Alternative Finantare

download Alternative Finantare

of 51

 • date post

  20-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  14
 • download

  6

Embed Size (px)

description

analiza alternativelor de finantare - studiu de caz

Transcript of Alternative Finantare

Criza financiara a redus destul de mult variantele de finantare pe care o societate de nivel mediu le are la dispozitie, numarul companiilor care isi pot permite luxul de a apela la mai multe tipuri de finantare fiind tot mai redus

CUPRINS21. PREZENTAREA SOCIETII COMERCIALE

21.1. Informaii generale

21.1.1. Elemente de identificare

21.1.2. Domeniul de activitate

21.1.3. Obiectul de activitate

31.1.4. Scurt istoric

41.2. Informaii economice

41.2.1. Aspecte privind potenialul uman

81.2.2. Aspecte privind evoluia activitii comerciale

132. DIAGNOSTICUL SITUAIEI ACTUALE A SOCIETII

132.1. Analiza structurii financiare

132.1.1. Rata stabilitii financiare

142.1.2. Rata autonomiei financiare globale

152.1.3. Analiza ratei autonomiei financiare la termen

162.1.4. Analiza ratei de ndatorare

182.2. Analiza bonitii

182.2.1. Analiza lichiditii

232.2.2. Analiza Solvabilitii

293. DESCRIEREA PROIECTULUI DE INVESTIII

293.1. Analiza stadiului actual i a tendinelor mediului economic specific al SOCIETII UAMT ORADEA

293.2. Necesitatea i oportunitatea investiiei

303.3. Scenarii privind realizarea proiectului de investiii i selecia alternativelor de finanare optime

334. PERSPECTIVA SITUAIEI FINANCIARE N CONTEXTUL INVESTIIEI EFECTUATE

334.1. Cadrul general de abordare a perspectivei situaiei financiare

344.2. Estimarea contului de profit i pierdere

344.2.1. Estimarea veniturilor

344.2.2. Estimarea cheltuielilor

384.3. Estimarea elementelor bilanului

394.3.1.Estimarea elementelor de activ

394.3.2. Estimarea elementelor de pasiv

444.4. Previziunea fluxului de numerar

464.5. Confirmarea mbuntirii performanelor financiare

BIBLIOGRAFIE...................................................................................................................49

1. PREZENTAREA SOCIETII COMERCIALE1.1. Informaii generale1.1.1. Elemente de identificare

Societatea comercial UAMT S.A. ORADEA a fost nfiinat n anul 1990 prin hotrrea de guvern HG 1224/23.11.1990. Ea a fost constituit prin transformarea ntreprinderii de subansamble i piese pentru mijloace de transport Oradea (nfiinat n anul 1951 cu numele de BERNATH ANDREI) n societate comercial pe aciuni, n conformitate cu prevederile Legii nr.15/1990.

Societatea UAMT S.A ORADEA a fost nregistrat la Oficiul Registrului Comerului cu numrul J 05 / 173 / 1991, Codul fiscal RO54620, iar sediul societii a fost stabilit la str. Uzinelor, nr. 8, loc. Oradea, 410605, jud. Bihor.

La data de 31.12.2008, societatea avea un numr de 17.405 acionari, structura acionariatului prezentndu-se astfel:

Asociaia salariailor PAS-UAMT Oradea, care deine 56,1328% din numrul de aciuni emise de societate, adic 14.081.168 aciuni;

17.404 persoane juridice i fizice de drept privat, care dein 43,8672% din numrul total al aciunilor, adic 11.004.279 aciuni.

1.1.2. Domeniul de activitate

Domeniul de activitate al societii UAMT S.A Oradea l reprezint Producerea i comercializarea pieselor i subansamblelor pentru mijloace de transport, pieselor turnate din aliaje neferoase, pieselor injectate din material plastic i cauciuc, execuiei de instalaii, utilaje, echipamente tehnologice, SDV-uri i a bunurilor de larg consum.

1.1.3. Obiectul de activitate

UAMT Oradea are ca obiect principal de activitate producia de piese i accesorii pentru autovehicule i motoare de autovehicule (CAEN 3430), i pe lng acesta fabricarea altor maini i utilaje agricole i forestiere (CAEN 2932).

Pentru o serie de produse din gama sa de fabricaie societatea este principalul furnizor al fabricanilor autohtoni de autovehicule. Diversitatea ridicat a procedeelor tehnologice pe care le stpnete i-au conferit flexibilitatea fabricrii unei game largi de produse dintre care cele de referin sunt enumerate mai jos:

a) pentru mijloace de transport auto: dispozitive de contact cu cheie; tergtoare de parbriz; filtre de ulei i combustibili; ncuietori cu yalle pentru ui i capote; broate pentru ui i capote; dispozitive de ridicat geam; oglinzi retrovizoare exterioare i interioare; parasolare; buoane rezervor benzin cu yalle ncorporate; climatizoare; mnere de viraj; comenzi interioare i exterioare ui; piese turnate sub presiune din aliaje de zinc i aluminiu; cricuri auto;

b) pentru mijloace de transport feroviar: broate i ncuietori ui;

c) pentru mijloace de transport naval: broate i ncuietori ui;

d) lucrri i prestaii pentru clieni industriali: tane; matrie; dispozitive de lucru pentru teri;

e) bunuri de larg consum: mecanisme de siguran pentru locuine; dispozitive necesare gospodriilor individuale; mobilier metalic.

1.1.4. Scurt istoric

Societatea comercial UAMT S.A. Oradea a fost nfiinat prin Hotrrea Guvernului Romniei nr.1224/23.11.1990. Ea a fost constituit prin transformarea ntreprinderii de Subansamble i Piese pentru Mijloace de Transport Oradea n societate comercial pe aciuni n conformitate cu prevederile Legii nr.15/1990. Activitatea societii a nceput de fapt n 1951 cnd a fost nfiinat la Oradea ntreprinderea BERNATH ANDREI axat pe producerea articolelor de larg consum pentru populaie. ncepnd cu 1954 unitatea se specializeaz pe fabricaia componentelor pentru mijloace de transport. n 1968 se trece la asimilarea masiv a componentelor pentru autoturismul DACIA 1300, unitatea schimbndu-i denumirea n ntreprinderea de Accesorii pentru Mijloace de Transport nregistrndu-se n 1969 i marca AMT a unitii. Cu o experien de peste 22 de ani n domeniu, n 23.11.1990 are loc reorganizarea unitii n societate pe aciuni sub denumirea S.C. UAMT S.A. Oradea n baza Legii nr.15/1990.

Activitatea societii este axat pe producerea i comercializarea pieselor i subansamblelor pentru mijloace de transport, pieselor turnate din aliaje neferoase, pieselor injectate din mase plastice, pieselor vulcanizate din cauciuc i a bunurilor de larg consum.

Societatea este amplasat n nord-vestul Romniei n oraul Oradea la 8 km de frontier, n imediata apropiere a drumului european E60, dispunnd de mijloace pentru aprovizionare i livrare att pe calea ferat ct i auto.

Dotarea tehnic a societii o situeaz n domeniul unitilor cu profil de mecanic fin. n societate se utilizeaz n special urmtoarele categorii de procedee tehnologice:

prelucrri mecanice prin achiere (strunjire, frezare, gurire, rectificare plan i rotund) pe maini universale i automate;

prelucrri prin presaj la rece;

turnare sub presiune a pieselor din aliaje neferoase (siluminiu i zamac) cu greutate de pn la 3 kg;

injectare piese din mase plastice (polietilene, poliacetali, poliamide, inclusiv armate cu fibre de sticl, etc.) cu greutate de pn la 1,2 kg;

vulcanizare piese din cauciuc (rezistent la ulei, benzin, etc.) cu dimensiuni ale pieselor pn la 400x400 mm i greutate pn la 1,2 kg;

vopsire n cmp electrostatic cu pudra epoxidic i poliesteric;

acoperiri electrochimice (zincare, nichelare, cromare, cromare neagr, etc.).

sudarea metalelor (electric, autogen, sudarea tablelor n puncte, sudarea barelor cap la cap);

tratamente termice;

prelucrri prin electroeroziune (cu electrod masiv i cu fir);

n prezent societatea dispune de o sculrie performant care asigur n general ntregul necesar de tane, matrie, dispozitive i verificatoare necesare produciei proprii precum i executarea unor comenzi, n acest domeniu, pentru alte societi, dar care este utilizat azi doar n proporie de 60%, fapt ngrijortor pentru noi. n general toate lucrrile de ntreinere i reparaii pentru utilajele din dotare se execut n unitate de ctre personalul propriu din secia mecano-energetic.

Pentru a face fa noilor exigene din mediul economic specific, societatea are nevoie acut de un proces masiv de retehnologizare, fapt menionat i n Adunarea General a Acionarilor. Datorit accesului dificil la surse convenabile de finanare, investiiile efectuate n anii precedeni sunt relativ modeste fa de necesitile reale ale societii. Ele s-au efectuat pe baza resurselor financiare proprii i foarte puin pe seama celor atrase.

Cu toate acestea, n ultimii ani societatea a reuit, totui, s achiziioneze noi capaciti de producie i s asimileze noi produse, destinate n special autoturismelor din gama Renault-Dacia. n contextul unor previziuni favorabile pentru anii urmtori, cu privire la succesul i vanzrile autoturismelor Dacia, care contribuie cu mai mult de 40% la realizarea cifrei de afaceri a UAMT Oradea, precum i al unor oportuniti de colaborare cu mari productori de profil occidentali, acest proces de modernizare a capacitilor de producie trebuie continuat i n viitor. Societii UAMT i rmne aadar sarcina de a gestiona ct mai eficient toate procesele generatoare de venituri precum i de a gsi alte surse convenabile de finanare, prin intermediul crora acest proces de retehnologizare s fie posibil.1.2. Informaii economice

1.2.1. Aspecte privind potenialul uman

Societatea UAMT ORADEA S.A are organizat derularea activitii n 3 departamente funcionale, conduse de efi de departament, coordonate de ctre Directorul General al societii care este i membru al Consiliului de Administraie.

Activitatea productiv este organizat n 3 secii productive din care 2 de montaj, o secie de Execuie SDV i una de Utiliti Generale (ntreinere general).

Structura de coordonare este de tip piramidal implicnd concentrarea la vrf a procesului decizional, competenele i responsabilitile acordate la diferite niveluri fiind precizate prin Regulamentul de Organizare i Funcionare i Fiele Posturilor.

Managementul aplicat este unul de tip manageme