55643389 Musat Alina Gr c3 Referat Geografie

download 55643389 Musat Alina Gr c3 Referat Geografie

of 12

Transcript of 55643389 Musat Alina Gr c3 Referat Geografie

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR UNIVERSITATEA ,,DUNAREA DE JOSGALATI

REFERAT-GEOGRAFIE ECONOMICA MONDIALA

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII

NUME:MUSAT PRENUME:ALINA-GABRIELA ANUL:1 SERIA:C GRUPA:C3 INDRUMATOR:ASIS.DRD.SORCARU IULIAN

GALATI 2011

CUPRINS

1.REPERE GEOGRAFICE GENERALE 2.INCADRAREA IN TIPOLOGIA DE STAT 3.RESURSE 4.AGRICULTURA 5.TIPOLOGIE SI PRODUCTII SPECIFICE 6.INDUSTRIA 7.ANALIZA SWOT 8.BIBLIOGRAFIE

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII REPERE GROGRAFICE GENERALE

Denumir ea oficial: Regatul Unit al Marii Britanii i al Irlandei de Nord (de obicei prescurtat sub forma Regatul Unit sau Marea Britanie). Regatul Unit este format din rile constituente Anglia, Scoia, ara Galilor i Irlanda de Nord. Fiecare ar constituent are propriile subdiviziuni, dup cum urmeaz:

Anglia este mprit n nou regiuni: East of England, East Midlands, GreaterLondon, North East, North West, South East, South West, West Midlands i Yorkshire and the Humber. La rndul lor, aceste regiuni snt mprite n comitate administrative i autoriti unitare, cu excepia Londrei Mari, care este mprit n "burguri".

Scoia este mprit n 32 de zone de consiliu; ara Galilor const din 22 de autoriti unitare: 10 "burguri-comitat", 9 comitate i 3orae; Irlanda de Nord este divizat n 26 de districte. Populaia: 60,2 milioane locuitori (a 20-a populaie ca mrime din lume). Limba oficiala este engleza Poz iia geografic: Marea Britanie este situat n vecintatea coastei de nord-vest a Continentului European. Teritoriul su este compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda i un numr de mici insule aflate n mrile nconjurtoare (circa 1000 de insule). Marea Britanie este mrginit de Oceanul Atlantic i mrile adiacente acestuia - Marea Nordului, Canalul Mnecii, Marea Celtic i Marea Irlandei. n Insula Irlanda, provincia Irlanda de Nord are o grani terestr cu Republica Irlanda.Marea Britanie se situeaza intre longitudine nordica 49 intre 10-60 si longitudine estica 45 intre 10-8. Marea Britanie deine 14 Teritorii de peste Mri, rspndite pe tot globul. Acestea sunt de o mare diversitate, de la minuscula insul Pitcairn, n mijlocul Oceanului Pacific, cu cei 47 de locuitori ai si, pn la Bermuda, n Atlanticul de Nord, care are o populaie de 62.059 locuitori i este unul dintre cele mai importante centre financiare din lume. Teritoriile de peste Mri sunt: Anguilla, Teritoriul Antarctic Britanic, Bermuda, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Gibraltar, Montserrat, St Helena i Dependenele (Insula Ascension i Tristan da Cunha), Insulele Turk i Caicos, Insula Pitcairn, Insulele South Georgia i South

Sandwich, Zonele Bazei Suverane din Cipru. Suprafata (impreuna cu Irlanda de Nord)este de 244046 km. . Ansamblurile regionale:Uniunea Europeana.

INCADRAREA IN TIPOLOGIA DE STAT

Relieful:preominant montan cu altitudini joase,muntii fiind puternic erodati.In Scotia intalnim lanturi muntoase caledoniene,orientate pe directia SV-NE separate de depresiuni tectonice:Muntii Grampieni(1343 m vf BEN NEVIS),Muntii Cheviot,Muntii Penini.In Tara Galilor intalnim Muntii Cambrieni.Campia Londrei este o campie sedimentara dominata de siruri de cueste semicirculare. Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile rurilor Exe i Tees roci sedimentare moi, cret, argil, gresie-, trecnd apoi la dealuri de cret sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs i South Downs. Marea Britanie este un stat insular, format din mai multe insule din Oceanul Atlantic si din marile din jur; tarmurile sunt crestate puternic, cu fiorduri inalte, stancoase, sau golfuri joase, nisipoase si estuare adanci; relieful este constituit din munti vechi, tociti, din campii fluviale si litorale. Hidrografie:Rurile sunt scurte, dar cu debite importante, ceea ce le face navigabile : Tamisa, Severn(cel mai lung), Trent, Shannon, Exe, Avon, Tees, Ouse. Tamisa se varsa printr-un estuar al Marii Nordului. Lacuri tectonice:Loch Ness Lacuri glaciare:Lought Neagh Structura de stat: Astfel Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord este un stat unitar (o uniune incorporata) care in regimul legislativ nu este uniform pentru toate regiunile (Anglia, Tara Galilor, Scotia, Irlanda de Nord). La baza formarii uniunilor incorporate se afla factorii istorici. In cazul Marii Britanii,cucerirea de teritorii si incorporarea lor de catre Coroana Statului englez nu a eliminat particularitatile populatiilor cucerite (Tara Galilor in 1536, Scotia 1707, Irlanda. Forma de guvernare: Regatul Unit al Marii Britanii este o monarhie constituional, n care puterea executiv este atribuit Guvernului ("Guvernul Majestii Sale") i provine de laParlament. Este una din puinele ri actuale care nu au o Constituie. Primul ministru este eful Guvernului i este responsabil n faa Camerei Comunelor, camera inferioar a Parlamentului. Acest sistem de guvernare a fost emulat i n alte pri ale lumii i este cunoscut sub numele demodelul Westminster. Parlamentul este instituia legislativ naional a Regatului. Este compus din dou Camere: Camera Comunelor, cu membri alei, i Camera Lorzilor, ai crei membri sunt, n general, numii.

Clima: Clima Marii Britanii este temperat, cu veri clduroase, ierni reci i foarte multe precipitaii pe tot parcursul anului. Principalii factori de influen asupra climei constau n latitudinea nordic a rii (ntre 50 i 60 N), vecintatea imediat a Oceanului Atlantic i, n special, nclzirea apelor din jurul Insulelor Britanice de ctre Gulf Stream.

Variaiile de temperatur pe parcursul anului sunt relativ reduse. Marea Britanie este un stat mononumeric.

RESURSERESURSELE NATURALE I ECONOMIA: Marea Britanie se situeaz pe locul 6 ntre puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Austr alia, India, Canada,Africa de Sud) au asigurat materia prim pentru diferite industrii prelucrtoare; Faptul c a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere naval a ajutat-o foarte mult n dezvoltarea economic. Rurile cu debite importante au permis construcia hidrocentralelor care asigur energia electric n Scoia i ara Galilor. O alt resurs energetic important sunt crbunii, a cror exploatare nc din evul mediu a condus la apariia revoluiei industriale. Anglia mai dispune de petrol (locul 3 n Europa, dup Rusia i Norvegia) i gaze naturale. Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalaii moderne .Prin conducte ele sunttransportate spre rafinrii, n porturi, unde se prelucreaz n ntreprinderi petrochimice i transformate n combustibili, ngrminte, mase plastice, medicamente, detergeni, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obine din iei i gaze naturale, iar 8,5 % din crbune. Energia nuclear asigur 15,5%. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale. Dei n regres, producia anual de crbune atinge 42 mil. tone. Tot n regres se afl i pescuitul, din cauza concurenei internaionale i a exploatrii nemiloase a acestei resurse de-a lungul timpului. Aceast activitate este vital pentru porturi mai mici ca Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn, Fletwood. Resurse naturale:sare,petrol,gaze naturale. Resursele umane:grad de urbanizare: Marea Britanie este o ar puternic urbanizat. Peste 90% din populaie triete n orae iar 30% numai n orale mari i n suburbiile acestora: Londra (6 809 000 loc.) , Birmingham (2 632 000 loc.) , Manchester (2 600 000 loc.) , Leeds (2 053 000 loc.) , Glasgow (1 700 000 loc.) , Liverpool (1 467 000 loc.) , Sheffield (1 297 000 loc.) , New Castle (1 135 000 loc.) , Edinburgh (440 000 loc.) , Cardiff (279 000 loc.) , Belfast (279 000 loc.). Densitatea populatiei: 241 locuitori /km Natalitate si mortalitate: Marea Britanie prezinta o rata a natalitatii fluctuanta, caracterizata printr-un babyboom intre anii 1960-1965, urmat apoi de o descrestere brusca pana in perioada 19701975, de la o valoare de 18,4 la 12,4. Perioadele urmatoare sunt caracterizate de interavale de crestere si descrestere a natalitatii. Marea Britanie este un stat dezvoltat aflat intr-o faza de crestere demografica lenta. Se preconizeaza ca in anul 2025 rata natalitatii a Marii Britanii va ajunge la 11,3.

Marea Britanie se observa o descrestere mai accentuate in perioada 1990-2010, de la o valoare de 11,4 in 1990 la 9,9 in 2010. In Marea Britanie diferentele dintre mortalitate si natalitate sunt mai accentuate, cu valori mult mai mari in perioada 11950-1970. Dupa aceasta perioada sporul natural are valori reduse, avand tendinta de a avea valoarea zero in perioada 1975, perioada in care inregistreaza si cea mai mica valoare: 0.5. Cea mai mare valoare a sporului natural este de 6.6 inregis Marea Britanie este caracterizata de un regim demografic modern in care atat rata natalitatii cat si cea a mortalitatii sunt reduse, ecartul dintre cele doua componente fiind de asemnea redus dupa 1965, ceea ce indica un stat avansat in care procesuIn viitor se prevede o tendinta de crestere a mortalitatii in Marea Britanie si prin urmare un spor natural negativ.l de industrializare a luat sfarsit.trata in perioada 19601965. In viitor se prevede o tendinta de crestere a mortalitatii in Marea Britanie si prin urmare un spor natural negativ. Caracterul graficului sperantei de viata este unul de crestere continuua. In Marea Britanie se inregistreaza valori mult mai ridicate ale sperantei de viata la nastere fata de Iran, in mod special datorita conditiilor economice si a sistemului de sanatate mult mai dezvoltat in Marea Britanie. Astfel in anul 1950 in Marea Britanie se inregistreaza o speranta de viata de 69.2 ani ( 66.7 ani la barbate si 71.8 ani la femei). Aceasta valoare creste continuu ajungand la o valoare de 78.5 ani in anul 2000.Pentru anul 2025 se prevad valori de 79.6 ani pentru barbate si 84.1 ani pentru femei. In tarile dezvoltate se observa fenomenul de supramortalitate masculine, datorita faptului ca femeia nu participa la viata sociala atat de activ precum barbatul, acesta avand meserii ce implica mai multe riscuri. De asemeanea populatia feminine s-a dovedit mult mai precauta in ceea ce priveste sanatatea fata de populatia masculina. Ecartul dintre speranta de viata masculina si speranta de viata feminina se mentine pe toata perioada constant, acesta suferind modificari foarte mici, pastrandu-se in jurul valorii de 5 ani. PIRAMIDA VARSTELOR IN 2011

Britania este un sta t dezvoltat cu o tendinta de imbatranire demografica datorita numarului mare de varstnici si a unei sperante de viata ridicate.

AGRICULTURA

In agricultura lucreaza mai putin de 2% din forta de munca existenta.Pamanturi arabile se gasesc in East Midlands(partea de set a Angliei centrale)East Anglia (partea aflata la nord de Londra a Angliei de sud)si pe campia Fen.In tinuturile joase si umede,in zonele cu clima blanda din vestul tarii,se cultiva grau,orz,cartofi si sfecla de zahar.Cresterea oilor si a vitelor pentru productia de carne se desfasoara in zonele deluroase. Pescuitul si padurile Din cauza pescuitului intensiv si a concurentei extreme,pescuitul inregistreaza un regres,dar inca este de importanta vitala in activitatea unor porturi ca Aberdeen,Peterhead,Grimsby,Newlyn,si Fleetwood.Jumatate din paduri,care acopera 10% din suprafata tarii,se afla in proprietatea satului. Agricultur se face n zona de cmpie, pe pmnturile arabile din East Midlands (estul Angliei Centrale) i East England (la nord de Londra) i pe Cmpia Fen. In zonele cu clim blnd din vestul rii se cultiv gru, orz, cartofi i sfecl de zahr. Zootehnia este o ramura bine reprezentat ; n fermele mari din jurul oraelor se cresc oi, vite, porci i cai. Fora de munc ocupat n agricultur atinge cam 2% din populaia activ, avnd n vedere gradul nalt de mecanizare. Deficitul de produse agricole este acoperit prin importuri. O alt activitate tradiional este pescuitul. Zona unde se cultiv zarzavaturi este cea din jurul Belfastului.

Importurile Marii Britanii sunt n general materii prime, de obicei din fostele colonii : minereuri, bumbac, ln, produse agricole. Ca materie prim Marea Britanie export petrol , cam 2/3 din producia ei; Exporturile produselor finite reprezint un procent nsemnat : produse chimice i petrochimce, maini, aparatur, textile, etc Valoare IDU: . IN DICELE DEZVOL TARII UMANE (IDU) r eprezinta masura sintetica, relativa, r ezultata dintr -un set de norme alese pentr u valorile maxime si minime, pentr u fiecare componenta: sper anta de viata, educatia si instr uirea, nivelul de trai Daca analizam valorile indicelui dezvoltarii umane la nivel mondial, constatam ca statele care au I.D.U. cel mai ridicat sunt acelea care au si o economie puternic dezvoltata, precum : S.U.A., Canada, Japonia, Australia si majoritatea tarilor din Europa Occidentala, Centrala si de Nord, precum Germania, Franta, Spania, Italia, Marea Britanie, Benelux, Austria, Elvetia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda etc. La acestea, I.D.U. este peste 0.900, componentele indicelui. Rata somajului: n prezent (iunie 2008), rata omajului este de 5,3%[11]. Rata omajului din Marea Britanie ar putea ajunge la 8% pn n 2010, potrivit estimrilor companiei de consultan Capital Economics[11]. Valoare PIB: PIB : total 2.29 trilioane USD n 2010 (locul 6 n lume); pe cap de locuitor 32.798 USD (2009).

INDUSTRIA

Marea Britanie este o tara puternic industrializata,industria prelucratoare cuprinzand 34% din forta de munca.Jumate din aceasta lucreaza in industria metalurgica si productia de vehicule:masini si utilaje.Din industria prelucratoare rezulta 24% din PIB.Sunt in plina dezvoltare ramurile sau utilizatoare a thnicii de varf, dar regreaza ramuri industriale mai vechi, traditionale, ca productia de oteluri si industria textila. Tot mai multi isi gasesc de lucru in sectorul de servicii. Un loc important il ocupa si constructiile.Industria prelucrtoare asigur ocuparea a 34% din fora de munc i 24% din PIB. Ramurile industriale tradiionale ca producia de textile i oeluri cedeaz locul ramurilor productoare sau utilizatoare de tehnic de vrf. Industria construciilor ocup un loc important, iar sfera serviciilor se lrgete oferind tot mai multe locuri de munc. Industrii specifice:siderurgica,metalurgica neferoasa,constructoare de masini.

Transporturi: Datorita faptului ca Regatul Unit este o insula transportul maritim a fost si este foarte important. Pentru ca zona de coasta este neregulata acest luscru a dus la crearea multor portuti naturale. Astazi majoritatea firmelor de transport naval din Regatul Unit opereaza sub conducere straina pentru a evita regulile stricte englezesti printre care

si nivelul mare al salariului echipajului. Transportul de pasageri se concentreaza foarte mult pe transportul cu bacul catre Europa sau catre Irlanda. Tranporul naval oceanic este reprezentat de transportul tancurilor de petrol. Cele ami importante porturi sunt: Londra, Forth, Grimsby, Immingham, Liverpool, Southampton si Dover. Din transporturile de persoane 90% se desfasoara pe drumurile publice, din transporturile de marfuri 82% (luand in calcul si transportul de combustibil).Lungimea totala a drumurilor cu invelis rigit este de 362.357km(din care 3147 km autostrazi).Lungimea cailor ferate este de 37740km.Tunelul de sub Canalul Manecii are o lungime de 49.94km, s-a inaugurat in mai 1994 si face legatura in Folkestone-Anglia si Calais- Franta.Se inregistreaza o crestere in transportul aerian intern si international. In 1993 peste 89 milioane calatori au utilizat aeroportul.

Turismul:este foarte dezvoltat Londra fiind principalul pol de atractie turistica.

HARTA MAREA BRITANIE

ANALIZA SWOTPUNCTE TARI PUNCTE SLABE

-turism dezvoltat tari -una din cele mai mari puterii ale lumii(locul4) -agricultura intensiva,mecanizata -retea de transporturi dezvoltata -export si import

-resurse putine fara d alte

OPORTUNITATI -locuri de munca -servicii bine platite

BIBLIOGRAFIE

1.WWW.WIKIPEDIA.RO 2.GHID COMPLET AL MARII BRITANII,EDITURA AQUILA,2006 3.WWW.REFERATE.CLOPOTEL.RO