56513505 Retete Culinare Muraturi Pentru Iarna

download 56513505 Retete Culinare Muraturi Pentru Iarna

of 59

Transcript of 56513505 Retete Culinare Muraturi Pentru Iarna

MURTURI Ardei bulgarestiINGREDIENTE:5 kg ardei piscatori, 1 l otet, 6 cani apa (200ml - 300ml), 2 linguri de sare, foi de dafin, 200g boabe de mustar alb si boabe de piper

PREPARARE:Se fierbe apa cu sare si se arunca peste ardei. Se lasa sa se raceasca apa (se lasa de pe o zi pe alta). A doua zi se va fierbe la un loc: 1 litru de otet cu 6 cani de apa (300 ml .), 250 gr. de zahar, 2 linguri mari de sare si tot piperul. La un borcan de 800 g se pun: 2 linguri mari de boabe de mustar alb, 4 foi de dafin si ardei piscatori. Ardeii piscatori se vor pune in borcan, dar atentie sa nu se puna pina ce dau afara din borcan, deoarece trebuie sa se toarne in borcan compozitia de mai sus pina se va umple borcanul. Dupa aceea se astupa borcanul cu celofan si se leaga. La fel se va proceda cu toate borcanele.

TIMP PREPARARE:1h

Ardei iuti copti murati Reteta Romaneasca

INGREDIENTE:2 kg ardei iuti mari carnosi, 500 ml otet de vin, sare dupa gust, rabdare multa.

PREPARARE:Ardeii iuti se coc precum ardeii grasi sau kapia, pe tabla, cu grija sa nu se arda. Se curata de coaja arsa, se aranjeaza in borcane de sticla cu capac, cu coditele in sus. Otetul se amesteca cu sarea si se toarna peste ardei pana la completare. Nu necesita bain-marie sau sterilizare. Sunt gata, dar sunt mult mai buni tinuti in camara la rece inca 1 luna. Zeama si ardeii capata alta savoare.

MENTIUNI:Ciorbe, sarmale, fripturi, simpli cu o tuica curata.

TIMP PREPARARE:2h

COMPLEXITATE:redusa

1

Bureti murati ( ca la Brasov)INGREDIENTE:bureti cruzi chinezesti ambalati sau de padure (pastrav) piper, otet , cimbru, usturoi ,radacini de pastrinac, foi de dafin

PREPARARE:Se cumpara bureti de padure (pastravi) sau bureti chinezesti( se gasesc in comert ambalati in pungi). Se oparesc cu apa si otet, se prepara o saramura ( apa 1-2 l , piper 100 g, sare 1lg la 1 l apa, 150 g otet , cimbru uscat, usturoi crud) prin fierbere 10 minute. Se aseaza in borcan alaturi de radacini de pastarnac, se aseaza printre bureti foi de dafin si catei intregi de usturoi cruzi, si se toarna peste ei saramura fierbinte. A se pune borcanul pe un suport de fier (pentru a evita spargerea din cauza lichidului fierbinte). Se acopera cu capac ermetic sau celofan bine sigilat si se lasa 3-4 saptamini la murat.

MENTIUNI:Se servesc ca si salata la fripturi

TIMP PREPARARE:20 '

COMPLEXITATE:redusa

Ardei umpluti cu varza (alba sau rosie)INGREDIENTE:7 kg ardei gras, 6 kg varza, 4 l saramura.

PREPARARE:Se aleg ardei grasi, sanatosi, mai mari si nevatamati, se scot cotoarele, se curata bine de seminte si se spala. Se lasa la scurs pe un prosop curat. Varza se curata de frunzele exterioare vestejite, se taie in doua si apoi in fisii subtiri. Se freaca cu sare, dupa care se scurge bine de zeama rezultata. Se umplu ardeii cu varza taiata marunt si se asaza indesati in borcane de marimi diferite. Deasupra se pune un strat din frunze de telina, citeva felii de hrean si boabe de piper. Separat se pregateste saramura. Cind saramura este gata si fierbinte, se toarna peste ardeii umpluti, pina la gura borcanului. Se lasa circa 30 minute pentru a se aseza ardeii si saramura, apoi se completeaza cu saramura. Se leaga bine la gura si se pastreaza la temperatura obisnuita a camerei (16 - 18'C) , primele 2 - 3 zile, pina intra in fermentatie varza, dupa care se vor muta la locuri racoroase si uscate, ferite de mirosuri straine (petrol). Cind varza a intrat in procesul de fermentatie, se executa pitrocirea la 2 - 3 zile, prin vinturarea saramurei de 3 - 4 ori in acelasi timp. Cind s-a acrit se leaga bine borcanele si se pot pastra timp mai indelungat in camara sau pivnita. Varza taiata si scursa se poate amesteca si cu morcov ras.

TIMP PREPARARE:nementionat

2

COMPLEXITATE:

Castraveti in otetINGREDIENTE:2 l otet, 400 g zahar, 150 g sare, 25 g piper boabe, 25 g foi de dafin, 15 g coriandru, 3 l apa.

PREPARARE:Se fierbe apa si cind a dat in fiert, se adauga zaharul, sarea si condimenteie; se amesteca pina se dizolva zaharul si sarea. Se ia vasul de pe foc si se adauga otetul. Castravetii se tin 24 ore intr-o solutie concentrata de sare (atit cit sa tina oul la suprafata), dupa care se spala cu apa rece si se asaza intr-un borcan de sticla sau putina, intercalind intre rinduri patrunjel verde, marar uscat, tarhon, radacini de hrean, frunza de visin, catei de usturoi. Peste castraveti se toarna (se umple borcanul) solutia pregatita, fierbinte. Dupa ce s-a racit, pentru a nu prinde mucegai, se toarna un strat subtire de ulei la suprafata. Se leaga borcanul si se pastreaza la loc uscat, racoros.

TIMP PREPARARE:50 '

COMPLEXITATE:medie

Castraveti murati bulgarestiINGREDIENTE:3 kg castraveti, 1 l otet, 4 l apa, 1 ceapa, piper, boabe de mustar, 5 linguri sare.

PREPARARE:Se amesteca otetul, apa, si sarea si se adauga o ceapa taiata lamele subtiri, piper si boabe de mustar. Amestecul se pune in borcane si se adauga castravetii. Pentru a nu se inmuia castravetii este bine ca acestea sa fie inchise ermetic. Borcanele se pun ca fiarba in bain marin cam 2 minute. Aveti nevoie pentru asta de o cratita mai mare pentru a nu pune fiecare borcan pe rand. La sfarsit acoperiti borcanele si le lasati pana a 2-a zi.

3

TIMP PREPARARE:nementionat

COMPLEXITATE:redusa

Castraveti murati in saramuraINGREDIENTE:castraveti, apa, sare, usturoi, marar

PREPARARE:Se aleg castravetii. Se spala in apa si se taie putin din capete. Daca sunt castraveti mai grosi care trebuie sa se mureze repede, se despica putin la mijloc in lungime, cu un cutit. Se pune apa la fiert cu sare, in proportie de 50g de sare la 1 litru de apa. Dupa ce a dat cateva clocote, se da la o parte sa se limpezeasca. Se aseaza castravetii in borcan, se pun printre ei catei de usturoi, iar deasupra se acopera cu crengi de marar. Se toarna saramura fierbinte si se leaga cu hartie pergament. Daca borcanul este de sticla, pentru a nu plesni, se infasoara intr-o carpa uda. Se pune intr-un loc calduros si se lasa 2-3 zile. Intre timp se vantura zeama de doua, trei ori. Dupa ce sunt bine murati se tin la rece.

TIMP PREPARARE:1h

COMPLEXITATE:redusa

Castraveti si patlagele (gogoanele verzi in saramura)INGREDIENTE:5 l saramura, 30 g usturoi, 50 g hrean, 100 g marar, 100 g frunze de visin.

PREPARARE:Castravetii sau gogonelele verzi se spala bine cu multa apa rece, apoi se tin 24 ore intr-o solutie concentrata de sare, astfel incat sa pluteasca oul la suprafata. In acest fel, legumele nu se vor inmuia pe timpul murarii (conservarii). Dupa 24 ore se scot din solutie, se spala cu apa rece si se aseaza in borcane (putini) alternand cu condimentele din reteta. Se toarna saramura fierbinte pregatita dupa, pana la gura vasului. Se raceste, apoi se leaga ermetic. Primele 3-4 zile borcanele cu castraveti sau gogonele verzi se vor pastra la temperatura camerei apoi se vor muta si pastra in locuri uscate si racoroase, lipsite de mirosuri straine.

TIMP PREPARARE:30 '

4

COMPLEXITATE:redusa

Ciuperci in otetINGREDIENTE:2 l otet, 400 g sare, 40 g piper boaba, 50 g foi de dafin, 20 g cuisoare (facultativ), 30 g marar, 4 l apa.

PREPARARE:Ciupercile proaspete se curata, se sorteaza dupa marime, se spala in mai multe ape reci si se pun la scurs intr-o sita, intr-un vas emailat se pun apa, otetul si sarea. Se amesteca bine pina se dizolva sarea, apoi se adauga ciupercile si se pune vasul ia foc pentru fierbere. Cind solutia a dat in fiert se indeparteaza spuma, se adauga condimentele si se rnai fierbe cca 25 minute, timp in care se amesteca componentele, dupa care se lasa sa se raceasca. Ciupercile se scot cu paleta si se asaza in borcane, care se umplu cu solutia pregatita (rece). Se toarna la suprafata putin ulei si se leaga, se pastreaza la loc uscat si racoros.

TIMP PREPARARE:30 '

COMPLEXITATE:medie

Ciuperci murateINGREDIENTE:1 kg ciuperci, 20 gr sare, 1 l otet de vin, boabe de piper alb

PREPARARE:Se aleg ciuperci mici, rotunde si inchise. Trebuie sa fie proaspete. Dupa ce se rup coditele, se freaca cu putina sare (20 gr sare / 1 kg ciuperci). Se spala apoi usor in apa cu putin otet. Intre timp se fierbe otet de vin, punand la 1 l de otet 20 gr sare, si cateva boabe de piper alb. Cand otetul clocoteste se pun ciupercile, lasandu-le sa fiarba bine. Se pun, fierbinti, cu otet cu tot in borcane mici, si dupa ce s-au racorit se leaga bine cu hartie pergament.

TIMP PREPARARE:30 '

COMPLEXITATE:redusa

Dulceata de coji de pepene rosu Reteta Ilustrata

INGREDIENTE:5

1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet 1 kg de zahar 1/2 l de apa zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gr glucoza vanilie

PREPARARE:De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricit de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza. Eu am curatat-o cu cutitul pt curatat cartofi . Un pepene rosu pentru o familie formata din 2 persoane e cam mare .. deci daca si la voi se intimpla sa nu il puteti minca intr-o singura zi atunci sa faceti cum am facut eu ... Dupa ce mincam o felie, coaja o curatam de partea verde si puneam in punga de plastic la congelator. Cind a sosit ziua X de am reusit sa mincam tot pepenele am scos toate cojile din congelator, le-am dezghetat -fara grija caci nu se "fleoscaiesc" - si apoi le-am taiat cubulete si am continuat dupa cum spunea reteta. Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe, apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm. Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade ( eu am folosit otet de vin alb de numai 6 grade si a fost de ajuns). Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sai sau mai mult ( eu le-am lasat sa fiarba putin peste 2 ore ) , pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu. Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, apoi se cintaresc. Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat. . Eu am facut aceasta operatiune seara, inainte de culcare ( motiv pentru care am uitat sa fac poze ). Am fiert cojile in apa cu otet, le-am spalat de mai multe ori in jet de apa rece si chiar intre doua jeturi le-amlasat putin in apa .. imi era frica sa nu miroasa a otet. Apoi le-am pus in strecuratoare si le-am lasat asa peste noapte. Dimineata le-am presat cu mina in strecuratoare ca sa iasa si ultimul fir de apa .. oare din cauza asta ca erau prea scurse nu prea am avut sirop la sfirsit ? Zaharul ( 1 kg) se divolva in 1/2 l de apa .. eu am avut numai 700 gr de coji oparite si scurse si deci am pus 700 gr de zahar si 350 ml apa .. si cind siropul da in clocot , sde pun cojile de pepene , zeama de lamiie ( sau glucoza) si vanilia. Din nou am facut o modificare , vanilia am pus-o aproape de sfirsit, caci ma gindeam sa nu isi piarda aroma prin fierbere indelungata. Se fierb pina se leaga siropul, Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel. . Am fiert , amestecind din cind in cind , dar nu prea era nevoie, caci nu se lipeste ..pina cind siropul glasa dosul lingurii si se vedea ca e legat cind il scurgeai din lingura .. se simte si la mina caci se lipesc degetele intre ele , face un pic de fir daca iei intre doua degete (mare si aratator) un strop de sirop ( atentie sa nu va ardeti). La sfirsit am pus in borcane pe care le-am spalat si le.am pus la cuptor sa se ususce , dar nu am continuat ca orice dulceata sa fierb borcane inchise ( ale mele erau din cele cu filet ) la bain marie ... Voi tine dulceata in dulap la racoare ... nu are viata lunga caci deja am inceput sa maninc din ea , am pus si umplutura la cornulete . Este usor de facut caci nu tb sa mesteci incontinuu, sa o pasesti sa nu se lipeasca ... Mai dificil e ca pierzi ceva vreme cit fierbe in apa si otet, eu m-am uiat la tv in vremea asta si mai ma uitam din cind in cind in pauza publicitara daca sunt un pic transparente sau nu. Cu adevarat transparente au devenit insa cind le-am fiert in siropul de apa cu zahar... Au rezultat 2 borcane de 580 gr ( unul plin si unul cam 3/4 ).

TIMP PREPARARE:6

nementionat

COMPLEXITATE:avansata

Fasole verde conservataINGREDIENTE:5 kg fasole verde, 7 l ulei, 9 cepe albe, 3 kg rosii, sare

PREPARARE:Se alege fasolea verde mai cruda, fara ata, se spala si se crapa prin mijloc in doua. Se pune uleiul intr-o cratita mare la foc, se adauga ceapa taiata marunt, se lasa sa se caleasca bine, apoi se pune fasolea taiata si se pune sare peste ea, se lasa sa fiarba bine. Cind e gata fiarta, se adauga rosiile curatate de coaja si seminte. Apoi se lasa sa mai fiarba putin, se pun in borcane, se leaga si se pun in cuptor.

TIMP PREPARARE:4h

COMPLEXITATE:medie

Ghiveci pentru iarnaINGREDIENTE:1,5 kg gogosari, 1,5 ardei, 1 kg vinete, 1 kg ceapa, 0,5 l ulei, 1 litru bulion, 3-4 foi de dafin, piper, sare

PREPARARE:Se curata si se spala ceapa pestisori si se pune cu uleiul sa sticleze. Se adauga apoi gogosarul, ardeiul (curatat de cotoare si seminte si taiat cubulete) si vinetele curatate crude de coaja si taiate cubulete. Se lasa sa se inmoaie bine ardeiul si gogosarul, iar la urma se adauga bulionul, foile de dafin, piperul si sare, dupa gust. Se lasa sa mai dea citeva clocote, apoi se pun in borcane.

TIMP PREPARARE:2h

COMPLEXITATE:medie

Muratura de varza cu ardei si hreanINGREDIENTE:5 kg varza alba, 3 kg ardei capia, 500 gr hrean, 400 gr zahar, 500 ml otet, sare

PREPARARE:7

Se taie varza si ardeii marunt (pestisori). Se rade hreanul si se amesteca cu varza si ardeii, se adauga sare dupa gust. Zaharul se dizolva in otet si se toarna peste compozitie. Se amesteca bine, se acopera cu un capac si se lasa, preferabil, 30 de ore dupa care se poate pune in borcane si deja se poate servi.

TIMP PREPARARE:1h

COMPLEXITATE:redusa

Gogosari in otetINGREDIENTE:1 l otet, 200 g zahar, 100 g sare, 250 ml ulei, 20 g piper boabe, 20 g foi de dafin, 2 l apa.

PREPARARE:Se prepara solutia, odata cu condimentele se adauga si uleiul. Gogosarii se spala bine cu apa calda, se limpezesc cu apa rece si se pun intregi sau taiati felii (curatati de cotor), intr-un borcan de sticla, in care se mai adauga radacini de hrean, foi de visin, fire de marar uscat. Peste gogosari se toarna solutia pregatita. Dupa racire se leaga borcanul si se pastreaza in locuri racoroase.

TIMP PREPARARE:nementionat

COMPLEXITATE:redusa

Muraturi asortateINGREDIENTE:6 kg gogonele verzi, 1 kg ardei kapia, 1 kg morcovi curatati, 200 g telina radacini, 100 g telina frunze, 400 g varza rosie, 400 g sfecla rosie, 600 g conopida, 40 g marar uscat, bete,

8

50 g usturoi, 25 g ardei iute, 50 g hrean.

PREPARARE:Pregatirea muraturilor asortate este asemanatoare cu a patlagelelor verzi (gogonele) murate, cu deosebirea proportiei ce trebuie stabilite intre legumele folosite. Se mai pot adauga frunze de visin cite 500 g, castraveciori, pepeni verzi mici, gogosari verzi etc. Pentru componentele de mai sus se foloseste cantitatea de 5 litri de saramura.

TIMP PREPARARE:30 '

COMPLEXITATE:medie

Muraturi turcesti Reteta de Post

INGREDIENTE:gogonele verzi, morcovi, telina, ceapa, gogosari, varza alba, conopida, boabe de mustar, boabe de piper, sare, otet, miere de albine.

PREPARARE:Se curata gogonelele de saminta si apoi se taie cubulete mici. Morcovii, ceapa si telina se taie pe lung apoi se taie rondele. Varza se toaca marunt fara a fi frecata cu sare. Conopida se rupe in bucati mai mici. Intr-un vas se fierb impreuna otet (1 kg. la 2kg de apa) cu sare, miere de albine (depinde de cit de dulce vreti sa fie compozitia), boabele de piper, mustar, foile de dafin. Intr-un borcan de 800 g. se pun in ordine aleatorie toate legumele, taiate in prealabil si varza tocata. Dupa ce a fiert compozitia mai inainte amintita se toarna peste legumele din borcan sa le oparim putin. Se lasa fara capac pina a doua zi dimineata dupa care se leaga cu ceolofan si se coboara in pivnita sau la rece pe balcon.

MENTIUNI:postat initial de: Idora pe: http://www.desprecopii.com

TIMP PREPARARE:nementionat

9

COMPLEXITATE:medie

Zacusca cu dovlecelINGREDIENTE:7 kg gogosari, 2 kg vinete, 1 kg ceapa, un dovlecel (cca 1,5-2 kg), 400 gr bulion

PREPARARE:Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa se taie marunt si se da usor prin ulei incins, dar sa nu se rumeneasa. Peste ceapa se pune si dovlecelul dat pe razatoare. Se lasa pe foc pina se inmoaie dovlecelul. Se pune ceapa cu dovlecelul in vasul mare si se amesteca totul. Se adauga si sucul de rosii obtinut din bulion dizolvat cu 2 litri apa. In sucul de rosii se pune o lingura de sare si doua de zahar. Se pune totul la fiert pina se inmoaie bine legumele. Dupa aceea se pune la borcane, se inchide ermetic si se sterilizeaza bine.

MENTIUNI:Iarna, se poate servi la tartine.

TIMP PREPARARE:1 h 30 '

COMPLEXITATE:medie

Zacusca de macrou Reteta Romaneasca

INGREDIENTE:2,5kg macrou, 1,5 kg gogosari, 1,5 kg morcovi, 700 ml ulei, 1,5 l apa, 1l suc de rosii, sare si condimente dupa gust.

PREPARARE:Cureti legumelesi le daiprin masina de tocat. Le fierbi apoi inabusit adaugand apa putin cate putin. Fierbi pestele separat, il cureti de oase si il dai tot prin masina de tocat. Peste legumele fierte adaugi pestele fiert si tocat, uleiul, sucul de rosii, sarea, si condimentele si pui compozitia la fiert, ca orice zacusca. Este gata cand scade atat de mult, incat lingura cu care mesteci sta infiptain zacusca.O pui fierbinte in borcane sterilizate, o lasi sa se raceasca acoperita bine, apoio pastrezi la rece.

MENTIUNI:10

Poti adauga daca vrei o legatura de patrunjel si una de marar inainte de a o pune in borcane.

TIMP PREPARARE:2 h 30 '

COMPLEXITATE:redusa

Zacusca rapida de gogosariINGREDIENTE:30-41 gogosari, 1.5 kg ceapa uscata, 0,5 l ulei de floarea soarelui, 400gr bulion, 3 legaturi patrunjel verde , 3 capatini de usturoi, 3 linguri otet, sare si piper dupa gust.

PREPARARE:Calesti (fara sa rumenest ceapa taiata pestisori in ulei. Adaugi gogosarii curatati de seminte si spalati taiati feliute. Dupa ce se inmoaie, pui usturoiul taiat feliute, patrunjelul taiat marunt, sarea, piperul si otetul. Adaugi bulionul si lasi sa mai fiarba pana se ridica uleiul deasupra. Pui zacusca fierbinte in borcane incalzite,legi cu ceolofan sau pui capacele cu filet si le asezi intro tava la cuptor, la foc mic, 25-30 de minute. le lasi la racit in cuptor, apoi le depozitezi in camara.

MENTIUNI:Eu am adaugat si o cana de orez fiert sparat. In felul asta am mai inmultit zacusca tinand cont ca am 6 copii.

TIMP PREPARARE:1 h 30 '

COMPLEXITATE:redusa

Saleuri rapideINGREDIENTE:Foi de placinta (Bella) Cascaval

PREPARARE:Se aseaza intr-o tava unsa cu margarina sau acoperita cu pergament o foaie de placinta si se presara cascaval deasupra. Se taie in felii subtiri de grosimea degetului mic si lungi 5-7 cm. si se dau la cuptor.

11

Dupa coacere se scot pe o farfurie dupa racirea completa. In acelasi mod se pregateste si cea de a doua foaie. (Ca secret, putem adauga inainte de cascaval un strat de seminte de susan. Schimba aroma intr-un mod aparte).

TIMP PREPARARE:10 '

COMPLEXITATE:redusa

Salata de vinete (reteta din Sudan)INGREDIENTE:1 vinata 2-3 rosii 1 catel de usturoi sare (de preferat grunjoasa) 2-3 linguri de ulei pt prajit 1 legatura de patrunjel proaspat 1 virf de cutit de boia de ardei iute

PREPARARE:Vinata spalata si uscata cu servetul de bucatarie se taie rondele. Se prajesc feliile in tigaia cu ulei si pe o parte si pe cealalata pana se auresc si devin moi. Se scot pe o farfurie ( platou) pe care ati pus putina sare groasa si ati strivit un catel de usturoi (cu furculita, sau cu dispozitivul special de strivit usturoi, sau pisa in mojarul pt mujdei si rasturna pe farfurie) ... se poate pune in lipsa usturoiului proaspat si praf de usturoi in farfurie. Se aseaza rondelele de vinete prajite pe farfurie intr-un singur strat. Separat se taie rosiile in patratele mici si se amesteca cu sare si boia de ardei iute dupa gust. Se aseaza al doilea strat al salatei, cel de rosii condimentate peste feliile de vinete. Deasupra se presara patrunjel tocat proaspat.

TIMP PREPARARE:30 '

COMPLEXITATE:redusa

Salata de tonINGREDIENTE:-3 conserve ton in ulei -2 oua -ulei pentru maioneza -6-7 masline -o conserva de porumb sau porumb congelat

12

-o ceapa -o bucatica cascaval -4 linguri de pesmet -lamaie,helas -sare,piper

PREPARARE:Se scurge bine tonul de ulei si se faramiteaza cu furculita intr-un castron. Se prepara maioneza.Se da ceapa pe o razatoare mica si cascavalul.Se taie marunt maslinele. Se amesteca toate ingredientele:tonul maruntin ,maioneza ,masline ,ceapa cascavalul,porumbul,pesmetul si se adauga dupa gust sare,piper si helas sau lamaie! Apoi se orneaza dupa imaginatia fiecaruia.

TIMP PREPARARE:30 '

COMPLEXITATE:redusa

Rulouri de clatite cu diverse umpluturiINGREDIENTE:Foi de clatite coapte in tava de la cuptor pe hirtie de copt , din 2 oua , faina si lapte + apa cit e nevoie mie de obicei imi ies 24 clatite in tigaie ... de data asta mi-au iesit 5 foi pt ca am gresit si am facut una prea groasa ... deci ar tb sa iasa 6 foi ( sau poate si mai multe ... mai putine insa nu !) . Dimensiunea tavii este : 22*22 ( masurat in interior acolo unde sta aluatul de clatite ) Compozitia pt umplutura: --------------------------------ROSIE: - eu am pus resturi de mortadela + prosciuto , macinate in robot si amestecate cu unt .... - se poate umple si cu sos de carne ( ragu- reteta o gasiti executata de Giulia ) ( asa am mincat de craciun la cumnata mea ) - dar se poate si cu carne de la conserva ( alea olandeze Tulip sau altele , numai sa fie bune nu pline de grasime sau zgirciuri ca alea din Ro ... ) VERDE: - frunze de spanac oparite si scurse sau numai inabusite in apa care o lasa frunzele ( eu asa fac ..sa ramina pe jumatate crude ) - in lipsa de spanac merg si alte buruieni verzi ( broccoli, sau alte frunze ... in Italia e plin de frunze verzi comestibile ... banuiesc ca peste tot e la fel , deci verzituri dupa gust) .. eu am folist frunze de bieta ( adica un fel de sfecla ) ALB: - ciuperci taiate bucati sferturi sau jumatati depinde de marime sau taiate felii dc sunt porcini ( cred ca hribi se numesc in romaneste ) , calite in unt cit o nuca si 1 lingura de ulei .... se adauga putina sare, piper si patrunjel tocat cind se da tigaia de pe foc... In plus parmezan sau grana sau alt cascaval ras

PREPARARE:13

Se face aluatul de clatite , se incalzeste cuptorul la mediu , si se aseaza in tava hirtie de copt . Se toarna aluat de clatite pe hirtie dar maxim 1 -2 mm nu mai mult , cit sa acoperi bine hirtia sa nu ramina gauri .. se coace in cuptor pina se intareste clatita adica citeva minute bune... se scoate tava si se lasa clatita sa alunece pe servete de bumbac , se acopera cu alt servet ... in felul asta se mai coace in caldura ei , si nu se intareste .. va ramine maleabila ca sa o poti rula . Dupa ce se executa toate foile de clatita , si sunt toate ca un turn pe masa cu servete de bumbac intre ele ...( eu am folosit aceasi foaie de hirtie de copt mereu ... dc voi vreti puteti coace fiecare clatita pe alta hirtie ... ). Se ia fiecare clatita si se unge cu cite o umplutura , apoi se presara cu brinza rasa si se ruleaza. Rulourile se taie felii ( mie mi-au iesit 8 felii din fiecare ) si se aseaza in tava de Jena / Pirex unsa cu putin unt sau ulei. Se aseaza un rind cu umplutura rosie, unul verde si unul alb ( steagul italiei) si se presara cu brinza rasa ... se pot pastra in frigider asa aranjate cu folie de aluminiu sau transoparenta pina cu vreo 20 min inainte sa serviti masa ( dc le pregatiti pt musafiri ). Se pune tava neacoprita in cuptorul deja cald, se lasa doar cit e nevoie sa se topeasca brinza si sa se rumeneasca usor ... Se serveste cite un rotocol din fiecare culoare ( asta dc mai aveti si aperitive, felul 2 si desert ... dc numai clatitele vor fii fel unic ... puteti umple farfuria de rotocoale )

TIMP PREPARARE:nementionat

COMPLEXITATE:Medie

PizzaINGREDIENTE:500g faina, 20g drojdie, putina sare, 1 ou, 2-3 linguri ulei, circa 1 cana apa.

PREPARARE:Amesteci ingredientele si dupa ce ai framantat aluatul lasa-l la dospit cam 3 ore. Toci rosiile din bulion si le amesteci cu ulei de masline (sau cu ulei de floarea-soarelui),cimbru,piper, sare dupa gust. Intinzi foaia de pizza, pui sosul, iar deasupra pui dupa preferinta cascaval ras, masline fara samburi, sunca presata, oua fierte, ciuperci, parizer,carnati etc. Coci pizza in cuptorul incalzit in prealabil timp de 10-15 minute. Nu uita sa cumperi bere neagra! Mie-mi place Ursus.

MENTIUNI:Se scoate de la cuptor si se serveste calda! Pofta Buna!!!!

TIMP PREPARARE:> 3 h 30 '

COMPLEXITATE:14

avansata

Pizza cu ardei gras si hamsieINGREDIENTE:Pentru 2 Pizza: Pentru blat: 500 ml.apa calduta 15-20 gr.drojdie de bere proaspata 3 linguri ulei masline(sau alt tip) faina cat cuprinde sare un varf lingurita de zahar Pentru umplutura: sos de rosii ardei gras proaspat 4-5 fileturi de hamsie in ulei 2 bucati mozzarella oregan uscat sare

PREPARARE:Intr-un castron se topeste bine drojdia in apa calduta, se adauga sarea, un varf de lingurita de zahar (sa ajute la cresterea blatului)si uleiul. Treptat se incorporeaza si faina ,asa incat sa devina o coca nu prea tare. Daca incepe sa se desprinda de pe mana, nu se mai pune faina. Se acopera bine cu un servet mai gros si se lasa sa creasca,minim 1ora-1ora1/2. Se taie fasii ardeiul,mozzarella cubulete. Cand coca a crescut se intinde in doua forme mari de pizza(diam.28cm.)cu mainile, apoi se pune sos de rosii, cat dorim, mozzarella, ardeiul, hamsia, presaram oregan uscat si daca este nevoie putina sare. Se pune in cuptorul incins, la mijloc, 15 minute, foc potrivit. Cea de-a doua pizza se tine chiar 10 minute. Daca ne ramane coca, se pot face gogosi sarate sau dulci. Se pune coca in ulei incins, se prajesc pe ambele parti, se scurg pe hartie. Daca le dorim dulci le presaram cu zahar pudra deasupra.

MENTIUNI:Pizza se poate mananca ca fel unic dar taiata in bucati se poate folosi la un bufet ca aperitiv.

TIMP PREPARARE:1 h 50 '

COMPLEXITATE:redusa

15

Placinte mocanestiINGREDIENTE:Pentru aluat: 2 galbenusuri, 380 g faina, 200ml lapte, 1/ lingurita sare. Pentru uns foile: 150 g grasime: unt/untura Grasime pt. prajit Umplutura: 250 g branza de burduf amestecata cu un ou.

PREPARARE:Se face un aluat din ingredientele mentionate.Se imparte in 4. Din fiecare bucata se intinde o foaie de marimea unei farfurii.Se unge cu grasime. Se suprapun cele 4 foi. Ultima se unge cu untura pe deasupra, doar o jumatate. Se pliaza partea neunsa peste cea unsa. Vor fi 8 foi lipite cu grasime. Se lasa la rece 1 ora. Se intinde o foaie dgroasa de 0,5 cm si se taie patrate de 8 cm. Se pune branza cu o lingurita pe fiecare patrat. Se inchid lipind marginile. Se prajesc in untura incinsa. Se scot pe o sita sau pe hartie de bucatarie.

MENTIUNI:Sunt delicioase la bere sau vin fiert. Sa nu va sperie timpul de lucru: 2 ore includ si ora de odihna a aluatului, in care se poate face altceva.

TIMP PREPARARE:>3h

COMPLEXITATE:redusa

ECLER PITICOT Pentru gogosele: 3 oua 100 ml ulei 250 ml apa 1/2 lingurita sare 125 g faina Se fierbe uleiul, apa si sarea in clocot si se adauga faina. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga ouale, se mixeaza bine. Se formeaza gogosele cu lingurita, se pun la copt in tava unsa si cu hartie de copt. Dupa racire, se taie cu capacel, se umplu cu pudding de vanilie. Glazura: 2 linguri margarina 150 g zahar pudra 2 linguri cacao 2 linguri apa fierbinte Se amesteca toate incet, intr-un bol, se glazureaza eclerele!

Pateu PaulaINGREDIENTE:1 pachet foi placinta (Bella) 200 gr sunca presata

16

cascaval afumat piper

PREPARARE:Se aseaza o foaie in tava unsa in prealabil cu margarina sau unt. Se aseaza sunca felie langa felie pana la acoperirea completa a foii de placinta. Se rade cascavalul. Se presara piper, dupa gust. Se acopera cu cealalta foaie de placinta si se preseaza pe margine pentru a nu iesi cascavalul topit. Se cresteaza fin sau se inteapa foarte des foaia superioara pentru a iesi aburul dintre foi. Se lasa la racorit 3-5 min se apoi se taie cu cutitul de pizza.

TIMP PREPARARE:nementionat

Parmigiana di melanzane (vinete) Reteta Ilustrata

INGREDIENTE:pentru doua persoane: o vanata mare (doua, trei mai mici) doua oua faina mozzarella parmezan sos de rosii oregano busuioc un catel de usturoi sare piper

PREPARARE:Vanata se taie felii de 1/2 cm.Feliile se dau prin faina apoi prin oul batut (cu sare, piper si un strop de apa). Se prajesc in ulei abundent pe ambele parti pana se rumenesc putin (doua, trei minute). Se scot pe hartie absorbanta. Se pregateste un sos de rosii fara ulei dar ii dam gust cu un catel de usturoi oregano si busuioc. Trebuie sa fie putin mai sarat in cazul in care (ca si mine) n-ati tinut vinetele sub sare. Pregatim tava cu putin sos de rosii pe fund, un strat de vinete prajite, iar sos de rosii (doua trei linguri bine distribuite) cubulete de mozzarella parmezan si busuioc Se fac in acest mod cateva straturi pana terminam ingredientele. Trebuie sa fie cel putin trei. Se da la cuptor 20-25' la 180.

MENTIUNI:Se serveste calduta sau rece. Ideala pentru pic-nic sau taiata feliute subtiri chiar pentru sandwich-uri

TIMP PREPARARE:1h

COMPLEXITATE:17

redusa

IMAGINI PREPARARE:

18

19

20

21

22

Pasta de peste Reteta Ilustrata

INGREDIENTE:600-700 g cartofi 2-3 oua 500 ml ulei o conserva de peste in ulei o ceapa potrivita sare, piper

PREPARARE:Se Se Se Se fierb cartofii si se paseaza cat sunt inca fierbinti. face maioneza din oua si ulei, se adauga mustar si zeama de lamaie, astfel incat sa fie putin condimentata. marunteste pestele din conserva si se da ceapa pe razatoarea cea mica. amesteca bine piureul, maioneza, pestele si ceapa si se adauga sare si piper dupa gust.

MENTIUNI:Se serveste rece.

TIMP PREPARARE:1h

COMPLEXITATE:redusa

Tort zebraNe trebuie: Blat: 3 oua, 75 gr zahar, 1 plic praf de budinca de ciocolata, 1 lingurita praf de copt, un plic zahar vanilat, 90 gr faina Creme: 10 foi de gelatina, 4 galbenusuri, 200 gr zahar, 250 ml lapte, 750 urda dulce sau Ricotta, sucul de la o lamaie, 500 ml frisca, 2 linguri cacao

23

Preparare: 1. Pentru blat, se separa ouale. Sebat galbenusurile cu 3 linguri apa fierbinte, se adauga zaharul tos si zaharul vanilat, se inglobeaza faina amestecata cu praful de budinca, urmata de albusurile batute spuma. Se toarna intr.o forma tapetata cu hartie de copt doar pe fund. Se coace cca. 25de min. la 190 de grade, se lasa sa se raceasca in forma. 2. Se amesteca galbenusurile cu zahar si alpte si se dau in fiert, se iau de pe foc si se dizolva inauntru gelatina. Se lasa sa se raceasca si se inglobeaza branza amestecata cu suc de lamaie, apoi frisca batuta. Se imparte in doua crema si in jumatate se inglobeaza cacao. 3. Blatul se aseaza pe un platou, cu un inel pentru torturi imprejur. In mijloc se aseaza un polonic de crema alba, deasupra un polonic de crema de ciocolata si tot asa, pana se termina. Tortul se da la rece. Ps. am folosit in loc de urda crema de branza dulce... Pofta buna! Merita incercat

1.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 70.9 kb de 3626 ori

2.jpg Descriere: Marime fisier: 50.8 kb

24

Vizualizat:

de 3626 ori

3.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 53.88 kb de 3625 ori

25

4.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 31.91 kb de 3625 ori

5.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 37.2 kb de 3625 ori

26

6.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 44.64 kb de 3625 ori

7.jpg

27

Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 41.02 kb de 3625 ori

8.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 43.18 kb de 3625 ori

28

9.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 44.4 kb de 3625 ori

10.jpg

29

Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 41.71 kb de 3625 ori

11.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 43.97 kb de 3625 ori

30

12.jpg Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 40.48 kb de 3625 ori

31

Paste fierte direct in sosINGREDIENTE:pt 2 portii: 1 catel de usturoi sau 1/4 ceapa tocata sau praz ( sau cum am pus eu o bucatita de tija de telina ) 200 g paste 200 ml suc de rosii 1 rosie taiata bucati frunze de busuioc proaspat 1-2 linguri de ulei sare mozzarella 2 felii

PREPARARE:Se pune intr-o cratita putin ulei si dupa gust dc vreti ori un catel de usturoi intreg , ori putina ceapa tocata ... Cind uleiul s-a incalzit se adauga 1-2 rosii taiate bucati ( eu am avut una mai mare si lunguiatza ), apoi pastele (200 gr ) si lichidul aceeasi cantitate cu pastele .. eu am pus suc de rosii mai lichid ( sunt de 2 feluri : lichid sau mai gros cu bucati de rosii mai mari )... si sarea .... Focul tb sa fie mic de tot si sa amestecati mereu sa nu se prinda de fundul oalei.... dar cu grija sa nu rupeti pastele.... Vor fierbe mai putin decit scrie pe punga .. ale mele tb s afiarba 10 min si au fiert numai 8 minute ... Daca lichidul a scazut si pastele nu sunt inca gata se mai adauga putina apa ( cu lingura sa nu fie multa ).... Cind focul se stinge se adauga busuiocul rupt si mozzarella cubulete .. Se amesteca cu lingura si se mai lasa cu capacul pus .. Se servesc dupa vreo 5-10 min ... sa nu fie chiar fierbinti ...

MENTIUNI:Reteta e destul de "la moda" pe forumurile italiene insa tehnica este veche de cind lupul catzel prin Campania ( regiunea care are drept capitala Napoli ) .... Sosul fiecare il face cum vrea si cu ce vrea ... Au un gust deosebit de bun pt ca sunt fierte direct in sos nu in apa si doar minjite de sos ... Se poate pune in sos si sunculita sau bucati de carne sau chiar carne tocata ... sau dovlecel, mazare, fasole verde ...cartof taiat cubulete ... ieri dimineata la tv pe Rai 1 au fiert pastele direct in bere ( Pilsen) si au pus fasole verde care cica s-ar potrivi cu berea .... dar evident ca dc puneti bere merge si dovlecel ( ca doar am exeprimentat in risotto cu bere si dovlecel).... Pasta asta a mai intilnit-o si cu denumirea de "ristottata" caci e facuta ca risotto ... se poate adauga supa sau sosul nu tot odata la inceput cum am facut eu azi .. ci pe rind cu polonicul ca supa in risotto numai cit e nevoie pina se umfla pastele ...

TIMP PREPARARE:nementionat

COMPLEXITATE:32

redusa

IMAGINI PREPARARE:

33

Spaghete cu tocaturaINGREDIENTE:2 cepe, 2 morcovi, 300 g tocatura amestec (porc + vita), 500 ml suc de rosii, 100 ml lapte, 1 lingura cu mustar, condimente (piper, vegeta, foi de dafin, sare), apa, spaghete.

PREPARARE:Se curata ceapa si morcovii, se spala si se dau pe razatoare. Se calesc in putin ulei apoi se pune carnea tocata, bulionul, condimentele si 2 cani cu apa. Se lasa sa fiarba pana scade sosul si se mai pune 1 lingura cu mustar si laptele. Se mai da un clocot. Separat se fierb spaghetele in apa cu sare.

MENTIUNI:Sosul poate fi pus tot peste spaghete si se amesteca, sau la servire se adauga in farfurie peste spaghete. Deasupra se mai pune ketchup.

TIMP PREPARARE:40 '

COMPLEXITATE:redusa

Spaghete cu carneINGREDIENTE:300 g. spaghete, 2 linguri de ulei, 1 ceapa taiata marunt, 1 morcov mediu taiat marunt, 1 ardei gras taiat felii, 1/2 ardei iute taiat rondele, 1 ardei capia copt, taiat fisii, 400 g. ciuperci proaspete, 150 gr cirnat afumat 300 gr carne tocata, 400 g. rosii tocate ( sau 4 rosi mari, decojite si taiate marunt), sare, 1/2 linguita praf de usturoi ( sau 1 catel de usturoi pisat), 1/4 lingurita piper, 1/4 lingurita boia iute, 1/2 lingurita busuioc uscat, 1/2 linguita oregan uscat, 30 gr unt, 250 gr cascaval ras

34

PREPARARE:Spaghetele se pun la fiert in multa apa cu sare. Intr-o tigaie mai mare se incinge uleiul si se caleste ceapa cu ardeiul gras si ardeiul iute. Se adauga cirnatul afumat decojit si maruntit si carnea tocata. Se adauga rosiile cu suc cu tot, ciupercile, morcovii si ardeiul copt. Se presara mirodeniile (usturoi, piper, boia iute, busuioc, oregan, sare). Se lasa sa fiarba incet la foc mediu-mic. Spaghetele fierte "al dente" (putin tari) se scurg de apa si se amesteca cu untul. In caserola care merge la cuptor se asaza spaghetele, deasupra continutul tigaii si se acopera totul cu cascavalul ras. Se lasa la cuptor 20 de minute la foc iute (200 gr) pina cind cascavalul este complet topit si un pic rumenit).

TIMP PREPARARE:50 '

COMPLEXITATE:medie

Legume cu sos vinegretaIngrediente (pentru 4-6 persoane): 1 l zeama concentrata de carne de pui (Knorr+apa), 8 cepe mici, curatate, 175 g morcovi taiati rondele groase de 1/2 cm, 500 g conopida rupta buchetele, 3 rosii coapte, 1/2 ardei gras verde, curatat si taiat fasii subtiri, 1/2 gogosar, curatat si taiat fasii subtiri, 125 g dovlecei, taiati felii groase de 1/2 cm, 8 masline negre, fara samburi. Pentru sos: 1 catel de usturoi tocat marunt, 2 linguri otet, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita maghiran uscat, 1 lingurita busuioc uscat, sare si piper negru. Mod de preparare: Se pune pe foc, intr-o oala, zeama de carne, si cand clocoteste, se adauga ceapa si morcovii, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, circa 10 minute. Se adauga si conopida si se fierbe si ea, tot cu capac si tot la foc mic, alte 5 minute. Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie in doua, se indeparteaza pedunculul si semintele si miezul se mai taie o data in doua. Se pun deoparte. Se scot din oala - cu lingura pentru spuma - ceapa, morcovii si conopida si se pun deoparte. In zeama clocotita se introduc fasiile de ardei si gogosar, si se oparesc 3 minute, se tin putin sub jetul de apa rece si se pun deoparte. Se introduc in oala dovleceii, se fierb incet, fara capac, circa 5 minute si se clatesc cu apa rece. Toate legumele se pun apoi, separat, in frigider, unde se tin aproximativ 2 ore. Se prepara sosul vinegreta, amestecand toate ingredientele. Legumele reci se servesc pe un platou, aranjate in cercuri: la mijloc rosiile, apoi conopida, morcovii alternand cu dovleceii si la margine fasiile de ardei si gogosar. Peste ele se presara ceapa si maslinele si se servesc cu sosul vinegreta.

Vinete Imam bayeldiIngrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete (a 225 g), sare, piper negru, 1 ceapa verde taiata rondele subtiri, 170 g rosii decojite (din conserva), scurse si taiate marunt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1/4 lingurita zahar, 6-7 linguri ulei de masline, 4 catei (mari) de usturoi, zeama unei lamai. Mod de preparare: Se sterg bine vinetele cu un servet ud, se curata de coaja, lasand totusi fasii groase de 1/2 cm (si codita - fara frunze - lunga de 1 cm), dupa care se taie in doua, pe lung si se freaca cu sare pe partea cu taietura. Se pun intr-o sita mare, acoperite cu o farfurie, care sa le apese si se lasa sa stea asa o ora. Se presara sare peste ceapa taiata rondele si se lasa 1/2 ora sa zemuiasca. Se clateste apoi cu apa calda, se zvanta intr-un stergar si se amesteca cu rosiile, o lingura de patrunjel, zaharul, sarea si piperul macinat. Se clatesc vinetele cu apa rece, se storc usor si se zvanta bine cu un servet. Se ia o cratita (sau o forma termorezistenta) nu prea adanca si se toarna in ea 2-3 linguri de ulei.

35

Se aseaza vinetele in cratita cu taietura in sus, se ung cu un strat din amestecul de rosii cu ceapa, apasand umplutura ca sa intre in crestaturi, se pune cate un catel de usturoi pe fiecare jumatate de vanata, se toarna peste fiecare cate o lingura de ulei si se stropesc cu zeama de lamaie. Se umple cratita cu apa pana la jumatatea vinetelor si se lasa vinetele sa fiarba incet, cu capac, circa 30 de minute din momentul cand dau in clocot. Vinetele se servesc caldute pe farfurii adanci (cateii de usturoi se indeparteaza), presarate cu restul de patrunjel verde si stropite cu sosul in care au fiert.

Peste cu crusta de aluneIngrediente (pentru 4 persoane): 8 fileuri de peste (cod sau salau) a 75 g (fara pielita), 1 ou, 2 linguri smantana, sare, piper negru, 2 linguri zeama de lamaie, 40 g pesmet prajit, 100 g alune tocate marunt, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, 25 g margarina sau unt, spalturi de lamaie. Mod de preparare: Se pun intr-un castron oul, smantana si zeama de lamaie, se adauga sare si piper si se amesteca bine. Se pune pe o farfurie pesmetul amestecat cu arahidele tocate. Se dau, pe rand, fileurile de peste prin amestecul de ou si smantana si apoi prin pesmet cu arahide apasandu-se bine ca sa nu se desprinda crusta la prajit. Se incing - intr-o tigaie - uleiul si untul, si se prajesc fileurile 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos. Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc cu lamaie.

DulciuriPere cu coniacIngrediente (pentru 24 de bucati): 3 kg pere coapte, 1 kg zahar, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 fasie lunga de coaja de lamaie, 2 cuisoare, 1/2 l coniac. Mod de preparare: Se pun intr-o oala mare zaharul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si 1 l de apa, se lasa pe foc sa se infierbante, amestecand pana ce se topeste zaharul, dupa care se lasa sa clocoteasca, se da focul mai mic si se fierb incet, fara capac, circa 15 minute. Se curata perele de coaja, se taie in doua, se scobeste partea lemnoasa cu o lingurita si se pun apoi in sirop, inmuindu-le pe toate partile. Se lasa sa fiarba incet 15-30 de minute, intorcandu-le din timp in timp si cand s-au fragezit, se scot din oala cu lingura pentru spuma, si se lasa sa se scurga. (Siropul se strange.) Se clatesc 4 borcane pentru compot cu apa clocotita si se lasa sa stea in apa fierbinte pana la folosire. Se sterg cu un servet curat si se toarna in fiecare borcan cate 4 linguri de coniac. Se umplu apoi borcanele cu pere pana la jumatate -, se mai adauga cate 2 linguri de coniac si perele ramase. Se toarna deasupra restul de coniac si siropul (pana la 1 cm de gura), se inchid borcanele cu capace si se pastreaza in camara pentru iarna.

Bucatarie de iarnaSpaghete cu sos, la cuptorIngrediente (pentru 5 portii): 250 g spaghete, sare, 500 g carne tocata (porc+vita), 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 conserva rosii decojite (480 g), 2 linguri bulion, eventual 5 sardele, 3 linguri capere, 1 ardei iute, piper, unt pentru uns forma, 200 g telemea. Mod de preparare: Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare, se scurg si se toarna peste ele o lingura cu ulei. In uleiul ramas se prajeste putin carnea tocata, dupa care se

36

adauga ceapa si usturoiul taiate marunt si se lasa si ele sa se caleasca cateva minute. Rosiile scurse si taiate bucati se incorporeaza in carne impreuna cu bulionul, sardelele tocate marunt, caperele si ardeiul iute maruntit, se gusta de sare si piper si se mai lasa pe foc, sa fiarba incet, circa 10 minute. Se amesteca spaghetele cu sosul, se toarna intr-o forma unsa (sau in 5 forme mici), se presara peste ele telemeaua rasa si se lasa sa se rumeneasca circa 20 de minute in cuptorul incins la 200C. Se servesc cu salata verde.

Budinca de taietei cu spanacIngrediente (pentru 5 portii): 250 g taietei lati, sare, 1 lingura ulei de masline, 450 g spanac congelat, 400 g branza de vaci, 1/8 l concentrat de legume (Knorr+apa), 2 oua, 2 catei de usturoi, piper, nucsoara rasa, 80 g cascaval. Mod de preparare: Se fierb taieteii al dente in apa cu sare, se scurg si se toarna peste ei uleiul. Spanacul decongelat, se stoarce bine intr-o sita. Se amesteca branza de vaci, zeama de legume, ouale si usturoiul presat si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si crema astfel obtinuta se incorporeaza, impreuna cu spanacul, in taieteii fierti si scursi. Se toarna intr-o forma termorezistenta, se presara cu cascaval ras si se dau 25 de minute la cuptorul incins la 180.

Budinca clasica de macaroaneIngrediente (pentru 7 portii): 250 g macaroane, sare, 400 g sunca, 2 tulpini de praz, 1 lingura unt topit, 5 oua, 3/4 l lapte, piper, nucsoara rasa, 1 lingurita mirodenii (busuioc, rozmarin), grasime pentru uns forma, 50 g pesmet, 50 g unt. Mod de preparare: Se rup macaroanele - daca sunt lungi - si se fierb al dente in apa cu sare. Sunca se taie cubulete. Prazul curatat si taiat rondele se prajeste putin in untul incins. Se bat ouale cu laptele si se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si - eventual - cu mirodenii. Se amesteca macaroanele scurse cu sunca si cu prazul si se rastoarna intr-o forma unsa, rezistenta la foc. Se toarna deasupra ouale + laptele, se presara cu pesmet si bucatele de unt si se lasa sa se coaca in cuptorul incins la 200, circa o ora si 20 de minute. Se servesc cu sos de rosii. Atentie: in loc de praz, puteti folosi mazare (eventual congelata) sau buchetele de broccoli fierte in prealabil.

Sandviciuri de nota 10Sandvici cu vinete si ardeiIngrediente (pentru 4 portii): 2 ardei grasi rosii, 1/2 vanata mica, 2 lingurite ulei de masline, sare, piper proaspat macinat, 1 catel de usturoi, 4 felii paine alba, 4 lingurite maioneza, 100 g telemea de oaie. Mod de preparare: Se coc ardeii pe flacara sau in cuptor, sub gril, si se acopera cu un servet de bucatarie sau se baga intr-o punga de plastic. Se curata vanata si se taie felii - pe lung -, care se prajesc apoi pe ambele parti in uleiul incins. Se adauga sare si piper si, cand sunt aproape prajite, se pune in tigaie si catelul de usturoi curatat de coaja si se prajeste intreg impreuna cu feliile de vanata. Se curata ardeii copti, se taie in patru si se indeparteaza semintele si nervurile. Se prajeste painea in toaster (prajitorul electric) sau intr-o tigaie antiadeziva (fara grasime). Usturoiul se preseaza si se incorporeaza in maioneza, impreuna cu sarea si piperul. Se ung doua felii de paine prajita cu maioneza, se pun deasupra feliile de vanata, branza telemea taiata si ea felii si, la sfarsit, sferturile de ardei copt. Celelalte doua felii de paine se ung si ele cu maioneza si se aseaza peste ardei, cu partea unsa in jos, dupa care se taie fiecare sandvici in doua.

Sandvici cu suncaIngrediente (pentru 4 portii): 4 linguri sos pentru salata (maioneza+iaurt+verdeata tocata), eventual 2 linguri vin dulce gros (Porto), sare, 4 bucati paine feliata (toast), 50 g

37

salata verde taiata fasii, 2 nectarine zemoase sau 1 mar ionatan mare, 4 felii subtiri de sunca, piper alb macinat mare. Mod de preparare: Se amesteca sosul pentru salata cu vinul dulce, se gusta de sare si se ung cu el feliile de paine. Deasupra se pun fasiile de salata verde, nectarinele - fara samburi - taiate felii sau marul curatat de seminte si taiat in spalturi subtiri. Pe doua din feliile de paine se pune un strat gros de sunca si nectarina sau mar si se presara piper. Se acopera cu celelalte doua felii de paine, se apasa bine si se taie sandviciul in doua, pe diagonala.

Sandvici cu ouaIngrediente: 2 oua, 4 felii paine de secara (a 50 g fiecare), 50 g bacon, 2-3 lingurite Pesto (sos de patrunjel, se gaseste in comert), 100 g branza topita. Mod de preparare: Se fierb ouale tari (circa 10 minute), se prajesc feliile de paine in toaster sau intr-o tigaie (fara grasime), iar baconul taiat cubulete se prajeste si el tot in tigaie si tot fara grasime. Se curata ouale de coaja si se taie bucatele. Se ung cele 4 felii de paine prajita cu Pesto si se presara deasupra bucatelele de ou. Peste ele se pun feliile de branza, se presara cubuletele de bacon si se dau la cuptor (250) pana ce se topeste branza (5-7 minute). Sandviciurile se servesc cu salata de varza, masline si ardei iuti murati.

Sandvici cu piept de puiIngrediente (pentru 4 portii): 300 g piept de pui, 1 lingurita ulei, 1 ceapa mica, sare, piper, 60 g varza rosie cruda, 2 lingurite maioneza, 1/2 ardei rosu iute (uscat), 6 frunze de busuioc, 4 felii paine alba. Mod de preparare: Se taie carnea fasii subtiri si se rumeneste bine in uleiul incins. Se adauga ceapa tocata marunt, se prajeste si ea putin, se sareaza, se pipereaza si se scot din tigaie. Varza rosie se taie fin, se prajeste in tigaia incinsa si se gusta de sare si piper. Se amesteca maioneza cu ardeiul iute taiat marunt si cu frunzele de busuioc taiate fasii si se condimenteaza. Feliile de paine prajite in tigaie - fara grasime - se ung cu maioneza. Pe doua dintre ele se pun - alternativ - un strat de varza si unul de carne, se acopera cu celelalte doua felii unse si ele cu maioneza (cu partea unsa in jos) si se taie in doua pe diagonala. __________________________________________________________________________________________

DulciuriGaluste dospite cu magiun de pruneIngrediente (pentru 6 bucati): 250 g faina, 1/2 cub drojdie proaspata, 2 linguri zahar, 125 ml lapte caldut, 120 g unt, 1 ou, coaja rasa de la o lamaie, 1 lingurita zahar vanilat, 150 g magiun, 1 lingurita rom, 75 g mac macinat, 8 lingurite zahar pudra. Mod de preparare: Se cerne faina intr-un castron mare si se face la mijloc o gropita in care se toarna drojdia maruntita si dizolvata in lapte, impreuna cu zaharul si o lingura de faina. Se presara deasupra putina faina, se acopera aluatul cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca la cald circa 15 minute. Se incorporeaza in aluat 20 g unt, oul, coaja de lamaie si zaharul vanilat, se framanta bine, se acopera din nou si se lasa sa creasca inca o jumatate de ora. Galustele se fac astfel: Se face un sul din aluat care se taie in sase bile egale, se turteste fiecare bila in parte si pe mijlocul ei se pun doua lingurite cu magiun.

38

Se aduna aluatul peste magiun si se formeaza galustele, care se lasa sa creasca inca 30 de minute pe planseta infainata. Se toarna apa pe fundul unei oale, se pune pe foc si, cand clocoteste, se aseaza galustele intr-o sita si se introduc cu sita cu tot in oala. Se fierb in aburi circa 25 de minute (la nevoie se mai adauga apa), se incearca cu o scobitoare daca s-au fiert (pe scobitoare sa nu ramana aluat) si se scot pe farfurii. Se topeste untul ramas, se toarna peste galuste, se presara galustele cu mac si zahar pudra si se servesc - eventual cu sos de vanilie.

Salata MargaritaIngrediente (pentru 6 persoane): 450 g macaroane scurte (penne), 18 rosii-cireasa (sau 9 mai maricele), 12 file-uri de ansoa in ulei, o bula Mozzarella taiata cubulete, 3 linguri capere, 2 linguri maghiran, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri otet normal, 1 lingura otet balsamic, sare, piper alb proaspat macinat. Mod de preparare: Sosul Amestecati sarea, piperul, cele doua feluri de otet si uleiul, bateti-le bine cu furculita si puneti sosul astfel obtinut deoparte. Fierbeti macaroanele in apa multa, cu sare, circa 10-12 minute, avand grija sa fie fierte bine, nu al dente (la salate se folosesc pastele bine fierte), lasati-le sa se scurga, varsati-le intr-un castron, amestecati-le imediat cu sosul preparat anterior si lasati-le sa se raceasca. Intre timp, opariti rosiile, decojiti-le si adaugati-le la macaroanele cu sos, impreuna cu file-urile de ansoa bine scurse, cu caperele si cu cubuletele de mozzarella (daca rosiile sunt mai mari, taiati-le feliute subtiri). Presarati deasupra maghiranul, amestecati usor si serviti salata imediat. Daca vreti s-o serviti mai tarziu, tineti-o la rece, dar scoateti-o din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de-a o pune pe masa. Un sfat util: pentru ca pastele sa nu se lipeasca, amestecati-le intotdeauna cu sos (vinegreta, de rosii, cu iaurt etc.) inainte de-a se raci.

Bucatarie bavareza Clafoutis cu morcovi si ridichi albe (napi) Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g morcovi, 500 g ridichi albe (napi), 4 oua, 100 ml lapte, 80 g cascaval (svaiter), 20 g unt, 100 g frisca nebatuta, 2 prize nucsoara, sare, piper. Mod de preparare: - Spalati morcovii si ridichile, curatati-le si taiati-le rondele. - Fierbeti-le in aburi - fara sa le amestecati - circa 20 de minute si lasati-le sa se raceasca. - Incingeti cuptorul la 180C si radeti cascavalul. Ungeti cu unt o forma si aranjati legumele, alternand un strat de morcovi cu unul de ridichi. - Intr-un castron, bateti ouale cu laptele si frisca, adaugati sare, piper si nucsoara si incorporati cascavalul ras. - Turnati amestecul astfel preparat peste legume si dati-le 20 de minute la cuptor. - Serviti-le calde, ca antreu, sau langa carne ori peste la gratar.

Peste pane in ou si hrean Ingrediente (pentru o portie): 150 g fil? de peste, sare, piper proaspat macinat, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 ou, 1-2 lingurite hrean ras, 1 lingura faina, 1 lingura unt topit, 200 g sfecla rosie (fiarta), 1-2 linguri otet balsamic, 1 lingurita mustar dulce, 1 lingurita ulei de floarea-soarelui, 2 linguri 39

patrunjel verde tocat, zahar. Mod de preparare: - Se spala pestele, se zvanta, se taie in doua, se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu zeama de lamaie. In oul batut se incorporeaza hreanul ras, se dau bucatile de peste prin faina, ou si hrean si se prajesc circa 3 minute pe fiecare parte in uleiul incins (pana se rumenesc frumos). Se taie sau se rade sfecla si se toarna peste ea un sos preparat din otet, mustar, ulei si patrunjel verde, condimentat cu sare, piper si - eventual - putin zahar. Se amesteca bine, se lasa sfecla sa se patrunda si se serveste cu pestele pane.

Bucatarie elvetianaRulouri de pesteIngrediente (pentru 6 persoane): 12 fileuri de peste dezosat (la alegere), 2-3 castraveti murati taiati bucatele, 1/4 ceasca ceapa verde tocata marunt, 2 linguri capere tocate, 2 cepe potrivite taiate fideluta, 2 cesti otet de vin sau de mere (alb), 2 cesti apa, 12 boabe de piper negru, 6 boabe de piper alb, 6 cuisoare intregi, 1 lingura boabe de mustar, 2 foi de dafin. Mod de preparare: Presarati peste fileurile de peste castraveciorii, ceapa verde si caperele, rulati-le strans si fixati-le cu scobitori. Asezatile intr-un borcan, alternand un strat de peste si unul de ceapa uscata. Puneti celelalte ingrediente pe foc, lasati-le sa fiarba incet si fara capac circa 10 minute si turnati zeama clocotita peste fileurile de peste. Inchideti borcanul cu un capac si tineti-l la frigider cel putin 5 zile. Serviti pestele cu salata si paine proaspata.

Musaca cu orez si crusta de cascavalIngrediente (pentru 4-6 persoane): 2 vinete mari, 1 lingurita sare, 750 g rosii, 1/3 ceasca ulei de masline, 6 catei de usturoi (curatati si zdrobiti), 2 cepe mari taiate cubulete de 2 cm, 2 ardei grasi rosii (mari) taiati bucatele de 2 cm, 1 ardei gras verde (mare) taiat bucatele de 2 cm, sare, piper, 500 g dovlecei taiati felii groase de 2 cm, 1 lingurita zahar, 1 ceasca apa, 1 ceasca suc de rosii, 1/2 ceasca orez cu bobul lung. Pentru cuvertura: 3 oua, 1/2 ceasca frisca nebatuta (smantana), 2 lingurite mustar cu hrean, 1 ceasca de cascaval ras, sare, piper. Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180. Se curata vinetele, se taie cuburi de 3 cm, se pun intr-o sita, se presara peste ele sare si se lasa sa zemuiasca 15 minute. Se clatesc bine sub jetul de apa rece, se scurg si se zvanta. Rosiile, oparite, se curata de pielita si se taie in 4. Se incinge uleiul intr-o cratita mai mare si se calesc circa 5 minute la foc potrivit vinetele, ceapa si usturoiul. Se gusta de sare si piper, se adauga ardeii, dovleceii, rosiile si zaharul, se dunstuiesc toate inca 5 minute si se iau de pe foc. Se incorporeaza apa, sucul de rosii si orezul, se amesteca bine, se rastoarna legumele intr-o forma termorezistenta de 2 l si se dau la cuptor, cu capac, 20-30 de minute. Se bat bine cu telul ouale, frisca (sau smantana) si mustarul, se adauga cascavalul ras si se gusta de sare si piper. Se toarna peste legume, se dau din nou la cuptor si se lasa 15 minute sa se rumeneasca. Musacaua se lasa sa se odihneasca 5 minute, apoi se serveste fierbinte.

Pui cu tarhon si ciuperciIngrediente (pentru 6 persoane): 6 fileuri mari de piept de pui (circa 750 g, fara pielita), 1/4 ceasca ulei de masline, 3 felii costita afumata taiate fasii, 300 g ciuperci marunte (taiate), 1/2 ceasca vin alb, 2 linguri pulpa de rosii, 1 lingurita tarhon uscat maruntit, 3 cepe verzi tocate marunt, sare si piper negru proaspat macinat (dupa gust). Mod de preparare:

40

Se incinge cuptorul la 180. Se curata carnea, se prajeste (la foc potrivit) in uleiul incins, cate 2 minute pe fiecare parte, intorcand-o o singura data, se scoate din tigaie si se lasa sa se scurga. In tigaie se pun fasiile de costita afumata si se prajesc si ele circa 2 minute. Se adauga ciupercile, se lasa sa se caleasca 5 minute si pe urma se incorporeaza vinul, pulpa de rosii si tarhonul si se amesteca pana ce dau in clocot. Se face focul mai mic, se toarna smantana, se mai lasa sa fiarba incet 2 minute si se ia mancarea de pe foc. Se adauga ceapa verde, se amesteca si se gusta de sare si piper. Se pun bucatile de carne intr-un vas termorezistent, se toarna peste ele sosul de ciuperci, se acopera cu un capac si se mai lasa 30 de minute la cuptor, ca sa se inmoaie bine carnea. __________________________________________________________________________________________

DULCIURIMelcisori umpluti cu branza si pruneIngrediente (pentru 20 de bucati): 1 1/2 ceasca faina, 1 lingura praf de budinca (de vanilie), 90 g unt, 1/4 ceasca zahar tos fin, 1 galbenus, 3-4 linguri lapte. Pentru umplutura - 250 g branza de vaci, 1/3 ceasca zahar tos fin, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 1 ceasca prune fara samburi - taiate marunt. Mod de preparare: Se unge o tava de 32x28 cm cu ulei sau cu unt topit. Se pun in mixerul de bucatarie faina, praful de budinca, untul si zaharul, se amesteca circa 15 secunde, pana se obtine un aluat faramicios, dupa care se adauga laptele si galbenusul si se framanta inca 15 secunde ca sa se lege. Se pune aluatul pe planseta infainata, se framanta repede cu mana inca un minut, pana ce devine elastic si se intinde in forma de dreptunghi cu laturile de 32 si 28 cm. Se prepara umplutura amestecand - intr-un castron - branza de vaci, zaharul si coaja de lamaie, pana ce se obtine o crema. Se intinde peste aluat si se presara peste ea prunele taiate. Se ruleaza aluatul din capatul laturii lungi pana la mijloc, se face acelasi lucru si pornind din celalalt capat (se obtin 2 rulouri) si se tine 30 de minute la frigider ca sa se intareasca. Se incinge cuptorul la 180 C, se taie fiecare rulou in rondele groase de 1,5 cm si se aseaza pe tava unsa, lasand distanta suficienta intre ele. Se dau la cuptor, se coc 15 minute si dupa ce s-au rumenit se scot si se lasa sa se raceasca.

Omleta indianaINGREDIENTE

6 oua 6 linguri ulei 1 ceasca supa 2 cepe 2 rosii 2 lingurite sofran 2 lingurite coriandru 1 lamaie 3 lingurite iaurt sare si piper dupa gustMOD DE PREPARARE

Se taie rosiile in cubulete mai mari si cepele in rondele apoi se pun la fiert in supa clocotita; Se adauga sare, piper, sofran, coriandru, se lasa sa fiarba cca 10 minute, apoi se strecoara supa; Rosiile si rondelele de ceapa se vor aseza pe o omleta pregatita normal intre timp si tinuta la cald; In restul de supa se toarna iaurtul si sucul de lamiie. Cu acest sos se serveste omleta.

MUSACA DE VINETErecomanda aceasta reteta MUSACA DE VINETE - versiunea printabila 41

Ingrediente

5-6 vinete mai lungi si nu prea groase (cca 1 1/2 kg ), 300-500 g carne de porc, vitel, vaca sau piept de pasare,sau amestecata, o ceapa mare, 750 g rosii, 1-2 ardei grasi, patrunjel, piper, sare. Mod de preparare 1.Vinetele se spala, se taie pe grosime in felii de 1 cm si se pun intr-un castron.Se presara cu o lingurita de sare, se amesteca si se lasa cca 30 minute sa-si lase zeama .Apoi, se spala bine in 2-3 ape reci si se storc in pumni sau in tifon, fara sa se striveasca. Se asaza intr-o tava mare, smaltuita, se stropesc bine cu 100 ml untdelemn si se amesteca bine;apoi tava se introduce in cuptor, la foc mai mare, unde se lasa 25-30 minute;intre timp, se mai intorc ca sa se prajeasca uniform. 2.Vinetele, dupa ce au fost spalate si stoarse, se pot praji si in tigaie, dar nu direct pe flacara. In tigaia infierbintata, 3-4 minute, se pun 1-2 linguri de untdelemn,se asaza vinetele unele linga altele, cit mai apropiate si se prajesc, 2-3 minute, pe fiecare parte.Nu trebuiesa se moaie prea mult. 3.Vinetele, spalate ca al punctul 1, se fierb numai 5 minute in apa clocotita, se rastoarna apoi in strecuratoare , unde se lasa sa se scurga bine de apa .Carnea, trecuta de 2 ori prin masina de tocat, se caleste in untdelemn cu ceapa, uleiul si condimentele.Intr-un vas termorezistent , uns cu untdelemn, se pune 1/2 din cantitatea de vinete, asezind feliile unele linga altele;peste ele se pune jumatatedin cantitatea de carne, apoi jumatate din rosiile taiate felii, presarate cu patrunjel taiat marunt si se continua cu 1/3 din vinete, restul de tocatura si de rosii , presarate cu sare si patrunjel si, la urma, restul devinete, asezate unele linga altele. Deasupra se presara cu 50 g branza telemea rasa sau numai cu 2 linguri cu pesmet, prajit cu trei linguri de untdelemn.Vasul se introduce la cuptor cu 30 minute inainte de servirea musacalei.

MUSACA DE VINETE SI CARTOFI2006-11-04

Trimisa de: adelaarrecomanda Carte bucate tipareste

Mancare gatita Specific: romanesc Timp preparare: mediuCategorie: Nr. portii: 12 Calorii: 300 cal. Dieta: Retete de Status:

post

testat

Musaca de vinete si cartofi este o mancare excelenta pentru post, pe care o puteti prepara, ori de cate ori nu stiti cum sa preparati ceva rapid si hranitor pentru intreaga famile. Musaca de vinete si cartofi este hranitoare, ieftina si usor de facut. Aceasta reteta de musaca de vinete si cartofi este atat de delicioasa incat o putem prepara si in afara postului.INGREDIENTE

1 kg de cartofi 1 borcan de zacusca de vinete condimente dupa gust pasta de rosiiMOD DE PREPARARE

Se spala cartofii bine , se pun la fiert in coaja si dupa ce se fierb, se curata de coaja; Cartofi fierti si taiati felii, se alterneaza un strat in tava unsa cu ulei, cu cel de zacusca;

Deasupra trebuie sa fie cartofi, se amesteca pasta de rosii cu un pic de apa doar cit sa o dilueze si se pune deasupra. Se da la cuptor.

42

MUSACA2006-06-19 recomanda Carte bucate tipareste

Mancare gatita Specific: romanesc Timp preparare: mediuCategorie: Nr. portii: 4 Calorii: 430 cal. Dieta: Dieta Montignac Status:

consacrat

Dieta Montignac are si retete clasice adaptate acesteia, asa cum este reteta de musaca. Urmand aceasta reteta vom prepara o musaca delicioasa, din care vom putea consuma cu placere. Pentru a-i da mai multa savoare acestei retete de musaca, putem presara deasupra branza rasa.INGREDIENTE

2 kg de vinete mijlocii 1 ceapa mare tocata 1 kg de carne tocata (vaca) 1/2 pahar de vin alb 1 kg rosii curatate de coaja si taiate patrunjel tocat ulei de masline sare si piper dupa gustMOD DE PREPARARE

Se taie vinetele in rondele subtiri, se sareaza si se lasa sa stea timp de o ora; Se innabuse ceapa cu 2 linguri de ulei de masline si se adauga apoi si carnea tocata; In timp ce se rumeneste se sfarama carnea cu furculita; Se adauga peste carne rosiile, vinul, patrunjelul, se sareaza si se pipereaza. Se lasa totul la inabusit timp de 45 de minute; Se clatesc vinetele si se scurg, se prajesc usor pe ambele parti, in uleiul de masline; Se unge un vas termorezistent, se pun straturi alternative de vinete si de carne cu rosii; Se baga musacaua astfel pregatita in cuptor, la foc potrivit, timp de 45 de minute.

Musaca de vineteIngrediente necesare 2 vinete mici, faina, pentru prajire: mult ulei, 400 g carne macinata, 200 ml smantana, 1 galbenus, 1 ceapa mica, 2-3 catei de usturoi zdrobit (rosii, ardei), sare dupa gust, piper macinat.

43

Mod de preparare reteta

Vinetele se curata, se taie in felii de un deget, se trec prin faina si se prajesc in mult ulei. Ceapa tocata marunt se prajeste in ulei, se adauga carnea macinata, se condimenteaza cu sare, piper si usturoi si se caleste. Vinetele prajite si carnea calita se asaza in straturi intr-un vas termorezistent, se stropesc cu smantana amestecata cu galbenusul si se prajesc bine in cuptor.

(Se pot pune intre straturile de vinete si de carne si felii de rosii si ardei.)

Inghetata de miere si portocale

Ingrediente: 200 g zahar, 400 ml lapte, 200 ml frisca nebatuta, 1/2 lingurita coaja rasa de portocala, 6 galbenusuri, 3 linguri miere limpede, 1 lingura zeama de portocala, 1 portocala mare pentru garnisit. Mod de preparare: Fixati temperatura congelatorului la minimum. Puneti pe foc, intr-o oala, zaharul, laptele, frisca si coaja de portocala rasa si cand dau in clocot, luati oala de pe foc si lasati crema sa se patrunda 5-10 minute. Bateti usor galbenusurile pe baia de apa, incorporati crema de portocala, amestecand intruna si continuati sa amestecati pana ce devine spumoasa. Lasati-o sa fiarba in continuare pe baia de apa, pana ce se ingroasa. Turnati crema intr-un castron, acoperiti-o cu o farfurie, asezati castronul intr-un vas mai mare cu apa rece si lasati-o sa se raceasca. Cand s-a racit, incorporati mierea si zeama de portocala, acoperiti castronul cu un capac si dati crema 2 ore la rece. Turnati crema intr-o tava de chec, acoperiti-o si lasati-o sa inghete in congelator 1-2 ore, pana ce pe margini s-a format un brau inghetat, gros de 2,5 cm. Scoateti crema din congelator si bateti-o cu telul sau cu o furculita. Puneti-o inapoi si lasati-o 3-4 ore sa se intareasca bine. Cu 30 de minute inainte de-a servi inghetata, scoateti-o din congelator si lasati-o in frigider sa se dezghete usor. Intre timp, decojiti portocala, indepartati pielita alba si taiati coaja julienne (fasii cat batul de chibrit). Puneti fasiile de coaja intr-o craticioara, acoperiti-le cu apa si lasati-le sa fiarba la foc mic, 5-6 minute. Scurgeti apoi apa si clatiti-le sub jetul de apa rece. Puneti inghetata in cupe si garnisiti-o cu fasiile de coaja de portocala.

Conopid sseasc gratinatSe cur o jumtate de kilogram de conopid, se spal, se desface n bucheele i se fierbe 8-10 minute n ap cu sare. Se las la scurs, apoi se aaz ntr-un vas termorezistent, uns cu unt. Se cur dou cepe i doi cei de usturoi, care se toac mrunt i se clesc pn capt aspect sticlos. Se rumenete n aceeai tigaie i unculi tiat n felii subiri (500 g). Se toarn totul peste conopid. Se presar sare i piper dup gust. ntr-un castronel se amestec 200 g smntn cu dou ou i 100 g cacaval ras. Se rstoarn peste legume i se d vasul la cuptor 20-25 minute, pn se gratineaz.

44

Pete la cuptor cu usturoi4 fileuri de pete, 300 g paste orzo, o lmie, 150 g unt, dou cepe, 4 cei de usturoi, 250 ml vin alb demisec, 50 g semine de susan, un ardei iute mic, 200 g roii cherry, sare, piper, busuioc, dou frunze de dafin, 50 ml ulei de msline 1 Pastele orzo se fierb n ap cu sare, se trec sub un jet de ap rece i se pun ntr-o strecurtoare. 2 Fileurile de pete se spal, se aaz ntr-o tav uns cu ulei, mpreun cu trei felii de lmie, un pahar de ap, frunzele de dafin, usturoiul feliat, seminele de susan, sarea i piperul. 3 Se introduce tava n cuptor i se ine circa 20-30 de minute la foc mediu. 4 Untul se pune la topit ntr-o crticioar. Se adaug ceapa tocat mrunt i se clete timp de cinci minute, pn cnd devine moale. 5 Se adaug vinul alb, sarea, piperul i sucul de la lmia rmas. Se fierbe pn cnd sosul scade la jumtate, se oprete focul i se adaug busuioc proaspt tocat sau uscat. 6 Se scot fileurile din tav i se servesc alturi de pastele orzo i sosul de unt. Sfat: Se pot servi i cu o salat din roii cherry cu usturoi tocat mrunt i busuioc.

III)Salat cu fructe de mare250 g surimi, 200 g midii, 100 g anoa, 300 ml vin alb, 75 g capere, pudr de cardamon, pudr de scorioar, semine de chimen, curry, dou cepe, o conserv de roii, usturoi, un grepfrut, un ardei iute, amidon, ulei de msline, sare, piper

1 Bastonaele de surimi se opresc cu ap fierbinte, se taie n cubulee i se pun ntr-un castron.

2 Midiile se fierb ntr-o oal mpreun cu vinul alb, 500 ml ap, sare i piper. Se pun ntr-o strecurtoare s se rceasc, se amestec bine cu fileurile de anoa, caperele i bucile de surimi. Se acoper cu un capac i se las s se ptrund aromele.

3 Cepele i patru cei de usturoi se toac mrunt i se pun la clit n trei linguri de ulei de msline. 4 Se adaug roiile tocate mrunt, ardeiul iute, cteva semine de chimen, un praf de pudr de cardamon, un praf de pudr de scorioar i un praf de pudr de curry.

5 O linguri de amidon alimentar se dizolv cu puin ap rece i se toarn peste ingredientele clite. Se amestec, se condimenteaz i se las la fiert timp de zece minute. 45

6Dup ce se rcete se pune n castroane alturi de felii de grepfrut.

Preparate din carne:I)Friptur la ceaun (romi) dou kg carne de porc, 4 cei de usturoi, boabe de piper, sare, 150 ml vin alb, ap, mmligu, brnz de oi, murturi 1 Carnea de porc se cur, se spal n cteva ape i se taie n buci potrivite. 2 Se aaz carnea ntr-un ceaun i se las la foc potrivit cteva minute pn cnd se rumenete puin. 3Apoi se adaug puin ap. Se amestec bine, se mai pune sare, usturoi i boabe de piper. Se amestec bine cu o lingur de lemn i se las la foc moale, acoperind ceaunul cu un capac. 4 Dup ce scade apa, se adaug vinul alb, apoi se las la fiert n continuare pn cnd scade. 5Cu ajutorul unei furculie se ncearc dac este carnea fiart bine, iar dac nu, se mai poate aduga puin ap. 6 Se acoper din nou ceaunul i se las la foc potrivit pn cnd se rumenete.

Sfat: Se poate servi cu mmligu i brnz de oi i murturi. Butura: Feteasc Neagr

II)Gula secuiesc (maghiari) 500 g carne de oaie (se poate folosi i carne de porc sau de vit), 100 g costi afumat, un kg cartofi, dou cepe, doi-trei cei de usturoi, boia de ardei dulce, o lingur de untur, sare, piper, chimen, un ardei, o roie 1 Carnea i costia se taie n cubulee. Cepele, ardeiul i roia se cur, se spal i se toac mrunt. 2 Cartofii se cur, se spal i se taie n cubulee. Usturoiul se cur de foi i se piseaz. 3 ntr-o crati se ncinge untura i se clesc n puin ap carnea, cepele, ardeiul i roia, amestecnd din cnd n cnd. 4 Cnd este aproape gata, se adaug boia de ardei, sarea, chimenul, cartofii tiai n cubulee i usturoiul pisat. 5 Peste compoziie se toarn atta ap ct s-o acopere. Se fierbe la foc mic, fr s se amestece, iar piperul se adaug cnd este gata mncarea. 46

6 Se servete cu salat asortat de legume: roii, ardei, castravei, ceap cu puin ulei, oet, piper i sare.

Sfat: n salata de legume se poate pune i cimbru. Butura: Palinc

III)Spaghetti Bolognese (italieni) 250 g carne tocat de porc, 250 g carne de viel, un kg spaghete, 6 cutii de roii (fr coaj), sare, piper, 3 cei de usturoi, busuioc, ptrunjel, dou linguri de ulei de msline, parmezan, 100 ml vin alb, dou cepe 1 Se clete ceapa mrunit, dar nu trebuie s se nnegreasc. Se adaug carnea tocat i se clete mai departe totul la foc potrivit. 2 Se adaug usturoiul pisat. Dup ce se evapor apa de la carne se adaug vinul. Se las puin s scad, apoi se pun roiile date prin sit, fr smburi. Roiile trebuie s devin un sos nainte de a fi puse peste carne. 3 Se las totul la fiert timp de dou ore. Cnd sosul este aproape gata, se pune la fiert o oal cu ap, n care se adaug o linguri de sare, piper, busuioc, ptrunjel i o lingur de ulei de msline. 4 Cnd apa clocotete, se pun pastele i se las la fiert de la ase la opt minute. Pastele trebuie s fie al dente. Se pun ntr-un castron n care este deja sos, apoi se amestec bine cu sosul de roii. 5Cnd se servete se adaug din crati o lingur mare de sos, iar pe deasupra se pune parmezanul dat deja nainte pe rztoare. Sfat: Sosul trebuie fiert nu mai puin de dou ore. IV)Pekan Patladjanj (bulgari) roii, ardei, ardei iute, sare, ap, unc sau slnin 1 Se folosesc roii i ardei proaspei, culei din grdin. Se spal, se terg de ap i se aaz pe un aternut de paie. Deasupra se aaz alt strat de paie i i se d foc. 2 Dup ce s-a stins jarul, se ateapt aproximativ cinci minute. 3 Se scot roiile i ardeii, apoi se pun ntr-un vas. Se presar sare i se acoper vasul cu un capac. Se las deoparte suficient timp ct s se rceasc. 4 Se descojesc, se spal, apoi se toac mrunt pe un fund de lemn. 5 Legumele coapte i tocate se pun ntr-un vas i se toarn ap rece de la fntn. 47

6 Se amestec i se adaug bucele de ardei iute dup gust i puin sare.

III)Pete grecesc (greci) un kg crap, o lmie, dou linguri de fin, sare, piper, o legtur de ptrunjel verde, ulei de msline 1 Petele se cur, se eviscereaz, se spal i se taie n buci potrivit de mari. Se trec bucile de pete prin sare, piper i fin. 2 ntr-o tigaie cu ulei ncins se aaz petele i se rumenete la foc potrivit, pe ambele pri, fr s se ard. 3 Se scoate cu o palet i se aaz pe un ervet absorbat pentru a se elimina uleiul n exces. 4 Separat, se pregtete sosul. Ptrunjelul verde se cur, se spal i se toac foarte fin. 5 Se amestec o ceac de ulei de msline cldu cu zeama de lmie, apoi se aromeaz cu ptrunjelul verde. 6 Dup ce se mbin aromele, se toarn peste petele cald i se servete. Sfat: Se servete alturi de felii de lmie.

Preparate din legume:

I)Mlai (macedoneni) 3 ou, 400 ml iaurt (o can i jumtate), 100 ml ulei (cam 1/2 can de ceai), 500 g mlai mcinat fin (dou cni de ceai), 250 g fin alb (o can), un praf de copt, brnz, spanac, smntn 1 Se bat oule bine i apoi se adaug pe rnd iaurtul, uleiul, mlaiul, fina cernut i praful de copt. Se frmnt bine pn cnd devine o coc potrivit de tare. 2 Se mrunete brnza i se toac mrunt spanacul. Apoi se ncorporeaz n coc, omogenizndu-se bine. 3 Se unge o tav cu ulei i se tapeteaz cu fin. Se toarn compoziia n tav i se niveleaz uniform. 4Cuptorul se ncinge n prealabil. Se introduce tava n cuptor i se las la foc potrivit. 5 Cnd s-a rumenit frumos pe deasupra, se scoate tava din cuptor i se las puin deoparte s se rcoreasc. 6 Se taie n buci potrivit de mari i se aaz pe un platou. Sfat: Se servete cu iaurt sau smntn. II)Rosilneia (ruteni) varz acr, fasole, cartofi, morcovi, ceap, elin, ptrunjel, pstrnac, sare, piper, smntn 48

1 Se alege o cpn mare de varz acr sau verze mici. Se las puin la desrat ntr-un vas cu ap rece. Se schimb apa dac este nevoie. 2 Fasolea alb se cur, se spal i se las la nmuiat. 3 Cartofii se cur de coaj, se spal i se taie n sferturi. Morcovii, elina i pstrnacul se cur i se taie n rondele potrivit de groase. 4 Varza acr se scurge de ap i se fierbe. 5 Separat se fierbe fasolea, iar cartofii mpreun cu rondelele de morcovi, elin i pstrnac. 6 Cnd sunt aproape fierte se adaug sare i piper dup gust. La sfrit se presar ptrunjel proaspt tocat. Sfat: Se poate servi cu smntn. IV)Revani (turci) 4 ou, 250 g iaurt, 250 ml ulei, 500 g fin, 250 g gri, 250 g zahr, coaj de lmie ras, praf de copt; pentru erbet: 5 cni de ap, un kg zahr, zeama de la o jumtate de lmie, fulgi de migdale, nuc de cocos 1Cinci cni de ap, un kilogram de zahr i zeama de la o jumtate de lmie se pun ntr-o oal i se amestec pn cnd se obine un sirop. 2 Oule se bat spum mpreun cu zahrul. Se adaug iaurtul, uleiul, griul, fina, iar la sfrit coaja de lmie i praful de copt. 3 Compoziia obinut se toarn ntr-o tav uns cu ulei i tapetat cu fin. 4 Se d tava la cuptor, la foc potrivit i se ine pn cnd se rumenete. 5 Se scoate apoi din cuptor i se las deoparte s se rcoreasc. 6 Se taie n forma dorit i deasupra se toarn erbetul cldu. Sfat: Se pot presra fulgi de migdale i de nuc de cocos.

49

Secrete din alt ev2007 07 24| de Simona Lazar

Lichiu! Plcinta asta e de mare fal n Ardeal! Aa-mi zicea deunzi o gospodin vrednic din Deda de Mure. i tot despre ea mi-au vorbit i sighiorenii. E unul dintre acele preparate pe care, n orgoliul lor, romnii ardeleni l identific drept autohton sut la sut. i zice lichiu, pe alocuri: lipiu i, n ciuda sonoritii asemntoare, nu trebuie confundat cu mai sudica lipie (sau azim). E o coptur, ce-i drept, dar nu-i o simpl pine. Dac mnci o felie de lichiu, i ine de mas de prnz!, avea s-mi spun, ntr-o zi de Cuptor, i trgmureeanca Elena Cmpean. i cum n-ar fi s fie aa, dac la mndreea asta de plcint se pun fel de fel de umpluturi. Noi facem lichiu cu brnz i smntn, dar i cu varz, cu carne sau cu cartofi. Apoi, facem umplutur cu gri, dulce i aromat, pentru desert. Iar n toiul verii, de la Snt Ilie ncoace, l pregtim i cu mere. Aluatul se face uor, ca pentru orice plcint, din 600 g fin, trei ou, 125 g zahr, 250 ml lapte, 4 linguri de ulei, 75 g unt, sare i o nuc de drojdie. Se frmnt pn oboseti, se las la crescut i apoi se ntinde foaia cu vergeaua (merdeneaua, sucitorul). Apoi, s zicem c vrei s faci lichiu cu umplutur de gri. Bai mai nti, separat, trei albuuri cu un praf de sare. Freci trei glbenuuri cu 200 g smntn i lai la rece o jumtate de or. Fierbi un pahar de gri n dou pahare de lapte, cu un vrf de cuit de sare, 125 g zahr, trei linguri de fin (sau o lingur de amidon alimentar), arome (coaj ras de lmie, zahr vanilinat, rom etc.). Pui foaia de aluat n tava uns cu unt, aezi deasupra compoziia de gri (dup ce s-a rcorit) i o nivelezi. Adaugi crema de smntn i dai la cuptor, la foc moale, pentru 30-40 de minute. Scoi tava din cuptor, porionezi plcinta i presari zahr pudr.

Crical transilvneanPentru zece porii se folosesc: 5 kg ceap, 500 g ardei roii, 150 g usturoi, 100 g ardei iute, 200 g past de roii, 100 ml ulei. Ceapa se taie petiori, iar ardeii se taie n lung i se clesc n puin ulei. Se adaug ceii de usturoi ntregi, doar curai de coaj. Se adaug celelalte ingrediente i se las s fiarb nbuit. ntre timp se face o mmligu mai moale i se pregtesc ochiuri romneti (fierte n ap) sau prjite n ulei, cte unul pentru 50

fiecare porie. Mmligua se pune pe mijlocul farfuriei, cricala de ceap se aaz mprejur, iar oul vine pus deasupra. Se presar verdea proaspt.

Salat CityIngrediente: salat verde, ardei gras, msline, morcov, andive, ou de prepeli, piept de pui i dressingul City. Preparare: Se toac salata verde, restul de legume i verdeuri (ardei gras, andive) se taie julien i se aaz peste ea. Deasupra se pun mslinele, oule de prepeli i pieptul de pui tiat fii. Morcovul ras se aaz ultimul. Dressingul se servete separat, pentru c este posibil ca unii dintre comeseni s prefere s pun doar ulei de msline, sare i piper. Fiecare pune peste salat dressingul (dac se dorete) i se amestec. ArhivaDoua feluri cu legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.786 Mancaruri delicioase | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.785 Mancaruri cu cartofi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.784 Mancaruri delicioase | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.783 Feluri de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.782 Mancaruri variate cu legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.781 Mancaruri de sezon | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.780 Mancaruri cu legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.779 Clatite de vara, sarate si dulci | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.778 Legume gratinate | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.777 Dulciuri de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.776 Legume umplute | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.775 Dulciuri cu caise | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.774 Feluri de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.773 Din toata lumea | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.772 Paste ca in Italia | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.771 Mancaruri de sezon cu dovlecei | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.770 Dulciuri cu capsuni | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.769 Retete cu branza telemea | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.768 Din cartea de bucate a cititorilor | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.767 Bucatarie austriaca | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.766 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.765 Mancaruri pentru toate gusturile | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.764 Mancaruri de primavara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.763 Bunatati cu ciocolata | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.762 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.761 Sugestii pentru masa de Pasti | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.760 Sfecla si peste | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.759 Dulciuri de post din Maramures | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.758 Retete de post | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.757 Bucate unguresti | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.756 Mancaruri cu legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.755 Bucatarie portugheza | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.754 Feluri de iarna, cu cartofi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.753 Retete consistente, de iarna | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.752 Fara carne! | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.751 Sugestii pentru Sarbatori | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.749 Sugestii pentru masa de Craciun (I) | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.748 Masa de Craciun | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.747 Torturi de Craciun | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.746 Bucatarie iberica | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.745 Bucatarie provensala | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.744 Retete cu DOVLEAC | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.743 Bucatarie olandeza | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.742 Bucatarie internationala | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.741 Mancaruri de sezon | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.740 Placinte | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.739 Mancaruri cu legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.738 Bucatarie italiana | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.737 Delicii vieneze | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.736

51

Feluri usoare | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.735 Bucatarie tiroleza | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.734 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.733 Mancaruri pentru toate buzunarele | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.732 Bucatarie frantuzeasca | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.731 Mancaruri variate | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.730 Dulciuri de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.729 Omlete rafinate | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.728 In miezul verii | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.727 Bucatarie creola | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.726 Mancaruri de sezon | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.725 Mancaruri cu iaurt | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.724 Mancaruri de sezon | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.723 Mancaruri de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.722 Delicii de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.721 Castravetele | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.720 Vremea capsunilor | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.719 Vremea cartofilor noi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.718 Preparate cu foi de placinta | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.717 Bucatarie greceasca | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.716 Dulciuri cu ciocolata | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.715 Feluri cu oua | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.714 Sugestii pentru masa de Pasti | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.713 Dulciuri pentru masa de Pasti | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.712 Retete italienesti cu paste | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.711 Delicii siciliene | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.710 Mancaruri pentru toate gusturile | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.709 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.708 Feluri cu ceapa | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.707 Bucatarie rustica | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.706 Mancaruri pentru toate gusturile | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.705 Mancaruri de iarna cu cartofi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.704 Mancaruri cu carne tocata | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.703 Mancaruri cu verdeturi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.702 Mancaruri cu si fara carne | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.701 De trei ori peste | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.700 Mancaruri satioase si ieftine | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.699 O masa festiva | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.698 3 torturi imparatesti | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.697 Dulciuri cu ciocolata | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.696 Prajituri uscate | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.695 Bucatarie greceasca | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.694 Mancaruri delicioase, usor de preparat | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.693 Feluri de toamna | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.692 Ultimele legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.691 Mancaruri cu vinete si dovlecei | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.690 Bucatarie ungureasca | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.689 Revenire in forta: DOVLEACUL | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.688 Anotimpul prunelor brumarii | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.687 Mancaruri cu legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.686 Salate de toamna | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.685 Dulceturi si bauturi din fructe de padure | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.684 Dulciuri de toamna | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.683 Peste | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.682 Paste siciliene | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.681 Mancaruri cu carne de pui | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.680 Prajituri cu fructe | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.679 Gratare de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.678 La iarba verde | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.677 Bucatarie mediteraneana | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.676 Retete cu oua si legume | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.675 Bucatarie din Sud | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.674 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.673 Mancaruri pentru toate gusturile | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.672 Feluri cu dovlecei | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.671 Vremea cartofilor noi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.670 Aluaturi de primavara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.669 Mancaruri pentru toate gusturile | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.668 Anotimpul capsunilor | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.667

52

Omlete variate | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.666 Sugestii pentru masa de Pasti | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.665 Dulciuri de sarbatori | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.664 Mancaruri cu miel | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.663 Retete de post taranesti | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.662 Intre iarna si primavara... | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.661 Adio, varza acra... | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.660 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.659 Mancaruri usoare | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.658 Mancaruri consistente, pentru timp friguros | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.657 Mancaruri cu parfum de mirodenii | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.656 Mancaruri cu telina | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.655 Mancaruri cu usturoi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.654 Maslinele la loc de cinste | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.653 Bucatarie italiana | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.652 Mancaruri usoare cu legume si verdeata | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.651 Bucatarie irlandeza | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.650 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.649 Trei feluri pentru Revelion | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.648 Sugestii pentru Masa de Craciun | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.647 Dulciuri pentru Craciun | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.646 Cocaturi usoare, dar foarte bune | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.645 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.644 De patru ori macaroane | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.643 Cartofi si iar cartofi... | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.642 Campionul toamnei: dovleacul | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.641 Mancaruri pentru zile reci | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.640 Mancaruri cu legume si mirodenii | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.639 Rosii la cuptor cu branza telemea | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.638 Mancaruri cu ardei grasi | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.637 Bucatarie fara sare | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.636 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.635 Feluri cu rosii | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.634 Sosuri pentru toate gusturile | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.633 Dulciuri de toamna cu fructe | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.632 Peste si iar peste... | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.631 Mancaruri de sezon | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.630 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.629 Prajituri de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.628 Omlete de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.627 Mancaruri pentru toate gusturile | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.626 Mancati ca in Toscana | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.625 Deserturi cu parfum de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.624 Mancaruri de vara | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.623 Mancaruri de vara cu carne de pui | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.622 PICNIC | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.621 Usoare si delicioase: | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.620 Bucatarie rapida | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.619 Vremea capsunilor | Cosul cu trguieli | Formula AS nr.618 Oua in fel si