Analiza de situatie – 2015

download Analiza de situatie – 2015

of 41

 • date post

  28-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  224
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Analiza de situatie – 2015

 • 1

  ANALIZA DE SITUAIE n cadrul Campaniei

  Ziua Mondial mpotriva HIV/SIDA,

  1 decembrie 2015

 • 2

  EPIDEMIA HIV/SIDA LA NIVEL MONDIAL

  Ziua Mondial mpotriva HIV/SIDA, srbtorit pe 1 decembrie aduce mpreun oameni din ntreaga lume pentru a spori gradul de contientizare despre HIV/SIDA, de a demonstra solidaritatea internaional n faa pandemiei i de a ncuraja progresul n prevenirea HIV/SIDA, tratament i ngrijire n rile cu prevalen mare i n ntreaga lume. HIV/SIDA rmne una dintre cele mai importante provocri de sntate public din lume, n special n rile cu venituri mici i medii. ncepnd cu anul 2011, tema Zilei Mondiale mpotriva HIV/SIDA, are tema: "inta Zero: Zero noi infecii HIV. Zero discriminare. Zero decese asociate SIDA". Campania global mpotriva SIDA concentrat pe "Zero decese legate de SIDA" nseamn un mai mare acces la tratament pentru toi, un apel pentru guverne s acioneze acum. (http://www.who.int/campaigns/aids-day/2013/en).

  LIDERUL GLOBAL N COORDONAREA RSPUNSULUI LA HIV. De la nceputul epidemiei, Intervenia Organizaiei Mondiale a Sntii (OMS a fost ca lider global n coordonarea rspunsului la HIV. Ca un co-sponsor al Programului Naiunilor Unite privind SIDA ---UNAIDS-

  (www.unaids.org), OMS conduce domeniile prioritare ale tratamentului HIV i

  ngrijirii i ale co-infeciei HIV/TBC i coordoneaz mpreun cu UNICEF activitatea privind eliminarea transmiterii HIV de la mam la copil.

  INSTITUIILE CHEIE DE SUPRAVEGHERE I MONITORIZARE A HIV/SIDA :

  1. Centrul comun european pentru Prevenirea i Controlul Bolilor (ECDC) i Biroul Regional OMS pentru Europa, care supravegheaz epidemia HIV/SIDA pentru cele 53 de state membre OMS din Europa;

  2. Centrul comun UNAIDS/OMS/UNICEF elaborarea raportului anual al Progresului Global de Rspuns la SIDA (Global AIDS Response Progress Reporting GARPR) i raportarea cu privire la progresele nregistrate n vederea accesului universal la prevenirea HIV, tratament si ngrijire n sectorul sntii.

  (http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hivaids/data-and-statistics)

  ECDC i Biroul Regional pentru Europa al OMS au coordonat mpreun supravegherea HIV/SIDA n Europa, ncepnd cu ianuarie 2008, colectnd date de la toate cele 53 state membre OMS din Europa. Datele sunt colectate i stocate ntr-o baz de date comuna ECDC/OMS pentru supravegherea HIV/SIDA gzduit de Sistemul de Supraveghere European (TESSy), la ECDC. Rapoartele sunt publicate n fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale SIDA (1 decembrie) i a reuniunilor periodice ale Reelei Europene pentru supravegherea HIV/SIDA.

  Monitorizarea i raportarea la nivel mondial a rspunsurilor pe ar a HIV este coordonat n comun de ctre OMS i UNICEF i Secretariatul UNAIDS, cu sprijinul birourilor regionale i de

  http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hivaids/data-and-statistics

 • 3

  ar. Datele sunt colectate prin intermediul unui instrument de raportare on-line pentru toi indicatorii, cu armonizarea procesului de validare, ndrumare i a termenelor limit dintre agenii.

  (http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hivaids/data-and-statistics)

  UNAIDS/OMS produce estimri globale, regionale i de ar specifice a infectrii cu HIV, n mod regulat. Metodele i ipotezele utilizate pentru a produce estimri HIV sunt perfecionate continuu prin mbuntirea cunotinelor despre epidemia HIV i dinamica acesteia n diferite populaii sub ndrumarea general i recomandrile Grupului de Referin UNAIDS.

  n strns colaborare cu partenerii externi, Programul OMS/Europa pentru HIV/SIDA, Boli Infecioase i Hepatita Viral, sprijin CISID (sistemul informatic centralizat pentru boli infecioase) (http://www.avert.org/european-hiv-aids-statistics.htm). CISID include setul de date despre bolile infecioase al OMS/Europa, compilate din rapoartele prezentate de statele membre. Sunt incluse date cu privire la HIV/SIDA, raportate prin intermediul datelor colectate prin supravegherea comun anual OMS Europa/ECDC a HIV/SIDA.

  DATE STATISTICE HIV/SIDA LA NIVEL MONDIAL

  http://www.who.int/gho/hiv/en/

  http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hivaids/data-and-statisticshttp://www.avert.org/european-hiv-aids-statistics.htm

 • 4

  Situaia la nivel mondial i tendinele:

  De la nceputul epidemiei, aproximativ 78 de milioane de persoane au fost infectate cu virusul HIV i aproximativ 36 de milioane de oameni au murit de HIV. Se estimeaz c 0,8% dintre aduli n vrst 15-49 ani din ntreaga lume triesc cu HIV dei numrul bolnavilor variaz considerabil ntre ri i regiuni. Africa sub-saharian rmne cel mai grav afectat, cu aproape 1 la fiecare 20 aduli care triesc cu HIV (aproximativ 25 milioane) i reprezentnd 71% din persoanele care triesc cu HIV n ntreaga lume.

  Persoanele care triesc cu HIV / SIDA: 35,0 milioane persoane traiesc cu HIV / SIDA la nivel mondial n 2013 Mortalitatea: 1.5 milioane persoane au murit de SIDA in intreaga lume n 2013 Prevenirea: 119 tari au raportat un total de 95 de milioane de persoane testate in 2010 (http://www.who.int/hiv/pub/progressreports/update2014-executive-summary/en/). Actualizare la nivel mondial cu privire la rspunsul sectorul snttii la HIV 2014 Expansiunea masiv la nivel global a interventiilor HIV a transformat att epidemia de HIV cat i peisajul larg de sntate public, demonstrand c dreptul la sntate poate fi realizat chiar i n cele mai grele circumstante. S-au nregistrat progrese n ultimii 3-4 ani, n special n zonele n care au fost stabilite obiective de prestare a serviciilor clare, cum ar fi tratamentul HIV, prevenirea transmiterii de la mam la copil HIV si prevenirea si tratarea tuberculozei (TBC) in coinfectie cu HIV. Cu toate acestea, acest raport subliniaz, de asemenea neuniformitatea actual a rspunsului la HIV - ntre tri diferite, comunitti, populatiile si interventii - si oportunittile considerabile care exist pentru extinderea si sustinerea imbunatatirilor recente, in vederea stoparii epidemiei de SIDA pn n 2030. Un element cheie al agendei de dezvoltare post-2015 al epidemiei HIV este acoperirea universala a sanatatii, care ofer tuturor oamenilor acces la servicii de sntate de nalt calitate. (http://www.who.int/hiv/pub/guidelines/strategic-information-guidelines/en/). Acest ghid consolideaz, prioritizeaz si descrie indicatori cheie pentru monitorizarea rspunsului national si global al sectorului de sntate pentru a HIV. Scopul su este de a ajuta tarile sa aleaga, sa colecteze i sa analizeze sistematic informaii strategice pentru a ghida rspunsul sectorului snttii la HIV, ca toti indicatorii sa poata fi utilizati pentru a sprijini asistenta medicala de calitate in sectorul de sntate al serviciilor de HIV. Acest document const din trei prti - cadrul informatiilor strategice, msurarea serviciilor de sntate pentru HIV si surse de date si utilizare. Anexele cuprind tabele de indicatori asupra sistemelor de sntate si a finantrii snttii si surse si resurse suplimentare pentru a sprijini utilizarea acestui ghid.

  Uniunea European i Spaiul Economic European 2013 (http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0007/264931/HIV-AIDS-surveillance-in-Europe-2013-Eng.pdf?ua=1) Concluzii ale rapoartelor de Supraveghere HIV/SIDA n Europa, asupra Epidemiei Globale a HIV/SIDA 2013 al Centrului European pentru Prevenire i Control (ECDC) i Biroul

  http://www.who.int/hiv/pub/progressreports/update2014-executive-summary/en/http://www.who.int/hiv/pub/guidelines/strategic-information-guidelines/en/

 • 5

  Regional al OMS pentru Europa. Pentru rile din UE/SEE i Vest, interveniile pentru prevenirea i combaterea HIV n rndul

  homosexualilor sunt pietrele de temelie ale rspunsului la infecia cu HIV. n plus, mai mult de o treime din cazurile de HIV transmise pe cale heterosexual au fost raportate ca fiind originare din ri cu mare endemie (n special din Africa sub-saharian); Creterea numrului cazurilor cu HIV n rndul consumatorilor de droguri injectabile ntr-un numr de ri demonstreaz nevoia de a menine sau de a intensifica programele de reducere a riscurilor n UE/SEE.

  Pentru rile din Centru, epidemia n rndul homosexualilor este n cretere, prioritatea este de a consolida interveniile pentru prevenirea i tratamentul HIV n acest grup.

  Pentru rile din Est, interveniile pentru prevenirea i tratarea HIV n rndul persoanelor care i injecteaz droguri, inclusiv programele de reducere a riscurilor i mbuntirea accesului sunt piatr de temelie a rspunsului la infecia cu HIV. n cuplurile n care unul dintre parteneri are un comportament cu risc ridicat, cum ar fi consumul de droguri injectabile, interveniile de prevenire ar trebui s abordeze riscul de transmitere heterosexual. Dei numrul de ri care supravegheaz competent HIV i raportarea datelor de supraveghere la nivel european a crescut treptat n timp, imaginea de ansamblu este nc incomplet; n 2012, 51 din cele 53 de ri au prezentat date. Calitatea datelor i caracterul complet al unor variabile cheie, precum modul de transmisie i numrul de celule CD4 la momentul diagnosticului trebuie nc s fie mbuntite n multe ri. Acest lucru este de o importan vital pentru a permite monitorizarea epidemiei HIV i rspunsul la HIV, n special accesul i adoptarea de servicii de testare HIV.

  n 2011, statele membre OMS au adoptat o Strategie Global Sanitar privind HIV/SIDA pentru anii 2011 -2015 care subliniaz patru direcii strategice:

  (www.unaids.org, http://www.who.int/hiv/pub/hiv_strategy/en/index.html) Optimizarea prevenirii HIV, a diagnosticului, tratamentului i ngrijirii; Monitorizarea efectelor raspunsu