Alimente Modificate

download Alimente Modificate

of 30

 • date post

  06-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  266
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Alimente Modificate

 • ALIMENTE MODIFICATE GENETICBrengya DenisaCimpan AndreeaCristian CristianaCEPA IIICoordonator:prof.dr.ing. Anca Mihaly CozmutaCentrul Universitar Nord din Baia Mare

 • In prezent, probabil ca nu exista un subiect din domeniul nutritiei care sa fie mai disputat si care sa nasca cele mai mari confuzii in randul consumatorilor decat organismele modificate genetic (OMG). Unii le privesc ca fiind toxice si deosebit de periculoase, in vreme ce altii le considera solutia optima in caz de foamete in masa.

 • Tehnologia care furnizeaza noi proprietati organismului transferand gene de la un organism la altul sau care interfereaza cu structura sa genetica se numeste tehnologia genei. Prin aceasta tehnologie structura genetica a alimentelor este schimbata motiv pentru care aceste alimente se numesc alimente modificate genetic.

 • Aceasta tehnologie consta in luarea de la organismul donor a genei care intereseaza si introducerea ei intr-o molecula de ADN strain, care se numeste vector purtator. Apoi urmeaza etapa inserarii intregii molecule de ADN in molecula ADN a organismului gazda. In continuare se urmareste celula in care se manifesta genele si apoi se selecteaza produsul care ne intereseaza.

 • Acest produs este greu de controlat, deoarece genele nu functioneaza izolat, ci interactioneaza unele cu altele, iar organismul uman are zeci de mii de gene si daca luam in calcul si faptul ca indivizii sunt entitati distincte, atunci ne putem da seama ca aceeasi gena poate avea efecte diferite de la un organism la altul.

 • Toate aceste produse sunt obtinute prin tehnica de inginerie genetica printre care se numara :

  Plante rezistente la seceta si daunatori;Cereale cu un procent crescut de proteine;Cereale fara gluten;Orez cu un continut ridicat de vitamina A;Seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimuri dietetice;Tomate cu coacere in timpul transportului;

 • Plante fara proteine alergene (kiwi fara proteina alergena);Bacterii acidolactice rezistente la bacteriofagi;Cantitate crescuta de lecitina (prezenta, in mod obisnuit, in galbenusul de ou si soia) din soia si care este utilizata ca emulgator pentru margarina, ciocolata si alte produse alimentare;Chimozina modificata genetic (in mod obisnuit, chimozina este o enzima extrasa din stomacul viteilor), care este utilizata in productia de branzeturi;Vitamine si arome alimentare.

 • Ce se obtine prin modificari genetice ?Ameliorarea culorii si aromei fructelor;Cresterea timpului de conservare;Producerea fructelor sezoniere pe tot parcursul anului;Modificarea calitatilor nutritive : cartofi mai bogati in amidom care absorb uleiul de gatit in cantitati mai mici.

 • Recoltele devin mai rezistente la ierbicide, pesticide, boli, frig, salinitate crescuta. Medicina recunoaste aspectele benefice ale manipularii genetice pentru ca astfel s-au obtinut: insulina, unii interferoni, produse de sange (cu potential alergic scazut), vaccinuri (folosind ca suport cartoful sau rosia) mai rezistente la transport si pastrare indelungata.

 • "Nu au cum sa aduca beneficii. Este absurd sa credem ca omul poate crea ceva superior asupra ceea ce a creat natura; ceea ce poate fi benefic dintr-un anumit unghi de vedere, in ansamblu poate aduce efecte negative care sa depaseasca efectele benefice. Astfel incat, din punct de vedere ecologic nu putem spune ca OMG aduc beneficii organismului nostru. In principiu, plantele care exista in prezent, cele nemodificate genetic au fost selectate in mod natural; ele au rezistat cel mai bine la daunatori, in conditiile de mediu din zona/tara respectiva. Creand plante modificate genetic riscam sa contaminam si plantele nemodificate genetic si sa scadem biodiversitatea", afirma Diana Coravu, medic specialist in Diabet, Nutritie si Boli metabolice.

 • Ca orice alta industrie si industria alimentelor modificate genetic prezinta avantaje si dezavantaje.Principalele avantaje ale OMG-urilor tin de dimensiunea economica , nicidecum de protectia sanatatii omului.Timpul si costurile cultivarii acestor alimente au fost micsorate. Legumele mutante au fost concepute astfel nct sa fie rezistente sau chiar tolerante la erbicid, substanta chimica destinata uciderii buruienilor daunatoare agriculturii. Mai mult dect att, acestea au dezvoltat rezistenta n fata insectelor ce afecteza plantele nemodificate genetic.

 • Astfel a putut fi redusa cantitatea de pesticide, substanta care ucide insectele daunatoare agriculturii, lucru care a dus la scaderea costurilor de ntretinere a recoltelor. De asemenea, efortul depus de fermieri este mai redus, iar sanatatea acestora nu mai este pusa n pericol de substantele chimice folosite. Impactul agriculturii asupra mediului este mai mic, odata ce cantitatea totala de pesticide folosite se reduce.Datorit aspectului foarte plcut, aceste produse atrag tot mai muli clieni ducnd astfel la creterea profiturilor comercianilor. n plus, produsele modificate genetic au beneficii mai mari privind durabilitatea sau valoarea nutritiv.

 • Dezavantajele alimentelor modificate genetic pot fi :Alimentele modificate genetic pot dobandi proprietati nedorite;Prezervarea varietatii genetice intr-o specie este pusa in pericol;Tehnologia practic face ca fermierul sa cultive doar un tip de plante fertile;Tehnologia poate cauza degenerare nedorita . Deci chiar daca este surprinzator se pot obtine produse slabe calitativ ;Alimentele modificate genetic pot modifica flora solului . Astfel se poate ajunge la pierderea unor insemnate microorganisme din sol ce poate cauza dezechilibre ;

 • Cand microorganisme alterate genetic sunt consumate impreuna cu alimentele ele se pot reuni cu organismul uman sau animal . Aceasta combinatie poate cauza pierderi , metamorfoze sau alte organisme ciudate ;Daca in urma interventiei genetice se creaza alumente rezistente la antibiotice aceasta proprietate s-ar putea transfera si la consumatorul acestor alimente cu efecte nocive pentru sanatate . Antibioticele prescrise in scopuri curative in diverse maladii nu si-ar mai produce efectul scontat ;

 • In cadrul circuitului inchis al naturii insectele consumand aceste alimente modificate genetic ar putea dezvolta mecanisme de rezistenta ;Exista riscul aparitiei unui singur tip de flora;Alte organisme ce traiesc in acelasi mediu ar putea fi influentate de alimentele modificate genetic;Prin aceasta tehnologie genele transferate ar putea contamina celelalte organisme in mod nedorit cu efect biologic dezastruos;Chiar si alimentele cu efect benefic initial ar putea ajunge sa poarte gene cu efecte toxice ce ar putea genera imbolnaviri;

 • Care sunt riscurile alimentelor modificate genetic asupra sanatatii consumatorilor?Efectele alergice

  Genele nou inserate pot produce proteine care la unele persoane determina alergii. Cele mai frecvente alergii sunt cele fata de lapte, oua, peste, cereale si soia. La inceputul anilor '90 cand soia a capatat efecte nutritive sporite prin introducerea unei gene de la nucile braziliene, riscul potential a devenit evident.

 • Rezistenta la antibioticeSe stie ca unele alimente modificate genetic pot creste rezistenta omului sau a animalelor fata de antibiotice. De exemplu, tomatele modificate genetic consumate proaspete au gene marker (o gena rezistenta la antibiotice) ce sunt foarte rezistenta la neomicina sau kanamicina. Acelasi lucru se intampla si in cazul semintelor de bumbac. In general, riscul variaza in functie de originea genei implicate. Bacteriile ce produc acid lactic nu trebuie sa contina gene de rezistenta la antibiotice.

 • Modificari la nivelul metabolismuluiPrin inserarea de gene noi se pot produce alterari la nivelul genomului - adica totalitatea genelor pe care le contine un organism - alterari care pot genera in organismul gazda si alte efecte decat cele scontate, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine in organismul gazda.

 • Situatia alimentelor modificate genetic in Romania: Anul 2006 a fost ultimul in care au fost permise in Romania culturile de alimente modificate genetic. La acel moment existau 130 000 ha cultivate cu soia modificata genetic. De atunci se incearca scoaterea de pe piata a alimentelor modificate genetic, unele hypermarketuri le-au scos definitiv din rafturi pana in prezent. Cu toate acestea inca se importa alimente modificate genetic, cumparatorii fiind atrasi de aspectul mai placut al acestora (in cazul legumelor si fructelor), sau pur si simplu romanul se lasa pacalit prin faptul ca nici macar nu citeste eticheta.

 • Situatia alimentelor modificate genetic la nivel mondialAr fi interesant de aratat ca in ultimii 5 ani suprafetele cultivate cu plante modificate genetic au crescut de cel putin 25 ori; cele mai raspandite sunt soia si porumbul (modificate pentru a le creste rezistenta la ierbicide si la pesticide) iar SUA detin aproximativ 70% din totalul acestor suprafete. Romania are un procent mic alaturi de Australia, Franta, Germania, Bulgaria. In Brazilia nu se cultiva plante modificate genetic. In Europa exista organizatii deosebit de active care militeaza pentru reglementari clare in aceasta privinta

 • Publicul a fost profund tulburat de doua mari scandaluri in domeniul sigurantei alimentatiei. In Marea Britanie boala vacii nebune iar in Belgia contaminarea alimentara cu dioxina au provocat panica si neincredere in sistemele de control ale alimentatiei publice. Ca raspuns guvernele au admis necesitatea etichetarii alimentelor intr-un limbaj adecvat intelegerii tuturor care sa precizeze ce continut de modificare genetica are alimentul respectiv. Comisia Europeana admite 1% si 0% pentru alimentele destinate copiilor. Publicul trebuie sa fie informat si educat astfel incat sa inteleaga