59925435 Gestiunea Aliment a Tie Popas Cucorani

56
Restaurant Profesor: Gheorghe Lămătic Student:

description

59925435 Gestiunea Aliment a Tie Popas Cucorani

Transcript of 59925435 Gestiunea Aliment a Tie Popas Cucorani

Gestiunea Alimentatie - Popas Cucorani

Restaurant

Profesor: Gheorghe Lmtic Student: Grupa : 23Iai

2010CUPRINS1. Prezentarea restaurantului ........................................................................................ 32. Caracteristici ale construciei unitii 2.1. Structura interioar a unitii.........................................................................7 2.2. Instalaii existente n unitate..........................................................................83. Organizarea interioar a restaurantului 3.1. Prezentarea spaiilor pentru primirea consumatorilor ......................................... 11 3.2. Prezentarea spaiilor pentru servirea consumatorilor .......................................... 12 3.3. Prezentarea spaiilor pentru producie

i a spaiilor anexe ............................................................................................... 134. Dotarea unitii 4.1. Dotarea cu mobilier..............................................................................................16

4.2. Dotarea cu utilaje pentru producie......................................................................16

4.3. Dotarea cu vesel i sticlrie ...............................................................................175. Prezentarea circuitelor din imteriorul restaurantului

5.1. Circuite pentru preparate i buturi......................................................................19

5.2. Debarasarea i transportul veselei.......................................................................19 5.3. Circuitele de aprovizionare cu mrfuri................................................................23

5.4. Evacuarea deeurilor............................................................................................25

5.5. Respectarea igienei...............................................................................................256. Organizarea activitii de servire

6.1. Stabilirea meniului n restaurant ........................................................................... 28 6.2.Organizarea persoanelor pentru servire.................................................................. 29 6.3. Forme i modaliti specifice de servire a consumatorilor

aplicate n restaurant ............................................................................................. 307. Msuri igienico-sanitare, pentru prevenirea

i stingerea incendiilor.Protecia muncii .................................................................. 34 Bibliografie ..................................................................................................................36Restaurantul POPAS CUCORNICapitolul 1. Prezentarea unitii: denumire, localiare, categorie, istoric, organigram, faciliti Satul Cucorni, nscut sub poale de pdure este adesea asociat cu auriul pui de Cucorani, servit de osptarii popasului din localitate. Pentru cine intra mai n profunzime, localitatea are multe de artat. Un col de rai. Aa l considera nsui marele Eminescu, cel care strbtea adesea poteci prin pdure, fie spre Lacul Loesti, fie spre Izvorul Alb, fie spre Dresleuca, prul de argint.

Situat la 10 km de oraul Botoani, pe oseaua Botosani- Dorohoi, Restaurant, Popas Cucorni reprezint locul ideal pentru familie i prieteni, un loc unic, completat cu servicii de nalt calitate i dotri numeroase, cu personal calificat, pregtit i amabil. Amplasarea este potrivit, ntr-un cadru rustic atrgnd clieni att din Botoani ct i Dorohoi.

Restaurantul POPAS CUCORNI este n cea mai mare parte o construcie recent, un local elegant, cu o ambian plcut i intim, ferit de traficul intens al oraului, care dispune de: sal restaurant, Salon I, Salon II, Separeu, Grdin de var i livad, ceea ce ofer posibilitatea organizrii n condiii excelente de evenimente speciale diverse.

mbinnd elegana i i tradiia romneasc, Restaurantul Popas Cucorni se incradeaz n categoria restaurantelor cu specific romnesc tradiional. Slile sunt amenajate ntr-un mod elegant, distins, grdina de var i livada sunt amenajate n stil rustic totul pentru a se putea savura meniul tradiional romnesc.

n ceea ce privete istoria acestui local, ideea a fost a soilor Cojocaru, el inginer mecanic i ea inginer textilist doi dorohoieni care dup evenimentele din 1989 nu s-au dat btui eund n carier. Aa c s-au lsat de inginerie i au dat curs unui al doilea imbold ce le sttea ascuns n suflet i atepta momentul prielnic s izbucneasc, s explodeze, s se metamorfozeze ntr-un domeniu total diferit de cel ingineresc: arta culinar.

Prin 1991, din nevoia de a rezista valului de falimente care ncepuse a lovi i IAS-urile, nu numai CAP-urile, cei din conducerea IAS Ctmrti au nfiinat aproape de localitatea Cucorni un popas turistic. Popasul avea menirea de a valorifica n regim de alimentaie public puii din cresctoria proprie. Aa au aprut la Popasul Cucorni primii clieni dornici s mnnce un pui la rotisor, cu mujdei de usturoi i mmligu.

Dar, aa cum tim cu toii, popasul fiind gestionat de ctre o unitate de stat, calitatea bucatelor i a serviciilor s-au depreciat repede. Prin anul 2002, cnd i ultimele resturi din patrimoniul fostului IAS erau vndute, soii Cojocaru au cumprat cteva cldiri cu terenul aferent, printre care i popasul, care deja intrase n declin. Au muncit mult pn s refac imaginea localului i s se rspndeasc vestea c din nou la Cucorni se poate mnca un pui la rotisor, rumen i gustos, mare i ieftin. Clienii s-au aglomerat iar spaiul de servire devenise nencptor de aceea soii s-au gndit la modernizarea i extinderea lui. Cum puiul la rotisor devenise un brand al localului, clienii nu lipseau, spaiul devenise din nou o problem i de aceea soii Cojocaru au apelat din nou la bancheri i au investit ntr-o teras, care acum a devenit o cochet i intim sal de desfacere aflat n prelungirea celei vechi. Gheorghe Cojocaru a pstrat regul de baz a popasului, care s-a dovedit a fi de aur. Mncarea s fie gustoas, mult i ieftin spre deosebire de patronii de uniti turistice dornici s se mbogeasc peste noapte. Cojocrenii s-au limitat la adaosuri comerciale mici, dar ctignd din rulaj. Mai trziu li s-a nfiripat ideea de a face la popas mncare din carne de oaie. Mai ales c tatl lui Cojocaru are un crd de vreo 400 de oi. n numai ntr-un an numrul clienilor s-a dublat..

Bucuros s-i vad clienii mulumii i stui, Cojocaru a constatat c iar se afl n criz de spaiu. Aa a aprut terasa din faa localului, pardosit pe jos cu cuburi din lemn i mprejmuit i acoperit cu stuf. i livada din preajm s-a dovedit a fi un loc de popas, aa c a amplasat mese pe sub coroanele pomilor. n momentul de fa localul dispune de peste 400 locuri la mas i cu toate acestea sunt zile cnd se face coad n ateptarea unei mese libere. Mulumii de mersul afacerii, soii Cojocaru continu s o dezvolte. S-au mprietenit cu nite patroni de restaurant din Ungaria, pe care i-a vizitat n mai multe rnduri. De la ei au adus primele 50 de ceaunae din tuci, n care se servete clienilor ciorba de burt pe care o menine cldu pn la ultima lingur.

Ultima bijuterie gastronomic lansat la Popasul Cucorni de ctre soii Cojocaru este gulaul. Servit n celebrele ceaunae de tuci, gulaul este o delicates culinar care a devenit repede dorit de clieni. Se prepar dup o reet adus din Ungaria, dar adaptat buctriei popasului, adic i s-a dat acel gust specific i inconfundabil pe care-l au toate mncrurile servite la popas. i cum s nu fie gustul inconfundabil cnd toate legumele sunt recoltate din grdina proprie, sunt specii tradiionale i fr modificri genetice, produsele din lapte sunt proaspete i din ferm proprie care numr peste 400 de oi i peste 150 de vaci.

Pentru acest sezon estival Cojocrenii au gnduri mari. Vor etaja cldirea, care va avea dou sli de conferine, zece camere de cazare i dou apartamente. Lucrrile de etajare nu vor afecta funcionarea localului, pentru c se vor desfura prin spatele cldirii. La Popasul Cucorni nimeni nu este specialist n gastronomie. De la patroni la osptari, toat lumea a nvat meserie la locul de munc. Patronii stau printre angajai de diminea pn seara trziu. Soia se ocup de buctrie, soul de aprovizionare i organizarea muncii.

Facilitile oferite de local sunt legate de evenimentele speciale, popasul stnd la dispoziia clienilor n ceea ce privete aranjarea slii n funcie de preferine i gusturi n materie de: culori, huse, flori. Restaurantul dispune de de dou parcri proprii, una lng restaurant i cealalt n faa terenului de fotbal. Restaurant Popas Cucorni este dotat cu un teren de fotbal disponibil 24 de ore din 24.

Grdina de varOrganigrama Restaurantului Popas Cucorni

Capitolul 2. Caracteristici de construcie a unitii

2.1 Structur interioar pe ncperi

Restaurant Popas Cucorani este n cea mai mare parte o construcie nou, un local elegant, cu o ambian plcuta i intim, amplasat la ieirea din ora, ferit de zgomot i traficul intens. Restaurantul deine dou parcri, o grdin de vara, o frumoas livada i un teren de fotbal.

Construcia Restaurantului Popas Cucorani este proiectat i realizata astfel nct s asigure condiiile corespunztoare pentru servirea clienilor, pregtirea produselor, pstrarea mrfurilor precum i pentru desfurarea unor activiti gospodreti, sociale i administrative.

Localul dispune de sala de restaurant, Salon I, Salon II, Separeu, Grdina de var i livada. Slile sunt amenajate ntr-un mod elegant, deosebit, grdina de var i livada fiind amenajate n stil rustic. Observm o mbinare intre eleganta i rustic ceea ce i confer restaurantului o imagine unic.

Fiind modernizata deja de dou ori, pe viitor se dorete etajarea cldirii fiind prevzut cu dou sli de conferin, zece camere de cazare i dou apartamente pentru turiti. Funcionarea localului nu va fi afectat, lucrarire aferente fiind desfurate prin spatele cldirii.

Sala mare, Salon I, Salon II precum i Separeul sunt dispune tip vagon, astfel fiind mai uor accesul clienilor precum i fluiditatea desfurrii de evenimente. Mobilierul ncperilor este nou, cu elemente de design actuale potrivite cu elegan i rafinamentul dorit mbinat fiind cu meniul tradiional romnesc.

Inafara spaiilor de servire, tot la parterul cldirii se afla buctria, magazia pentru mrfuri, oficiul, spltoare, grupuri sanitare destinate clienilor, vestiare, duuri i grupuri sanitare destinate personalului unitii.

2.2 Instalaiile specifice unitiiPentru bun desfurare a unitii, ea dispune de urmtoarele instalaii:

Instalaia electric asigura alimentarea cu energie a corpurilor de iluminat i a utilajelor din cadrul restaurantului respectndu-se totui anumite norme tehnologice de profil pentru evitarea electrocutrilor i a incendiilor. Sistemul optim de iluminat este considerat a fi cel compus din 70 % corpuri fluorescente i 30 % incandescente. Iluminarea se face direct, indirect (prin mascarea aparent a sursei de lumin) sau chiar natural, n funcie de ambiana care se creaz.

Instalaia de nclzire central asigur temperatura optim n restaurant n condiii neprielnice de vreme. Aceasta are o importan deosebit mai ales pe parcursul sezonului rece, cnd temperatura de afar scade considerabil. Pentru aceasta trebuie creat o atmosfer cald i mbietoare, care s dea senzaia de confort clienilor. nclzirea central este eficient deoarece uniformizeaz temperatura n toate spaiile restaurantului. n caz de necesitate se asigur nclzirea i local, prin echipamente conectate la reeaua electric.

Instalaia de ventilaie sau de condiionare este considerat ca indispensabil n local, ea asigurnd senzaia de confort, materializat prin temperatur, umiditate constant i aer purificat. Pentru bun desfurare a activitii, temperatura este n jur de 2022 grade Celsius, iar umiditatea relativ ntre 30 i 75 %. Funcional, condiionarea localului presupune creterea sau scderea temperaturii, normalizarea umiditii, filtrarea aerului (purificarea lui), ntroducerea de aer curat i eliminarea celui viciat. Instalaiile moderne din unitate de climatizare asigur de altfel funcionarea i reglarea automat n funcie de temperatura mediului, de altfel ofer posibilitatea de ntrerupere, exploatarea uoar, ntreinerea simpl i sonorul redus.

Instalaia sanitar:

Reele de alimentaie cu ap rece i ap cald adic instalaiile sanitare cuprind alimentarea cu ap cald/rece i canalizarea pentru evacuarea apei menajere. Alimentarea cu ap este mascat i integrat decorului. Conductele au capacitatea de a asigura volumul de ap necesar; robinetele sunt rezistente, simple, estetice i uor de ntreinut de altfel, instalaia pentru ap cald i rece este obligatorie. Conform reglementrilor sanitare n vigoare, instalaiile sunt prezente n toate spaiile de producie, laboratorator, bar, spltoare, grupuri sanitare etc. Necesarul de ap cald (la temperatura de 65 grade Celsius) este apreciat n medie la 10 litri pe zi pe fiecare loc din restaurant.

Instalaia de canalizare este montat astfel nct poate fi accesat n cazuri de urgen i nu se afl n zone de intens circulaie sau n spaiile de servire, producie i depozitare.

Instalaia telefonic (telefon-fax) este necesar n restaurant att pentru comunicarea cu clienii, acetia putnd face rezervare telefonic; ct i pentru comunicarea ntre secii, cu furnizorii de mrfuri, cu unitile prestatoare de servicii i cu beneficiarii.

Acustica unui salon de restaurant trebuie s sigure o ambian sonor care s favorizeze conversaiile. Constituind o cerin de prim importan pentru oricare unitate de alimentaie public, realizarea ei impune gsirea modaliti de atenuare a zgomotelor prin soluii constructive, decoraii interioare, tratarea cu anumite substane pentru izolaia fonic a tavanului, pereilor i pardoselilor.

Capitolul 3. Prezentarea spaiilor unitii3.1. Prezentarea spaiilor de primire

Intrarea spre Popasului se face pe o alee ce vine dintre parcarea Restaurantului . Designul rustic este evideniat nc de la intrare prin scheletele de lemn de la de culoare maronie, nelipsind nici tergtoarele pentru picioare. Decorul interiorului este prezent prin candelabre, lustre, plante ornamentale naturale care mprospteaz aerul, ns i de emineul care se poate vedea nc de la intrarea clientului n restaurant, conferindu-i o atmosfer cald, familiar. Tot la intrarea n unitate se afla garderoba unde clienii i pot lsa hainele. n interiorul fiecrei sli sunt amplasate cuiere mobile n coluri petru a nu mai fi nevoie s se deplaseze clienii pn la intrare la garderob.

Grupurile sanitare au intrarea din holul restaurantului, acestea sunt prevzute att pentru femei ct i brbai, sunt n permanen iginizate i sunt dotate cu scaune WC, chiuvete, suporturi hrtie igienic, usctor de mini, dozato de spun, couri de gunoi. Iluminatul este realizat prin spoturi iar ncperile sunt aerisite i dotate cu aer condiionat pentru pstrarea temperaturii (18-20)

3.2. Prezentarea spaiului pentru servire

Restaurantul Popas Cucorani cuprinde mai multe sli : Sala mare, Salonul I, Salonul II precum i separee desprite de arcade. Sala mare are o capacitate de locuri la mese de 120 peroane, Salonul I 70 persoane, Salonul II 50, i separeele 60 persoane.

Atmosfera localului confer intimitate clienilor, astfel cu ocazia unor serbri, evenimente se face o separare a meselor prin paravane de lemn. Formele meselor sunt att rotunde ct i ptrate iar n funcie de evenimente ele sunt unite. Pereii sunt placai cu rigibs i sunt zugrvii cu var lavabil de culoarea piersicii ce confer o not ambianta ncperilor iar parchetul este de culoare maro n ton cu pereii. n separee parchetul este nlocuit de mochete de culoare marron .Pentru atenuarea zgomotelor, pereii sunt izolai fonic cu vat mineral. Geamurile sunt din termopan, la fel pentru atenuarea zgomotelor din exterior i sunt prevzute cu draperii de nuane( maro, viiniu, rou) apropiate zugrvelii de pe perei.

Fetele de mese sunt confecionate din damasc albe ns sunt i alte culori( crem, auriu) n ton cu decorul, acestea fiind schimbate la preferinele clientului. erveele sunt de toate culorile iar acestea sunt alese la fel la preferina clienilor n funcie de evenimente. Pentru a se desfura uor activitatea chelnerilor precum i pentru a se pstra intimitatea , spaierea dintre mese este de 1 metru jumtate .

Din slile de servire nu lipsesc nici gheridoanele fixe unde sunt pstrate scobitori, scrumiere, note de plat, tacmuri, erveele, etc. Pentru servirea unor salate, fripturi pe platou, torturi sunt folosite gheridoanele.

n restaurant, unele sli de mese sunt amplasate astfel nct, s evidenieze peisajul nconjurtor,iar n cazul celor n care nu exist astfel de cadru, se recurg la soluii prin efecte de sunet, lumina i culoare, pentru a creea o ambiant plcut n concordan cu tipul i profilul localului pentru a da consumatorilor posibilitatea de relaxare.

3.3. Prezentarea spaiilor pentru producie i anexe

Spaiile pentru producie i anexe din Restaurantul Popas Cucorani sunt urmtoarele: Buctria unitii, Spaiile pentru depozitarea i pstrarea mrfurilor, oficiul.

Intrarea iesirea din buctrie se face pe uile batante albe din termopan astfel s fie uor accesul precum i ieirea din buctrie i fr a se ncrucia osptarii ntre ei,

activitile care se petrec n buctria unitii sunt urmtoarele: pregtiri preliminare, buctria cald, buctria rece, cofetria, splarea obiectelor de inventar utilizate.

Buctria este modern dotat corespunztor normelor sanitare, cu gresie de culoarea alb, faiana de aceeai culoare. Buctria este echipat cu utilaje precum: roboi de buctrie, cuptor cu microunde, mixer, grill, friteusa, feliator pentru mezeluri, maina de curat cartofi, maina de tocat carne, mas cald pe baz de aburi, masa cu frigider pentru carne fiart i crud, etc. Ea este prevzut cu hota pentru ventilaia buctria, mese de inox dreptunghiulare, frigidere, maina de splat vase, recipiente pentru reziduri menajere.

Pentru pregtirea i transportarea preparatelor se folosesc tigai, oale, cratie din inox, castroane i farfurii din plastic. Unele materii prime care nu sunt necesita condiii pentru depozitare i sunt des utilizate la prepararea mncrurilor de zi cu zi, acesea sunt pstrate ntr o magazie de mn . Ghieul de livrare a preparatelor ctre osptari se afla n apropierea mesei unde se gtete. Oficiul unde lucreaz osptarii se afla n continuarea ghieului,

Pentru pstrarea igienii, personalul buctriei este mbrcat n haine( halate, pantaloni, bonete) de culoare alb.Barul serviciul:

Aici se execut comenzilor fcute de chelneri cu toate sortimentele nscrise n lista de buturi a unitii. Pentru pstrarea la temperaturi oprime a produselor i buturilor, barul este dotat cu frigidere. Barul este dotat deasemenea cu maina de fabricat cuburi de ghea, storctor de fructe i citrice, tejghea de bar, rafturi i dulapuri pentru prezentarea i depozitarea sticlelor cu buturi, a tvilor cu diferite pahare, maina pentru scos dopuri, expresor de cafea cu patru capuri de inox pentru prepararea diferitelor tipuri de buturi (cafea, ceai, capuccino), dou filtre de cafea, main de mcinat cafea i main de dozat cafea.

Barul restaurantului este placat cu pietre de ru i are o form dreptungiulara iar tejgheaua este din lemn masiv de culoare maro. Pe tejghea se afla o plasm i o staie pe care sunt difuzate posturi de muzic, tiri etc. Pe rafturile barului din furnir se gsesc mai multe tipuri de buturi fine, precum i paharele se afla i pe rafturile din stnga, i suspendate, iar pe rafturile interioare ale barului se gsesc scrumiere i altor ustensile. Sucurile, berea i buturile care necesit rcire sunt inute n frigidere.

Barul este prevzut cu chiuvet cu ap cald i rece permanenta pentru splarea paharelor, couri de gunoi. n spatele barului se afla magazia.

Oficiul

Oficiul este cel care face legtura ntre saloanele restaurantului, seciile de producie i anexe. n oficiu restaurantului Popas Cucorani se gsesc amplasate: buctria, seciile bar serviciu, spltoarele de vesel, pahare, tacmuri, camera pentru masa personalului, i unele dotri ca: rafturi-dulap pentru pstrarea inventarului curat, maini pentru fabricat cuburi de ghea, mese de sprijin pentru pregtire dup caz, a teancurilor de farfurii sau a platourilor (tvilor) cu preparate sau buturi ce se duc n salon.Spltorul

n restaurantul Popas Cucorani sunt spalatore separate, pe categorii de obiect, mai multe spltoare: spltor pentru pahare, ceti de cafea i ceai; spltor pentru restul veselei din porelan; spltor pentru vesel metalic (inox, alpaca argintat, cupru); spalator-oficiu pentru articolele de menaj; spltor pentru diverse obiecte ca: scrumiere, vaze flori, suporturi de lumnri, elemente decorative, frapiere.

Toate aceste spltoare sunt destinate ntreinerii i curirii inventariului de serviciu precum i pentru pstrarea cu strictee a regulilor de igien profesional i de protecie a muncii.

Vestiarele i grupul sanitar pentru personal

Vestiarele restaurantului pentru personal sunt special amenajate separat pentru brbai i femei, cu dulapuri individuale unde acetia i pot ine hainele i obiectele personale. Acestea sunt amplasate n partea de final a construciei pentru a fi ct mai departe de secia de buctrie. Ieirea din vestiar duce spre grupurile sanitare ale personalului, acestea fiind dotate cu duuri,gresie i faian, spunuri, hrtie igienic, prosoape, usctor de mini, substane odorizante.

Capitolul 4. Dotarea unitii

4.1. Dotarea cu mobilier

Mobilierul de care dispune Popasul Cucorni este: mese, scaune, scaune de bar, gheridoane, cuiere, jardiniere.

Mesele sunt din lemn i sunt att n form dreptunghiular ct i rotunde.Pe mese sunt aezate fete de mas albe att n sala de consum ct i-n grdina de var.

Scaunele sunt la fel din lemn i sunt foarte comode iar la unele evenimente, la cerina clienilor ele sunt mbrcate n mtase.

Gheridoanele sunt nite msue mai mici care sunt prevzute cu rotile pentru a putea transporta la mase unele gustri pe platouri, flambri, torturi.

Aducerea gheridonului de la locul de pstrare pn la mas la care urmeaz, s fie folosit, aezndu-se n aa a fel nct blatul acestuia s fie vzut de toate persoanele de la masa respectiv, fr s mpiedice fluxul celorlali clieni sau al personalului din salon.

Pe blatul gheridonului se aeaz ct mai ordonat obiectele de servire necesare: planeta, cuit, furculia, clete, farfurii, platou, spirtier. etc.

Cuierele din incinta localului sunt la fel din lemn i sunt de tip pom i se gsesc n numr de 10 n incinta localului.

4.2. Dotarea cu utilaje pentru producie

Restaurantul dispune de o serie de utilaje necasare n producie cum ar fi: mesele de serviciu(console), placi sofante, conservator-racitor, bar penru rcit i distribuit bere, maina pentru cuburi de ghea.

Mesele de serviciu sau consolele sunt aezate n salonul I al Restaurantului lng perete i cuprind sertare pentru tacmuri, pentru farfurii, obiecte de menaj, pahare.

Plcile sofante sunt folosite la gheridoane pentru a pstra calde preparatele.

Barul pentru rcit i distribuit bere l gsim n barul restaurantului unde berea este inut la rece, apoi este pus n halbe i distribuit la mese.

Maina pentru cuburi e ghea este solicitat mai ales pentru buturile fine ori pe timpul verii.

4.3. Dotarea cu vesel (tacmuri) i sticlrie

Vesela unitii este foarte vast i cuprinde: platouri, farfurii, tvi, ceti, cani, supiere, raviere, salatiere, legumiere, mutariere, scrumiere etc

Sticlria este destinat buturilor i cuprinde: pahare, cani, carafe.

Restaurantul are n dotare vesel din porelan, obiecte din sticl i ustensile necesare servirii clienilor care poart emblema Restaurant Popas Cucorani.

Vesela este confecionat din porelan fin alb fiind de diverse marimi n funcie de utilitate: farfurii suport utilizate pentru marcarea locului la mas; farfurii jur (mai mici) pentru deserturi i gustri calde sau reci servindu-se unul, dou sau trei sortimente; farfurii ntinse pentru mncruri gtite i fripturi utilizate uneori la petreceri pentru servirea gustrilor; farfurii cu diametrul de 32-38 cm pentru gustri aerisite; farfurii adnci pentru supe, ciorbe, creme, boruri; farfurii ntinse mici cu diametrul de 16 cm; farfurii suport mici pentru servirea pinii cu diametrul de 11 cm; farfurii pentru unt i lmie; farfurii pentru oase n form de semilun. Seturile de vesel sunt de patru ori mai multe decat locurile de la mas (1200 de bucti din fiecare element). De asemenea sunt ceti de cafea cu farfuriu i ceti de ceai cu farfuriu tot din porelan avnd acelai design i emblem. Alte elemente din porelan din cadrul veselei sunt constituite de salatiere pentru una, dou, patru sau opt persoane; boluri pentru, supe, crme, ciorbe; boluri mari pentru ciorbe, crme, supe pentru patru sau ase persoane. Pentru servirea clienilor se mai folosesc platouri din alpaca argintat fr model pe margini sau din porelan avnd form oval sau pescreti pentru preparatele din pete, au diferite marimi pentru o porie, patru, ase pn la 10-12 porii; mtariere pentru 1, 2, 4 persoane, doze de mujdei pentru 1, 2, 4 persoane, scrumiere aezate cte trei pe fiecare mas. Pe fiecare mas se gaseste cel putin o olivier din inox i sticl. Frapierele sunt din inox sau sticl folosite pentru racirea buturilor, au pereii nclinai.Tacmurile sunt confecionate din inox sau alpaca argintat avnd inscripionat emblema unitii. Cele mai ntlnite tacmuri sunt:

- pentru gustare: lingur, cuit i furculi de dimensiuni intermediare ntre tacmul mare i cel pentru deset,

-pentru desert format din lingur, furculi i cuit, folosite la servirea unor crme, cocktail-uri, salate, prjituri, ngheat, etc.

- pentru fructe format din cuit i furculi cu trei furchei de dimensiuni mai mici dact tacmul pentru desert,

- tacmul mare format din lingur, furculi i cuit de dimensiuni mai mari utilizat pentru consumarea de mncruri.

Pentru preparate din pete se folosesc tacmuri speciale: furculi cu patru furchei, cuit i uneori lingur. Mai exist i o serie de tacmuri speciale folosite pentru servirea de mncruri mai deosebite cum ar fi melci, stridii, raci pentru care furculiele au cte doi furchei. Aceste preparate sunt pregtite la comand pentru ocazii speciale. Luul este un polonic mai mic cu care se servesc perparate lichide. Cleti de ghea i cleti formai din lingur i furculi folosii pentru servirea fripturilor de pe platou pe farfurii. De asemenea tacmurile sunt de patru ori mai multe dect numrul de locuri din restaurant.

Paharele sunt simple confecionate industrial, din sticl, transparente cu picior i sunt specifice anumitor tipuri de buturi: pentru aperitive, pentru vin alb, pentru vin rou, pentru ap, pentru ampanie, pentru buturi rcoritoare, baloane pentru coniac. Vinul se poate servi n carafe cu capacitate de 1,5 l. Se mai folosesc cni din porelan cu emblema distribuitorului de cafea(Julius Meini) pentru lapte, cafea, ceai,etc.Vesela, paharele i tacmrile sunt pstrate n magazii special amenajate n cutii de carton pe rafturi cu ambalaj protector.

Meniurile au copertele din piele pe care este insripionat emblema restaurantului, preparatele sunt inscrise pe foi cartonate de o calitate superioar, structurate pe categorii.

Materiile prime sunt depozitate n spaii special amenajate i anume camere firgorifice i depozite aflate n spatele buctriei.

Capitolul 5

Prezentarea circuitelor din interiorul unitii

5.1. Circuitul pentru preparate i buturi(plasarea comenzii)

Clientul plaseaz comanda osptarului -> Osptarul preia comanda i o plaseaz la bar sau buctrie dup caz -> Barmanul/ Buctarul ntocmete comanda -> Osptarul preia comanda(buturi/preparete) de la bar/buctrie -> Osptarul merge la gheridon i pregtete toate cele necesare pentru servire -> Osptarul servete clientul -> Clientul consum ce a comandat -> Clientul dup ce a consumat cere nota de plat -> Osptarul i aduce nota de plat -> Clientul pltete -> Osptarul ncaseaz banii Clientul pleac -> Osptarul debaraseaz masa i reface mise-en-place-ul.

5.2. Debarasarea i transportul veselei folosite

Prin debarasarea meselor se efecueaz operaiile prin care obiectele de servire i resturile de mncare se strng de pe mese i se transport la oficiile de menaj ale unitii. Aceste operaii se efectueaz de catre ajutatorii de ospatar ai unitatii n urmtoarele situatii:

cnd pe mas au fost aezate n cadrul mise-en-place-ului mai multe obiecte de servire fa de preparatele sau buturile comandate (exemplu pentru dejun au fost aezate pe mas farfurii, tacmuri, pahare, iar consumatorii nu vor sa serveasca decat bauturi, n aceast situaie se debaraseaz masa de farfurii i tacmuri, lsndu-se numai paharele);

cnd consumatorii au terminat de consumat preparatele sau bauturile servite. De obicei persoana care nu mai consum din preparatul servit aaz tacmurile paralel, cu mnerele sprijinite pe marginea din dreapta farfuriei. Dac mai sunt preparate pe farfurii, nainte de a ncepe debarasarea, este indicat s se ntrebe dac mai servesc, folosind formula Mai consumai ?

cnd consumatorii s-au ridicat de la mas pentu a prsi salonul;

la terminarea programului de funcionare a unitaii.

Strngerea de pe mese a obiectelor de servire i a resturilor de mncare i transportarea lor, la oficiile de menaj, se efectueaz cu mult atenie, cu calm, cu pricepere i ndemnare, respectndu-se anumite reguli.

Debarasarea farfuriilor se face pe partea dreapt a clientului, prinzandu-se cu mna dreapt de marginea farfuriei respective. Apoi se aaz pe mna stng, care va fi acoperit cu ancarul desfurat. n funcie de numrul farfuriilor, al cantitilor resturilor de mncare i a felului preparatului debarasarea farfuriilor se execut n trei feluri:

cu o singura farfurie, cnd de pe mas se ridic o singur farfurie. Aceasta se prinde de margine cu mna dreapt, se ridic i se trece n mna stng ntre degetul mare, aezat deasupra, pe marginea farfuriei i sprijinit pe celelalte degete rsfirate sub farfurie

cu dou farfurii, cnd se ridica doua sau mai multe farfurii, iar tacmurile si resturile preparate sunt n cantitati mai mici. n aceast situaie, prima farfurie se trece n mna stng, ntre degetul mare aezat pe marginea de deasupra farfuriei i degetul artator i cel mijlociu aezat sub farfurie. Cea de a doua farfurie se aaz pe antebratul stng sprijinindu-se de ncheietura palmei, degetul inelar i degetul mic, vor fi ridicate n sus. Cu mana dreapt, se trec tacmurile i resturile de preparate din farfuria a doua n prima farfurie, urmnd ca a treia i apoi rnd pe rnd, celelalte farfurii s fie aezate pe farfuria a doua. Pe masur ce sunt aezate pe mna stng, acestea se elibereaza de tacmuri, i resturi de preparate, ce se depoziteaz pe prima farfurie; trecerea resturilor de preparate n prima farfurie se face numai cu furculia;

cu trei farfurii, cnd la mas se ridic dou sau mai multe farfurii, iar tacamurile i resturile de preparate sunt n cantiti mai mari. Prima farfurie se aaz n aceleai condiii artate mai sus, numai cu degetul mijlociu se retrage i se aaz mpreuna cu degetul inelar i cel mic, rsfirate sub cea de a doua farfurie. Marginea celei de a doua farfurii se aaz sub prima farfurie. Tacmurile de pe farfuria a doua se aaz pe prima farfurie, ramnnd pe aceasta numai eventualele resturi de preparate. Cea de a treia farfurie se aaz pe antebra sprijinindu-se de ncheietura minii i pe marginea celei de a doua farfurii. Furculia se folosete la trecerea resturilor de preparate pe farfuria a doua, iar apoi se aaz lng celelalte tacmuri pe prima farfurie. Cu celelalte farfurii se procedeaz la fel ramnnd pe antebrat una peste alta.

Dup ce au fost ridicate de la mas, toate farfuriile (dar nu mai mult de 8-10) i tacmurile se transport direct la oficiul de menaj, pentru splarea veselei si a tacmurilor.

Debarasarea mesei de farfurie pentu produsele de panificaie, de salatiere, farfurioare pentru sare si de serviciul pentru unt i gem se efectueaz pe partea stng a clientilor, folosindu-se tava de serviciu prins ntre degetele mini stngi sau pe antebraul i palma stng acoperite cu ancarul desfsurat.

Debarasarea tacmurilor se face de regula, o data cu farfuriile. Operaiile ce se efectueaz pentru strngerea i transportul tacmurilor difer, n funcie de situaiile, n care acestea sunt aezate de clieni dup ce consum preparatele servite, de felul i numrul lor.

n situaia n care tacmurile au fost aezate de o parte i de alta a marginii farfuriei, ajutorul de ospatar va trece mai ntai pe partea stng a consumatorului fr sa ridice de pe mas tacmul din partea stng, l va aeza n farfurie apoi va trece prin spatele consumatorului n partea dreapt a acestuia i va aeza tacamul din partea dreapt pe farfurie ridicndu-le mpreun.

n situaia n care tacmurile sunt lsate pe faa de mas n partea stng a farfuriei, acestea se vor aeza pe farfurie pe partea stng a consumatorului i apoi se ridic toate odata pe partea dreapta.

Farfuria ridicat de pe masa cu mna dreapt se trece pe mna stng, potrivit regulilor de debarasare a farfuriilor.

Apoi cu mana dreapt se ridic cuitul i se aeaz pe farfuria fixat ntre degetul mare i degetul artator i mijlociu cu lama spre centrul farfuriei i cu mnerul spre margine. Furculita cu dinii n sus sau lingura se aaz perpendicular peste lama cuitului.

Mnerul unei furculie se prinde, ntre degetul mare i marginea farfuriei, asigurndu-se astfel o mai mare stabilitate a tacmurilor n timpul transportului. Lamele cuitelor se introduc sub manerele furculitelor.

n cazul n care linguria folosit la consumarea ceaiului sau a altei bauturi nealcolice calde, este aezat pe marginea farfuria-suport cu manerul pe blatul mesei sau lng farfurie, chelnerul o ridic i o aaz pe farfuria-suport. Se ridica apoi mpreuna.

Linguriele, dupa ce au fost ridicate de pe mas, o data cu farfuria-suport i cu ceaca n care s-a servit butura comandat, se aaz pe tav cu ajutorul creia se efectueaz debarasarea, alaturi de ceasca respectiv.

Debarasarea paharelor se face, cu ajutorul unei farfurii n cazul n care se debaraseaz un singur pahar sau cu ajutorul tvii de serviciu cnd se debarasez mai multe pahare.

Paharele sunt prinse cu mna dreapt de baz sau de picior, pe partea dreapt a clientului, i se aaz pe tav de serviciu care este prins ntre degetul mare i celelalte degete de la mna stng. Aezarea se face ncepnd de la antebra spre vrful degetelor, evitndu-se astfel dezechilibrarea tvii i ciocnirea paharelor.

Debarasarea celorlalte obiecte de servire se face pe masur ce acestea nu mai sunt necesare consumarii preparatelor sau buturilor comandate. Solnitele, couletele pentru pine, suporturile pentru serveel se ridic cu mna dreapt i se aeaz pe tava de serviciu, care se gasete n mna stng, pentru a fi transportate la consol sau oficiul de menaj. Se va urmrii ca acestea s se ridice de la o distanta cat mai apropiat, evitandu-se ntinderea minii prin faa clientilor.

Debarasarea scrumierelor se face prin ridicarea scmmierelor de la masa dupa fiecare tigar consumat, n felul urmtor : se vine la mas cu tava inut n mna stng pe care se gasesc doua scrumiere curate. Se ia cu mna dreapt o scrumier curat, se aaz peste scrumiera care urmeaz s fie debarasat i se ridic amandou, evitandu-se mprastierea scrumului de tigara. Se aaz pe tava. Se ridic a doua scrumiera curat i se asaz pe blatul mesei la o distanta accesibila consumalorilor care fumeaza.

Debarasarea resturilor de mancare se face o dat cu debarasarea farfuriilor, folosindu-se clestele, ulterior numai firmiturile produselor de panificaie se strng cu ajutorul periei i fraului special. n lipsa acestora se poate folosi ancaral i o farfurie curat. Se va evita ca firmiturile sa cad pe mbracamintea clienilor, pe pardoseal sau pe scaunele rmase libere.

n cazul n care faa de mas a fost ptat partial se poate folosi un napron aezat peste pata respectiv. Strngerea feelor de mas, dup terminarea programului de funcionare a unitatii, n cazul cnd acestea sunt curate i mai pot fi folosite n continuare. se realizeaz astfel: chelnerul va prinde ( cel mare, arttorul i mijlociu ) de la mna dreapt cutele care se ntretaie la miilocul fetei de masa si o ridica circa 5-10 cm cu degetul artator i cel mare de la mna stng prinde marginea feei de mas din partea stng , n dreptul cutei proeminente format pe toat lungimea acesteia, ridicand-o pn la nivelul minii drepte roteste 180 mna stng spre cuta adncit, prinde i marginea feei de mas opus i apoi ridic i scutur uor ntreaga fa de mas, dup care se continu mpturirea pe blatul mesei, urmarindu-se respectarea cutelor fcute iniial la clcat.

5.3. Circuitele de aprovizionare cu mrfuriAprovizionarea restaurantului este procesul prin care se asigur necesarul de mrfuri, materiale i alte produse de care un restaurant are nevoie pentru o funcionare normal. Importana acesteia este dat de numrul de articole cu care un restaurant trebuie s se aprovizioneze (circa 500-600).

Circuitul mrfurilor: cumprarea (achiziia) propriu-zis-> recepia-> stocajul-> distribuia

Politica de aprovizionare a restaurantului se refer la alegerea produselor, selecia noilor furnizori, relaiile comerciale cu furnizorii, gestiunea stocului de mrfuri care poate ajunge la un numr de 500-600 de articole n funcie de tipul de producie.

Stocurile se constituie n primul rnd pentru produsele alimentare care n funcie de natura mrfurilor i a materiirlo prime presupun stocarea ntr-una din urmtoarele categorii de spaii specializate:

Economatul spaiul de depozitare a produselor alimentare, altele dect buturile i alimentele perisabile, acestea fiind livrate n magazia de mn, laboratoar. Magazia de buturi asigur stocarea tuturor sortimentelor de buturi alcoolice i nealcooloce

Magazia general unde se afla toate produsele nealimentare, produsele de curenie etc.

Ansamblul sarcinior referitoare la activitatea de aprovizionare pot fi ndeplinite prin urmtoarele functii:

a) Funcia de cumprare

a. Stabilirea standardelor pentru cumprri

b. Determinarea necesarului de aprovizionare

c. Stabilirea nomenclatorului de produse

d. Alegerea furnizorilor

e. Lansarea i supravegherea comenzilor

f. Controlul intrrilor de mrfuri

b) Funcia de recepie a mrfurilor

a. Planificarea i organizarea primirii mrfurilor

b. Controlul cantitativ i calitativ

c. ntocmirea documentelor de recepie

c) Funcia de stocare

a. Organizarea depozitrii i pstrrii mrfurilor n spaii i pe categorii de produse

b. Gestiunea consumului stocului depozitat

c. Verificarea stocului

d) Funcia de distribuie

a. Organizarea distribuiei

b. Controlul livrrilor

c. Valorificarea ieirilor de mrfuri

Cu privire la stocurile de materii prime i materiale necesare n cadrul unitatii, obiectivul managerial este gestiunea optim a acestuia folosind o strategie de aprovizionare prin care s se asigure un nivel optim al mrimii lotului de aprovizionare, respectiv al stocului din depozit. Prin aceast strategie se urmrete reducerea costurilor implicate n aprovizionare:

1) Costul de aprovizionare, respectiv preul de achiziie

2) Costul de lansare a comenzii n care sunt incluse: costurile de negociere cu furnizorii, cheltuielile de transport, cheltuielile cu recepia etc.

3) Costul stocrii care presupune costurile de depozitare efectiv i pierderile datorate imobilizrii n timp a mrfurilor i alimentelor stocate ( acestea se consider n limite normale la un procent de max 15-25%)

5.4. Evacuarea deeurilor

Deeurile menajere sunt reprezentate de resturile alimentare, hrtie, mase plastice, etc. care necesit o colectare i o stocare adecvat pentru a reduce poluarea mediului cu deeuri menajere.

Metoda de colectare a restaurantului POPAS CUCORANI o reprezint colectarea deeurilor n saci, apoi pui n pubele individuale, aceast metod are avantaje (manipularea i transportul sacilor este uor de realizat; se reduce numrul oamenilor n faza de colectare i manipulare; sacii sunt legai, astfel nu se elimin miros, praf, etc.) i dezavantaje (costul asigurrii sacilor este ridicat, sacii nu pot fi utilizai pentru orice resturi.). Colectarea deeurilor este realizat de firma Salubris Botoani.

Materiale componente ale deeurilor menajere din cadrul unitatii sunt grupate dup caracteristicile lor principale astfel: materiale combustibile (hrtie, carton, etc.); materiale fermentabile (resturi alimentare, fructe, legume, etc); materiale inerte (metale, sticl, ceramic, etc.);5.5. Respectarea igienei

Igiena n sistemul comercial de catering are ca scop asigurarea inocuitii produselor ofertate (nsuire a unui produs de a nu constitui un pericol pentru organism), prin respectarea regulilor de securitate alimentar impuse deopotriv personalului, spaiilor de procesare i servire.

Igiena buctriei

Meninerea igienei spaiilor de lucru este important att pentru angajai (condiii de securitate a muncii i eficient optime) ct i pentru clienii

Structura de proiectare a buctriei este astfel conceput pentru a permite:

- o ventilaie eficienta, pentru ndeprtarea fumului, aburului, substanelor odorante i a celorlalte componente volatile ct i pentru asigurarea aerului curat, necesar respiraiei, iluminare natural, suficient n orice punct al zonelor de lucru, alimentarea corect cu utiliti ap, energie electric i gaze att n scop productiv ct i pentru igienizarea spaiilor, echipamentelor tehnice i personalului (toalete cu usctoare de mini sau prosoape)

- igienizarea eficient a pereilor buctriei, care sunt vruii n culori deschise i acoperii cu faian, pereii sunt splai cu detergent i uscai lunar

Uitatea Restaurantului se bazeaz pe urmtoarele coordonate:

- depozitarea materiilor prime n funcie de natur, starea termic i destinaie (spaii de frig, compartiment legume i fructe, compartiment conserve i produse uscate)

- spaiile de depozitare s se afle n legtur funcional cu perimetrul de producie al unitii

- materiile prime necesare proceselor culinare se elibereaz prin depozit sau direct dup recepia iniial, n cantitile necesare pentru o zi. n condiiile n care stocul livrat nu poate fi pstrat corespunztor, eliberarea materiilor prime din depozit se va face numai pe msura desfurrii procesului tehnologic. Independent de recepia efectuat iniial, reverificarea calitii trebuie s aib loc naintea oricrui proces culinar.

- perimetrul de producie trebuie difereniat pe procese salubre i insalubre, umede i uscate. Spaiile pentru procese umede trebuie s aib perimetrul i pereii din materiale hidroizolante

- n funcie de profilul activitii, perimetrul de producie ncepe cu spaii difereniate pentru operaiile preliminare (curire, splare materii prime, tranare, sortare etc.)

- perimetrul de asamblare, porionare, ornare, precum i perimetrul de servire se afla n legtur funcional cu perimetrul de depozitare pahare, vesel, tacmuri, ustensile de servire etc., splate dup debarasare

- ustensilele, recipientele, vesel, tacmurile, paharele (cu excepia celor de unic folosin), nainte de introducerea n perimetrul de pstrare pentru folosirea curent, vor fi splate i dezinfectate

- evacuarea deeurilor, reziduurilor etc., rezultate n urma operaiilor preliminare, a ndeprtrii resturilor de pe recipiente, utilaje, farfurii se va face pe circuite separate, n spaii prestabilite

O importan deosebit va fi acordat grupurilor sanitare (vestiare, duuri, WC-uri) pentru clieni i personal. Sunt prevzute de asemenea spaii pentru evacuarea deeurilor i spaii separate pentru depozitarea ambalajelor, a materialelor de igienizare, dezinfecie.

Echipamentul tehnic al buctriei are caracteristici constructive i funcionale care permit o igienizare simpl, rapid i eficient, pentru evitarea contaminrii alimentelor de la suprafeele de lucru. Colurile, marginile, zonele nguste, zonele dinate i ornamentele reprezint elementele cel mai puin accesibile ale echipamentelor unei buctarii. Acestora li se acord o atenie mrita n cursul igienizrii. Materialele de construcie vor avea caracter inert fa de aliment n condiii de procesare. Splarea se realizeaz cu ap cald i detergent urmat de cltire de 2-3 ori cu ap rece i uscare.

Capitolul 6Organizarea activitilor de servire

6.1. Stabilirea meniurilor

Meniurile se stabilesc cu eful de sal care este cel mai n masura s dea detalii complexe despre acestea. n cazul meselor festive meniul trebuie stabilit cu cel putin o saptaman nainte pentru ca bucatarii s dispun de toat materia prim necesar pentru prepararea mncrii.

Meniurile sunt alctuite dup anumite principii dintre care:

satisfacerea dorinei clienilor,

folosirea echilibrat a capacitii seciilor de producie,

ndemnarea i calificarea personalului,

tendinele moderne.

Lista pentru micul dejun cuprinde un numr corespunztor de preparate i buturi din urmtoarele categorii:

buturi calde nealcoolice (cafea, ceai, ciocolat etc.), preparate din ou, lapte i derivate din lapte, preparate din carne legume i fructe, cereale produse de panificaie patiserie, buturi rcoritoare, diverse. Lista de preparate pentru dejun/cin cuprinde toate preparatele de buctrie, produsele de cofetrie/patiserie i alte produse pe care un restaurant le pune la dispoziia clienilor pentru a-i alege meniurile dorite. n lista de preparate, meniurile se nscriu de regul n ordinea n care se prezint i se servesc la o mas:

Gustri reci i calde; Supe/creme/consommeuri/ciorbe; Preparate din pete; Antreuri reci i calde; Preparate de baz; Legume i salate; Brnzeturi; Dulciuri de buctrie i produse de cofetrie-patiserie; Fructe. Cartea de buturi cuprinde totalitatea buturilor alcoolice i nealcoolice, simple sau n amestec, pe care un restaurant le ofer clienilor si. i n aceast list buturile se nscriu n ordinea de prezentare i servire la mas, grupate astfel:

Aperitive: rachiuri, vermuturi, biteruri, vinuri speciale (aperitive), buturi pe baza de anason.

Vinuri: albe, rose, roii, spumoase i spumante.

Bere n sortimente autohtone i de import.

Digestive: coniacuri, lichioruri diverse.

Buturi rcoritoare: sucuri, nectaruri, buturi de tip limonad, ape minerale i gazoase.

Cafele, ceaiuri.

Buturi amestecuri de bar (cocktailuri). 5.2. Organizarea persoanelor pentru servire

Buctarii, ajutorii de buctar osptarii, ajutorii de osptar lucreaz 12/24 iar barmanii, barmanul ef, buctarul ef, buctarii ef tura, eful de sal i eful de tur vor lucra 12/12 . Astfel sunt formate echipe prin rotaie. n cazul unor evenimente, nuni, petreceri angajaii care vor fi de tur vor urma programul 12/24, mai puin buctarul ef, eful de sal i barmanul ef.

Program de lucru:Luni - Vineri: 09:00 - 24:00Smbt: 09:00 - 24:00Duminic: 09:00 - 24:00

6.3. Forme i modaliti specifice de servirePrincipalele reguli de servire i de protocol ale Restaurantului Popas Cucorni:

Din momentul cnd clienii ncep s intre n salon i n timpul serviciului, personalul nceteaz orice fel de discuie, glume sau certuri. Dac membrii colectivului au de comunicat anumite probleme n legtur cu serviciul, trebuie s vorbeasc ncet. Ordinele se dau discret. fr s fie observate de clieni, folosindu.se mai mult un gest, un semn, o privire, pentru ca persoana care-l primete s tie despre ce este vorba. Orice observaie se face n oficiu, fr s se aud n salon. Se evit gesturile ample, vizibile i repetate deoarece produc ilaritate. n tot ceea ce ntreprinde, personalul trebuie s fie politicos, amabil,respectuos.

n timpul cnd se efectueaz operaiile de servire. trebuie s se in seama de anumite reguli.- Politeea se exprim prin atitudine, corectitudine i sinceritate, prin atenia i promptitudinea cu care clienii sunt servii. Acetia trebuie s fie n permanen n atenia personalului, s fie servii ct mai rapid i n linite- Un serviciu rapid se obine lucrndu-se metodic, organizat, gndit ntotdeauna, pentru a reduce numrul deplasrilor, evitarea oboselii i asigurarea servirii rapide, se impune ca plecrile i venirile n salon, de la anexele acestuia i ctre ele, s se fac cu un scop bine definit.- Un bun serviciu se face n linite, cu gesturi precise i rapide. n acest fel se creeaz o atmosfer i o ambian plcut, care fac ca orice client s se simt bine. Trebuie evitate zgomotele care pot proveni de la deschiderea sau nchiderea uilor, zgomotele produse de pai pe parchet. manirea veselei i a tacmurilor, scoaterea dopurilor, fixarea frapierei n suport etc.- Crearea unui climat de destindere i ambian impune s se evite exprimarea pe figur a enervrii, mirrii, nemulumirii, oboselii, ntotdeauna s existe un zmbet profesional care s nu se confunde ns cu un rs forat, ci s exprime o fire amabil i deschis fa de clienti, a cror bun dispozitie se mbuntete, ajutnd la mrirea poftei de mncare.- Asigurarea discreiei, fr s se arate ns dezinteres. Discuiile purtate, informaiile date, ntreaga conversaie purtat cu clienii trebuie s fie fcut cu calm, competen, n limitele bunei cuviine. - Personalul s stea ntr-o poziie reverenioas. puin aplecat spre client, pentru a putea auzi att ntrebrile ct i rspunsurile acestuia. Nu este permis s se aranjeze inuta vestimentar sau corporal n faa clienilor, s se ncheie la nasturi, s se pieptene sau s treac mna prin pr, s se tearg fruntea de sudoare sau nasul, s se curee unghiile etc.- Relaiile dintre chelner i client se efectueaz prin dialog sau prin operaii de manire a obiectelor de servire, sau a preparatelor (care se realizeaz de regul pe partea stng a clientului).- Servirea, n general, se face n urmtoarea ordine: femeile mai n vrst, femeile tinere, brbaii n vrst, brbaii tineri, adolescenii i apoi copiii. n cazul n care copiii dau dovad de nerbdare sau la indicaia prinilor, ei pot fi servii dup femeile n vrst, crora trebuie s li se acorde stima i respectul cuvenit.- nainte de nceperea servirii se anun clientul respectiv folosindu-se formula: mi permitei s v servesc?"- Preparatele nu sunt atinse sau prinse cu degetele, ci numai cu obiectele de servire adecvate.- Clientul s nu fie deranjat prea mult. - Se evit ptarea feei de mas sau a mbrcmintei clientului.- Evitarea umplerii farfuriilor cu prea mult mncare.- Nu se las prea mult timp ntre servirea a dou preparate fr asentimentul clienilor.- n cazul n care pentru pregtirea preparatului comandat este necesar un timp mai ndelungat, se anun acest fapt odat cu primirea comenzii.- Preparatele calde sunt servite ntotdeauna n obiecte de servire, calde, iar buturile care se consum reci, se servesc n pahare rcite- Obiectele folosite n timpul consumului (tacmuri, farfurii, pahare, etc.), precum i obiectele cu condimente (oliviere, presrtoare) se aduc la mas naintea preparatelor sau bauturilor ce urmeaz s se consume.- Obiectele de servire care s-au murdrit sau care au czut pe jos se nlocuiesc imediat.- Dup consumarea preparatelor servite de ctre toi clientii sau la cererea acestora se efectueaz debarasarea meselor de obiectele folosite.- Se evit ca, n timpul servirii, clienii s fie intercalai ntre doi lucrtori care efectueaz simultan operaii de servire a preparatelor sau a buturilor.- Obiectele de servire folosite la trecerea preparatelor din obiectele pe care au fost tranate, pe farfuria clienilor (cletele de servire, luul etc.) se aeaz ntotdeauna pe obiectul purttor, evitndu-se astfel ptarea mbrcmintei clienilor, a feei de mas sau a pardoselei.- Dup terminarea servirii fiecrui preparat, se ureaz poft bun", iar la terminarea servirii ntregului meniu se folosete formula s v fie de bine

n ceea ce privete asocierea buturilor cu mncrurile prezentate, fr a stabili reguli absolute, se pot face unele recomandri privind asocierea preparatelor cu diverse buturi:

La servirea gustrilor sau naintea lor se pot recomanda buturi aperitive i numai n cazuri de excepie alte buturi, cum ar fi de exemplu vinurile albe seci, inclusiv ampania, din sortimentele brut (extrasec) i sec.

La servirea supelor, cremelor, ciorbelor i borurilor nu se recomand buturi; prin excepie, la unele ciorbe concentrate de pete i crustacee se poate oferi un vin alb sec, cu trie alcoolic mai ridicat.

La servirea preparatelor din pete i crustacee se recomand vinuri albe, seci, din toate podgoriile rii; cu ct petele este mai gras, cu att vinul trebuie s fie mai acid, mai corpolent; aceste caliti le gsim la vinurile din podgoriile Ardealului, Moldovei i Munteniei.

La servirea antreurilor se recomand vinuri albe demiseci i vinuri rose, din toate podgoriile rii (Cotnari, Murfatlar, ); preparatele din ciuperci se servesc cu vinuri demiseci de calitate superioar.

La preparatele de baz (mncruri i fripturi) se recomand n general vinuri roii; la crnurile albe, vinuri roii buchetoase, uoare; la crnurile roii, vinuri roii pline, generoase i puternice; La servirea brnzeturilor se continu cu vinul de la preparatul de baz, deci vin rou; excepie, la servirea unor sortimente de brnzeturi cum ar fi telemeaua de oi se pot servi vinuri roze sau chiar albe, provenite din aceeai zon geografic de unde provine i brnza.

La servirea dulciurilor de buctrie i a unor produse de cofetrie-patiserie se recomand vinuri dulci licoroase i semidulci, parfumate, din podgoriile i centrele viticole nsorite, n care strugurii au un coninut mare de zahr la recoltare: Murfatlar, Cotnari, i altele; nu se recomand vinuri la deserturile din ciocolat i la salata de fructe.

La servirea cafelelor se recomand buturi digestive, coniacuri, lichioruri de marc i cteodat rachiuri fine de fructe (ciree, piersici, caise).

La reuita asocierilor buturilor cu diferite preparate culinare se ine cont i de alte cerine:

vinul cel mai uor se ofer naintea celui mai consistent (cu trie alcoolic mare);

vinul sec naintea celui demisec i dulce;

vinul rou dup vinul alb sec ori demisec;

vinurile dulci licoroase dup vinurile roii;

vinurile noi naintea celor vechi;

vinurile consistente (tari i cu buchet bogat) la preparate picante, cu sos concentrat;

vinul folosit la pregtirea unui preparat se va recomanda i la preparatul respectiv;

vinul unei zone sau ri se va servi cu preparatele specifice acelei zone;

vinurile tinere se recomand toamna i primvara, iarna servindu-se vinurile vechi, ndeosebi cele roii.

Indiferent ns de felurile de vin servite la o mas, cantitatea nu trebuie s depeasc limitele unui consum normal.

Capitolul 7

Msuri igienico-sanitare pentru prevenirea i stingerea incendiilor i protecia mediului n cadrul restaurantului Popas Cucorni sunt respectate anumite reguli, privind:

Normele igienico-sanitare, unde angajaii de la buctrie, spltor, osptarii i barmanii trebuie s respecte un set de reguli ca: efectuarea periodic a controlului medical, respectarea regulilor de igien individual, efectuarea controlului stomatologic de dou ori pe an, meninerea unei permanente stri de curenie la locul de munc, servirea clienilor numai n obiecte de inventar curate,respectarea normelor, reglementrilor i indicaiilor date de organele sanitare prin ordine, instruciuni i sarcini nscrise n registrele de inspecie i control ale unitilor, toate acestea pentru a asigura condiiile necesare preparrii i servirii preparatelor clienilor. Prevenirea i stingerea incendiilor. Unitatea este prevazut cu echipamente de stingere a incendiilor i are planuri de evacuare n caz de incendiu. Toi angajaii din unitate au fost antrenai pentru o asemenea situaie, iar fiecare nou angajat trebuie s cunoasc schema de evacuare, care i s-a pus la dispoziie n momentul angajrii.

Astfel ei respect urmtoarele reguli: menin n mod permanent curenia i ordinea la locul de munc, depoziteaz materialele uor inflamabile n locuri special destinate, amenajeaz, organizeaz i ntrein n bune condiii cile de acces i de evacuare, supravegheaz permanent focul deschis, controlez frecvent buna funcionare a aparaturii electrice din dotare, .a. Protecia muncii. n restaurant sunt norme de protecie a muncii pentru fiecare post n parte, care este sau poate fi expus la riscuri, n funcie de activitile pe care le desfoar. Astfel, exist norme de protecie a muncii pentru angajaii din buctrie, spltor, pentru osptari i barmani.

Cteva din aceste reguli de protecie a muncii sunt: verificarea nainte de nceperea lucrului a strii de funcionare a instalaiilor, utilajelor i ustensilelor, fiind folosite doar cele care prezint deplin securitate; repararea/ntreinerea instalaiilor sau utilajelor alimentate prin surse de curent electric va fi efectuat numai de personalul autorizat; respectarea fluxului tehnologic din restaurant; manipularea cu atenie a inventarului de servire n vederea evitrii unor accidente sau a infestrii acestuia cu microbi; respectarea regulilor de efectuare a lucrrilor de ntreinere i curenie.

De asemenea, n cadrul restaurantului exist un punct de prim ajutor dotat cu materialele corespunztoare, acestea putnd fi folosite doar n caz de for major, i n situaia accidentrii unor clieni.Bibliografie:

1. Lmtic, Gh., Unitile de alimentaie public organizare i funcionare, Cursuri, Tiparul Blue Sim & Co, Iasi, 2010

2. Conf.univ.dr. Puiu NISTOREANU Managementul in turism servicii - cursuri in format digital

3. Gabriela Prjol, Elisabeta Paraschiv Tehnologie Culinar - Manual pentru clasele a X-a, a XI-a, i a XII; Editura didactica si pedagogic , R.A. Bucureti, 20034. www.popascucorani.ro5. http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Popasul-Cucorani--locul--de-unde-gurmanzii-nu-pleaca-flamanzi-14-2035.html6. http://www.evenimentuldebotosani.ro/viewArticol.php?articol_id=20527

Administrator restaurant

Spltorie

(2)

ef

de sal

(1)

Barman

ef

(1)

Buctar

ef

(1)

Aprovizio-

nare

(2)

Departament economic

(1)

Personal

Curenie

(4)

ef tur

(2)

Buctar ef tur (2)

Barman

(2)

Osptar

(16)

Buctar

(10)

Ajutor Buctar

(10)

Ajutor osptar

(10)

PAGE 2