47964592-Plan-de-Afaceri-Pensiune-Turistica (1).doc

24
PLAN DE AFACERI 1

Transcript of 47964592-Plan-de-Afaceri-Pensiune-Turistica (1).doc

Plan de Afaceri - Pensiunea Turistica Floare de Colt

PLAN DE AFACERI

CUPRINS1. DATE GENERALE2. DATE TEHNICE ALE PROIECTULUI DE INVESTIII3. DEVIZUL GENERAL ESTIMATIV AL INVESTIIEI4. DATE PRIVIND FORA DE MUNC OCUPAT DUP REALIZAREA INVESTIIEI5. PRINCIPALII INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI AI INVESTIIEI6. FINANAREA INVESTIIEI7. AVIZE I ACORDURI8. PRI DESENATE

1. DATE GENERALE

1.1. Denumirea investiiei: Pensiunea rustic Bujorul de munte1.2 Proprietari:Moca Alina Sorina,Bcoanu Veronica1.3. Amplasamentul : judeul Alba, Comuna Rme,sat Cheia (M-ii Trascului,la 35 km de Mnstirea Rmeului,spre poalele munilor.1.4. Oportunitatea realizrii investiiei

Obiectivul realizrii proiectului l reprezint valorificarea pe piaa turistic intern i internaional a turismului rural din judeul Alba , n special a agroturismului i turismului montan, component esenial n dezvoltarea durabil, ecologic a zonei Munilor Trascului.

Relieful, cu preponderen montan, creeaz oportuniti pentru dezvoltarea turismului, prin cadrul natural i obiective turistice de mare valoare naional.

Motivaia amenajrii acestei pensiuni la Cheile Rmeului , este dat de potenialul turistic natural deosebit, n ansamblu, care ofer turistului mptimit de natur, un peisaj incredibil, un loc perfect pentru relaxare.

Patrimoniul natura

Cheile Rmeului - ngusta lume de ap i stnc din Munii Trascului.

Partea cea mai spectaculoas pentru turiti, a rezervaiei naturale Cheile Rmeului, ntins pe 150 de hectare, o constituie cheile nsele un canion strmt, greu de strbtut, pe alocuri primejdios, dar care i rspltete pe cei ce se ncumet s-l strbat cu priveliti de o mreie unic i cu impresia unei cltorii de basm fantastic: printr-o trectoare ngust tiat n stnc, prin arcade de piatr i pe sub bolile ntunecate ale arborilor, ctre un dincolo nc netiut.

Dou masive spate n calcare jurasice - Uzmezeu la nord, Fundoi la sud - o zon de chei, bogat n forme carstice, iar n jur pduri, pajiti, fnee aceasta este rezervaia natural Cheile Rmeului, declarat arie protejat nc din anul 1969. Arie protejat de interes naional corespunznd categoriei a IV-a IUCN (rezervaie natural de tip mixt), rezervaia, situat n Munilor Trascu, pe teritoriul judeului Alba, n apropiere de Mnstirea Rme, aparine administrativ satului Cheia, din comuna Rme. Altitudinea minim este de 530 m, cea maxim de 1139 m

Dar toate aceste lmuriri administrative, geografice, geologice, dei au importana lor, le par de mic nsemntate celor ce vin aici atrai doar de dorina de a strbate Cheile Rmeului. Un traseu turistic marcat, care pornete de la Mnstirea Rme i ajunge n satul Cheia, este calea pe care o strbat de obicei, urmnd, printre pereii de piatr, cursul rului Geoagiu, sau Strem, care pe cursul su superior poart i numele de Rul Rme.Un fel de jgheab adnc ntre perei nali de piatr, un ru de munte, rece i iute, umbr deas i rcoare aproape frig acestea sunt impresiile care domin n amintirea celor care au vizitat Cheile Rmeului. Poate o amintire la fel de puternic este cea a trudei, cci traseul este dificil i presupune eforturi mari: deplasarea cu ajutorul bridelor i al cablurilor de oel prinse n pereii de stnc, pe alocuri chiar al cablurilor suspendate, i trecerea prin ap, adncimea ei putnd atinge 2 metri. Nu e un drum uor i, de aceea, se recomand s fie parcurs pe timp de var.La ieire, se arat satul Cheia, de unde traseul turistic se desparte n dou, cele dou ramuri ducnd spre Huda lui Papar i, respectiv, spre ntregalde.

Peisajul zonei a fost puin modificat de om, cci regiunea se afl la distan de centre urbane, iar relieful face traseul prin chei dificil de strbtut. Prin urmare, presiunea antropic este sczut, fapt care i-a pstrat rezervaiei frumuseea slbatic, natural.

Interesant pentru geologi i speologi prin bogia de forme carstice (doline, peteri, turnuri, creste, portaluri, grohotiuri), rezervaia atrage totodat i interesul botanitilor i al ecologilor. Situat ntr-o zon de pduri de foioase - amestec de fag i gorun - aria protejat cuprinde unele plante rare, iar cheile adpostesc o larg varietate de specii vegetale, cu diferite cerine ecologice, adaptate la o diversitate de condiii ce se ntlnesc uneori doar pe un petic de pmnt n defileul ngust.

Specii alpine caRanunculus oreophilus, Arabis alpina, Saxifraga paniculata, Aster alpinusi preioasa floare de col (Leontopodium alpinum) i mpart locul cu specii termofile (mai iubitoare de cldur):Silene bupleuroides, Linum flavum, Sorbus graeca, Allium flavum.a. Se ntlnesc aici i i specii endemice sau rare ori cu semnificaie fitogeografic deosebit. Toate contribuie la interesul tiinific al zonei i particip la frumuseea peisajului, adugnd via lumii de ap i stnc a Cheilor Rmeului.

Oferta de petrecere a timpului liber

Diversitatea, volumul i valoarea potenialului turistic existent pe teritoriul comunei Rme sunt premise care favorizeaz modaliti multiple de petrecere activ a timpului liber prin practicarea unor forme de turism specifice.

Turismul cultural-religios Mnstirea Rme o gur de rai unul dintre cele mai vechi aezminte clugreti din Transilvania. Ridicat nMunii Trascului, pe lng rul Geoagiului (dacica Germisara) ntr-un loc numit de mocani Valea Mnstirii, bisericua cu hramul Izvorul Tmduirii poart ascunse n zidurile-i firave nu puine taine. Se cunoate cu precizie c al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Criul Alb n 1377. Acest element face din lca unul dintre puinele biserici romneti de piatr databile, poate, n secolul XIII.

Mnstirea i biserica s-au aflat sub protecia luiMatei Corvin, a voievodului Radu Vod cel Mare, ca i a luiMihai Viteazu, care a refcut-o. Mnstirea este una dintre puinele care au rmas ortodoxe n secolul al XVIII-lea, pn la distrugerea ei prin tunurile generalului Bukow. Faptul este consemnat ntr-un limbaj profetic de unul dintre clugri: scris-am eu Silvestru monahu cnd au stricat necredincioii mnstirea de la Rmet i cea de la Geoagiu, la anul 1762, n august 20, ntr-o zi de smbata spre pieirea loru. Dup o nou distrugere, ca represalii pentru participarea localnicilor la rscoala luiHorea, Cloca i Crian, (1785), biserica este refcut n 1792. Mnstirea se redeschide la 1940, iar n 1955 sinodul hotrte transformarea ei n mnstire de maici. n 1959, este desfiinat de comuniti, dar maicile revin n 1962, sub acoperirea unei secii de covoare.

Turism rural. Dezvoltarea turismului rural n comuna Rme este argumentat de existena unor inuturi strvechi, pitoreti, n care obiceiuri, cunoscute de multe generaii, srbtori strmoeti i meteuguri devenite art, sunt la ele acas. Promovarea turismului rural va asigura acestui spaiu pstrtor de valori tradiionale romneti o dezvoltare durabil i echilibrat. Turismul de sfrit de sptmn (weekend) este o form de turism din ce n ce mai apreciat, locuitorii marilor centre urbane dorind s-i petreac sfritul de sptmn n locuri nepoluate, departe de aglomeraia i stresul marilor orae. Turismul montan. Pe prima poriune exist o amenajare cu bride i cable de oel care permit vizitarea cheilor pe timp de var pn la celebrul portal al cheilor i pn la poriunea numit "la cuptor".Mai exist un traseu, denumit "Brna caprei" , care pornete din chei, dinainte de portal, urcnd puternic pe nite cable.

Acest traseu strbate cheile pe o crare suspendat cu 100 m deasupra apei, oferind peisaje superbe asupra cheilor.

Dup 2 ore de traversare a cheilor, se ajunge la finele cheilor i se ajunge n satul Cheia. Turismul pentru sporturi extreme, o form de turism cu adresabilitate preponderent ctre tnra generaie, prinde contur din ce n ce mai mult i n Romnia. Zona ofer suportul necesar pentru parapant, cicloturism, si cel mai important, escaladarea munilor.

2. DATE TEHNICE ALE PROIECTULUI DE INVESTIII2.1. Prezentarea proiectului de investiii

2.1.1. Denumirea investiiei: Realizarea unei pensiuni turistice rustice Bujorul de munte2.1.2. Beneficiari: Bcoanu Veronica,Moca Sorina Alina, proprietare al unei suprafee de teren de 1700 mp.2.1.3. AmplasamentPensiunea turistic este amplasat n satul Cheia, n apropierea Mnstirii Rmeului (aprox. 35 km).Accesul la amplasamentul pensiunii se face prin comuna Rme:Exist 4 ci de acces n zon:

1. Din centrul oraului Teiu, situat la 80 km de Cluj-Napoca urmm cale de 18 km drumul asfaltat de-a lungul vii Geoagiului, care ne duce la Mnstirea Rme. De la Mnstirea Rme ajungem n 5 minute la Cheile Mnstirii, iar peste 300 m ne aflm n faa Cabanei Rme.2. Din Aiud urmm 3 km oseaua spre Cheile Aiudului Buru, iar apoi o lum la stnga spre Cabana Sloboda (8 km). oseaua asfaltat se termin aici, de unde ncepem un urcu susinut pe unul din cele mai pitoreti drumuri din Apuseni. Dup 23 km din Aiud ajungem n satul Rme de unde ntr-o or putem cobor pe poteca la Mnstirea Rme. Dac continum drumul din Rme, dup 7 km ajungem la Brdeti, de unde putem urma poteca marcat ce ne coboar ntr-o or n satul Cheia, amonte de Cheile Rmeului.3. La 4 km din Teiu spre Alba Iulia, cotim la dreapta pe valea Galdei, iar dup ce strbatem Cheile Galdei i Cheile ntregaldelor ajungem la ntregalde dup 23 km, de unde putem urma pe jos unul din traseele marcate descrise mai jos.

4. Cea de a patra cale de acces este de pe oseaua naional Cluj-Turda-Cmpeni: la circa 45 km de Turda, din localitatea Slciua, o lum pe poteca marcat cu cruce albastr spre Huda lui Papar, poteca pe care o urmm pn n satul Cheia, amonte de Cheile Rmeului.

2.1.4. Situaia actual

Construcia, la stadiul la care este n prezent, a fost motenire de familie,ulterior am amenajat-o in funcie de cerinele pieei, la standarde ridicate, ajungand la stadiul de trei stele.Regimul de nlime este parter + etaj + mansard.Pensiunea are in componen urmtoarele :* la parter:

Restaurant cu o capacitate de 50 de persoane ,plus bucatarie

= 170,80 mp;

cram

= 20,00 mp;

hol cu scar de acces la etaje

= 25,38mp* la etaj:

hol cu casa scrii

= 17,26 mp

oficiu (pentru tot pavilionul)

= 4,90 mp

- 10 dormitoare = 148 mp * la mansard:

hol cu casa scrii

= 3,70 mp

saun =5,34mp

sal de fitness =15 mp

sal de biliard =15 mp

cazare: 10dormitoare,dintre care 4 sunt duble ,iar unul este matrimionial.Cele 5 dormitoare au un singur pat, cablu tv,internet, mini-frigider,dulap si baie cu cabina de dus si toaleta. Cele 4 dormitoare duble au cablu tv, ,mini-frigider,internet,ifonier i baie cu cabina de dus si toaleta. Dormitorull matrimonial are un pat dublu,amenajat special pentru tinerii casatoriti , cablu tv, internet, balcon cu mini-terasa, mini-frigider,baie dotata cu utilitati moderne si jacuzzi si toaleta. Curtea din fata este amenajata cu o terasa cu specific rustic,cu specii de arbusti si cu specificul zonei bujorul de munte adaptat conditiilor favorabile dezvoltarii acestuia .

Curtea din spate este dotata cu piscina plus loc penru gratar , un mic loc de joaca pentru copii.Indicatori principali

A(suprafa) teren = 1700 mp

AC (arie construit) = 500,6,00 mp

Sistemul constructiv

Structura de rezisten a pensiunii este realizat din perei portani de zidrie de piatr pe fundaii continue din beton - la parter, perei din brne de lemn la etaj + mansard i planee din beton peste parter i din lemn peste etajul 1 i peste mansard.

Zona seismic de calcul este F i Ks=0,08.

nvelitoarea este din indril (n trei straturi) pe arpant din lemn n dou ape, cu jgheaburi i burlane din tabl zincat.

Utiliti

Pensiunea este racordat la reele de alimentare cu ap i energie electric.

Pentru alimentarea cu ap, la circa 30 km de pensiune, exist o reea de aduciune ap potabil realizat de ctre un grup de localnici (inclusiv beneficiarul pensiunii) la care racordat pensiunea.

Cldirea existent este racordat la reeaua public de alimentare cu energie electric.Pentru deversarea apelor uzate menajere, avem montat o microstaie de epurare la care este racordat pensiunea.Instalaii interioare:

instalaii i obiecte sanitare la bi i buctrii;

instalaia de nclzire cu calorifere racordate la o central termic pe combustibil solid cu 3 boilere;

completat instalaia electric de iluminat i prize, cu conductori de cupru i aluminiu montai n eav de oel zincat.

Instalaii exterioare:

racordurile exterioare la reeaua de alimentare cu ap potabil (tuburi PVC tip uor, L= 30,0 m), prevzut cu apometru i doi hidrani de grdin;

reeaua de canalizare a apelor menajere uzate prevzut cu cmine de vizitare i staie de epurare;

instalaie de iluminat pe terase i n grdin.

Amenajri exterioare:

pavaje exterioare din piatr brut pe strat de nisip.

Amplasarea ntr-un sit natural deosebit, arhitectura propus ncadrat n specificul zonei, nivelul de confort i serviciile oferite, grija pentru protecia mediului demonstreaz concepia unitar care a stat la baza fundamentrii datelor de tem pentru proiect.

Lemnul, piatra aparent rostuit, tencuiala exterioar alb, tmplria din lemn masiv, acoperiul din indril sunt elemente de arhitectur ce vor fi folosite pentru a crea un spaiu arhitectural care s nu agreseze prin modernitate ci s se ncadreze n specificul local.

3. DEVIZUL GENERAL ESTIMATIV AL INVESTIIEI

Valoarea total a investiiei este de 184.119,52 (inclusiv TVA), din care: 168.196 sunt cheltuieli eligibile i 15.923,52 cheltuieli neeligibile.

Sursele proprii de finanare (constituite din venituri proprii i mostenire de familie)4. DATE PRIVIND FORA DE MUNC OCUPAT DUP REALIZAREA INVESTIIEI

4.1. Consideraii generale privind managementul forei de munc n turismn industria turistic, spre deosebire de alte sectoare ale economiei naionale, activitatea se desfoar n condiii diferite. Corespunztor acestora managementul trebuie s ia n considerare aspectele caracteristice ale domeniului, respectiv:

produsul turistic este perisabil;

industria turismului este caracterizat prin fluctuaia cererii pe termen scurt. Acest aspect necesit adaptarea ofertei de munc la cerere care, n majoritatea cazurilor este spontan;

denumirea activitii arat tipul de activitate nu i nivelul de ndemnare al prestatorului;

cererea pentru munc este direct, turismul fiind considerat o "industrie a minii de lucru";

productivitatea se bazeaz pe capacitatea i efortul personal al lucrtorilor, fiind legat de nsuirile i capacitatea acestora;

standardele au o natur subiectiv, fiind supuse unui judeci i interpretri personale ale consumatorilor, care pot avea opinii diferite privind calitatea serviciilor prestate;

serviciile turistice sunt complexe, necesitnd utilizarea unui numr relativ mare de funcii aferent diverselor servicii;

ocuparea multor funcii solicit un nivel relativ redus de calificare, dar o vechime corespunztoare n funcia respectiv;

adaptarea ofertei se face prin ajustarea numrului de personal n funcie de nivelul de activitate.

Totodat, i munca efectiv desfurat n activitile de turism prezint anumite caracteristici ca de exemplu:

necesit un set de atitudini specifice pentru aceast industrie i o gam de aptitudini speciale pentru fiecare tip de activitate;

este inegal normat, necesitnd prelungirea orarului de funcionare pentru prestarea unor activiti (exemplu: activiti de restaurant, recepie);

este lipsit de aspecte birocratice;

are un sistem complicat de pli;

productivitatea muncii nu depinde neaprat de nivelul de calificare al prestatorului; programul este permanent;

n situaia turelor prelungite, suprasolicitarea de ordin fizic i neuropsihic constituie factori de risc n desfurarea activitilor;

poate declana un conflict ntre promptitudinea prestrii serviciului i calitatea prestaiei;

retribuia muncii se situeaz sub nivelul nregistrat n alte ramuri;

ca avantaje neoficiale, lucrtorii din industria turismului (hotelier i restauraie) pot beneficia de baciuri ("tips" sau "pourboire"), care pot ntregi ctigurile salariale.

4.2. Necesarul resurselor de for de munc

Conform capacitii i categoriei de clasificare a pensiunii, necesarul minim de personal, structurat pe funcii, meserii i servicii, precum i salariul brut de incadrare, este prezentat n urmtorul tabel:

FunciaNumr posturiSalariul lunar - -

Administrator pensiune2

Recepioner2

Camerist3

Buctar2

Osptar4

ngrijitor spaii exterioare1

Paznic2

Ajutor bucatar2

Contabil1

Femei de servici2

Total21

n funcie de evoluia activitii pensiunii se poate utiliza i personal sezonier pentru a asigura funcionarea acesteia n bune condiii.

5. PRINCIPALII INDICATORI TEHNICO - ECONOMICI AI INVESTIIEI

5.1 Valoarea total a investiiei:

184.119,52 (inclusiv TVA), respectiv 7.489.614 mii lei.

5.2 Ealonarea investiiei

Valoarea total a investiiei este de 184.119,52 (7.489.614 mii lei), din care C+M 128.448 (5.225.003 mii lei).

5.4 Capaciti:

cazare pensiune clasificat la categoria 3 floriClienii poteniali ai pensiunii pot opta att pentru prepararea i servirea meselor individual, ct i n sistem restaurant prin angajaii pensiunii (buctari i osptari).Restaurantul este dotat cu o aparatura moderna,dar si cu vechile cuptoare de paine ale bunicii,unde puteti degusta minuntaele bunatati traditionale,n ceea ce privete buctria, vor putea fi servite mncruri tradiionale, pregtite din produse naturale proaspete,chiar de la ferma de langa pensiune,de unde ne aprovizionam cu produse bio. Meniurile oferite vor cuprinde ceaiuri din flora spontan, cu efecte terapeutice demonstrate de mii de ani (afine, pojarnia, mueelul, menta, ppdia), lapte proaspt i natural de vac, cu un coninut de proteine ridicat, brnzeturi, lapte btut, carne proaspt de pasre de curte, fript la grtar, etc.

Pe langa produsele bio mentionate anterior, ne laudam cu o gama larga si variata de ciorbe traditionale (de vacuta,de burta de pui etc),tocanite la ceaun,mamaliguta cu smantana si branza proaspata,fripturi delicioase si deserturi aromate .O sa va incantam cu specialitatea casei tochitura de porc la ceaun cu cartofi gratinati si chiar miel la proap. In curtea din spate sfrie gratarele incinse de mititeii gustosi, aripioarele picante si carnaciorii facuti de casa .

O alta specialitate a casei sunt placintele facute in cuptorul de lut, aseyonate cu ierburi aromate si branzeturi de calitate.

5.5. Analiza economico financiar a proiectului

Valoarea total i durata de implementare a proiectului

Valoarea total a proiectului: 184.119,52 (inclusiv TVA), respectiv 7.489.614 mii lei.

Orizontul de timp

Analiza a fost efectuat pe o perioad de 5 ani dup finalizarea proiectului de investiii. Anul 2008 va fi anul n care activitatea pensiunii se va stabiliza la parametri optimi.

Stabilirea preurilor

Analiza economico financiar a fost efectuat n preuri constante pe toat perioada de prognoz.

Determinarea veniturilor i cheltuielilor, precum i a celorlai indicatori estimai s-a efectuat n EURO i mii lei.

5.5.2. Analiza contului de profit i pierdere (pentru perioada de exploatare a pensiunii)Estimarea categoriilor de venituri i cheltuieli s-a efectuat pentru urmtoarele activiti:

servicii turistice oferite de pensiune, respectiv: cazare, alimentaie-bar, alte servicii;

comer en-gros cu buturi alcoolice i nealcoolice

Rezultatele, pentru ambele tipuri de activitate, au fost evideniate distinct pentru:

a. activitatea de exploatare;

b. activitatea financiar.

a. Activitatea de exploatare

Structura veniturilor din activitatea de exploatare a pensiuniiVeniturile din activitatea de exploatare a proiectului au fost determinate pe tipuri de activiti astfel:

Servicii de cazare:

Veniturile din activitatea de cazare au fost determinate pornind de la:

capacitatea pensiunii;

durata de funcionare anual: permanent;

tarifele preconizate pe zi pe apartament/camer dubl;

gradul mediu de ocupare anual i trimestrial;

Ipotezele de calcul, precum i rezultatele preconizate a fi obinute sunt prezentate n tabelul urmtor:

Servicii de alimentaie i bar

Veniturile din exploatarea spaiilor pentru alimentaie (n sistem restaurant) au fost determinate pornind de la:

numrul de locuri la mas;

numrul de zile de funcionare;

numrul de locuri/mas comercializate (nr. locuri la mas x nr. zile);

rulaj/ loc la mas, corelat cu gradul de ocupare al capacitii de cazare;

numr clieni (nr. locuri comercializate x rulaj/loc);

tarifele preconizate.

PAGE 6