Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

of 213 /213
Alexandre Dumas Alexandre Dumas Doctorul misterios vol.1 ALEXANDRE DUMAS Volumul 1  Capitolul I Un oraş în Berri În dimineaţa zilei de 17 iulie 1785, după o vijelie puternică, râul Creuise se rostogolea tulbure, scăldând stâlpii de lemn ai caselor înşirate pe cele două maluri. Cât erau ele de vechi şi de şubrede, nu străluceau mai puţin în soarele care, făcându-şi loc prin stratul de nori de unde tocmai fulgerase, azvârlea acum o rază dogoritoare pe pământul muiat încă de ploaie. Grămada asta de case şchioape, chioare şi ştirbe avea pretenţia să fie un oraş şi acest oraş se numea Argenton. Ce să vă mai spun că era situat în Berri! Astăzi, când civilizaţia a înlăturat specificul claselor sociale, al provinciilor ş i al ora ş elor, privit de pe în ă l ţ imile care îi domină acoperişurile năpădite de muşchi şi micsandre înflorite, Argenton încă mai este un spectacol care face să tresalte de bucurie inima artistului. Suiţi într-o bună zi pereţii stâncilor pe unde se răsucesc rădăcinile ca nişte năpârci, croiţi-vă singuri drumul printre pietrele acoperite cu vegetaţia sălbatică şi uscată de licheni  îngălbeniţi, ferigi însorite şi mărăcini înroşiţi agăţaţi-vă cu unghiile de ruinele care prin culoarea şi soliditatea lor compact ă sunt totuna cu stânca, atât de întinse şi atât de  îndărătnice încât a fost nevoie de teribilele războaie ale Ligii şi de umerii puternici ai lui Richelieu ca să dispară această trudă a naturii care părea tot atât de nepieritoare ca înseşi funda ţ iile lor de granit, dar nici mă car r ă zboaiele de ex te rminare nu au putut s ă dezr ădăcineze indestructibilele fundamente care, tr ăsnite de tunuri, sfârtecate de fierăstraie, ştirbite de vânt, zdrobite de copitele boilor, scrijelite de potcoavele cailor, călcate de piciorul păstorului, au rămas acolo neclintite. 1

Embed Size (px)

Transcript of Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  1/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas Doctorul misterios vol.1

  ALEXANDRE DUMAS

  Volumul 1

  CapitolulI Un ora n Berri

  n dimineaa zilei de 17 iulie 1785, dup o vijelie puternic, rul Creuise se rostogoleatulbure, scldnd stlpii de lemn ai caselor nirate pe cele dou maluri. Ct erau ele devechi i de ubrede, nu strluceau mai puin n soarele care, fcndu-i loc prin stratul denori de unde tocmai fulgerase, azvrlea acum o raz dogoritoare pe pmntul muiat nc deploaie.

  Grmada asta de case chioape, chioare i tirbe avea pretenia s fie un ora i acestora se numea Argenton.

  Ce s v mai spun c era situat n Berri! Astzi, cnd civilizaia a nlturat specificulclaselor sociale, al provinciilor i al oraelor, privit de pe nlimile care i dominacoperiurile npdite de muchi i micsandre nflorite, Argenton nc mai este un spectacolcare face s tresalte de bucurie inima artistului.

  Suii ntr-o bun zi pereii stncilor pe unde se rsucesc rdcinile ca nite nprci,croii-v singuri drumul printre pietrele acoperite cu vegetaia slbatic i uscat de licheninglbenii, ferigi nsorite i mrcini nroii agai-v cu unghiile de ruinele care princuloarea i soliditatea lor compact sunt totuna cu stnca, att de ntinse i att dendrtnice nct a fost nevoie de teribilele rzboaie ale Ligii i de umerii puternici ai luiRichelieu ca s dispar aceast trud a naturii care prea tot att de nepieritoare ca nsei

  fundaiile lor de granit, dar nici mcar rzboaiele de exterminare nu au putut sdezrdcineze indestructibilele fundamente care, trsnite de tunuri, sfrtecate defierstraie, tirbite de vnt, zdrobite de copitele boilor, scrijelite de potcoavele cailor, clcatede piciorul pstorului, au rmas acolo neclintite.

  1

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  2/213

  Doctorul misterios vol.1

  Din locul cel mai nalt al acestor ruine, oper a rzboaielor civile i nu a treceriitimpului, aezai-v i privii.

  Dedesubt se adncete, ea un ora prvlit de o catastrof geologic, o nvlmealslbatec i pitoreasc de case, cu grinzi proeminente, cu acari grele de lemn care urc pedinafar la etajul superior, acoperiuri de paie colbite i acoperiuri de olane nnegrite,copleite sub un strat murdar de vegetaie abundent. Din punctul de unde l privii, oraulpare sfiat n dou de rul ntunecat, cu maluri abrupte, al crui nume semnificativ LaCreuse1 sugereaz adncimile n care se rostogolete.

  Prjini lungi, nfipte pe lng casele ce-i mrginesc cursul, ntind rufele puse la uscat,care flfie n btaia vntului ca nite drapele ntr-o mie de culori. Grupul acesta de locuinediforme, cu socluri dezgolite, arpante scoase mult n afar, mpodobite cu nervuri de lemnce dovedesc naivitatea n arta construciei, este ncadrat n cel mai rcoros, cel maincnttor i cel mai frumos peisaj ce se poate nchipui.

  Aici natura nu a cutat deloc efecte. Din toat Frana prietenosul Berri este caracteristicprin simplitate, iar Argenton este, cred, oraul cel mai simplu din Berri, oile, ndrznesc sspun, aceste arme ale provinciei, sunt aici mai altfel dect aiurea i gtele care se blcesc

  n apa iute a rului au de minune aerul a ceea ce sunt.Aa arat astzi Argenton i tot aa trebuie s fi artat i n 1785, cci este unul dintrerarele orae ale Franei pe care suflul revoluiilor moderne i spiritul novator nc nu l-auatins. Casele, dei s-a scurs aproape un secol de la epoc pe care tocmai am pomenit-o,eraui atunci vechi cum sunt i astzi, pentru c de mult vreme au atins o vrst care nu maiine seama de timp, dac ceva l uimete pe turist, pictor sau arhitect, este soliditateaacestor drpnturi, ele se aseamn cu stncile i rmiele fortificaiilor care lenconjoar.

  S-ar putea s reziste prin chiar starea lor de deteriorare i nsui excesul de btrnees le fac s triasc, e att de mult de cnd stau aplecate ntr-o parte sau n alta, nct s-

  au nvat aa i nu mai au nici un motiv ct de ct serios ca s cad n partea spre carestau nclinate.Nimic din toate astea nu poate da vreo imagine despre calmul i indiferena locuitorilor

  din Argenton, n acel 17 iulie 1786, clopotnia bisericii tocmai i trimisese deasupra orauluidangtele pentru rugciunea de prnz i din locuinele linitite fiecare i druia Domnuluipanica lui mizerie, ca pe o ispire a greelilor i un mijloc dureros dar salvator ntructigarea cerului, firea lor calm se datoreaz senintii peisajului i ocupaiilor lor mereuaceleai n orelul pe care nu l tulbur nici industria, nici comerul, nici politica, ngrdii deo natur neschimbat, de copaci pe care i-au pomenit totdeauna mari, de case pe care le-autiut totdeauna vechi, locuitorii din Argenton nu se vedeau nici schimbndu-se, nicimbtrnind. Aa cum rndunica se ntorcea n fiecare an pe la streinile caselor lor, totastfel bucuria primverii ivit n soarele din aprilie le aducea n inimi an de an curajul de anfrunta muncile aspre ale verii i trndvia dureroas a iernii.

  n ciuda marilor frmntri care l copleiser spre sfritul domniei lui Ludovic al XV-lea i la nceputul domniei lui Ludovic al XVI-lea, Argenton nu recunotea nici o alt puteredect aceea a obinuinei. Pentru acest orel exista un rege al Franei care nu fusese vzutniciodat, dar n care oamenii credeau i i se supuneau prin reprezentanii lui legali, tot aacum credeau n Dumnezeu i i se supuneau lui prin cuvntul parohului.

  Pe una din strzile cele mai nelocuite i mai npdite de iarb se ridica o cas puinaltfel de celelalte, aproape ngropat sub o ieder imens, n frunziul creia seara prea cse refugiaz toate vrbiile din ora i din mprejurimi.

  Cu toat ncrederea vrbiilor n aceast cas, la adpostul creia nu se temeau sdoarm dup ce ore n ir fcuser s-i freamte frunziul i cu tot ciripitul vesel izgomotos pornit o dat cu zorile, casa aceasta nu avea un renume bun.. Acolo locuia un

  1 Creuser a spa, a scobi.

  2

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  3/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  doctor tnr, de vreo douzeci i opt de ani, venit de la Paris de trei ani. De ce o luase elnaintea modei prului scurt i nepudrat, mod pe careTalma2 urma s o lanseze abia cinciani mai trziu n rolul lui Titus? Fr ndoial pentru motivul c-i venea mai uor s poarteprul scurt i nepudrat. Dar la epoca respectiv era o inovaie nefericit pentru un doctor,cnd priceperea medical era att de mult cntrit dup desfurarea gigantic a peruciipe care i-o puneau pe cap discipolii lui Hippocrat3, nimeni nu bgase de seam c prultnrului doctor era ondulat de la natur mai bine dect ar fi putut-o face chiar cel maidibaci coafor, nimeni nu remarcase c prul lui foarte negru i ncadra admirabil faa palidde veghe, ale crei trsturi viguroase i severe artau ndeosebi nclinarea spre studiu.

  Ce motiv l fcuse pe acest strin s se retrag n Argenton, un ora att de rustic icare prezenta att de puine ocazii pentru exercitarea medicinei? Poate gustul singurtii idorina de a lucra nentrerupt i ntr-adevr, tnrul savant, poreclit n ora doctorulmisterios din pricina felului su de via, nu frecven pe, nimeni i, lucru de dou oriscandalos ntr-un orel de provincie, nimeni nu-l vzuse intrnd nici la biseric, nici lacafenea. Fel de fel de zvonuri ruvoitoare i superstiioase circulau pe socoteala lui. Avea elvreun motiv c nu-i pudra prul, c nu purta peruc dar acest motiv era probabilneplcut din moment ce nu-l mrturisea i mai acuzau c avea legturi cu duhurile rele i

  fr ndoial ceremonialul din lumea spiritelor era altul dect cel al locuitorilor din Argenton.Dar bnuielile de magie se ntemeiau mai ales pe tratamentele de-a dreptulmiraculoase pe care tnrul medic le aplic prin mijloace de o extrem simplitate, mulibolnavi, condamnai i prsii de ceilali practicieni, fuseser salvai de el ntr-un timp attde scurt, ntruct binevoitorii strigaser n gura mare miracolul, iar ingraii i brfitoriioptiser c la mijloc era vrjitorie. Or, cum pe lume simt mai muli oameni ingrai iinvidioi dect oameni de treab, doctorul i-i fcuse dumani nu numai pe cei crora lepricinuise neajunsuri n calitate de concurent, dar i pe toi aceia pe care i vindecase i isalvase i numrul lor era mare.

  Btrnele care nu erau rele de gur i n tot Argentonul dac gseai cinci-ase spuneau despre el c avea putere de sugestie. Este, ntr-adevr, o credin foarte

  rspndit prin prile Berriului cum c unii oameni se nasc nu numai pentru binele sau rulsemenilor lor, dar i pentru binele sau rul vieii, ntinzndu-i influena chiar i asupraanimalelor, recoltelor i celorlalte produse ale pmntului. Unii, cu idei mai napoiate,atribuiau facultatea surprinztoare de a face minuni unui suflu de via pe care doctorul l-arproiecta pe fruntea bolnavilor lui, alii, unor gesturi i cuvinte anumite pe care le-ar spune noapt i, n sfrit, alii, unei cunoateri temeinice a naturii umane i a puterii ei celei maintunecate.

  Nu este ns mai puin adevrat c orict se deosebeau prerile asupra cauzei, nimeninu contest evidena fenomenelor, doctorul exercitndu-i aceast tiin n mod public, peoameni i pe animale.

  De pild, ntr-o zi un crua care adormise, aa ci. M se ntmpla adesea, pe capragat lng roile din fa, czuse de pe capr, dar caii, vzndu-i de drum, i prinserpiciorul sub roata grelei crue i i-l zdrobir. Nu era un picior rupt, ci unul pur i simpluzdrobit. Cei trei medici din Argenton se ntruniser i cum nu gsiser alt remediu pentruoribila ran dect amputarea, adic una din acele operaii n faa creia se ddeau n lturicei mai abili practicieni ai capitalei, hotrser de comun acord s lase bolnavul n voiasoartei cu alte cuvinte a cangrenei i morii, care nu putea s ntrzie prea mult.

  Atunci nenorocitul, dndu-i seama de starea grea n care se afla, l chemase n ajutorpe doctorul misterios. Acesta venise imediat, declarase operaia grav, dar de nenlturat i,ca urmare, anunase c va ncerca s o fac fr nici o ntrziere. Cei trei doctori iatrsesem, atenia ca nite suflete caritabile c pe lng gravitatea inevitabilei operaii

  trebuia s se mai gndeasc i la durerea fizic din timpul operaiei i totodat la chinurile

  2 Talma Franois-Joseph, tragedian francez (17931826).3 Hippocrat (460377 .e.n.), cel mai mare medic al antichitii.

  3

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  4/213

  Doctorul misterios vol.1

  morale prin oare va trece bolnavul vznd cum o parte clin el se desprinde sub tiulbisturiului.

  ns la aceste obiecii doctorul se mulumise s surd i, apropiindu-se de rnit, lprivise fix ntinznd mna spre el i cu un ton de porunc i comandase s adoarm.

  Cei trei medici se priviser rznd, departe de Paris, auziser vag de fenomenelemesmerismului4, dar nu le vzuser puse n practic. Spre marea lor mirare, sub influenaordinului dat, bolnavul adormise aproape subit. Doctorul i luase mana i l ntrebase cuvocea lui blnd n care se amesteca totui o nuan de porunc: "Dormi?" Iar la rspunsulafirmativ al acestuia, i scoase trusa, alesese instrumentele i cu senintatea cu care ar fidisecat un cadavru, efectuase nspimnttoarea operaie pe corpul insensibil alaccidentatului, ceruse zece minute, dar numai dup nou minte, cu ceasul n mn, piciorulfusese scos afar din camer, aternutul ptat de snge nlocuit, bolnavul culcat pe unalt pat i, spre marea uimire a celor trei medici, amputatul se trezise surznd la ordinuldoctorului.

  Convalescena fusese lung, dar la captul ei, cnd bolnavul se putuse scula, gsiselng pat un aparat fcut Chiar de doctor, i regsise facultatea de a umbla.

  Dar acum ce avea s fac acest nenorocit? Se ntrebau nu numai cei trei medici careavuseser intenia s-l lase s moar, dar i un numr destul de mare de persoane caregsesc totdeauna ceva de spus n toate ntmplrile rezolvate cu bine. Nu ar fi fost oare mainimerit s-l fi lsat pe nenorocit s moar, dect s-i prelungeasc viaa, Cu o asemeneainfirmitate, poate cu zece, douzeci sau treizeci de ani? Ce va putea face? O s triasc dinpomeni, o povar n plus pentru comun i aa srac?

  Dar se aflase prin perceptor, care la rndul lui fusese ntiinat de perceptorul regiunii,c nenorocitului i se fcuse un venit de trei sute de livre, fr s se tie ns de unde ivenea aceast rent sau cine o ceruse.

  Fr ndoial n aceast privin mutilatul nu tia mai mult dect tiau ceilali, ins deobicei, dac venea vorba despre doctor, spunea:

  Ah! Ct despre el, i datorez viaa. N-are dect s mi-o cear i i-o dau bucuros.Ei bine, lucru aproape de necrezut pentru orice om care nu cunoate lumea oraelormici, aceast minunat fapt a doctorului fusese unul din motivele care i pricinuise cel maimare ru n oraul Argenton, ceilali trei medici pretindeau c i ei ar fi putut s-i salvezeviaa recurgnd la aceleai mijloace, dar c preferaser s vad murind un om dect s-lsalveze cu un asemenea pre, ntruct ei considerau sufletul bolnavului mai valoros decttrupul lui.

  Pentru prima oar aceti trei cinstii practicieni vorbeau despre suflet.n alt zi, zi de iarmaroc, un taur furios strnise dezordine n trg i strigtele celor care

  fugeau, femei i copii, se auzir pn n laboratorul doctorului care domina piaa. Doctorulprivi pe fereastr i se lmuri despre ce era vorba. Toi fugeau din calea animalului furios,care tocmai spintecase burta unui mcelar ce se ncumetase s-l atepte cu un baros nmn. Atunci doctorul coborse n mare grab, cu capul gol, cu prul lui frumos fluturnd nvnt i cu buzele crispate de voina de fier care era. Una din, principalele lui caliti, sauunul din principalele defecte ale caracterului su, se oprise drept n calea taurului,ndemnndu-l s se apropie. Animalul abia l zrise, c, acceptnd sfidarea, o i pornise ndirecia lui cu capul n jos...

  Astfel nct adversarul, neputndu-i prinde privirea, fusese obligat s se arunce ntr-oparte, ca s evite ntlnirea. Taurul, dus de goana lui, l depise cu vreo zece pai, apoi sentorsese, ridicase capul i privise cu ochii ntunecai i adnci spre ndrzneul rival care sencumeta s-l nfrunte. Dar numai o clip fusese de-ajuns, ochiul ntunecat i adnc al

  animalului ntlnise ochiul nemicat i poruncitor al omului, taurul se oprise brusc,4 Franz Mesmer (1734-1815), medic german, fondatorul teoriei magnetismului animal (teoria prinmagnetism).

  4

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  5/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  scormonise pmntul cu copitele, mugise vrnd parc s-i ia avnt, dar rmsese intuitlocului, atunci doctorul se dusese drept spre el i toi vzuser cum, pe msur ce nainta,taurul tremura pe picioare i se lsa la pmnt, n sfrit, cu braul ntins, doctorul atinseseanimalul ntre coarne i ca un alt Achelous5- n faa unui alt Hercule, taurul i se culcase lapicioare.

  Se mai ivise nc o ocazie pentru ca doctorul s-i poat arta uimitoarea puteremagnetic ce o exercit asupra animalelor. Trebuia s fie potcovit pentru prima oar un calde trei ani, nc nemblnzit, calul rupsese toate legturile cu care l priponiser, lrsturnase pe potcovar i se ntorsese furios n grajd, unde nimeni nu ndrznea s intre,mai ales c nu rmseser pe el nici frul, nici cpstrul de care s-l poat apuca i aducenapoi.

  Doctorul, care trecea din ntmplare pe acolo, dduse mai nti ngrijirile necesareomului trntit la pmnt, dup aceea, pentru c izbitura fusese puternic, dar n cdere nuse lovise la cap, i spuse s aibe rbdare, c-i va aduce napoi calul supus si asculttor.

  i ntr-adevr, n vzul gloatei care n oraele mici se ivete totdeauna c din pmnt,intrase n grajdul efului potei, cruia i aparinea calul i, fluiernd, cu minile n buzunare,dar fr s-l piard din ochi, se apropiase de animalul furios, care, tot trgndu-se ndrt

  din faa lui, se lipise de zid, atunci l apucase de nri i, fr efort, eu toate c ochii injectaiai calului dovedeau cu ct greutate se supunea acelei puteri nefireti, l adusese mergndde-a-ndrtelea pn la locul de potcovit, de unde cu puin timp nainte fugise i fr s maifie nevoie s-l lege, stpnindu-l i inndu-l sub dominaia lui continu, i spusesepotcovarului s-i nceap lucrul, iar acesta i btuse una dup alta potcoavele la toate celepatru picioare, fr c animalul s fac alt micare dect acea uoar nfiorare a pielii carela patrupedele de felul lui nsemneaz mrturisirea nfrngerii lor.

  Dup astfel de minuni svrite n vzul tuturor, spre sfritul secolului trecut, ntr-unuldin oraele cele mai puin civilizate din Frana, se nelege sub cte felurite aspecte putea sfie judecat Jacques Mrey. Acesta era numele doctorului.

  CapitolulII Doctorul Jacques Mrey

  Cei mai ndrjii dintre defimtorii lui Jacques Mrey erau bineneles medicii: unii lconsiderau arlatan, alii empirist, punnd pe seama naivitii cea mai mare parte amiracolelor despre care se vorbea.

  Vznd totui c instinctele i credina n superstiii, att de nrdcinate n rndul

  oamenilor simpli, rezistau criticii lor, mai mult apropiindu-i dect ndeprtndu-i de JacquesMrey, se hotrr s fac pe fa cauz comun cu prejudecata religioas i declarardiabolic tiina acestui om care ndrznea s vindece altfel dect prevedeau canoaneleautorizate de coli.

  n sprijinul acuzaiilor lor aduser faptul c strinul nu frecventa nici biserica, nici casaparohial, dac i se cunotea o doctrin, aceea de a alina durerile aproapelui, nu i secunotea o religie. Nu fusese niciodat vzut ngenunchind sau mpreunndu-i minile,totui fusese surprins nu o dat contemplnd natur n acea stare de reculegere i meditaiecare semna cu rugciunea.

  Degeaba vorbeau ns medicii i preotul, puini erau bolnavii i infirmii care s rezisteispitei de a se lsa ngrijii de doctorul misterios dac se vor ci mai trziu de tmduirea

  5 Achelous, fluviu n Grecia, astzi Aspropotamos. Dup mitologia vechilor greci, Hercule s-andrgostit de logodnica lui Anchelous i, n lupt cu acesta, l-a nfrnt i i-a rpit-o.

  5

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  6/213

  Doctorul misterios vol.1

  lor, vor aprinde o lumnare n chip de pocin, dac era adevrat c fuseser scpai desuferin cu ajutorul diavolului.

  Ceea ce contribuia mai ales la rspndirea acestor legende, legate de Jacques Mrey cade o fiin extraordinar, era c el nu risipea binefacerile tiinei i mijloacele sale lantmplare. Bogaii erau cu desvrire exclui din rndul clientelei lui. Civa dintre acetiai ceruser consultaii oferindu-i sume mari, dar le rspunsese c el avea obligaii fa desraci i c n afar de el sunt destui medici n Argenton dornici s ngrijeasc bolnavi bogaii de neam. C, de altfel, leacurile preparate aproape totdeauna de el erau calculate duptemperamentul simplu al oamenilor crora le i administra. Se poate uor nchipui c nvremea aceea, cnd ncepuser s fie provocate manifestri mpotriva operelor filantropicesau populare, aceast rezerv ddu liber criticii literailor. Ei cutar mai mult ca oricnd ssemene ndoiala asupra omului: cu virtui tmduitoare, limitate la tratamente empirice icare, nendrznind s nfrunte experiena oamenilor de treab, prefera s-i nvluieserviciile n recunotina obscur a claselor napoiate.

  Jacques Mrey i ls s vorbeasc i i vzu mai departe de munca lui linitit isolitar. Cum ducea o via foarte retras, n casa lui neintrnd nimeni, cum n fiecare

  noapte putea fi vzut veghind lumina unei lmpi, stea a muncii lui oamenii inteligeni ifr idei preconcepute aveau toate motivele s cread, cum am mai spus-o, c savantuldoctor venise n Berri s gseasc singurtatea la fel de inviolabil ca aceea pe oare vechiianahorei plecau s o caute n Thebaida.

  Ct despre rani i sraci, pe care nu-i tulburau nici superstiia, nici reaua credin,spuneau despre el:

  Domnul Mrey este ca bunul Dumnezeu, nu se arat dect prin binele care l face.La 17 iulie 1785, pe o cldur de douzeci i cinci de grade, Jacques Mrey era n

  laboratorul lui, supraveghind ntr-o retort primele reacii ale unei experiene complicate,oare de cteva ori nu-i reuise.

  Era chimist i chiar alchimist, nscut ntr-una din acele epoci de dubiu tiinific, politic i

  social, n care nelinitea ce apsa asupra unei naiuni ndemna oamenii s caute mereualtceva, s caute miraculosul i chiar imposibilul, al l vzuse pe Franklin descoperindelectricitatea i dirijnd tunetele, l vzuse pe Montgoffier nlnd primele baloane icucerind domeniul aerului (ce e drept, vzuse toate acestea mai degrab n sinea lui dectn realitate). l vzuse pe Mesmer practicnd magnetismul animal, dar nu ntrziase s-idepeasc naintaul, tiut fiind c Mesmer, surprins de primele manifestri ale acesteifore inerente pe care o imaginase i o recunoscuse dar pe care nu ajunsese s operfecioneze, se oprise n faa convulsiilor, spasmelor i minunilor hrdului fermecat, nu-impinsese cercetrile pn la somnambulism, ca i Cristofor Columb, care, fericit cdescoperise cteva insule ale lumii noi, lsase altuia cin-stea s acosteze pe continentulamerican care i poart i numele.

  Cu alte cuvinte, Domnul de Puysgur fusese Amerigo Vespucci al lui Mesmer i JacquesMrey discipolul direct al Domnului de Puysgur6.

  Adugase deci tiinei lui de a vindeca i experiena confuz a maestrului german.Cucerit foarte de tnr de nelinitea supranaturalului, Jacques Mrey se avntase n tainicapdure a tiinelor oculte. Ct explorase acest spirit curios drumurile noi i tenebroase,grotele obscure n care se adncise pentru a-i consulta pe modernii Trophonios 7, puurilesubterane prin gura crora se scufundase n centrul iniierilor, orele pe care le petrecuse,mut i n picioare, n faa implacabilului sfinx al cunotinelor omeneti, luptele titanice pecare le angajase cu natur pentru a o sili s vorbeasc i s-i smulg eternul i sublimulsecret ce l inea ascuns n snul ei, toate acestea puteau fi subiectul unei epopei

  tiinifice n genul poemului lui Iason n cutarea Lnei de aur.Ceea ce ntlnise mai puin n cercetrile lui fabuloase fusese lna, fusese aurul.

  6 Armand-Marie-Jacques Puysgur (1751-1825), discipol al lui Mesmer.7 Traphonios, arhitect grec, constructorul templului din Delphi.

  6

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  7/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  Dar Jacques Mrey nu-i fcea deloc griji i se obinuise s considere drept o bogie alui toate stelele de pe cer. Cteva voci indiscrete ns fcur s circule zvonul c era bogat,ba chiar foarte bogat.

  Toate ideile extravagante ale francmasonilor, iluminitilor, alchimitilor, astrologilor,necromanilor, magilor, fizionomitilor, le cercetase, le sondase, le analizase i din toate ifcuse pentru spiritul i pentru profesiunea lui o religie creia ar fi fost greu s-i dai unnume. Nu era nici evreu, nici cretin, nici mahomedan, nici schismatic, nici hughenot, nu eranici deist, nici animist era mai curnd panteist, credea ntr-un fluid general, rspndit ntot universul, care lega oamenii ntre ei printr-o atmosfer vie, plin de nelegere. Credea,sau mai degrab ndjduia c acest fluid creator i conservator al fiinelor putea fi ndrumatpotrivit voinei omului i folosit prin intermediul tiinei.

  Pe aceast baz i ntemeiase un sistem medical a crui ndrzneal ar fi fcut s serevolte toate academiile i toate gruprile de savani, dar de vreme ce doctorul nostru ispusese trebuie s cred asta, sau trebuie s fac ia puin i psa de prerile oamenilor, deacordul su dezacordul lor, iubea tiina pentru tiin n sine, pentru partea bun ce rezultadin ea i aplicarea ei n folosul omenirii.

  Cnd vedea sau credea c vede atomii, fie cei simpli sau cei compui, cei infinit de mici

  i cei infinit de mari, arahnidele i universul! Micndu-se n virtutea dreptului pe care lnumea magnetic oh! Atunci se simea n al noulea cer, tot corpul i exulta de dragoste,de admiraie i recunotin pentru grandoarea naturii i aplauzele ntregii lumi nu i s-ar iprut n acel moment mai preioase dect zgomotul abia perceptibil al aripei unei musculien zbor.

  Studiase ehiromancia dup Moise i Aristotel, Porta i Lavater l iniiaser n artacunoaterii oamenilor dup fizionomie, dezvoltndu-i posibilitile cerebrale, i intuise peGall i Spurzheim, ntrecnd astfel cea mai mare parte a descoperirilor moderne n fiziologie.Aspiraiile lui ineau de epoca tulbure n oare tria i care preced toate marile cataclismesociale i politice aspiraiile lui tindeau, trebuie s-o spunem, chiar mai departe nc dectlimitele artificiale ale tiinei.

  Era un vis pentru care Prometeu a fost intuit n cuie de stnca lui i nlnuit cu lanuride diamant, ceea ce nu-i mpiedicase pe toi cabalitii Evului Mediu, de. la Albert cel Mare din care biserica fcuse un sfnt pn la Cornelius Agrippa din care biserica fcuse undemon s urmreasc aceeai himer ndrznea, acest vis era s fac, s creeze i sdea via unui om.

  S faci un om, cum spun alchimitii, n afara lcaului lui natural extra vas naturale rmne eternul miraj, elul de cpetenie urmrit din secol n secol de inspirai i denebuni.

  Apoi, dac s-ar ajunge la acest rezultat, arborele tiinei i-ar confunda pentrutotdeauna ramurile lui cu arborele vieii, atunci savantul n-ar fi numai un om mare, el ar fiun supraom, atunci arpele antic ar avea dreptul s ridice capul i s spun urmailor luiAdam: "Ei, ce zicei! V nelasem eu?"

  Jacques Mrey, care asemenea lui Pic de la Mirandole, putea s vorbeasc despre toatelucrurile cunoscute i nc despre multe altele, trecuse n revist toate procedeele dup caresavanii Evului Mediu ncercaser s creeze o fiin dup chipul i asemnarea lor, pe toatele gsise ns deplasate, de la cel care clocea plmdirea copilului ntr-un dovleac, pn laaltul care construise dintr-un aliaj un automat cu figur uman.

  Cu toii se nelaser, nici unul nu atinsese izvoarele vieii.n pofida attor ncercri zadarnice, doctorul nu se lsa nfrnt i ca un ho sublim cuta

  mijloacele cu care s poat smulge focul sacru.Aceast preocupare nbuise n el toate celelalte sentimente, inima i rmsese

  insensibil, redus doar la funcia pur material de micare, obligat s trimit sngele laextremiti i s l primeasc napoi.

  7

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  8/213

  Doctorul misterios vol.1

  Era o creatur a lui Dumnezeu, incapabil s iubeasc o fiin pe care s nu o fi creat elnsui. Astfel, singur i trist n mijlocul mulimii, pe care nu o vedea sau peste care aruncapriviri distrate, pltea scump ambiia dorinelor lui.

  n ziua aceea Jacques Mrey era destul de mulumit de modul cum se dizolvau nretort anumite sruri crora le studia cele mai potrivite caliti curative cnd trei loviturigrbite rsunar n ua dinspre strad.

  Cele trei lovituri ntrtar miorliturile furioase ale unei pisici negre despre care gurilerele ale oraului, mai ales habotnicii, pretindeau c era spiritul intim al casei.

  O servitoare btrn, cunoscut n ntregul Argenton sub numele de Martha cocoat icare se bucura de o oarecare nepopularitate pentru faptul c-l slujea pe doctor, urc gfindscara exterioar de lemn i ddu buzna n laborator, fr s bat la u, cum i impusesecategoric doctorul, pentru c nu-i plcea deloc s fie ntrerupt n timpul delicatelor luiexperiene.

  Ei, ce e cu dumneata, Martha? ntreb Jacques Mrey, pari foarte tulburat. Domnule, spuse femeia, au venit nite oameni de la castel s v ia cu ei degrab. Martha, tii foarte bine, i rspunse doctorul ncruntndu-se, c am refuzat de attea

  ori s m duc la castelul vostru, eu sunt medicul sracilor i al netiutorilor, s se adresezevecinului meu, doctorului Reynald. Doctorii refuz s se duc, domnule, spun c asta nu-i privete pe ei. Dar despre ce e vorba? Pi e vorba de un cine turbat care muc pe toat lumea, aa fel, c cei mai

  curajoi argai nu ndrznesc s se apropie chiar narmai cu o furc i ce em ai grozav e cseniorul de Chazelay e foarte speriat, pentru c prpditul la de cine s-a adpostit chiar ncurtea castelului.

  i-am mai spus, Martha, afacerile seniorului nu m privesc. Da, dar oamenii srmani pe care cinele i-a i mucat i ceilali pe care o s-i mai

  mute, astea v privesc, mi se pare. i dac n-o s fie ngrijii numaidect, or s turbeze ca

  i cinele care i-a mucat. Bine, bine, Martha, spuse doctorul. Ai dreptate, am greit. M duc.Se scul, i ddu cteva indicaii s supravegheze cu grij retorta, i porunci s lase

  focul n voia lui, adic s se sting singur i cobor la parter, unde ntr-adevr l ateptau doioameni de la castel, oare, foarte tulburai i palizi, i ndrugar o poveste sinistr despreravagiile cauzate de animalul furios.

  Doctorul i ascult i le rspunse scurt: S mergem!Un cal neuat i cu frul pus l atepta. Cei doi oameni nclecar pe caii n spume care

  i aduseser i mpreun, n goan mare, luar drumul castelului.

  CapitolulIII Castelul de Chazelay

  La dou sau trei leghe de Argenton cmpul i schimba nfiarea, fii de pmnt nparagin, crora ranii le spuneau mrcini, cteva petice de cmp acoperite de ovegetaie pipernicit, drumuri pietroase ncastrate n albii de torente i mrginite de gardurivii slbatice, ici i colo cteva mguri ale cror laturi sfiate lsau s se zreasc argilacolorat care nroea apele curgtoare ale prurilor, cam aa artau n general locurilepe unde trecea cavalcada n galop.

  Pe vremea aceea pentru locuitorii din aceast parte a Berriului, trei ci nsemnau un luxnemaipomenit, pe atunci n prea fericita provincie a Franei, nsemnat i astzi cu cenuiu-

  8

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  9/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  nchis pe harta domnului baron Dupin, nu se cunotea n materie de vite de povar dectatelajul vechilor regi trndavi.

  Pe unul din drumurile pustii, clreii notri ntlnir o castelan de prin mprejurimi, alcrei rdvan tras de o pereche de boi o ducea grav i agale la o petrecere n familie, greoiulatelaj se tra pe drumuri de o zi ntreag. Ce e drept, fcuse aproape cinci leghe.

  n sfrit, o pdure de turnulee se profila n peisajul puin uscat pe care soarele l necan razele lui. Masa aceasta ntunecoas care se ridica din pmnt, ncepea s aibe, pemsur ce te apropia, frumuseea slbatic a tuturor monumentelor rzboinice ale EvuluiMediu, construcia putea s dateze de pe la sfritul secolului al XIII-lea. O art viguroas nrusticitatea ei plnuise aceast. Locuin feudal care i ntindea umbra nesfrit pestesat, adic peste cteva case srace, pierdute ici i colo printre pomii fructiferi.

  Era Chazelay.Castelul de Chazelay era legat din vechime printr-o linie de aprare de castelele Luzrac

  i Chassin-Grimmont, cci micii seniori cutau s se sprijine pe vecini pentru a se ntrimpotriva incursiunilor nalilor i puternicilor cmtari ai feudalitii.

  ns n vremea n care se petrece ntmplarea noastr rzboaiele civile luaser sfritde mult vreme. Din condotieri, nobilii deveniser vntori. Unii chiar, atini de ndoial, n

  urma lecturii enciclopeditilor, nu numai c nu se mai mprteau cu ocazia celor patrumari srbtori ale anului, dar citeau Dicionarul Filozofic al lui Voltaire, i bteau joc depreotul lor, ironizau o nepoat nelegitim, ceea ce ns nu-i mpiedeca s se duc laliturghie duminic i s se lase linguii din banca lor de stejar de minile celui care celebraslujba.

  Stingherit n aceste greoaie i aspre armuri de piatr, cea mai mare parte dintre nobiliidecadenei blestemau arta rzboinic a Evului Mediu i i-ar fi drmat bucuroi castelele,dac nu i-ar fi mpiedecat respectul pentru strmoi, dac n-ar fi existat privilegiile legate deacele vechi ziduri i n fine dac n-ar fi fost amintirile dominaiei i ale teroarei pe care astfelde edificii le ineau treze n sufletele i n mintea ranilor.

  i dduser osteneala s nfrumuseeze i s civilizeze ct de ct aceste cuiburi de

  psri de prad, unii retund faadele, alii nlocuind bairbaoanele cu ferestre obinuiteochi de bou, iar alii, desfiinnd uiele secrete de deasupra anului de aprare, suprimndpodurile mobile i anurile pline cu ap n care orciau broatele, cu att mai mult tu ct,de vreo zece ani ncoace, ranii nu mai vroiau s le distrug.

  Dar castelul de Chazelay, nu era dintre cele care s-i fi fcut concesii, rmsese ntoat mreia demnitii lui sumbre i mohorte, mici turnuri laterale, crora li se spuneasolnie de piper, dominau ua de ia intrare mpodobit cu desene din fier i cuie mari cufloarea rotund, coarne de cerb, picioare de cprioar i trofee de mistre fixate pe uagroas aminteau c seniorul de Chazelay se folosea din plin de dreptul lui de vntoare.

  Aceast expoziie cinegetic era completat cu cinci sau ase psri de noapte, detoate mrimile, de la cucuveaua mic pn la vultur. Societatea noctambul era prezidatde o bufni mare cu aripile larg deschise, ale crei pene smulse de vnt, orbite rotunde igoale, gheare crispate ofereau dubla imagine a puterii nfrnte i a morii violente.

  Trebuie spus c o oarecare spaim superstiioas nconjura castelul. Dinuia n regiuneo tradiie, veche de secole, c aceast aezare feudal era bntuit de un duh nefast.

  Adevrul e c cea mai mare parte dintre seniorii de Chazelay, ntocmi ca bufniaintuit pe ua castelului lor, sfriser de moarte violent i familia fusese pus lasngeroase i triste ncercri.

  Proprietarul actual era un exemplu al acestei fataliti care, aa cum se spunea, apsaasupra castelului. Din al doilea an al cstoriei, o pierduse pe tnra i ncnttoarea luisoie, ntr-o sear, cnd trebuia s se duc la un bal, mbrcat dup moda vremii cu o

  rochie pus pe cercuri de srm, castelana se apropiase din neatenie pe vastul emineu dinsalon, n care butucii ardeau cu flacr i rochia i luase repede foc, nvluit de acest nimbarznd, fugise dintr-o camer ntr-alta, Iar curentul provocat de goana ei nteise flcrile nloc s le sting. Servitoarele, vznd apariia scnteietoare, speriate de ipetele care ieeau

  9

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  10/213

  Doctorul misterios vol.1

  din vrtejul de foc, nu se ncumetaser s-i sar n ajutor i n mai puin de zece minutesrmana fptur murise prad celor mai ngrozitoare chinuri, brbatul ei, oare lipsea nmomentul acela de la castel, nu mai gsise cnd se ntorsese dect o mas inform,calcinat i fr nume.

  De pe urma ei rmsese o fat, asupra creia seniorul de Chazelay prea c-irevrsase toat dragostea, dar ncetul cu nceput copil, pe care toi stenii o vzuser cndvenise pe lume, pe care contese i marchize o purtaser pe brae spre cristelni,mpodobit cu dantele i panglici i clopotele sunaser vesele timp de trei zile, aceastcopil fusese mai nti izolat, apoi dispruse cu totul, circul zvonul c murise ntr-unaccident i c fusese ngropat n tain n cavoul familiei.

  De atunci castelul de Chazelay, care i aa era destul de trist, devenise funebru. Un norde corbi ntunecase cele cinci turnulee al cror acoperi circular i ascuit, ncrcat cu oanghinare de plumb, domina cldirile i curile interioare. Noaptea se auzea ipt de bufnidin vechiul donjon nlbit de lumina lunii i ranii, apucai de un tremur superstiios, sedeprtau de fantomele de piatr peste care se ntindea, ziceau ei, rspunderea unei crime.

  Despre ce crim s fi fost vorba?

  De la care senior de Chazelay pornea? Prin ce nlnuire moral i ntindea nrurireapn lia destinul stpnului de azi? Nu se tia!Prin ua de la intrare, strjuit de turnuleele despre care am mai vorbit i de care era

  lipit csua paznicului, se ptrundea ntr-o prim curte, unde se aflau grajduri, staule,poduri, hambare i, n general, toate acareturile.

  Aceasta era ferm.S fi fost numai o vorb sau chiar era adevrat c animalele sufer influena moral a

  locurilor unde vieuiesc? Fr ndoial cinii, speriai la vederea altui cine furios, iscuturaser lanurile i, la sosirea strinului, se auzise urletul came noaptea anunsuperstiioilor moartea stpnului casei sau a uneia dintre cele mai apropiate rude. Boii,dejugai pentru s. fi dui la adpat, rmseser cu coarnele n jos i cu ochii lor mari i

  limpezi priveau n pmnt, caii preau a fi ei nii minunaii armsari ai lui Hipolit, supuitristeii rspndite n egal msur fiecruia.Din aceast curte exterioar descopereai anurile a ceea ce s-ar fi putut numi

  fortreaa. Peste un pod mobil aruncat deasupra anului i printr-un tunel ntunecos spatn grosimea unui donjon, pe zidul cruia se ntindea o pat mare de rugin sau de snge, septrundea ntr-o alt curte, n afar de buctrii i cteva sli ale aripii destinate smarcheze configuraia interioar a corpului pentru locuit, nu se vedea nc nimic din castel,nimic dect acest bloc puternic, monolit, a crui tristee apsa asupra oamenilor ianimalelor.

  n prima curte iarba, cretea printre pietre, uneltele de munc zceau azvrlite lantmplare ici i colo i cteva rae se blceau tcute n ap sttut i unsuroas aanurilor.

  Aceasta era nfiarea obinuit a castelului de Chazelay. Dar, n clipa cnd JacquesMrey, urmat de cei doi oameni de la castel, ptrunse n curtea exterioar, tristeea detotdeauna a chipurilor i a lucrurilor fcuse loc unei spaime i unei tulburri greu de descris.Argaii, narmai cu bte, furci i bice, urmriser mai nti un ciine mare care speriase satuli mucase mai muli cini.

  Hruit i rnit, dar nfuriat mai ales din pricina rnilor, cinele nu se mulumise doar cuanimalele, mucase i pe doi dintre oamenii care l atacaser, apoi, gsind deschis poartafermei seniorale, se strecurase n curte i se lipise cu spatele de zidul unui intrnd cesemna cu un cuptor.

  Toat lumea se oprise la marginea podului mobil. Chiar domnul de Chazelay, n loc snfrunte animalul cu arma de vntoare, se nchisese n cas, o spaim superstiioas prea,s fi intuit, toat lumea n pragul lugubrului castel, care i n alte ocazii nu era vizitat frspaim.

  10

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  11/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  Cinele era deci ntruparea unui duh ru care, aa cum se spunea, avea o slbiciuneviolent i funest pentru aceste locuri.

  n acest timp caii legai n grajduri, vacile i boii adpostii n staule, cinii nchii ncoteze gemeau i ltrau de fceau s ncremeneasc toat suflarea.

  Dac o fi adevrat c n infern e zgomot, atunci zgomotul acela ar trebui s semene cuipetele disperate care se auzeau dinspre castelul blestemat. Printre vaiete se auzeau ici icolo voci de femei, fr ndoial servitoarele sau jupnesele, pe care cinele le surprinsesela treburile lor i care, fugind degrab n vreun ascunzi mai puin sigur, strigau dup ajutor.

  Ajungnd n prima curte, doctorul arunc o privire n jurul lui. Vzu doi oameni care isplau rnile la o fntn, unul fusese mucat de obraz, cellalt de mn. Prevzuse totul iadusese cu el un acid coroziv pentru primele ngrijiri.

  Jacques Mrey sri de pe cal, alerg spre ei, scoase bisturiul, deschise rnile i, ntieturile fcute de lama oelului, injecta acidul oare trebuia s previn efectele mucturii.Dup ce i pansa, ntreb unde putea fi gsit cinele i aflnd c era n a doua curte n carenimeni nu se ncumeta s se duc, i fcu loc printre oameni i intr singur, hotrt inenarmat.

  ranii scoaser un ipt de spaim vznd c doctorul se ndrepta spre adncitura n

  care sta ghemuit cinele, acolo se oprise surztor, dar cu buzele uor crispate peste diniilui albi, fixndu-i privirea n ochii cinelui. Toi credeau c animalul furios se va npustiasupra doctorului, dar spre surprinderea lor, cinele, oare sttea ncordat pe cele patru labe,se ls la pmnt scheunnd. Apoi, ca atras de o for irezistibil, iei tr din intrndulunde sttuse pe jumtate ascuns. Furia din ochii nroii se domolise, gura, cscat i plinde o spum dezgusttoare, i se nchisese, se tr pn la picioarele doctorului c un vinovatcare implor iertarea, sau mai: curnd ca un bolnav care cere vindecarea, umil, nduplecati nvins, animalul prea c se calmase i-i lsa furia la picioarele omului invulnerabil care lprivea blnd i linitit.

  Doctorul fcu semn, cinele se ridic pe labe, aruncnd priviri temtoare i rugtoaredoctorului, care i lsase mna pe capul zbrlit i nfiorat al animalului.

  n faa acestui spectacol, admiraia ranilor izbucni, nu citiser niciodat povestiriledespre Orfeu adormind cinele Cerber care-i nbuise n gtlej triplul ltrat de monstru.Dar aceti copii simpli ai naturii nu fur mai puin impresionai de noutatea miracolului, sentrebar unii pe alii ce azvrlise oare doctorul n gura animalului turbat i dup care legeputuse oare porunci furiei oarbe?

  ncurajai din ce n ce mai mult de atitudinea supus a cinelui n faa cruia pn maiadineauri tremuraser cu toii i se dduser napoi, oamenii, narmai cu uneltele demunc, se apropiar ca s-l omoare, dar doctorul, ntorcndu-se spre ei autoritar, le spuse:

  napoi! Nici unul din voi s nu se ating de cinele sta, v interzic, cel care i va facecel mai mic ru va fi un la. De altfel, cinele este al meu.

  Uluii, ranii fii propuser s-i lege labele cu frnghii. Nu, spuse Jacques dnd din cap, nu e nevoie de frnghii, credei-m, m va urma

  singur i fr s fie nevoie s-l silesc. Dar mcar strigar civa punei-i botni, domnule doctor, punei-i botni! Nu e nevoie, rspunse Jacques Mrey, am eu o botni mai solid dect toate cele de

  care v servii voi ca s-i inei gura nchis. i care e botnia aceea? ntrebar ranii. Voina mea.i dup aceea i fcu un semn cinelui.La acest gest, animalul se scul n picioare, i ridic i fix privirea supus i obosit n

  ochii noului su stpn, scoase de trei ori un ltrat plngre i l urm pe Jacques Mrey cu

  o voioie supus de parc al lui ar fi fost de cnd lumea.

  11

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  12/213

  Doctorul misterios vol.1

  CapitolulIV Drept care cinele este nu numai prietenul omului, dari prietenul femeii

  A doua zi, Jacques Mrey primi un mesaj de la castel, ntr-o scrisoare destul depoliticoas c s nu fie jignitoare, seniorul de Chazelay, care se retrsese i se nchisese lael cnd, vzuse cinele, el care se luda a fi un liber cugettor, mrturisea c nu crede naa-zisul miracol svrit de doctor cu o zi nainte, cu att mai mult cu ct de la fereastra luiar fi putut s vad minunea.

  Un cine se strecurase ntr-adevr n curtea castelului i din prima curte intrase n adoua, unde adusese tulburare i dezordine, dar acest cine era ntr-adevr turbat?

  Aici era ndoiala, ca nite oameni simpli i inculi s cread n fascinaia privirii i aVoinei, nimic mai firesc, dar oamenii instruii i cu educaie nu puteau s admit n modraional asemenea poveti.

  Cum totui doctorul dduse dovad de curaj i de hotrre, nfruntnd furia unui cinefugrit, care putea s fie i turbat, castelanul i trimetea dou monezi de aur, ndemnndu-ls le accepte cu titlu de onorariu.

  Jacques Mrey rupse scrisoarea i refuz cele dou monezi de aur. tiina nu erapreocuparea moral a doctorului, s-ar putea spune chiar c nu iubea tiina dect ntr-unanume scop. Acel scop, spre care tindeau toate forele minii lui, toate micrile inimii lui,era elul filozofiei secolului al XVIII-lea fericirea genului uman.

  Prevedea mpreun cu domnul de Condorfoet momentul nc ndeprtat fr ndoial(dar ce conteaz timpul!) cnd raiunea omului, ajuns la perfecie, va descoperi raiunea debaz a lucrrilor, dnd naiunile nu se vor mai rzboi i cnd oamenii, liberai de suferinelecare dau natere mizeriei i ignoranei, vor mplini pe pmnt o existen nelimitat. Sfntascriptur nu mrturisete c moartea este datoria pcatului, adic violarea legilor naturale?Or, n ziua n care omul va cunoate aceste legi i le va respecta, se va elibera de datoria luii, cum aceast datorie este moartea, omul va deveni nemuritor.

  A crea i nu a mai muri, nu este latura ideal a tiinei? Cci tiina este, rivala luiDumnezeu. Dac omul ar cunoate misterul tuturor lucrurilor aflate pe lume, el ar puteasusine teorii de necombtut n faa divinitii nsei. Dumnezeu li va rspunde:

  Dac tii totul, nu eti dect la jumtatea drumului tu, acuma creeaz un viermesau o stea i vei fi egalul meu.

  Cufundat n visele de fericire ndeprtat, n acea speran a puterii nelimitate, gndindla epoca de aur a omenirii pe care poeii, copiii sublimi al naturii, o situaser la nceputul

  lumii, fremtnd de nerbdare, Jacques Mrey vedea obstacolele morale i materiale pecare le opunea clasa privilegiailor n calea destinului omului pe pmnt.Natur blnd i sensibil, ajunsese la ur prin dragoste.Pentru c i iubea pe cei oprimai, i detesta pe asupritori.n afar de mprejurrile cnd se ncruciase cu el pe drum, de dou sau, de trei ori,

  seniorul de Chazelay i era personal necunoscut. Spirit superior, Jacques Mrey nu erasuprat pe oameni, ci pe abuzurile i inegalitile sociale, ale cror ntruchipri vii, eraunobilii. A refuzat aurul de la castel cu acelai dispre eu care ar fi refuzat daruri din parteaunui duman.

  ntunecat apariie de Ev Mediu feudal al seniorului de Chazelay rscoli n sngele luiplebeian reminiscene de mnie, vedea n zidurile vechi semnul unei dominaii, mai redus,

  ce e drept, dar care dinuia nc, se ntreba ce for ar putea vreodat s dezrdcinezetitanicele monumente ale rasei cuceritoare. Atunci, descurajat de ncetineala progresului, deenormele obstacole care stteau n calea dezrobirii unui popor, se drui cu disperarestudiului naturii, unicul refugiu pe care societatea, aa cum era alctuit, l lsase tiinei.

  12

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  13/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  Singur, fcea deseori plimbri pn n inima pdurilor i acolo, grav, atent, asemenealui Oedip n faa Sfinxului, prea c vorbete cu sufletul universului.

  Cinele pe care-l salvase din ghearele propriei sale furii devenise prietenul lui cel maisincer i cel mai devotat, blnd i supus, l nsoea n toate plimbrile, l asculta c umbragndului su.

  Astfel preotul din Chazelay nu uitase s spun c existau n istoria, vrjitorilor maimulte exemple, n legtur cu spiritele celor apropiai rencarnate sub forma unui animaldomestic. Acest animal eu siguran avea i coarne i dac nu i le arta, o fcea numai cas-i ascund jocul.

  ntr-o zi cnd Jacques Mrey plecase devreme ca s culeag plante, tot mergnd sepomeni fr s-i dea seama la liziera unei pduri dese, nclcit, de neptruns, cum doar naceast parte din Berri se mai afl, privit n mic, o adevrat pdure din America, pe alecrei poteci nu se zrea vreo urm de pas omenesc.

  Cum am mai spus, doctorului i plcea singurtatea, i plcea s se apropie de natur,dar o noapte adnc domnea n aceast slbatec pdure, cu aspectul amenintor almrcinilor i al ierburilor npdite de nprci, mas compact a stncilor care conturauverdele muchiului pe verdele ntunecat al stejarilor, toate astea l fcur pe doctor s simt

  o strngere de inim, ezit s intre n pdure, ca un iniiat al misterelor lui Eleusis n pragultemplului nluntrul cruia l ateptau ncercrile de temut i tenebrele.Dar cinele se apropie de el altfel c de obicei, lingndu-i minile i trgndu-l de

  hain, prea c-l ruga s-l urmeze n desimea pdurii.Unul din punctele doctrinei lui Jacques Mrey, comun cu cea a iluminailor, cabalitilor

  i chiar a istoricilor, pretindea c animalele sunt uneori nzestrate de natur cu spirit deprezictori. tiina prezicerilor i a prevestirilor, tiina asta veche de cnd lumea, n care aucrezut toi nelepii antichitii, de la Homer pn la Cicero, nu mai era o himer pentru el.

  Presupunea c animalele, plantele i obiectele nensufleite au un limbaj al lor i cacest limbaj, interpret al elementelor naturii, poate d omului avertismente salvatoare.

  i ntr-adevr, dac studiai n acelai timp fabula i istoria, le vei gsi i

  dumneavoastr pe amndou de acord n ceea ce privete acest subiect.Oare nu un berbec i descoperise lui Baochus, care murea de sete, acele izvoare ale

  deertului n jurul crora nverzesc astzi oazele lui Ammon? Nu doi porumbei l conduseserpe Enea de la Capul Micene la ramur de aur ascuns pe malurile lacului Averne? i nu ocprioar a fost cea care-i croise drumul lui Attila de-a lungul mrii Palus-Meotides?8

  Jacques Mrey se lu deci dup cine, convins c acesta l va conduce la o int anume.Animalul nainta prin pdure, doctorul mergea cu greutate n urma lui, cu obrazul biciuit

  de crengi n fiece clip, cu picioarele rtcind prin ierburi, nevznd naintea lui dect coadacinelui, busol vie i neauzind altceva dect fonetul ierburilor i al reptilelor ce sestrecurau pe sub urzici.

  Dup vreun sfert de or de mers, omul i cinele, nti cinele, ajunser ntr-un luminin mijlocul cruia, rezemat de trunchiul unui stejar imens, se ridica o caban.

  Cinele ddea bucuros din coad.Cabana era fie a unui tietor de lemne, fie a vreunui braconier, poate c cel care o

  locuia fcea i una i alta.Era aezat n mijlocul unei pduri ce aparinea familiei de Chazelay. Cum ngduia

  domnul de Chazelay, att de mare amator de vntoare, ca un braconier, a crui existenera cu neputin s-i scape, s se stabileasc astfel pe pmntul lui?

  Jacques Mrey i puse vag toate aceste ntrebri, dar obinuina de a sacrifica lucrurileimportante n favoarea lucrurilor mrunte l fcu s lase deoparte cauza i s se ocupenumai de efect.

  Cinele se urc pe u cu labele, apoi vznd c nu o poate deschide, se ls jos i ompinse cu botul.

  8 Palus-Meotides vechi nume dat Mrii de Azov.

  13

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  14/213

  Doctorul misterios vol.1

  Ua se ddu brusc de perete i doctorul o inu cu mna ca s nu se nchid la loc.Arunc o privire nuntru.

  Era destul de curat i, avea aspectul unei gospodrii mai nstrite. O btrn, aezat,pe un scaun de buctrie, torcea linitit un fuior i un brbat de vreo treizeci de ani,probabil fiul ei, cura piesele demontate ale nchiztorului unei puti. n faa sobei n careardeau crengi uscate, se frigea un sfert de cprioar, rspndind o arom plcut imbietoare de vnat.

  n clipa n care cinele intr, btrna scoase un mic strigt de fericire i omul sri n susde bucurie. Nicicnd nu se vzuse o ntlnire mai afectuoas: mngieri, entuziasm,mbriri, ce nu se mai terminau.

  Apoi dialoguri n care animalul rspundea scheunnd i fcndu-te s crezi c nelegeamustrrile ce i se aduceau i ncerca n felul lui s se dezvinoveasc.

  De unde vii, bandit mizerabil? De unde vii, haimana nfiortoare? spuse omul. Pe unde-ai umblat cincisprezece zile, de ne-ai fcut attea griji? ntreb femeia. Te-am crezut mort sau turbat, ceea ce e cam ace lai lucru, continu brbatul. Ba nu, slav Domnului! E sntos, bietul Scipion! Are privirea limpede c o pictur

  de ap i vie ca un licurici! Trebuie c i-e foame, caraghiosule! Na, muc de-aici!i copilul minune srbtorit, mngiat la ntoarcerea acas, vedea cum i se of er.

  Resturile unui prinz sau ale unei cine luat cu o zi nainte, cu aceeai atenie i aceleaimbieri ca i cum ar fi fost un adevrat musafir.

  Pentru c Scipion cruia doctorul i aflase adevratul nume i fr ndoial acestnume i-l datora unui nas mai citit dect stpnul su mncase nainte de a prsi casadoctorului i acum refuza cu dispre tot: ce i se oferea, tietorul de lemne slt capul iatunci l vzu pe Jacques Mrey.

  Prezena strinului pru a nu-i fi pe plac, ncrunt sprncenele, iar femeia ar fi plitdac pielea nu i-ar fi fost att de tbcit! De vrst i de soare.

  Jacques Mrey, observnd efectul neplcut al apariiei sale neateptate, se grbi s leistoriseasc pania lui Scipion i cum l salvase el de furcile i bicele grjdarilor de lacastelul Chazelay.

  O lacrim se adun ncet n ochiul btrnei i czu pe inul din fuior.Ct despre tietorul de lemne, fr ndoial c i el ncerca acelai sentiment de

  recunotin pentru omul care i salvase cinele, o umbr de ndoial i mai ntuneca totuifruntea.

  Doctorul credea c nimerise, cum spuneam, ntr-o caban de braconier, de aceeapunea tulburarea lor pe seama meseriei pe care o practic i probabil a temerii de a nu fidescoperit. Aadar, cu sursul unui patriarh pe buzele-i tinere, le spuse:

  Linitii-v, oameni buni, nu sunt un spion de la castel, Dumnezeu, care este maipresus dect seniorii de pe pmnt, a dat omului animalele pentru c omul s aib hran.Or, Dumnezeu nu a stabilit vreo diferen ntre nobil i omul de rnd, numai greitelenoastre legi sociale au fcut asta, legile astea au acordat drept de vntoare unora i l-aurefuzat altora i nobilii, oare nu respect nimic, nici chiar cuvntul lui Dumnezeu, au violatpromisiunea pe care Iehova i-o fcuse lui Noe i urmailor lui. "Tot ce se mic pe pmnt in ape v aparine", a spus Domnul.

  Dar n momentul n care doctorul i termina demonstraia dreptului de vntoare,drept universal, drept indestructibil, bazat pe legile sfinte, un spectacol nou i tot att deneateptat i atrase atenia.

  n fundul camerei vzu un fel de firid mascat cu nite perdele, cinele ridicase i

  dduse la o parte cu capul o parte din perdea i, n semintuneric, JacquesMrey zri unamestec nemicat de membre omeneti, fr ndoial un copil ce ddea semne de via. Ce este acolo? ntreb el.i apuc perdeaua vrnd s o dea la o parte.

  14

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  15/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  Dar braconierul se ridic i i spuse grav: Domnule, pentru c ai vzut ceea ce ai vzut, oricare altul dect dumneavoastr

  n-ar iei cu via de aici, dar mi dau seama ct v iubete clinele meu, datoritdumneavoastr n-a fost omort cu lovituri de furc i nu a murit de turbare, ori cinele meu,vedei, mi este singurul prieten, pentru el v iert, dar jurai-mi c nu vei povesti nimnui cea-i crezut c vedei.

  Domnule, spuse Jacques Mrey lsnd perdeaua dar ncrucindu-i braele ca unom hotrt s mearg pn la capt, dumneata uii c eu sunt medic i c un medic esteduhovnicul trupului, vreau s vd ce e cu copilul sta.

  Privirea tietorului de lemne, care nti azvrlise flcri, se nsenin. Suntei doctor!... fcu el pe gloduri. ntr-adevr ai salvat viaa i ai redat judecata

  cinelui meu care nti m pierduse pe mine i apoi urm s se piard i pe el.i dintr-o dat: Oh! exclam, ce idee! Dac ceea ce ai putut pentru un animal, ai putea... Dar

  scutur din cap descurajat. Ba nu, spuse, este imposibil! Nimic nu este imposibil pentru tiin, prietene, rspunse doctorul linitit. Nu stil

  vorba: "Dac avei credin doar ct un bob de mutar, vei spune muntelui: "mic-te i

  prvlete-te n mare!" i muntele se va mica i se va prvli n mare." Oh! exclam,credina nu este dect prima vrsta a tiinei, a doua este voina a vrea nseamn a putea.Aceste cuvinte nu erau chiar pe nelesul braconierului, aa c, dup ce se gndi puin,

  spuse: Nu neleg eu mare lucru din frumoasele dumneavoastr raionamente, domnule, dar

  mi spun aa, n sinea mea, c poate v-a adus aici o stranic providen.Se opri i tui de, m ai multe ori ca i cum ceea ce ar vrea s spun nu putea trece de

  gtlej.

  CapitolulV Unde doctorul gsete n sfrit ce caut

  Doctorul atept puin, creznd c braconierul i va termina fraza ntrerupt.Dar cum el continua s tac, i spuse: Providena m-a condus aici, iat-o. i-l art pe Scipion. Este foarte adevrat c animalul sta de treab a fost totdeauna sufletul, aprtorul,

  piaza bun i, aa putea s spun, uneori chiar furnizorul cabanei noastre. i apoi...Din nou tcu.

  i apoi? insist doctorul. i apoi, spuse braconierul, tiu bine c e o prostie ce spun, dar ea l iubete att de

  mult!- Cine ea? ntreb doctorul, neputnd crede c era vorba de mica idioat i de

  Scipion. Ei, Doamne! Da, ea, spuse braconierul ale crui trsturi se ndulcir, srmana fiin

  care zace acolo!i ridicnd din umeri, art cu mna perdeaua dup care se agita forma aceea

  omeneasc neisprvit. Dar ce e cu aceast fptur? ntreb doctorul. O biat inocent.Se tie c ranii, prin inoceni neleg pe toi cei sraci cu duhul, idioii i nebunii. Cum! Fcu doctorul, avei n cas un copil n starea asta i nu ai consultat doctorii?

  15

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  16/213

  Doctorul misterios vol.1

  Oho! Fcu braconierul, trebuie s tii, domnule, c nainte s fie aici la noi, a avut eadoctori i nc dintre cei mai faimoi, au dus-o i la Paris, dar toi au spus c nu e nimic defcut.

  Dumneata nu trebuia s te mulumeti numai cu att, dup ce copila v-a fost adusnapoi sau dat s-o cretei nu m intereseaz secretele dumneavoastr trebuia s vdai osteneal, c doar sunt i n alt parte, nu numai la Paris, medici pricepui i ndrgostiide tiin, medici care vindec de dragul de a vindeca.

  Unde vrei s se duc s caute un prlit ca mine? Eu nu tiu nici mcar unde poate figsit medicina. Uitai, aa cum m vedei, n-am putut niciodat s triesc n orae, caselevoastre aliniate i nghesuite una ntr-alta, pe mine m sufoc, n casele alea nu se respir.Mie mi trebuie aerul liber micarea, adpostul pdurilor, casa lui Dumnezeu, m rog, toateastea. Braconier, da, asta e viaa care mi se potrivete, s triesc din puca mea, s trag penas mirosul prafului de puc, s simt vntul, rou, fulgii de zpad n pr, lupta, libertatea cu astea poi fi fericit ca un rege.

  Ei bine, acum, c m-a, i gsit fr s m caui i c n trei sau patru cuvinte care i-au scpat m-ai lsat s cred c Providena nu e strin ntlnirii noastre, ai s m lai s vd

  cum arat srmanul copil? Oh, Doamne! Da, spuse braconierul. Fat ai spus c e? Am spus eu c e fat, domnule? Atunci m-am nelat, nu este, s-mi fie iertat, dect

  un animal scrbos, pe care ne dm toat osteneala s-l inem curat, dar de fapt, uitai-v idumneavoastr. Uitai-v.

  i ridicnd bine perdeaua de mtase, art cu degetul o creatur inert, ghemuit nea, ncolcit pe o saltea prpdit.

  Jacques Mrey privi cu amrciune aceast fptur omeneasc.Inima doctorului se cutremur.Era una din acele naturi sensibile care tresar de mila tuturor nenorociilor i a tuturor

  njosirilor, cu ct o fiin era mai nefericit, cu att se simea mai atras spre ea.Srmana idioat nu-i ddea ctui de puin seama de prezena unui strin, mna ei,nepstoare i moale, pe care ai fi putut-o crede lipsit de articulaii, mngia cinele.Prea c cele dou fiine inferioare se nelegeau, dac nu cu gndul, mcar din instinct ic se atrgeau una ctre cealalt n virtutea marii legi a afinitii. Numai c animalul prean elementul lui, pe cnd fetia nu.

  Doctorul reflect ndelung, se simea atras din toate forele buntii lui spre aceastnimicnicie.

  Copila scoase un scncet. Sufer, murmur el. Absena gndirii s fie o durere? Da, fiindc totul aspir la via,

  adic spre inteligen.Apoi braconierul artnd-o pe idioat, creia nimic nu-i putea atrage atenia, ddu cu

  mil. Din cap. Vedei, domnule doctor, spuse el, nu te poi atepta la prea mare lucru de la o fat

  care nu e bun de nimic, mama i cu mine nu am reuit nici mcar s-o facem s in furc nmn, cu toate c a mplinit apte ani.

  Dar doctorul se trezi vorbind de unul singur: Se ocup de cine.i, pornind de la acest gest de simpatie pe care fata o arta animalului, Jacques Mrey

  ntocmi pe loc un ntreg sistem de tratament moral. Ce e drept, e drept, repet braconierul: se ocup de cine, dar asta e tot.

  E foarte mult, spuse Jacques Mrey vistor, am gsit prghia lui Archimede. Eu nu cunosc prghia asta, domnule, murmur braconierul i mai mult mi place,dac e vorba de mine, s mnuiesc puca mea dect prghia oricui ar fi. Dar, dac aiputea, continu cu voce mai ridicat i btndu-se cu palma pe old, dac ai putea s-i dai

  16

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  17/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  puin minte fetiei, eu i cu mama v-am rmne recunosctori, pentru c noi o iubim,domnule, cu toate c nu ne e rud. tii, ne-am nvat cu ea, tot uitndu-ne la ea, am ajunss o ndrgim ct o vedei de respingtoare... Nu-i aa, mititico? Ia uitai-v, continu el,nici mcar nu aude, nici mcar nu-mi recunoate vocea.

  Nu, zise doctorul scuturnd capul, nu-i adevrat, a auzit i a recunoscut cinele, astamie mi este de-ajuns.

  Jacques Mrey promise s mai vin i chem cinele, mrturisindu-le c nu putea sregseasc drumul fr ajutorul ghidului credincios.

  Cinele ns l urm doar pn la u, cnd Jacques Mrey trecu pragul, scutur din capn semn de refuz i se ntoarse lng copil, mai credincios fa de vechea lui prietenie dectfa de recunotina ce trebuia s o poarte noului stpn.

  Doctorul se opri ngndurat. Pentru el, ncpnarea cinelui de a rmne lng micanapoiat nsemna mai mult dect crezuse.

  i, n fond, se gndi c dac inea cu tot dinadinsul s trateze copilul, asta nsemnangrijiri zilnice, or de or, minut de minut, va trebui s nscoceasc mereu altceva. Dealtfel, se i simea legat printr-un sentiment de mil de mic fiin izolat, care nu se puteaasemna cu nimic din natur i care reprezenta neantul inteligenei i al materiei n mijlocul

  fiinelor vii care se micau i gndeau, dou lucruri pe care ea nu era n stare s le fac.Vechii cabaliti, vrnd s-i dea lui Dumnezeu un merit n plus, spuneau c lumea a fostcreat din dragoste.

  Jacques Mrey, n ciuda tuturor tentativelor, nu crease nc nimic, dar aa cum am maispus, aspira s realizeze o fiin dup chipul i asemnarea lui. Apariia acestei fetienapoiate, la care omeneasc nu era dect forma, i rennoi nflcrarea visului. CaPygmalion, el se ndrgosti de o statuie nu de marmur, ci de plmad vie i ntocmaifurarului de statui din antichitate, doctorul ntrezri sperana de a o anima.

  Viaa pe care o dusese i ngduise s studieze nu numai deprinderile oamenilor, dar iinstinctele i nclinaiile animalelor.

  Prsise de bunvoie societatea oamenilor de la orae, pentru ca. S se apropie de

  natur i de fiinele inferioare care o populeaz, convins c animalele, n nveliul mal multsau mai puin grosolan, ascund o scnteie din fluidul divin i c sufletul lor este numairelativ altul dect al omului. El considera Creaiunea ca pe o familie, creia omul i era nustpn, ci tat: o familie n care se gseau i vrstnici i tineri, unii tutelndu-i pe ceilali.

  El fusese deseori atent, cu acel interes specific spiritelor profunde, la toate ntmplrile,orict de nensemnate, care i puteau rezerva ns ceva pentru viitor. Nu o dat studiasecum se joac un cel cu un copil.

  Ascultnd sunetele nearticulate pe care le schimbau n timpul jocurilor i al alintrilor,era nclinat s cread c animalul ncerca s vorbeasc limba copilului i copilul pe cea acinelui.

  n orice caz, oricare ar fi fost limba pe care o vorbeau, ei se mpcau, se nelegeau ischimbau probabil ntre ei acele gnduri naive care spun mai mult adevr despre viadect au spus vreodat Platou sau Bossuet.

  Privind animalele, adic pe umilii Creaiunii, studiind nfiarea inteligent a unora,aerul blnd i vistor ai altora, doctorul nelesese c exista un profund mister ntre ele imarea natur. Oare nu pentru a sublinia acest mister i pentru a-l nvlui n binecuvntareauniversal care pogoar asupra noastr i asupra animalelor n tradiionala noapte deCrciun, Domnul, model al totalei umiline, a vrut s se nasc ntr-o iesle, ntre un mgar iun bou? Orientul nu adoptase oare credina c animalul nu este dect un suflet adormit,care mai trziu se va trezi om, pentru c poate mai trziu s se trezeasc i divinitate?

  ntr-o clip aceast lume de gnduri, rezultat al muncii ntregii lui viei, se perind n

  mintea lui Jacques Mrey, nelese c, de vreme ce Scipion nu vroia s prseasc fetia,nsemna c fetia i cinele nu trebuiau s fie separai, c de altfel, orict regularitate ar fipus n vizitele ce le-ar fi fcut, nu ar fi reuit s vin dect cel mult din dou n dou zile, or,

  17

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  18/213

  Doctorul misterios vol.1

  dup prerea lui, un tratament continuu, o supraveghere de fiecare clip i erau absolutnecesare ca s poat scoate sufletul fetiei din ntunericul n care zcea scufundat.

  Se ntoarse deci n caban i, ndreptndu-se ctre braconier i btrn care zicea C emama lui, le spuse:

  Oameni buni, eu v spun nc o dat, nu m intereseaz secretul vostru despreaceast copil, fr ndoial, ai fcut pentru ea tot ce putei face i oricare ar fi persoanacare v-a lsat-o n grij, voi nu i-ai nelat cu nimic ncrederea. Este rndul meu s facrestul, Da-i-mi sau mai curnd lsai-mi mie fetia, care pentru voi este o adevrat povar,am s ncerc s o vindec i s v dau, n schimbul acestei grmezi inerte i mute, o fiininteligent, care s v ajute la treburile voastre i care, lundu-i locul n familie, i vaaduce partea ei de munc i de putere.

  Mama i fiul se privir, apoi se retraser amndoi n fundul ncperii, se sftuir ctevaclipe, pru c sunt de acord, apoi, fiul, ntorcndu-se spre doctor, spuse:

  Este clar, domnule, c suntei trimis aici de mna providenei, vedei, tocmai cinele,pe care l crezusem pierdut i ne luasem ndejdea c o s-l mai gsim, v-a adus aici. Luaicopil i ducei-o cu dumneavoastr, domnule. Dac i cinele vrea s v urmeze, s v

  urmeze sntos mpreun cu copilul, n toate astea e un semn i din partea noastr ar fi onecuviin s ne opunem destinului.Doctorul i scoase pung i i rsturn pe mas tot coninutul, nfur copilul n manta

  i iei nsoit de cine, care de ast dat nu se codi s-l urmeze i vesel cum nu mai fusesevreodat, alerg nainte i napoi n faa lui, mirosind i atingnd cu botul capul copilului pecare nu-l vedea, dar l ghicea acolo sub manta, apoi o lua iar la fug, ltrnd cu mndriaunui herald care anun victoria generalului su.

  CapitolulVI ntre cine i pisic

  Vznd veselia din ochii care l priveau att de inteligent, auzindu-l cum ltra cuaccente att de nuanate, doctorul era convins mai mult ca niciodat c v, a face din cinelesalvat o legtur vie, intermediarul activ ntre viaa lui i neantul srmanei napoiate pe caretrebuia s o fac s simt c triete.

  Era un mijloc de a ptrunde prin surprindere n locul vizat. Cunosctor al anticelormituri cabalistice, doctorul se ntreba dac poeii nu prevzuser i aceast iniiere, cnd ldescriseser pe Orfeu trecnd prin triplul ltrat al cinelui Cerber nainte de a ajunge la

  Euridice. Ceea ce tindea s nfptuiasc avea dup prerea lui mai multe puncte comune cutentativa poetului primitiv. El trebuia s ptrund ct mai n adncul acestui infern care senumea imbecilitate, s caute o inteligen ascuns n ntunericul morii i ntocmai cumfcuse Orfeu cuEuridice, s o aduc, mpotriva aparentului ei destin, la lumina zilei.

  Orfeu euase, e adevrat, dar numai pentru c i lipsise credina. De ce se ndoise el decuvntul zeului infernului? De ce se ntorsese s vad dac Euridice l urm?

  n aceast stare de spirit se ntorsese acas doctorul i se urcase n laboratorul lui.Btrna Martha, creia i venise destul de greu s se nvee cu Scipion, ntruct

  prezena lui neateptat i speriase motanul, cnd i vzu acum stpnul c aducea cevanfurat n manta, se gndi c trebuia s fie nite ierburi medicinale culese de pe munte ise lu dup el, fiindc asta era ndeletnicirea ei s aleag ierburile i s le eticheteze.

  Motanul se inea dup btrna.Acest motan, cruia Martha cocoat i spunea Preedintele pentru c avea blan tot

  att de frumoas ca hermina preedintelui de la tribunalul din Bourges, pe care l vzuse i,ea o singur dat n via, fusese n primele zile foarte speriat de prezena cinelui. Scipion,

  18

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  19/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  la rndul lui, cu instinctul dumnos fa de pisici, specific animalelor din rasa, lui, serepezise dup Preedinte i l fugrise printre scaune i pe sub fotolii, rsturnnd totmobilierul doctorului, pn ce pisoiul, vznd o fereastr deschis, o zbughise afar idispruse pe acoperi.

  Fie din gelozie c-i vzuse luat locul n cas, deci i locul din inima stpnilor, fie dinspaima grozav ncercat la ntlnirea n care nfruntarea forelor fusese inegal,Preedintele, a crui vocaie nu era rzboiul i care de mult vreme, datorit mncrii bunepe care btrna Martha i-o ddea de dou ori pe zi, se ngrase pn ntr-att nctrenunase s mai declare rzboi obolanilor i oarecilor, crora nu le mai da atenie nicicnd i cdeau sub lab, tratndu-i ca pe un desert nedemn de el Preedintele, deci, timpde trei zile, nu binevoi s mai vie acas, dei n fiecare noapte se auzea rsunnd peacoperi i n pod mieunatul lui plngre.

  Cu toate c Martha cocoat nu ndrznea s se plng pentru ea domnul doctoravea drept de via i de moarte asupra celor din jurul lui, n urma dispariieiPreedintelui se produsese o schimbare serioas pe figura ei i n fiecare diminea nu-iaducea stpnului cafeaua cu lapte dect oftnd, iar la prnz fcea fel de fel de mofturicnd trebuia s-i dea de mncare cinelui.

  Doctorul iubea armonia pentru armonie n sine, aa cum ura rzboiul din cauzarezultatelor lui. i ddu seama c, fie din oboseal, fie din vreun accident, se oprise unul dinresorturile care puneau n micare cele patru personaje ale casei, o ntreb deci pe btrnaMartha care era cauza tristeii sale, iar aceasta, cu un ton de mustrare i necat de plns,se mulumi s arate fotoliul gol n care de obicei dormea pisica, izbucnind:

  Preedintele, domnule doctor!Era ora cnd i Scipion i Preedintele trebuiau s mnnce. Jacques Mrey i porunci s

  le prepare amndurora mncarea i s o aduc n vase de diferite mrimi.Martha iei, dnd din umeri, ca i cnd ar fi vrut s spun: "Pcat! Tot degeaba, fac

  asta pentru c mi poruncii!"Cum ns era obinuit s asculte fr s crcneasc, se grbi s execute porunca

  stpnului ei.Abia nchisese ua, c doctorul i ieise pe balcon, cutnd s vad pe unde era

  motanul.Cum casa lui le domina pe toate celelalte i laboratorul la rndul lui domina casa,

  privirea doctorului putu ptrunde pn n cotloanele cele mai ascunse ale orelului, dar nufusese nevoie s-l caute aa departe: la zece metri de el, pe un acoperi de paie,Preedintele dormea la soare, ghemuit n blana cam murdar de attea excursii nocturne ncare se aventurase dup plecarea de acas.

  Doctorul l chem cu un uierat aparte. Preedintele, care dormea, simi acel sunetptrunzndu-i pn n adncul somnului i tresri, i deschise ochii mari i galbeni, sentinse, privi n jur, csc s i se rup flcile, dar n mijlocul cscatului l zri pe doctor, carel chema.

  Fie c aceast atenie a stpnului i se pru o reparaie suficient, fie c, la fel cacelelalte animale, simise atracia irezistibil a magnetismului, se ridic pe, dat n picioarei se ndrept spre balcon.

  Doctorul intr n cas i chem cinele s vie lng el. Unul din talentele lui Scipion eras fac pe mortul: lsa s treac infanteria i cavaleria uoar i nu ddea semn de viadect dac i se anuna cavaleria grea. Doctorul i art locul lui pe covor i i ordon s facpe mortul Cinele se lungi i nchise ochii.

  n clipa aceea, n colul balconului i art capul delicat Preedintele, care, n ciudachemrii panice a stpnului, nu era deloc lipsit de team.

  Jacques Mrey se ndrept spre motan, l lu n brae, l srut ntre ochi, ceea ce nu semai ntmplase vreodat, l mngie ducnd mngierea de la ceaf pn la coad,mngiere care Preedintelui i plcu att de mult c doctorul simi sub mna nfiorarea

  19

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  20/213

  Doctorul misterios vol.1

  animalului de la bot pn-n vrful cozii, nfiorare care fcu loc ndat unui sforit fericit, careexprima starea de mulumire dus pn la cea mai nalt intensitate.

  Atunci l culc ntre labele cinelui, fcndu-i-o pe una pern, iar pe cealalt punndu-i-o deasupra, aa cum ine mama copilul la sn. Cele dou animale, care nainte cu trei zilevruseser s se sfie cci dac fora era de partea cinelui, Preedintelui nu-i lipseabunvoina se trezir bot n bot, uluite de noua lor stare, nu numai panic, dar i plin deafeciune a unuia fa de cellalt.

  Se aflau nc sub vraja acestei apropieri, cnd Martha intr aducnd ntr-o mnmncarea pisicii, iar n cealalt supa cinelui. Mirarea i fusese att de mare, nct lsrepede mncarea pisicii pe o mas, ca s-i fac cruce.

  Nici chiar Martha nu avea o ncredere absolut n puritatea credinei stpnului ei i defiecare dat cnd acesta mai svrea vreun act care i se prea c depete limiteleputerii omeneti, i lua, pentru orice eventualitate, msurile necesare mpotriva satanei,punnd ntre ea i stpn semnul crucii.

  Ah, domnule! spuse privind cinele i pisica aezai frumos unul ntre labele celuilalt.Uite nc una din farsele dumneavoastr!

  D-le s mnnce i ateapt, spuse doctorul, cruia nu-i displcea s vad cu ochiilui efectul produs asupra sufletelor simple i cruia oamenii din popor i spuneau miracol.Martha ascult, ns tulburat cum era, puse mncarea pisicii la nasul cinelui i supa

  cinelui lng pisic. Cnd vru s-i repare greeala, doctorul i spuse: Las-le aa, fiecare din ei i va gsi strachina lui. i cu uieratul cu care-l trezise cu

  puin timp nainte pe Preedinte, i scoase pe amndoi din somnul lor artificial i conformvoinei lui, cinele fcu o micare spre sting, ndreptndu-se ctre farfuria cu sup, iarPreedintele trecu printre picioarele cinelui ca s ajung la mncarea lui.

  Din ziua aceea n caisa doctorului se instaura i domni armonia cea mai perfect, spremarea mulumire a Marthei, dar i spre marea satisfacie a stpnului casei.

  Deci, cu o ncredere deplin n stpnul ei, datorit i ntmplrii artate mai sus,

  Martha l urm n laborator, creznd c aduce recolta obinuit de ierburi.Dar dup ce cu tot felul de msuri de prevedere doctorul aez jos mantaua i ddu lao parte cele patru coluri, Martha vzu cu uimire c ceea ce luase drept legtur de ierburinu era altceva dect o copil de apte-opt ani, care rmase nemicat pe podea, n loculunde o depusese stpnul ei i nu ddu nici un semn.de via nici cnd se apropie de eacinele i ncepu s-i lng faa.

  Ah! Doamne! Ce e asta? Izbucni Martha, cu capul repezit nainte i braele n lturi. Asta, spuse doctorul cu sursul lui melancolic, asta este o grmad de carne

  nsufleit, fr voin, fr micri, uitat de Dumnezeu printre fiinele neterminate, darcreia tiina va trebui s-i completeze tot ce natura a uitat s-i dea.

  Doamne, domnule doctor! exclam Martha, sper c nu o s ne ncurcm prin.Cas i cu un idol ca sta!? E bun de pus n borcanele mari care le vezi pe la uilefarmacitilor, dar nu de altceva...

  Dimpotriv, Martha, spuse Jacques Mrey, va rmne la noi i tu, n mod cu totuldeosebit, vei avea obligaia s veghezi asupra ei. Pentru nceput, te vei duce s cumperi ocad mijlocie i vei spuni aceast creatur din cap pn-n picioare.

  Ca de obicei, btrna Martha ascult supus. O or mai trziu, cada, plin cu apncropit ct trebuia, o primea n ea pe mica fptur i mna dibace a cocoate! O spla cucel mai fin spun pe care-l putuse gsi.

  Doctorul asist la aceast toalet i i ddu, mare atenie. Copila ieise din cabantietorului de lemne att.de soioas clin cauza contactului direct cu murdria, nct fusese

  cu neputin s-i dea seama atunci de culoarea prului su mcar de culoarea pielii ei.Puin cte puin, sub mna iscusit a Marthei i din mijlocul spumei de spun apru uncorp de o albea neted, bolnvicioas, ca aceea a copiilor crescui n n-tunericul caselor.

  20

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  21/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  n particulele aerului i n razele soarelui dinuie culoarea vieii, fr aer i fr soare,plantele cresc anemice i fr culoare, n timp ce semenele lor care se bucur de condiiilenormale ale vieii strlucesc de toate culorile pe care le iau din prisma solar.

  Cu toate c veghease cu grij i atenie la splatul feei, i venea greu s-i dea seamadac fetia era frumoas sau urta. Nici o trstur nu era complet conturat ca s o poataprecia, ochii, care abia se ntredeschideau i crora nu li se putea aprecia mrimea, erautotui frumoi, albatri ca cerul, gura, neprecis desenat, acoperea o dantur destul deregulat, creia ns paloarea buzelor i diminua strlucirea, sprncenele erau mai curndmarcate de tonurile pielii dect de arcul catifelat de care o femeie tie s profite att debine, fie c sunt sau nu abundente, capul era pe alocuri dezgolit de podoab prului,exceptnd ceafa, unde cteva bucle de un blond auriu artau c dac aceast creatur vadeveni vreodat femeie, s-ar putea, prin culoarea prului, s i se stabileasc o legtur curasa germanic.

  ntr-un cuvnt, n afara ctorva umflturi la gt, pe sub pntec i sub genunchi,doctorul pru destul de mulumit de starea n care se gsea nefericita copil.

  Una din caracteristicile idiotismului este somnolena.Natura a nzestrat omul cu trei daruri i n acest triunghi a nchis viaa.

  Cele trei daruri sunt: simul, voina, micarea. Omul ncearc, vrea, acioneaz. Acestetrei aciuni se nlnuie i nu se pot despri. Din moment ce omul nu ncearc, el nu arevoin, fr voin, nu acioneaz.

  Idiotul nu simte nimic, de aici cauza primar a imobilitii lui.n cabana braconierului, srmana copil nu se ddea jos din pat, rmnea ore ntregi

  ghemuit n ea ca un animal, sau se legna ca ppuile groteti fabricate n China, care nuau dect o micare sacadat a capului, de la un umr spre cellalt.

  n asta consta singura ei legtur cu viaa. Nu-i plcea n aer liber, nu-i plceamicarea, lumina, ntr-un cuvnt avea tendina fireasc a corpurilor neterminate care nclinspre odihn.

  Doctorul Mrey ls copila goal n paza cinelui i cobor n grdin.

  Ca n majoritatea oraelor de provincie unde terenul nu cost scump, grdina doctoruluiera mare n comparaie cu casa. n mijlocul copacilor slbatici, pe vrful unui dmb, idesfura coroana un mr de toat frumuseea. Susurnd, un fir de ap, un izvor limpede istrlucitor nea la poalele dmbului, cobornd n cascade mici, trecea printr-o curtepavat, uda grdina pe toat lungimea ei i se ndrepta apoi la vale, s se verse n Creuse.

  Toat rcoarea i verdeaa grdinii, adevrat oaz, se datorau acestui izvor, naparen destul de nensemnat. Trei sau patru falnice slcii plngtoare, plantate dintreapt n treapt, i amestecau frunziul aurit cu celelalte nuane de verde, oferind priviriipaleta variat a grdinii.

  Jacques Mrey aprecie pe dat avantajul ce l-ar putea trage mica lui bolnav dintr-oasemenea grdin n pant uoar, peste care soarele, orict de arztor ar fi fost, ptrundeantotdeauna filtrat de umbra copacilor. Cu un creion n mn, deveni pe dat arhitectul igrdinarul acestui mic Trianon. O suprafa dreapt o destin unei peluze de gazonenglezesc, unde copila ar putea s se rostogoleasc n voie. Tras un bazin, a cruiadncime nu trebuia s depeasc treizeci de centimetri, l marc n rui de lemn,urmnd ca la efectuarea lucrrii s fie nlocuii cu un grilaj de fier, aceasta era viitoarea baiea fetiei fr nume i fr via care zcea sus n laborator.

  Se i apuc s mpleteasc un leagn din crengi de tei, aa fel ca prin el s nu ptrundrazele soarelui n zilele de canicul, cnd totul devenea periculos, chiar i soarele. n sfrit,schi dou sau trei locuri care urmau s fie plantate cu flori, asta pentru c doctorulJacques Mrey, n tratamentul ce vroia s-l aplice, urma s fac apel cu deosebire la toate

  resursele naturii.A doua zi de diminea, la revrsatul zorilor, patru lucrtori grdinari se i aflau ngrdin i n schimbul unei pli duble, urmau s execute ntr-o sptmn lucrrile pe caredoctorul le pusese pe hrtie n zece minute.

  21

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  22/213

  Doctorul misterios vol.1

  CapitolulVII Un suflet i geneza lui

  Dup opt zile, totul era gata, gazonul, semnat din prima zi, ncepea s rsar din

  pmnt. Bazinul, nfundat cu pietri luat din ru, nconjurat cu un grilaj care s mpiedicefetia s se rostogoleasc, dispus astfel ca ea s poat face, sub supravegherea Marthei, obaie complet fr s fie stnjenit n micrile ei obinuite, se ntindea pe un diametru deaproape zece pai, n sfrit, ca s nu sufere din pricina deplasrii, florile fusesertransportate n. Ghivece i cu multitudinea culorilor lor formau trei covoare pestrie.

  Micul Rai era gata pentru a primi pe micua Eva.Copila nu avea nume, nu se gndiser niciodat s-i zic n vreun fel. Ce nevoie aveau,

  dac ea nu rspundea? Fr ndoial, n ziua n care se nscuse, primise numele vreunuisfnt sau al vreunei sfinte trecut n calendar, dar aceti alei ai Domnului vegheaser attde prost asupra finei lor, nct nu mai era nevoie s caui numele acestui neputincios, care

  se pierduse n mod voit poate n adncul memoriei celor ce se ocupaser pn atunci decopil.Dar Martha cocoat, care avea nu numai un nume, dar i o porecl, nu se putea

  mulumi cu o asemenea situaie, att l sci pe stpnul ei ca s afle numele copilei, nctacesta, care pn la urm tot vroia s o obinuiasc pe viitor s rspund la un apelativ, ispuse c o chema Eva. i nu din ntmplare sau fr s fi reflectat Jacques Mrey i ddusemicii orfane acest nume, nu ncerca el oare s fac acelai lucru pe care Dumnezeu l fcusecu prima femeie? Dac proiectul lui va reui, nu urma ca din materia vie care i czuse nmini s realizeze o creatur pe care oricine s o poat recunoate printre femei, aa cumrecunoti o floare printre flori? Ce alt nume mai semnificativ dect Eva ar fi putut s-i dea?

  Noi i vom spune Eva, pentru c doctorul struise s-i dea acest nume. Martha cocoat

  gsea ns numele de Rozalie mult mai frumos i i ceruse ngduina s substituie acestnume celui pe care i-l dduse el, care ele altfel nu era de gsit nici n calendar.Jacques Mrey, care ncepuse s aibe un sentiment deosebit pentru feti, nu se supr

  c Martha o striga ntr-un fel n timp ce numai el singur i zicea altfel, era sigur c numai lachemarea lui va rspunde.

  Cnd o aduser n gradin, era o zi cald de var, doctorul poruncise s se ntind uncovor sub leagnul de tei i Scipion, bine frecat i splat, fusese admis s mpart umbrampreun cu fetia.

  Doctorul avea convingerea c Scipion l va ajuta n oper lui de creaie. El o va duce peEva n spinare i tot el va trage ntr-o zi trsurica Evei, pn atunci, cinele, cu o dibcieadmirabil, se juca i se alint cu fetia, imprimndu-i fr voie o micare ce prea a nu-i fipe plac, dar pe care o accepta din partea cinelui.

  Tot timpul doctorul rmsese lng cele dou fiine, pe care nu le slbise din ochi.Copila era n pielea goal i cldura soarelui o nvluia clin toate prile, doctorul nu

  voia n nici un fel s-i stinghereasc primele micri, de mai multe ori ncerc s o fac sstea n picioare, dar picioarele ei se ndoir chiar cnd o sprijini cu minile de banc.

  Doctorul i ddu seama c trebuia, pentru nceput mcar, s nu se ocupe de altcevadect de organism, pentru a-l aduce apoi n stare s primeasc binefacerile tratamentuluimoral.

  Primele zile i chiar primele luni trecur n ngrijiri medicale menite s combatlimfatismul.

  ncepuse cu bile reci n bazinul izvorului, aceste bi o fcur mai nti s scoat ipetede durere, aa se ntmpla cu biata noastr natur omeneasc strigtul de durereprecede strigtul de bucurie, apoi, dup bile reci cu care micua Eva se obinui ncetul cuncetul, aa fel c n curnd le suporta fr spaim, sfrind chiar prin a-i face plcere, cnd

  22

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  23/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  zilele clduroase trecur, continu cura de bi saline i alcaline, nsoite de o hran bun iconsistent.

  n privina hranei, nu manifest nici o preferin, nghiea tot ce i se ddea, iar micareaflcilor, ca i toate celelalte micri ale corpului erau pur instinctive.

  Doctorul ncepu s nlocuiasc supele false cu supe concentrate de carne, apoi, puincte puin, cnd se asigur c stomacul putea suporta o hran ceva mai substanial, ajunsela aspic din carne alb mai nti, apoi din carne obinuit i uneori vnat, aceasta din urmde dou ori mai hrnitoare dect celelalte.

  Iarna trecu i cu toate ngrijirile de fiecare zi nu se vedea nici cel mai mic progres ninteligena sau n nfiarea copilei. Rbdarea doctorului ns prea mai ndrjit dectslbiciunea pe care pornise s o combat.

  Deseori fusese pe punctul de a-i pierde ndejdea.Un fapt provocat anume i care i reui ntocmai dup cum prevzuse i ddu toate

  speranele.ntr-o zi ordon Marthei s ia clinele i s-l nchid n coteul din fundul grdinii, de unde

  nu i se puteau auzi ltrturile.Cinele ns nu vru deloc s-o urmeze pe Martha, trebui chiar doctorul s-l duc la cote

  i s-i porunceasc s intre nuntru.Inteligentul animal nelese la ce chin fusese condamnat desigur mpotriva oricui, nafar de doctor, s-ar fi aprat, resemnat se ls pus n lan i nchis, mulumindu-se doar sscheaune dureros pentru o astfel de nedreptate.

  Bineneles c doctorului i revenea obligaia s aduc hrana bietului prizonier. Ca s-iuureze necazul, i ls o gamel plin cu sup comandat special pentru el. Apoi sentoarse lng Eva.

  Era pentru prima oar dup aproape un an cnd fetia se pomenea deodat frnsoitorul ei, l vzuse cnd ieise mpreun cu doctorul i l urmrise din ochi pn la u,cnd acesta, se ntoarse fr cine, ochii fetiei rmaser fici i n ei licrise o nuan demirare.

  Doctorul sesiz vaga sclipire, cu toate c fusese aproape imperceptibil.Dar asta nu era tot. Restul zilei trecu, ngrijorat, fetia privea cnd spre dreapta, cnd

  spre sting, schind chiar unele micri pe care nu le mai fcuse vreodat, parc ar fi vruts vad napoia ei, apoi, spre sear, ncepur s se aud gemete.

  Dar nu gemete atepta Jacques Mrey, o mai auzise de attea ori gemnd, el ateptaun zmbet, pentru c niciodat nu o vzuse surznd, mai ales c puin cte puintrsturile feei ei prinseser contur, cu toate c nu erau dect vag expresivi, ochii ei semriser, nasul se formase, buzele se desenaser i prinseser o tent roz i n sfrit dupatta timp capul i se acoperise cu pr de un blond minunat.

  Doctorul nu se clinti de lng ea, gemetele din timpul zilei continuar i n timpulsomnului. De dou sau de trei ori fcu nite micri mai brute dect cele pe care le fceacnd era treaz i-i mic braele cu mai patin moliciune dect de obicei. Oare visa?Exista vreun gnd n creierul ei? Sau astea nu erau dect simple tresriri nervoase care ozbuciumau?

  Va afla a doua zi.ntr-adevr, a doua zi Eva gsi lng ea motanul, pentru care niciodat nu manifestase

  nici simpatie, nici antipatie, Jacques Mrey l aezase acolo, ca s vad cum va reaciona.Eva, pe jumtate treaz, simind ceva moale la ndemn, ncepu s mngie pisica,

  dar, puin cte puin, ochii ei se deschiser i, cu o oboseal vizibil a unui efort mplinit, sefixar pe Preedinte, era clar c nu-l mai confunda cu Scipion, n sfrit, recunoscndidentitatea cotoiului, l respinse cu o ciud destul de vizibil, pentru ca irascibilul animal s

  se cread ofensat i s sar din patul copilei.n momentul acela se auzi ns pe scri un zgomot puternic ele lanuri, parc un cal npas de galop ar fi urcat scrile spre laborator, apoi ua, nenchis bine, se deschise i dup oizbitur violent apru Scipion, eliberat din captivitate.

  23

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  24/213

  Doctorul misterios vol.1

  Rupsese lanul i rosese ua coteului.Cum nvli n camer, se arunc pe patul fetiei.Eva scoase un strigt de bucurie i pentru prima oar surse.Era mult ateptatul deznodmnt pe care l atepta doctorul, cu toate c l plnuise

  altfel, nu se gndise ns la vigoarea i nerbdarea lui Scipion.Se grbi s dezlege zgarda de la gtul cinelui i lanul pe care l tra dup el, c nu

  cumva inelele s rneasc membrele delicate ale copilei. Apoi, fericit, contempl bucuriamanifestat de amndoi n mngieri reciproce.

  Deci, cu o zi nainte, Eva tnjise ntr-adevr dup cine.Deci, noaptea, copila fusese ntr-adevr frmntata de vise.Deci, cu toate c trecuser douzeci i patru de ore, Eva nu-l uitase ctui de puin pe

  Scipion.nsemna c n creierul copilei exista, dac nu nc memoria, cel puin germenele

  memoriei.Jacques Mrey murmur ncet deviza lui Descartes: Cogito, ergo sum (gndesc, deci

  exist).

  Copila gndea, deci exist.Apoi, n primele zile ale primverii, cnd apa i reluase cursul i murmurul, cnd apriliefcuse s plesneasc mugurii lnoi ai fagilor i ai teilor, cnd iarba scosese din nou capulverde deasupra pmntului negru, pe un soare minunat i ntr-o diminea strlucitoare,copil, urmat de cine, i fcu din nou apariia n paradisul ei.

  Covorul fusese aternut sub tei, dar de ast dat pe Jacques Mrey l atepta o surprizcare nsemna recompensa strdaniilor sale. Agndu-se de colul bncii, ftase ridicsingur i, ajutat de doctor, se sprijini cu amndou minile de marginea banchetei,rmase aa, n picioare i nespus de bucuroas scoase un ipt de fericire, care pentrudoctor nsemna un ipt de triumf.

  Astfel, se revel, aproape n acelai timp, dublul progres, judecata. n creier i fora n

  muchi. Ca i ceilali copii, doar cu o ntrziere de ase sau apte ani, se dezvoltau mpreunaceti doi germeni, unul pmntesc i altul divin, crora li se spune corp i suflet.

  CapitolulVIII Prima che spunti l'aura

  Ceea ce-l umpluse de bucurie pe doctor se putea numi progres, dar un progres relativ.

  Eva ncepea s deslueasc ce se afla n cercul razei ei vizuale, prea ns insensibil lazgomote i orict glgie ar fi fost n jurul ei, nu reaciona n nici un fel.Doctorul se opri asupra unei idei care l frmnta de mai mult vreme, dar pe care nu

  vroia s-o aprofundeze, de team c nu cumva s fi intuit adevrul: i trecuse prin minte csrmana copil putea fi surd.

  ntr-o zi, pe cnd fetia se juca n iarb cu Scipion i cnd, nc prea slab ca s sepoat ine pe picioare, se tra pe genunchi i pe mini, doctorul, care pentru ea prsiseexperienele i eprubetele, se urc n laborator, lu un pistol, l ncarc, se ntoarse ngrdin i trase un foc, chiar lng urechea ei.

  Scipion sri, latr, se repezi printre flori, le scotoci pe rnd parc s afle vnatul n caretrsese doctorul.

  Copila nici mcar nu tresrise.Urmrea cinele, prea c se bucur de nebuniile lui, da din mini i ca s-l cheme

  lng ea fcea gesturi pe care nimeni n afara cinelui nu le-ar fi priceput. Dar, ocupndu-sede efect, fata rmase cu totul strin cauzei.

  24

 • 8/3/2019 Alexandre Dumas- Doctorul Misterios Vol-1

  25/213

  Alexandre DumasAlexandre Dumas

  Atunci doctorul hotr s foloseasc electricitatea, ca factor ajuttor al tratamentului lacare o va supune, de fiecare dat cnd cdea n somnolen i fazele astea reveneauaproape periodic, la douzeci i patru, treizeci i ase sau chiar patruzeci i opt de ore, dedou sau de trei ori pe lun, i aplic un masaj cu o perie electric, i fcea bi cu apelectrizat i ndrepta pe conductul auditiv un curent continuu, mai nti cteva minute iapoi, progresiv, timp de un sfert de or, o jumtate de or i chiar o or.

  Dup trei luni de tratament, doctorul rennoi experiena eu pistolul.Copila tresri i se ntoarse spre locul de unde venise zgomotul.Doctorul se lmurise, deci pn atunci Eva nu scosese nici o vorb pentru c fusese

  surd, cnd va auzi vibraia cuvntului, care nc nu ajunsese pn la ea i care doar i loveaurechea fr s treac ns mai departe, atunci va vorbi.

  El era nc departe de a fi atins acest rezultat.n consecin, continu cu perseveren acelai tratament electric. Copila prea c se

  simte excelent i ctig o remarcabil cretere a forelor fizice. Aa stnd lucrurile, doctorulhotr s fac o alt experien.

  Srmanul crua cruia doctorul i fcuse ntr-un chip att de fericit operaia descrisde noi, pe lng cei trei sute de franci care i veneau de la protectorul lui necunoscut,

  obinuse de la primrie o slujb, anuna cu goarna pe strzile Argentonului tirilemunicipale,