ANA MARIA -FEZABILITATE .doc

download ANA MARIA -FEZABILITATE .doc
 • date post

  07-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  228
 • download

  13

Embed Size (px)

Transcript of ANA MARIA -FEZABILITATE .doc

STUDIU DE FEZABILITATEA FIRMEI SC METCRAFT GROUP SRL

STUDIU DE FEZABILITATEA FIRMEI SC METCRAFT GROUP SRL

.

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA IASIFacultatea De Educatie Fizica si Sport

Specializarea: Management si Marketing in Sport

STUDIU DE FEZABILITATE

A FIRMEI

SC METCRAFT GROUP SRL

STUDENT: Caragata Anamaria Mihaela

Master anul II, sem I

2010

CUPRINS

IntroducereCapitolul I Prezentarea societii comerciale Metcraft Group

1.1 Prezentarea firmei Metcraft Group

1.2 Denumirea societii. Statutul juridic

1.3 Scopul i obiectul de activitate (mediul intern)1.4 Prezentarea resurselor firmei

1.4.1. Capitalul social

1.4.2 Resursele umane1.4.3 Resursele financiare1.5 Ofert i furnizori

1.6 Mediul concurenial

Capitolul II Diagnosticul viabilitii economico-financiare societii comerciale Metcraft Group

2.1. Analiza patrimoniala a echilibrului financiar

2.2. Analiza rezultatelor firmei

2.3. Diagnosticarea rentabilitii firmei prin intermediul ratelor

2.4. Diagnosticul riscului firmei

Capitolul III Analiza diagnostic a strategiei managerial privind politica de distribuie a firmei Metcraft Group

3.1. Metodologia cercetrii

3.2. Analiz tip S.W.O.T

Capitolul IV Concluzii i propuneri referitoare la inbunatatirea strategiei manageriale privind politica de distribuie n cadrul firmei Metcraft Group

4.1. Strategia de distribuie

Bibliografie

Anexe

INTRODUCERE:Pentru a se menine i pentru a prospera pe o pia aflat n orice mediu (mai ales turbulent), orice firm care are ca domeniu de activitate distribuia, trebuie s-i dozeze resursele ntrun mod raional i ntro manier proprie. n funcie de produsul distribuit, firma trebuie si stabileasc obiectivele, s gseasc modaliti prin care s ajung la atingerea lor, mai prcis s-i stabileasc strategia mangeriala privind politica de distribuie.

Strategia manageriala privind politica de distribuitie a nceput s fie din ce n ce mai folosit de ctre majoritatea firmelor care acioneaz pe piaa romneasc, mai ales dup 1990, cnd sa trecut la mecanismul economiei de pia. ntr-un fel sau altul, trebuie s se produc sau se stabileasc strategia manageriala privind politica de distribuie se se stabileasc un pre al produselor/serviciilor, s se distribuie ceea ce sa produs i s se aduc la cunotin consumatorilor existena acestor produse pe pia. Toate acestea formeaz, de fapt strategia manageriala privind politica de distribuie a unei firme, n care ponderea celor patru politici componente (produs, pre, distribuie, promovare) este diferit.

n actuala lucrare voi prezenta unul din cei patru "stlpi" ai marketingului i anume politica de distribuie mai precis strategia manageriala privind modul prin care acel produs este distribuit. De ce politica de distribuie? Pentru c, am considerat c domeniul vnzrilor este unul fertil aplicrii politicii de distribuie, fiind foarte complex i avnd o importan mare. Distribuia este "liantul" dintre producie i consumator, atingerea scopului i a obiectivelor firmei find condiionat de modul n care oferta ajunge la utilizatori.

n acesta lucrare voi ncerca o conceptualizare a procesului de distribuie a mrfurilor, prin expunerea noiunilor i conceptelor legate de distribuie (definire, rol, funcii, canale de distribuie, intermediari, obiective i strategii, distribuia fizic, etc.) nu nainte ns de a integra politica de distribuie n politica de management a firmei. De asemenea voi surprinde modul n care se aplic strategia manageriala privind politica de distribuie ntro firm distribuitoare, respectiv politica de distribuia firmei "Metcraft Group", importator direct din Spania de gresie, faian, adezivi.

Pentru a face o apreciere cu privire la politica de distribuie a acestei firme, voi realiza o cercetare calitativa cu scopul de a afla opinia clienilor distribuitori ai firmei visavis de colaborarea cu Metcraft i mecanismul sau de distribuie (pe baz de mostre).

Doresc prin acesta lucrare, smi formez o imagine clar asupra a ceea ce nsemna strategia manageriala de distribuitie a i s reuesc s surprind ct mai complet i bine acesta component a vnzrilor, neexploatata nc n totalitatea sa, rmnnd destule lacune care ateapt s fie cercetate.

Capitolul I Prezentarea societii comerciale Metcraft Group

1.1 Prezentarea firmei Metcraft GroupExtinderea construciilor la standard civilizat din ultimii ani, a determinat creterea consumului de materiale ceramice de finisaj. Cu toate c producia autohtona a crescut, aceasta nu a acoperit cererea, lsnd loc unor importuri tot mai substaniale.

Metcraft Time Holding este o societate cu rspundere limitat al crei capital este mixt (romano-libanez), aprut pe piaa romneasc dup 1990, mai exact n 2006. Este cunoscut n rndul marelui public prin reeaua de fastfoodur pe care o deine (Good Time fastfood), ns obiectul de activitate al societii este mult mai diversificat, desfurnd o serie de activiti prin intermediul componentelor societitii care sunt firme cu denumiri diferite i cu obiect de activitate diferit.

Componentele societii Metcraft Time Holding (societatea mama):

SC Metcraft Group SRL,

Magazinul New Time House

NTD (societate pentru prelucrarea tocariei de aluminiu ui, geamuri i vitrine).Dintre aceste componente, voi prezenta n aceast lucrare SC Metcraft Group SRL, care se ocup cu distribuia unor game de produse (gresie, faian, etc.) importate din Spania (marea majoritate) i autohtone.1.2 Denumirea societii. Statutul juridic.

S.C. Metcraft Group este o societate cu rspundere limitat cu capital capital mixt romano libanez, avnd ca domeniu de activitate distribuia unor game de produse (gresie, faian, etc.) importate din Spania (marea majoritate) i autohtone.

"Metcraft Group" a dobndit existenta n ianuarie 2006, cnd NTH (New Time Holding) sa decis s creeze o firm de distribuie. Iniial, New Time a ptruns pe piaa bucureteana cu o ofert de produse pentru amenajri interioare, importate din Spania i ntruct dup ctva timp (aproximativ 12 ani) cererea a nceput s creasc i principalii clieni deveneau mai exigeni, a nfiinat Metcraf Group.

n Romnia firma se situeaz n categoria ntreprinderilor mici i mijlocii, realiznd o cifr de afaceri de cca. 4.5 miliarde lei.

Societatea Metcraft Group este constituit c persoan juridical roman. Are form de societate cu rspundere limitat i i desfoar activitatea n conformitate cu legile romane care se aplic societilor comerciale i cu statutul de infintatare a societilor comerciale.1.3 Scopul i obiectul de activiti

Actualmente "Metcraft" este un intermediar (grosist i detailist) ntro reea de distribuie a unor produse c: gresie, faian, obiecte sanitare, adezivi pentru gresie i faian. Aceste produse sunt vndute n cele cinci magazine proprii ale firmei sau la distribuitori selectai (magazine care desfac produse similare cu cele ale firmei) sau ctre diferii utilizatori (de regul, societi de construcii)

Metcraft Group colaboreaz cu un numr de aproximativ de 70 de distributori i cu societi de construcii care achiziioneaz produsele firmei n scopul finisrii lucrrilor lor. Aceste societi de construcii sunt

Considerate de ctre firm cei mai importani clieni (comand cantiti mari), existnd o colaborare strns ntre aceste societi i Metcraft Group.1.4 Prezentarea resurselor firmei

1.4.1. Capitalul social

Asociatii Metcraft Group sunt n numr de 3 persoane fizice, toi specialiti n domeniul materialelor de construcii dintre acetia unul fiind cetean libanez.

Societatea s-a infintat la data de 17.01.2006, prezentnd n prezent urmtoarea schema de parteneriat i de participare la capitalul social al societii:

Asociatul 1 Ibrahim Waeld deine 50% participare la contituirea capitalului social;

Asociatul 2 Valentin Barbulescu - deine 25% participare la contituirea capitalului social;

Asociatul 3 Ileana Raduta deine 25% participare la constituirea capitalului social.

Asociaii, cu excepia d-lui Ibrahim Weld, cetean libanez, ocupa funcii de decizie n cadrul S.C. Metcraft group S.R.L.

Valoarea capitalului social este de 34474 mii lei. Capitalul social dup cum am mai precizat este deinut de 3 acionari, n ponderi diferite.

Relaiile cu organismele financiar-bancare se efectueaz prin intermediul bncilor: Bncile Comerciale Ion Tiriac i a Banca Comercial Romn, S.C. Metcraft Group avnd conturi deschise la aceaste bnci prin intermediul crora se deruleaz toate operaiile financiare.

Conturile cu care opereaz societatea sunt:

- Cont curent, prin care efectueaz operaii de ncasri i plti zilnice, pe baza extrasului de cont;

- Cont de investiii care se utilizeaz pentru lucrrile de investiii (cumprri de mijloace fixe, s.a.);

- Cont de valut, se folosete pentru operaii de ncasri i pli n valut;

- Extras C.E.C-uri care se folosete numai pentru achitarea datoriilor fa de furnizori.

Se mai efectueaz viramente obligatorii la buget, n trezorerie pentru impozite, contribuia la asigurrile sociale, fondul de omaj, sindicat, pensii suplimentare, sntate.1.4.2 Resursele umane

Ca mod de organizare, Metcraft Group prezint urmtoarea structur:

Societatea dispune de 25 de angajai, deci din punct de vedere al mrimii sale prin prism numrului de salariai societatea se ncadreaz n categoria ntreprinderilor mici i mijlocii, care reprezint pilonul dezvoltrii economice al oricrei ri cu o economie de pia.

Conducerea societii este realizat de o echip managerial format din specialiti de nalt calificare: dl Valentin Barbulescu, ndeplinete funcia de Director General, Nicolae Drgan, ndeplinete funcia de Director Comercial, d-n Ilean Raduta ndeplinete funcia de Director Economic i dl. Valentin Cosma ndeplinete