5. Managementul Actiivitatilor Auxiliare Din Unitatile de Comert Si Turism

download 5. Managementul Actiivitatilor Auxiliare Din Unitatile de Comert Si Turism

of 47

 • date post

  28-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  11
 • download

  0

Embed Size (px)

description

5

Transcript of 5. Managementul Actiivitatilor Auxiliare Din Unitatile de Comert Si Turism

 • MANAGEMENTUL ACTIVITILOR AUXILIARE DIN UNITILE DE COMER I TURISM5.1. Managementul activitilor de producie5.1.1.Structura activitilor de producieProducia privit ca proces se definete ca un ansamblu de operaii sau de activiti urmrind transformarea, prin intermediul forei de munc i al mijloacelor de munc a bunurilor i serviciilor existente n alte bunuri i servicii.

 • n cadrul unitilor de comer i turism exist subuniti organizate n vederea obinerii unor produse i semifabricate ale cror activiti sunt asemntoare celor ce se execut n ntreprinderile industriale, astfel: -prelucrarea materiilor prime n vederea obinerii unor produse i preparate: produse de cofetrie, preparate i semipreparate specifice alimentaiei publice etc.;

 • -prelucrri executate ulterior asupra unor produse industriale: ambalri de produse, mbutelieri etc.; -restabilirea valorii de ntrebuinare a unor produse industriale: reparaii produse, returi etc.;

 • Nomenclatura produciei cuprinde lista produselor i lucrrilor ce se execut n cadrul subunitilor de producie.Sortimentul produciei exprim mprirea i repartizarea cantitativ a diferitelor produse i lucrri pe feluri i tipuri.Unitile de exprimare a volumului produciei pot fi: naturale, natural-convenionale, uniti de munc i valorice.

 • Exprimarea produciei n uniti valorice se face cu ajutorul preurilor curente i comparabile.Preurile curente sunt cele n vigoare la o anumit dat, iar cele comparabile sunt cele corespunztoare unei anumite perioade de referin.

 • 5.1.2.Capacitatea de producie-element de baz n fundamentarea volumului producieiCapacitatea de producie a unei organizaii reprezint producia maxim ce poate fi obinut, ntr-o perioad dat (de regul un an), pentru o anumit structur i calitate a produciei, n condiiile folosirii depline, intensive i extensive a fondurilor fixe productive (mainilor, utilajelor i suprafeei productive) potrivit celui mai eficient regim de lucru.

 • Factorii principali care determin mrimea capacitii de producie sunt:1.Numrul, componena, starea de uzur i caracteristicile tehnice ale utilajelor i instalaiilor. Capacitatea de producie este direct proporional cu numrul utilajelor i instalaiilor de baz existente n subunitate.2. Mrimea suprafeelor de producie existente; 3. Numrul muncitorilor direct productivi;

 • 4. Producia n unitatea de timp sau indicatorul de utilizare intensiv a utilajelor care se iau n calculul capacitii de producie. 5. Fondul de timp maxim disponibil de funcionare a utilajelor sau a locurilor de munc.6. Sortimentul produciei ce urmeaz a fi executat. El influeneaz n mod direct indicatorul de utilizare intensiv i ntr-o msur mai mic timpul disponibil.

 • Unitile de exprimare a capacitii de producie pot fi:-naturale, cnd se exprim prin volumul fizic al produciei, folosind uniti de msur specifice;-natural-convenionale, cnd se folosete un produs echivalent sau etalon;-valorice, dac producia este eterogen;-cantitatea de materia prim ce poate fi prelucrat.

 • 5.1.2.2. Determinarea mrimii capacitii de produciePentru determinarea capacitii de producie este necesar s se parcurg trei etape principale:-culegerea, prelucrarea i sistematizarea informaiilor primare necesare calcului; structura sortimental, norme de timp, tipuri i existent sau numrul de maini i utilaje, timp disponibil etc.;

 • -determinarea capacitii de producie la nivelul verigilor principale, elaborarea balanei capacitilor de producie, stabilirea locurilor nguste, i a excedentelor de capacitate;-stabilirea msurilor tehnico-organizatorice pentru mbuntirea folosirii capacitii de producie, eliminarea locurilor nguste i folosirea excedentelor.

 • Relaia general de calcul a capacitii de producie este: Cp = K x In x Tdn care:Cp -reprezint capacitatea de producie; K-mrimea caracteristicii dimensionale a elementului tehnic de capacitate (nr. de maini, producie orar etc.);In-indicatorul de utilizare intensiv, exprimat n uniti de producie pe unitatea caracteristicii dimensionale sau producia maxim pe or;

 • Td -timpul maxim disponibil al verigii de producie (ore-an);Relaia general de calcul a capacitii de producie se adapteaz la particularitile proceselor ce pot avea loc n cadrul subunitilor de producie ale unitii de comer i turism.

 • Cile mbuntirii folosirii capacitii de producie por fi intensive i extensive.mbuntirea folosirii intensive nseamn, n esen, o mai bun folosire a utilajului n unitatea de timp, adic o cretere a produciei orare, prin:-creterea vitezelor de lucru;-creterea gradului de calificare a personalului;-reducerea pierderilor etc.

 • mbuntirea folosirii extensive a capacitii de producie const n mrirea duratei de funcionare prin:-prelungirea timpului de funcionare ntre dou reparaii succesive;-reducerea duratei de imobilizare n reparaii curente sau capitale;-mrirea coeficientului de schimb.

 • 5.2.Managementul activitilor de ntreinere i reparaii a utilajelor i instalaiilor.Obiectivele principale ale unei activiti eficiente de ntreinere i reparaii sunt:-meninerea n bun stare de funcionare a tuturor echipamentelor la un nivel optim de eficien compatibil cu vrsta lor.

 • -reducerea la minimum a cheltuielilor provocate de ntreruperi determinate de avariile i staionrile planificate, necesare pentru executarea reparaiilor;-optimizarea cheltuielilor de exploatare prin adoptarea unor programe adecvate de revizii i reparaii;-creterea durabilitii i siguranei n exploatare a unor piese i subansambluri principale.

 • Fiabilitatea exprim capacitatea unui produs de a-i ndeplini funcia specific n anumite condiii date de-a lungul unei perioade prestabilite.ncetarea capacitii unui produs de a-i ndeplini funcia cerut poart denumirea de cdere sau defectare. Cauzele care pot determina defectarea pot fi datorate proiectrii, fabricaiei sau utilizrii produsului.

 • Mentenana definete activitatea depus n vederea restabilirii capacitii de funcionare bun a produsului, dup ce s-a produs o cdere.Aceast activitate poate fi:-preventiv, cnd se are n vedere supravegherea funcionrii produsului (main, utilaj) i efectuarea diferitelor revizii tehnice periodice;-corectiv, care cuprinde nlocuiri de componente prin lucrri de reparaii.

 • Mentenabilitatea exprim calitatea produsului sau utilajului de a-i restabili funcionalitatea i parametrii de performan ntr-o perioad dat de timp.Mentenabilitatea echipamentelor depinde de felul n care proiectanii au prevzut accesul, prin demontare, la piesele care se defecteaz, de organizarea sectorului de ntreinere i reparaii i de calificarea personalului folosit n aceste activiti.

 • Disponibilitatea exprim posibilitatea ca produsul s fie apt de funcionare dup o durat de timp consumat pentru reparaii impuse de cderea ce s-a produs dup o anumit perioad de bun funcionare. La nivelul unitii de comer i turism disponibilitatea se obine prin patru mijloace:-disponibilitatea prin fiabilitate- este calea cea mai sigur, dar trebuie avut n vedere c o cretere a fiabilitii are ca rezultat mrirea costurilor de fabricaie i implicit a preurilor de vnzare (cumprare);

 • -disponibilitatea prin mentenan- prin care se asigur restabilirea fiabilitii prin lucrri de ntreinere i reparaii, corective i preventive;-disponibilitatea prin utilizarea corect a mainilor, este calea cea mai eficient care necesit costuri relativ reduse. -disponibilitatea prin nnoire-

 • Prin sisteme de reparaii se nelege ansamblul msurilor cu caracter organizatoric, tehnic i economic n vederea meninerii capacitii de lucru a mainilor, utilajelor i instalaiilor din dotarea unitii de comer i turism.

 • Se cunosc dou sisteme de reparaii:1.Sistemul de reparaii dup nevoi, caracterizat prin aceea c intervenia se face atunci cnd utilajul nu mai poate funciona, datorate uzurii avansate.

 • 2.Sistemul de reparaii preventiv planificate, care const ntr-un ansamblu de lucrri de ntreinere, control i reparaii avnd un dublu caracter:-profilactic, care pune accent pe lucrrile de ntreinere i control;-planificat, care exclude perturbrile din activitatea unitii de comer i turism, determinate de scoaterea din funciune a utilajelor pentru reparaii.

 • 5.2.2. Planificarea managerial a lucrrilor de reparaiiAtingerea obiectivelor principale ale activitii de ntreinere i reparaii se realizeaz prin desfurarea unor lucrri, ierarhizate din punct de vedere tehnic i economic pe trei nivele, i anume: ntreinere, revizie i reparaii.

 • ntreinerea cuprinde un complex de operaii care asigur meninerea utilajelor n stare bun de funcionare, astfel:-ungerea mainilor i utilajelor;-curirea general a utilajului i ndeosebi a suprafeelor de lucru;-protecia anticoroziv a instalaiilor;-verificarea elementelor de protecie a muncii.

 • Planurile anuale se ntocmesc la nivelul unitii de turism i comer i conin planul reparaiilor capitale, precum i graficul desfurrii pe luni de zile a reviziilor tehnice i reparaiilor curente.Planurile curente sunt planuri lunare prin care se realizeaz defalcarea pe unitile componente a planului anual de reparaii. Planificarea reparaiilor se bazeaz, n special, pe dou documente: Livretul utilajului, i Normativul tehnic pentru reparaii.

 • Livretul utilajului cuprinde, n afar de elementele de identificare i caracteristicile tehnice, evidena timpului de funcionare de la darea n exploatare, a reparaiilor executate i a pieselor de prim necesitate cu rezisten mai redus la uzur.

 • Normativul tehnic pentru reparaii este ntocmit de constructorul mainii (firma productoare) i cuprinde un ansamblu de norme tehnice privind planificarea i executarea lucrrilor de reparaii, astfel:-numrul de intervenii dintre dou reparaii capitale;-intervalul dintre intervenii, n ore de funcionare;-timpul de staionare n reparaii, n zile lucrtoa