Amendamente ADR 2011

of 122

 • date post

  15-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  28
 • download

  0

Embed Size (px)

description

legislatie

Transcript of Amendamente ADR 2011

 • 1

  ACORD EUROPEAN PRIVIND TRANSPORTUL RUTIER INTERNAIONAL DE MRFURI PERICULOASE - ADR

  Amendamentele la anexele A i B ale ADR 2011 Text consolidat n baza amendamentelor publicate n M. Of. nr. 393bis din 03.06.2011 i

  corecturilor publicate n Raportul Grupei WP.15 nr. ECE/TRANS/WP.15/210 din 23.05.2011

  Partea 1

  Capitolul 1.1

  1.1.3.1 d) Se amendeaz textul de dinainte de liniue, dup cum urmeaz: Transportul efectuat de ctre sau sub supravegherea autoritilor competente n situaii de urgen, n msura n care un astfel de transport este necesar n legtur cu intervenia n situaiile de urgen, n special transportul efectuat:. La ultima liniu, se nlocuiete ntr-o locaie sigur cu n cel mai apropiat loc sigur corespunztor.

  1.1.3.2 Amendamentul la alineatul (e) nu se aplic versiunii n limba romn.

  Se amendeaz (f) dup cum urmeaz:

  (f) Gazele coninute n alimente (cu excepia nr. ONU 1950), inclusiv buturi carbogazoase;.

  Se adaug urmtoarele sub-paragrafe noi:

  (g) Gazele coninute n mingiile destinate utilizrii n sporturi; i

  (h) Gazele coninute n becurile de iluminat cu condiia ca acestea s fie ambalate astfel nct efectele de proiectare rezultate ca urmare a oricrei spargeri, s rmn n interiorul coletului.

  1.1.3.6.2 La cea de a asea liniu, se nlocuiete

  S4 i

  De la S14 la S21 din Capitolul 8.5 cu

  S4,

  de la S14 la S21

  i S24 din Capitolul 8.5.

  Capitolul 1.2

  1.2.1 La Aprobare, n definiia Aprobare multilateral, se terge ultima propoziie (Termenul prin care sau n care exclude n mod special).

  n definiia Container pentru gaze, cu elemente multiple, se nlocuiete gazelor din clasa a 2-a cu gazelor aa cum sunt definite la 2.2.2.1.1.

  n definiia Vehicul-baterie, se nlocuiete pentru gazele din clasa 2 cu pentru gazele aa cum sunt definite la 2.2.2.1.1.

 • 2

  Se amendeaz definiia Cartu pentru gaz dup cum urmeaz:

  Cartu pentru gaze, vezi Recipient de mic capacitate ce conine gaz;

  n definiia GHS, se nlocuiete a doua cu a treia i ST/SG/AC.10/30/Rev.2 cu ST/SG/AC.10/30/Rev.3.

  Se amendeaz definiia ncrctor dup cum urmeaz:

  ncrctor nseamn orice ntreprindere care:

  (a) ncarc mrfuri periculoase ambalate, containere mici sau cisterne mobile n sau pe un vehicul sau un container; sau

  (b) ncarc un container, un container pentru vrac, un CGEM, un container-cistern sau o cistern mobil pe un vehicul.

  n definiia Manualul de ncercri i Criterii , se nlocuiete a patra cu a cincea i se amendeaz textul dintre paranteze dup cum urmeaz: ST/SG/AC.10/11/Rev.5.

  n definiia Recipient sub presiune, se introduce sisteme de stocare cu hidrur metalic nainte de i un cadru de butelii.

  n definiia RMV reparat, n cea de a doua propoziie, se nlocuiete specificaiilor originale ale productorului cu modelul tip al aceluiai productor.

  Se amendeaz definiia Recipient de mic capacitate ce conine gaz, dup cum urmeaz:

  Recipient de mic capacitate ce conine gaz (cartu pentru gaz) nseamn un recipient ne-rencrcabil care respect prescripiile relevante de la 6.2.6 coninnd un gaz sau un amestec de gaze sub presiune. Acesta poate fi prevzut cu o supap.

  n definiiile Container-cistern i Cistern mobil, se nlocuiete substanelor din clasa 2 cu gazele aa cum sunt definite la 2.2.2.1.1.

  n definiia Regulament Tip al ONU, se nlocuiete a cincisprezecea cu a aisprezecea i (ST/SG/AC.10/1/Rev.15) cu (ST/SG/AC.10/1Rev.16).

  Se adaug urmtoarele definiii n ordine alfabetic:

  Unitate de transport marf nseamn un vehicul, un container, un conteiner-cistern, o cistern mobil sau un CGEM;

  NOT: Prezenta definiie se aplic numai n ceea ce privete aplicare dispoziiei speciale 302 din Capitolul 3.2 i a Capitolului 5.5.;

  CIM nseamn Regulile uniforme privind contractul de transport internaional feroviar al mrfurilor (CIM) (Anexa B la Convenia cu privire la transporturile internaionale feroviare COTIF), cu modificrile ulterioare;

  CMR nseamn Convenia referitoare la contractul de transport internaional de mrfuri pe osele (Geneva, 19 mai 1956), cu modificrile ulterioare;

  Mijloc de transport nseamn, pentru transportul rutier sau feroviar, un vehicul sau un vagon.

  Pil cu combustibil nseamn un dispozitiv electrochimic care transform energia chimic a combustibilului n energie electric, cldur i produse de reacie.

 • 3

  Motor cu pil cu combustibil nseamn un dispozitiv folosit pentru a face s funcioneze un echipament i care const dintr-o pil cu combustibil i rezerva acesteia de combustibil, indiferent dac aceasta este integrat sau e separat de pila cu combustibil, i care include toate accesoriile necesare pentru a ndeplini aceast funcie.

  Sistem de stocare cu hidrur metalic nseamn un sistem unic de stocare complet a hidrogenului, care include un recipient, hidrura metalic, un dispozitiv de decompresie, o valv de nchidere, echipament de serviciu i componente interne folosite numai pentru transportul hidrogenului.

  Recipient criogenic deschis nseamn un recipient transportabil, izolat termic, pentru gazele lichefiate refrigerate, meninut la presiune atmosferic prin ventilarea continu a gazului lichefiat refrigerat;;

  Amendament n consecin: La sfritul definiiei Recipient criogenic, se adaug: (vezi i Recipient criogenic deschis).

  Ambalaj mare reconstruit nseamn un ambalaj mare din metal sau materiale plastice rigide care:

  (a) Este produs ca ambalaj tip ONU dintr-un ambalaj care nu era tip ONU; sau (b) Este transformat dintr-un model tip ONU n alt model tip ONU.

  Ambalajele mari reconstruite respect aceleai prescripii ale ADR care se aplic pentru ambalajele mari noi de acelai tip (vezi, de asemenea, definiia modelului tip de la 6.6.5.1.2).

  Ambalaj mare refolosit nseamn un ambalaj mare destinat a fi rencrcat care a fost examinat i a fost gsit fr defecte n ceea ce privete capacitatea acestuia de a rezista la ncercrile funcionale; termenul include pe acele ambalaje mari care sunt rencrcate cu acelai coninut sau similar compatibil i sunt transportate n cadrul lanurilor de distribuie controlate de ctre expeditorul produsului;

  Prin care sau n care, pentru transportul substanelor din Clasa 7, nseamn rile prin care sau n care este transportat o ncrctur excluzndu-se n mod expres rile ale cror spaii aeriene sunt traversate de ncrctur, cu condiia s nu fie prevzut nicio escal n acea ar.

  Descrctor nseamn orice ntreprindere care:

  (a) Descarc un container, un container pentru vrac, un CGEM, un container-cistern sau o cistern mobil de pe un vehicul; sau

  (b) Descarc mrfuri periculoase ambalate, containere mici sau cisterne mobile dintr-un sau de pe un vehicul sau dintr-un container; sau

  (c) Descarc mrfuri periculoase dintr-o cistern (vehicul-cistern, cistern demontabil, cistern mobil sau container-cistern) sau dintr-un vehicul-baterie, MEMU sau CGEM sau dintr-un vehicul, container mare sau mic pentru transportul n vrac sau un container pentru vrac.

  n definiia Solicitant, la nceputul celei de a doua propoziii se nlocuiete n cazul ncercrii periodice i a inspeciilor excepionale cu n cazul inspeciilor periodice, inspeciilor intermediare i al inspeciilor excepionale.

  n definiia EN (Standard), se nlocuiete (CEN 36, rue de Stassart, B-1050 Bruxelles) cu (CEN, Avenue Marnix 17, B-1000 Bruxelles).

 • 4

  Capitolul 1.3

  1.3.1 Modificarea primei propoziii nu privete versiunea n limba romn.

  Se adaug o a doua fraz nou, dup cum urmeaz: Angajaii trebuie s fie instruii n conformitate cu 1.3.2 nainte de asumarea responsabilitilor i pot ndeplini atribuiile pentru care nu au primit nc instruirea necesar numai sub supravegherea direct a unei persoane instruite.

  n Nota 3, se va aduga "de asemenea" nainte de "i 1.7.2.5".

  1.3.2.2 n prima propoziie, se nlocuiete Instruirea personalului trebuie s fie detaliat cu Personalul trebuie s fie instruit. n cea de a doua propoziie, se nlocuiete trebuie pus la curent cu cu personalul trebuie s fie la curent cu.

  1.3.2.3 Se nlocuiete instruirea personalului trebuie s includ cu personalul trebuie s fie instruit n.

  1.3.2.4 Se amendeaz dup cum urmeaz:

  ,,1.3.2.4 Instruirea trebuie s fie periodic completat prin cursuri de reciclare, pentru a ine cont de schimbrile aprute n reglementri.

  1.3.3 Se amendeaz textul dup titlu, dup cum urmeaz:

  Evidenele instruirii primite n conformitate cu prezentul Capitol trebuie s fie pstrate de ctre angajator i s fie puse la dispoziia angajatului sau autoritii competente, la cerere. Evidenele trebuie s fie pstrate de ctre angajator o perioad de timp stabilit de ctre autoritatea competent. Evidenele referitoare la instruire trebuie s fie verificate la nceputul unei noi angajri.

  Capitolul 1.4

  1.4.2 Dup titlu, se introduce urmtoarea Not nou:

  NOTA 1: Unii participani crora le sunt atribuite obligaii privind sigurana n aceast seciune pot fi una i aceeai ntreprindere. De asemenea, activitile i obligaiile privind sigurana care revin unui singur participant pot fi asumate de mai multe ntreprinderi.

  Se renumeroteaz Nota existent ca Nota 2.

  Se amendeaz 1.4.2.2.1 (b), dup cum urmeaz:

  (b) S se asigure c toate informaiile prescrise n ADR referitoare la mrfurile periculoase care urmeaz a fi transportate au fost furnizate de ctre expeditor naintea transportului, c documentaia prescris este la bordul unitii de transport sau dac informaiile sunt procesate electronic (EDP) sau dac se utilizeaz tehnicile de schimb electronic de informaii (EDI) n locul documentaiei scrise, acele informaii sunt puse la dispoziie n timpul transportului ntr-o manier cel puin echivalent cu cea a documentaiei scrise;1

  1.4.2.3 Se amendeaz dup cum urme