Albert Einstein

of 25 /25
ALBERT EINSTEIN Si contributia sa la dezvoltarea teoriei relativitatii restranse

Embed Size (px)

description

Despre Albert Einstein si contributia sa la dezvolatarea teoriei relativitatii restranse

Transcript of Albert Einstein

Albert einstein

Albert einsteinSi contributia sa la dezvoltarea teoriei relativitatii restranse

Cuprins:1. Albert Einstein2. Teoria relativitatii restranse3. Postulatele4. Lipsa unui sistem de referin absolut5. Consecinte6. Sisteme de referin, coordonate i transformarea Lorentz7. Cauzalitatea i imposibilitatea depirii vitezei luminii8. Masa , impulsul si energia9. Statutul teoriei10. Experimente fondatoare11. Experimente testare teorii alternative ALBERT EINSTEINAlbert Einstein(n.14 martie1879- d.18 aprilie1955) a fost unfizicianteoretician de etnie evreiasc, nscut n Germania profesor universitar laBerlini Princeton. Autorulteoriei relativitii. n1921i s-a decernatPremiul NobelpentruFizic.Cele mai multe dintre contribuiile sale n fizic sunt legate deteoria relativitii restrnse(1905), care unescmecanicacu electromagnetismul, i deteoria relativitii generalizate(1915) care extinde principiul relativitii micrii neuniforme, elabornd o nou teorie agravitaiei.

Alte contribuii ale sale includcosmologiarelativist, teoriacapilaritii, probleme clasice alemecanicii statisticecu aplicaii nmecanica cuantic, explicareamicrii brownieneamoleculelor,probabilitateatranziieiatomice, teoria cuantelor pentrugazulmonoatomic, proprietile termice alluminii(al cror studiu a condus la elaborarea teorieifotonice), teoria radiaiei (ce includeemisia stimulat),teoria cmpurilorunitar i geometrizarea fizicii.Cea mai cunoscuta formula a lui Einstein esteE=mc, care cuantificenergiadisponibil amateriei. Pe aceast formul se bazeaz atomistica, seciunea din fizic care studiazenergia nuclear.Einstein nu s-a manifestat doar n domeniul tiinei. A fost un activ militant al pcii i susintor al cauzei poporuluievreucruia i aparinea.Einstein a publicat peste 300 de lucrri tiinifice i peste 150 n alte domenii.

Teoria relativitatii restranseCea de-a patra lucrare important publicat de Einstein n1905, "Asupra electrodinamicii corpurilor n micare", coninea ceea ce avea s fie cunoscut mai trziu caTeoria relativitii restrnse, una dintre cele mai celebre contribuii ale sale, n care demonstreaz c teoretic nu este posibil s se decid dac dou evenimente care se petrec n locuri diferite, au loc n acelai moment sau nu. Ideile de baz au fost formulate de Einstein nc de cnd avea 16 ani (deci cu 10 ani n urm).

Teoria a fost numit "restrns" deoarece aplicprincipiul relativitiidoar lasisteme ineriale. Einstein a dezvoltatrelativitatea generalizatcare aplic principiul general, oricrui sistem de referin, i acea teorie include i efectelegravitaiei. Relativitatea restrns nu ine cont de gravitaie, dar trateazacceleraia.Dei teoria relativitii restrnse face anumite cantiti relative, cum ar fi timpul, pe care ni l-am fi imaginat ca fiind absolut, pe baza experienei de zi cu zi, face absolute unele cantiti pe care le-am fi crezut altfel relative. n particular, se spune n teoria relativitii c viteza luminii este aceeai pentru toi observatorii, chiar dac ei sunt n micare unul fa de cellalt. Relativitatea restrns dezvluie faptul ccnu este doar viteza unui anumit fenomen - propagarea luminii - ci o trstur fundamental a felului n care sunt legate ntre ele spaiul i timpul. n particular, relativitatea restrns afirm c este imposibil ca un obiect material s fie accelerat pn la viteza luminii.

Postulate Primulpostulat-Principiul relativitiirestrnse- Legilefiziciisunt aceleai n oricesistem de referin inerial. Cu alte cuvinte, nu exist sistem de referin inerial privilegiat.Al doilea postulat -Invariana luic- Viteza luminii nvideste oconstant universal,c, independent de micarea sursei delumin.Puterea argumentului lui Einstein reiese din maniera n care a dedus nite rezultate surprinztoare i aparent incredibile din dou presupuneri simple bazate pe analiza observaiilor. Un observator care ncearc s msoare viteza de propagare a luminii va obine exact acelai rezultat indiferent de cum se mic componentele sistemului.

Lipsa unui sistem de referin absolut

Principiul relativitii, care afirm c nu exist sistem de referin staionar, dateaz de pe vremea luiGalileo Galilei, i a fost inclus n fizica newtonian. ns, spre sfritul secolului al XIX-lea, existenaundelor electromagneticea condus unii fizicieni s sugereze c universul este umplut cu o substan numit "eter", care ar aciona ca mediu de propagare al acestor unde. Se credea c eterul constituie un sistem de referin absolut fa de care se pot msura vitezele.Soluia elegant dat de Einstein avea s elimine noiunea de eter i de stare de repaus absolut. Relativitatea restrns este formulat de aa natur nct s nu presupun c vreun sistem de referin este special; n schimb, n relativitate, orice sistem de referin n micare uniform va respecta aceleai legi ale fizicii. n particular, viteza luminii n vid este mereu msurat ca fiindc, chiar i msurat din sisteme multiple, micndu-se cu viteze diferite, dar constante.Consecinte Einstein a spus c toate consecinele relativitii restrnse pot fi derivate din examinareatransformrilor Lorentz.Aceste transformri, i deci teoria relativitii restrnse, a condus la predicii fizice diferite de cele date de mecanica newtonian atunci cnd vitezele relative se apropie de viteza luminii. Viteza luminii este att de mult mai mare dect orice vitez ntlnit de oameni nct unele efecte ale relativitii sunt la nceput contraintuitive: 1. Dilatarea temporal timpul scurs ntre dou evenimente nu este invariant de la un observator la altul, dar el depinde de micarea relativ a sistemelor de referin ale observatorilor (ca nparadoxul gemenilorcare implic plecarea unui frate geamn cu o nav spaial care se deplaseaz la vitez aproape de cea a luminii i faptul c la ntoarcere constat c fratele su geamn a mbtrnit mai mult).

2. Relativitatea simultaneitii dou evenimente ce au loc n dou locaii diferite, care au loc simultan pentru un observator, ar putea aprea ca avnd loc la momente diferite pentru un alt observator (lipsasimultaneitii absolute).3. Contracia Lorentz dimensiunile (de exemplu lungimea) unui obiect msurate de un observator pot fi mai mici dect rezultatele acelorai msurtori efectuate de un alt observator (de exemplu,paradoxul scriiimplic o scar lung care se deplaseaz cu vitez apropiat de cea a luminii i inut ntr-un garaj mai mic).

4. Compunerea vitezelor vitezele nu se adun pur i simplu, de exemplu dac o rachet se mic la din viteza luminii pentru un observator, i din ea pleac o alt rachet la din viteza luminii relativ la racheta iniial, a doua rachet nu depete viteza luminii n raport cu observatorul. (n acest exemplu, observatorul vede racheta a doua ca deplasndu-se cu 12/13 din viteza luminii.)

5. Ineriaiimpulsul cnd viteza unui obiect se apropie de cea a luminii din punctul de vedere al unui observator, masa obiectului pare s creasc fcnd astfel mai dificil accelerarea sa n sistemul de referin al observatorului.6. Echivalenamaseiienergiei,E=mc2 Energia nmagazinat de un obiect n repaus cu masa m este egal cu. Conservarea energiei implic faptul c n orice reacie, o scdere a sumei maselor particulelor trebuie s fie nsoit de o cretere a energiilor cinetice ale particulelor dup reacie. Similar, masa unui obiect poate fi mrit prin absorbia de ctre acesta de energie cinetic.

Sisteme de referin, coordonate i transformarea Lorentz

Teoria relativitii depinde de "sisteme de referin". Un sistem de referin este o perspectiv observaional n spaiu n repaus sau n micare uniform, de unde se poate msura o poziie de-a lungul a 3 axe spaiale. n plus, un sistem de referin are abilitatea de a determina msurtorile evenimentelor n timp, folosind un 'ceas' (orice dispozitiv de referin cu periodicitate uniform).Un eveniment este un lucru cruia i se poate asigna un moment n timp i o locaie n spaiu unice n raport cu un sistem de referin: este un "punct" n spaiu-timp. Deoarece viteza luminii este constant n teoria relativitii n orice sistem de referin, impulsurile luminoase pot fi folosite pentru a msura neambiguu distanele i a da timpul la care evenimentele au avut loc pentru ceasul sistemului, dei lumina are nevoie de timp pentru a ajunge la ceas dup ce evenimentul a trecut.

S definim evenimentul de coordonate spaiu-timpn sistemul S in S'. Atuncitransformrile Lorentzspecific faptul c aceste coordonate sunt legate n felul urmtor:

15Masa , impulsul si energian plus fa de modificarea noiunilor de spaiu i timp, relativitatea restrns foreaz reconsiderarea conceptelor demas,impulsienergie, toate fiind concepte de baz nmecanica newtonian. Relativitatea restrns arat c, de fapt, aceste concepte sunt toate diferite aspecte ale aceleiai cantiti fizice cam n acelai fel n care arat c spaiul i timpul sunt interconectate.Exist cteva moduri echivalente de a defini impulsul i energia n relativitatea restrns. O metod folosetelegile de conservare. Dac aceste legi rmn valide n teoria relativitii restrnse, ele trebuie s fie adevrate n orice sistem de referin posibil. ns, dac se fac nite simpleexperimente imaginarefolosind definiiile newtoniene ale impulsului i energiei, se vede c aceste cantiti nu se conserv n relativitatea restrns. Ideea de conservare se poate salva fcnd cteva mici modificri ale definiiilor acestora pentru a ine cont de vitezele relativiste. n teoria relativitii, aceste definiii sunt considerate definiii corecte pentru impuls i energie.

Statutul teoriei

Relativitatea restrns este exact doar cndpotenialul gravitaionaleste mult mai mic ca c2; ntr-un cmp gravitaional puternic trebuie s se foloseascteoria relativitii generalizate(care este, la limit, echivalent cu cea restrns pentru cmpuri gravitaionale slabe). La scar foarte mic (la lungimi de ordinuldistanei Plancki mai mici) trebuie s fie luate n calcul i efectele cuantice, de unde rezultgravitaia cuantic. Totui, la nivel macroscopic i n absena cmpurilor gravitaionale puternice, relativitatea restrns a fost testat experimental, obinndu-se un grad extrem de nalt de precizie (10-20)i astfel este acceptat de comunitatea fizicienilor. Rezultatele experimentale care par s o contrazic nu sunt reproductibile i sunt considerate a se datora erorilor experimentale.Datorit libertii pe care o acord teoria de a alege cum s se defineasc unitile de distan i timp n fizic, este posibil s se fac unul din postulatele relativitii consecintautologica definiiilor, dar acest lucru nu poate fi fcut pentru ambele postulate simultan, deoarece, mpreun, ele au consecine independente de alegerea definiiilor pentru distan i timp.Relativitatea restrns este consistent cu ea nsi din punct de vedere matematic, i este parte organic din toate teoriile fizice moderne, n primul rnd dinteoria cuantic de cmp,teoria corzilor, iteoria relativitii generalizate(pentru cazul cmpurilor gravitaionale neglijabile).Mecanica newtonian deriv matematic din teoria relativitii restrnse pentru viteze mici fa de cea a luminii - astfel mecanica newtonian poate fi considerat o relativitate restrns a corpurilor lente.

Cauzalitatea i imposibilitatea depirii vitezei luminii

n diagrama 2, intervalul AB estetemporal; cu alte cuvinte, exist un sistem de referin n care evenimentul A i evenimentul B au loc n aceeai poziie n spaiu, i sunt separate doar de faptul c au loc la momente de timp diferite. Dac A precede B n acel sistem de referin, atunci A precede B n toate sistemele de referin. Ipotetic, este posibil ca materia (sau informaia) s cltoreasc de la A la B, astfel c poate exista o relaie cauzal ntre ele (A fiind cauza, iar B efectul).

Intervalul AC din diagram este 'spaial'; cu alte cuvinte, exist un sistem de referin n care evenimentul A i evenimentul C au loc simultan, fiind separate doar de o distan n spaiu. ns exist i sisteme n care A precede C (dup cum se vede) i sisteme n care C precede A. Dac ar fi posibil o relaie de tip cauz-efect ntre evenimentele A i C, atunci ar rezulta paradoxuri ale cauzalitii. De exemplu, dac A este cauza, iar C efectul, atunci ar exista sisteme de referin n care efectul precede cauza. Dei acest fapt singur nu d natere vreunui paradox, se poate arta[2][3]c se pot trimite semnalele cu vitez mai mare dect a luminii n trecut. Atunci se poate construi un paradox cauzal trimind semnalul dac i numai dac anterior nu s-a primit niciun semnal.Astfel, una din consecinele relativitii restrnse este c (presupunnd c se pstreazcauzalitatea), nicio informaie i niciun obiect material nu pot cltori mai repede dect lumina. Pe de alt parte, situaia logic nu mai este aa de clar n cazul relativitii generalizate, deci rmne o ntrebare deschis dac exist vreunprincipiu fundamentalcare pstreaz cauzalitatea (i deci previne micarea cu vitez mai mare dect a luminii) n relativitatea generalizat.Experimente fondatoare

Cteva experimente-cheie au condus la elaborarea teoriei relativitii restrnse:1.Experimentul TroutonNoblea artat c momentul unui condensator este independent de poziia sa i de sistemul de referin inerial2.Celebrulexperiment Michelson-Morleya dat mai mult suport postulatului privind imposibilitatea detectrii unei viteze absolute

Experimente testare teorii alternative

O serie de experimente au fost efectuate cu scopul de a testa teoria relativitii restrnse n raport cu alte teorii rivale. Printre acestea se numr:Experimentul luiKaufmann devierea electronilor conform prediciei Lorentz-EinsteinExperimentul Hamar absena obstruciei fluxului de eterExperimentul KennedyThorndike dilatarea temporal conform cu transformrile LorentzExperimentul Rossi-Hall efecte relativiste asupra timpului de njumtire a unei particule de mare vitezExperimentele de test aleteoriei emisieiau demonstrat c viteza luminii este independent de viteza sursei acesteia.

Bibliografiewww.wikipedia.ro : Albert Einstein si teoria relativitatii restranseProiect realizat de : Baranga Adina Gheorghita Alina Profesor : Udrea Mihaela Clasa : a XII-a E