94959534 Cauzele Spirituale Şi Psihologice Ale Bolilor

31
CAUZELE SPIRITUALE ŞI PSIHOLOGICE ALE BOLILOR ABCES Această infecţie care produce puroi, este o expresie a faptului că întreţinem gânduri necurate, nesănătoase. Avem poate gânduri de răzbunare pentru nedreptăţi care ni s- au făcut în trecut. În funcţie de zona corpului care e afectată de abces, putem să înţelegem mai bine mesajul corpului ( de exemplu o infecţie la ochi este legată de gânduri necurate fată de ceea ce vedem, o infecţie la organele genitale sugerează întreţinerea de gânduri murdare faţă de viaţa noastră sexuală, amoroasă, etc.) MESAJUL CORPULUI : Fă curat în lumea gândurilor tale căci acolo unde nu e curat se instalează tot felul de paraziţi şi apar infecţii! Precum în cer aşa şi pe pământ: precum în lumea gândurilor aşa şi în lumea fizică, a corpului nostru! Înlocuieşte toate gândurile negative cu expresia iubirii tale faţă de oameni! ACNEE Acneea este în legătură cu personalitatea noastră şi cu maniera de a ne afişa în societate. Faţa noastră este primul element pe care cei din jur îl percep la noi înşine, este aspectul cel mai evident care ne relevează în ochii altora. Atunci când avem dificultăţi în a ne accepta şi iubi aşa cum suntem, credem că "merităm" ca şi ceilalţi să ne respingă şi, în consecinţă, ne creem o înfăţişare care nu ne avantajează şi ne ascundem în spatele acestei probleme de piele. La adolescenţi acneea este un mijloc de a interzice celorlalţi să se apropie prea mult, din teama că intimitatea lor, aflată într- o perioadă de sensibilitate exacerbat ă, ar putea fi perturbat ă. Fiind într-o perioadă de răzvrătire, de căutare a propriei identităţi şi de nonconformism, acneea este o manieră de a spune: "Staţi la distanţă, nu vă amestecaţi în problemele mele! Nu încercaţi să mă dirijaţi sau să mă influenţaţi în deciziile mele!" MESAJUL CORPULUI : Învaţă să te iubeşti şi să te accepţi aşa cum eşti, conştient fiindcă încă nu ai reuşit să atingi perfecţiunea! Nu trebuie ca ceilalţi să te iubească neapărat pentru a putea să te exprimi cu autenticitate! Cultivă mai întâi iubirea în tine însuţi şi vei vedea că totul se va transforma în jurul tău şi că frumuseţea chipului tău va exprima stare de graţie a sufletului! AGORAFOBIE Agorafobia este expresia unei frici inconştiente, dar profunde, fată de moarte, pe care o resimţim ca pe o angoasă faţă de fricile noastre, faţă de faptul că am putea înnebuni. Foarte adesea ea este rezultatul unui conflict întreţinut în raporturile noastre cu propria mamă. Deşi o iubim foarte mult, o criticăm fără încetare, exprimând astfel o mare dependenţă faţă de aceasta. De asemenea, fragilitatea noastră psihică ne face să fim foarte sensibili la toate influenţele emoţionale exterioare şi adesea ne simţim foarte responsabili de bucuriile sau nenorocirile altora. MESAJUL CORPULUI : Pentru a-ţi depăşi fricile încearcă să le faci faţă puţin câte puţin! Înţelegerea şi conştientizarea cauzelor sunt cuvintele cheie. Reformulează-ţi atitudinea

Transcript of 94959534 Cauzele Spirituale Şi Psihologice Ale Bolilor

  • CAUZELE SPIRITUALE I PSIHOLOGICE ALE BOLILOR

    ABCESAceast infecie care produce puroi, este o expresie a faptului c ntreinem gnduri necurate, nesntoase. Avem poate gnduri de rzbunare pentru nedrepti care ni s-au fcut n trecut. n funcie de zona corpului care e afectat de abces, putem s nelegem mai bine mesajul corpului ( de exemplu o infecie la ochi este legat de gnduri necurate fat de ceea ce vedem, o infecie la organele genitale sugereaz ntreinerea de gnduri murdare fa de viaa noastr sexual, amoroas, etc.)MESAJUL CORPULUI: F curat n lumea gndurilor tale cci acolo unde nu e curat se instaleaz tot felul de parazii i apar infecii! Precum n cer aa i pe pmnt: precum n lumea gndurilor aa i n lumea fizic, a corpului nostru! nlocuiete toate gndurile negative cu expresia iubirii tale fa de oameni!

    ACNEEAcneea este n legtur cu personalitatea noastr i cu maniera de a ne afia n societate. Faa noastr este primul element pe care cei din jur l percep la noi nine, este aspectul cel mai evident care ne releveaz n ochii altora. Atunci cnd avem dificulti n a ne accepta i iubi aa cum suntem, credem c "meritm" ca i ceilali s ne resping i, n consecin, ne creem o nfiare care nu ne avantajeaz i ne ascundem n spatele acestei probleme de piele. La adolesceni acneea este un mijloc de a interzice celorlali s se apropie prea mult, din teama c intimitatea lor, aflat ntr-o perioad de sensibilitate exacerbat, ar putea fi perturbat. Fiind ntr-o perioad de rzvrtire, de cutare a propriei identiti i de nonconformism, acneea este o manier de a spune: "Stai la distan, nu v amestecai n problemele mele! Nu ncercai s m dirijai sau s m influenai n deciziile mele!"MESAJUL CORPULUI: nva s te iubeti i s te accepi aa cum eti, contient fiindc nc nu ai reuit s atingi perfeciunea! Nu trebuie ca ceilali s te iubeasc neaprat pentru a putea s te exprimi cu autenticitate! Cultiv mai nti iubirea n tine nsui i vei vedea c totul se va transforma n jurul tu i c frumuseea chipului tu va exprima stare de graie a sufletului!

    AGORAFOBIEAgorafobia este expresia unei frici incontiente, dar profunde, fat de moarte, pe care o resimim ca pe o angoas fa de fricile noastre, fa de faptul c am putea nnebuni. Foarte adesea ea este rezultatul unui conflict ntreinut n raporturile noastre cu propria mam. Dei o iubim foarte mult, o criticm fr ncetare, exprimnd astfel o mare dependen fa de aceasta. De asemenea, fragilitatea noastr psihic ne face s fim foarte sensibili la toate influenele emoionale exterioare i adesea ne simim foarte responsabili de bucuriile sau nenorocirile altora.MESAJUL CORPULUI: Pentru a-i depi fricile ncearc s le faci fa puin cte puin! nelegerea i contientizarea cauzelor sunt cuvintele cheie. Reformuleaz-i atitudinea

  • fat de mam, nvnd s o iubeti cu adevrat, fr a mai depinde de ea pentru a-i gsi propria fericire!

    ALERGIEAlergiile, n general, exprim o atitudine de ostilitate fa de o alt persoan. Ele apar atunci cnd, pierzndu-ne ncrederea n propriile fore, trim un sentiment de delsare i ne lsm prea impresionai de puterea altora. Contieni de neputina noastr, ncercm o reacie de mnie fa de ceilali. n realitate, ceea ce genereaz aceste resentimente sunt propriile noastre susceptibiliti.MESAJUL CORPULUI: Recapt-i ncrederea n tine! Ai tot ce-i trebuie pentru a-i construi viaa dup propriile-i convingeri i aspiraii! ncearc s redevii stpn pe propria-i voin i putere acordnd mai mult ncredere existentei si lsndu-te mai puin impresionat de puterea altora!

    ALZHEIMEREste o boal care exprim o lips a poftei de via. Dei, aparent, avem tot ce ne trebuie pentru a fi mulumii, motivaia ne-a prsit. Se poate s fi acumulat n mintea noastr attea idei nvechite nct s nu mai avem loc pentru gnduri noi. Ne este foarte greu s ne debarasm de acest bagaj inoportun. Memoria poate s funcioneze bine cnd e vorba de un trecut ndeprtat dar nu i pentru evenimentele recente.MESAJUL CORPULUI: Ocup-te de tine nsui! Regsete-i importana i valoarea! Triete momentul prezent cu bucurie i ncredere!

    AMIGDALITAmigdalita are o semnificaie analog cu cea a DURERILOR N G T . n plus, ea indic acumularea unei mari mnii fa de anumite evenimente din viaa noastr care ne-au afectat.MESAJUL CORPULUI: Las-i deoparte resentimentele i lucreaz cu tine n sensul iertrii i al acceptrii! Exprim-te cu naturalee, nu mai refula!

    AMNEZIEEste o ncercare de a fugi din faa vieii, de a evada din real. Ne simim incapabili de a mai face faa evenimentelor i pierdem contactul cu puterea din noi.MESAJUL CORPULUI: Ai tot ce-i trebuie pentru a trece peste greuti.Contientizeaz faptul c eti o expresie a divinitii i c, prin urmare, potenialul tu este imens! Nu dispera, ajunge doar s restabileti contactul cu puterile creatoare din tine nsui i ncrederea i va reveni!

    ANGINAceast insuficien a debitului sanguin al inimii ne indic faptul c punem prea mult "la inim" ceea ce facem i trim n viaa curent fr s ne bucurm cu adevrat de activitatea noastr. Inima protesteaz astfel mpotriva lipsei de via, de plcere n existena noastr.

  • MESAJUL CORPULUI: Ia lucrurile cu o doz de umor, nu mai lua viata n tragic, nu mai dramatiza atta! Bucur-te c exiti, c ai posibilitatea s experimentezi acest minunat cadou care este viaa!

    ARTRITEste o expresie a faptului c trim cu senzaia c nu suntem iubii. Avem o atitudine critic att fa de noi nine ct i fa de ceilali. Suntem att de nclinai s trecem totul prin filtrul gndirii, s raionalizm totul, nct viaa i-a pierdut ineditul i trim un profund sentiment de decepie si amrciune. Avem impresia c ne lsm exploatai de ceilali i trim o frustrare care ne umple de resentimente.MESAJUL CORPULUI: Las-i intuiia s vorbeasc! Exprim-i emoiile cu curaj! Nu mai intelectualiza i nu-i mai refula tririle! nva s spui NU atunci cnd este cazul! Nu trebuie s faci plcere celorlali cu orice pre!

    ASTIGMATISMAstigmatismul se manifest atunci cnd am fost excesiv de curioi nc din perioada copilriei. Dorina noastr de a vedea i afla totul ne-a "epuizat" ntructva vederea i graba de a ti totul ne-a obosit oarecum simul percepiei vizuale. De asemenea el poate fi un indiciu c nu putem, sau nu vrem, s vedem propria noastr frumusee i valoare.MESAJUL CORPULUI: ncearc s savurezi mai mult existena, s i acorzi mai mult timp pentru a aprofunda viaa i misterele ei! Nu te grbi, s-ar putea ca multe lucruri minunate s-i scape din cauza vitezei... ca de pild propria ta fiin!

    ABCES ANALAbcesul la anus nseamn c suntem mnioi fa de noi nine pentru c nu suntem capabili s trecem cu vederea lucruri, fapte, evenimente care ne-au rnit n trecut. inem de prea mult vreme, n noi nine, aversiune i durere i, n acelai timp, am dori s iertm dar nu avem fora necesar. Aceast stare de fapt ne produce un sentiment de nemulumire fa de propria noastr persoan, pe care am dori-o capabil de o reacie pozitiv. Trim o permanent frustrare. Poate c exist n anturajul nostru ceva care nu ne las s uitm, inndu-ne tot timpul prizonieri ai propriilor resentimente.MESAJUL CORPULUI: Accept viaa aa cum este, ncearc s ai ncredere n cei din jur i las la o parte grijile i temerile care te in blocat!

    DURERI LA ANUSDurerile n regiunea anusului reprezint autoculpabilizare. Ele exprim tendina de a ne autopedepsi pentru c nu ne credem suficient de buni pentru a realiza o dorin pe care o avem. Adesea ele sunt legate de evenimente din trecut.MESAJUL CORPULUI: Accept-te aa cum eti fr a te judeca i acuza! Vezi partea nobil, frumoas, spiritual, a fiinei tale i ai ncredere n propriile-i puteri si caliti!

    MNCRIMI LA ANUSAcestea sunt semnul unor remucri pe care le avem fa de trecut.

  • MESAJUL CORPULUI: Nu trebuie s te simi vinovat pentru c nu ai reuit s realizezi tot ce i-ai propus!

    SNGERARE LA ANUSSemnificaia este aceeai cu a abcesului anal. Pe lng sentimentele de mnie i frustrare dovedim ns i o lips acut de poft de via.MESAJUL CORPULUI: Vezi ABCES ANAL

    APENDICITApendicita este o alt expresie a fricii. Dac atitudinea noastr denot insecuritate, delsare, lipsa bucuriei de a tri, atunci nseamn c suntem nite persoane mult prea sensibile i avem multe reineri n a ne exprima, exterioriza. Credem c trim o situaie fr ieire i ne temem de ce ar putea urma.MESAJUL CORPULUI: Accept viaa! Triete momentul prezent i regsete-i curajul i dorina de a rzbi!

    ARITMIEAritmia este o iregularitate a ritmului cardiac. Ea este o expresie a cauzelor care induc n general problemele cardiace (vezi INIMA): lips de bucurie, stres, frustrare, griji, etc. cu precizarea c atitudinea noastr este inconstant. ncercm s afim o atitudine nonalant i deschis dar uneori, poate incontient, ne lsm prad decepiilor i nencrederii n faa vieii.MESAJUL CORPULUI: Dovedete mai mult ncredere n via! Exprim mai mult bucurie i iubire, practicnd compasiunea i acceptarea! Las energia inimii s circule liber n existenta ta fr a te acuza , justifica sau teme de ceea ce trieti! Las, pur i simplu, viata s "curg" prin tine!

    ARSURI DE STOMACArsurile de stomac sunt expresia sentimentelor de mnie i refuz, mbinate cu neputina de a rezolva o anumit problem, legat de neacceptarea unei situaii sau a unei persoane.MESAJUL CORPULUI: nceteaz s ai team de a-i afirma nevoile i dorinele! nelege c ceilali sunt diferii i pot avea nevoi i dorine diferite. Nu exist o realitate unic pentru toi. Fiecare dintre noi percepe realitatea pe care i-o creeaz i nva s perceap realitatea altora fr a se lsa influenai de ea. La coala aceasta care este viaa nvm, printre altele, s ne eliberm de influenele la care suntem supui de ctre ceilali.

    ARTERIOSCLEROZAceast boal se manifest printr-o rigidizare progresiv a arterelor. Cauza este atitudinea noastr rigid, blocat, dur. Suntem prea ncordai, tensionai, opunem prea mare rezisten la schimbri, transformri. Am pierdut capacitatea de a fi receptivi, deschii, de a ne bucura de via.

  • MESAJUL CORPULUI: Resimte binele i frumuseea din tine nsui i din tot ceea ce te nconjoar! Deschide-te existentei cultivnd bucuria, nelegerea, acceptarea! D dovad de flexibilitate, muncete la transformarea i ameliorarea ta interioar!

    ASFIXIEAsfixia e cauzat de o obstrucie a cilor respiratorii. Ea apare dac avem o mare fric, adeseori incontient, provenind din perioada copilriei.MESAJUL CORPULUI: E timpul s-i iei viaa n propriile-i mini renunnd la obsesiile copilriei! ncrederea n viat, iertarea i acceptarea, curajul i determinarea sunt factori care te pot ajuta s-i depeti fobiile.

    ASTMAstmul este o indicaie c ne sufocm datorit unei prea mari impresionabiliti. Lsm impresia c ceilali ne sufoc dei, n realitate, ne lsm sufocai. Acesta este un mijloc de a-i influena i manipula pe cei din jur. n realitate refuzm influena celorlali i dorim s facem lucrurile numai n maniera n care gndim noi. Cum ne lipsete puterea de decizie, suntem pui n situaia de a face lucruri pe care nu vrem s le facem, s acceptm situaii pe care nu vrem s le acceptm, s ne schimbm ideile pe care nu vrem s le schimbm. Ducem un mod de viat contrar voinei i dorinei noastre i, pentru c aceasta ne revolt, suntem decii, mai degrab, s ne lsm sufocai dect s acceptm. Crizele de astm, sunt un mijloc de a-i manipula pe ceilali ncercnd n acelai timp s obinem iubirea lor.MESAJUL CORPULUI: Mai presus de orice, iubete-te pe tine nsui i d-i dreptul de a te exprima nengrdit! Ofer-i un spaiu de manevr! Deschide-te la tot ceea ce este frumos i bun n via! Pentru ca ceilali s te iubeasc nu e nevoie s recurgi la stratageme si tactici de persuasiune. nceteaz de a ncerca tot timpul s-i manipulezi pe ceilali chiar dac tu crezi c o faci n numele iubirii! nva s iubeti i exprim-i sentimentele cu autenticitate!

    AVORTAvortul exprim, pe lng o fric incontient fa de viitor, faptul c femeia gravid nu se simte pregtit n faa responsabilitilor pe care le implic actul de a da natere unui copil. El mai poate fi consecina hotrrii luate de sufletul copilului care refuz ideea de a se nate, fie pentru c momentul revenirii pe pmnt nu i este prielnic, fie pentru c alegerea prinilor nu i se pare cea mai potrivit.MESAJUL CORPULUI: Pentru viitoarea mam: nceteaz de a te teme i asum-i responsabilitile de mam!

    BTTURIBtturile sunt cauzate de un exces de team cu privire la modul de a ntreprinde o aciune viitoare. Sarcinile care ne ateapt ne par prea dificile i avem ndoieli asupra capacitii noastre de a le duce cu bine la capt.

  • MESAJUL CORPULUI: Lucreaz cu propria persoan la nivel de atitudine! Elanul tu spre aciune este fie prea mare, fie prea timid, n ambele cazuri fiind necesar o ajustare.

    BLBIALAceasta indic faptul c trim o stare de mare insecuritate. Poate c n copilrie, sau n perioada tinereii, am fost nevoii s refulm prea multe lucruri, pe care am fi vrut s le spunem, dar ne-am temut de repercursiuni, ne-a fost fric s nu fim respini de cei din jur.MESAJUL CORPULUI: Exprim-te fr team! Deschide-te cu naturalee vieii, celor din jur! Tensiunile acumulate ar putea fi eliminate dac i-ai permite s plngi puin, din cnd n cnd...

    BOALA ADDISONAceast maladie este cauzat de probleme n legtur cu glandele suprarenale.MESAJUL CORPULUI: Soluia este aceeai ca la glandele suprarenale, dar se impune o aciune urgent dat fiind intensitatea bolii. Vezi GLANDE SUPRARENALE.

    BOLI VENERICEBolile venerice, att la brbat ct i la femeie, au o semnificaie identic cu a herpesului vaginal. Vezi HERPES VAGINAL

    BRONITBronita e adesea rezultatul unui mediu familial dificil de suportat din cauza unei lipse de comunicare sau a nenelegerilor, tensiunilor i certurilor frecvente. Ne simim vlguii i descurajai.MESAJUL CORPULUI: nva s nu mai depinzi de ceilali pentru a fi mulumit i fericit! Creeaz bucurie n jurul tu i druiete mai mult nelegere i iubire n viaa de fiecare zi!

    BURSITBursita e provocat de un sentiment de mnie refulat. Adeseori nemulumirile i frustrrile pe care le avem la locul de munc sunt cauza apariiei acestei boli. Fie colegii ne sunt insuportabili, fie situaiile pe care le trim ne displac.MESAJUL CORPULUI: nva s te adaptezi situaiilor i colegilor pe care viaa i-i scoate n cale! Manifest mai mult bucurie i nelegere!

    CALCULI BILIARIAtunci cnd suntem extrem de decii, de combativi i de dornici de a avansa dar suntem frnati de cineva din anturajul nostru, suntem n pericolul de a avea i a hrni gnduri de nemulumire, mnie i agresivitate fa de aceast persoan . Activitatea noastr, pe care am dori-o impetuoas, se deruleaz cu team i lips de entuziasm. Aceasta duce la tulburri i blocaje energetice care pot degenera n boal. Calculii biliari mai pot aprea atunci cnd, din contra, nu suntem suficient de decii, ezitm s mergem nainte ntr-o activitate oarecare, lipsindu-ne curajul necesar. Mentalul nostru este populat de gnduri rele i suprarea i agresivitatea ne rod deopotriv.

  • MESAJUL CORPULUI: Atenie la lumea gndurilor tale! nva s-i stpneti emoiile i s-i menii senintatea tririlor interioare n ciuda situaiilor contrariante pe care le poi ntlni! nceteaz de a judeca i acuza pe cei " care-i stau n cale"...ei au rostul lor i nu ntmpltor i-au ncruciat drumul cu al tu!

    CALVIIEFirele noastre de pr, de pe cap, sunt ca nite antene care se afl conectate la energia cosmic. Cnd ne pierdem prul nseamn c nu mai suntem n contact cu aceast energie i c problemele materiale ne preocup sau ngrijoreaz mult prea mult. Ne simim neputincioi sau chiar disperai ca i cum ne-am "smulge prul de pe cap". Calviia mai poate aprea atunci cnd suntem o natur prea dominatoare i am vrea s controlm totul n loc s acceptm, la rndul nostru, controlul sau suportul altora.MESAJUL CORPULUI: Nu uita c existena este infinit n grandoarea i potenialul ei! Nu ai de ce s te preocupi, ajunge doar s-i defineti bine necesitile i s mergi n ntmpinarea vieii! Exist soluii la toate problemele!

    CANCERCancerul este expresia dumniei, a mniei ntreinute fat de o anumit persoan ( cu precdere fa de cineva din familie, o rud ). Boala ne atinge mai ales dac natura noastr, extrem de sensibil, ne-a fcut s trim sentimente profunde de dragoste fa de aceast persoan, dar am fost profund dezamgii, deziluzionai. Dragostea noastr s-a transformat n ur. Cum ns recunoaterea acestui fapt ne-ar fi fcut s suferim ( cci esenialmente suntem o natur generoas, cu mari resurse de iubire i aceast ur ne este inacceptabil ), noi am refulat aceast realitate n zonele adnci ale fiinei noastre i nu mai suntem contieni de existena acestui resentiment. Mnia noastr refulat se ndreapt deopotriv contra divinitii, pe care o acuzm de a fi comis o mare nedreptate contra noastr i, n acelai timp, nu putem accepta ceea ce ni se ntmpl. Pentru a ajunge la cauzele frustrrilor i a dumniei noastre trebuie s ne raportm la zona corpului atins de aceast boal.MESAJUL CORPULUI: Dei eti capabil s iubeti cu mult putere, dragostea ta este foarte posesiv i pstrezi mult ranchiun n tine! Mnia te roade i te sectuiete ntr-o manier disimulat i obsesiv. Dei n societate te prezini ca o persoan extrem de agreabil i nelegtoare, fcnd totul pentru ca celorlali s le fie bine, chiar luptnd pentru binele lor, adesea faptul c se abuzeaz de tine te pune n poziia de victim i acest lucru te frustreaz enorm. O schimbare fundamental de atitudine mental, comportament i sistem de valori te poate aduce la o reformulare a modului cum trebuie s-i trieti i s-i exprimi iubirea! Transformarea este cuvntul cheie! Sublimeaz ranchiuna i mnia, transformndu-le n iubire i acceptare veritabil! ncepe cu tine nsui, cu dragostea i grija fa de tine!

    CATARACTAceast boal de ochi se manifest atunci cnd suntem mult prea nclinai s vedem realitatea numai prin prisma propriilor noastre idei, preri i prejudeci. Nu putem accepta c alii ar putea vedea lumea ntr-un mod diferit de al nostru i, pe undeva, avem un sentiment nefondat de superioritate. Am devenit mult prea nchistai n lumea

  • propriilor noastre proiecii mentale i ne este extrem de greu s ne deschidem ctre lumea real din afara noastr. Judecm cu prea mult prtinire i nu mai putem vedea frumuseea existenei, fiind prizonierii unei atitudini critice i de respingere a noilor idei.MESAJUL CORPULUI: Ridic-i vlul de pe ochi care te mpiedic s vezi att frumuseea ta interioar ct i minunata lume din exterior! nceteaz de a mai fi prizonierul propriului mental i deschide-i inima spre experiene noi, fr prejudeci! Las-i intuiia s te ghideze i acord mai mult credit celor care au preri diferite de ale tale!

    CEARCNESunt expresia unei dependene fa de un anumit lucru. n general exprim o stare de oboseal cauzat de o alergie. Alergia se instaleaz atunci cnd suntem prea dependeni de ceva.MESAJUL CORPULUI: Fii mai puin dependent de ceilali pentru a-i tri viaa i a fi fericit! nva s fii tu nsui, n pofida prerilor celor din jur!

    CELULITProblemele de celulit pe coapse denot resentimente legate de perioada tinereii. Anumite lucruri i evenimente care ne-au afectat copilria ne mpiedic s abordm viaa n mod creativ.MESAJUL CORPULUI: Nu te mai aga de traumatismele trecutului i p ete cu dezinvoltur pe calea viitorului!

    CHERATITAceast inflamaie a corneei exprim o mnie foarte mare fa de ceea ce vedem n viaa noastr. Aa de mare ne este mnia c suntem capabili de o agresiune fizic.MESAJUL CORPULUI: ncearc s vezi partea frumoas a lucrurilor! Realizeaz faptul c, dincolo de aparene, se afl existena real care, n esena ei, este expresia a tot ceea ce este mai nalt, mai divin, mai frumos i mai bun!

    COLESTEROLProblemele de colesterol indic lipsa bucuriei i a poftei de via. Dei dorim din tot sufletul s trim din plin, avem senzaia c nu meritm s fim fericii i avem dificulti n a accepta bucuria n existena noastr.MESAJUL CORPULUI: F totul pentru a lsa bucuria de a tri s se exprime n viaa ta! Abandoneaz-te energiilor care circul prin tine! D fru liber entuziasmului, regsete-i inocena copilriei! Nu mai fi att de grav i de serios, nu mai dramatiza! Renun la fric! Valorizeaz-te! Pune-te n eviden! Iubete-te!

    COLITColita este o inflamaie a colonului care este asociat unei stri de continu nemulumire. Dac suferim de aceast boal nseamn c trim sentimentul unei nfrngeri i c ne simim oprimai. Aceste stri de spirit sunt adesea datorate unor prini care s-au dovedit prea exigeni cu noi. Se poate s fi resimit o bun parte din via lipsa unei afeciuni reale.

  • MESAJUL CORPULUI: nceteaz de a depinde de alii pentru a tri pe deplin i pentru a fi fericit! Caut s - i ieri prinii i ncearc s-i iubeti aa cum sunt ei!

    COMAComa exprim o fric foarte intens. ncercm astfel s ne salvm, printr-un soi de fug, de o situaie sau de o persoan.MESAJUL CORPULUI: ncearc s te simi n securitate! Orice ar fi, viaa e plin de posibiliti. Exist loc i pentru tine!

    CONJUNCTIVITAceast inflamaie a ochiului exprim frustrare i mnie fa de ceea ce vedem, la un moment dat, n viaa noastr. Nemulumirea noastr ne mpiedic s vedem lucrurile i oamenii aa cum sunt i ne creeaz mari dificulti n a accepta faptul c exist i o parte bun i frumoas a existenei.MESAJUL CORPULUI: nelege c totul n via este o expresie a divinului, c existena este o simfonie de forme, culori i armonie i c doar prejudecile tale te fac s vezi lucrurile altfel!

    CONSTIPAIEConstipaia e un semnal c refuzm s renunm la vechile idei i prejudeci. Refuzm s ne abandonm vieii prezente. Meschinria poate fi o alt cauz a constipaiei. Cnd acumularea bunurilor materiale devine un scop n sine, cnd agoniseala i grija de a poseda devin un obstacol n calea unei viei armonioase, atunci putem avea probleme de eliminare a deeurilor din organism. Dac ne cramponm de posesiunile noastre materiale i cutm, n acelai timp, s agonisim din ce n ce mai mult, atunci blocm energiile care circul liber prin corpul nostru i stnjenim procesul de regenerare, de nnoire a lor. Cu ct dificultatea de a ne debarasa de vechile noastre achiziii este mai mare, cu att dezechilibrul dintre a da i a primi este mai mare i tulburrile induse organismului nostru sunt mai evidente.MESAJUL CORPULUI: nceteaz de a te mai crampona de vechile idei i de judecile preconcepute! F loc noului n lumea gndurilor tale! Nu lsa grijile i preocuprile materiale s-i deformeze caracterul i caut s nelegi c viaa poate fi mult mai darnic n senzaii i energii noi atunci cnd o abordm cu ncredere i cutm s ne debarasm de balastul material care ne mpiedic evoluia!

    CRIZ CARDIACO criz cardiac este rezultatul unei atitudini prelungite de preocupri materiale i financiare, unei viei nchinate acumulrilor materiale i obinerii puterii cu orice pre.MESAJUL CORPULUI: Niciodat s nu pui banul sau puterea naintea bucuriei inimii! Dedic-i viaa iubirii! Iubete i las-te iubit!

    DEPRESIUNEO depresiune este o stare legat de un dezechilibru la nivelul centrului energetic frontal (chakra -al treilea ochi).Activitatea noastr psihic este supradimensionat i acionm ca i cum am fi un burete care absoarbe tot ceea ce se petrece n mediul din jur. La un

  • moment dat ne simim neputincioi i renunm s mai depunem efortul de a tri. Ne refugiem n depresiune ca s nu mai fim nevoii s facem fa evenimentelor vieii. Avem sentimentul inutilitii i ne lipsete pofta de a tri. Suntem rupi de propria noastr individualitate i nu mai reuim s ne gsim propria valoare. Pentru a ne regsi pe noi nine, este absolut necesar s reechilibrm toate centrele energetice (chakrele) ale fiinei noastre, s ne armonizm fluxul energetic care ne hrnete viaa. Sistemul nostru de valori i modul de via trebuie reformulat.MESAJUL CORPULUI: Regsete-i scnteia de divinitate care locuiete n interiorul tu i a crei expresie TU eti! n acest fel i vei regsi propria valoare i vei restabili contactul cu existena, cu viaa! Cuvntul cheie este IUBIREA, iubirea fa de sine i implicit, fa de ntreaga creaie.

    DIABETDiabetul exprim golul sufletesc produs de lipsa sentimentului de iubire. Atunci cnd avem prea mult dificultate n a primi i nu credem c meritm s fim fericii i s avem parte de plceri n via, o stare de tristee profund, adesea incontient, ne domin fiina. Pentru a compensa aceast situaie, exist tendina de a consuma foarte multe dulciuri, sub orice form s-ar prezenta ele (paste alimentare, pine, zahr, etc . adic alimente care produc glucoz n organism). Pancreasul nostru se gsete atunci n dificultate i urmarea este apariia diabetului. De multe ori lipsa de afeciune este nsoit de nemulumiri i griji financiare.MESAJUL CORPULUI: Culegi ntotdeauna ceea ce semeni. Dac vrei s nvei a primi ncepe prin a nva s dai ! Dac problema este lipsa iubirii n viaa ta, atunci este timpul s ncepi s druieti... iubire. Acelai lucru e valabil pentru problemele financiare.

    DIAREEDiareea este expresia fricii. Cnd suntem stpnii de gnduri de team, de disperare, de neputin i nencredere n propriile fore, atunci energiile negative care ne perturb provoac o stare de agitaie intens care se traduce printr-o dereglare acut a funciilor tractului digestiv. De cele mai multe ori cauza este starea noastr de hipersensibilitate care ne induce o atitudine de respingere, de diminuare a propriei noastre persoane. Suntem nclinai s ne privim ntr-o lumin cu totul defavorabil.Ne vedem mici i firavi, incapabili de a face fa sarcinilor i provocrilor vieii. Urmarea este impresia c nu suntem buni de nimic i teama c ceilali ne vor respinge la rndul lor. Este o stare de neacceptare, de autorespingere foarte acut i violent.MESAJUL CORPULUI: Panica ta este nejustificat. Imaginaia i gndurile tale deformate nu sunt deloc conforme cu realitatea. Nimeni nu te abandoneaz i situaia nu este nici pe departe att de disperat pe ct i se pare...Ai nenumrate caliti i virtui, precum i fora de a le exprima i valoriza. Caut s-i liniteti mentalul i regsete-i iubirea, ncrederea i respectul fa de cea mai preioas creatur din acest Univers: TU NSUI !

    DIFTERIE

  • E o expresie a dificultilor pe care le avem cu cei din jur. Impasul const n lipsa de comunicare, datorit faptului c am reprimat prea multe triri, temndu-ne s ne afirmm dorinele i necesitile noastre sufleteti.MESAJUL CORPULUI: nva s ii cont de adevratele tale nevoi i acioneaz n sensul exprimrii i realizrii lor!

    DISTROFIE MUSCULARAceasta exprim o tendin de a controla ieit din comun, cauzatoare de disconfort i angoas. Vrnd s controlm totul ne suprasolicitm i ne creem un stres foarte pronunat. Corpul, obosind, sfrete prin a ceda i, n loc s controleze, pierde orice control. Aceast dorina supradimensionat de a controla vine dintr-o prere fals pe care o avem despre noi nine cu privire la capacitatea noastr de a ne exprima buntatea. Nu ne credem ndeajuns de buni i cutm s ascundem acest lucru.MESAJUL CORPULUI: Accept-te aa cum eti! Exprim-te cu ncredere i fr fric! Cunoate-i i nelege-i nevoile, exercitnd controlul dup mprejurri, n limitele necesitilor tale reale!

    DURERI DE CAPDurerile de cap sunt, de asemenea, o expresie a unor dereglri legate de centrul energetic frontal (chakra celui de-al treilea ochi).Cnd n viaa noastr resimim o mare presiune datorat unor circumstane, mprejurri, situaii sau fiine, pe care, din diferite motive, ne simim nevoii s o suportm, atunci se declaneaz, de regul, o durere de cap. Cnd durerea de cap este localizat n regiunea frunii, atunci ea ne indic faptul c ne form, sau ne impunem, s nelegem TOTUL, prea repede i exhaustiv, dac se poate dintr-o dat. Cnd cutm a nelege mental, intelectual, o anumit realitate, ne situm pe o poziie dualist cci mintea nu poate nelege dect analiznd fenomenele de pe poziii, duale (bine-ru, frumos-urt, iubire-ur, etc.) Suntem deci, din start, divizai. Adevrata cunoatere se realizeaz la nivelul fiinei, al inimii, atunci cnd am depit dualitatea i am pit n unitate, acolo unde frontiera dintre contrarii se estompeaz, se dilueaz i percepem, resimim lucrurile n ntregul lor, ntr-un ansamblu care integreaz lumina i ntunericul ( care nu e altceva dect lipsa luminii..). Trirea n mental, n intelect, ne divizeaz i ne cauzeaz adesea mari "dureri de cap". n final, individualitatea noastr este afectat cci "divizarea" noastr are drept consecin o atitudine critic care ntotdeauna este nsoit de judecarea, de condamnarea noastr i implicit a celorlali. Aceast condamnare este n sine o depreciere a propriei noastre fiine i a existenei n general. n loc s vedem, cu adevrat, frumuseea acestui minunat cadou care este viaa, noi respingem darul existenei gsindu-i numai defecte i imperfeciuni. n realitate trim n afara iubirii, rupi de noi nine i de energia vieii, prad grijilor, fricii de via i de viitor, sfiai de angoase.MESAJUL CORPULUI: Dep ete-i limitrile impuse de o atitudine mental negativist! Mintea ta, intelectul, este o unealt extraordinar, dar rmne doar o unealt! Ea nu este adevratul tu EU. Nu confunda cunoaterea cu analiza mental! nceteaz s te depreciezi! nc odat, nva s iubeti, s TE iubeti, cci iubindu-te pe tine vei putea s-i iubeti i pe ceilali i astfel vei fi prezent n fluxul vieii, al existenei i atunci vei TI cu toat fiina ta, nu vei cunoate doar cu mintea...

  • DURERI DE DINIDac dinii de pe partea stng a maxilarului ne fac s suferim, atunci suntem nelinitii de consecinele unor decizii aproape incontiente, instinctive. Dac problema o reprezint dinii de pe partea dreapt, atunci deciziile care ne nelinitesc sunt bine contientizate, calculate, gndite.MESAJUL CORPULUI: nceteaz s-ti mai faci griji i gnduri negre! Deciziile tale sunt urmarea unor stri de lucruri, unor fapte de via. Triete deci, fr a mai fi bntuit de frica urmrilor pe care le-ar putea avea aceste decizii!

    DURERI N GTSunt expresia unei mnii refulate care se ntoarce mpotriva noastr nine.Am "nghiit" prea multe resentimente. Suntem mnioi pe noi nine c nu reuim s ne afirmm adevratele gnduri i sentimente. Opinia celorlali conteaz prea mult pentru noi i ne mpiedic s ne exprimm adevratele noastre intenii. Se poate, de asemenea, s ne par ru c am spus lucruri rele, pe care le regretm.MESAJUL CORPULUI: Fii autentic! Dac ai dificulti n a exprima ceea ce vrei cu adevrat, atunci e mai bine s ncerci s-i analizezi actualul sistem de valori! Poate ar trebui s-i schimbi convingerile, credinele, prerile i s ncerci s-i creezi, cu adevrat, propria-i via, s-i afirmi cu curaj aspiraiile i necesitile intime.

    DURERI DE PNTECEExprim frica, mai ales frica de a pierde ceva sau pe cineva.MESAJUL CORPULUI: Cel mai bun mijloc de a nvinge frica este credina. Lucreaz cu tine nsui n sensul acceptrii vieii sub toate aspectele sale! Viaa nseamn schimbare, transformare. A accepta fr rezerve viaa nseamn a accepta tot ceea ce ni se poate ntmpla fr team, dnd evenimentelor o semnificaie mai nalt, spiritual.

    BOLI DE PIELE:ECZEM, ZONA ZOSTER, URTICARIEBolile de piele sunt n legtur cu personalitatea noastr. Acestea apar atunci cnd, dorind cu orice pre s fim agreabili cu toat lumea pentru a ne simi iubii, renunm la a mai fi noi nine i acionm n funcie de ceea ce gndim c ceilali ateapt de la noi. Ceea ce alii cred sau gndesc despre noi devine foarte important n ochii notri i aceasta ne mpiedic s acionm cu adevrat n sensul dorit de noi. n acelai timp, ne simim nemulumii de noi nine cci suntem contieni de dezacordul care exist ntre aspiraiile noastre i modul n care acionm. Pierdem stima i iubirea fa de propria persoan i pielea afectat de boal, vine s confirme, odat n plus, proasta imagine pe care o avem despre noi.MESAJUL CORPULUI: Cu ct imaginea pe care o ai despre tine nsui este mai proast, cu att ai impresia c i ceilali au o imagine mai proast despre tine. Este foarte important s redescoperi frumuseea ta interioar i exterioar! ncepe prin a-i depi starea de nemulumire, f-i complimente, valorizeaz-te! Exist attea motive pentru care merit s te apreciezi i s te iubeti!

    EMFIZEM

  • Emfizemul este expresia unei nemulumiri cronice. Trim fr plcere, nu gsim interes n activitile noastre, fiinele care ne nconjoar ne displac. Nu reuim s trim viaa din plin.MESAJUL CORPULUI: nva s cultivi bucuria i fericirea n tine nsui! Acestea sunt stri de contiin, triri interioare. Nu atepta ca alii s te fac fericit sau ca bucuria vieii s-i vin din exterior! Fii tu nsui un izvor de energie i iubire!

    ENTORSO entors la picior indic refuzul, rezistena noastr de a merge ntr-o anumit direcie n via. Aceast rezisten este acompaniat de o stare de mnie. Cum incontient ne simim vinovai de atitudinea de opoziie pe care o manifestm, rezultatul este faptul de a ne autopedepsi ... Entorsa la mn indic mai degrab opoziia de a ntreprinde o nou activitate.MESAJUL CORPULUI: Accept-i fricile prezente dar privete viaa cu ncredere! Nu te grbi, ia-i timpul necesar pentru a te prepara, dar ncepe de pe acum s te motivezi i s treci la aciune pentru a-i atinge scopul!

    EPILEPSIEEste o expresie a faptului c ne simim profund persecutai, ceea ce antreneaz o reacie de violen i un refuz al vieii. Se poate s fi fost cndva victime ale violenei, n imposibilitate de a ne apra. Dorina noastr, refulat, de a ne exprima violent fa de altcineva se ntoarce mpotriva noastr nine i ne creeaz suferin. Incontient, trim o reacie de respingere total a propriei noastre individualiti. n forul nostru luntric se d o lupt intens ntre natura noastr blnd, pe de o parte i violena tririlor pe care le resimim, pe de alt parte. Individualitatea pare deci sfiat ntre dou extreme. Se pare c la originea bolii se afl un sentiment de mare vinovie, culpabilitate, pe care ftul la resimit nc din pntecele mamei, n perioada sarcinii.MESAJUL CORPULUI: n loc s resimi viaa ca pe un cmp de btlie, unde se manifest doar violen i respingere, mai bine te-ai deschide existenei, divinitii i ai tri o via de iubire, n acord cu nevoile sufletului tu!

    EPUIZAREDac ateptrile noastre sunt prea mari i irealiste atunci ne paste pericolul epuizrii. n general trim cu sentimentul c, dei ne investim total ntr-o activitate sau profesiune, ne lipsete satisfacia muncii bine fcute datorit faptului c trebuie s ne batem mpotriva unui ntreg sistem. Acest lucru ne descurajeaz, cci sarcina de a schimba sistemul, evident, ne depete i rezultatul este o form de capitulare care se exprim prin epuizare.MESAJUL CORPULUI: ncearc s nelegi c nu ie i revine sarcina "de a schimba sau salva omenirea"! Mai degrab mulumete-te s munceti cu talent i druire n domeniul tu de activitate i s accepi c existena se poate manifesta prin forme care nu exprim neaprat idealul tu personal despre via, relaii interumane sau sociale!

    FARINGIT

  • Este expresia faptului c ne lsm deranjai de ceva din anturajul nostru pe care-l resimim ca pe un blocaj.MESAJUL CORPULUI: Nu mai acorda atta importan factorilor perturbatori din jurul tu! nva mai degrab s te acomodezi vieii punnd centrul de echilibru n interiorul fiinei tale i nu n prerea altora sau influenele exterioare!

    FLEBITFlebita este inflamarea unei vene, care afecteaz, n general, membrele inferioare. Ea este expresia mniei i frustrrii datorate unei diminuri a bucuriei de a tri. Suntem nclinai s-i acuzm pe ceilali de propriile noastre lipsuri i de situaia penibil de blocaj emotiv i energetic n care ne aflm.MESAJUL CORPULUI: Accept-ti responsabilitile i nceteaz de a-i acuza pe alii! De fapt, tu nsui i-ai creat propriile limite, dar caui s-i faci pe alii responsabili de incapacitatea ta prezent de a te bucura. Remotiveaz-te i regsete-i armonia i linitea interioar pentru a putea din nou s priveti cu senintate n jurul tu!

    FRACTUROasele, care susin ntreaga structur corporal, reprezint autoritatea. O fractur indic respingerea sau chiar frica de autoritate. n cazul unui accident, fractura exprim o culpabilitate pe care o resimim n mod nejustificat.MESAJUL CORPULUI: n loc s te temi de autoritatea celorlali, mai bine i-ai descoperi propria autoritate! Renun la povara culpabilizrii! n loc s te acuzi i s te pedepseti, mai bine ai cuta s nelegi cauza real a evenimentelor vieii tale, corijndu-i astfel atitudinea i modul de a gndi!

    FURUNCULUn furuncul este o infecie care exprim o stare de spirit care ne otrvete sufletul. Este vorba de mnie refulat. nluntrul nostru suntem plini de resentimente care dau n clocot.MESAJUL CORPULUI: n loc s-i refulezi resentimentele i s fierbi de mnie mai bine i-ai exprima, cu moderaie i tact, nemulumirile!

    GASTRITAGastrita are acelai mesaj ca problemele de stomac . n plus, s entimente de mnie i nemulumire constant, care vin dintr-o stare de incertitudine prelungit, se adaug cauzelor care genereaz aceste probleme.MESAJUL CORPULUI: Vezi soluia la problemele de STOMAC.

    GAZE INTESTINALESunt expresia fricii. O fric, de multe ori incontient, face ca atunci cnd mncm s "nghiim" aer, ceea ce genereaz gaze intestinale.MESAJUL CORPULUI: Frica este cel mai mare duman al evoluiei spirituale. Ea msoar distana care ne separ de divinitate. nva s ntmpini toate evenimentele vieii cu o atitudine pozitiv, fr s le "judeci", fiind contient c tot ceea ce i se ntmpl este ceea ce singur ai creat sau ai atras n viaa ta n scopul de a evolua!

  • Fiecare situaie nou este un prilej de a nva, de a-i lrgi cmpul de percepie al contiinei.

    GINGIVITAre aceeai semnificaie cu cea descris la GINGII. n plus, se adaug o mare doz de mnie refulat.MESAJUL CORPULUI: Iei din starea de nesiguran! Treci la aciune!

    GLAUCOMEste expresia unei nemulumiri i mnii refulate, pe care am ntreinut-o prea mult timp. Fundamental, avem serioase dificulti n a ierta sau a trece cu vederea, din cauza unei prea mari emotiviti.MESAJUL CORPULUI: nva s ieri i s accepi! Lucreaz cu emoiile tale! Ele sunt expresia unei atitudini mentale greite.

    GRIPE un semnal c am atins o anumit limit a suportabilitii. Viaa stresant pe care o ducem, grijile i oboseala, ne pun n situaia de a "reclama un mic concediu" de la ndatoririle zilnice. Avem nevoie de odihn pentru a ne recupera energia fizic i mental.MESAJUL CORPULUI: Poi s-i oferi puin odihn fr a te simi vinovat!ncearc s-i afirmi cu mai mult vigoare necesitile!

    GUEste urmarea unei hiperactiviti a glandei tiroide. Cauza este mnia i angoasa pe care o resimim pentru c nu reuim s ne impunem voina asupra altora.MESAJUL CORPULUI: Triete-i viaa aa cum i doreti! Nu mai atepta ca ceilali s-i rspund n totalitate ateptrilor pentru a putea s trieti cu adevrat!

    GUTURAIUn guturai ne arat c suntem iritai i confuzi datorit dezordinii care exist n viaa noastr. Ne simim bombardai de informaii i evenimente pe care nu prea reuim s le punem n ordine i s le facem fa.MESAJUL CORPULUI: Calmeaz-te! Acioneaz n funcie de prioriti, fr a panica!

    HEMORAGIEAceast pierdere de snge, brusc i abundent, exprim o pierdere a poftei de via. Ea este urmarea unei perioade ndelungate de reprimare. Am ntreinut n noi prea mult timp sentimente de fric, angoas i nemulumire, pentru ca apoi, cednd pe neateptate, s ne lsm prad dezndejdii i tristeii.MESAJUL CORPULUI: Redescoper frumuseea i bucuria vieii! Este imposibil s nu gseti n viaa ta motive de satisfacie i bucurie, dac depui eforturi n acest sens!

    HEMOROIZICauza hemoroizilor este senzaia de tensiune, de presiune, de povar, pe care o resimim n viaa prezent. Ne simim suprasolicitai i, n acelai timp, vinovai de a fi astfel. Orgoliul nostru i nelinitea n care trim, ne mpiedic s ne uurm sufletul.

  • Preferm s ne chinuim singuri, "crnd povara" problemelor noastre, n loc s ncercm s gsim persoane n anturajul nostru crora s ne destinuim, solicitndu-le ajutorul.MESAJUL CORPULUI: Accept ajutorul celorlali fr prejudeci! n loc s trieti permanent cu teama de a nu putea face fa singur grijilor i tensiunilor vieii, recunoate c ai nevoie de ajutor i ai ncredere n ceea ce viaa ii poate da!

    HEPATITApare atunci cnd suntem plini de fiere... Ne facem inim rea din orice i suntem plini de ranchiun, nemulumire i mai ales mnie reprimat.MESAJUL CORPULUI: vezi soluia la problemele de FICAT.

    HERNIEAtunci cnd " povara vieii " ni se pare greu de purtat suntem expui la hernie. Este un mijloc de a ne pedepsi pentru c ne credem incapabili de a ne tri viaa dup propriile noastre dorine i exigene. Ne culpabilizm i suntem nclinai s ne criticm pe noi nine i pe ceilali. Hernia mai exprim incapacitatea noastr de a accepta ruptura unei relaii sau, dimpotriv, dorina noastr neexprimat de a rupe aceast relaie.MESAJUL CORPULUI: Accept viaa aa cum este, cu suiurile i coborurile ei! Contientizeaz propria-i valoare i frumuseea existenei! n locul decepiei i mniei pune sperana i acceptarea!

    HERPES BUCALEste expresia unei atitudini de condamnare sever a unei persoane de sex opus.Avem chiar tendina de a extinde acest resentiment, considernd ntregul sex opus vinovat de imperfeciunile pe care le reprom. Un herpes bucal ne "scutete" de a fi nevoii s srutm persoana fa de care ne refuzm afeciunea.MESAJUL CORPULUI: Caut s vezi cine este persoana pe care vrei s o "pedepseti" refuzndu-i intimitatea! ncearc s te fereti de a face consideraii generale despre sexul opus! Reconsider-i atitudinea fa de sexualitate!

    HERPES VAGINALHerpesul vaginal denot o culpabilizare sexual.El exprim tendina incontient de a se autopedepsi sau de a suporta o pedeaps. Persoanele care sufer triesc un sentiment de ruine i cred c Dumnezeu le va pedepsi. Urmarea este un refuz momentan de a tri n armonie cu propria sexualitate, o "respingere" a acceptrii acestei pri a corpului.MESAJUL CORPULUI: nceteaz de a te mai "pedepsi" pentru presupuse greeli cu conotaie sexual! Accept-te aa cum eti i f-te acceptat de ceilali n egal msur! Iubete-te i respect-te, fr rezerve, cci Dumnezeu te iubete necondiionat!

    HIPERTENSIUNEEste expresia unor tulburri emoionale care i au originea n trecut. Aceleai emoii negative, ntreinute timp ndelungat, pun stpnire pe fiina noastr i ne otrvesc existena. Ele sunt adesea rezultatul unei mnii refulate, genernd o stare de

  • nemulumire i resentiment care a devenit cronic. O alt cauz a hipertensiunii este centrarea exclusiv n lumea intelectului, a imaginaiei. Cerebralitatea excesiv, tririle eminamente mentale, emoiile mari consumatoare de energie vital, ne videaz de sursa vieii i ne deregleaz buna circulaie a sngelui. Trim mult prea tensionai, risipindu-ne potenialul, n loc s ne armonizm fiina.MESAJUL CORPULUI: Calmeaz-te! Nu mai dramatiza! Linitete-i mentalul, iei din cercul vicios al emoiilor negative! nva s meditezi, s te relaxezi! Cultiv gndirea pozitiv!

    HIPERTIROIDAceast activitate excesiv a glandei tiroide, este expresia unei mnii refulate mpotriva celor care ne mpiedic s facem lucrurile pe care dorim s le facem cu adevrat. Activitile pe care le desfurm nu sunt n conformitate cu dorinele i aspiraiile noastre profunde. Ne lsm influenai de prerile i deciziile altora, ne simim manipulai i nutrim resentimente puternice fa de cei care ne oblig astfel s nu ne putem exprima cu autenticitate.MESAJUL CORPULUI: nva s discerni! Sfaturile i influenele altora nu exprim ntotdeauna esena dorinelor tale. Creeaz-i viaa n funcie de propriile-i convingeri i aspiraii! nva s spui NU!

    HIPERVENTILAIERespiraia anormal este un indiciu c ne opunem cu ndrjire schimbrilor. Ne este team n faa noului a neprevzutului i nu avem ncredere n ceea ce trim.MESAJUL CORPULUI: Abandoneaz-te vieii! Ai ncredere! Contientizeaz-i respiraia i depete frica!

    HIPOGLICEMIEEste de asemenea o problem de pancreas. Ea reprezint un mesaj c avem dificulti n a ne bucura de existena noastr. Viaa nu ni se pare att de plin de afeciune, de iubire pe ct ne-am dori. Nevoia de fericire, de iubire mprtit ne mpinge s facem mai degrab plcere altora n sperana c vom fi recompensai...Cnd ateptrile noastre sunt nelate ns, ne lsm copleii de resentimente i manifestm ostilitate fa de cei care credem noi c ne-au nelat...speranele. n realitate este vorba de faptul c nu tim s ne aprm n faa evenimentelor vieii i c trim ntr-o continu stare de angoas datorat faptului c ateptm mereu ca ceilali s ne fac fericii. Astfel avem dificulti n a digera situaiile conflictuale care ne amrsc existena. Conflictul exist n primul rnd n noi nine, nainte de a se manifesta n anturajul nostru...MESAJUL CORPULUI: Nu mai atepta ca fericirea s-i vin din exterior! Cultiv-i fericirea personal pornind de la redescoperirea micilor bucurii ale vieii! Este timpul s nvei s accepi evenimentele care au loc n viaa ta i s te adaptezi exigenelor lor! Recapt-i ncrederea n tine nsui, iubete-te i accept-te aa cum eti ascultnd de propriile-i dorine i necesiti! Sufletul are nevoie de a fi luat n serios i de a se manifesta ca atare. Dnd voie sufletului tu s se exprime aa cum este, vei redescoperi bucuria de a tri.

  • HIPOTENSIUNEEste contrariul hipertensiunii. Ea apare atunci cnd motivaiile noastre dispar.Ne simim nfrni, descurajai, vidai. Ni se pare c am ndurat destul i vrem s oprim totul. Avem impresia c eforturile noastre nu mai au sens i nu mai dorim s ndurm povara vieii. Nu mai vrem s ne asumm responsabiliti. Prin urmare tensiunea vieii scade n noi i tulburrile se instaleaz.MESAJUL CORPULUI: Recapt-i curajul! Privete viaa care curge n jurul tu! Ai toate resursele necesare pentru a continua! Bucur-te c trieti! Existena este o continu transformare, schimbare, ea curge continuu; remotiveaz-te, reintr n vltoare cu ncredere i iubire!

    HIPOTIROIDAceast insuficien tiroidian ne avertizeaz asupra lipsei noastre de creativitate. Expresia creativitii noastre poate lua formele cele mai diverse. Depinde de noi nine s realizm ceea ce dorim s facem cu adevrat.MESAJUL CORPULUI: Este timpul s descoperi mijloacele prin care poi s-i exprimi pe deplin creativitatea n viaa de zi cu zi! Eti artizanul propriei tale viei i ai datoria s faci ceea ce simi cu adevrat c vrei s faci! Atenie la lipsa de comunicarea cu cei din jur!

    IMPOTENImpotena sexual a brbatului este expresia unei prea mari tensiuni interioare acompaniate de un sentiment de culpabilitate. Ea poate fi rezultatul mniei pe care o ntreinem (contient sau incontient) fa de partenera prezent sau fa de o partener anterioar. De asemenea, aceast presiune interioar pe care o resimim mai poate s provin dintr-o fric incontient fa de propria mam, pe care o percepem ca pe o prezen continu i pe care nu am vrea s o dezamgim. Este expresia unui foarte accentuat complex al lui Oedip care nu a fost rezolvat la timp.MESAJUL CORPULUI: Depete-i blocajele legate de experiene sexuale anterioare sau de o educaie sexual superficial sau prea sever! Caut s alungi tensiunea luntric, meditnd la frumuseea relaiilor umane i la iubirea care se exprim prin contopirea dintre cele dou sexe! Cultiv iertarea i acceptarea ca pe virtui eseniale pe drumul evoluiei i al armoniei sufleteti!

    INCONTINEN URINARFiind o tulburare rspndit cu precdere la copii, incontinena urinar este expresia neputinei copilului fa de prini. Ea exprim frica de a fi pedepsit i teama fa de autoritatea prinilor (mai ales fa de cea a tatlui). Un copil foarte sensibil poate s-i iubeasc prinii ntr-o asemenea msur nct s se team de cel mai nensemnat repro din partea acestora. El are nevoie s primeasc asigurarea c este iubit i c se poate baza pe ncrederea i protecia prinilor. Dac aceast tulburare se manifest la

  • un adult, atunci ea este expresia unei experiene care-i amintete acestuia triri, de genul descris mai sus, din perioada copilriei.MESAJUL CORPULUI: Privete lumea i raporturile interumane cu ncredere i iubire! Teama fa de pedeaps sau fa de autoritate este, de fapt, expresia nencrederii tale n tine nsui. Fericirea i echilibrul tu depind numai de tine, nceteaz deci s atepi ca ceilali s-i " dea asigurri" c eti pe drumul bun. Iubirea nu are nevoie de condiii i presupune curaj i ncredere.

    INDIGESTIEEste expresia faptului c ne-am sturat de cineva sau de ceva i c efectiv nu mai putem nghii o persoan sau o situaie. Aceast realitate creeaz n noi o stare de revolt pentru c trim cu sentimentul c nu mai putem suporta.MESAJUL CORPULUI: Cel mai sigur mijloc de a rezolva o astfel de situaie este s ncerci s comunici cu persoana care-i creeaz probleme. Adeseori se ntmpl s gndeti c ceilali greesc i c doar tu ai dreptate. Caut s nelegi i s accepi punctul de vedere al celorlali fr a te simi ameninat! Este de fapt o manier de a-i extinde capacitatea de a iubi. Dac indigestia este cauzat de o situaie dezagreabil atunci ncearc s o reglezi ct mai urgent.

    INFECIE URINARDac avem o astfel de problem, atunci nseamn c ne-am fcut un prost obicei din a-i acuza n permanen pe ceilali i mai ales propriul partener de via. Criticile i reprourile ne transform existena ntr-un " mic infern " n care nu mai este loc pentru dragoste i acceptare.MESAJUL CORPULUI: Este timpul s accepi c eti singurul responsabil de ceea ce i se ntmpl n via! ntotdeauna culegem ceea ce semnm. E necesar o schimbare de atitudine i de comportament.

    INSOMNIEEste prezent atunci cnd mintea noastr este prea populat de gnduri i griji. Cnd suntem prea nervoi i stpnii de incertitudine, fric sau culpabilizare, nu mai putem discerne corect i nu gsim soluiile pertinente la problemele noastre. Nici mcar nu mai tim dac gndurile noastre ne sunt benefice sau nu! Ni se ntmpl s ne schimbm prerile tot timpul, neputndu-ne fixa asupra alegerii corecte. Suntem derutai i nehotri. Ne este greu, dac nu imposibil, s ne calmm mintea.MESAJUL CORPULUI: Este timpul s gndeti mai puin i s treci la aciune!Decide-te odat ce vrei s faci i acioneaz n consecin! Las la o parte frica sau ndoielile! Relaxeaz-i mintea fcnd abstracie de preocuprile tale imediate!

    INTOXICAIE ALIMENTARIndic o stare de mare nemulumire fa de o alt persoan. Este expresia gndurilor otrvite pe care le nutrim fa de aceasta.MESAJUL CORPULUI: Atenie la lumea gndurilor tale! Nimic nu justific o atitudine negativ n gndire. Puritatea gndului este o garanie a sntii mentale i fizice. Pentru aceasta, poate c este cazul s exersezi mai mult tolerana i iertarea...

  • LARINGITLaringita are aceeai semnificaie cu a DURERILOR N G T . Frica noastr de a ne exprima deschis opiniile are la baz proasta autocunoatere i frica de a nu fi nelei de ceilali. n plus, dovedim o team incontient de a ne exprima n faa celor care au n ochii notri o anumit autoritate.MESAJUL CORPULUI: Exprim-te cu curaj! Fii tu nsui! Fii autentic! Las la o parte timiditatea i fricile obscure!

    LEUCOREEAceast maladie vaginal se ntlnete la femeile care cred c nu au destul putere asupra brbailor. De asemenea ea mai poate fi expresia mniei fa de propriul partener.MESAJUL CORPULUI: Cultiv dragostea i acceptarea! Regsete-i pacea i ncrederea n tine nsui! A ierta nseamn a accepta necondiionat tot ceea ce viaa i ofer.

    LEINEste expresia incapacitii de a face fa unei situaii. Exprim frica i neputina.MESAJUL CORPULUI: Ai tot ce-i trebuie pentru a face fa vieii! Mergi nainte cu curaj i determinare! Nu ai de ce s te temi!

    LEUCEMIEAcest cancer al sngelui exprim lipsa total a bucuriei i motivaiei de a tri.Cancerul fiind urmarea unei mnii refulate iar sngele simbolul bucuriei vieii, rezult c leucemia simbolizeaz o mnie care ne-a invadat i care circul fr opreliti prin noi. Suntem dominai de ideea zdrniciei vieii i nu mai opunem nici o rezisten pesimismului care ne populeaz gndurile. Copiii leucemici s-au nscut fr s accepte venirea lor pe lume, fiind foarte dezamgii de starea n care se afl umanitatea de astzi.MESAJUL CORPULUI: Remotivarea si repopularea mentalului cu gnduri pozitive este imperios necesar! O nou viziune, mai plin de lumin i bucurie, asupra vieii, este soluia la starea de decepie. Redescoper divinitatea din tine precum i frumuseea, buntatea i adevrul care stau la baza creaiei! Existena este un cadou, o ans de a-i releva fiina, de a avansa i evolua!

    LUPUSAceast form de tuberculoz a pielii, exprim tendina noastr de a abandona lupta n loc de a face efortul de a ne afirma. Este o manier de a capitula i de a ne pedepsi pentru resentimentele noastre a cror existen nu vrem s o acceptm.MESAJUL CORPULUI: Afirm-i cu curaj autenticitatea fiinei tale! Accept-i tririle i lupt pentru a-i mplini aspiraiile!

    MENINGITMeningita este o inflamaie a creierului care exprim un sentiment de mnie. Aceast boal se manifest atunci cnd, datorit unei naturi hipersensibile, trim

  • emoii foarte puternice, de o intensitate disproportional fa de natura evenimentelor care le-au generat.MESAJUL CORPULUI: nva s fii responsabil fa de tine nsui, fa de propria-i via! Pentru a te proteja de ocurile emoionale pe care viata i le ofer, ncearc s nu te mai simi rspunztor de fericirea sau necazurile altora! Eti responsabil numai de propriia-i fiin, de calitile i virtuile ei!

    MIOPIEEste produsul fricii noastre de viitor. Capacitatea noastr de a prevedea anumite lucruri a fost foarte mare, la un moment dat, dar am preferat s ne ngustm cmpul de percepie pentru c ceea ce resimeam nu ne era pe plac. Suntem deci n situaia n care dorim s nu mai vedem tot ceea ce am putea vedea. Ne-am impus astfel o scdere a capacitii de a vedea pentru a putea funciona la un nivel de contiin mai restrns.MESAJUL CORPULUI: Accept-i potenialul de percepie i de contiin fr a te simi deranjat sau nelinitit! ncearc, de asemenea, s-i vezi propria frumusee interioar acum, n acest moment, fr a te gndi c ea trebuie s se manifeste doar n viitor!

    MONONUCLEOZAceast afeciune benign a sngelui se manifest atunci cnd ne credem extrem de vinovai. Semnificaia sa este n strns relaie cu problemele de splin, aceasta crescnd n volum. De asemenea, mononucleoza apare atunci cnd suntem nclinai s depreciem viaa i oamenii, criticm nencetat sau brfim, nefiind mulumii de ceea ce trim.MESAJUL CORPULUI: Vezi soluia de la problemele de SPLIN

    NEBUNIENebunia este de asemenea o boal mental care exprim o separare definitiv de via, de existen. Este o form de a evada din mediul n care trim pentru a ne "salva" de toate dificultile pe care simim c nu le mai putem rezolva cu fore proprii. VEZI BOLI MENTALE.MESAJUL CORPULUI: Vezi BOLI MENTALE

    NEFRITAceast boal ne avertizeaz c modul nostru de a reaciona n faa eecurilor i dezamgirilor viei este cu totul nepotrivit. Acordm o mult prea mare atenie experienelor negative i ne lsm "devastai" de consecinele eecurilor noastre.MESAJUL CORPULUI: Viata este alctuit dintr-o succesiune de experiene care ne dau posibilitatea s nvm, s evolum, s devenim mai contieni. Eecul este doar o expresie a acestui proces de nvare; este deci cu totul deplasat s ne chinuim existena cu reprouri, regrete i remucri. O atitudine benefic, de optimism, motivaie i ncredere, trebuie s ia locul urgent strii conflictuale actuale.

  • BOLI MENTALE : NEVROZA, PSIHOZA, SCHIZOFRENIA

    Aceste boli mentale sunt un semn c ne-am rupt complet de natura noastr real.Este o renunare total la noi nine, o evadare din via, spre o alt identitate.Nu mai acceptm nici un aspect al adevratei noastre fiine. Am dori s nu mai fim noi nine. Dac suntem afectai de astfel de boli mentale, nseamn c intelectul nostru, structura noastr mental, este extrem de puternic i c nutrim obsesia cronic de a nelege viaa, mai degrab, dect de a o accepta aa cum este ea.Trim, aproape exclusiv, la nivelul chakrelor superioare ( coronal i a frunii ), rupnd orice contact cu primele dou chakre ( baz i sacral ). VEZI CHAKRE.Se poate, de asemenea, s fi ncercat s form cunoaterea tainelor i misterelor vieii, dorind s ne grbim iniierea prin dezvoltarea prea grabnic a anumitor percepii extrasenzoriale. Alienarea noastr este un mesaj clar c ne-am ndeprtat de sursa vieii, a existentei, de Dumnezeu. De altfel, se pare c suntem profund preocupai de credin. Suntem fie extrem de credincioi, fiind prea preocupai de existena binelui i a rului, fie suntem n cutarea credinei, simind o nevoie acut de a percepe existena lui Dumnezeu. Ne simim, pe undeva, pctoi, mizerabili, fiine oribile, rupte de divinitate. n noi se d o lupt constant ntre " forele binelui i cele ale rului ". Credem n Dumnezeu dar, din pcate, credem de asemenea n existena lui Satan i aceasta creeaz n noi o diviziune, o sfiere, tulburndu-ne profund fiina. Satan nu are consisten el nu este dect o personificare a ceea ce noi numim ru. Rul, n sine, nu este dect absena binelui, aa cum ntunericul nu este dect absena luminii. n realitate ntreaga existen nu este altceva dect o expresie a divinitii, care cuprinde, n egal msur, lumina i tenebrele, scopul evoluiei constnd n expansiunea contiinei, a luminii adevrului. Atunci cnd credem n existena rului, a pcatului, ne rupem de divinitatea noastr interioar. Tulburrile mentale msoar tocmai aceast distan care ne separ de adevrata natur a fiinei noastre, cci, de fapt, noi am uitat cine suntem... Urmarea este c ne simim izolai, rtcii ntr-un univers ostil i ngheat i suntem permanent n defensiv, simindu-ne ameninai de tot felul de primejdii. Reacia noastr "de aprare" ne ndeamn, fie s devenim extrem de dependeni de aspectul material al existenei, pentru a ne securiza (dezvoltnd tot felul de fobii), fie s ne detam complet de existena material, pe care o percepem ca pe sursa rului, evadnd ntr-o " ideal dimensiune paralel " ( rupndu-ne complet de realitatea fenomenologic).MESAJUL CORPULUI: Amintete-i de frumuseea fiinei tale interioare, expresie a naturii tale divine! ncearc s fii ct mai puin dependent de ceilali i nceteaz s mai crezi c alii i vor regla problemele vieii! Reia contactul cu energiile chakrei de baz! Reia contactul cu natura! F dragoste! Ai nevoie de foarte mult iubire!Nu te mai preocupa deloc de activitile care ii aduc numai cunotine intelectuale!Implic-te n activiti fizice, redescoperindu-i corpul!

  • OTITAceast infecie a urechii exprim o atitudine de mnie fa de cele ce auzim.Am dori s ne astupm urechile pentru a nu mai fi obligai s auzim lucruri care ne deranjeaz si ne fac ru.MESAJUL CORPULUI: Aceast atitudine a ta vine din incapacitatea de a nelege i a accepta! Mai mult toleran i iubire n-ar strica!

    PALPITAIIPalpitaiile sunt un semnal pe care inima ni-l d c este pur i simplu neglijat.Ea ncearc s ne atrag atenia, fcndu-ne s-i nelegem importana i faptul c trebuie s ne ocupm de ea.MESAJUL CORPULUI: Iubete-te! Pune accentul pe dragoste, bucurie i via n loc de a te neglija, critica, culpabiliza!

    PANCREATITAMesajul acestei boli este aproape identic cu al diabetului i al hipoglicemiei.Ar fi de adugat un plus de mnie i frustrare.MESAJUL CORPULUI: Vezi DIABET i HIPOGLICEMIE

    PARALIZIEEste expresia unei mari emoii cauzate de fric precum i o manier de a ne " salva " dintr-o anumit situaie de via. Exprim faptul c ne opunem unor circumstane care nu merg n sensul dorit de noi. O mare contrarietate ne stpnete i ncercm s " fugim " crezndu-ne neputincioi.MESAJUL CORPULUI: Redescoper n tine puterea de a face fa oricrei situaii!Eti pe deplin capabil s nfruni realitatea, s discerni i s-i regseti calmul i echilibrul!

    PARKINSONEste expresia unei dorine de control absolut. Aceast dorin ascunde o mare insecuritate i fric. Cnd dorim s avem un deplin control asupra evenimentelor vieii i persoanelor din anturaj, ajungem, inevitabil, s pierdem orice control.MESAJUL CORPULUI: Abandoneaz-te cu ncredere vieii! Acceptarea existentei i ncrederea n oameni sunt cuvintele cheie!

    PERITONITEste expresia unei mari i profunde mnii refulate. Indic o mare rigiditate, inflexibilitate i dorin de a controla.MESAJUL CORPULUI: Cultiv stima i iubirea fa de tine nsui i fa de ceilali! Tolerana i nelegerea sunt virtui pe care trebuie s le redescoperi.

    PIETRE LA RINICHI

  • Problemele la rinichi indic faptul c nu exprimm ceea ce resimim. Un exces de autoritate, de nevoie de a-i controla pe ceilali i de a decide n locul lor, cauzeaz tensiuni care se rsfrng negativ asupra sntii rinichilor. De asemenea, putem ntlni astfel de probleme cnd, dimpotriv, nu tim precis ceea ce vrem de la via, nu ne putem decide asupra unui drum de urmat, trim in incertitudine i blocaje. Acest mod de via genereaz complexe de inferioritate i cauzeaz tulburri n aceast zon specific. Incontient, exist convingerea c nu suntem n stare s fim fericii, c nu putem avea succes n aciunile noastre. Frica i neputina ne paralizeaz. Urmarea este o revolt permanent i de cele mai multe ori incontient mpotriva noastr nine sau a celor din jur, o atitudine critic i sentimentul c trim o injustiie.MESAJUL CORPULUI: Chiar dac te temi c ai putea s-i rneti pe ceilali ai datoria de a-i exprima tririle interioare. Accept-i emoiile! Accept-te aa cum eti!Ai puterea deplin de a decide ceea ce trebuie s faci n via, precum i energia de a-i realiza dorinele. nceteaz de a-i crea sentimentul de neputin i de a te aga de modelul de autoritate care te tulbur acum!

    PNEUMONIESe manifest atunci cnd ne simim obosii de via i de responsabilitile ei.Trim ntr-o lume a emoiilor negative i ne simim nemulumii i chiar dezndjduii de turnura pe care o iau evenimentele.MESAJUL CORPULUI: Triete viaa cu mai mult sim al umorului! Observ frumuseea i bucuria care exist chiar i n micile manifestri ale existenei!Nu lua totul prea n serios i ncearc s-i educi emoiile!

    POLIOMIELITEste expresia unei gelozii extreme. Dac am putea l-am nchide pe cellalt, nelsndu-i nici o posibilitate de scpare, pentru a-l putea controla i a-l poseda n exclusivitate.MESAJUL CORPULUI: Posesivitatea este urmarea insecuritii i a lipsei de ncredere n abundena existenei. Gelozia este de fapt contrariul iubirii. Este frica noastr de a tri cu adevrat o experien bazat pe respect i acceptare. Credem c a poseda este sinonim cu a iubi, dar de fapt suferim de o incapacitate cronic de a ne drui i a primi. Deschide-te vieii, iubirii, existenei!

    PREZBITISMEste o expresie a ngrijorrii noastre n faa viitorului din cauza a ceea ce vedem acum, n momentul prezent, n viaa noastr. Anumite evenimente iminente (ca de exemplu mbtrnirea care are drept consecin lipsa de atractivitate, etc.) ne trezesc teama i pentru c am dori s le ignorm ne ngustm cmpul de vedere, de percepie imediat.MESAJUL CORPULUI: S nu uii c viitorul i are izvorul n prezent! Lucreaz la nfrumusearea prezentului i viitorul va fi pe msur!

    PROBLEME CIRCULATORII

  • Aceste probleme sunt n legtur cu sngele iar acesta este simbol al bucuriei de a tri. Sngele nseamn via. Dac trim emoii negative: tristee, fric, mnie, critic, etc., acestea ne vor altera vigoarea, intoxicndu-ne deopotriv sngele. Circulaia sanguin dereglat este un indiciu al faptului c viaa nu circul armonios prin fiina noastr. O via armonioas nu poate fi conceput fr iubire. Deci lipsa iubirii este la baza acestor dereglri. Lumea emoiilor fiind n legtur cu lumea gndurilor, se poate ca ideile noastre s fie rspunztoare de blocajul energetic care ne afecteaz.MESAJUL CORPULUI: Iubete! Iubete-te pe tine, iubete existena, druiete-te vieii! Renun la resentimentele, gndurile negre i emoiile otrvite care-i ntunec pofta de a tri! Abandoneaz-te energiilor vieii fr rezerve, practicnd acceptarea, iertarea, ncrederea!

    PSORIAZISEste expresia unei lipse acute de afeciune. Ca i copii, am trit cu sentimentul c nu suntem iubii de prini, c nu primim dovezile de dragoste la care aveam dreptul.Sensibilitatea noastr exacerbat face ca, la vrsta adult, s ne reamintim, cu durere, de aceast caren afectiv atunci cnd viaa ne pune n situaii analoge celor din copilrie.MESAJUL CORPULUI: Ai mult prea mult nevoie de afeciunea celorlali pentru a te valoriza, pentru a fi fericit! Soluia este ca, n loc s atepi dovezile de dragoste ale altora, s ncerci s exprimi tu nsui iubirea i afeciunea care exist n tine. Dnd, faci loc pentru a primi!

    REUMATISMEste o expresie a faptului c, nesimindu-ne iubii, ncercm s facem pe placul altora pentru a ctiga dragostea lor. Pentru aceasta suntem capabili s acceptm c ceilali au dreptate mereu, s ncuviinm tot ceea ce ei spun sau fac, dei, n realitate, am dori s facem exact contrariul. Ne este greu s spunem NU i aceasta ne face s ne simim victime ale celorlali. Problema este c, n ciuda compromisurilor noastre, nu obinem calitatea afeciunii dorite i asta ne umple de amrciune i resentimente.MESAJUL CORPULUI: nceteaz de a mai fi dependent de umorile altora pentru a-i cldi propria-i fericire! Iubirea, satisfacia i bucuria sunt valori pe care trebuie s le cultivi n tine nsui! nceteaz de a te mai victimiza! Exprim-i, cu curaj, propriile-i sentimente, dorini i preri!

    SCARLATINEste expresia unei mari mnii refulate. Aceast mnie este ndreptat, n egal msur, contra noastr ct i a celorlali. Motivele acestei mnii pot fi diverse dar contientizarea ei ne poate fi de un mare ajutor.MESAJUL CORPULUI: Este indicat s te exprimi cu autenticitate! Fii tu nsui! Exprim-i fricile, ranchiuna, resentimentele, etc! Nu mai refula!

    SCLEROZA N PLCIEste legat de o atitudine critic pe care o avem, att fa de noi ct i fa de ceilali, pentru c suferim de un soi de perfecionism exacerbat. Trim mult prea centrai n

  • mental. Suntem nenduplecai cu noi nine i ne judecm cu prea mult severitate.Credem c totul n via trebuie obinut cu mare efort i suferin. Gndim c nu suntem destul de buni sau perfeci i tindem mereu spre autodepire. n acelai timp credem c ceilali nu au depus destul efort pentru a ajunge la rezultatele pentru care noi ne-am investit mai mult dect necesar. Suntem prad temerilor i angoaselor, mentalul nostru fiind suprasolicitat. Am dori s facem totul prin noi nine dar, dat fiind atitudinea noastr critic excesiv fa de ceilali, sfrim prin a avea nevoie de sprijin i a fi suportai de ei.MESAJUL CORPULUI: Trebuie s nvei a accepta c fiecare se exprim n via conform propriei lui capaciti! Perfeciunea este un ideal care nu poate fi atins n existenta de zi cu zi. Nu-i servete la nimic s-i blamezi pe alii pentru imperfeciunile vieii! Caut mai degrab s iei din lumea " ideal " a proieciilor tale mentale i s nvei a iubi i a accepta viaa i oamenii cu minusurile i plusurile lor! Transformarea ta interioar, o restructurare a sistemului personal de valori precum i regsirea drumului spre divinitate sunt trepte absolut necesare pe calea evoluiei tale!

    SCOLIOZAApare atunci cnd avem impresia c asupra noastr apas toate problemele din lume. Ne simim neputincioi i lipsii de orice speranMESAJUL CORPULUI: Ia viaa mai pe ndelete! Renun la viziunea aceasta catastrofic i creeaz-i mai mult bucurie i mulumire n activitatea cotidian!Cultiv-i ncrederea n propriile caliti i te vei simi capabil, puternic i liber!

    SENILITATESenilitatea ne " ajut " s ne rentoarcem la " starea de graie " a copilriei, cnd ne simeam protejai, nconjurai de atenii i n securitate. Este un mod de a fugi din faa vieii i, n acelai timp, o manier de a-i controla pe ceilali solicitndu-le atenia permanent .MESAJUL CORPULUI: Dect s te refugiezi n " lumea copilriei " mai bine ai nelege c existena i ofer protecie indiferent de vrst! Ajunge doar s contientizezi abundena i deplintatea vieii pentru a te simi n siguran i a deveni nelept. Nu e nevoie s fugi de realitate pentru a primi atenie!

    SFORITEste o manifestare a faptului c nu reuim s ne debarasm de vechile atitudini mentale. Nu putem renuna la vechile obiceiuri de comportament i de gndire.Incontient, ne agm de trecut i avem dificulti pe drumul transformrii noastre interioare i al evoluiei spirituale.MESAJUL CORPULUI: F loc noului n existena ta! Muncete, depune eforturi pentru a te ameliora, pentru a-i deschide fiina spre noi orizonturi spirituale!

    SIDAEste o boal teribil care exprim o profund culpabilizare sexual. Negarea propriei persoane poate merge pn la convingerea c nu meritm s trim. Persoanele atinse

  • de aceast boal nu se credeau destul de bune, de curate i au cutat s-i ofere gratificaii sexuale care s le schimbe impresia de sine.MESAJUL CORPULUI: n general este vorba despre acelai mesaj ca la bolile venerice cu sublinierea c mnia i respingerea fa de sine ating profunzimi nebnuite. nceteaz de a te mai "pedepsi" pentru presupuse greeli cu conotaie sexual! Accept-te aa cum eti i f-te acceptat de ceilali n egal msur!Iubete-te i respect-te fr rezerve cci Dumnezeu te iubete necondiionat!

    SINUZITAre aceleai semnificaii ca PROBLEMELE NAZALE. n plus, starea de mnie este foarte accentuat .MESAJUL CORPULUI: ncearc s resimi iubirea din jurul tu n loc de a fi mereu att de iritat, deranjat i mnios!

    SNGERARE GINGIICnd gingiile noastre sngereaz, atunci ele ne indic o lips de bucurie, de mulumire, ca urmare a deciziilor luate.MESAJUL CORPULUI: Treci la aciune! Privete viaa ca pe o experien i d dovad de curaj i ncredere!

    SNGERRI NAZALESngerrile nazale ne arat faptul c, pur si simplu, avem nevoie de aprecierea i atenia celorlali. Este o form prin care, sngele, simbol de via, de bucurie de a tri, ne prsete. Credem c nimeni nu ne iubete, nu ne apreciaz sau nu ne ia n consideraie i de aceea, odat cu pierderea bucuriei de via, ncercm s atragem atenia. Suntem mult prea dependeni de ceilali pentru propria noastr fericire.MESAJUL CORPULUI: nva s te apreciezi tu nsui! Nu ai nevoie de recunotina sau sprijinul altora pentru a resimi bucuria de a tri, fericirea! Bucuria este o stare de fericire interioar care vine din ceea ce gndeti i crezi TU, despre tine nsui. Aprecierea celorlali nu face dect s sublinieze o realitate.

    STERILITATEPoate fi expresia unei frici sau a unui refuz incontient de a fi creatorul unei alte viei.Se poate s exprime i faptul c nu avem nevoie s trim experiena de printe.MESAJUL CORPULUI: Ca de obicei problema esenial este de a te accepta aa cum eti, de a avea ncredere n divinitatea care se exprim n tine i prin tine.Ai ncredere n via i ncearc s descoperi dac i este sau nu i este benefic faptul de a procrea!

    STRABISMEste un semn de refuz, de lips de dorin de a vedea realitatea aa cum este ea din cauza insecuritii pe care aceasta o genereaz n noi.MESAJUL CORPULUI: Lucreaz cu tine la nivelul emotivitii i al motivaiei! Privete viaa cu curaj i ncearc s-i dep eti barierele mentale care te in prizonier al insecuritii i resentimentelor!

  • STRNUTCnd strnuturile devin o problem prin frecvena i violena cu care se manifest, nseamn c ncercm, incontient, nevoia de a ne debarasa de o situaie sau de o persoan care ne stnjenete.MESAJUL CORPULUI: ncearc s lmureti situaia care te deranjeaz sau s comunici cu persoana care te agaseaz! Exist ntotdeauna o soluie optim care se poate exprima ntr-un spirit de nelegere i compromis.

    SUGHISughiul care devine o problem prin faptul c se manifest de manier frecvent i durabil, este un indiciu c nu reuim s ieim din cercul vicios al gndurilor noastre negative. Trim un sentiment de revolt i ne judecm cu mult duritate. Nu reuim s ne regsim linitea interioar i s ne recptm ncrederea i respectul fa de noi nine.MESAJUL CORPULUI: Calmeaz-te! Regsete-i echilibrul interior practicnd detaarea, acceptarea de sine i iubirea! Pune-i ordine n gnduri, linitete-i mentalul!

    SURDITATEEste o boal care apare atunci cnd vrem s ne izolm. Este expresia ncpnrii i a faptului c ne simim respini de ceilali. Atunci cnd nu mai vrem s avem de-a face cu altcineva i nu mai dorim s fim deranjai n nici un fel, putem "recurge", incontient desigur, la aceast manier de a ne izola.MESAJUL CORPULUI: ncearc, mai degrab, s asculi, dincolo de cuvinte, tririle celorlali, n loc s fugi i s te nchizi ntr-o izolare care nu poate s-i fie dect duntoare!

    TORTICOLISUn gt nepenit este o dovad de lips de flexibilitate, de deschidere. Ne ncpnm s vedem, ntr-o situaie, numai ceea ce vrem noi. De asemenea cnd trim o stare de contrarietate, cnd nu reuim s lmurim o situaie, sau s punem lucrurile la punct cu o anumit persoan, atunci avem probleme cu gtul.MESAJUL CORPULUI: Nu te amgi c lucrurile se rezolv de la sine n via! D dovad de iniiativ i flexibilitate! Nu lsa lucrurile s se agraveze!

    TROMBOZTromboza coronarian consist n obturarea unei artere sau vene prin prezena unui cheag de snge. Aceast situaie se poate ivi atunci cnd ne simim singuri, depii de evenimentele vieii i plini de team. Absena bucuriei de a tri este total iar sngele, simbolul vieii, are tendina de a se solidifica, de a nceta s circule.MESAJUL CORPULUI: Iei imediat din aceast stare de delsare! Reia contactul cu viaa! nceteaz s-i mai plngi de mil i regsete-i curajul! Voina, determinarea i

  • motivaia sunt aliai de ndejde! i, mai presus de orice, aproprie-te de sursa vieii, de Dumnezeu! Practic iubirea adevrat i red existenei dreptul de a circula prin tine!

    TULBURRI DE MENSTRUAIESunt o consecin a respingerii propriei feminiti. Refuzul femeii de a-i accepta feminitatea poate avea cauze din cele mai variate ca de pild: - tendina de a privi sexualitatea ca pe o expresie a unui instinct inferior, animalic, n acest caz sexul fiind sinonim cu pcatul, asimilat noiunii de ru, de murdar. - dorina incontient i regretul de nu se fi nscut brbat.- respingerea principiului feminin i exprimarea cu precdere a celui masculin din dorina de a epata.- refuzul de a-i exprima i tri sexualitatea din fric sau fals vin.MESAJUL CORPULUI: Toate aceste probleme legate de sexualitate exprim frica, culpabilizarea, proasta nelegere a propriei naturi i a rolului sexului n viaa noastr. Trebuie s nelegi c nimic din ceea ce este natural nu poate fi nici ruinos, nici murdar sau vinovat! Tot ceea ce se petrece n propriul tu corp, dorinele tale sexuale, feminitatea ta sunt fenomene absolut naturale i normale. Accept-te fr rezerve i exprim, n acelai timp, propria-i sexualitate i feminitate cu naturalee i firesc!

    TULBURRI DE MENOPAUZExprim frica de a mbtrni. Dac sistemul de valori al femeii este prea axat pe dorina i capacitatea ei de a seduce, atunci menopauza poate semnifica un puternic oc emoional. Ea poate avea sentimentul c, datorit vrstei, importana ei a diminuat i c a devenit inutil i fr viitor. Aceast criz creeaz probleme de acceptare care genereaz tulburri funcionale.MESAJUL CORPULUI: Nu vrsta este cea care ne d sau nu valoare. Cum fiecare lucru vine la timpul su, fiecare etap din via i are propria ei ncrctur de valoare i semnificaie. Accept c, odat cu vrsta, alte aspecte ale individualitii tale se pot exprima: nelepciunea, echilibrul, capacitatea de a valorifica experienele trite, etc! n felul acesta viaa i va drui noi i minunate prilejuri de a te valoriza.

    TUMOARE CEREBRALO tumoare la creier indic un refuz categoric de a ne schimba vechile forme de gndire. Suntem mult prea nchistai, ndrtnici i ncpnai, pentru a dori s ne transformm, cu adevrat, modul de gndire. Fiina noastr are nevoie, pentru a se dezvolta armonios, de o remprosptare radical a modului cum percepem i trim viaa, o schimbare esenial a propriului sistem de valori.MESAJUL CORPULUI: Creierul tu sufer pentru c informaiile pe care le primete sunt n contradicie total cu nevoile reale ale sufletului, ale fiinei tale profunde! Schimb - i radical modul de a vedea viaa!

    TUSETusea ne arat c nu reuim s acceptm un lucru care ne deranjeaz. Exist o atitudine de respingere, de multe ori incontient, care ne mpiedic s acceptm fie o situaie sau persoan, fie o trire personal, interioar.

  • MESAJUL CORPULUI: Mai mult deschidere i acceptare nu i-ar strica!ULCER

    Ulcerul gastric sau duodenal ne arat c suntem roi pe dinuntru. Ceea ce ne arde, ne devoreaz i ne pune sntatea i integritatea n primejdie sunt strile de nelinite, de nervozitate, contrarietate i stres pe care le trim. Avem o predispoziie natural de a vedea lucrurile i evenimentele vieii noastre ntr-o lumin mult mai dramatic dect sunt ele n realitate. Aceasta este urmarea unei lipse de iubire fa de noi nine. Ne simim adesea vinovai de a nu fi ndeajuns de buni, ne criticm i ne judecm cu prea mult uurin, uitnd c prima noastr datorie este de a ne accepta aa cum suntem, cu minusurile i plusurile noastre. Starea de iritabilitate care decurge din aceast atitudine creeaz resentimente fa de ceilali, nervozitate i lips de rbdare.MESAJUL CORPULUI: nceteaz de a-i mai face probleme i necazuri din orice fleac ! nva s discerni ce este cu adevrat important n viaa ta! ncepe prin a-i ameliora imaginea fa de tine nsui! F-i complimente, descoper-i calitile i privete viaa cu mai puin severitate i gravitate! Emoiile astfel rafinate vor face loc unei stri de bine, de echilibru i armonie, care se va dovedi mult mai benefic pentru sntate i implicit pentru drumul tu evolutiv.

    UNGHII NCARNATESunt un semn de ngrijorare i culpabilitate datorate faptului c nu prea tim n ce direcie ar fi bine s mergem. Avem n fa mai multe alegeri i ezitm.MESAJUL CORPULUI: Linitete-te! Nu trebuie s te lai tulburat de faptul c ai putea grei! Viaa nsi este o experien i orice ai alege, dac o faci cu cugetul curat, este o oportunitate de a experimenta i evolua.

    URCIORApare atunci cnd suntem frustrai i mnioi pentru c altcineva nu vrea s vad acelai lucru ca noi.MESAJUL CORPULUI: Las-i pe ceilali s fie ei nii i s se exprime aa cum gsesc ei de cuviin!

    BOLI DE PIELE:ECZEM, ZONA ZOSTER, URTICARIE

    Bolile de piele sunt n legtur cu personalitatea noastr. Acestea apar atunci cnd, dorind cu orice pre s fim agreabili cu toat lumea pentru a ne simi iubii, renunm la a mai fi noi nine i acionm n funcie de ceea ce gndim c ceilali ateapt de la noi. Ceea ce alii cred sau gndesc despre noi devine foarte important n ochii notri i aceasta ne mpiedic s acionm cu adevrat n sensul dorit de noi. n acelai timp, ne simim nemulumii de noi nine cci suntem contieni de dezacordul care exist ntre aspiraiile noastre i modul n care acionm. Pierdem stima i iubirea fa de propria persoan i pielea afectat de boal, vine s confirme, odat n plus, proasta imagine pe care o avem despre noi.

  • MESAJUL CORPULUI: Cu ct imaginea pe care o ai despre tine nsui este mai proast, cu att ai impresia c i ceilali au o imagine mai proast despre tine.Este foarte important s redescoperi frumuseea ta interioar i exterioar! ncepe prin a-i depi starea de nemulumire, f-i complimente, valorizeaz-te! Exist attea motive pentru care merit s te apreciezi i s te iubeti!

    VAGINITEste expresia folosirii sexului n scopuri egoiste. Femeile care au dorina (de cele mai multe ori refulat, incontient) de a-i pedepsi partenerul "recurg" la aceast modalitate de exprimare. Folosirea sexului ca element punitiv, ca "mijloc" de negociere sau ca pe un "instrument" de exercitare a puterii, vine n total contradicie cu expresia iubirii care trebuie s stea la baza actului sexual. Boala este astfel "o scuz" care permite femeii s evite actul sexual, s evite implicarea ntr-o relaie intim pe care incontient o refuz.MESAJUL CORPULUI: Mesajul este inclus n problematica ntlnit la capitolul ORGANE GENITALE cu sublinierea c frustrarea femeii care sufer este generatoare de conflict i alienare. Rezolvarea conflictului interior n spiritul acceptrii, iertrii i nelegerii, al exprimrii i tririi iubirii adevrate, duce la dispariia acestei disfuncii.

    VARICEVaricele la picioare ne arat c ne gsim ntr-un loc unde facem ceea ce nu ne place. Sngele reprezint energia vieii, bucuria. Cnd venele pierd capacitatea de a transporta sngele n picioare, nseamn c traversm o perioad de pierdere a vitalitii, de lips de poft de via.MESAJUL CORPULUI: Trieti prea mult cu ideea c " n-ai de ales " i c" trebuie s faci asta"! E foarte important s iubeti ceea ce faci, ceea ce lucrezi. Dac nu i place ceea ce faci ar fi mai bine s-i alegi o activitate care te atrage cu adevrat. De asemenea f loc mai mult n viaa ta plcerilor i bucuriilor.

    VERUCI PE TLPIVerucile exprim lipsa de ncredere n faa vieii i frustrare n faa viitorului. Modul de a privi nainte i de a nelege viaa este mpregnat de mnie i nelinite.MESAJUL CORPULUI: nceteaz de a-i mai face attea gnduri negre i privete viitorul cu mai mult ncredere i bucurie! Este necesar o schimbare de atitudine i o profund transformare interioar.

    VIERMI INTESTINALISunt expresia unui conflict existent ntre ideile i convingerile noastre profunde i cele pe care suntem nevoii s le "nghiim" de la anturajul nostru de via. Aceste idei sunt n profund contradicie cu natura noastr profund i cu scopul nostru n via i ne nltur bucuria de a tri.MESAJUL CORPULUI: Accept doar ideile care-i sunt benefice i care exprim valorile i motivaiile tale intime! Redescoper farmecul vieii i bucuria de a tri !