91329_PLAM Cluj 2013 Finalizat Febr 2013

download 91329_PLAM Cluj 2013 Finalizat Febr 2013

of 140

description

PLAM CLUJ

Transcript of 91329_PLAM Cluj 2013 Finalizat Febr 2013

PLAM 2012

Planul Local de Aciune pentru Mediu judeul Cluj 2013

AGENIA PENTRU PROTECIA MEDIULUI

CLUJ

PLANUL LOCAL DE ACIUNE

PENTRU MEDIU

JUDEUL CLUJ

-2013-CUPRINS

CAPITOLUL I INTRODUCERE3 CAPITOLUL II PROCESUL DE REVIZUIRE A PLAM-ului7CAPITOLUL III PROFILUL JUDEULUI CLUJ..........................................................143.1. Caracteristici fizice i geografice....................................................................143.2. Caracteristicile administrative i economice...................................................173.3. Resursele naturale regenerabile i neregenerabile........................................20CAPITOLUL IV STAREA MEDIULUI N JUDEUL CLUJ..........................................254.1. Calitatea atmosferei.......................................................................................25

4.2. Calitatea apei.................................................................................................35

4.3. Utilizarea terenurilor.......................................................................................55

4.4. Protecia naturii i biodiversitatea...................................................................624.5. Managementul deeurilor...............................................................................744.6. Mediul, sntatea i calitatea vieii................................................................97CAPITOLUL V ANALIZA SWOT................................................................................113CAPITOLUL VI PROBLEME/ASPECTE DE MEDIU PRIORITARE N JUDEUL CLUJ..............................................................................................................................128

6.1. Identificarea, evaluarea i selectarea problemelor/aspectelor de mediu n judeul Cluj......................................................................................................................1286.2. Ierarhizarea problemelor/aspectelor de mediu n judeul Cluj......................131CAPITOLUL VII PLANUL LOCAL DE ACIUNE PENTRU MEDIU........................ 135 CAPITOLUL VIII MONITORIZAREA I EVALUAREA REZULTATELOR.............. 140

CAPITOLUL I INTRODUCERE

prin concentraia n care se gsesc i prin timpul ct acioneaz, efecte nocive asupra sntii, creeaz disconfort sau mpiedic folosirea unor componente ale mediului eseniale vieii. Declaraia de la Conferina Mondial a O.N.U. de la Stocklom din 1972 lianaa proclamat datoria fiecrui om de a proteja i ameliora mediul nconjurtor pentru generaiile prezente i viitoare: resursele naturale ale globului, inclusiv aerul, apa, pamntul, flora i fauna i, n mod deosebit eantioanele reprezentative ale ecosistemelor naturale trebuie protejate n interesul generaiilor prezente i viitoare printr-o planificare sau o gestionare atent, dup nevoi.Declaraia de la Rio a marcat consacrarea i acceptarea termenului de dezvoltare durabil prin semnarea acesteia de ctre reprezentanii tuturor naiunilor reunite la Conferina de la Rio de Janeiro din iunie 1992. Naiunile prezente au fost de acord asupra realizrii unor instrumente legale extrem de importante: Declaraia de la Rio asupra Mediului i Dezvoltrii, Agenda 21 (planul de susinere a dezvoltrii durabile), Convenia-cadru a Naiunilor Unite asupra schimbrilor climatice, Convenia asupra diversitii biologice, Declaraia de principii asupra gestionrii pdurilor i Convenia Naiunilor Unite pentru combaterea deertificrii n rile grav afectate de secet i/sau de deertificare. Acordul internaional exprimat la Rio de Janeiro i adoptarea Agendei 21 a constituit n fapt, opiunea strategic global pentru secolul 21.Declaraia de la Rio stabilete faptul c: "oamenii au dreptul la o via sntoas i productiv n armonie cu natura; naiunile au dreptul suveran de a exploata resursele proprii, fr ns a cauza distrugeri ale mediului n afara granielor proprii."

Suportul pentru dezvoltarea durabil este armonizarea dorinei fireti pentru progresul economic i social cu asigurarea mbuntirii i conservrii strii mediului. Cea mai cunoscut definiie a dezvoltrii durabile este cea dat de Comisia Mondial pentru Mediu i Dezvoltare (WCEF) n raportul "Viitorul nostru comun", cunoscut i sub numele de "Raportul Brundtland"care spune c: "dezvoltarea durabil este dezvoltarea care urmrete satisfacerea nevoilor prezentului, fr a compromite posibilitile generaiilor viitoare de a-i satisface propriile nevoi".Problema cheie a dezvoltrii durabile o constituie reconcilierea ntre necesitatea continurii dezvoltrii economice i sociale i protecia i mbuntirea strii mediului, ca singura cale pentru bunstarea att a generaiilor prezente, ct i viitoare. O comunitate durabil i folosete resursele pentru a asigura necesitile curente concomitent cu asigurarea resurselor adecvate pentru generaiile viitoare.

n condiiile n care antropizarea mediului nconjurtor a devenit un fenomen dominant n cadrul ecosistemelor naturale, factorul economic i social-uman sunt cele mai importante direcii de dezvoltare, fapt care n condiiile creterii exponeniale a sistemelor tehnologice i a numrului de populaie a condus la dezechilibre ecosistemice importante.

Pentru a pstra un echilibru ntre mediul natural, resursele acestuia i om, este necesar o planificare strategic a dezvoltrii, astfel nct s existe n permanen un raport stabil ntre habitatul natural i populaia uman. Aceast strategie de abordare planificat a problemelor de mediu a fost stabilit n cadrul Conferinei Ministeriale Un mediu pentru Europa desfurat n 1993 la Lucerna, Elveia i a fost concretizat prin convenia cunoscut sub numele Programul de Aciune pentru Mediu pentru Europa Central i de Est, document cadru care constituie o baz pentru aciunea guvernelor i administraiilor locale, a Comisiei Comunitilor Europene i a organizaiilor internaionale, instituiilor financiare i a investitorilor privai.Planificarea strategic de mediu

Programele de Aciune pentru Protecia Mediului presupun dezvoltarea unei viziuni colective, prin evaluarea calitii mediului la un moment iniial, identificarea problemelor de mediu existente, stabilirea celor mai adecvate strategii pentru rezolvarea problemelor i alocarea unor aciuni de implementare care s conduc la obinerea unor mbuntiri reale ale mediului i ale sntaii publice.

Planului Local de Aciune pentru Mediu este parte integrant a unui proces larg de stabilire a unui consens privind abordarea problemelor de mediu i a modului de soluionare a acestora.

Operaionalizarea Planului Local de Aciune pentru Mediu este reprezentat de identificarea, prioritizarea i implementarea msurilor. Scopul msurilor este de a soluiona anumite probleme de mediu semnificative ce deriv din activiti trecute, prezente i viitoare.

Considerentele care impun realizarea unui plan de aciune pentru mediu sunt:

- Economice - La elaborarea PLAM-ului sunt luate n considerare condiiile concrete existente n judeul Cluj.

Cunoaterea economic a judeului, a factorilor de mediu aer, ap, sol, a resurselor naturale determin identificarea celor mai eficiente soluii necesare ameliorrii condiiilor de mediu, care s asigure beneficii pe termen mediu, cu costuri sczute.

- Legislative - n stabilirea obiectivelor, indicatorilor i a aciunilor s-au luat n considerare obligaiile ce revin Romniei n vederea conformrii la cerinele Uniunii Europene n domeniul proteciei mediului. Perioadele de implementare a aciunilor i, respectiv, de atingere a obiectivelor generale au fost corelate cu perioadele de conformare negociate n procesul de aderare.

- Sociale - O cerin specific privind planul de aciune o reprezint necesitatea participrii comunitii n luarea deciziilor de mediu i transformarea acesteia ntr-una din cele mai puternice fore care poate aciona n viitor pentru ameliorarea condiiilor de mediu, determinnd autoritile s-i respecte angajamentele luate pe linia proteciei mediului.

Planurile Locale de Aciune pentru Protecia Mediului (PLAM-uri) sunt din ce n ce mai mult utilizate ca instrumente n sprijinul armonizrii cerinelor de mediu locale cu standardele existente n Uniunea European.

Planul Local de Aciune pentru Mediu vizeaz n general diminuarea polurii, utilizarea eficient a resurselor naturale regenerabile i neregenerabile, dezvoltarea educaiei ecologice i promovarea activitilor social-economice cu impact minim asupra mediului natural.

PLAM-urile implic participarea unui spectru larg de actori pentru ndrumarea procesului de planificare n domeniul mediului. Practic, PLAM-ul ofer un cadru de ntlnire a diverselor grupuri de indivizi avnd idei, interese, valori i perspective comune cu privire la protecia mediului. Aceste persoane lucreaz mpreun pe o durat bine definit pentru a obine consensul asupra prioritilor i aciunilor prin care se pot soluiona problemele de mediu. Aceste prioriti i aciuni sunt incluse ntr-un Plan de Aciune pentru Mediu care se constituie ntr-un program al investiiilor viitoare din respectiva comunitate, recomandrile fiind ncorporate n deciziile i strategiile administraiei publice locale, agenilor economici, instituiilor de nvmnt i ale altor autoriti cu atribuii n domeniul mediului.

Procesul PLAM este un proces ciclic care cuprinde etapele: planificarea, implementarea i revizuirea aciunilor de mediu la nivel local.

Elementele de baz ale ciclului de planificare PLAM sunt:

Organizare

Planificare

Implementare

Monitorizare i revizuire.

Procesul PLAM este un proces participativ, care presupune asumarea responsabilitii tuturor factorilor implicai.Elaborarea Planului Local de Aciune pentru Mediu presupune planificarea msurilor n domeniul mediului aplicabile la nivelul judeului Cluj pe baza ciclului planificrii strategice. SHAPE \* MERGEFORMAT

Figura nr. 1.1: Ciclul planificrii strategicePlanul Local de Aciune pentru Mediu urmrete s:

prezinte un set de aciuni care s stea la baza implementrii proiectelor de mbuntire a calitii mediului;

s stimuleze iniiativele de realizare a proiectelor n vederea mbuntirii calitii mediului i a reducerii impactului negativ al activitilor asupra sntii umane;

s asigure conformitatea proiectelor cu strategiile sectoriale de mediu;

s asigure complementaritatea surselor de finanare.Fiecare aciune propus pentru a fi finanat prin programele naionale sau internaionale trebuie s aib la baz un larg consens al publicului din zona creia i se adreseaz. Accesul la informaie i participarea publicului n procesul de luare a deciziei nseamn decizii mai bune n ceea ce privete mediul i o mai mare contientizare a publicului.

CAPITOLUL II PROCESUL DE REVIZUIRE A PLAM-ului

Revizuirea Planului Local de Aciune pentru Mediu la nivelul judeului Cluj s-a realizat n conformitate cu Ghidul practic al planificrii de mediu elaborat de ctre Agenia Naional pentru Protecia Mediului Direcia Dezvoltare Durabil.

n cadrul procesului de revizuire a PLAM-ului au fost parcurse urmtoarele etape:

Iniierea, organizarea i instituionalizarea procesului.

Identificarea i evaluarea problemelor i aspectelor de mediu; stabilirea prioritilor de mediu.

Elaborarea planului de aciune.

Dezbaterea public a documentului PLAM.

n urma monitorizrii i evalurii PLAM-ului pentru judeul Cluj, la sfritul perioadei de patru ani de implementare a aciunilor pentru protecia mediului s-a decis revizuirea acestuia. Instituionalizarea procesului de revizuire a Planului Local de Aciune pentru Mediu la nivelul judeului Cluj a nceput odat cu obinerea Ordinului Prefectului numrul 99/15.03.2012, respectiv cu ntlnirea Comitetului de Coordonare i a Grupului de Lucru care a avut loc n data de 19.04.2012.Planul Local de Aciune pentru Mediu al judeului Cluj reprezint rezultatul activitii tuturor instituiilor, administraiei publice locale, ONG-uri i comunitii locale a judeului Cluj, fiind coordonat de ctre Agenia de Protecie a Mediului Cluj n colaborare cu Consiliul Judeean Cluj.Necesitatea elaborrii PLAM-ului pentru judeul Cluj, identificat n contextul descentralizrii i creterii complexitii responsabilitilor ce revin autoritilor locale, a condus la stabilirea foarte clar a obiectivelor i aciunilor care trebuie implementate pentru rezolvarea problemelor de mediu, n funcie de responsabilitile i capacitatea administraiei i ale instituiilor locale n ceea ce privete coordonarea eficient a ntregului proces.Planul Local de Aciune pentru Mediu al judeului Cluj este complementar celorlalte activiti de planificare ale autoritilor judeene i reflect opinia publicului n ceea ce privete problemele prioritare de mediu precum i aciunile identificate ca prioritare n domeniul proteciei mediului.

Conform recomandrilor Uniunii Europene, elaborarea PLAM-ului s-a realizat ntr-o manier participativ, principiul fundamental fiind consensul unui grup cu o larg reprezentare bazat pe o cunoatere aprofundat a aspectelor de mediu existente la nivelul judeului Cluj.Procesul de elaborare a Planului Local de Aciune pentru Mediu n Judeul Cluj a inclus urmtoarele activiti principale:a) stabilirea structurilor necesare elaborrii PLAM-ului precum i componena acestor structuri astfel nct s existe o expertiz i o reprezentare larg a ntregii comuniti judeene;

b) planificarea activitilor necesare elaborrii PLAM-ului i stabilirea atribuiilor generale i specifice ale membrilor structurilor formate;

c) colectarea informaiilor necesare evalurii calitii mediului i evaluarea preliminar a limitelor i potenialului comunitii;

d) evaluarea i ierarhizarea problemelor/aspectelor de mediu utiliznd o metodologie bazat pe evaluarea riscului de mediu;

e) identificarea obiectivelor generale i specifice precum i a intelor necesare rezolvrii problemelor/aspectelor de mediu;

f) colectarea informaiilor necesare identificrii aciunilor, responsabilitilor i a costurilor estimate ale implementrii acestora;

g) stabilirea strategiilor de rezolvare a problemelor de mediu (scopuri, obiective, indicatori, aciuni, termene, responsabiliti);h) elaborarea matricei logice n identificarea, implementarea i monitorizarea aciunilor necesare rezolvrii problemelor de mediu;

i) consultarea public cu privire la coninutul i viziunea PLAM-ului;

j) adoptarea PLAM-ului de ctre toi factorii implicai n evaluare, implementare i monitorizare.Planul Local de Aciune stabilete scopuri, obiective, inte i aciuni clare pentru soluionarea fiecrei probleme de mediu. Pentru fiecare aciune cuprins n PLAM-ul judeului Cluj sunt stabilii indicatori pentru msurarea eficienei aciunilor, precum i responsabilii cu rezolvarea problemelor de mediu.

Principiile strategice cuprinse n Ordonana de urgen a Guvernului nr. 195/2005 privind protecia mediului, cu modificrile i completrile ulterioare, au fost reperele n stabilirea obiectivelor i a aciunilor pentru problemele de mediu cuprinse n PLAM Cluj:

a) principiul integrrii cerinelor de mediu n celelalte politici sectoriale;

b) principiul precauiei n luarea deciziei;

c) principiul aciunii preventive;

d) principiul reinerii poluanilor la surs;

e) principiul "poluatorul pltete;

f) principiul conservrii biodiversitii i a ecosistemelor specifice cadrului biogeografic natural;

g) utilizarea durabil a resurselor naturale;

h) informarea i participarea publicului la luarea deciziilor, precum i accesul la justiie n probleme de mediu;

i) dezvoltarea colaborrii internaionale pentru protecia mediului.Formularea i implementarea unui set coerent de obiective generale, obiective specifice, inte i indicatorii s-au stabilit pentru fiecare aciune i pentru fiecare problem de mediu distinct. Obiectivele PLAM-ului trebuie s fie realiste, s poat fi atinse ntr-o anumit perioad de timp definit i cu un buget asigurat sau estimat, n funcie de sursele de finanare existente. n general planul trebuie concentrat pe prioriti pe termen scurt i mediu, fr a compromite o viziune a comunitii asupra obiectivelor pe termen lung.

PLAM-ul ofer publicului un mod democratic de a-i modela propriul viitor, selectnd prioriti i proiectnd eluri, implementnd proiectele prioritare. Obiectivele de mediu trebuie s in seama de performanele economice locale i direciile de dezvoltare ale judeului Cluj.

Obiectivul general al PLAM-ului a fost stabilit prin reformularea sintetic a problematicii de mediu la nivelul judeului Cluj, ntr-o manier afirmativ, anticipativ i este n concordan cu obiectivele generale ale politicilor de mediu la nivel naional i global: reducerea gradului de poluare a mediului i a efectelor negative ale acesteia asupra populaiei i ecosistemelor i sporirea eficienei cu care sunt utilizate resursele, n special cele naturale, pentru asigurarea durabilitii mediului care s susin dezvoltarea durabil a judeului Cluj.

Obiectivele majore identificate vizeaz: mbuntirea condiiilor de mediu n cadrul judeului prin implementarea strategiilor de aciune eficiente din punct de vedere al costurilor;

Conservarea patrimoniului natural al judeului Cluj;

Prevenirea producerii dezechilibrelor ecologice;

Stimularea cooperrii ntre nstituii n domeniul proteciei mediului.

Obiectivele prioritare identificate: Dezvoltarea abilitilor autoritilor implicate n identificarea surselor de finanare;

Conformarea cu prevederile legislaiei de mediu comunitare i naionale n vigoare; Conservarea biodiversitii, asigurarea utilizrii durabile a habitatelor naturale, a speciilor de flor i faun slbatic i reconstrucia ecologic a sistemelor deteriorate; Asigurarea resurselor materiale, financiare i umane;

ncurajarea i dezvoltarea educaiei i instruirii la toate nivelurile, precum i a activitii de cercetare n domeniul proteciei mediului;

Dezvoltarea capacitii de promovare a unor instrumente economice n domeniul proteciei mediului, a analizei cost-beneficiu i a introducerii costurilor de mediu n costurile de producie;

Valorificarea oportunitilor oferite de Fondul pentru Mediu;

Acordarea unei atenii sporite relaiei mediu-sntate, mediu-agricultur i mediu-transporturi.

Obiectivele specifice reprezint pentru fiecare obiectiv general un angajament msurabil ce trebuie atins ntr-o perioad de timp pentru realizarea acestuia.

Obiectivele specifice ale Planului Local de Aciune Mediu la nivelul judeului Cluj sunt:

Conservarea, protecia i mbuntirea calitii mediului;

Prentmpinarea producerii de noi dezechilibre ecologice;

mbuntirea condiiilor de mediu n cadrul judeului prin implementarea strategiilor de aciune eficiente din punct de vedere al costurilor;

Stimularea dezvoltrii echilibrate a judeului;

Revitalizarea zonelor defavorizate din punct de vedere al calitii mediului;

Aprarea mpotriva efectelor calamitilor naturale i a polurilor accidentale;

Promovarea utilizrii energiilor din surse regenerabile i a noilor mijloace de producie i consum, favorabile proteciei mediului;

Conformarea cu prevederile legislaiei de mediu comunitare i naionale n vigoare; Contientizarea publicului privind responsabilitile n domeniul proteciei mediului;

Dezvoltarea abilitilor autoritilor implicate n identificarea surselor de finanare.

Planul Local de Aciune pentru Judeul Cluj i propune s utilizeze resursele existente la nivel judeean n perspectiva accesrii oportunitilor sociale i economice generate de dezvoltarea durabil a judeului Cluj.

Planul Local de Aciune pentru Mediu este revizuit pe baza acelorai principii pe care sunt elaborate planificrile existente la nivel naional. Diferenele ntre planificarea la nivel naional i local, constau n tipul de probleme, de prioriti, de obiective, de resurse disponibile i de cadrul instituional respectiv.

Pentru revizuirea Planului Local de Aciune pentru Mediu au fost promovate dou structuri funcionale care, n final, s asigure elaborarea Planului Local de Aciune pentru Mediu:

Comitetul de Coordonare al Planului Local de Aciune pentru Mediu;

Grupul de Lucru al Planului Local de Aciune pentru Mediu.

Comitetul de Coordonare reprezint structura decizional pentru coordonarea i validarea PLAM-ului. Comitetul de Coordonare este condus de un coordonator numit prin decizie de ctre Agenia Naional pentru Protecia Mediului (Decizia nr. 712/22.09.2009), acesta este directorul executiv al Ageniei pentru Protecia Mediului Cluj.

Coordonatorul Planului de Aciune pentru Mediu rspunde pentru urmtoarele activiti:

- colaborarea cu autoritile judeene ale administraiei publice pentru crearea cadrului legal de desfurare al Planului Local de Aciune pentru Mediu i asigurarea participrii tuturor factorilor responsabili i realizarea structurii organizatorice a planului;

- asigurarea colaborrii cu alte instituii i organizaii pentru realizarea planului de aciune pentru mediu, inclusiv pentru obinerea informaiilor necesare;

- coordonarea activitilor de elaborare a planului de aciune pentru mediu i realizarea la termen a documentelor;

- asigurarea spaiului necesar desfurrii activitilor curente pentru planurile de aciune pentru mediu.Componena acestor structuri este urmtoare:

- Comitetul de Coordonare al PLAM-ului al judeului Cluj:1. Agenia de Protecie a Mediului Cluj

2. Consiliul Judeean Cluj

3. Garda Naional de Mediu Comisariatul Judeean Cluj

4. Organismul Intermediar POS Mediu

5. Administraia Bazinal de Ap Some- Tisa

6. Administraia Bazinal de Ap Mure

7. Administraia Bazinal de Ap Criuri

8. Direcia de Sntate Public A Judeului Cluj

9. Oficiul de Studii Pedologice i Agrochimice Cluj

10. Primria municipiului Cluj-Napoca

11. Primria municipiului Dej

12. Primria municipiului Turda

13. Primria municipiului Cmpia Turzii

14. Primria municipiului Gherla

15. Primria oraului Huedin

16. Universitatea Tehnic Cluj-Napoca

17. Universitatea Babe-Bolyai Cluj-Napoca- Facultatea de tiina Mediului

18. Regia Autonom de Termoficare Cluj Napoca

19. Mechel Cmpia Turzii

- Grupul de Lucru al PLAM-ului al judeului Cluj:

1. Agenia de Protecie a Mediului Cluj2. Consiliul Judeean Cluj

3. Garda Naional de Mediu Comisariatul Judeean Cluj

4. Organismul Intermediar POS Mediu

5. Administraia Bazinal de Ap Some- Tisa

6. Administraia Bazinal de Ap Mure

7. Administraia Bazinal de Ap Criuri

8. Direcia de Sntate Public A Judeului Cluj

9. Oficiul de Studii Pedologice i Agrochimice Cluj

10. Primria municipiului Cluj-Napoca

11. Primria municipiului Dej

12. Primria municipiului Turda

13. Primria municipiului Cmpia Turzii

14. Primria municipiului Gherla15. Primria oraului Huedin16. Universitatea Tehnic Cluj-Napoca

17. Universitatea Babe-Bolyai Cluj-Napoca- Facultatea de tiina Mediului

18. Regia Autonom de Termoficare Cluj Napoca

19. Mechel Cmpia Turzii

Grupul de Lucru reprezint principala component cu responsabiliti privind activitile cu caracter tehnic implicate de procesul PLAM. Grupul de Lucru este condus de un responsabil din cadrul Ageniei pentru Protecia Mediului Cluj numit de directorul executiv al APM Cluj.Identificarea problemelor/aspectelor de mediu n judeul Cluj a fost realizat folosind urmtoarele tipuri de surse informaionale:a) Rapoarte i studii de specialitate ale instituiilor cu atribuii n controlul i gestiunea mediului natural i a activitilor economice cu impact asupra mediului (Agenia de Protecie a Mediului Cluj, Apele Romane Sistemul de Gospodrire a Apelor, Direcia pentru Agricultur i Dezvoltare Rural a judeului, etc.);b) Rapoarte, studii i evidene ale administraiei publice locale i judeene, precum i Strategia de Dezvoltare a judeului Cluj;

c) Rapoartele privind stadiul realizrii msurilor prevzute n Programul Integrat de Gestionare a Calitii Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca i municipiul Dej;

d) Ageni economici i instituii de cercetare/educare, prin solicitarea unor studii, rapoarte specifice unei activiti economice sau a unui domeniu bine definit, n scopul fundamentrii analizei de risc efectuate pentru identificarea problemelor de mediu.La identificarea problemelor de mediu s-au avut n vedere: Probleme de mediu existente care au fost generate de activiti trecute; Probleme de mediu generate de activiti prezente; Probleme de mediu poteniale, generate de activit viitoare.

Astfel, la nivelul judeului Cluj au fost identificate 10 categorii de probleme, cinci categorii de probleme viznd elemente ale mediului natural i cinci categorii de probleme viznd elemente ale activitii sociale-economice antropice:

a) Calitatea necorespunztoare a aerului

b) Calitatea i cantitatea necorespunztoare a apeic) Gestionarea (colectare, stocare, eliminare) necorespunztoare a deeurilord) Poluarea solului i a apelor subteranee) Degradarea mediului natural i construitf) Urbanizarea mediuluig) Pericole generate de catastrofe/fenomene naturale antropiceh) Poluarea mediului datorat activitilor din transporti) Asigurarea necorespunztoare a strii de sntate a populaieij) Educaie ecologic.Identificarea i avizarea problemelor de mediu la nivelul judeului Cluj a fost realizat n cadrul Grupului de Lucru i a Comitetului de Coordonare constituite cu ocazia revizuirii PLAM-ului.

Setul de criterii utilizate n identificarea problemelor de mediu din judeul Cluj este urmtorul:

Includerea n alte Planuri sau Strategii Sectoriale (Planul Naional de Aciune pentru Mediu, Strategia de Dezvoltare a judeului Cluj, etc);

Scara (arealul de impact) al problemelor - probleme de mediu cu impact transjudeean;

Severitatea (intensitatea impactului) - probleme de mediu caracterizate de o severitate deosebit, caracterizate de un impact direct major asupra sntaii umane, probleme de mediu caracterizate de un grad al persistenei ridicat;

Probleme speciale din punct de vedere al alocrii aciunilor;

Probleme de mediu legate de poluarea istoric;

Probleme de mediu a cror costuri de rezolvare estimate sunt extrem de ridicate.

Transformarea unui document programatic n domeniul mediului ntr-un instrument util comunitii pentru rezolvarea problemelor de mediu se realizeaz prin alocarea pentru fiecare aciune a unor responsabiliti i indicatori economico-financiari care s susin responsabilizarea prilor implicate n implementarea PLAM-ului.

Pentru elaborarea Planului Local de Aciune n judeul Cluj, elementele utilizate n implementarea aciunilor sunt:

a) Responsabili

b) Termen

c) Costuri estimate

d) Surse de finanare

Aceast etap parcurs reprezint asumarea de ctre toi actorii implicai a msurilor incluse n PLAM, reprezentnd n acest sens recunoaterea participrii n elaborarea aciunilor necesare rezolvrii problemelor de mediu i totodat implementarea legislaiei comunitare n domeniul mediului.

CAPITOLUL III- PROFILUL JUDEULUI CLUJ3.1. Caracteristici fizice i geograficeJudeul Cluj, este situat n inima provinciei istorice Transilvania, n zona central-vestic a Romniei, fiind al 13-lea jude ca mrime din ar.

Judeul Cluj este capitala Regiunii de dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) i se afl la grani cu Regiunea de dezvoltare Centru. Vecinii si sunt:

la nord-est - judeele Maramure i Bistria-Nsud

la est - judeul Mure

la sud - judeul Alba

la vest - judeul Bihor

la nord - judeul Slaj.

Judeul Cluj este situat ntre paralelele de 472844 n nord i 4624'47'' n sud (latitudine nordic), respectiv meridianele de 233922 n vest i 241346 n est (longitudine estic).

Strvechi centru de cultur i civilizaie romneasc, judeul Cluj este ntins pe o suprafa de 6674,4 km2, ceea ce reprezint 2,8% din teritoriul Romniei.Judeul Cluj este unul din judeele cele mai urbanizate judee din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest, n care aproape 67% din populaie triete n mediul urban.Relieful judeului Cluj este n principal colinar, deluros (mai mult de dou treimi din suprafa) i muntos. Munii, situai n partea de sud-vest a judeului, ocup mai puin de o treime din suprafaa judeului i fac parte din grupa Munilor Apuseni. Din punct de vedere geologic acetia se caracterizeaz printr-o mare complexitate, fiind alctuii din toate tipurile de roci i de aceea ei formeaz un adevarat mozaic petrografic. Figura nr. 3.1.1. Cheile TurziiTreapta montan cuprinde masivele Gilu, Muntele Mare, Bihor, Vldeasa (1836 m n vrful cu acelai nume) i parial Munii Trascului.

Zona deluroas cuprinde partea sud-estic a Podiului Somean, pe cea nord-vestic a Cmpiei Transilvaniei, precum i masivul Feleacului cu o altitudine de 832 m. Podiul Somean include mai multe subuniti. Dintre acestea, unele apar ca depresiuni de contact cu muntele (Huedin i Iara).Se pot identifica i anumite culoare depresionare cum ar fi Alba Iulia - Turda precum i culoarul Someului Mic. Culoarul Someul Mic se dezvolt din localitatea Gilu, situat la confluena Someului Cald cu Someul Rece. O prim lrgire important a vii are loc pe distana Apahida - Bonida, urmtoarea lrgire, fiind cea din zona municipiului Dej.Cmpiile, ca treapt de relief cu valori sub 200 m, lipsesc integral din judeul Cluj, acestea fiind suplinite de luncile rurilor Some i Arie. Altitudinea minim din judeul Cluj este de 227 m i se nregistreaz la ieirea rului Some din jude.

Reedina judeului Cluj o reprezint municipiul Cluj-Napoca, care este un important ora regional, aezat n Podiul Transilvaniei, pe malurile rului Someul Mic.

Din punct de vedere al coordonatelor geografice, municipiul ClujNapoca este situat la o altitudine de 363 m, fiind strbtut de paralela de 46046 latitudine nordic i meridianul de 23036 longitudine estic.

Din punct de vedere geologic judeul Cluj este purttorul unei mari varieti de roci aparinnd unor uniti geologice diverse. Astfel, pot fi ntlnite roci magmatice (granite, granodiorite, diorite, pegmatite), roci vulcanice (andezite, dacite, riolite, bazalte), roci metamorfice (isturi, gnaise, calcare cristaline) i roci sedimentare (gresii, marne, calcare, argile, evaporite). Pe margini, o dat cu ridicarea zonei montane, s-au activat cutele diapire, care adpostesc n interiorul lor smburi de sare i care au ajuns pn la suprafa n zona localitilor Turda, Ocna Dej i Cojocna.Clima judeului Cluj este de tip continental-moderat caracteristic regiunilor vestice i nord-vestice ale rii noastre fiind influenat de curenii predominant vestici. Relieful, de asemenea, prin aspectul i altitudinea lui, creeaz att diferenieri climatice ntre regiunea muntoas i deluroas a judeului, ct i zonarea pe vertical a principalelor elemente climatice.

Regimul temperaturii aerului prezint deosebiri nete ntre sectorul muntos i cel deluros. Astfel valorile medii anuale ale temperaturii aerului sunt cuprinse, ntre 2C, n masivele Vldeasa i Muntele Mare, la peste 1600 m, i 7-9C, n Cmpia Transilvaniei i Podiul Somean. Urmrind mersul anual al temperaturilor medii lunare, rezult c n sectorul deluros, luna cea mai rece este ianuarie (valori medii cuprinse ntre -4 i -5C ), iar cea mai cald iulie (18 - 20C). n zona nalt a Munilor Apuseni februarie este luna cea mai rece, iar august, luna cea mai cald, cu valori cuprinse ntre -4 i -8C i respectiv ntre 8 i 12C. Amplitudinile termice anuale au valori de 23 - 25C n regiunea deluroas i scad la 17 - 19C n cea muntoas. Temperaturile maxime i minime absolute, dei au caracter momentan, sunt importante n aprecierea regimului climatic, ntruct exprim limitele absolute ntre care pot varia valorile termice. Temperatura minim absolut, de -35,2C, a fost nregistrat la Dej, n 18 ianuarie 1963, iar maxima absolut, de 39C, la Cmpia Turzii, n 16 august 1931.

Umezeala relativ are valori mai ridicate, comparativ cu alte regiuni ale rii, datorit frecvenei mai mari a maselor de aer umed din vest. Astfel valorile medii scad de la 80% n regiunea muntoas la cca 75% n regiunea de dealuri i la periferia zonei muntoase. Nebulozitatea medie anual depete 6 zecimi n sectorul muntos i scade la 5,5 - 6 zecimi n zona de dealuri i n zona de contact cu rama muntoas. Timpul senin are o frecven medie anual de 110 120 de zile n regiunea deluroas, iar n zona nalt a Munilor Apuseni valorile scad la 80 de zile.

Fiind situat n nord-vestul rii, teritoriul judeului Cluj se gsete n cea mai mare parte a anului sub dominarea circulaiei zonale din vest i nord-vest. Regimul vntului este influenat att de formele de relief ct i de ansamblul condiiilor fizico-geografice care modific viteza i direcia vntului.

Ca o trstur general, pe teritoriul judeului Cluj, din repartiia i modul de mbinare a principalelor elemente climatice, se difereniaz clima zonei muntoase, clima zonei deluroase a Podiului Somean, clima zonei deluroase a Cmpiei Transilvaniei precum i clima depresiunilor de contact.

Tabelul nr. 3.1.1. Temperaturile minime, maxime i medii anuale a aerului (C) la staiile meteorologice din judeul Cluj, din perioada 2007-2011Anul

Staia20072008200920102011

minmaxmediiminmaxmediiminmaxmediiminmaxmediiminmaxmedii

Bioara-13.2 28.6 6.3-18.0 30.0 6.1-18.6 26.3 6.3-16.0 27.4 5.6-15.626.26.2

Cluj Napoca-10.2 38.0 10.1-14.0 34.4 9.7-18.1 33.2 10.0-18.1 33.8 9.3-18.633.78.8

Dej-10.5 38.2 10.3-18.1 35.1 9.7-17.2 33.0 10.1-21.6 34.0 9.4-17.834.78.7

Huedin-13.5 35.8 9.9-17.7 34.6 9.4-19.8 33.2 9.5-18.4 32.2 8.9-19.734.48.9

Vldeasa 1800-16.6 25.5 2.5-22.0 23.8 2.2-20.9 21.6 2.4-20.7 24.6 1.8-18.924.82.4

Sursa: Administraia Naional de MeteorologieRepartiia cantitilor anuale medii de precipitaii pe teritoriul judeului se caracterizeaz printr-o neuniformitate n timp i spaiu. Ca trstur general se remarc creterea cantitilor de precipitaii din nord-estul (600 - 700 mm) spre sud-vestul (1200 - 1400 mm) teritoriului. Cele mai mici cantiti (500 - 600 mm) se nregistreaz n depresiunea Turda Cmpia Turzii. Vara cnd, pe lng procesele frontale, se asociaz i ploile de convecie termic se nregistreaz cantitile de precipitaii cele mai ridicate din timpul anului.

Tabelul nr. 3.1.2. Cantitatea anual de precipitaii (mm) czut la staiile meteorologice din judeul Cluj, n perioada 2007- 2011Anul

Staia20072008200920102011

Bioara1029.7871.3919.01040.6559.7

Cluj Napoca806.3675.0593.8811.8509.8

Dej772.6785.6663.1815.3438.1

Huedin667.1644.2617.1919.1478.9

Vldeasa 18001204.01097.41015.01347.6876.1

Sursa: Administraia Naional de Meteorologie3.2. Caracteristici administrative i economiceDin punct de vedere administrativ, judeul Cluj cuprinde cinci municipii: Cluj-Napoca, Turda, Dej, Cmpia Turzii, Gherla i un ora - Huedin, 75 comune i 420 de sate.

Conform datelor Institutului Naional de Statistic (sursa: w.insse.ro), la nivelul anului 2011, judeul Cluj avea o populaie stabil de 659.370 locuitori.

Din totalul populaiei judeului, 434.201 locuitori triesc n municipii sau orae, (gradul de urbanizare fiind de 65,9 %) i 225.169 persoane locuiesc n comune (34,1%).

Din punctul de vedere al mrimii populaiei stabile, judeul Cluj se situeaz pe locul 4 n ierarhia judeelor.

Tabelul nr. 3.2.1. Populaia total a judeului Cluj, n anul 2011Populaia total a judeului ClujPopulaia urbanPopulaia rural

659.370434.201225.169

Repartiia populaiei n zona urban (cele cinci municipii i un ora) este redat n tabelul i figura urmtoare: Tabelul nr. 3.2.2. Repartiia populaiei n zona urban a judeului Cluj

Cluj Napoca309.136 locuitori

Turda43.472 locuitori

Dej31.702 locuitori

Cmpia Turzii20.677 locuitori

Gherla20.203 locuitori

Huedin9.011 locuitori

Figura nr. 3.2.1. Populaia n zona urban a judeului ClujConcentrarea cea mai mare a populaiei este n municipiul Cluj-Napoca urmat de Cmpia Turzii, situaia este redat n tabelul urmtor:

Tabelul nr. 3.2.3. Densitatea populaiei n zona urban a judeului ClujLocalitateaZona urban

(ha)Intra

vilan

(ha)% zona urban din supraf. judeuluiDensitatea populaiei n zona urban

200620072008200920102011

Cluj-Napoca17.9528.8152.6817,0217,2817,2417,0517,1117,22

Turda9.1561.7801.376,326,266,316,266,204,75

Dej10.9121.5041.633,563,533,523,513,492,91

C. Turzii2.3787020.3511,2311,0910,9611,0911,028,70

Gherla3.6286450.546,156,096,116,086,075,57

Huedin6.1245770.911,591,571,591,281,581,47

Reedina administrativ este municipiul CLUJ-NAPOCA, cu o populaie de 309.136 locuitori ceea ce reprezint 46,88 % din populaia total a judeului.

Municipiul Cluj-Napoca, este ora regional, aezat n Podiul Transilvaniei, pe malurile Someului Mic. Prima atestare documentar a oraului dateaz din sec.I. Localitatea era o aezare daco-roman, cunoscut sub numele de Napoca.

Municipiul ClujNapoca este strjuit pe latura sudic de dealuri care fac parte din Podiul Somean, a cror nlime se situeaz n jurul valorii de 700 m. Spre sud, municipiul este dominat de culmea deluroas a Feleacului (759 m), iar spre vest se nal Dealul Hoia (507 m).Turda - Oraul cu Pori - este un municipiu al judeului Cluj, care se situeaz la circa 30 km sud-est de municipiul Cluj-Napoca. Municipiul Turda este al doilea ora ca mrime, dup reedina de jude, din punct de vedere al numrului populaiei 43.472 locuitori, ceea ce reprezint 6,59 % din populaia total a judeului. Situat la o altitudine de 360 m, municipiul Turda este amplasat n partea de sud-est a judeului, n culoarul depresionar al Arieului inferior. Lng municipiul Turda au existat nc din perioada roman, numeroase mine de sare. Acestea au fost nchise n 1932, dar prezint n continuare atracie, mai ales n urma lucrrilor recente de punere a lor n valoare i de redare n circuitul turistic.

Dej este al treilea ora ca mrime din judeul Cluj. Se afl situat la 60 km nord de municipiul Cluj-Napoca, la confluena dintre rurile Someul Mare i Someul Mic, la o altitudine de 250 m. Primele meniuni documentare care atest existena oraului dateaz din anii 1061 i 1214, sub numele de Dees. Oraul se dezvolt de-a lungul timpului ca i centru important de exploatare a srii, la nceputul secolului XVIII dispunnd i de un mic port folosit pentru transportul srii. Populaia stabil a municipiului este de 31.702 locuitori. Oraul este mrginit la est de dealul Trandafirilor, la sud de dealul Sf. Petru, la nord-est de Cic, la vest de Igiiu, iar la sud-vest de Rompa. Localitatea este i un important nod feroviar reprezentat de staia Dej Triaj.

Cmpia Turzii, cunoscut pn nu demult sub numele de Ghiri-Arie sau Colocvial Ghiri, ceea ce nseamn "Vadul Arieului" s-a format n anul 1925 prin unirea a dou sate situate pe malul rului Arie, satul Ghiri i satul Ghiri-Sncraiu. Localitatea este amplasat la o altitudine de 300 m i la aproximativ 10 km sud-est de municipiul Turda, cu care este pe cale s se uneasc.

Gherla este situat n nord-vestul Podiului Transilvaniei, pe malul drept al Someului Mic, n zona de contact dintre Cmpia Transilvaniei i Podiul Somean, la o altitudine de 140 m. Aezarea sa la locul de ntlnire a dou importante regiuni naturale, traversate de ci de comunicaie vechi i uor de strbtut, dar i cu resurse economice diferite, a favorizat dezvoltarea oraului. La aceasta au mai contribuit anumii factori social-istorici dintre care amintim vechiul castru roman, cetatea feudal de aici, apropierea de Cluj-Napoca (45 km) i Dej (15 km), ct i de rolul elementului armenesc (ncepnd cu sec. al XVIII-lea). Figura nr. 3.2.2. Centrul i Primria Municipiului Gherla

Oraul Huedin se situeaz pe DN1 (E60), la 50 km vest de Cluj-Napoca, la intersecia drumului naional cu drumurile locale care unesc judeul Slaj (la nord) cu ara Moilor (la sud). Este poziionat n Depresiunea Huedinului, pe malul rului Criul Repede, la o altitudine de 556 m. Prima atestare documentar a Huedinului dateaz din anul 1332, fiind pomenit sub numele de Hunad. Din punct de vedere economic judeul Cluj este unul dintre cele mai dezvoltate din ar. Potenialul su economic este dat de resursele locale, tradiia i experiena de durat n majoritatea sectoarelor. Important este i poziia sa de lider al comerului n Transilvania, datorit aezrii favorabile, la intersecia unor rute comerciale importante din Europa Central.Conform datelor provenite de la Institutul Naional de Statistic, n judeul Cluj, unitile locative active din industrie, construcii, comer i alte servicii, pe activiti i clase de mrime, se prezint dup cum urmeaz: industria extractiv (80 uniti), industria prelucrtoare (2704 uniti), producia i furnizarea de energie electric i termic, gaze, ap cald i aer condiionat (46 uniti), distribuia apei, salubritate, gestionarea deeurilor, activiti de decontaminare (95 uniti), construcii (3773 uniti), comer cu ridicata i cu amnuntul, repararea i ntreinerea autovehicolelor de transport i motociclete (8345 uniti), transport i depozitare (2139 uniti), hoteluri i restaurante (1212 uniti), informaii i comunicaii ( 1317 uniti), tranzacii imobiliare (843 uniti), activiti profesionale, tiinifice i tehnice (3783 uniti), activiti de servicii administrative i activiti de servicii suport (1016 uniti), nvmnt (124 uniti), sntate i asisten social (378 uniti), activiti de spectacole, culturale i recreative (318 uniti), alte activiti de servicii (648 uniti).

Potrivit Strategiei de Dezvoltare a Judeului Cluj pentru perioada 2014-2020 (sursa: Consiliul Judeean Cluj), din punct de vedere structural, economia Judeului Cluj se bazeaz n special pe servicii i industrie, care contribuie cu 58,3%, respectiv 23,7% la valoarea adugat brut (VAB) judeean. Raportat la structura economiei, judeul Cluj are o pondere mai ridicat a sectorului teriar i de construcii, respectiv o pondere mai redus a industriei i agriculturii. Ponderea mare a sectorului de servicii justific performanele ridicate ale economiei judeene, cunoscut fiind faptul c economiile dezvoltate au o pondere a acestui sector de 70-80%.

Sectorul agricol este relativ slab dezvoltat, contribuind cu doar 5% la Produsul Intern Brut al judeului. Cea mai important contribuie o are producia vegetal, cu 55%, urmat de sectorul zootehnic cu 44%, n timp ce serviciile agricole dein mai puin de 1% din valoarea adugat generat n agricultur. Ponderea redus a agriculturii n PIB-ul local are la baz mai multe premise obiective: condiiile naturale care nu sunt prielnice unei agriculturi performante, ponderea redus a populaiei rurale i a celei ocupate n agricultur, frmiarea proprietii agricole, presiunea pentru scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri cu destinaie imobiliar, etc. Industria contribuie cu circa 24% la Produsul Intern Brut i asigur 26% din locurile de munc din jude. Sectorul industrial este dominat de ramurile industriei prelucrtoare (88,2% din cifra de afaceri total din industrie), n timp ce industria extractiv i cea energetic dein doar 2,9%, respectiv 8,9%.

De remarcat este faptul c, n ultimii ani, industria judeului a nregistrat schimbri structurale majore, respectiv o reorientare dinspre ramurile cu competitivitate i valoare adugat sczut (textile, nclminte, mobil), ctre cele nalt competitive, orientate ctre piaa extern (echipamente IT&C, componente auto). Aceast evoluie a fost influenat att de condiiile pieei, dar mai ales de investiiile strine care au fost atrase de jude, n domeniile high-tech menionate.Cele mai importante ramuri ale industriei judeene, din perspectiva cifrei de afaceri au fost:

industria de calculatoare i produse electronice industria alimentar industria de construcii metalice industria materialelor de construcii i industria chimic.

n ceea ce privete structura sectorului teriar, ponderea cea mai mare o dein serviciile cu caracter comercial (comer-reparaii, hoteluri i restaurante, transporturi), cu 46% din totalul valorii adugate generate de sectorul serviciilor, urmate de cele financiare i imobiliare (28%) i cele publice, cu doar 26%.

3.3. Resurse naturale regenerabile i neregenerabile Prin resurse naturale se nelege totalitatea elementelor naturale ale mediului nconjurtor care pot fi folosite n activitatea uman:

Resurse regenerabile ap, aer, sol, flor, faun slbatic; Resurse neregenerabile - minerale i combustibili fosili;

Resurse permanente energie solar, eolian, geotermal i a valurilor.

1. Resursele naturale regenerabile

Resursele naturale regenerabile sunt diversificate, dar limitate; unele materii prime regenerabile constituie adevrate bogii vitale pentru dezvoltarea economic i social a societii omeneti. Dintre acestea cele mai importante sunt: resursele de ap, sol, faun, flor i pduri.

Resursele de ap Principalele ruri care strbat judeul Cluj aparin n cea mai mare parte bazinului hidrografic al Someului (preponderent al Someului Mic n cazul judeului Cluj), Criul Repede i Arieul inferior fiind ceilali colectori importani.Someul este al cincilea ru ca mrime i debit din Romnia. Rul Some are o lungime de peste 465 km i traverseaz Podiul Somean i se vars n Tisa pe teritoriul Ungariei. Este format din unirea Someului Mic cu Someul Mare lng municipiul Dej.

Figura nr. 3.3.1. Someul MarePartea nord-estic a judeului este strbtut de rul Someul Mare pe o lungime de 6 km. Dup ce parcurge 21 km fr aflueni importani, rul Some iese din judeul Cluj n dreptul localitii Cplna cu un debit mediu de cca 77 m3/s.

Someul Mic (format prin confluena Someului Rece cu Someul Cald) are izvoarele n Munii Apuseni, iar Someul Mare izvorte din Munii Rodnei.

Criul Repede izvorte din Munii Apuseni (Munii Gilului), traverseaz depresiunea Huedin, trectoarea Ciucea i se vars n Tisa pe teritoriul Ungariei. Parcurge un defileu cu sectoare de chei, peteri i formaiuni abrupte stncoase ntre localitile Huedin i Vadu Criului (Munii Plopi i Pdurea Craiului). mpreun cu rurile Criul Alb i Criul Negru formeaz cele trei Criuri, cele mai importante ruri din regiunea Criana.

Arieul izvorte din Munii Bihor, care aparin Munilor Apuseni. Are o lungime de aproximativ 164 km. Se vars n rul Mure n apropiere de Ludu. Oraele Turda i Cmpia Turzii se afl situate pe malurile rului Arie. Multe aezri din zon (Ghiri-Arie, Luncani) i alte diviziuni administrative evoc numele rului. Numele maghiar Aranyos, de la "Arany", n traducere "Aur", reprezint o referire la mineralele existente n ru.

Lacuri i blin judeul Cluj exist: - lacuri naturale: antroposaline (Turda, Cojocna, Ocna Dejului) - iazuri (Ctina Popii I i II, Geaca, aga, Sucutard);Necesitile unor amenajri hidrotehnice i hidroenergetice, respectiv de alimentare cu ap din judeul Cluj, au condus la construirea mai multor lacuri de acumulare dup cum urmeaz:

pe bazinul hidrografic Someul Cald: L. Beli Fntnele (460 ha), L. Tarnia (215 ha) i L. Someul Cald

pe bazinul hidrografic Someul Rece L. - Someul Rece, L. Rctu, L. Irioara, L. Dumitreasa i L. Negrua;

pe bazinul hidrografic Someul Mic - L. Gilu (75 ha) i L. Floreti;

pe prul Drgan - L. Drgan (Floroiu);

pe p. Scuieu - L. Scrind Frsinet;

pe p. Stanciului - L. Rchiele;

pe bazinul rului Arie - L. oimu pe bazinul rului Iara - L. Bondureasa.

De mare importan pentru reeaua hidrografic a judeului este i salba de lacuri situate n estul judeului: lacurile Sntejude I i II, lacurile aga Mic i aga Mare, Sucutard I i II, Geaca I, II i III i Lacul Ctina.Lacul tiucii de la Sclaia, este un lac natural cu ap dulce i limpede. Vegetaia care-l nconjoar asigur condiiile necesare dezvoltrii unei flore i faune bogate, oferind totodat un loc de popas psrilor migratoare de balt. Are o suprafa de 22 ha i o adncime maxim de 12,7 m, fiind declarat rezervaie natural.

Figura nr. 3.3.2. Rezervaia Lacul tiuciiLacurile saline de la Cojocna, Turda i Ocna Dejului s-au format pe vechile exploatri de sare ale judeului, fiind la ora actual obiective de atracie turistic.

Tot la capitolul resurse de ap pot fi amintite i cele 8 bli de la Corneti, Chinteni, Cmpeneti i Brnite.

Apele de adncime sunt mai slab reprezentate i se caracterizeaz printr-o mineralizare ridicat. Izvoare minerale sulfatate, calcice, clorosodice, relativ bogate, se gsesc la Dezmir, Cojocna, Gdlin, Sic, Gherla, Leghia, Someeni, Turda etc.

Resursa de sol

Este tot att de important ca i resursa de ap. Solurile din judeul Cluj sunt reprezentate de: regosoluri, litosoluri, cernisoluri (cernoziomuri, rendzine, faeoziomuri), cambisoluri (eutricambosoluri, districambosoluri) luvisoluri (preluvosoluri, luvosoluri, alosoluri), mai mult sau mai puin erodate, iar pe suprafeele din luncile rurilor de aluviosoluri i hidrisoluri. Solurile determin producia agricol i starea pdurilor, condiioneaz nveliul vegetal, ca i calitatea apei rurilor, lacurilor i apelor subterane, regleaz scurgerea lichid i solid n bazinele hidrografice i acioneaz ca o geomembran pentru diminuarea polurii aerului i a apei, prin reinerea, reciclarea i neutralizarea poluanilor, cum sunt substanele chimice folosite n agricultur, deeurile i reziduurile organice i alte substane chimice. Solurile, prin proprietile lor de a ntreine i de a dezvolta viaa, de a se regenera, filtreaz poluanii, i absorb i i transform.

Conform statisticilor efectuate la nivel de jude o mare parte din suprafaa judeului are folosin agricol (426.205 ha)Flora i fauna

Datorit poziiei sale geografice, Clujul este un jude cu o diversitate biologic ridicat, exprimat att la nivel de ecosisteme, ct i la nivel de specii.

Habitatele naturale caracteristice spaiului biogeografic al judeului sunt: habitate de ape dulci (cursuri de ap, lacuri naturale i lacuri antropice); habitate de pajiti i tufriuri (pajiti aluviale ale rurilor, pajiti calcaroase, alpine i subalpine, jnepeniuri i ienupriuri, fnee montane i mpdurite); habitate de turbrii i mlatini (mlatini oligotrofe i mezotrofe); habitate de stncrii i peteri (pante stncoase, calcaroase, peteri i excavaii naturale); habitate de pdure (pduri btrne, puni mpdurite, pduri alpine i subalpine, pduri cu stejari pedunculat, pduri aluviale, pduri mixte).

n ceea ce privete identificarea speciilor de plante i animale din flora i fauna slbatic distribuite pe teritoriul judeului Cluj, s-au inventariat un numr de:

- 295 specii de plante din flora slbatic din care o specie de interes naional,- 12 specii de interes naional i comunitar i - 3 specii de interes comunitar care sunt protejate.

n cazul faunei slbatice s-au identificat un numr de 290 specii din fauna slbatic din care: 33 specii de mamifere, 165 specii de psri, 46 specii nevertebrate, 24 specii de peti, 12 specii de amfibieni i 10 specii de reptile.

Suprafaa total a fondului forestier la nivelul judeului Cluj este de 176.482 ha pduri i puni mpdurite, din care 108.996 ha reprezint fondul forestier proprietate public de stat i proprietate privat. Din punct de vedere al deintorilor de fond forestier, suprafaa fondului forestier se mparte dup cum urmeaz: 60.168 ha sunt n proprietatea statului, 17.302 ha sunt n proprietatea unitilor administrativ-teritoriale, 31.526 ha sunt n proprietatea persoanelor juridice i fizice.

n judeul Cluj, sunt 24 de arii naturale protejate de importan naional. n ceea ce privete reeaua Natura 2000, au fost declarate la nivelul judeului Cluj 20 de situri din care 17 situri sunt (SCI) arii speciale de conservare. Dintre aceste situri un numr de 9 situri SCI i 2 situri SPA se suprapun peste arii naturale protejate.

Cel mai important areal protejat este reprezentat de Parcul Natural Munii Apuseni, n judeul Cluj existnd o suprafa protejat de aproximativ 6.200 ha aferente acestuia.

2. Resurse naturale neregenerabile

Resursele naturale neregenerabile sunt reprezentate de resursele subsolului, principalele acumulri de substane minerale utile fiind reprezentate de:

gazele naturale - cantonate n structurile domurilor gazeifere din estul judeului, n dreptul localitii Puini, (Cmpia Transilvaniei).

zcminte de sare foarte bine evideniate pe linia Cojocna Sic Ocna Dej Nire dar i la Turda;

zcmintele de crbune brun sunt cantonate n bazinul Almaului, pe linia Ticu Dncu Bgara;

zcminte de turb n bazinul montan al Someului Cald si Rece, la Clele i Cpna;

minereuri de fier au intrat n circuitul economic din anul 1962, prin exploatrile de la Cpuul Mic (unicul zcmnt de origine sedimentar din ar, epuizat din punct de vedere economic) i Bioara, fiind efectuate pe parcurs i o serie de prospeciuni geologice la Vlaha, Svdisla i Cacova Ierii;

roci utile i materiale de construcie: andezit (la Gilu), granit (n masivul Muntele Mare), dacit (Bologa-Vldeasa, Morlaca, Poieni, Scuieu, Stolna i Iara), cuar (la Muntele Mare i n perimetrul localitii Someul Rece), calcar (exploatate la Snduleti, Tureni, Surduc, Buru), dolomit (n zona Surduc-Iara), gips (n zonele CheiaTurda, Cheile Turzii, DumbravaArghireu, Mihai Viteazu Copceni), gresie (n podiul Somean la Recea-Cristur), tuf calcaros de bun calitate (cu cariere la Tioc-Corneti), tuf vulcanic (pe valea Someului i n Cmpia Transilvaniei la Aluni, Apahida, Cuzdrioara, Ocna Dejului), argil (n perimetrul localitilor Cluj-Napoca, Cmpia Turzii, Gherla, Turda), nisip cuaros (la Arghire, Fgetu Ierii i Mnstireni), nisip caolinos (apar n Podiul Somean pe Valea Nadului, mai ales la Mera i Popeti, dar i la Topa, Bgara, Grbu),

balastul poate fi ntlnit n majoritatea teraselor cursurilor inferioare ale apelor curgtoare mai importante; exploatri pot fi ntlnite pe terasele i n albiile Someului Mic, Someului i pe Arieul inferior.

CAPITOLUL IV STAREA MEDIULUI N JUDEUL CLUJ4.1. Calitatea atmosferei

Poluarea aerului reprezint marea provocare a ultimelor decenii, datorit pe de o parte agresivitii poluanilor asupra sntii umane, dar i datorit impactului acestora asupra tuturor componentelor de mediu: aer, ap, sol, vegetaie.

Avnd n vedere prevederile legislaiei naionale n vigoare se impune realizarea n mod continuu a evalurii calitii aerului pe baza valorilor limit i valorilor de prag, n acord cu standardele naionale i ale Uniunii Europene, n scopul:

meninerii calitii aerului nconjurtor n zonele i aglomerrile n care aceasta se ncadreaz n limitele prevzute de normele n vigoare pentru poluanii atmosferici;

mbuntirii calitii aerului nconjurtor acolo unde aceasta nu se ncadreaz n limitele prevzute de normele n vigoare;

adoptrii msurilor necesare pentru limitarea pn la eliminare a efectelor negative asupra mediului.

Prevederile directivelor europene n domeniul calitii aerului i a legislaiei naionale n domeniu stipuleaz ncadrarea zonelor i aglomerrilor n regimuri de evaluare i gestionare a calitii aerului. Aceast ncadrare depinde de nivelul concentraiilor unuia sau mai multor poluani i de ncadrarea acestora peste sau sub obiectivele de calitate definite: VL - valoare limit, PSE - prag superior de evaluare, PIE - prag inferior de evaluare.

Depirea valorilor limit/pragurilor de alert impune elaborarea de planuri/programe care s conduc la reducerea emisiilor de poluani la surs, respectiv la ncadrarea concentraiilor ambientale n valorile limit.

Efectele polurii aerului sunt clare: generarea unor costuri ridicate pentru asigurarea sntii populaiei, att pe termen scurt ct i lung, afectarea ecosistemelor i producerea fenomenului de eroziune, coroziune i deteriorarea materialor, inclusiv a obiectelor de patrimoniu cultural.

Al aselea program de aciune pentru mediu (6EAP) al Uniunii Europene are stabilit ca obiectiv pe termen lung atingerea unui nivel de calitate a aerului care nu prezint riscuri i nu are impact negativ semnificativ asupra sntii umane i a mediului. Strategia tematic privind poluarea aerului a Comisiei Europene (CE, 2005) a stabilit ca obiective intermediare pentru mbuntirea sntii umane i a mediului, s se realizeze prin mbuntirea calitii aerului pn n anul 2020.Emisii de poluani atmosferici

Emisii de de poluani acidifiani

n anul 2011, cantitatea total de poluani acidifiani emis, la nivelul judeului Cluj, din activitile care intr sub incidena Directivei IPPC a fost de 445,362 t. Din aceast cantitate s-au emis: 14,63% SO2, 36,25% NOx i 49,12% NH3.Contribuia poluanilor acidifiani este reprezentat grafic n figura nr.4.1.1.

Figura nr. 4.1.1. Poluani acidifiani la nivelul judeului Cluj Emisiile de compui organici volatili nemetanici (NMVOC)Cele mai mari cantiti de NMVOC emise n atmosfer, n judeul Cluj provin de la utilizarea solvenilor organici, de la arderile n industria de prelucrare, din procesele de producie, de la alte surse i utilaje i de la distribuia i stocarea benzinei.

Emisiile totale de NMVOC provenite din judeul Cluj au totalizat, pentru anul 2011, o cantitate de 378,178 tone din care:

178,406 tone provin de la instalaiile de utilizare a solvenilor

197,309 tone provin de la staiile de distribuie benzin, 2,463 tone provin de la depozitele de benzin

n anul 2011, emisiile preponderente de NMVOC au provenit, n special de la staiile de distribuie benzin, amplasate n arealul judeului Cluj.

Emisii de metale grele

La nivelul judeului Cluj, emisiile de metale grele (As, Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Se, Zn), din anul 2011, provenite de la instalaiile IPPC sunt prezentate n tabelul de mai jos:

Tabelul nr. 4.1.1. Emisii metale grele - IPPC, 2011Emisii metale grele IPPC (kg)

PbCdHgAsCrCuNiSeZn

0.00580.9850.4060.1821.2690.7331.9190.23526.966

%

0.023.011.2410.643.882.115.870.8082.42

Se remarc faptul c emisiile de Pb provenite de la instalaiile IPPC din judeul Cluj, dein ponderea cea mai mic, iar cele de Zn se regsesc n cantitatea cea mai mare cantitate, din totalul emisiilor de metale grele. Emisii de poluani organici persisteni (POPs)

Emisiile de Poluani Organici Persisteni (POPs) au fost calculate pe trei categorii: PCB-uri, PAH-uri i dioxine. Poluanii Organici Persisteni (POPs) sunt substanele chimice care persist n mediul nconjurtor, se bioacumuleaz n organismele vii i prezint riscul de a cauza efecte adverse asupra sntii umane i mediului. Aceste substane ntr n mediul nconjurtor ca rezultat al unei activiti antropice. Un aspect unic al POPs-urilor este c acestea ptrund n lanul alimentar uman, avnd posibilitatea de a trece de la mam la copil prin placenta i laptele matern. Principalele criterii de identificare a POPs-urilor sunt: persistena, bioacumularea, toxicitatea, volatilitatea, transportul pe distane lungi, bioaccesibilitatea, expunerea i presiunea de vapori.

Cele mai importante categorii de POPs sunt:

Pesticidele: aldrin, clordan, DDT, dieldrin, endrin, heptaclor, mirex i toxafe

Substanele chimice industriale: hexaclorbenzen (HCB), bifenilipoliclorurai (BFC)

Produsele secundare: dioxinele i furanii.n perioada 2005-2010 emisiile de dioxine au fost aproximativ aceleai, conform inventarului de emisii realizat n acest interval de timp. Aceste emisii provin, n special, de la arderea gazului metan n centralele termice cu putere < 50 MW, de la incinerarea deeurilor industriale i a celor spitaliceti (IF Tehnologii Cluj-Napoca). n anul 2010, s-a emis o cantitate de 0,265 g dioxine, iar pentru HCB cantitatea emis nu a depit 0,077 kg i a provenit n cea mai mare parte din activitatea de incinerare a deeurilor spitaliceti. Inventarul pentru aceti poluani s-a realizat la nivelul anului 2010.

Calitatea aerului ambiental

Monitorizarea calitii aerului ocup un loc esenial n cadrul sistemului de monitorizare a mediului, aceasta deoarece atmosfera ofer cele mai bune condiii de propagare a poluanilor, ale cror efecte se resimt de la nivel local pn la nivel global.

Legea 104/2011 privind calitatea aerului nconjurtor transpune n legislaia naional Directiva 2008/50/CE a Consiliului European din 21 mai 2008 privind calitatea aerului nconjurtor i un aer curat pentru Europa, numit i Directiva CAFE (Clean Air for Europe). Aceasta stabilete necesitatea de a reduce poluarea la un nivel care s minimizeze efectele nocive asupra sntii umane, de a mbunti monitorizarea i evaluarea calitii aerului i de a furniza informaii publicului. Obinerea informaiei adecvate privind calitatea aerului nconjurtor i asigurarea c aceast informaie a fost pus la dispoziia publicului, a fost implementat cu succes n judeul Cluj.

Una din obligaiile asumate de ara noastr n vederea implementrii acestei directive a fost crearea Reelei Naionale de Monitorizare a Calitii Aerului.

Agenia pentru Protecia Mediului Cluj a monitorizat calitatea aerului din judeul Cluj n anul 2011, att prin intermediul analizelor efectuate cu ajutorul aparaturii din dotarea laboratorului de analize fizico-chimice, ct i prin intermediul staiilor automate de monitorizare a calitii aerului amplasate n cele 5 puncte de prelevare din jude. Monitorizarea calitii aerului din judeil Cluj s-a realizat i prin intermediul determinrilor efectuate de ctre laboratoarele celor mai importani ageni economici poluatori.

Ca urmare a depirilor valorilor limit nregistrate n anul 2007, Agenia pentru Protecia Mediului Cluj a elaborat n anul 2008 Programul Integrat de Gestionare a Calitii Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca i municipiul Dej care a fost revizuit n anul 2010 pentru introducerea unor msuri noi care s conduc la scderea concentraiilor indicatorilor monitorizai i ncadrarea acestora n limitele maxime admisibile stabilite de legislaia n vigoare.

Programul Integrat de Gestionare a Calitii Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca i municipiul Dej a fost aprobat de ctre Consiliul Judeean Cluj prin Hotrrea nr. 166/29.06.2010.

Agenia pentru Protecia Mediului Cluj a realizat Raportul anual privind stadiul realizrii msurilor prevzute n Programul Integrat de Gestionare a Calitii Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca i municipiul Dej, din anul 2011, care a fost aprobat prin Hotrre a Consiliului Judeean Cluj nr. 64/27.03.2012.

Precipitaii

Ploaia acid se datoreaz contactului precipitaiilor cu gazele provenite din procese de ardere: arderi n centrale termice, n procese industriale, din activiti de transport i se formeaz n urma combinrii oxiziilor de sulf i a celor de azot cu vaporii de ap din atmosfer, rezultnd acizi sulfurici i acizi azotici, care pot fi transportai la distane mari de locul originar producerii. ntre interaciunile sale duntoare se numr: erodarea structurilor, distrugerea culturilor agricole i a plantaiilor forestiere, ameninarea speciilor de animale terestre dar i acvatice, deoarece puine specii pot rezista unor astfel de condiii, deci n general distrugerea ecosistemelor.n judeul Cluj exist 14 puncte de prelevare amplasate n principalele localiti din jude, precum: Cluj-Napoca, Turda, Cmpia-Turzii, Gherla, Dej, Huedin, Aghire. Precipitaiile atmosferice din judeul Cluj au nregistrat un pH optim (pH 5,6) n toate punctele de prelevare, pe parcursul ntregului an 2011. ntr-un singur punct de prelevare, situat la sediul APM Cluj s-a nregistrat un pH acid 5,54 uniti de pH, n luna mai 2011. n ceea ce privete conductivitile s-au nregistrat valori ridicate n urmtoarele puncte de prelevare:

Huedin Primrie 266 S/cm februarie 2011

SC Carbochim SA Cluj-Napoca 125 S/cm aprilie 2011

UM Turda 268 S/cm mai 2011

SC Izo Tech SA (fosta SC Refrabaz SA) Dej 147,2 S/cm iunie 2011

APM Cluj Napoca 174,6 S/cm iulie 2011

Romcim Lafarge Aghire 277 S/cm decembrie 2011

n perioada 2005 - 2011 monitorizarea caliti aerului din judeul Cluj s-a realizat prin msurri ale poluanilor din atmosfer de scurt durat, 30 min n localitile: Turda, Cmpia-Turzii, Gherla, Huedin i Aghire i prin msurri on-line, cu ajutorul celor 4 staii automate de monitorizare a calitii aerului, amplasate n municipiul Cluj-Napoca i a staiei automat amplasat n municipiul Dej.

Oxizii de azot i Dioxidul de sulf

n urma msurrilor efectuate n perioada 2005 - 2011 se constat c valorile concentraiilor anuale de NO2, SO2, la probele de scurt durat (30 min) se situeaz mult sub concentraia maxim admis, n toate punctele de prelevare din judeul Cluj.

Amoniac

n perioada 2005-2011 s-au efectuat msurtori ale concentraiilor de NH3, la probe de scurt durat (30 min), n 5 puncte de prelevare din judeul Cluj: Turda, Cmpia-Turzii, Gherla, Huedin i Aghire.

Din punct de vedere al polurii cu amoniac nu s-au semnalat depiri ale concentraiilor medii fa de concentraia maxim admis conform STAS 12574/1987 (0,3 mg/m3), n nici unul din cele cinci puncte de prelevare amplasate n judeul Cluj.

Pulberi n suspensie i pulberi sedimentabile

Pulberile n suspensie reprezint un indicator de baz n aprecierea calitii aerului nconjurtor. Cantitatea total de pulberi n suspensie, PM10 pus n eviden prin inventarul de emisii al poluanilor n atmosfer, realizat pentru anul 2011, la nivelul judeului Cluj este de 481,687 t din care: 361,264 t (75,00%) a fost emis n agricultur, 89,344 t s-au produs n arderile din industria de prelucrare (18,55%), 13,008 t (2,70%) au provenit de la alte surse mobile i utilaje, precum locomotivele, 11,171 t au provenit din transportul rutier (2,32%), 4,256 t au provenit de la instalaiile de ardere neindustriale (0,88%), 2,264 t PM10 s-au emis din arderile n energetic (0,47%).

n intervalul 1995 1998 s-au efectuat determinri de scurt durat (30 min), iar n perioada 1999 2011 s-au efectuat determinri zilnice (24 h) pentru indicatorul pulberi n suspensie. n perioada 1999-2006 concentraiile medii anuale ale pulberilor n suspensie, la determinrile de 24h, prelevate la sediul APM Cluj, au depit uor valoarea concentraiei maxime admise anuale 0,075 mg/mc, conform STAS 12574-87, cu excepia anului 2001 cnd s-a nregistrat o valoare medie anual de 0,07 mg/mc. n anul 2006 s-a nregistrat o valoare medie anual 0,08 mg/mc mai mic dect n anul 2005 - 0,09 mg/mc.

n cursul anilor 2007 i 2008, calitatea aerului din municipiul Cluj-Napoca a fost monitorizat cu ajutorul staiilor automate de monitorizare a calitii aerului, prin msurtori de PM10 la staia de trafic, amplasat pe str, Aurel Vlaicu i la staia de tip industrial, amplasat pe str. Dmboviei.

n urma msurrilor efectuate n anul 2011, s-au nregistrat valori medii lunare ale PM10 cuprinse ntre: 12,02 g/mc 33,74 g/mc, mai mici dect mediile lunare nregistrate n anul 2010: 12,98 g/mc 50,16 g/mc.

Pulberile n suspensie, PM10 au fost determinate i prin metoda gravimetric, cu ajutorul celor 2 staii automate: de tip trafic, amplasat pe str. Aurel Vlaicu i de tip urban, din municipiul Dej.

Determinrile gravimetrice de pulberi n suspensie PM10 au pus n eviden, n anul 2011, valori cuprinse ntre: 27,373 g/mc i 42,856 g/mc, comparativ cu anul 2010 cnd acestea au fost cuprinse ntre 15,16 g/mc i 56,46 g/mc.

PM2,5 reprezint pulberile n suspensie care trec printr-un orificiu de selectare cu un randament de separare de 50% pentru un diametru aerodinamic de 2,5 m.

Pulberile n suspensie cu diametrul de 2,5 micrometri denumite generic PM2,5 au un impact negativ semnificativ asupra sntii umane. Nu a fost identificat un prag-limit sub care PM 2,5 nu ar prezenta nici un risc.

n judeul Cluj, pulberile n suspensie cu fraciunea PM2,5 au fost determinate la staia urban, situat n incinta liceului teoretic Nicolae Blcescu, din municipiul Cluj-Napoca. n urma msurtorilor efectuate, n perioada 2009 -2011, pentru indicatorul PM2,5 s-au nregistrat valori ale concentraiilor medii lunare care s-au situat n urmtoarele domenii de concentraii:

2009 - min: 18,186 g/mc i max: 29,490 g/mc;2010 - min: 9,809 g/mc i max: 33,133 g/mc;2011 - min: 14,008 g/mc i max: 41,975 g/mc.Calculnd, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului nconjurtor, o medie anual corespunztoare celor trei ani calendaristici consecutivi: 2009, 2010 i 2011 se obine o concentraie medie anual de 23,391 g/mc, valoare necesar calculului Indicatorului Mediu de Expunere pentru Romnia, pentru anul de referin 2010.

Pulberi sedimentabile

Agenia pentru Protecia Mediului Cluj a realizat msurtori pentru indicatorul pulberi sedimentabile nmunicipiul Cluj-Napoca, municipiul Turda, municipiul Cmpia Turzii, municipiul Dej, municipiul Gherla i n localitile Huedin i Aghire.

n anul 2011 valorile anuale ale concentraiilor de pulberi sedimentabile au sczut comparativ cu cele nregistrate n anul 2010, n localitile Turda, Cmpia-Turzii i Huedin. n municipiile Cluj-Napoca, Dej, Gherla i Aghire s-au nregistrat valori anuale mai mari n anul 2011, dect n anul anterior.

Scderea concentraiilor anuale de pulberi sedimentabile poate fi datorat reducerii activitii operatorilor economici din aceste localiti, n anul 2011 i a diminurii lucrrilor de construcii.

n cursul anului 2011 APM Cluj a monitorizat pulberile sedimentabile, din jude, n apropirea celor mai importante surse industriale de poluare. Astfel, n urma determinrilor concentraiilor de pulberi sedimentabile s-au nregistrat urmtoarele valori maxime: n municipiul Cluj-Napoca, 30,69 g/mp/lun, n luna iulie 2011, la SC Total Quality; n municipiul Turda, 70,23 g/mp/lun, n luna septembrie 2011, la Rigips depozit 1; n municipiul Cmpia-Turzii, 17,09 g/mp/lun, n luna martie 2011, pe str. Laminoritilor; n municipiul Dej, 55,89 g/mp/lun, n luna noiembrie 2011, la SC Izotech SRL (fosta SC Refrabaz SA); n municipiul Gherla, 31,07 g/mp/lun, n luna februarie 2011, la SC Sortilemn SA Gherla; n localitatea Huedin, 33,01 g/mp/lun, n luna aprilie 2011, la Primria Huedin; n localitatea Aghire, 24,99 g/mp/lun, n luna iunie 2011, la SC Romcim Lafarge SA Aghire.

Rezultatele concentraiilor lunare de pulberi sedimentabile obinute n anul 2011 la SC Izotech SA Dej (fosta SC Refrabaz SA) au pus n eviden depiri ale concentraiei maxime admise, n lunile martie, aprilie, mai iunie, iulie, august septembrie, noiembrie 2011.

Valoarea maxim a concentraiilor de pulberi sedimentabile, prelevate de la SC Izotech SA Dej s-a nregistrat n luna noiembrie 2011 i a fost de 55,89 g/mp/lun, de 3,29 ori mai mare dect limita admis.

n municipiul Turda cea mai important surs de poluare a atmosferei o reprezint S.C. Rigips S.A. Turda datorit profilului de activitate: producerea materialelor de construcii - plci gips-carton i datorit amplasrii n zona industrial Turda. Valorile concentraiilor de pulberi sedimentabile obinute de ctre APM Cluj, n urma efecturii analizelor, s-au situat peste concentraia maxim admis, CMA = 17 g/mp/lun, conform STAS 12574/87, n lunile martie, aprilie, mai, iunie, august, septembrie i noiembrie 2011. Astfel, n zona SC Rigips SA depozit 1 Turda, s-a nregistrat n luna septembrie 2011 o valoare maxim 70,23 g/mp/lun, de 4,13 ori mai mare dect limita admis.

Agenia pentru Protecia Mediului Cluj monitorizeaz calitatea aerului din zona industrial Turda, prelevnd probe de pulberi sedimentabile din punctele de prelevare UM Turda i Rigips 1 depozit Turda. n urma msurrilor de pulberi sedimentabile efectuate s-au nregistrat valori maxime n:

- luna aprilie 2011 de - 29,01 g/mp/lun la UM Turda,

- luna septembrie 2011 de - 70,23 g/mp/lun, la SC Rigips SA depozit 1 Turda. Metale grele

Agenia pentru Protecia Mediului Cluj a urmrit n anul 2011, calitatea aerului din judeul Cluj, prin determinri ale concentraiilor de Pb din pulberile n suspensie (PM10) determinate gravimetric la staiile automate de monitorizare a calitii aerului amplasate n punctele: str, Aurel Vlaicu - staie de tip trafic i municipiul Dej - staie de tip urban. Concentraiile medii de Pb din pulberile n suspensie, msurate gravimetric, au nregistrat valori mai sczute, cuprinse ntre 0,001-0,007 g/mc, comparativ cu cele din 2010, cnd au variat ntre 0,001-0,010 g/mc.

Valoarea maxim a concentraiei de Pb s-a nregistrat la staia de trafic (Aurel Vlaicu), 0,007 g/mc, n lunile noiembrie i decembrie 2011. Concentraiile medii anuale nregistrate pentru indicatorul Pb, determinat din pulberile n suspensie, PM10 gravimetric, s-au ncadrat sub valoarea limit anual 0,5 g/mc, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului nconjurtor.

Monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon a fost determinat, n perioada 2007 - 2011 cu ajutorul staiilor automate de monitorizare a calitaii aerului amplasate n 3 puncte de prelevare: pe str. Aurel Vlaicu i la sediul APM Cluj (str. Dorobanilor) din municipiul Cluj-Napoca, i n municipiul Dej.n urma msurrilor efectuate s-au nregistrat valori ale concentraiilor de CO mult sub valoarea maxim zilnic a mediilor pe 8 ore, 10 mg/mc, prevzut n Legea 104/2011 privind calitatea aerului nconjurtor.

Concentraiile medii anuale pentru indicatorul CO au nregistrat, n anul 2011, valori cuprinse n domeniul 0,211 - 0,691 mg/m3, comparativ cu valoarea maxim zilnic a mediilor pe 8 ore, 10 mg/mc, prevzut n Legea 104/2011 privind calitatea aerului nconjurtor.

Ozonul

Ozonul este forma alotropic a oxigenului, avnd molecula format din trei atomi. El este generat prin descrcri electrice, reacii fotochimice sau cu radicali liberi.

Ozonul este de dou tipuri:

stratospheric gaz care absoarbe radiaiile ultraviolete, protejnd astfel viaa pe Terra (90% din cantitatea total de ozon);

troposferic gaz poluant secundar cu aciune puternic iritant (10% din cantitatea total de ozon).

Ozonul troposferic rezultat n urma procesului de descompunere chimic a moleculelor de oxigen, la nivel respirabil, afecteaz negativ sntatea populaiei, (afecteaz aparatul respirator genernd: dificultate respiratorie, reducerea funciilor plmnilor i astm, irit ochii, provoac congestii nazale, reduce rezistena la infecii etc.) mai ales n aglomerrile urbane.

Ozonul are densitatea de 1,66 ori mai mare dect aerul din aceast cauz se menine aproape de sol, el are implicaii grave i asupra productivitii plantelor, prin afectarea mecanismului de fotosintez, de formare a frunzelor i de dezvoltare a plantelor, fiind apreciat ca unul din cei mai agresivi poluani.

Ca surse generatoare de ozon troposferic amintim:

arderea combustibililor fosili: crbune, produse petroliere, n surse fixe i mobile (trafic); depozitarea i distribuia benzinei; utilizarea solvenilor organici; procesele de compostare a gunoaielor menajere i industriale.Cantitatea de ozon troposferic este foarte variabil n timp i spaiu, tiut fiind faptul c precursorii sunt transportai la distane mari de surs. Din aceste considerente ozonul este foarte greu de urmrit, fiind necesar n mod deosebit i monitorizarea precursorilor si: oxizi de azot, metan, compui organici volatili. Nocivitatea compuilor organici volatili este pus n eviden prin concentraia mai mare sau mai mic de ozon troposferic.

n urma msurrilor efectuate, n perioada 2007 - 2011 s-au nregistrat n toate punctele de monitorizare, concentraii ale O3, sub valoarea int pentru protecia sntii umane care este 120 g/m3, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului nconjurtor. Mediile anuale pentru indicatorul O3, determinate cu ajutorul staiilor automate de monitorizare a calitii aerului se ncadreaz, mult sub valoarea int pentru protecia sntii umane, 120 g/m3.

Poluarea aerului - efecte locale

Conform Ordinului nr. 1095/2007 pentru aprobarea Normativului privind stabilirea indicilor de calitate a aerului n vederea facilitrii informrii publicului, Agenia pentru Protecia Mediului Cluj elaboreaz, zilnic, buletine pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului. Acestea sunt realizate n baza interpretrii datelor furnizate de staiile automate de monitorizare a calitii aerului din judeul Cluj.

Datele furnizate zilnic de aceste staii sunt validate de ctre APM Cluj i sunt interpretate n baza prevederilor Ordinului nr. 1095/2007 al ministrului mediului i dezvoltrii durabile, n vederea facilitrii informrii publicului. Astfel, se determin indicii specifici de calitate a aerului, care reprezint un sistem de codificare a concentraiilor nregistrate pentru fiecare dintre urmtorii poluani monitorizai: dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon i pulberi n suspensie.

Indicele general se stabilete pentru fiecare dintre staiile automate din cadrul reelei naionale de monitorizare a calitii aerului, ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunztori poluanilor monitorizai.

Indicii generali i indicii specifici sunt reprezentai prin numere cuprinse ntre 1 i 6, crora le sunt asociate un cod de culori care caracterizeaz calitatea aerului n zona de reprezentativitate a staiei de monitorizare a calitii aerului, dup cum urmeaz:

Figura nr. 4.1.2. Codul de culori asociai indicilor generali

Zilnic, indicii generali pentru fiecare staie automat, reprezentai prin culori, sunt cuprini ntr-un buletin informativ cu privire la calitatea aerului n judeul Cluj.

Dac indicii generali au valoarea 5 sau 6, n buletinul pentru informarea publicului se precizeaz i cauzele care au determinat aceste valori. Pe baza indicilor generali zilnici ai fiecrei staii, se realizeaz lunar o informare asupra evoluiei calitii aerului, pentru fiecare staie din reeaua local de monitorizare.

n cursul anului 2011, indicii generali de calitatea aerului nregistrai pentru fiecare staie automat de monitorizare a calitii aerului, s-au ncadrat n ntreg domeniul de indici: 1 (excelent) 6 (ru), n funcie de domeniul de concentraii n care s-a ncadrat fiecare indicator msurat. Presiuni asupra strii de calitate a aerului din judeul Cluj

Este important s cunoatem nivelul concentraiei de poluani atmosferici i de gaze cu efect de ser emise de diferite surse i activiti pentru c astfel putem interveni i limita prejudiciul provocat de emisiile n atmosfer asupra sntii umane i a mediului.

nveliul gazos al Pmntului reprezentat de atmosfera terestr constituie unul dintre factorii eseniali existenei vieii pe planeta noastr. Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a meninut timp de milioane de ani, este ameninat acum de activitatea omului. Ne confruntm la ora actual cu efectul de ser, nclzirea global, subierea stratului de ozon sau ploile acide.

Presiunile care influeneaz calitatea aerului din judeul Cluj sunt: traficul rutier, lucrrile de construcii executate pe arealul judeului, aplicarea materialului antiderapant n perioada de iarn i ntr-o mai mic msur activitatea industrial.

Revizuirea Programului Integrat de Gestionare a Calitii Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca i judeul Cluj, realizat n anul 2011, s-a realizat n scopul introducerii de noi msuri menite s reduc poluarea atmosferic, n aa fel nct valorile concentraiilor nregistrate pentru toi indicatorii determinai, n special cele pentru PM10, s se ncadreze sub valorile limit, prevzute de Legea 104/2011 privind calitatea aerului nconjurtor.

Aceste msuri au fcut referire la:

Repararea strzilor din municipiile Cluj-Napoca i Dej; Realizarea centurii de ocolire a muniucipiului Dej partea estic a oraului lunca Some; Lucrri de modernizare a infrastructurii municipiilor Cluj-Napoca i Dej; Extinderea zonelor pietonale; mbuntirea activitii de salubrizare a oraului prin introducerea etapizat de ctre firmele de salubritate a mijloacelor mecanizate de salubrizare a strzilor;

Controlul conformrii cu prevederile documentelor urbanistice i de mediu aprobate prin: Controlul respectrii prevederilor autorizaiilor de construire, a acordurilor de mediu, a altor avize de specialitate n vederea finalizrii obiectivelor de investitii,

Controlul modului n care se organizeaz antierele de construcii (n special a utilajelor care folosesc cile de acces) n vederea respectrii prevederilor legislaiei de mediu i a condiiilor stipulate n actele de reglementare,

Respectarea limitei maxime de timp pentru executarea unei lucrri edilitare, n special a lucrrilor de reparaii ale drumurilor publice i refacerea spaiilor verzi, Redistribuirea polilor de atracie urban prin respectarea HG 1454/2004 privind amplasarea hipermarket-urilor ctre periferia oraului.

Tendine

La nivel european exist o preocupare continu n reducerea emisiilor poluanilor astfel nct efectele produse de anumii poluani asupra sntii umane i a mediului s fie mult diminuate.

Studiile realizate la nivel european privind emisiile prognozate pentru anul 2020 n conformitate cu scenariul de politica actual a UE i incluznd impactul estimat al recesiunii economice recente, anticipeaz c principalele emisii de poluani atmosferici se vor diminua pn n 2020 pentru rile europene.

Astfel, pn n 2020 la nivel european pentru emisiile de NOx i SO2 este anticipat cea mai mare reducere, de aproximativ 45%. Obligativitatea ncadrrii n plafonul naional al emisiilor determin operatorii economici s i ia toate msurile de reinere a emisiilor la surs. Anul 2050 a fost propus ca an int aspiraional. n acest orizont de timp n Europa ar trebui atinse obiectivele pe termen lung privind nivelul de poluare a aerului, care s protejeze sntatea uman i mediul.

Pe lng msurile de reducere a concentraiei poluanilor n aerul ambiental la nivelul judeului Cluj a fost realizat i pus n aplicare Programul Integrat de Gestionare a Calitii Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca i municipiul Dej care se deruleaz pe o perioad de 5 ani, iar msurile cuprinse n acesta au termene care sunt cuantificate anual i prezentate n Raportul anual privind stadiul realizrii msurilor cuprinse n PIGCA. Prin implementarea acestuia s-a constatat o reducere a emisiilor i a concentraiilor poluanilor atmosferici. Asfel s-a ajuns ca n anul 2011, numrul depirilor pentru aglomerarea Cluj- Napoca i municipiul Dej s fie de 6 depiri. Acestea au fost nregistrate n lunile ianuarie, martie, octombrie i noiembrie pentru staia CJ-1 (staie trafic) i luna ianuarire i februarie 2011 pentru staia urban (CJ-5) Dej. Excepie fcnd depirea nregistrat la staia automat de monitorizare a calitii aerului din Dej, din luna februarie 2011 care a fost cauzat de operaiunile de demolare a turnului de rcire de la SC Some SA Dej, toate celelalte depiri nregistrate n cursul anului 2011 au fost cauzate n principal de aplicarea pe carosabil a materialului antiderapant n lunile de iarn.

n acest context, se recomand utilizarea unui material antiderapant ecologic i curarea carosabilului imediat ce vremea o permite, pentru a nu favoriza resuspensia acestuia n aerul nconjurtor la contactul cu roile autovehiculelor.

Aceast tendin de scdere a polurii atmosferice, respectiv de mbuntire a calitii aerului nconjurtor se va resimi, cu certitudine n urmtorii ani, n condiiile n care msurile prevzute n PIGCA pentru aglomerarea Cluj-Napoca i municipiul Dej vor fi realizate n totalitate.

Pentru a respecta angajamentele luate de Romnia privind calitatea aerului nconjurtor este important ca fiecare persoan s contientizeze importana acestor lucruri i s contribuie la efortul comun de mbuntire a calitii aerului i de asigurare a unei stri bune de sntate a populaiei.

4.2. Calitatea apeiApa este un element esenial pentru via i pentru procesele naturale. Existena noastr i activitile noastre economice sunt n totalitate dependente de aceast preioas resurs. Buna gospodrire a apelor prezint o importan deosebit n condiiile n care la nivel global apa reprezint o surs limitat, de aceea este tratat ca un patrimoniu natural care trebuie protejat i aprat. Criza apei nseamn criza vieii care se concretizeaz prin: criza accesului la ap, problema calitii apei i relaia omului cu apa. Aproximativ un miliard i jumtate de oameni din toat lumea nu au acces la apa indispensabil vieii lor, cu alte cuvinte, ei nu au dreptul la via pentru c sperana lor de via este foarte sczut din cauza nivelului de trai precar.

Activitile umane exercit ns presiuni importante asupra resurselor de ap att cantitativ ct i calitativ, astfel c este necesar analiza acestei componente a mediului nconjurtor, impunndu-se crearea de instrumente legislative care s se adreseze clar problemelor aprute i s contribuie la asigurarea resurselor de ap pentru generaiile viitoare. La nivelul Uniunii Europene principalul instrument de lucru este Directiva Cadru 2000/60/EC, care stabilete cadrul de aciune n domeniul gospodririi durabile a apei avnd ca scop atingerea strii bune a apelor pn n anul 2015.

Implementarea Directivei Cadru se realizeaz prin Planurile de Management bazinale care pe baza cunoaterii corpurilor de ap au drept scop gospodrirea echilibrat a resurselor de ap, precum i protecia ecosistemelor acvatice. Prin Planurile de management bazinale sunt stabilite obiectivele int pe o perioad de 6 ani i sunt propuse msuri astfel nct s se ajung la atingerea strii bune a apelor.

Atribuiile de monitorizare a calitii apelor, legate de gradul de poluare, revine Autoritii Naionale ,,Apele Romne, monitorizarea calitii apei potabile din surse de suprafa i subterane fiind n sarcina Autoritii de Sntate Public cu structurile sale teritoriale.

Resursele de ap, cantiti i fluxuri

Resursele de ap ale judeului Cluj sunt reprezentate prin ape subterane i ape de suprafa (ruri i lacuri) care fac parte din bazinele hidrografice: Criuri, Mure i Some-Tisa.

Datele utilizate au fost puse la dispoziia ageniei de ctre Administraia Naional Apele Romne: Direcia Apelor Some Tisa, Direcia Apelor Mure i Direcia Apelor Criuri.Din arealul administrativ al judeului Cluj, spaiul hidrografic aferent bazinului Some deine o pondere de 19,58 % (4 382 km2), urmat de spaiul hidrografic Mure care reprezint 5,2% cu o suprafa de 1 467 km2, ponderea bazinului fidrografic Criuri este cea mai mic de 5,08% (756 Km2). Ponderea cea mai mare pe teritoriul judeului Cluj o reprezint bazinul hidrografic Some-Tisa n proporie de 65,5%, restul fiind spaiul hidrografic distribuit aproape egal ntre bazinele hidrografice Mure i Criuri.

Cele mai importante cursuri de ap sunt: Someul Mare, Someul Mic, Someul Rece, Nad, Cpu, Fize, Bora, Arie.

Resursele de ap cantonate n judeul Cluj, pot fi considerate ca fiind suficiente, dar totui neuniform distribuite n spaiu i timp. Potrivit gradului de amenajare hidrotehnic, resursele de ap sunt formate din ape de suprafa asigurate n regim natural i suplimentar prin acumulri i din ape subterane formate din acviferele freatice, care n general sunt destul de bogate i corespunztoare din punct de vedere calitativ.

Resursele de ap teoretice i tehnic utilizabile, n anul 2011 din cele trei bazine hidrografice aflate pe teritoriul judeului Cluj au fost: Bazinul Hidrografic Some Tisa:

Resursa de suprafa: - teoretic -774x106m3,

Capacitile de stocare prin acumulri sunt de 342,1 mil.mc/an.

Resursa din subteran: - teoretic - 17,64x106m3 - utilizabil - 1,89 x106

Resursa total de ap de adncime este evaluat la 4,69 mil.mc/an din care exploatabil este de 4,32 mil. mc/an.Bazinul Hidrografic Mure:

Resursa de suprafa: - teoretic - 5775,04 x106m3 - utilizabil - 797,63 x106m3

Resursa din subteran: - teoretic - 463,54 x106m3 - utilizabil - 40,08 x106m3Bazinul Hidrografic Criuri:

Resursa de suprafa: - teoretic -2937.4 x106m3 - utilizabil - 744.734 x106m3

Resursa din subteran: - teoretic - 788.4 x106m3 - utilizabil - 350 mil mc

Cerina de ap pe surse i utilizriVolumul total de ap brut (suprafa + subteran) prelevat de utilizatori n anul 2011 din Bazinele Hidrografice Some-Tisa, Mure i Criuri a fost de 761 880,881 mii m3.

La nivelul anului 2011, situaia cantitilor de ap brut pe categorii de surse de ap i destinaii, prelevate pe ansamblul utilizatorilor, a avut conform tabelului 4.2.1. urmtoarea configuraie:

Tabelul nr. 4.2.1. Raportul cerin/prelevare pentru resursele de apCerina de apPrelevrile de apGrad de utilizare

ActivitateValoare (mii. mc)ActivitateValoare (mii. mc)%

Populaie131 572,468Populaie124 698,97894,77

Industrie711 623,459Industrie57 7561,08181,16

Agricultur62 534,751Agricultur59 620,82295,34

Total905 730,678Total761 880,88184,11

Apele de suprafa

Apele de suprafa sunt apele interioare, stttoare sau curgtoare, de pe suprafaa terenului, precum i apele tranzitorii i apele costiere.

Conservarea, refolosirea i economisirea apei sunt ncurajate prin aplicarea de stimuli economici, inclusiv pentru cei ce manifest o preocupare constant n protejarea cantitii i calitaii apei, precum i prin aplicarea de penaliti celor care risipesc sau polueaz resursele de ap. Utilizatorii resurselor de ap pltesc utilizarea acesteia Administraiei Naionale Apele Romne. Sistemul de contribuii, bonificaii, tarife i penaliti, conform prevederilor Legii 107/1996 cu modificrile i completrile ulterioare, se bazeaz pe principiile recuperrii costurilor pentru cunoaterea i gestionarea resurselor de ap: utilizatorul platete i poluatorul platete.

Directiva Cadru Apa definete n art.2 starea apelor de suprafa prin:

starea ecologic

starea chimic

Deoarece n continuare se va folosi noiunea de corp de ap de suprafa n conformitate cu art. 2.10 din Directiva Cadru a Apei 2000/60/EC, acesta se definete ca fiind un element discret i semnificativ al apelor de suprafa ca: ru, lac, canal, sector de ru, sector de canal, ape tranzitorii, sau o parte din apel