprinderii1.Definirea, continutul Analizei Financiare

Analiza financiar ca fiind un studiu metodic al situaiei i evoluiei unei ntreprinderi privind structura sa financiar i rentabilitatea, pornind de la bilan, contul de rezultat i de la toate celelalte informaii oferite de ntreprindere sau care pot fi obinute referitor la ntreprindere i viitorul su.

Analiza econmico-financiar constituie un instrument managerial care contribuie la cunoaterea situaiei financiare a ntreprinderii, a factorilor i cauzelor care au determinat-o n vederea fundamentrii obiectivelor strategice de meninere i de dezvoltare a ntreprinderii ntr-un mediu concurenial. Prin intermediul analizei economico-financiare, se stabilesc punctele forte i punctele vulnerabile ale gestiunii, avnd la baz anumite norme i criterii, se d o explicare a cauzelor obinerii unor rezultate nesatisfctoare i se propun msuri de mbuntire a lor.

Parte component a analizei economico-financiare, analiza financiar este inclus n categoria analizelor cu scop special, care a aprut i s-a dezvoltat mai ales n ultimii 20 de ani i se afl ntr-o evoluie permanent. Printre factorii care au impus i stimulat dezvoltarea i perfecionarea analizei financiare pot fi amintii: dezvoltarea societilor anonime pe aciuni; creterea rolului bncilor i instituiilor financiare n economie.

Dac primele analize financiare efectuate de ctre acionarii societilor anonime se limitau doar la verificarea unor echilibre financiare suficiente pentru asigurarea rambursrii mprumuturilor acordate de bnci, indiferent de evoluia situaiei financiare a ntreprinderii, criteriul principal de acordare a creditelor rmnea doar situaia patrimonial a ntreprinderii. Analiza financiar se limita doar la studiul unor rate financiare privind solvabilitatea ntreprinderii.

n cazul n care se punea problema maximizrii profitului sau beneficiilor nu erau vizate beneficiile contabile, deoarece conceptele economic i contabil pentru profit erau foarte diferite, iar metodele contabile conduceau la rezultate variabile n funcie de metodele de evaluare sau de amortizare folosite.

Acest mod de abordare s-a dovedit limitat, ceea ce a impus o abordare modern a analizei financiare, care tinde s devin un sistem de tratare a informaiei apt s ofere managerului datele necesare adoptrii deciziilor financiare. Rolul acestei discipline a crescut, n sensul c ea nu se limiteaz numai la date financiare, dar integreaz date economice i bursiere, iar rezultatele analizei sunt integrate n modele financiare necesare elaborrii previziunilor.

Evoluia analizei financiare n ultimii ani este datorat mai multor cauze:

1. Tendina de concentrare a ntreprinderilor a condus la dezvoltarea investiiilor de talie mare, a cror rentabilitate se ntinde pe mai muli ani, ceea ce a impus bncilor i instituiilor financiare elaborarea i folosirea unor metode de analiz mai perfecionate n vederea acordrii sau refuzului unor credite.

2. Imposibilitatea bncilor de a cere garanii pentru a-i acoperi riscul de non-plat le-a obligat s pun la punct analize ale riscului economic i financiar, deoarece noiunea de lichiditate a devenit insuficient pentru angajamentele pe termen lung.

3. Dezvoltarea mijloacelor moderne de finanare a impus aprofundarea studiului echilibrelor financiare i a costului capitalului, indiferent de proveniena lui.

4. Constrngerile politicii creditului, ratele nalte ale dobnzii, inflaia, variaiile cursului de schimb au acutizat problemele financiare ale ntreprinderii.

5. Dezvoltarea internaional a societilor a condus la cutarea unor tehnici adaptate pentru efectuarea de comparaii ntre situaiile financiare i contabile ale diferitelor ri.

Evoluia analizei financiare vizeaz adaptarea obiectivelor sale cerinelor diverilor utilizatori n funcie de aspectele specifice domeniului de interes. Principalii utilizatori ai analizei situaiilor financiare sunt: gestionarii, acionarii actuali si poteniali, creditorii, personalul ntreprinderii, organele fiscale, analitii financiari. Aceste categorii de utilizatori pot adopta decizii privind: gestiunea ntreprinderii, cumprarea sau vnzarea de titluri, acordarea sau refuzul unui credit, achiziia total sau parial a ntreprinderii.

Finalitatea analizei financiare se concretizeaz n diagnosticuli financiar, parte distinct a diagnosticului economico-financiar, orientat n special spre funciunea financiar-contabil a ntreprinderii. Efectuat n interiorul ntreprinderii - analiza intern sau din exterior de ctre organisme specializate, financiar-bancare, sau de specialiti independeni (analiti financiari) - analiza extern conduce la diagnosticul financiar intern sau extern, cu obiective specifice diverilor utilizatori.

Structurile calitative folosite pentru modelarea situatiei patrimoniului sunt cele de activ si pasiv Ele se explica si definesc simultan prin prisma ecomnomicului, juriticului si financiarului.

Din punct de vedere juridic activul, prin compozitia lui grupeaza elementele in bunuri reale si creante(drepturi asupra persoanelor)iar pasivul in capital propriu si datorii.

Prin prisma economica in subdiviziunile activului si pasivului trebuie sa se faca distinctie intre structurile privind activitatea de imvestitie si activitatea de exploatare,astfel activul se imparte in activ de imvestitie si in activ de exploatare (stocuri creante ,lichiditati), iar pasivul in capitaluri si datorii, din care, datorii financiare si datorii de exploatare.

Perspectiva financiara grupeaza activele in fuctie de lichiditatea acestora , iar pasivul, in functie de exigibilitatea lor (termen de plata).

Astfel putem deprinde in structura activului active durabile stocuri active realizabile si disponibile(lichiditatii)iar cea a pasivului in capitaluri permanente (pe termen lung )si pe termen scurt.In situatia in care obiectul modelarii bilantiere este fundamentat pe categoria resurse economice ,activul desemneaza utilizarea resurselor in activitatea economica sau sociala iar pasivul , originea resurselor(provenienta acestora).

In cadrul activului sunt delmitate utilizari permanente sau durabile de resurse sub forma de bunuri de investitie , utilizari temporare sau curente sub forma de stocuri ,creante si valori mobiliare de plasament.

Pasivul prin structura sa delimiteraza cele trei modalitati de formare a resurselor si anume:

Resurse permanente sau pe termen lung ,furnizate de proprietar (individual sau asociatii), resurse temporare curente,asigurate de terti (furnizori, banci, obligatari), si resurse rezultat,sub forma profiturilor realizate in cadrul fiecarui exercitiu financiar.

Astfel, privind in genere, putem spune ca activul, prin componena sa evidentiaza destinatia si lichiditatea bunurilor economice, iar pasivul clasificarea surselor de finantare in functie de modul de constituire (surse proprii-straine)si exigibilitatea lor.

Analizat prin prisma teoriei modelarii, bilantul contabil este simultan un model structural si global, prin intermediul caruia se asigura o reprezentare a patrimoniului pornind de la partile sale componente catre caracteristicile de ansamblu.

Astfel in cadrul bilantului contabil patrimoniul este reprezentat prin prisma activului si pasivului, in cadrul activului, elementele multimii de activ fiind grupate in raportul destinatiei bunurilor economice utilizate si gradul de lichiditate in active imobilizate,circulante, si active de regularizare si asimilate .La randul lor activele imobilizate sunt diferentiate in imobilizari necorporale corporale si financiare ,cele circulantre sunt impartite in raport de forma pe care o imbraca in stocuri de productie in curs de executie ,creante ,plasamente si disponibilitati banesti.

Cat priveste pasivul, elementele multimii de pasiv sunt grupate in raport de caile de formare a surselor de finantare in capitaluri proprii,provizioane pentru riscuri si cheltuieli si pasive de regularizare precum si in functie de gradul lor de exigibilitate, permanente si curente.

Dispunerea activului in cadrul bilantului contabil este de regula cea imversa lichiditatii activelor, de la cele mai putin lichide, cum sunt imobilizarile necorporale, pana la cele mai lichide, adica catre disponibilitatile banesti, care, imbraca deja forma de bani.Analizand elementele pasivului putem observa dispunerea acestora imvers exigbilitatii surselor de finantare incepand cu elementele capitalului propriu, continuand cu datoriile pe termen lung si cu cele curente sau pe termen scurt.

2. NOIUNE I FUNCIILE BILANULUI CONTABILPen