57750192 Ecosistemul Desert 1

download 57750192 Ecosistemul Desert 1

of 12

Transcript of 57750192 Ecosistemul Desert 1

ECOSISTEMUL DESERT

Green TeamChiorean Anastasia Modi Iulia Rus Daniela Vincze Anita

Deertul este un ecosistem care se caracterizeaz prin

cantitate sczut de precipitaii, vegetaie srac, animale puine i populaie foarte rar. Deertul este cel mai fierbinte ecosistem.

Biotopul Factori macanici: Vnturile nu prezint valori mai ridicate Factori fizici:Temperatura aerului prezint puternice oscilaii de la zi la noapte, nregistrndu-se amplitudini medii de peste 25C la umbr i 4050C la soare. n Sahara n timpul zilei la suprafaa nisipului s-au nregistrat temperaturi de 72C care au cobort n timpul nopii la 0C sau chiar sub 0C. Precipitaiile au o medie anual de 200 mm; se ntlnesc uneori medii de 500-700 mm, dar evaporaia potenial puternic (n Sahara 400 mm anual) menine caracterul de ariditate. Precipitaiile din aceste regiuni se caracterizeaz printr-o mare neregularitate: repartiia neuniform pe luni, diferene mari de la an la an cnd cad mai ales sub forma de averse. n Sahara s-au nregistrat perioade de 18 luni fr nici o pictur de ploaie; n pustiul Atacama s-au semnalat 10-20 de ani fr precipitaii.

dect n alte regiuni, dar importana lor n regiunile aride capt o valoare mai mare prin consecinele asupra creterii gradului de uscciune (mrirea evaporaiei) i prin aciunea lor morfogenetic.

Factori geologici:n funcie de calitatea solului deerturile pot fi:

Deerturi nisipoase Deerturi pietroase sau stncoase Deerturi cu pietri Deerturi de sare Pustiuri de ghea

Factori geografici: Majoritatea deerturilor sunt situate n Africa, America, Australia

sau Asia. Sahara cu cele 9.000.000 km este deertul cel mai mare de pe Pmnt. Acest deert uscat se ntinde de la rmul Oceanului Atlantic pn la Marea Roie alctuind un trapez.

Biocenoza

Din cauza temperaturilor ridicate deertul nu are o biocenoza prea bogat. Tot temperaturile ridicate cauzeaz:

Reducerea limbului foliar ngroarea epidermei si micorarea numrului de stomate Dezvoltarea sistemului radicular Transformarea frunzelor n spini Formarea de tulpini suculente n care se depoziteaz apa de rezerv

Animalele din deert sunt active noaptea sau dimineaa, in timpul zilei ascunzndu-se ct mai adnc n nisip. n desert numrul speciilor de animale este redus: cteva specii de insecte, cu picioare lungi care s le ndeparteze corpul de nisipul fierbinte, specii de erpi, cu colorilul corpului deschis pentru a reflecta lumina soarelui. Coioii, hienele,cmilile, soimii sunt animale vertebrate care populeaz deertul.

Lant trofic

ntrebari Cum se adapteaza insectele la temperaturile ridicate din deert? Care sunt etajele vegetale din ecosistemul

deert?

Bibliografie Manualul de Ecologie www.wikipedia.ro www.google.com