80631361 Coca Cola Referat

26
Coca – Cola O bautura interesanta, adorata si nu de putine ori criticata, Coca-Cola impresioneaza si azi atat prin gustul ei cat si prin magia povestii care ii sta in umbra. Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiara a sticlei de Coca-Cola si sigla, care sunt marci inregistrate, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume. “ Istoria Coca-Cola” este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comertului si a oamenilor carora li se datoreaza atractia sa unica. NASTEREA UNEI IDEI RACORITOARE Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a nascut in Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-

Transcript of 80631361 Coca Cola Referat

Page 1: 80631361 Coca Cola Referat

Coca – Cola

O bautura interesanta, adorata si nu de putine ori criticata, Coca-Cola impresioneaza si azi atat prin gustul ei cat si prin magia povestii care ii sta in umbra.

Coca-Cola este bautura racoritoare care este

savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni

de pe tot globul. Forma familiara a sticlei de Coca-Cola

si sigla, care sunt marci inregistrate, sunt cele mai

recunoscute simboluri comerciale din lume.

“ Istoria Coca-Cola” este povestea produsului cu cel

mai mare succes din istoria comertului si a oamenilor

carora li se datoreaza atractia sa unica.

NASTEREA UNEI IDEI RACORITOARE

Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a nascut in Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886.

Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-

Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spatele casei sale. Iniţial, a fost ca un

cocawine (un amestect între extractul de coca şi vin)  numit Pemberton’s French Wine Coca. A

dus un borcan cu noul produs la farmacia “Jacob’s” de pe aceeasi strada, unde a fost testat,

declarat “excelent” si pus in vanzare cu cinci centi paharul.

Page 2: 80631361 Coca Cola Referat

In mod intentionat (sau in mod accidental, nu se cunoaste exact), noului sirop i-a fost adaugata

apa carbonatata pentru a produce o bautura care a devenit dintr-o data “ Delicioasa si

Racoritoare”, o tema ce continua sa se auda astazi oriunde se savureaza Coca-Cola.

Considerand ca “cei doi C vor arata bine in reclame” Frank Robinson, partenerul si contabilul

doctorului Pemberton, a sugerat numele si a scris cu acest scris unic marca inregistrata “ Coca-

Cola”, ce este acum renumita.

Doar noua pahare pe zi. La 8 mai 1886, John Pemberton a dus o cană de sirop de Coca-Cola la

farmacia lui Jacob, din centrul orasului Atlanta, unde a fost amestecata cu sifon şi vânduta cu

cinci cenţi paharul. Primul an nu a fost tocmai promitator. Desi avea calitati datatoare de

dependenta, se vindeau doar aproximativ noua pahare de Coca-Cola pe zi, ceea ce nu era

Page 3: 80631361 Coca Cola Referat

suficient nici macar pentru acoperirea chetuielilor de productie. Pemberton castigase in primul an

cam 50 de dolari, in timp ce investitia fusese de 70.

Solutia: publicitatea. Pemberton intelesese ca sansa succesului bauturii sale se afla in mana publicitatii. Astfel, la trei saptamani dupa inventarea bauturii aparea prima reclama Coca-Cola, in 29 mai,  in The Atlanta Journal. In scurt timp vanzarile Coca-Cola aveau sa creasca uimitor. Primul semn de publicitate outdoor al Coca-Cola exista si azi. Se afla in Cartersville, Georgia, si a fost pictat in 1894. Iar cea mai de succes, probabil, campanie tv a fost in 1971.

 I’d Like to Buy the World a Coke 

Compania Coca-Cola. In 1888, inainte de moartea sa, Pemberton ii vindea formula Coca-Cola lui Asa Candler, un coleg farmacist si intreprinzator, cu 2300 de dolari. In 1892, Candler a infiintat oficial compania Coca-Cola, iar in anul urmator marca a fost inregistrata. Prima sticla de Coca-Cola imbuteliata a fost vanduta in 12 martie 1894, iar la doar un an se gasea in toate statele SUA. Intre 1890 si 1900 compania Coca-Cola a avut o crestere a vanzarilor de 4000%.

Page 4: 80631361 Coca Cola Referat

Forma unica. De-a lungul timpului s-a tot incercat contrafacerea minunatei bauturi si, pentru a impiedica acest lucru, in anul 1915 compania Coca-Cola a organizat un concurs pentru designul unei sticle. Castigatoarea, considerata de multi ca fiind unul din cele mai bune designuri din toate timpurile, era sticla care exista si azi.

Astazi Coca-Cola se distribuie in peste 200 de tari, fiind considerat cel mai valoros brand din lume cu o valoare de peste 50 de miliarde de dolari.

Sloganuri: The Great National Temperance Drink (1906), Six Million a Day (1925), The Real Thing (1942), What You Want Is a Coke (1952), Coke Is It! (1982) si celebrul Always Coca-Cola (1993).

Muzeul Coca-Cola. Si cum americanilor nu le scapa nicio oportunitate, in Atlanta putem gasi un muzeu al Coca-Cola, denumit The World of Coca-Cola.

http://www.youtube.com/watch?v=4f5HEHwK3zk

Page 5: 80631361 Coca Cola Referat

Istoria animata a Coca-Cola, film realizat la celebrarea a 125 de ani, aici:

http://www.youtube.com/watch?v=Pdrr3ZxZUOc Acesta a fost produs in Rusia pentru a introduce Coca Cola pe piata.

Publicitatea Coca - Cola, de-alungul timpului

De-a lungul anilor, melodii, versuri si sloganuri au imprimat ritmul campaniilor publicitare Coca-Cola. Unul dintre cele mai renumite sloganuri publicitare, 'The Pause That Refreshes' a aparut pentru prima oara in The Saturday Evening Post in anul 1929. El a fost sustinut de "It's The Refreshing Thing To Do" in 1936 si "Global High Sign". Anii ‘50 au produs "Sign Of Good Taste", "Be Really Refreshed" si "Go Better Refreshed".

Au urmat multe alte sloganuri memorabile inclusive 'Things Go Better With Coke' in 1963. "It's The Real Thing", folosit pentru prima oara in 1942 a fost readus in 1969 pentru a sustine un nou mod de comercializare pentru Coca-Cola ce a avut un success remarcabil.

Ilustratii sugestive, realizate de catre artisti de frunte, inclusive Norman Rockwell, apareau in anunturi publicitare pline de culoare, care proiectau imaginea produsului in reviste importante. Portretele populare ale lui Mos Craciun realizate de cunoscutul artist Haddon Sundblom, care au inceput in anii 30, au continuat ca anunturi publicitare de sarbatoare in a doua parte a anilor ‘50 si in primii ani ai deceniului al saptelea. Inainte de Mos Craciun, Coca – Cola s-a bazat pe imaginea unei tinere fete imbracate frumos pentru a-si vinde produsul. Primele reclame la Coca-Cola au aparut in 1895, cu tanara actrita din Boston Hilda Clark.

An 1890s advertisement showing model Hilda Clark in formal 19th century attire.The ad is titled Drink Coca-Cola 5¢. (US)

Incepand cu jumatatea deceniului al treilea, radioul a fost cel mai important mijloc de comunicare pentru Coca-Cola. In anii '60 popularele versuri 'Things Go Better With Coke' au

Page 6: 80631361 Coca Cola Referat

devenit un hit al spoturilor publicitare radio, folosindu-se grupuri de success ca The Supremes, The Four Seasons, Jan And Dean si The Moody Blues.

Reclamele companiei s-au schimbat o data cu lumea, adresandu-se unor noi grupuri de consumatori prin intermediul unor noi medii de comunicare, in mod special al televiziunii. In 1950, de 'Thanksgiving Day' (Ziua Recunostintei), Edgard Bergen si prietenul lui, Charlie McCarthy au aparut in cadrul primului show live al retelei de televiziune ce a fost sponsorizat de Compania Coca-Cola. O data cu evolutia acestui mediu de comunicare de la sponsorizarea programelor la reclame comerciale care apareau in timpul diferitelor show-uri, multe celebritati au facut reclama pentru Coca-Cola. Printre cunoscutii animatori care au aparut in timpul reclamelor comerciale Coca-Cola de la televiziune si radio in aniii '60 au fost Surorile McGuire, Aretha Franklin si Neil Diamond.

Compania Coca-Cola a cumparat Columbia Pictures in 1982, şi a început introducerea imaginii produsului în multe din filmele sale. După câteva succese, Columbia a inceput aiba performante mai slabe, şi studioul a fost vândut companiei Sony în 1989.

În 2006, Coca-Cola a introdus Recompensa My Coke, o campanie de loialitate a clientului unde consumatorii câştiga puncte prin introducerea codurilor din pachetele de produse Coca Cola speciale marcate într-un site web. Aceste puncte pot fi folosite pentru diverse premii.

Campania "Sarbatorile vin!" dispune de un tren de camioane de livrare rosii, inscriptionate cu numele de Coca-Cola şi decorat cu lumini de Crăciun, conducand printr-un peisaj de zăpadă luminand totul in calea lor si facand oamenii sa se uite.

Coca-Cola Christmas truck in Dresden, Germany.

Page 7: 80631361 Coca Cola Referat

„Deschide şi savurează fericirea”

În 2009, a fost lansată campania globală Coca-Cola „Deschide şi savurează fericirea” care îndeamnă consumatorii să caute momente de fericire în imediata lor apropiere, în viaţa de zi cu zi şi să se bucure de ele împreună cu cei din jur. Noua platformă, ne demonstrează că, deşi trăim o viaţă modernă, stresantă şi plină de provocări, există multe momente de fericire pe care putem să ni le creăm şi pe care le putem împărtaşi cu cei din jur. Coca-Cola este antidotul pentru grijile cotidiene ale vieţii moderne.

http://www.youtube.com/watch?v=G_CDQ0YelR8&feature=player_embedded

Coca-Cola a lansat o nouă campanie globală, care le oferă tinerilor acces complet în lumea muzicii. Brandul energizează universul adolescenţilor, îmbinând pasiunea acestora pentru muzică cu talentul creativ al unora dintre muzicienii de top ai lumii.

Până la urmă formula Fericirii = Coca – Cola + Muzică.

Sponsorizare sportiva

Coca-Cola a fost primul sponsor comercial al Jocurilor Olimpice, al jocurilor din 1928 din Amsterdam, şi de atunci a fost un sponsor permanent al acestora. Această sponsorizare corporativa a inclus Jocurile Olimpice de vară din 1996 găzduite la Atlanta, ce a permis companiei Coca-Cola sa atraga atentia asupra oraşului natal. Cel mai recent, Coca-Cola a lansat reclame localizate pentru Jocurile Olimpice care au avut loc in 2010 la Vancouver, o reclama canadiana care menţiona la echipa de hochei.

Din 1978, Coca-Cola a sponsorizat Campionatul Mondial, şi alte concursuri organizate de FIFA. Un trofeu FIFA, Campionatul Mondial de Tineret din Tunisia în 1977, în Malaezia, în 1997, a fost numit "FIFA – Cupa Coca Cola ".

Coca-Cola are o lungă istorie de relaţii de marketing sportive, care pe parcursul anilor au inclus Liga Naţională de Fotbal, Asociatia Nationala de Baschet si Liga Nationala de hockey, precum şi mai multe echipe în cadrul acestor ligi.

Page 8: 80631361 Coca Cola Referat

În mass-media

Coca-Cola a fost prezenta în nenumărate filme şi programe de televiziune. Acesta a fost un

element major în filme, cum ar fi „One”, „Two”, „Three”, „Copilul Coca-Cola”, şi „Zeii

trebuie sa fie nebuni”.

Putem spune fara teama ca brandul Coca-Cola este unul dintre cele mai cunoscute si mai

influente marci din intreaga lume, este, poate, cel mai de succes produs din istoria comertului.

Acest succes, probabil ca nu ar fi fost la fel de mare fara ajutorul publicitatii, o publicitate care

se intinde pe o perioada foarte lunga in timp, de la primul anunt in " The Atlanta Journal " in ,

se pare, anul 1886 si pana in zilele noastre ; 120 de ani de publicitate realizata unui singur

produs, nu este un lucru usor. Coca-Cola se poate mandri cu cea mai larga gama de practici

publicitare , de la "rudimentarul" anunt in ziar si pana la complexele reclame audio-video ce

se propaga cu ajutorul internetului si televiziunii in intreaga lume. Este un nume ce nu s-a lasat

influentat de razboaie sau regimuri politice, ( de exemplu, in timpul celui de-al doilea Razboi

Mondial, Coca-Cola se imbutelia in 44 de tari, de ambele parti ale conflictului, dand o

impresie oamenilor ca se lupta ei intre ei si ca este un razboi din care nimeni nu are ceva de

castigat, ci numai de pierdut ) ba dimpotriva, datorita notorietatii capatate in timp, prin si cu

publicitate, a putut influenta in mod pozitiv mersul lucrurilor.

Sistemul Coca-Cola a aplicat cu succes o formula simpla la scara globala: crearea unui moment

racoritor contra unei sume mici de bani, de sute de milioane de ori pe zi, de un milliard de ori pe

zi. Compania Coca-Cola si reteaua ei de imbuteliatori cuprind cel mai sofisticat si extins

(atotpatrunzator) sistem de productie si distributie din lume. Mai mult decat orice, acest sistem

inseamna oameni devotati care lucreaza din greu pentru a vinde Coca-Cola, Coca-Cola light,

Sprite, Fanta si alte produse ale Companiei.

Inseamna, de exemplu, o echipa australiana formata din tata si fiu care conduc 7000 de kilometri

pe saptamana prin tinuturi salbatice pentru a vinde Coca-Cola unor consumatori izolati.

Inseamna, de asemenea, un filipinez in varsta de 73 de ani care vinde Coca-Cola rece in fiecare

zi in piata din orasul sau si refuza sa plece pana ce nu a vandut cel putin 50 de navete.

Sistemul unic in lume a facut din Compania Coca-Cola prima intreprindere de bauturi racoritoare

Page 9: 80631361 Coca Cola Referat

din lume. Compania vinde aproape jumatate din toate bauturile racoritoare ce se consuma in

intreaga lume.

De la Boston la Beijing, de la Montreal la Moscova, mai mult decat orice alt produs de consum,

Coca-Cola a adus placere consumatorilor insetati de pe intreg mapamondul. De peste un secol,

Coca-Cola creaza zilnic momente speciale de placere sutelor de milioane de oameni. Istoria

bauturii Coca-Cola reprezinta povestea unor momente speciale. Aceste momente isi au originea

intr-un vas de arama asezat pe un trepied din curtea doctorului Pemberton si ele au fost inmultite

cu multe miliarde de asemenea momente pe intreg globul. Ele au devenit familiare si universale

prin publicitatea unica facuta de domnul Candler si prin viziunea domnului Woodruff care a dorit

sa aduca Coca-Cola la indemana tuturor. Momentele acestea fac din Coca-Cola cel mai

omniprezent produs de consum din lume. In fiecare zi, Coca-Cola isi intareste pozitia de bautura

racoritoare a lumii. De milioane de ori pe zi, oamenii traiesc un moment delicios si racoritor pe

care numai Coca-Cola il poate oferi. In decursul a peste un secol de schimbari si dintr-o noua era

care promite si mai multe schimbari, Coca-Cola ramane un simbol fara varsta al bauturilor

racoritoare de calitate.

Coca – Cola, 125 de ani de „sete de viaţă”

Vreme de 125 de ani, compania Coca-Cola a crezut în publicitate, iar această atitudine a

plasat-o în topul preferinţelor consumatorilor. Brandul a reuşit să inspire viaţa oamenilor,

care au aderat la valorile mărcii, iar campaniile de publicitate au jucat întotdeuna un rol

important, fiind inovatoare şi reuşind să creeze o legătură specială cu consumatorii.

Coca - Cola atinge vieţile a milioane de oameni în fiecare zi, devenind o parte specială a

activităţilor cotidiene. Totodată, brandul este şi va rămâne un exemplu pozitiv în publicitate, iar

în rândul consumatorilor poate fi considerat un simbol al distracţiei şi tinereţii, mixul brandului

cu muzica şi culoarea trasformând Coca-Cola într-un love brand.

Coca-Cola este în prezent cea mai mare companie de băuturi răcoritoare din lume, oferind

consumatorilor din întreaga lume aproape 500 de mărci de băuturi răcoritoare. Alături de Coca-

Cola, recunoscută ca fiind cea mai valoroasă marcă din lume, compania comercializează o gamă

Page 10: 80631361 Coca Cola Referat

variată de produse ce include băuturi răcoritoare carbogazoase, băuturi răcoritoare cu conţinut

caloric scăzut, ape minerale, sucuri de fructe, nectaruri, ceaiuri ready-to-drink, băuturi

energizante, cafea ready-to-drink, etc.

Coca-Cola este prezentă în peste 200 de ţări, consumul produselor companiei depăşind 1,6

miliarde de porţii pe zi.

Câ te v a fi g u ri fe mi ni ne si m a s cu li ne c a re a u a p ă r u t în re cl a m ele ve chi a le brand-ului, câ te va sticle/doze de Coca-Cola vechi

Figuri

Page 14: 80631361 Coca Cola Referat

15 lucruri tari despre Coca-Cola

Coca-Cola este vanduta in peste 200 de tari. Are mii de subsidiare, despre care habar nu aveam ca-s detinute de Coca-Cola. Chiar daca a schimbat trei directori din 2000 si pana in prezent, Coca-Cola ramane lider pe piata sucurilor carbogazoase din SUA, cu o cota de piata de 42,8%, in timp ce Pepsi are doar 31,1%. In fiecare zi, pe intreaga planeta, sunt consumate 1,7 miliarde de produse Coca-Cola. Totusi, stiati ca...

1.Business Insider confirma: 3,1% din toate bauturile consumate in lume sunt produse Coca-Cola: In fiecare zi, pamantenii consuma 55 de miliarde de bauturi (in afara de apa). 1,7 miliarde din acestea sunt produse Coca-Cola.

2.Coca-Cola produce atat de multe bauturi, incat daca bei una pe zi, o sa poti degusta toate sortimentele in noua ani de zile: Portofoliul de produse Coca-Cola cuprinde 3.500 de bauturi (si 500 de branduri), de la sucuri la bauturi energizante sau pe baza de soia.

3.Coca-Cola are venituri de 35,1 miliarde de dolari. Daca ar fi o tara, s-ar situa pe locul 84 in topul economiilor mondiale, dupa Costa Rica.

4.Brandul Coca-Cola valoreaza 74 de miliarde de dolari: Mai mult decat Budweiser, Pepsi, Starbucks si Red Bull la un loc: Potrivit BrandZ Top 100, aceste marci valoreaza cumulat doar 50 de miliarde de dolari.

5.Chiar daca veniturile Coca-Cola au fost cu 38% mai mici decat cele inregistrate de PepsiCo in 2010, compania a vandut mai multe sucuri, cam de 28 de miliarde de dolari versus cele 12 miliarde de dolari generate de vanzarile de sucuri Pepsi.

6.Daca toate dozele de Coca-Cola de 250 ml ar fi puse cap la cap, ar reusi sa "parcurga" distanta Pamant-Luna/Luna-Pamant de 2.000 de ori.

7.Cele 2,8 milioane de automate Coca-Cola din lume adunate la un loc ar ocupa 4.253.190,36 metri cubi – cat patru cladiri Empire State.

8.Logo-ul rosu cu negru Coca-Cola este recunoscut de 94% din populatia Globului; Coca-Cola este cel mai popular cuvant dupa "okay".

Page 15: 80631361 Coca Cola Referat

9.Exista 33 de branduri de bauturi non-alcoolice, care genereaza un miliard de dolari. Coca-Cola detine nu mai putin de 15 dintre acestea!

10.O persoana consuma in medie o bautura Coca-Cola la patru zile.

11.Coca-Cola investeste mai multi bani in publicitate decat Microsoft si Apple la un loc: Bugetul de publicitate al Coca-Cola in 2010: 2,9 miliarde de dolari; bugetul de publicitate al Microsoft in 2010: 1,6 miliarde de dolari; bugetul de publicitate al Apple in 2010: 691 milioane de dolari.

12.Americanii asimileaza 1,7 milioane tone (5 kg de persoana) de zahar in fiecare an din produse Coca-Cola: Un american bea 399 de sucuri Coca-Cola pe an. La o cantitate de 39 de grame de zahar per bautura Coca-Cola, acesta asimileaza anual 5 kg de zahar doar din Cola. Daca inmultim cu intreaga populatie de 307 milioane de americani, obtinem 1,7 milioane tone de zahar.

13.Un mexican bea mai multe sucuri Coca-Cola decat un american, un britanic, un indian si un chinez la un loc: Mexicanii beau in medie 665 de sucuri Coca-Cola pe an. Americanii consuma 399, britanicii 202, chinezii 32 si indienii 2 – in total 642 de sucuri.

14.Coca-Cola foloseste in fiecare an 300.000 de tone de aluminiu la fabricarea dozelor de suc. Asta inseamna 17,4% din productia totala de aluminiu inregistrata in SUA.

15.Coca-Cola vinde peste 1.000 de branduri de suc mai putin cunoscute noua, printre care: Simply, Minute Maid, Fruitopia, Hi-C, Fuze and Odwalla.

In Romania, Coca-Cola imbutelieaza in fabricile din Ploiesti, Timisoara si Vatra Dornei o gama larga de produse, de la bauturi racoritoare carbonatate (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Scheweppes), necarbonatate (Cappy Tempo), nectaruri (Cappy Nectar), pana la ceaiuri (Nestea), apa (Dorna, Dorna-Izvorul Alb, Poiana Negri), bauturi energizante (Burn) si cafea Ready to Drink (Illy).

Page 16: 80631361 Coca Cola Referat

Ce trebuie sa stii despre Coca-Cola - concluzii

Pe langa celebrele mituri despre Coca-Cola, va dezvaluim cateva lucruri nestiute de toata lumea despre cea mai cunoscuta bautura din lume.

Potrivit telegraph.co.uk, Coca Cola si-a facut debutul in 1886 in Farmacia Jacob’s din Atlanta. Primele pahare de Coca-Cola se vindeau cu 5 centi, iar in primul an creatorul John Pemberton vindea, in medie, 9 pahare pe zi.

John Pemberton a murit in 1888 fara sa realizeze ce succes va avea inventia sa.

Intre 1888 si 1891, afacerea a fost cumparata de Griggs Candler, un om de afaceri din Atlanta, pentru doar 2.300 de dolari. Pana in 1895, bautura era deja in expansiune nationala, construindu-se fabrici in Chicago, Dallas si Los Angeles.

Primii sportivi care au consumat Coca-Cola au fost ciclistii. Campionul mondial Bobby Walthour a si facut reclama acestei bauturi intr-un ziar, in 1909.

In ciuda faptului ca era un foarte abil om de afaceri, Candler nu a realizat ca Coca-Cola isi va realiza adevaratul potential cand va putea fi cumparata la sticla. Astfel in 1899, doi avocati, Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead, au cumparat dreptul exclusiv de a imbutelia si vinde bautura pentru suma de 1 dolar.

Prima fabrica de imbuteliere marca Coca-Cola in Asia a fost inaugurata in Filipine, in 1912. In Europa, prima fabrica de imbuteliere s-a deschis in Franta, in 1919.

Cand brandul a inceput sa se bucure de succes au inceput sa apara pe piata si “copiile”, astfel in 1961 a luat nastere forma unica a sticlei de Coca Cola, pe care o recunosteai chiar si pe intuneric.

Primul set de 6 sticle a aparut in 1923, fiind o inovatie pentru acea vreme.

Dupa 70 de ani de succes cu brandul Coca Cola, compania a decis sa-si largeasca numarul de branduri: Fanta “s-a nascut” in 1940 insa a fost introdusa pe piata in 1950, apoi in 1961 a fost lansata si bautura pe baza de suc de lamaie, Sprite, TAB in 1963 si Fresca in 1966.

In 1960 Coca-Cola Company a achizitionat Compania Minute Maid, adaugand o linie noua de sucuri.

Prezenta internationala a companiei a crescut rapid, iar reclama, intotdeauna o parte importanta a afacerii, s-a implinit cu adevarat in anii 70.

In decursul anilor, modul de a face reclama pentru Coca-Cola s-a schimbat in multe privinte, dar mesajul, ca si marca inregistrata, au ramas aceleasi.

In anii ’80 a fost introdusa si Diet Coke, cand o lume intreaga era cuprinsa de febra fitness-ului.

Page 17: 80631361 Coca Cola Referat

Dupa 99 de ani in care s-a folosit aceeasi reteta, in 1985 s-a incercat schimbarea gustului si in ciuda testelor, in timpul carora voluntarii s-au declarat multumiti de noul gust, cand a fost introdusa pe piata, noua bautura a fost un adevarat esec, ceea ce a dus la o reintoarcere la reteta clasica.

Ursul polar a fost adoptat de Coca-Cola in 1993, odata cu demararea companiei Always Coca Cola.

De-a lungul timpului, Coca-Cola a dat nastere la o serie de mituri, dintre care amintim ca la un moment dat se auzea ca intial Coca-Cola a fost verde sau ca daca lasi o bucata de carne intr-un pahar cu Coca-Cola aceasta se va dizolva.

Cum a reuşit Coca-Cola să cucerească lumea De pe străzile Parisului şi până în satele din vestul Africii, Coca Cola se găseşte în toate magazinele. Totuşi, când a fost introdusă pe piaţă, se vindeau doar 9 pahare din băutura care conţinea cocaină şi cofeina pe zi, potrivit Business Insider.

1888 - probe gratuite

Omul de afaceri Asa Candler, care a preluat reţeta Coca-Cola de la inventatorul John Pemberton în 1887, a transformat o idee excelentă într-o companie de succes.

Candler a folosit mai multe strategii de marketing, care atunci erau la început. Printre ele, mostre gratuite şi cupoane. Permiţând oamenilor să guste făra nicio obligaţie din băutura pe care o producea, i-a transformat rapid în clienţi fideli.

Page 18: 80631361 Coca Cola Referat

1906 - alegerea perfectă în perioada Prohibiţiei

America începea să se îndrepte către epoca Prohibiţiei, încă de la începutul celui de-al 20-lea secol. În acest timp, Coca-Cola s-a lansat pe plan naţional, cu titulatura de "băutura marii cumpătări naţionale". Oferind o alternativă serioasă la alcool, Coca-Cola a intrat încet şi sigur în componenţa culturii americane.

1931 - Coke creează imaginea modernă a lui Moş Crăciun

Când ne gândim acum la Crăciun, ne vine în minte un bătrânel vesel îmbrăcat într-un costum roşu. Nu mulţi sunt conştienţi că imaginea se datorează unei campanii de advertising pentru Coca-Cola.

Varianta Moşului desenată la comanda Coca Cola a devenit o parte integrală a brandului american.

Page 19: 80631361 Coca Cola Referat

1974 - Privirea sus, America

După înfrângerea din Vietnam şi scandalul Watergate, America trecea printr-o criză a spiritului patriotic. Pentru renaşterea acestuia, coca Cola a demarat o nouă campanie, numită "Privirea sus, America".Reclamele arătau imagini clişeu care reprezentau adevăratul spirit american, începând cu fermieri şi terminând cu jucătorii de fotbal american.

1982 - prima lovitură în războiul cu PepsiCo

În plin război comercial, Coca Cola s-a văzut nevoită să contra-atace lansarea unui nou produs marca PepsiCo. Aşa a apărut Diet Coke.

Băutura a avut un succes atât de mare încât a fost numit unul dintre cele mai bune produse lansate în anii '80.

1993 - invazia urşilor polari

Page 20: 80631361 Coca Cola Referat

În 1993, demarează un nou proiect de marketing ce cuprindea şi campania "Always Coca-Cola".Aceasta cuprindea 27 de reclame diferite, adresate tuturor tipurilor de audienţă.Cea mai cunoscută reclamă din tot pachetul a fost cea în care nişte urşi polari animaţi împart o sticlă de cola sub luminile nordului.

Drept urmare, urşii polari au devenit un simbol al companiei şi au apărut din nou în campania din timpul Olimpiadei din '94.

Coca-Cola, astăzi

O parte din succesul nesfârşit al băuturii răcoritoare se datorează şi creativităţii campaniilor de marketing. Compania a prezentat două reclame, diferite dar la fel de interesante, în timpul finalei Super Bowl.

Mesajul folosit în campaniile de astăzi este unul simplu şi pozitiv, la fel cum este şi sloganul folosit "deschide şi savurează fericirea.