Ambreiaj Autobuz

download Ambreiaj Autobuz

of 19

 • date post

  20-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  149
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Ambreiaj Autobuz

Studiul tehnic al solutiilor constructive posibile pentru ambreiaj si alegerea variantei ce se va proiecta

1. ROL, CONDIII, ALCTUIRE, CLASIFICARE

1.1. Rolul ambreiajului pe autovehicul

Din punctul de vedere al organelor de masini, ambreiajul este un cuplaj (leaga capetele a doi arbori dispusi unul in prelungirea celuilalt, fara sau cu abateri de la coaxialitate) intermitent (asigura cuplarea si decuplarea arborilor fara demontarea sau remontarea cuplajului) comandat (decuplarea sau cuplarea se fac ca urmare a unei comenzi) normal cuplat (in stare normala este in situatia cuplat). Pe autovehicule se intilneste si sub forma de cuplaj intermitent automat , adica cuplarea sau decuplarea au loc automat in functie, cel mai adesea, de turaria motorului cu ardere interna. Pe automobil ambreiajul se intilneste in trei variante functionale: in transmisie, intercalat intre motor si schimbatorul de viteze, pentru transmiterea momentului motor; ca organ de cuplare si decuplare a treptelor de viteza in transmisiile automate; cuplaj de siguranta pentru limitarea valorii maxime a momentului de torsiune. In figurile 1.1. a si b se prezinta ambreiajul pentru transmiterea momentului intre motor si schimbatorul de viteze.

Fig.1.1.a. Ambreiajul folosit pentru transmiterea momentului intre motor si CV la un autoturism

Ambreiajul serveste la: A.decuplarea temporara a motorului de transmisie necesara cind: este pornit electric motorul cu ardere interna la temperaturi scazute pina se atinge regimul de functionare stabila a acestuia; pentru schimbarea treptelor de viteza; la frinarea automobilului pina la oprire, schimbatorul de viteze fiind cuplat. Operatia de decuplare a ambreiajului se numeste debreiere. B.cuplarea progresiva a motorului cu restul transmisiei la pornirea de pe loc sau dupa schimbarea treptelor de viteza; Operatia de cuplare a ambreiajului se numesta ambreiere. C.limitarea valorii maxime a momentului de torsiune din restul transmisiei (cuplaj de siguranta); D.izolarea intre motor si transmisie, in ambele sensuri, a vibratiilor torsionale provenite din functionarea motorului sau din deplasarea automobilului pe cale. Folosirea ambreiajului in transmisia automobilului este impusa de folosirea motoarelor cu ardere interna care nu pot porni sub sarcina. Pentru pornire este necesara intreruperea legaturii dintre motor si restul transmisiei prin decuplarea ambreiajului, cuplarea schimbatorului de viteza in prima treapta si apoi cuplarea progresiva a ambreiajului simultan cu actionarea usoara a acceleratiei. 1.2.Conditiile impuse ambreiajului -Decuplarea ambreiajului trebuie sa fie completa, rapida si sa necesite din partea conducatorului auto eforturi reduse, pentru o cursa la pedala limitata. Daca decuplarea ambreiajului nu este completa au loc urmatoarele fenomene: schimbarea treptelor de viteza se face cu socuri si zgomote, deoarece rotile dintate sunt sub sarcina partiala, efectul fiind uzura dintilor rotilor dintate sau a cuplajelor din schimbatorul de viteze; daca schimbatorul este cuplat si motorul functioneaza, ambreiajul patineaza, componentele sale se incalzesc, garniturile de frecare se uzeaza sau shiar se ard. Eforturi reduse pentru actionarea pedalei ambreiajului in conditiile unei curse limitate a acesteia se realizeaza prin proiectarea corespunzatoare a sistemului de actionare. -Cuplarea ambreiajului trebuie sa fie progresiva si perfecta (fara patinare in timpul rularii). Daca cuplarea ambreajului se face brusc apar smucituri indeosebi la pornirea de pe loc a automobilului, dar si dupa schimbarea treptelor de viteza, care conduc la accentuarea uzurii automobilului si la reducerea confortului. Patinarea ambreiajului conduce la efectele prezentate mai sus. Ambreiajul trebuie sa transmita momentul motor maxim chiar si in cazul cind garniturile de frecare sunt uzate la limita admisibila. Ambreiajul trebuie sa aiba siguranta ridicata in functionare, rezistenta la uzura si o durata de serviciu cat mai mare. Se poate afirma ca ambreiajul este cel mai solicitat organ al transmisiei automobilului (parcurgerea in trafic urban aglomerat a unei distante de 10km implica actionarea pedalei ambreiajului de zeci de ori). Pentru automobilele moderne obisnuite fiabilitatea ambreiajului trebuie sa fie

aceeasi cu a scuimbatorului de viteze de exemplu, adica sa functioneze fara reparatii (numai executarea operatiilor de intretinere prescrise) pe toata durata de viata normala a automobilului. -Alte conditii generale impuse ambreajului sunt: moment de inertie si masa proprie cat mai reduse; dimensiuni de gabarit limitate (diametrul exterior maxim al garniturilor de frecare este limitat la 430 mm); parametrii de baza sa varieze cat mai putin in timpul exploatarii si sa fie prevazut cu dispozitive pentru reglare; sa fie echilibrat dinamic; sa fie usor de intretinut sau daca e posibil sa nu necesite operatii de intretinere; sa aiba o constructie simpla si un pret de cost cit mai scazut. 1.3. Compunerea ambreiajului Ambreiajul este compus din urmatoarele parti principale: 1. Partea conducatoare - este acea parte a ambreiajului care este montata pe volantul motorului. Ea poate fi identificata ca fiind acea parte a ambreiajului care se roteste cind motorul este in functiune, ambreiajul este decuplat, iar automobilul sta pe loc si cuprinde urmatoarele componente principale: carcasa interioara a ambreiajului: placa sau discul de presiune; arcul (arcurile de presiune). 2. Partea condusa - este acea parte a ambreiajului care este in legatura cinematica directa cu arborele de intrare (primar) al schimbatorului de viteza. Ea poate fi identificata ca fiind acea parte a ambreiajului care nu se roteste cind motorul e in functiune, ambreiajul e decuplat, iar automobilul sta pe loc si cuprinde urmatoarele componente: discul sau discurile conduse ale ambreiajului; arborele ambreiajului. 3. Sistemul de actionare sau de comanda al ambreiajului are in componenta doua parti: a)sistemul interior de actionare cuprinde pisele si subasamblele care realizeaza comanda ambreiajului si sunt situate in interiorul carterului. In varianta cea mai completa el cuprinde urmatoarele: parghiile de debreiere; inelul de debreiere; mansonul de debreiere cu rulmentul de presiune si suportul sau; furca ambreiajului. b) sistemul exterior de acionare cuprinde toate piesele si subansamblele montate intre pedala ambreiajului si captul furcii ambreiajului. El are mai multe variante constructive si constituie un criteriu de clasificare a ambreiajelor asa cum se va vedea in continuare. In figura. este prezentata schematizat compunerea ambreiajului mecanic pentru un ambreiaj cu arcuri elicoidale periferice.

Cannelures Ambreiaj cuplat 1.3.Clasificarea ambreiajelor

Ambreiaj decuplat

Clasificarea ambreiajelor se face dupa urmatoarele criterii: A. Dupa modul de transmitere a momentului ambreiajele sunt: a) ambreiaje simple care pot fi: mecanice-transmit momentul prin intermediul lucrului mecanic de frecare dintre suprafetele de contact aflate sub actiunea unor forte normale de apasare; hidraulice-transmit momentul prin intermediul energiei cinetice a unui lichid de lucru; electromagnetice-transmit momentul prin intermediul energiei cimpului electromagnetic generat de un electromagnet alimentat de la sursa de curent a automobilului; b) ambreiaje combinate care constau din alaturarea a doua ambreiaje simple. B. Dupa modul de actionare ambreiajele sunt: ambreiaje neautomate comandate de forta musculara a conducatorului auto prin actionare mecanica sau hidraulica; ambreiaje neautomate cu servomecanism de tip hidraulic,pneumatic,electric sau combinat care reduce efortul depus de conducatorul auto pentru actionarea pedalei ambreiajului; ambreiaje automate actionate hidraulic, pneumatic, electric sau combinat in functie de pozitia pedalei de acceleratie, turatia si sarcina motorului sau de pozitia manetei schimbatorului de viteze, fara interventia conducatorului auto. Obiectul acestei lucrari il constitue studiul ambreiajelor mecanice, care se clasifica astfel: 1 Dupa forma suprafetelor de frecare sunt ambreiaje cu: suprafete de frecare plane; suprafete de frecare cilindrice; suprafete de frecare conice. 2 Dupa numarul discurilor conduse sunt ambreiaje: monodisc; bidisc;

-

multidisc. 3 Dupa modul de realizare a fortei de apasare ambreiajele sunt: cu arcuri elicoidale periferice; cu arc central diafragma cu sau fara taieturi pe generatoare; cu arc central elicoidal conic sau cilindric; semicentrifugale - realizeaza forta de apasare mixt, atat cu arcuri periferice cat si sub actiunea fortei centrifuge a unor contragreutati; centrifugale - realizeaza forta de apasare numai prin forta centrifuga a unor contragreutati; electromagnetice - forta de apasare a discurilor este forta electromagnetica. Observatii: a) Ambreiajele centrifugale sunt actionate automat in functie de turatia motorului prin insasi principiul lor de functionare. b) Ambreiajele mecanice electromagnetice se preteaza cel mai usor adaptarii unui sistem automat de actionare. 4 Dupa mediul in care lucreaza ambreiajele sunt: uscate - lucreaza in atmosfera protejate de carterul construit neetans; umede - lucreaz in baie de ulei carterul fiind construit etans.

Pentru automobilul proiectat se aleg 2 tipuri de ambreiaje:

mecanic, monodisc, uscat, actionat hidraulic, avand ca forta de apasare forta exercitata de un arc de tip diafragma, SAU ambreiaj mecanic multidisc, uscat, actionat hidraulic sau pneumatic, avand arc de tip diafragma sau mai multe arcuri cilindrice dispuse radial. Deoarece toate modelele similare au acelasi tip de ambreiaj: mecanic, monodisc, uscat cu arc diafragma, si pentru automobilul proiectat se va alege acelasi tip de ambreiaj.

2. Calculul de dimensionare si verificare a garniturilor de frecare ale ambreiajului

2.1.Determinarea momentului de calcul

Pentru transmiterea de catre