4.Biomecanica docx

download 4.Biomecanica docx

of 44

 • date post

  10-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  948
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of 4.Biomecanica docx

CAPITOLUL IX METODOLOGIA PREGATIRII COMPONENTELOR JOCULUI POZIII DE REFERIN I DEPLASRI LA MINGE N JOCUL DE VOLEI Voleiul este un sport de situaie, metodologia pregtirii juctorilor i echipei de volei fiind determinat de scopul i specificul jocului. Poziia fundamental nalt, medie i joas Jocul de volei presupune deplasri specifice ale juctorilor n teren pentru ocuparea locurilor conform regulamentului de joc i pentru pregtirea interveniilor la minge. Deplasrile la minge, sau ntminarea mingii au loc sub diverse forme de mers, alergare, srituri i plonjoane. Lovirea mingii are loc n condiii statice, n variante de deplasare, din sritur sau din plonjon. Din punct de vedere biomecanic poziia de referin a corpului juctorilor este aa numita poziie fundamental caracterizat astfel:

picioarele flexate; picioarele deprtate la nivelul umerilor sau mai mult; se recomand ca piciorul dinspre tu s fie naintea celuilalt, cu o talp; greutatea egal repartizat pe pingeaua ambelor picioare; trunchiul aplecat nainte; braele nainte, aproape de orizontal, uor ndoite din articulaia cotului.

La poziia fundamental medie genunghii sunt ndoii la unghi de aproximativ 90 grade. De la acest nivel se apreciaz caracteristicile celorlalte poziii. Lovirea mingii n timpul jocului se face n condiii diverse, aceast caracterizare a poziiilor are un rol didactic i metodic. Exerciii pentru nsuirea poziiei fundamentale - nvarea i exersarea poziiilor fundamentale: nalt, medie i joas; - din alergare uoar, la semnal, oprire n poziia fundamental indicat de profesor; - deplasri cu pas adugat, printre jaloane, n poziie medie i joas; - deplasri n teren, n poziii fundamentale, n diferite direcii indicate de profesor; - pe perechi, deplasri n oglind, n poziii fundamentale; - deplasri, opriri, porniri, ntoarceri, srituri, schimbri de direcie la diferite semnale vizuale i auditive;

- jocuri de deplasare cu diverse sarcini. Sriturile utilizate n volei sunt cele cu btaie pe un picior i sriturile pe dou picioare n doi timpi. Mijloacele recomandate n instruire sunt cele din atletism i gimnastic. Plonjoanele Plonjoanele specifice jocului de volei sunt clasificate astfel:a) Plonjoane pe spate,

b) Plonjoane laterale, c) Plonjoane nainte, d) Plonjoane cu palma pe sol. Mijloace pregtitoare sunt: fandri, rulri, rostogoliri i alte exerciii specificen gimnasticii De multe ori se asist la antrenamente care nu reconstituie jocul n nici cea mai mic msur. n cele ce urmeaz voi prezenta cteva exemplificri: -Pasele n doi juctori pe limea terenului nu corespund situaiilor diverse din joc; -Atacul i aprarea ce se execut n cupluri, unul n faa celuilalt, la circa 5 metri distanta, cu nici un obstacol ntre juctori; n timpul meciului, mingea soeste de la nlimi i de la distane, din unghiuri complet diferite dect cele din exemplul propus. -Aproape ntotdeauna, ntre atacant i aprare se gsete ca obstacol, blocajul; -Ridicarea se execut n urma unei primiri din serviciu sau a unei preluri din atac; -Jocul de volei este unul de mare concentrare n situaii de presiune; Voleiul este unul dintre puinele sporturi care nu presupun contact fizic. Nu trebuie ns subestimat nici importana pregtirii fizice mai ales din pricina prevenirii accidentrilor. Recomandm ca toate mijloacele prezentate s fie critic gndite i adaptate condiiilor concrete sub forma blocurilor operaionale, sau a lucrului analitic pentru atingerea obiectivelor.

LOVIREA MINGII CU DOU MINI DE SUS - PASA DE SUS Lovirea mingii cu dou mini de sus, sau pasa de sus este aciunea de joc cu care se ncepe instruirea i asigur inerea mingii n joc la nivel de amatori i nceptori. Pasa de sus nainte de pe sol i ia denumirea de la modalitatea de intervenie la minge, direcia transmiterii mingii i poziia juctorului fa de sol. (fig. 4). Terminologia ntlnit pentru a denumi aceast aciune de joc difer din multe considerente, dar se refer la acelai lucru. Consider c este important contextul n care se folosete o denumire sau alta pentru o corect comunicare.

Fig. . Pasa de sus nainte de pe sol (desene dup Drgan, A.,) Aciunea de joc i poziionarea minilor pe minge este prezentat grafic i n figura de mai jos unde se observ triunghiul format din degetele mari i degetele arttoare ale celor dou mini. Mecanismul de baz al execuiei are urmtoarele componente, prezentate n succesiunea lor: poziia de baz; aciunea picioarelor, trunchiului i braelor; contactul cu mingea (lovirea propriuzis); aciunea de dup lovire. n cadrul jocului sportivul trebuie s ntmpine mingea ca s ajung la locul execuiei n poziia de baz naintea mingii. Poziia de baz Juctorul se gsete cu picioarele ntr-o poziie comod, deprtate aproximativ la nivelul umerilor, unul dintre ele uor naintea celuilalt, genunchii puin ndoii, spatele drept, braele

ridicate cu articulaia pumnului la nivelul frunii, coatele ndoite, degetele mari i arttoare a celor dou mini formnd un triunghi ptin care sportivul s poat vedea mingea. Palmele ambelor mini sunt n extensie.

Fig.5 Aciunea picioarelor, trunchiului i a braelor Genunchii i coatele se ntind simultan, trunchiul se ridic n timpul lovirii mingii. Privirea juctorului urmrete mingea eliberat din cup. Pentru execuia unei pase nalte aciunea braelor este orientat nainte i spre n sus. Contactul cu mingea Este fcut cu degetele celor dou mini, care formeaz o cup. Greutatea mingii este preluat de degetul mare, arttor i mijlociu de la fiecare mn. Degetele inelarele i degetele mici ating mingea mai puin, dar contribuie la direcionarea ei. Aciunea de dup lovire Tripla extensie, urmare fireasc a lovirii mingii este urmat de deplasare spre direcia de ridicare pentru intrare n aciunea ce urmeaz. Greeli de execuie: -

ntmpinarea mingii este ntrziat; mingea se lovete la nivel inferior frunii; nu se coordoneaz aciunea de extensie a picioarelor, trunchiului i braelor cu lovirea i

eliberarea mingii;

-

coatele prea ntinse sau prea deprtate; picioarele nu sunt paralele ci sunt ncruciate; degetele nu sunt rsfirate; degetele mari sunt mult pea nainte; mingea este lovit cu podul palmei sau cu palmele.

Pasa de sus peste cap de pe sol Pasa peste cap de pe sol este denumit astfel pentru c transmiterea mingii se face de ctre executantul aflat cu picioarele pe sol n spatele acestuia (peste cap). (fig. 5).

Fig. 5. Pasa peste cap (desene dup Drgan, A.,) Mecanismul de baz i menine aceleai componente i aceeai succesiune, ca la ridicarea nainte de pe sol: poziia iniial; aciunea picioarelor, trunchiului i braelor; contactul cu mingea; aciunea de dup lovire.

Poziia iniial

Poziia fundamental nu difer fa de descrierea fcut anterior la procedeul ridicarea nainte de pe sol. Spatele drept confer posibilitatea de a trimite mingea surprinztor peste cap. nsuirea corect a acetei posturi a corpului asigur posibilitatea practicrii unui joc derutant, creativ, tactic n voleiul de performan. Aciunea picioarelor, trunchiului i braelor Aciunea trunchiului a minilor i a capului este orientat n sus i spre napoi. Contactul cu mingea Este identic cu cel al ridicrii nainte de pe sol. Aciunea de dup lovire Trimiterea mingii peste cap presupune la nceptori o extensie a corpului, urmrirea mingii cu privirea i apoi ntoarcere pentru a intra n joc. Greeli de execuie: - intrarea ntrziat la minge; - contacul cu mingea n dreptul corpului i nu deasupra capului; - nesincronizarea aciunilor n tripla extensie; - coatele prea deprtate, sau ntinse; - corpul n extensie exagerat.

Exerciii pentru nsuirea pasei de sus Exerciiile sau mijloacele pe care le propun spre a fi utilizate se cuvine a fi adaptate condiiilor specific i vor fi dozate particularizat. -imitarea lovirii mingii; -deplasare, oprire, imitarea pasei de sus; -prinderea n cup a mingii aruncate de ctre partener; -mingea inut n cup deasupra capului, la 0,5 m -1 m distan de perete, aruncarea ei n perete, ntmpinarea i prinderea mingii ricoate n cup deasupra frunii;

-pe salteaua de gimnastic aezat pe clcie, aruncarea mingii pe vertical 1-2m, urmat de pas de sus n fa la perete, concomitent cu ridicarea pe genunchi; -pe perechi, cu o minge, aruncarea mingii pe vertical, pas de sus n fa la partener cu oprirea mingii dup fiecare execuie i cu aciune continu; -n coloan cte unul, la 2 -3 m distan de perete, pase de sus la perete, la nlime de 3 -4 m i trecere la coada irului; -pe perechi cu o minge, pase de sus n fa, lungi i scurte, cu deplasarea alternativ nainte i napoi, a fiecrui juctor; -pe perechi cu o minge, de o parte i de alta a fileului, pase de sus n fa peste fileu, cu i fr cderea mingii pe sol; -suveic simpl cu pase de sus; -joc concurs: Cine nu scap mingea -cte 3 la o minge, pase de sus n fa n triunghi la distan de 3 -4 m, cu orientarea corpului spre direcia de pasare; -pe perechi cu o minge, pase din sritur, la distan de 3 m, fr fileu i peste fileu; joc 2x2 cu 2 pase, peste fileu jos sau bnci i fileu normal; joc 2x2 cu 3 pase, peste fileu jos sau bnci i fileu normal; Individual, pas de sus peste cap; Pas peste cap din minge ricoat din perete; Suveic cu pase peste cap; Pase peste cap n trei juctori; Pase peste cap n triunghi, etc.

Pasa sau ridicarea nainte din sritur Pasa sau ridicarea din sritur presupune un stadiu de pregtire avansat i este denumit astfel pentru c mingea este lovit din sritur. Juctorul ntmpin mingea i paseaz din sritur, adic este n aer n timpul lovirii mingii. Avantajul const n derutarea adversarilor, sau corectarea unor mingi de pe fileu. (fig. ).

Fig. . Ridicarea nainte, clin sritura (desene dup Drgan, A.,) Mecanismul de baz are urmtoarele componente: poziia iniial; aciunea braelor; contactul cu mingea; aciunea de dup lovire. Poziia iniial Poziia iniial este adoptat dup o deplasare i sritur la minge. Corpul se gsete n aer, orientat cu faa spre direcia de transmitere a mingii, braele ndoite la nivelul coatelor. Aciunea braelor este mai energic i const n ntinderea acestora n momentul contactului cu mingea. Aciu