Analiza Comparativa a Calitatii Televizoarelor

download Analiza Comparativa a Calitatii Televizoarelor

of 20

 • date post

  10-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  87
 • download

  6

Embed Size (px)

Transcript of Analiza Comparativa a Calitatii Televizoarelor

ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

1ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

INTRODUCERE21. SCOPUL LUCRRII22. IMPORTANA PRODUSULUI ANALIZAT2CAPITOLUL I31. PREZENTAREA GRUPEI DE MRFURI DIN CARE FACE PARTE32.PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CALITATE4CAPITOLUL II51.SELECTAREA SORTIMENTELOR52.CLASIFICAREA SORTIMENTULUI DE TELEVIZOARE53. PRODUCTORI6SAMSUNG6FREEDOM STAR ELECTRONICS8SONY9(TRINITRON)9NEI9DAEWOO10CAPITOLUL III111.CLASIFICAREA CARACTERISTICILOR N FUNCIE DE SENSUL N CARE INFLUENEAZ PRODUSUL112.ANALIZA COMPARATIV A CALITII11METODA CLASIC(11COORDONAREA PRODUSELOR DUP CARACTERISTICILE DE CALITATE13ANALIZA COMPARATIV PRIN METODA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITII17CALCULAREA COEFICIENILOR DE IMPORTAN (PONDERILOR)17METODA MATRICEI PTRATICE17CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITII:18CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITII I AL EFICIENEI ECONOMICE19CONCLUZII19Ordonarea dup indicatorul sintetic al calitii(20Ordonarea dup indicatorul sintetic al raportului calitate-pre(20BIBLIOGRAFIE(21

INTRODUCERE

1. SCOPUL LUCRRII

Analiza comparativ a calitii mrfurilor (A.C.Q.M.) const n aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a dou sau mai multe mrfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

A.C.Q.M. faciliteaz cunoaterea real a ofertei de produse/servicii, necesitate stringent pentru toi factorii care acioneaz n medii economice concureniale, dominate de informaii multiple, incerte i chiar contradictorii n domeniul calitii.

Prezenta lucrare i propune analiza comparativ a calitii televizoarelor comercializate pe piaa romnesc pentru a cunoate raporturile calitative reale dintre mrfurile care compun segmentele de ofert.Permanenta publicitate persuasiv i nu totdeauna corect n privina calitii produselor, conduce la manifestarea unui comportament de cumprare nejudicios.

2. IMPORTANA PRODUSULUI ANALIZAT

Industria electronic a cunoscut in ultima perioad de timp cel mai rapid timp de dezvoltare, att pe plan mondial ct si la noi in tar, fiind considerat ramur de vrf a stiinei i tehnicii.n prezent se acord o mare atenie dezvoltrii industriei electronice, deoarece influeneaz pozitiv multe ramuri i domenii de activitate ( automatizri, maini de calcul, cibernetic, transporturi, telecomunicaii etc.

In industria electronic, televizoarele reprezint un loc important, in cadrul grupei mrfurilor electronice.

CAPITOLUL I

1. PREZENTAREA GRUPEI DE MRFURI DIN CARE FACE PARTE

Mrfurile electronice au ca principiu de funcionare fenomenele legate de emiterea, micarea i interaciunea particulelor incrcate electric.

Clasificarea mrfurilor electronice se face dup mai multe criterii (destinaie, particulariti constructive, clase de protecie.

A) Dup destinaie sunt( Aparate electronice ( radio receptoare, receptoare de televiziune, magnetofoane, pick-up uri, combine, amplificatoare, stabilizatoare de tensiune, instrumente de msur i control, ceasuri electronice, aparatur foto- electric, aparatur de control ( minicalculatoare ).

Accesorii i instrumente pentru aparate electronice ( antene ( pentru radio i TV), filtre adaptoare, cabluri de coborre, microfoane, autotransformatoare, alimentatoare, relee, discuri, cordoane de imprimare-redare etc( Piese i subansambluri pentru aparatele electronice ( Active ( tuburi electronice, dispozitive semiconductoare( tranzistoare, diode)(

Pasive ( rezistene, condensatoare, bobine - transformatoare( Circuite hibride ( subansamble i cablaje imprimate, comutatoare, relee, conectoare.

B) Dup particularitile constructive se deosebesc ( Aparate i componente cu circuite imprimate sau cu cablaje clasice, n montaje cu semiconductoare, cu tuburi electronice sau hibride ( Aparate cu circuite integrate ( CI sau CIP cele obinute prin tehnica planar) care pot fi digitale ( logice ) sau liniare ( analogice )( Microprocesoare ( (P ).

C) Dup gradul de protecie ( clasa I de protecie, n care aparatul are cel puin o izolaie funcional i o born ( contact ) de protecie pentru punerea la pmnt (prin fi i prin priz Schuco )( clasa a II-a de protecie nu are legtura la pmnt , dar are izolaia dubl sau izolaia ntrit n locurile expuse atingerii ( uneori cu o impedan de protecie ntre prile periculoase la atingere )( clasa a III-a de protecie pentru aparatele alimentate cu tensiuni foarte joase

D) Dup locul de utilizare ( staionare ( portabile ( pentru mijloace mobile ( autovehicule, ambarcaiuni).

2. PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CALITATE

Calitatea televizoarelor2 se apreciaz prin urmtoarele grupe de caracteristici( tehnico-funcionale specifice imaginii i sunetului, gama dispozitivelor constructive menite s lrgeasc posibilitile de utilizare n condiii de eficien, precum i cele referitoare la design( form, dimensiuni, culoare etc )

Caracteristicile de calitate ale imaginii sunt ( definiia, focalizarea, sensibilitatea limit de raportul semnal / zgomot, fidelitatea, stabilitatea, contrastul i strlucirea.

Definiia imaginii este dat de capacitatea televizorului de a reda pe ecran imagini cu elemente structurale formate din puncte i linii ct mai fine, care s asigure o bun decelare a lor.

Definiia este strns legat de focalizare, de micarea fluxului de electroni pe ecranul luminiscent, astfel nct, prin bombardarea lui, s provoace iluminarea numai a unui punct de pe ecran i nu a unei suprafee mai mari.

Definiia se exprim prin numrul de linii ce pot fi observate pe ecran n centrul i la periferia imaginii, pe o mir de control. Cu ct numrul de linii este mai mare cu att aparatul are o definiie mai bun. Limitele definiiei variaz intre 300 i 550 de linii i se d n valori diferite pe orizontal i pe vertical, n centru, respectiv la margini. Aceast diferen se explic prin caracterul diferit al imaginii n cele dou direcii( continuu n lungul liniilor i discret, perpendicular pe liniile de explorare. Fineea pe vertical este mai mare cu 50 de linii fa de fineea pe orizontal, la primele trei clase de calitate.

Stabilitatea limit de raportul semnal/ zgomot este dat de nivelul minim al semnalului de televiziune pentru a se obine o imagine normal, iar raportul semnal/ zgomot s aibe o anumit valoare ( la 20 dB recepia este inteligibil ).

Fidelitatea const n capacitatea aparatului de a reda ct mai bine (fidel) imaginea, indiferent de modificrile semnalului de modulaie.

Stabilitatea este dat de capacitatea televizorului de a menine imaginea pe ecran la oscilaiile tensiunii de alimentare sau la variaiile de temperatur. Aceast caracteristic afecteaz frecvena cadrelor i dimensiunilor imaginii.

Contrastul i strlucirea (luminozitatea) sunt caracteristici dependente una fa de alta, de aceea se i regleaz astfel. Contrastul este apreciat pe mira de control, prin numrul de scri de gri distincte ntre alb i negru (cu ct numrul lor este mai mare cu att aparatul este mai bun). Strlucirea (sau luminozitatea) depinde de caracteristicile substanei luminofare de pe ecran i de focalizarea fasciculului de electroni.

Selectivitatea receptorului de televiziune este asigurat indirect prin mai muli parametri( Atenurile corespunztoare semnalelor purttoare video ale canalului adiacent superior i purttoare sunet ale canalului adiacent inferior( Atenurile corespunztoare semnalelor perturbatoare deprtate de banda de trecere a canalului. Se exprim n decibeli

Distorsiunile rastrului se apreciaz prin msurarea deformrilor care pot aprea pe fiecare latur a unor ptrate din mira de control.distorsiunile se apreciaz procentual i sunt admise la maximum 10%.

n categoria caracteristicilor constructive care faciliteaz utilizarea televizoarelor sunt( Telecomanda i distana de acionare a acesteia (5-7m)

Afiarea telecomenzilor i a timpului

Teletext

Numrul de funcii ce pot fi comandate etc.

Cu ocazia recepionrii calitative ale loturilor de televizoare se fac verificri i asupra aspectului exterior , finisajului i culorii casetei etc., precum i asupra funcionrii dispozitivelor de comand.

CAPITOLUL II

1. SELECTAREA SORTIMENTELOR

Din gama sortimental de televizoare existent pe piaa romneasc au fost selecionate pentru acest studiu televizoarele produse de firmele(Samsung, Freedom, Sony, Nei i Daewoo.

Din analiza gamei sortimentale rezult c fiecare din firmele productoare ofer pe piaa romneasc sortimente cu parametri tehnico-funcionali i economici care variaz ntre limite foarte largi.

Pentru a putea efectua un studiu al calitii televizoarelor, s-au ales sortimentele cu caracteristici de calitate comparabile.Un prim criteriu de selecionare a fost dimensiunea diagonalei -- toate produsele care vor fi supuse analizei au aceeasi dimensiune a diagonalei ( 51cm.Al doilea criteriu a fost facilitile i accesoriile oferite de firmele productoare ( telecomand, teletext etc.

2. CLASIFICAREA SORTIMENTULUI DE TELEVIZOARE

Principalele criterii de clasificare sunt ( Valoarea principalelor caracteristici de calitate (

clasa I (superioar)

clasa a II -a ( medie)

clasa a III -a ( populare )

clasa a IV -a ( portabile)

Televizoarele de clasa I sunt prevzute obligatoriu cu:

-sincronizare automat a cadrelor

-born de telecomand

-born pentru magnetofon

-reglaj de frecven joas a tubului

-reglaj de registru de ton.

Definiia imaginii are valori de 500-550 linii n centru, pe vertical; n cazul celor de clasa a IV-a, definiia este de 300 linii.

Dimensiunea diagonalei tubului cinescopic ( cu diagonala mic ( sub 31 cm ) ( cu diagonala medie ( intre 47 i 59 cm )( cu diagonala mare ( intre 60 si 95 cm ).

Pentru utilizr