45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

download 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

of 7

Transcript of 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

  • 7/29/2019 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

    1/7

    Restaurarea tabloului reprezentnd Autoportret pictat de Octav Bancila- Colectia Univ. Al. I. Cuza - Iai-

    DATE GENERALE ALE LUCRARII:

    Obiect: tablou reprezentnd Autoportret;Autor: Octav Bncil;

    Datare: 1928, inscriptie vizibil n partea stang, jos; Stil: clasic romnesc; Tehnic: ulei pe pnz, strat gros de preparatie din grund cu ulei, pigment ocru si argil;

    Dimensiuni: L= 58cm; l= 61,2m; Provenien: Colectia Univ. Al. I. Cuza Iai.

    STAREA DE CONSERVARE: grad II- obiect de consolidat i de restaurat, este necesar repunerean valoare din punct de vedere artistic.

    Stratul pictural este fragilizat i foarte casant, deteriorat n proporie de 10%, prezentnd desprinderin acoperi, desprinderi oarbe, repictri, mucegaiuri i uzuri. Curbarea uoar a asiului i eventualelefluctuaii ale condiiilor de mediu au dus la apariia craclurilor, a lacunelor profunde i superficiale alestratului pictural.

    Inscripia de pe versoul tabloului a provocat apariia unor lacune care merg pn la suport (pnz).Murdria aderent, grundul pe baz din argil, pigment ocru i ulei aplicat neuniform, zgrieturile i

    rosturile au afectat stratul pictural. Tabloul nu are verni. Suportul

    Pnza datorit tehnicii de preparaie a devenit friabil, prezint numeroase pete de mucegai, i lacunepetice aplicate peste pelicule groase i casante de clei, murdrie aderent, rosturi, pierderi de materialtextil, urme de grund, pete de rugin de la numeroasele cuie semn ce arata c tabloul a mai fost supus

    unor tensionri pentru refacere a planeitii. Versoul este peliculizat cu un strat de vopsea alba.asiul este din lemn de brad i prezint atac biologic.

    PROPUNERI DE TRATAMENT:

    1. Consolidarea stratului pictural i scoaterea pnzei de pe sasiu;2. Tensionarea pnzei prin tragere n benzi de calc;3. Consolidarea definitiv a stratului pictural;4. Curirea versoului pnzei i a asiului;5. Dublarea;6. Curirea stratului pictural;7. Tratarea lemnului asiului contra insectelor xilofage;8. Montarea pe asiu;9. Integrarea cromatic10. Vernisarea final;

  • 7/29/2019 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

    2/7

    METODOLOGIA APLICRII TRATAMENTULUI Tabloul reprezentnd Autoportret aparine colectiei Univ. Al. I. Cuza - Iai i a fost adus laCentrul de Conservare i Restaurare a Patrimoniului de Art Cretin RESURRECTIO" n vedereaaplicrii unor tratamente urgente de conservare i restaurare necesare. Operaiile efectuate i materialelefolosite au respectat principiul reversibilitii i a minimei intervenii.

    1. Consolidarea profilactic a stratului pictural s-a realizat cu o soluie de clei de pete 4%,pregtit la cald, n baie de aburi. Aceasta operatie a fost necesar pentru a scoate in siguran tabloul depe asiu.

    2.Tensionarea pnzei in benzi de calc. Operaiunea are un dublu rol: nltur toate deformarilepnzei i ajut la aplicarea operaiunilor ulterioare de consolidare. Tensionarea s-a facut cu fii (de 5cm laime avnd o ritmicitate de cca 5 cm) de calc pe un asiu provizoriu fix cu cca 10 cm mai mare petoate laturile pnzei.

    3. Consolidarea definitiv a stratului pictural. S-a realizat cu o soluie de clei de pete 8% i cuspatula cald, alternnd presa cald - rece, pentru a reface aderena peliculei de culoare la stratul depreparaie sau la suport. Pentru o mai bun aderen a soluiei de clei, zonele lacunare s-au curit uor

    prin degresare cu o soluie slab de alcool etilic.

    4. Curirea versoului. Dup o desprfuire uoar,pnza s-a curat mecanic prin uoar rzuire cubisturiul.

    5. Dublarea. Pnza (splat i uscat) pentru dublare s-a ntins pe un alt asiu de dimensiuni mai maridecat primul i s-a ncleiat cu 3 straturi din clei de pete n concentraie 12%, aplicate in spum. Peversoul tabloului s-au aplicat tot 3 pelicule de clei cu aceeai concentratie. Cand ultimul strat de petablou era inca umed au fost suprapuse pnzele, si s-au calcat cu spatula calda. S-a alternat presa cald rece pentru a elimina apa din sistem.

    6. Curirea difereniat a stratului pictural. Murdria aderent i ancrasat s-a ndeprtat folosindsoluii standard de curire pe baz de: alcool etilic, esen de terepentin, amoniac i ulei de in crud;stabilite n urma microtestelor de solubilitate, intervenind mecanic cu bisturiul asupra zonelor emoliatei gonflate, uniformiznd i regenernd verniul.

    7. Tratamentul lemnului asiului contra insectelor xilofage. Deoarece atacul acestor insecteestemajor, s-a efectuat tratamentul prin pensulare cu o soluie de permetrin 2% n white spirit, iar norificiile de zbor ale insectelor prin injectare. Tratamentul a fost repetat de 3 ori la intervale de 48 deore.

    8. Montajul pe asiu s-a facut dup uscarea solutiei biocide.

    9. Integrarea cromatic a chiturilor a completat unitatea imaginii tabloului, redndu-i frumuseea.Aceasta s-a efectuat prin retu cromatic n tehnica ritocco, i velatura cu culori de verni, vernisnd apoilocal integrrile cu verni damar i terebentin 5%.

    10. Vernisarea final a tabloului Dup uscarea integrrilor i a vernisrilor locale, s-a vernisatfinal tabloul pentru a proteja ntregul strat pictural cu un verni de damar i terebentin 15% (n care s-aadaugat cear de albine purificat).

  • 7/29/2019 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

    3/7

    Tabloul reprezentnd Autoportretva reveni duprestaurare n colecia Univ. Al. I. Cuza - Iaicreia i aparine. Se recomand s se evite ocurile mecanice i s i se asigure un climat ct mai adecvatde temperatur i umiditate (t=180C; UR = 55-60%), iar restauratorul va monitoriza (cu acordulproprietarului) din cnd n cnd obiectul pentru a nregistra eventualele modificri survenite i adaptarealucrrii la noile condiii de mediu.

    Bibliografie:[1] Cesare Brandi, Teoria restaurarii, Ed. Meridiane, Bucuresti 1996[2] Sandro Baroni, Restauro e conservazione dei dipinti, Fabbrio Editori, 2003[3] I.C.A.Sandu, I.Sandu, Paula Popoiu, Antonia Donz van Saanen, Aspecte metodologice privindconservarea tiinific a Patrimoniului Cultural, Ed. Corson, Iai, 2001;[4] Eva Pascual, Mireia Patino, Restaurer les Tableaux, Ed. Grnd;[5] Knut Nicolaus, The restoration of Paintings, Ed. Knemann, 1999.

    01 Foto ansamblu nainte de restaurare

  • 7/29/2019 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

    4/7

    02 Foto versou

    03 Foto n lumina UV pentru evidenierea repictrilor

  • 7/29/2019 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

    5/7

    04 Foto in lumina UV pentru evidenierea repictrilor

    05 Foto atac biologic mucegaiuri

  • 7/29/2019 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

    6/7

    06 Foto nlturarea mecanic a stratului de vopsea de pe versou

    07 Foto Tragere in benzi de calc i ncleiere n spuma pentru dublare

  • 7/29/2019 45391058 Restaurarea Tabloului Autoportret Bancila

    7/7

    08 Final de restaurare