71941516 Chimia Organică in Creaţia Liceenilor (1)

17
Liceul Teoretic “V. Vasilache” Subiectul tezei: “Măsuri de protecţie a mediului înconjurător împotriva poluării cu substanţe organice” 1

description

AAAAAAAAAAAAAAAAA

Transcript of 71941516 Chimia Organică in Creaţia Liceenilor (1)

Chimia organic n creaia liceenilor

Liceul Teoretic V. Vasilache

Subiectul tezei: Msuri de protecie a mediului nconjurtor mpotriva polurii cu substane organice

Realizat: Vitalie Pastuh,

Clasaa XII-a A

Chisinau, 2015

Obiectivele tezei:

motivarea importanei proteciei mediului nconjurtor;

justificarea actualitii temei;

explicarea noiunilor de baz (poluare, ageni poluani, compui organici etc);

enumerarea cauzelor polurii mediului ncojurtor;

analiza aciunii poluante a compuilor organici asupra biosferelor naturii (apa, aerul i solul);

propunerea msurilor de prevenire i combatere a polurii;

formularea concluziilor.

De fapt, problema raportului dintre om i mediul ambiant nu este nou. Ea a aprut o dat cu cele dinti colectiviti omeneti, cci omul cu inteligena i spiritul creator care l definesc, nu s-a mulumit cu natura aa cum era ea, ci a pornit cu curaj i tenacitate la opera de transformare a ei potrivit nevoilor sale. Multiplicndu-se nencetat, specia umana a adugat peisajului natural priveliti noi, prefcnd mlatini i pmnturi nelenite n vi roditoare, inuturi aride n oaze de verdea, a creat noi soiuri de plante de cultur i a domesticit animale slbatice. Pn aici, echilibrul natural nu a avut de suferit, dect, poate, pe arii foarte restrnse, care nu puteau afecta ansamblul.

Cotitura a intervenit odat cu revoluia industriala i, mai cu seam, cu noua revoluie tehnico-tiinific, graie creia avioane i rachete brzdeaz, astzi, vzduhul i strpung norii, nave tot mai mari i mai puternice despic luciul mrilor i al oceanelor, cascade de hidrocentrale transform puterea apelor n salbe de lumin, n energie ce alimenteaz parcul de maini n cretere vertiginoas. ntr-un cuvnt, tiina i tehnica modern, sporind nemsurat puterea omului, au ridicat, n medie, nivelul de via de pretutindeni. Dar reversul civilizaiei industriale contemporane, al progresului material a fost i este nrutirea mediului natural. Sub impactul dezvoltrii economice au fost poluate, mai mult sau mai puin grav - solul, apa i aerul, au disprut sau sunt pe cale de dispariie multe specii de plante i animale, iar omul este confruntat la rndul lui cu diverse maladii cauzate de poluare, fenomen ce cuprinde astzi toate rile i continentele. Efectele ei sunt resimite pn i pe ntinderile, pn ieri imaculate, ale Antarcticii. S-a calculat c n timp de un deceniu, devierile civilizaiei au provocat mediului natural pagube mai mari dect ntr-un mileniu.

A trebuit s se produca o serie de catastrofe pn s descoperim greeala pe care am fcut-o. Savanii cunoteau primejdia, dar avertismentele lor au trecut, de cele mai multe ori, neluate n seama. Astzi suntem aproape neputincioi n faa anumitor fenomene de impurificare.

Asigurarea unei caliti corespunztoare a mediului, protejarea luireprezint o problem de interes major i de cert actualitate pentru evoluia social. n acest sens, se impune pstrarea calitii mediului, diminuarea efectelor negative ale activitii umane cu implicaii asupra lui.

Protecia mediului a devenit o problem major a ultimului deceniu, fiind dezbtut la nivel mondial; faptul a generat numeroase dispute ntre rile dezvoltate i cele n curs de dezvoltare. S-a impus nfiinarea unor organizaii internaionale ale cror principale obiective constau n adoptarea unorsoluii de diminuare a polurii i n creterea nivelului calitii mediului n ansamblu.

Poluareareprezint contaminarea mediului nconjurtor cu materiale care interfereaz cusntateauman, calitatea vieii sau funcia natural a ecosistemelor (organismele vii i mediul n care triesc). Chiar dac uneori poluarea mediului nconjurtor este un rezultat al cauzelor naturale, cum ar fi erupiilevulcanice, cea mai mare parte a substanelor poluante provine din activitile umane.

Dac multe substane organice se folosesc n combaterea unor boli (medicamente, vitamine), o parte dintre substanele organice au aciune toxic i sunt poluante. Poluarea sub diversele ei aspecte se accentueaz pe msura dezvoltrii tehnice, crendu-se astfel un conflict tot mai evident ntre om i natur.

Aciunea poluant asupra apei:

Se considerpoluani ai apeiacele substane care n concentraie suficient pot produce un efect msurabil asupra omului, a florei i a faunei. Substanele organice de origine natural sau vegetal consum oxigenul din ap, att n timpul dezvoltrii, ct i dup moarte. Lipsa oxigenului din ap are ca efect oprirea proceselor aerobe, printre care i autoepurarea apei.

Poluarea apei cu substane organice de sintezeste datorat n principal, detergenilor, petrolului i pesticidelor. n S.U.A., de exemplu, s-a evaluat la 13,1 % proporia de dermatoze (afeciuni ale pielii) provocate de detergeni. n plus, detergenii se plaseaz la suprafaa apei sub form de spum i mpiedic autoepurarea apei i folosirea ei pentru irigat. Iar pe de alt parte, acetia sunt foarte toxici pentru flora microbian a apelor.

La fel de mare este i gradul de poluare a apelor cu PCB (policlorobifenili), care se utilizeaz foarte mult n industria materialelor plastice sau care apar datorit ntrebuinrii n orezrii a octoclordifenilului. Un alt agent poluant este fenolul - substan toxic care afecteaz sistemul nervos al petilor. El imprim gust i miros neplcut crnii acestora. Petii pot muri din cauza tuturor tipurilor de poluare, dar majoritatea cazurilor mortale sunt provocate de lipsa oxigenului dizolvat n ap i datorit pesticidelor i a reziduurilor toxice.

n cazul unor accidente ecologice de petrol deversat in apa,datorita faptului ca acesta este nemiscibil in apa,cea mai mare parte a lui se ridica la suprafata si formeaza o pelicula uleioasa,impiedicand difuzia si accesul aerului atmosferic in mediu acvatic si blocand aproape total asimilatia clorofiliana si respiratia organismelor.

Cele dinti victime ale pnzelor plutitoare de ulei sunt psrile, care au obiceiul s se aeze pe mare sau s plonjeze pentru a apuca peti. Se tie c n mod normal apa nu poate s ptrund prin penajul lor, ceea ce le permite s plonjeze i s rmn scufundate n ape foarte reci, deoarece perna de aer reinut de penaj ndeplinete rolul de regulator termic i permite, n acelai timp, zborul deasupra apei. Poluat de hidrocarburi, penajul pierde aceste nsuiri i pasrea moare de frig, fr a se putea smulge din mediul lichid.

Cteva dintre cele mai recente fotografii cu psri prinse n pnze uleioase pe o plaja de pe coasta Louisianei.

Acolo unde poluarea atinge un anumit grad, de exemplu n porturi, se constat o srcire general a florei, care n anumite cazuri poate merge pn la dispariia oricrei forme de via vegetal. Flora marin este ameninat, deoarece pelicula uleioas formeaz un ecran i mpiedic oxidarea apei. Se nelege de la sine c flora din zona de coast este cea dinti atins, dar aceasta nu nseamn c flora de pe fundul mrii este n afara pericolului, deoarece uleiurile, rscolite i iar rscolite de mare, se aglomereaz mpreun cu microorganismele i formeaz sedimente care nbu fundul mrii.

Poluarea perturb, totodat, activitile economice din zonele de litoral. Produsele petroliere dau apei gust i miros neplcut, se depun pe diferite instalaii, obturndu-le sau blocndu-le, colmateaz filtrele pentru tratarea apei. Se nelege de la sine c petrolul este dumanul cresctorilor de stridii i al pescarilor, deoarece el poate face ca petii i testaceele s devin necomestibile. Aceste maree negre aduc, firete, un prejudiciu considerabil i activitilor turistice, iar curarea rmurilor este foarte costisitoare.

Msuri de prevenire i combatere a polurii apei:

-construirea staiilor de purificare a apei;

-colectarea controlat a apelor reziduale industriale i menajere;

-securitatea transportului naval al petrolului;

-asigurarea etanietii rezervoarelor de depozitare i transport a substanelor organice nocive;

-folosirea detregenilor biodegradabili.

Aciunea poluant asupra solului:

Soluleste un amestec de materie din plante, minerale i animale care se formeaz ntr-un proces ndelungat. Solul este necesar pentru creterea majoritii plantelor i esenial pentru toat producia agricol. Fertilitatea este cea mai important proprietate a solurilor, necesar dezvoltrii vegetaiei, cu rol primordial n primenirea aerului(circuitul oxigenului i carbonului n natur). Poluarea solului este acumularea de compui chimici toxicicare pot afecta viaa plantelor i animalelor.

Metodele iraionale de administrare a solului au degradat serios calitatea lui, au cauzat poluarea lui i au accelerat eroziunea. Tratarea solului cu ngrminte chimice organice,pesticideifungicideomoar organisme utile cum ar fi unelebacterii, fungi i alte microorganisme. De exemplu, fermierii care cultivaucpuninCaliforniaau dezinfectat solul cu bromur de metil pentru a ucide organismele care ar fi putut afecta cpunii. Acest proces omoar fr discriminare chiar i organismele benefice i las solul steril i dependent de ngrminte pentru a suporta creterea plantelor. n consecin, se folosesc tot mai multe ngrminte, ceea ce duce la poluarea rurilor i lacurilor n perioadele cu inundaii.

Produsele petroliere pot contamina suprafaa solului, reprezentnd o surs de poluare pe termen lung. Ajunse pe sol acestea genereaz hidrocarburi aromatice policiclice (piren, fenantren, antracen etc.) care sunt contaminai cu potenial cancerigen recunoscut.

Ali poluani bine cunoscui ai solului sunt pesticidele. Astzi, practic nu exist loc pe pmnt unde nu ar fi depistate urme de pesticide, ele se gsesc chiar i n rezervaiile naturale. Chiar dac se consider ca acestea nu influeneaz semnificativ solul, ele au proprietatea de a-i mri concentraiile n lanul trofic: plante-insecte-animale de prad-om.

Din sol pesticidele ajung n fructele i legumele consumate de om, n iarba pe care o pasc animalele i apoi n corpul acestora. Studiile epidemiologice demonstreaz o frecven sporit a afeciunilor neurotoxice, hepatotoxice, cancerigene ca urmare a expunerii ndelungate a oamenilor la DDT (acest pesticid a fost utilizat pe larg n agricultur n anii70 i 80). Cercetrile din SUA au confirmat legtura directa dintre expunerea la DDT i cancerul mamar.

Printre ali factori care determin degradarea solului i implicit reducerea fertilitii acestuia sunt:

- ptrunderea n sol a rezidurilor poluante din uzinele cocso-chimice (uleiuri care contin arene, substane cancerigene);

- mbibarea cu soluii uzate care conin colorani, detergeni, acizi organici, ape glicerice, etc.

Msuri de prevenire i combatere a polurii solului:

- exploatarea raional a pdurilor n limitele potenialului de regenerare;

- folosirea controlat a ngrmintelor, ierbicidelor, insecticidelor:

- depozitarea rezidurilor industriale i menajere n locuri n care nu se desfoar activiti umane;

- aciuni de mrire a spaiilor verzi.

Aciunea poluant asupra aerului:

Dup modul de emitere, poluanii atmosferei sunt:

primaripoluani emii direct de surse identificate: hidrocarburi uoare din gazele de eapament ale autovehiculelor, metanul din gazele naturale, vapori de arene provenite din carburani neari, derivai clorofluorurai ai metanului (freonii) etc.;

secundari poluani produi n aer prin reacii substante poluante primare sau prin interacii cu componenii aerului (smogul fotochimic).

Hidrocarburile inferioare care se gsesc n cantiti mari n gazele de eapament, provenite din arderea intern, alaturi de celelalte gaze produc dereglri ale funciilor inimii i plmnilor, asfixiere, reducerea sau stagnarea aciunii unor enzime etc. Vaporii de hidrocarburi aromatice (benzen, toluen, polinucleare) au aciune cancerigen asupra organismului uman.

Cei mai puternici poluani secundari se formeaz n urma aciunii ozonului asupra hidrocarburilor existente n atmosfer. Ozonul, prin descompunere, d oxigen atomic:

O3 => O2+ O

n prezena oxigenului atomic, hidrocarburile din aer formeaz radicali peroxidici, de forma R-O-O. Aceti radicali sunt foarte reactivi i interacioneaz cu alte hidrocarburi, cu oxizii de azot, cu oxigenul i formeaz un amestec de produi numitsmog fotochimic. Smogul fotochimic este format din ozon de carbon, aldehide, cetone, azotai de peroxiaceil care se prezint ca o cea n atmosfera oraelor mari cu circulaie intens (Londra,Chicago,Los Angeles,Hong Kong,etc.)

Smog deasupra Bucuretiului.

Formarea smogului prin internediul hirdrocarburilor, determin n atmosfera joas (la nlimi mici), mrirea concentraiei de ozon care atac esuturile plantelor i vieuitoarelor. Dac la nlimi joase ozonul este un agent poluant, n atmosfera nalta (stratosfer) el formeaz un nveli protector fa de aciunea radiaiilor ultraviolete.

Sub aspect ecologic dispariia din stratosfera a stratului de ozon (stratul protector al Terrei) ar insemna de fapt, dispariia vieii pe pmnt. Cercetrile actuale ale oamenilor de tiin dovedesc diminuarea concentraiei de ozon din stratosfera.

n anii 1980 s-a descoperit c poluanii aerului care distrug n mare parte ozonul din stratul protector sunt produii fluoroclorurati ai alcanilor inferiori (freonii). Folosirea lor excesiv n instalaiile frigorifice i la prepararea aerosolilor cosmetici de tip Spray, face ca acetia s ptrund tot mai mult n atmosfer.

n urma cercetrilor facute s-a demonstrat c la altitudine de 20-30Km, sub aciunea razelor ultraviolete i la presiuni sczute, freonii se descompun, punnd n libertate atomi de clor, care atac i transforma ozonul prin reacii inlnuite. n ansamblu, transformrile conduc la reducerea concentraiei n ozon.

Diminuarea stratului protector de ozon intensific aciunea radiaiilor ultaviolete asupra Terrei, avnd drept consecin:

perturbarea echilibrului termic al atmosferei, al apei i al solului;

declanarea ploilor acide catastrofale pentru vegetaie;

dispariia unor specii de plante i animale;

diminuarea reproducerii organismelor marine i terestre;

mrirea incidenei cazurilor de cancer al pielii, al afeciunilor oftalmologice (conjunctivite, catarace, etc.).

Protecia mediului aerian

innd cont de faptul c principalele surse de poluare a atmosferei sunt mijloacele de transport i ramurile industriei, precum termoenergetica, siderurgia, industria chimic i petrochimic, a materialelor de construcie (ndeosebi industria cimentului), protecia aerului are ca scop reducerea i diminuarea emisiilor nocive produse pe aceste ci. Au fost efectuate studii care demonstreaz c poluarea atmosferic poate fi diminuat sau chiar nlturat. Dotarea ntreprinderilor cu instalaii depoluante, utilizarea tehnologiilor nepoluante, amplasarea ntreprinderilor la distane mari fa de zonele dens populate, crearea zonelor verzi sunt msuri eficiente de protecie a aerului atmosferic. Dar principalul mijloc de combatere a polurii atmosferice este cel preventiv. Dezafectarea (schimbarea destinaiei iniiale) multor ntreprinderi industriale din unele areale puternic poluate a avut loc cu succes n multe regiuni ale lumii. Ca exemple pot servi oraele Pitsburg (SUA), Londra (Marea Britanie), zona german Ruhr, oraul Hamburg etc., care au suportat transformri radicale, i anume: a disprut fenomenul de smog, poluarea aerului a fost diminuat, n mare parte datorit zonelor verzi.

Este tiut faptul c automobilele constituie principala surs de impurificare a aerului, emannd n aer cantiti mari de hidrocarburi, oxizi de carbon, oxizi de azot, precum i plumb. n aceast direcie au fost efectuate cercetri intense, experimentri i proiecte ndrznee, cum ar fi inventarea electromobilului, care acioneaz pe baz de energie electric, a automobilului cu motor cu etanol, care este nepoluant, au fost perfecionate motoarele actuale pentru a degaja o cantitate mai mic de substane toxice, au fost ameliorai combustibilii.

Msuri de prevenire i combatere a polurii aerului:

utilarea ntreprinderilor cu instalaii antipoluante de reinere i captare a pulberilor (separatoare, precipitoare electrostatice, scrubere, filtre), a gazelor i vaporilor toxici (dispozitive de neutralizare, comprimare, lichefiere etc.);

perfecionarea motoarelor cu ardere intern, trecerea lor la combustibili mai puin poluani {de exemplu: metan, hidrogen etc.);

amenajarea zonelor verzi;

reglementarea traficului rutier n vederea evitrii aglomeraiilor de auto-vehicule;

planificarea zonelor sanitare la proiectarea ntreprinderilor industriale;

diminuarea rspndirii poluanilor n aer prin dispersarea lor la nlimi mari sau n timpul fenomenelor meteorologice care favorizeaz dispersia lor;

amplasarea industriilor poluante departe de zonele locuite;

asigurarea etantietatii conductelor de gaze;

construirea de cosuri pentru arderea gazelor la inaltime;

utilizarea unor carburanti superiori;

reducerea emisiilor de gaze si vapori toxici;

inlocuirea substantelor organice care polueaza aerul.

Msuri de protecie a mediului aerian ntreprinse n Republica Moldova

Pentru localitile urbane:

mbuntirea strii tehnice a parcului auto (n special starea mijloacelor de transport cu motoare cu ardere intern);

instituirea testrii tehnice anuale obligatorii a tuturor automobilelor;

implementarea normativelor ecologice europene;

aplicarea restriciilor la importul automobilelor cu un grad nalt de uzur;

inventarierea tuturor surselor de poluare prin crearea i gestionarea unui registru al agenilor poluani;

folosirea surselor de energie regenerabil (eolian, solar);

instalarea dispozitivelor (filtrelor) de purificare a emisiilor;

practicarea sistematic a currii umede a strzilor i a pieelor;

nverzirea teritoriilor.

Pentru localitile rurale:

educarea populaiei n spirit ecologic;

inventarierea i ntreinerea corect a ncperilor de stocare a pesticidelor;

interzicerea utilizrii n calitate de combustibil a anvelopelor auto;

controlul asupra gradului de poluare a aerului cu praf n carierele deschise de extragere a materialelor de construcie;

interzicerea arderii gunoitilor, a miritilor i a paielor;

crearea unui sistem centralizat de colectare a deeurilor; instalarea n fiecare gospodrie a tomberoanelor speciale;

crearea mini-staiilor de epurare a apei.

Implementarea continu a acestor i a altor msuri va reduce cauzele riscurilor climatice, ale modificrii climei. Recunoscnd importana problematicii ce ine de influena schimbrilor climatice asupra umanitii, Republica Moldova a aderat la Convenia-cadru a ONU cu privire la schimbarea climei (9 iunie 1995) i Protocolul de la Kyoto (13 februarie 2003).

CONCLUZII:Realitile prezentului arat c secolul XXI este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar, totodata, si a celor mai complexe si uneori nebanuite efecte asupra vietii. Ca urmare a industrializarii si a cresterii productiei de bunuri, au sporit materialele susceptibile de a afecta mediul ambiant.

La acest nceput de mileniu, lumea se afla ntr-o permanent efervescen. Schimbrile produse i acelea care vor avea loc, creeaz, ntr-o viziune optimist, sperane i pentru remedierea, fie i treptat, gradual a mediului nconjurtor. n tumultul generalizat al schimbrilor, se impune s tragem o dat n plus, un semnal de alarm, legat de mediul nconjurator, de supravieuirea omului i a existenei vieii pe planeta noastr.

BIBLIOGRAFIE:

1) Sorbenii naturali utilizai pentru depoluarea solului contaminat cu produse petroliere Tudorache M. G.

2) ChimieC1 Olga Petrescu, Gabriela Dobrescu

3) ChimieC2 Marilena Rapa

4) http://www.referatele.com/referate/chimie/online4/Actiunea-poluanta-a-compusilor-organici---poluare-referatele-com.php

5) http://www.referatele.com/referate/geografie/online18/Poluarea-apelor-si-efectele-poluarii-apelor-referatele-com.php

6) http://www.law-moldova.com/laws/rom/ohrane-atmosfernogo-vozduha-ro.txt

7) http://www.referatexp.com/geografie/protectia-mediului-aerian/

8) http://www.high-health.info/aer/poluarea/combaterea-poluarii.htm

PAGE

5