43-97 Extractia Titeiului

of 51 /51
Norme de protecţie a muncii pentru extracţia ţiţeiului Cuprins  Preambul 1. Prevederi generale 1.1. Conţinut. Scop 1.2. Domeniu de aplicare 1.3. Relaţii cu alte acte normative 1.4. Revizuirea n ormelor  2. Prevederi comune 2.1. Înc adrarea ş i re pa rt iz ar ea per onal ul ui pe lo cur i de mu nc ! 2.2. "ntruirea peronalului 2.3. Dotarea cu ec#ipament i ndividual de protecţie 2.4. Prevederi comune privind e$tr acţia ţiţeiului 3. Punerea %n producţie a ondelor  3.1. Con tr ol ul ş i ec# ip area ondelor du p! te rminarea &ora 'u lu i 3.2. ($tragerea şi introducerea ţevilor de e$tracţie 3.3. (&ectuarea probelor de producţie 3.3.1. Di lo cui re a &lu idul ui de per&ora re cu alte &l ui de 3.3.2. (&e ctuar ea pro be i d e p ro duc ţ i e p ri n p i to na t 3.3.3. Proba de producţie prin l!c!rit 3.3.4. ($t ra gerea ş i introducer ea pr! 'i nilo r de po mp are 3.4. )mor*rea ondelor  4. Siteme de e$tracţie 4.1. ($ploatarea p rin e rupţie n atural! 4.2. ($ploatarea prin erupţ ie arti&icial! +gazli&t, 4.3. ($ploatarea prin pompa' de ad*ncime 4.3.1. ($p loatarea on de lo r pri n p ompa ' c u b alan ier  4.3.2. Centrale de pompa' 4.4. Pompa'ul centri&ugal ubmeribil 4.-. Pompa'ul #idraulic 4.. Depara&inarea ondelor ş i conductelor  4..1. Depara&inarea manual! şi mecanic! 4. .2. De pa ra &i na rea cu ge ne rato ar e de ab ur tr an p ortabile 4./. 0!uratori te#nologice la onde -. ucr!ri d e intervenţii şi reparaţii la onde -.1. Cur!ţarea şi p!larea ondelor  -.2. ucr!ri de reparaţii c apitale la onde -.3. Detubarea ondelor  . Colectarea epararea tratarea şi depozit area ţ i ţeiu lui .1. Separatoare de ţiţei gaze şi ap! .2. ratarea ţiţeiului

Embed Size (px)

description

IPSSM EXTRAGERE TITEI

Transcript of 43-97 Extractia Titeiului

Norme de protecie a muncii pentru extracia ieiului

Norme de protecie a muncii pentru extracia ieiului

Cuprins

Preambul

1.Prevederi generale

1.1.Coninut. Scop

1.2.Domeniu de aplicare

1.3.Relaii cu alte acte normative

1.4.Revizuirea normelor

2.Prevederi comune

2.1.ncadrarea i repartizarea personalului pe locuri de munc

2.2.Instruirea personalului

2.3.Dotarea cu echipament individual de protecie

2.4.Prevederi comune privind extracia ieiului

3.Punerea n producie a sondelor

3.1.Controlul i echiparea sondelor dup terminarea forajului

3.2.Extragerea i introducerea evilor de extracie

3.3.Efectuarea probelor de producie

3.3.1.Dislocuirea fluidului de perforare cu alte fluide

3.3.2.Efectuarea probei de producie prin pistonat

3.3.3.Proba de producie prin lcrit

3.3.4.Extragerea i introducerea prjinilor de pompare

3.4.Omorrea sondelor

4.Sisteme de extracie

4.1.Exploatarea prin erupie natural

4.2.Exploatarea prin erupie artificial (gazlift)

4.3.Exploatarea prin pompaj de adncime

4.3.1.Exploatarea sondelor prin pompaj cu balansier

4.3.2.Centrale de pompaj

4.4.Pompajul centrifugal submersibil

4.5.Pompajul hidraulic

4.6.Deparafinarea sondelor i conductelor

4.6.1.Deparafinarea manual i mecanic

4.6.2.Deparafinarea cu generatoare de abur transportabile

4.7.Msuratori tehnologice la sonde

5.Lucrri de intervenii i reparaii la sonde

5.1.Curarea i splarea sondelor

5.2.Lucrri de reparaii capitale la sonde

5.3.Detubarea sondelor

6.Colectarea - separarea - tratarea i depozitarea ieiului

6.1.Separatoare de iei, gaze i ap

6.2.Tratarea ieiului

6.2.1.Tratarea prin metode termochimice

6.2.2.Tratarea ieiurilor vscoase prin folosirea coloanei de stripare cu gaze

6.2.3.Tratarea ieiului n instalaii electrice

6.3.Instalaii de captare a reziduurilor din instalaiile petroliere

6.4.Depozitarea i transportul intern al ieiului, condensatului i gazolinei

6.5.Curarea rezervoarelor

6.6.Staii de pompare a ieiului, condensatului i gazolinei

6.7.Recoltarea probelor din rezervoare

7.Procese de meninere i refacere a presiunii de zcmnt

7.1.Epurarea, tratarea i injecia apei n zcmnt

7.2.Injecia de ap cu polimeri

7.3.Injecia de gaze naturale i CO2 n zcmnt

7.4.Combustia subteran

7.5.Emanaii de gaze nocive

7.6.Compresoare de aer pentru combustie subteran

7.7.Injecia de abur n zcmnt

7.8.Contactul cu fluide fierbini i nocive n procesele termice

8.Dezbenzinarea si deetanizarea gazelor

8.1.Prevederi comune

8.2.Degazolinarea gazelor

8.3.Deshidratarea gazolinei

8.4.Lichefierea gazelor necondensate n instalaiile de dezbenzinare

8.5.Prevenirea i combaterea autoaprinderii stratului de crbune activ din adsorbere

8.6.Deetanizarea gazelor

8.6.1.Recepia i proba de funcionare a instalaiei

8.6.2.Operarea instalaiei n timpul funcionrii

8.6.3.Oprirea instalaiei pentru revizii i reparaii

8.6.4.Efectuarea reviziilor i reparaiilor

8.7.Protecia contra aciunii unor substane toxice folosite n extracia ieiului

8.8.Instalaii de automatizare n extracia ieiului

Anexa 1Norme de protecie a muncii complementare prezentei norme

Anexa 2Ghid de terminologie de securitate a muncii. noiuni de baz

Preambul

Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementri cu aplicabilitate naional, care cuprind prevederi minimal obligatorii pentru desfurarea principalelor activiti din economia naional n condiii de securitate a muncii.

Respectarea coninutului acestor prevederi nu absolv agenii economici de rspundere pentru prevederea i asigurarea oricror altor msuri de securitate a muncii, adecvate condiiilor concrete de desfurare a activitii respective prin instruciuni proprii.

Normele specifice de securitate a muncii fac parte dintr-un sistem unitar de reglementri privind asigurarea sntii i securitii n munc, sistem compus din:

- Normele generale de protecie a muncii care cuprind proceduri de securitate a muncii i medicin a muncii, general valabile pentru orice activitate;

- Normele specifice de securitate a muncii care cuprind prevederi de securitate a muncii, specifice unor anumite activiti sau grupe de activiti, detaliind prin aceasta prevederile Normelor generale de protecie a muncii.

Prevederile tuturor acestor norme specifice de securitate a muncii se aplic cumulativ i au valabilitate naional indiferent de forma de organizare sau proprietate n care se desfoar activitatea pe care o reglementeaz.

Structura sistemului naional de norme specifice de securitate a muncii urmrete corelarea prevederilor normative cu riscurile specifice uneia sau mai multor activiti i reglementarea unitar a msurilor de securitate a muncii pentru activitile caracterizate prin riscuri comune.

Structura fiecrei norme specifice de securitate a muncii are la baz abordarea sistemic a aspectelor de securitate a muncii, practicat n Normele generale de protecie a muncii. Conform acestor abordri, procesul de munc este tratat ca un sistem complex structurat, compus din urmtoarele elemente care interacioneaz reciproc:

- Executantul: omul implicat nemijlocit n executarea unei sarcini de munc.

- Sarcina de munc: totalitatea aciunilor ce trebuie efectuate prin intermediul mijloacelor de producie i n anumite condiii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de munc.

- Mijloace de producie: totalitatea mijloacelor de munc (instalaii, utilaje, maini, aparate, dispozitive, unelte etc.) i a obiectelor muncii (materii prime, materiale, etc.) care se utilizeaz n procesul de munc.

- Mediu de munc: ansamblul condiiilor fizice, chimice, biologice, psihologice n care unul sau mai muli executani i realizeaz sarcina de munc.

Reglementarea msurilor de securitate a muncii n cadrul Normelor specifice de securitate a muncii, viznd global desfurarea uneia sau mai multor activiti n condiii de securitate a muncii, se realizeaz prin tratarea tuturor aspectelor de asigurare a securitii muncii la nivelul fiecrui element component al sistemului executant - sarcin de munc - mijloace de producie - mediu de munc, propriu proceselor de munc din cadrul activitii sau activitilor care fac obiect de reglementare.

Prevederile sistemului naional de reglementri normative pentru asigurarea securitii muncii, constituie alturi de celelalte reglementri juridice referitoare la sntatea i securitatea n munc, baza pentru:

- activitatea de concepie a echipamentelor de munc i a tehnologiilor;

- autorizarea funcionrii unitilor;

- instruirea salariailor cu privire la securitatea muncii;

- cercetarea accidentelor de munc i stabilirea cauzelor i responsabilitilor;

- controlul realizrii msurilor de protecie a muncii;

- fundamentarea msurilor de protecie a muncii.

n contextul general pe care l-am prezentat, "Normele specifice de securitate a muncii pentru extracia ieiului" au fost elaborate innd cont de reglementrile existente n domeniul securitii muncii pentru aceast activitate, precum i pe baza studierii proceselor de munc i stabilirii riscurilor specifice, astfel nct, pentru fiecare risc s existe cel puin o msur de prevenire la nivelul fiecrui element component al procesului de munc.

Structurarea acestor prevederi este fcut astfel nct prevederile urmresc o succesiune logic, corespunztoare modului de aciune al executantului n procesul de munc.

Pentru terminologia de securitate a muncii utilizat la elaborare, normele cuprind o anex n care sunt definii o serie de termeni uzuali.

Pentru ca normele specifice s rspund cerinelor actuale nu numai n ceea ce privete coninutul, dar i forma de prezentare, s-a procedat la utilizarea unor subtitluri care precizeaz coninutul articolelor care se refer la aceeai problematic, fcnd astfel, pentru utilizatori, nelegerea i gsirea rapid a textelor necesare.

1.Prevederi generale

1.1 .Coninut. Scop

Art.1

Normele specifice de securitate a muncii pentru extracia ieiului cuprind msurile de prevenire a accidentelor de munc i a bolilor profesionale specifice activitilor de extracie a ieiului.

Art.2

Msurile de prevenire cuprinse n prezentele norme au ca scop eliminarea sau diminuarea factorilor de risc existeni n sistemul de munc, propriu fiecrui element al acestuia (executant-sarcin de munc-mijloace de producie-mediu de munc).

1.2. Domeniu de aplicare

Art.3

Prezentele norme se aplic tuturor persoanelor juridice sau fizice care desfoar activiti de extracie a ieiului indiferent de forma de proprietate asupra capitalului social i de modul de organizare a acestora.

1.3. Relaii cu alte acte normative

Art.4

Prevederile prezentei norme se aplic cumulativ cu prevederile Normelor generale de protecie a muncii.

Art.5

Pentru activitile nespecifice sau auxiliare activitii de extracie a ieiului, desfurate de persoanele juridice sau fizice se vor aplica prevederile normelor specifice prezentate n anexa 1.

1.4. Revizuirea normelor

Art.6

Prezentele norme se vor revizui periodic i vor fi modificate ori de cte ori este necesar ca urmare a modificrilor de natur legislativ, tehnic etc., survenite la nivel naional, la nivelul persoanelor juridice sau la modificarea proceselor de munc.

2. Prevederi comune

2.1. ncadrarea i repartizarea personalului pe locuri de munc

Art.7

ncadrarea i repartizarea personalului pe locuri de munc se va face conform prevederilor Normelor generale de protecie a muncii.

Art.8

(1)La executarea lucrrilor se va folosi numai personal cu calificare profesional corespunztoare, cu aptitudini, experien i capacitate fizic i neuropsihic normal, utilizndu-se numai echipe complete potrivit normativelor n vigoare. Nu este permis folosirea de personal nepregtit corespunztor sau fr atestare pentru efectuarea de lucrri care impun o calificare specific.

(2)La operaiile de pistonat sau la cele mecanice, care nu comport efort fizic deosebit, conductorul locului de munc poate utiliza formaii de lucru cu numr redus de executani, cu respectarea legislaiei i a regulamentului de ordine interioar.

Art.9

(1)Pentru rezolvarea unor situaii de for major ca erupii libere, incendii, avarii sau calamiti naturale, pot fi folosii i muncitori cu alt calificare, numai dup efectuarea unui instructaj suplimentar de protecie a muncii, adecvat activitii ce urmeaz ce se efectua i mediului de lucru, i avnd n dotare echipament de protecie i de lucru corespunztor situaiei de for major.

(2)Prevederile din alineatul (1) al acestui articol nu se aplic condiiilor de lucru:

- la nlime de peste 2 metri;

- la instalaii electrice;

- n instalaii de uscare, tratare, degazolinare i deetanizare a gazelor;

- n atmosfer toxic, axfisiant sau cu pericol de explozie;

- n staiile de desalinare electric a ieiului;

- n interiorul rezervoarelor, recipienilor i cazanelor;

- la instalaii de ridicat i instalaii sub presiune;

- la conducerea autovehiculelor, troliilor pe enile sau pneuri, att n incinta zonei de lucru sau instalaiei, ct i pe cile de circulaie interioare i publice;

- la manipularea substanelor, materialelor i dispozitivelor explozive i radioactive. n aceste cazuri va fi utilizat numai personal calificat n conformitate cu prevederile art.7 i 8.

Art.10

Este interzis cu desvrire:

(1)angajarea oricrei persoane fr examen i aviz medical;

(2)primirea sau accesul la locul de munc a oricrei persoane aflate sub influena alcoolului, obosit, bolnav sau aflat ntr-o stare fizico-psihic ce nu-i permite concentrarea ateniei sau depunerea eforturilor fizice necesare pentru realizarea sarcinii de serviciu sau care perturb munca altor persoane;

(3)nceperea sau continuarea lucrului de ctre persoana care a suferit orice leziune corporal sau mbolnvire n timpul transportului ctre sau de la locul de munc; aceasta va fi imediat trimis cu nsoitor, pentru control medical adecvat. Reprimirea la lucru va fi fcut numai cu avizul medicului;

(4)folosirea tinerilor sub vrsta de 16 ani la ncrcarea-descrcarea materialelor i a celor sub 18 ani la operaii cu materiale periculoase (explozive, toxice).

2.2. Instruirea personalului

Art.11

Instruirea personalului n domeniul proteciei muncii se va efectua n conformitate cu prevederile Normelor generale de protecie a muncii.

2.3. Dotarea cu echipament individual de protecie

Art.12

Acordarea echipamentului individual de protecie se va face conform prevederilor Normativului - cadru de acordare i utilizare a echipamentului individual de protecie aprobat prin ordinul MMPS nr. 225 din 27 iulie 1995.

Art.13

La extracia ieiului este interzis:

(1)primirea la lucru a personalului care nu i-a fcut la termen controlul medical periodic;

(2)efectuarea oricror sarcini de serviciu fr purtarea echipamentului individual de protecie i de lucru, corespunztor operaiei de executat;

(3)splarea echipamentului individual de protecie sau de lucru cu produse inflamabile att n incinta instalaiilor ct i n afara lor;

(4)neutilizarea echipamentului individual de protecie acordat sau utilizarea echipamentului degradat, cu lipsuri, murdare sau care nu mai corespunde prevenirii accidentelor umane sau mbolnvirilor profesionale;

(5)constrngerea executantului de a efectua sarcini de serviciu fr dotarea cu echipamentul de protecie corespunztor operaiilor de executat.

Art.14

La proba de producie prin lcrit sondorul operator va purta ochelari de protecie i or de cauciuc.

2.4. Prevederi comune privind extracia ieiului

Art.15

Generatoarele transportabile de abur pentru deparafinare vor fi deservite numai de personal calificat i autorizat.

Art.16

Exploatarea zcmintelor de iei se realizeaz pe baz de studii i proiecte elaborate i aprobate conform reglementrilor n vigoare i n care vor fi prevzute msurile de prevenire a accidentelor i a mbolnvirilor profesionale.

Art.17

La avizarea documentaiilor i la recepia instalaiilor se vor analiza i verifica msurile pentru exploatarea n condiii de siguran.

Art.18

Nici o instalaie nu va fi pus n funciune dect pe baza avizului comisiei de recepie. Este interzis pornirea i exploatarea instalaiilor fr dispozitivele de protecie i siguran prevzute n documentaie, sau sub rezerva completrii lor ulterioare.

Art.19

Experimentarea tehnologiilor noi se va face numai cu respectarea metodologiei n vigoare.

Art.20

Este interzis blocarea intrrilor i cilor de acces interioare sau exterioare instalaiilor tehnologice, atelierelor, rampelor, bazelor auto etc.

Art.21

Nu se permite:

-modificarea instalaiilor sau proceselor tehnologice, fr acordul proiectantului;

-punerea n funciune a echipamentelor dup orice oprire, fr dispozitivele de protecie i de siguran i aparatura de msur i control cu care au fost dotate;

-demontarea acestora n timpul funcionrii instalaiilor.

Art.22

Personalului de exploatare a instalaiilor i se interzice:

- s intervin sau s execute reparaii la instalaiile electrice, acestea fiind de competena personalului specializat i autorizat;

- s execute manevra de anclanare-declanare dect cu folosirea echipamentului de protecie prevzut pentru operaiile ce le execut;

- s scoat din proprie iniiativ, ngrdirile instalaiilor electrice i s nu participe la operaiile de revizie a acestora.

Art.23

Accesul personalului n ncperile unde se gsesc gaze de orice fel, particule de praf, crbune, metal pulverizat sau fum provocat de incendii etc., este permis numai dup ce ncperea a fost complet aerisit, sau dup ce personalul a fost echipat corespunztor atmosferei n care se ptrunde. ndeprtarea pericolului va fi confirmat pe baza analizelor de laborator.

Art.24

Orice lucrri la instalaiile electrice n medii cu pericol de explozie sau toxic se vor face numai n baza permisului de lucru eliberat dup efectuarea analizei gazelor din mediul respectiv. Analiza i permisul de lucru vor fi valabile numai pentru o zi de lucru.

Art.25

Instalaiile tehnologice vor avea afiate instruciunile de funcionare i schemele tehnologice la zi, cu precizri privind:

- modul de pornire i oprire normal i n caz de pericol;

- parametrii normali de funcionare;

- principalele msuri de prevenire a accidentelor, exploziilor i incendiilor.

Art.26

Toate locurile de munc i instalaiile vor fi marcate cu tblie avertizoare i semnalizate vizual sau/i acustic privind factorii de risc existeni.

Art.27

Echipamentul tehnic cu pri exterioare mobile situate pn la 2,5m nlime va fi protejat cu aprtori, plase de srm sau perei despritori incombustibili.

Art.28

(1) Lucrrile de reparaii i de ntreinere (revizii, reglri, gresri, nlocuiri de piese, curiri etc.) se vor executa numai dup oprirea din funciune a echipamentului i asigurarea mpotriva pornirii accidentale, prin inscripii sau dispozitive adecvate.

(2) ndeprtarea oricrei aprtori, cu echipamentul n funciune este strict interzis.

(3) Este permis gresarea echipamentelor n funciune numai n cazul existenei dispozitivelor speciale de ungere de la distan, fr a se ndeprta aprtorile i numai dac prin construcia sa echipamentul permite gresarea de la distan.

Art.29

(1) Este interzis urcarea sau staionarea personalului pe instalaii sau utilaje n funciune, sau care au elemente n micare.

(2) Accesul este permis numai dup oprirea i asigurarea mpotriva pornirii accidentale a acestora.

Art.30

Instalaiile i echipamentele vor fi revizuite i reparate periodic, conform prescripiilor nscrise n cartea tehnic, cu respectarea normativelor n vigoare.

Art.31

La executarea lucrrilor sunt interzise improvizaiile. Lucrrile se efectueaz conform succesiunii tehnologice de lucru sau de montaj, folosind scule adecvate.

Art.32

Este interzis utilizarea a dou cabluri de traciune pe aceeai rol de troliu. Ochiurile de cablu simple sau mpletite vor fi asigurate cu cel puin trei cleme corespunztoare diametrului cablului.

Art.33

La lucrrile ce folosesc scule de percuie, de tiere sau unde se pot produce radiaii intense, scntei, pan, brocuri, ca i la controlul vizual al elementelor n micare se vor folosi obligatoriu ochelari sau ecrane de protecie, iar zona va fi protejat pentru a evita accidentarea personalului din apropiere.

Art.34

Este interzis punerea n funciune i exploatarea recipienilor sub presiune sau instalaiilor de ridicat fr verificarea efectuat de Inspectoratului de Stat pentru Cazane i Instalaii de Ridicat (I.S.C.I.R) i fr aparatur i dispozitive de msur, control, protecie i siguran.

Art.35

Fiecare lucrtor care lucreaz la o nlime de peste 2m va folosi obligatoriu, echipamentul de protecie, conform normativelor n vigoare.

Art.36

Centura de siguran i cordonul de legtur vor fi verificate separat la nceputul fiecrui schimb, de ctre conductorul locului de munc, care va urmri i modul n care executantul a fixat-o pe corp i respectiv modul cum a ancorat cordonul de siguran de un element de rezisten al instalaiei n care lucreaz.

Art.37

Dac n urma controlului, conductorul locului de munc, constat c nu sunt respectate prescripiile normativelor n vigoare, el poate dispune:

- interzicerea folosirii cordonului sau a centurii de siguran necorespunztoare i nlocuirea pe loc a celor care prezint defeciuni (destrmri, rupturi, nituri slbite) sau lipsuri, cum sunt: catarame, prinztoare sau sigurane defecte;

- scoaterea din uz a centurilor de siguran i a cordoanelor defecte, precum i a acelora care au fost solicitate dinamic, prin ocul produs de suspendarea corpului uman n cdere.

Art.38

La urcarea pe scri, pna la locul de munc, executantul va controla starea scrilor, a barierelor, a podeelor (balcoanelor) i va raporta imediat lipsurile sau degradrile constatate. Pe timp friguros, cu polei i/sau ghea, vor fi luate msuri de ndeprtarea poleiului i/sau gheii, pentru a preveni alunecarea.

Art.39

Este interzis s se efectueze lucrri de montaj sau ntreinere cu persoane situate simultan pe aceeai vertical la nivele diferite dac locul de munc nu e prevzut cu platform sau pod de protecie.

Art.40

Nu este permis aruncarea sculelor, obiectelor sau a unor piese de la nlime pe sol sau invers.

Art.41

(1)Sculele de mn vor fi controlate nainte i dup utilizare.

(2)Sculele cu muchii tioase sau vrfuri ascuite vor fi pstrate i transportate n teci i depozitate separat, cu partea de prindere ctre exterior.

(3)Sculele i materialele mrunte, necesare lucrrilor la nlime vor fi pstrate i transportate n geni

speciale din material rezistent, prevzute cu ncuietori. Greutatea acestora va fi limitat la 10kg.

Art.42

La terminarea lucrului se va controla locul de munc, trusele de scule i materialele folosite pentru a se asigura c nu au rmas la nlime obiecte care pot cdea.

Art.43

Este interzis s se lucreze la nlime, n aer liber, n urmtoarele situaii:

(1) - condiii meteorologice deosebite:

- vnt puternic, de peste 60 km/or;

- praf n atmosfer;

- ploaie torenial;

- descrcri electrice;

- temperaturi sub -200C;

- cea (lips de vizibilitate)

(2) pe elementele de montaj, acoperite de produse petroliere, zpad sau ghea;

(3) n cazul erupiilor de iei sau gaze;

(4) zgomot puternic, care face imposibil comunicarea cu cei de pe sol;

(5) pe timpul nopii, dac locul de munc este iluminat insuficient.

Art.44

n cazul instalaiilor n care sunt mai multe elemente simultan n micare cu direcie ori viteza de deplasare diferit, sau cnd de la postul de comand nu este asigurat vizibilitatea direct asupra elementelor n micare, se vor stabili repere i persoane pentru urmrirea i semnalizarea lor ctre postul de comand.

Art.45

Orice loc de munc situat la nlime mai mare de 0,70m fa de sol sau de o platform continu, va fi dotat cu platforme de lucru, bine fixate, fr goluri, mrginite lateral cu balustrade nalte de cel puin 1m, avnd mna curent neted.

Art.46

Este interzis lucrul continuu (fr pauze) n recipieni cu temperaturi mai mari de 400C sau spaii nchise cu temperaturi mai mari de 350C, dac nu se iau msuri corespunztoare de ventilaie.

Art.47

Este interzis pstrarea materialelor inflamabile n incinta instalaiilor tehnologice i netehnologice. Dup caz i necesitate, aceste materiale vor fi pstrate n depozite special amenajate, n siguran i n conformitate cu normele de prevenire a incendiilor, cu avizul pompierilor.

Art.48

Combustibilii i lubrifianii se vor pstra n locuri de depozitare special amenajate. Depozitele de combustibili i lubrifiani vor fi construite i exploatate n conformitate cu normativele de prevenire i stingere a incendiilor.

Art.49

Spaiile nchise, n care se vehiculeaz hidrocarburi cu pericol de explozie sau incendiu i substane toxice, vor fi prevzute cu aparatur pentru determinarea i semnalizarea depirii limitelor de explozie sau de toxicitate admise, dublate de analize periodice de laborator.

Art.50

La locurile de munc care prezint pericol de explozie, pe lng iluminatul antiex, se vor putea folosi i lmpi de siguran, fixe sau portabile, n construcie antiex.

Art.51

Este strict interzis accesul n instalaii tehnologice cu alte mijloace de iluminat, de aprindere, cu maini, utilaje i scule care produc scntei sau flcri.

Art.52

nclzitoarele de iei, cu flacr direct, vor avea montate obligatoriu supape de siguran, cu evacuarea la rezervoarele instalaiei tehnologice pe care o deservete.

Art.53

(1) Aprinderea focului la generatoarele de abur sau de ap cald sau la nclzitoarele cu flacr se va executa numai dup aerisirea focarului timp de 10 minute minimum i prelevarea de probe pentru analize de laborator.

(2) Robinetul de intrare a gazelor se va deschide treptat i numai dup introducerea faclei aprinse n focar.

(3) Aprinderea i reglarea flcrii se va face din poziie lateral, fiind interzis staionarea n faa focarului.

Art.54

Locurile de munc cu materiale explozibile sau cu lichide uor inflamabile vor fi marcate la exterior cu plci avertizoare de pericol.

n interiorul zonei de lucru, sunt interzise:

- accesul persoanelor strine;

- fumatul, accesul cu igri, chibrituri, brichete sau foc deschis;

- utilizarea de aparate, dispozitive sau scule ce pot produce scntei sau flame;

- utilizarea nclmintei cu inte sau plachiuri i alte anexe metalice.

Art.55

Orice emanaie de gaze, iei i gaze lichefiate aprut pe teritoriul schelei sau n afara acesteia va fi imediat raportat conducerii. Locul unde s-a produs emanaia va fi ngrdit i prevzut cu inscripii de avertizare, pn la remedierea avariei i oprirea emanaiei. Persoanele care au constatat i raportat emanaia vor rmne n zon pn la sosirea mputernicitului nsrcinat cu luarea msurilor de siguran i lichidarea avariei.

Art.56

n apropierea locurilor de ncrcare-descrcare i manipulare a materialelor sau lichidelor toxice, caustice sau corozive, se vor monta inscripii avertizoare. Vor fi asigurate i depozitate soluii neutralizante i surse de ap pentru splare.

Art.57

Toate instalaiile vor fi legate electric la pmnt. Semestrial se va verifica rezistena electric a prizei de legare la pmnt conform normativelor n vigoare.

Art.58

Transportul personalului la i de la locul de munc se va efectua numai cu mijloace de transport amenajate corespunztor transportului de persoane, cu respectarea legislaiei n vigoare privind circulaia pe drumurile publice.

Art.59

n cazul spargerilor conductelor de iei, gaze i gazolin, obligatoriu se vor lua urmtoarele msuri:

- se va izola tronsonul de conducta unde s-a produs spargerea prin robinetele cele mai apropiate;

- se va scurge produsul din interior i spla cu ap i capta produsul, pentru a proteja mediul nconjurtor;

- capetele tronsonului de conduct avariat i legturile de pe conduct vor fi blindate;

- se va curi terenul de produsele petroliere scurse;

- se vor lua toate msurile de prevenire i stingere a incendiilor n raport cu natura avariei i a lucrrilor de efectuat;

- se va instrui i dota echipa de intervenie cu dispozitivele de protecie necesare operaiunilor de executat;

- se va mprejmui i ilumina zona de lucru pe timpul nopii; persoanele din zona calamitat vor fi supravegheate;

- produsele scurse vor fi ndeprtate, gropile nivelate dup terminarea operaiilor de remediere, se va ecologiza mediul.

Art.60

Alimentarea cu energie electric a locurilor de munc se va realiza conform normativului tehnic pentru proiectarea, executarea, recepia i exploatarea instalaiilor electrice, specifice activitii de foraj - extracie iei i gaze n vigoare, precum i a normelor specifice prezentate n anexa 1.

Art.61

La amplasarea pe poziie a instalaiilor mobile personalul va sta ferit i n raza de vizibilitate a conductorului instalaiei.

3. Punerea n producie a sondelor

3.1. Controlul i echiparea sondelor dup terminarea forajului

Art.62

(1) Condiiile de preluare a sondelor noi de la foraj, vor fi stabilite prin regulament de ctre unitile de extracie a ieiului.

(2) Preluarea se va face dup efectuarea obligatorie a urmtoarelor lucrri:

- ndeprtarea fluidului de foraj, a detritusului etc. din batale, astuparea batalelor i a gropilor, nivelarea careului i ecologizarea acestuia;

- controlul beciului sondei, al etanrilor i robinetelor de la gura puului.

Art.63

Capul de erupie sau instalaia de prevenire montat la gura puului vor fi conforme cu prevederile din "Regulamentul de prevenire a erupiilor", n vigoare.

Art.64

Este interzis montarea de dopuri n locul robinetelor sau al manometrelor de control a presiunii.

Art.65

Conductele prin care se face nlocuirea fluidului de la pu vor fi ancorate rigid i vor fi probate. Agregatul de pompare va fi amplasat la distan corespunztoare normelor de prevenire i stingere a incendiilor fa de gura puului. Eapamentul motorului agregatului de pompare va fi prelungit la o distan de siguran conform cu normele de prevenire i stingere a incendiilor i prevzut cu dispozitiv parascntei. Personalul echipei de probe va fi ndeprtat de pe traseul conductei.

Art.66

Montarea geamblacului macaralei, dispozitivelor de ridicat, instalaiei de preparare i circulaie a fluidelor, instalaiei de prevenire a erupiilor se va face conform "Normelor specifice de securitate a muncii la lucrrile de foraj sonde".

Art.67

(1) nlocuirea prin demontare a capului de erupie, a instalaiei de prevenire a erupiilor precum i ncrcarea i descrcarea acestora n mijloacele de transport se va face numai cu mijloace mecanizate. Se vor lua msuri pentru a se evita lovirea sau cderea lor.

(2) Demontarea, montarea i probele de presiune se vor efectua sub directa supraveghere a conductorului locului de munc.

Art.68

Este interzis prezena oricrei persoane sub sau n apropierea sarcinii macaralei.

Art.69

(1) Este interzis montarea prevenitorului sau a capului de erupie cu numr incomplet de prezoane, necorespunztoare dimensional sau uzate.

(2) Este interzis nceperea sau continuarea lucrrilor cu prevenitor, cap de erupie, mosoare, flane sau etanri defecte.

Art.70

n cazul n care prevenitorul sau capul de erupie sunt supranlate fa de sol, accesul va fi asigurat printr-un pod de lungime i nlime corespunztoare, prevzut cu scar cu mna curent i balustrad.

3.2. Extragerea i introducerea evilor de extracie

Art.71

Montarea instalaiei de manevr i de ridicat se va face conform "Normelor specifice de securitate a muncii la lucrrile de foraj sonde". Instalaiile de manevr i de ridicat vor fi corespunztoare greutilor care se extrag i se introduc la pu. Alegerea instalaiilor de manevr i de ridicat se va face de ctre persoane specializate.

Art.72

Instalaia fix sau transportabil de manevr, va fi amplasat, montat i fixat conform instruciunilor tehnice de exploatare, specifice acesteia. Dup aezarea pe poziie a instalaiei transportabile de manevr, n afar de frna proprie a instalaiei, aceasta va fi ancorat de fundaii de beton sau buteni ngropai n pmnt, pentru a evita deplasarea nainte sau napoi. Starea de siguran va fi controlat n fiecare schimb.

Art.73

Instalaiile transportabile vor fi utilizate numai dac sunt dotate cu toate dispozitivele de siguran i protecie prevzute de furnizor n cartea tehnic: carcase, capace, aprtori, limitator de curs al macaralei, depanator de cablu, dispozitive antiscntei, limitator de cuplu, priz de pmnt etc.

Art.74

Amplasarea instalaiei pe poziie, obligatoriu va fi precedat de controlul orizontalitii amplasamentului, distana fa de centrul puului i poziia fa de nivelul flanei dispozitivului de suspendare a evilor de extracie.

Art.75

Accesul la gura puului, la scrile turlelor sau masturilor va fi n permanen liber. ntre stivele de material tubular din faa sondei, se va lsa un spaiu de circulaie de minimum 0,70m. Stivele se vor asigura cu opritori (chezai).

Art.76

Pe timp de iarn sau de intemperii, podarul va fi protejat cu un refugiu mprejmuit cu prelat sau barac.

Art.77

Macaraua i rola de ghidaj vor fi prevzute cu aprtori a cror stare va fi controlat n fiecare schimb.

Art.78

(1) Podul de pe platforma sondei pentru susinerea dublilor sau pailor va fi confecionat astfel ca s permit scurgerea lichidului din evi i a apei provenite din ploi. Lichidul scurs va fi colectat ntr-un bazin special amenajat, pentru a nu polua terenul din jurul sondei.

(2) Nu este permis utilizarea butenilor rupi, degradai sau nesolidarizai cu scoabe metalice, pentru susinerea pailor n siguran. Nu se admit improvizaii..

Art.79

nainte de stivuirea materialului tubular i/sau a utilajelor, rampa sondei va fi controlat i reparat asigurndu-se orizontalitatea.

Art.80

nainte de nceperea operaiei de extragere sau de introducere a evilor de extracie se vor controla:

1) starea de funcionare a tuturor instalaiilor, echipamentelor, sculelor, dispozitivelor de siguran utilizate i se va consemna n raport;

2) modul de ancorare al capului mort al cablului macaralei;

3) nfurarea cablului pe toba troliului;

4) scrile, podurile, barierele;

5) starea i modul de tensionare a ancorelor.

Art.81

La introducerea sau extragerea evilor de extracie, se vor respecta urmtoarele:

1) ventilul de siguran pentru capul evilor va fi pregtit i pus la dispoziia operatorului;

2) accesul podarului la pod nu e permis dect dup extragerea primului dublu sau pas;

3) se va lucra cu echip complet, nu este permis lucrul cu un numr mai mic de oameni n echip fa de cel normat pentru instalaia cu care se lucreaz;

4) este interzis nlocuirea podarului cu un sondor de la gura puului, necalificat ca podar;

5) este interzis ridicarea sau coborrea muncitorilor cu ansamblul elevator, chiolbai, macara;

6) este interzis folosirea unor improvizaii, piese de adaos ntre elevator i evile de extracie;

7) sondorii vor apuca elevatoarele numai de mnere (coarne) sau toart, pentru a preveni strivirea minilor;

8) se interzice folosirea cletilor cu lan la deurubarea sau nurubarea evilor.

Art.82

(1) Lungimea dublilor sau pailor de evi de extracie, la sondele cu turl va fi format astfel, ca la cursa ascendent, distana dintre macara i geamblac s fie de minimum 2m.

(2) La instalaiile mobile cu turl, limitatorul de curs va fi reglat astfel nct s se evite lovirea macaralei de geamblac.

Art.83

(1) Paii sau dublii scuri vor putea fi prelungii numai cu suveie nfiletate i strnse la gura puului.

(2) Este total interzis prelungirea acestora prin sprijinirea pe suporturi improvizate.

Art.84

Perforarea coloanelor i operaiile de stimulare a afluxului de iei n sond se vor efectua conform prevederilor normative n vigoare i prevederilor Regulamentului pentru prevenirea erupiilor.

3.3. Efectuarea probelor de producie

3.3.1. Dislocuirea fluidului de perforare cu alte fluide

Art.85

Se vor respecta prevederile din subcapitolul "Omorrea sondelor" referitoare la montarea, probarea i operarea instalaiei de circulatie. La gura puului se va monta prevenitor sau cap de erupie corespunztor, conform cu Regulamentul de prevenire a erupiilor.

Art.86

Conductele prin care se face nlocuirea fluidelor de la pu vor fi probate la o presiune egal de 1,5 ori presiunea maxim de lucru i vor fi prevzute cu robinete de reinere i robinet de legturi la coloana de exploatare. Conductele de refulare de la pomp ctre sond i cele de evacuare a fluidului din sond vor fi ancorate.

Art.87

Pornirea sondelor prin denivelare cu gaze, azot, iei, motorin, etc. se va face conform programelor aprobate de conducerea unitii i vor cuprinde obligatoriu msuri specifice de securitate a muncii.

3.3.2. Efectuarea probei de producie prin pistonat

Art.88

n cazul operaiilor tehnologice de golire prin pistonat a lichidului din coloana, se vor respecta urmtoarele:

a) amplasarea troliului pe enile se va face la minimum 10m i maximum 15m distan;

b) troliile, indiferent de tipul lor, vor fi centrate i asigurate cu saboi;

c) este interzis folosirea prghiilor de lemn sau de metal pentru dirijarea nfurrii corecte a cablului pe tob;

d) este interzis utilizarea cablului cu fire rupte;

e) pe cablu se vor monta avertizoare nemetalice;

Art.89

La operaiunile de montare - demontare a podului de pistonat se vor respecta urmtoarele:

a) manevrele de ridicare - coborre se vor executa cu cablul de pistonat. Este interzis utilizarea macaralei;

b) dirijarea podului n timpul ridicrii n interiorul turlei se va face cu frnghia de montaj din afara turlei, de ctre doi sondori;

c) la fixarea podului, dup ridicarea lui n poziie orizontal se va face centrarea corect fa de axul capului de erupie. Podarul se va urca pe turl numai dup ridicarea podului, legndu-se cu centura de siguran de bara lateral a scrii de acces pe turl, ntr-un loc situat deasupra poziiei de lucru;

d) n timpul montrii cablului de siguran, deplasarea podarului de-a lungul podului de pistonat, va fi asigurat prin legarea centurii de siguran de un cablu de 16mm montat n acest scop deasupra laturii din spatele podului i legat strns de riglele turlei.

Art.90

Accesul pe podul de pistonat se face de pe scara turlei, direct sau de pe un pode auxiliar, construit special i prevzut cu bariere. Podul de pistonat va fi curat permanent de depunerile de iei i parafin.

Art.91

Toate sculele cu care se lucreaz pe podul de pistonat vor fi legate, iar dup terminarea lucrului vor fi inute n geanta de scule.

Art.92

(1) Este interzis staionarea personalului lng burlanul de pistonat cnd se lucreaz la pod.

(2) Nu este permis manevrarea cablului peste rola geamblacului fr ca racordul cablului s fie montat.

Art.93

(1) Operaia de pistonare se va efectua numai cu burlanul de pistonat montat i ancorat. Proba de presiune se va efectua avnd cutia de etanare montat.

(2) eava de scurgere a presiunii din burlan va fi ancorat de acesta cu arniere i prevzut cu robinete de purjare la haba.

Art.94

n timpul pistonatului se interzice:

a) deurubarea presetupei nainte de izolarea burlanului i de scurgerea presiunii din acesta;

b) staionarea podarului pe podul de pistonat;

c) scparea de fluide pe la cutia de etanare;

d) staionarea personalului n faa tobei troliului sau pe lng cablu precum i traversarea traseului cablului;

e) efectuarea oricror altor lucrri pe sau n interiorul turlei;

f) executarea operaiei de pistonat de ctre alte persoane n afara celor cu atribuii de serviciu.

Art.95

Habele de colectare a fluidului vor fi amplasate la distanele prevzute de normativele n vigoare (de distane i normele PSI).

Art.96

Este strict interzis ancorarea conductei de evacuare la haba cu ganj de srm. Legtura ntre acestea va fi rigid i fixat prin bride sau flane.

Art.97

Operatorul de pe instalaia de pistonat va fi protejat contra stropirii cu lichid de pe cablu prin paravan sau aprtoare, asigurndu-se ns obligatoriu vizibilitatea normal la geamblac i n sond.

Art.98

n cazul defectrii troliului, cu pistonul la pu, cablul va fi asigurat cu arniere montate deasupra cutiei de etanare.

Art.99

Intervenia pentru remedierea cablurilor czute de pe rol, mpletite sau cu crcei se face numai dup asigurarea cablului prin arniere i oprirea troliului. Repunerea cablului pe role se va face cu crlige metalice. Este interzis intervenia direct cu minile.

Art.100

Iuminatul sondei va fi realizat conform normativelor n vigoare, asigurndu-se vizibilitatea tobei troliului, traseului cablului de pistonat i lucrului podarului.

3.3.3. Proba de producie prin lcrit

Art.101

Dup extragerea din pu, lingura se va dirija la haba cu ajutorul unei furci de lemn.

Art.102

Pe durata opririi lucrului, lingura va fi scoas afar din pu iar robinetele vor fi meninute nchise.

3.3.4. Extragerea i introducerea prjinilor de pompare

Art.103

La extragerea i introducerea prjinilor de pompare vor fi respectate prevederile menionate la cap.3.2., Extragerea i introducerea evilor de extracie", privind montajul i controlul instalaiei de manevr.

Art.104

(1) La sondele cu instalaie de pompaj cu balansier, extragerea i introducerea garniturilor de prjini de pompaj se vor efectua dup rabaterea sau demontarea capului de balansier.

(2) Dirijarea capului de balansier se va face de la distan cu frnghii sau crlige de mn. Este interzis conducerea acestuia direct cu mna.

(3) La unitile de pompare al cror cap de balansier este rabatabil pe puntea acestuia, operaia se va executa numai cu dispozitivul cu care este prevzut unitatea de pompare.

(4) Sondorul podar va executa operaia stnd pe podul de lucru al balansierului i asigurat cu centura de siguran.

(5) n timpul demontrii sau rabatrii nu se va afla nici o persoan sub sau pe lng direcia de deplasare a capului de balansier.

(6) Este interzis schimbarea poziiei balansierului pentru a se executa rabatarea capului sau mpingerea acestuia stnd pe puntea balansierului.

Art.105

(1) Este interzis s se lucreze la gura puului avnd capacul cutiei de etanare neasigurat pe prjina lustruit prin arniere.

(2) n cazul capetelor de balansier nedemontabile sau nerabatabile (jakuri), manevrarea prjinii lustruite se va executa dup ndeprtarea arnierelor. Este interzis manevrarea tijei polizate, avnd arnierele slbite sau nedemontate.

Art.106

Manevrarea prjinii lustruite pentru unele operaii se va face avnd cutia de etanare nurubat la capul de pompare; dac prjina lustruit e scurt, se va slbi cutia de etanare i va fi meninut ridicat pn la aezarea ei pe mufa prjinii.

Art.107

La curarea parafinei depuse pe exteriorul evilor de extracie i prjinilor de pompare sau pe anurile curitoarelor se vor folosi tergtoare i dispozitive de curat.

Este interzis:

- utilizarea srmelor sau direct a minilor pentru ndeprtarea parafinei sau a unor depuneri;

- lovirea mufelor cu ciocanul sau cu cheile; n caz excepional se vor utiliza ciocane din material neferos, antiscntei;

- deurubarea cu cheile simple sau cu btaie a prjinilor de pompare prinse n nisip sau parafin; operaia se va executa numai cu chei circulare.

Art.108

Dispozitivul de suspendare (agare) a prjinilor de pompaj n turl va fi controlat naintea nceperii lucrului. Suspendarea lui n turl se va face cu cablu rezistent, corespunztor dimensionat.

Art.109

Dac dup suspendarea prjinii de pompare n dispozitivul de agare, elevatorul rmne nepenit pe prjin, se interzice scoaterea toartei elevatorului din crlig i manevrarea acestuia de ctre sondorul podar. n acest caz se va proceda la scoaterea n afar a tijei pe rampa sondei pentru nlturarea defeciunii.

Art.110

(1) n cazul ntreruperii lucrului, pentru orice durat, se va monta la gura puului prjina lustruit i cutia de etanare.

(2) Macaraua va fi desprins i aezat pe platforma sondei sau va fi suspendat i ancorat n turl.

(3) Extragerea materialului tubular din sondele de reacie la combustia subteran sau injecia de abur se va face dup rcirea acestuia.

(4) Se vor respecta prevederile din subcapitolul "Contactul cu fluide fierbini".

3.4. Omorarea sondelor

Art.111

Omorarea sondelor eruptive se va efectua numai pe baza unui program aprobat de conducerea unitii i cu asistena tehnic corespunztoare.

Art.112

nainte de nceperea operaiei de omorre prin circulaie, se vor lua urmtoarele msuri:

- instruirea suplimentar i repartizarea sarcinilor fiecrui membru al echipei;

- controlul ntregii instalaii ncepnd de la gura puului;

- amplasarea la distanele prevzute n normativ a agregatelor fa de sond, iar eapamentele motoarelor vor fi prevzute cu parascntei i prelungite la o distan prevzut n normele PSI;

- conducta de legtur dintre agregatul de pompare i capul de erupie va fi din eav cu legturi rapide superetane sau din eav rigid fr schimbri brute de direcie;

- pentru evitarea trepidaiilor este interzis ancorarea conductei de evacuare att pe traseu ct i la haba cu gnjuri de srm. Ancorarea se va face numai prin bride fixate corespunztor;

- probarea ntregii instalaii de circulaie la 1,5 ori presiunea maxim de lucru cu consemnare n raportul sondei;

- se vor interzice staionarea personalului lng sond n timpul probei de presiune i pomprii fluidului pentru omorre;

- se vor asigura rezerva i caracteristicile fluidului de omorre prevzute n program;

- se va verifica instalaia de iluminat;

- se vor amplasa inscripii de avertizare cu "Pericol de explozie";

- se va interzice accesul persoanelor strine n zona sondei.

Art.113

Operaia de omorre a sondelor cu presiuni mai mari de 100 bari se va executa numai ziua. n cazuri excepionale se va putea lucra i noaptea, asigurndu-se un iluminat corespunztor cu faruri amplasate la distan de sond sau cu lmpi n construcie antiexploziv.

Art.114

(1) Omorrea sondelor ngheate parial sau blocate cu criohidrai se va face n baza programelor de lucru aprobate de conducerea unitii.

(2) La dezghearea sondelor cu alcool metilic vor fi respectate prevederile privind depozitarea, pstrarea, manipularea i utilizarea substanelor toxice din Normele specifice de securitate a muncii pentru extracia gazelor naturale.

Art.115

Omorrea prin pompri intermitente n coloan se va face cu o instalaie special de injecie, probat la 1,5 ori presiunea de lucru.

Art.116

(1) Evacuarea fluidului de la pu n timpul omorrii se va face la separator sau hab pe duza reglabil.

(2) La sondele de gaze evacuarea se face la separator sau la un co amplasat la distana de 50m de gura puului.

Art.117

n cazul n care presiunea necesar omorrii sondei depete valoarea presiunii ce poate fi asigurat de instalaia existent, omorrea sondei se va face prin lubricare conform programului ntocmit i aprobat de conducerea unitii.

4. Sisteme de extracie

4.1. Exploatarea prin erupie natural

Art.118

Nu este permis exploatarea sondelor eruptive fr echipamentele de protecie i siguran (de adncime i suprafa) prevzute n proiecte sau programele de lucru.

Art.119

Capetele de erupie vor fi probate, ntreinute i revizuite conform normelor tehnice.

Art.120

Accesul la capul de erupie al unei sonde va fi asigurat n mod corespunztor att pentru zi ct i pentru noapte.

Art.121

Capetele de erupie supranlate fa de sol sau podul sondei vor avea accesul asigurat prin platforme de lungimi care s permit lucrul n condiii de siguran.

Art.122

Capetele de erupie supuse la vibraii sau greutii colectorului vor fi ancorate.

Art.123

La operaiile de montare - demontare a geamblacului sau turlei, capul de erupie va fi protejat mpotriva ocurilor mecanice.

Art.124

(1) Orice reparaie la capul de erupie se va face numai dup izolarea i scurgerea presiunii din zona n care se intervine.

(2) Dac robinetele capului de erupie nu se nchid, reparaiile se vor executa numai cu sonda omort.

Art.125

Manevrarea roilor de acionare a robinetelor capului de erupie se va face din poziie lateral fa de axul roii, utiliznd chei corespunztoare.

Art.126

Extragerea duzelor din loca, se va face numai dup nchiderea robinetelor de pe braul capului de erupie (nainte i dup) i scurgerea presiunii. Poziia de lucru va fi lateral fa de locaul duzei.

Art.127

Demontarea i montarea manometrelor se fac din poziie lateral, folosind scule potrivite. Nu se permite deurubarea sau strngerea lor direct cu mna. Se interzice utilizarea dopurilor la prizele manometrice.

Art.128

La sondele ce produc gaze, capul de erupie va fi asigurat cu mprejmuire metalic. Se vor monta plci avertizoare: INTRAREA PERSOANELOR INTERZIS, "FUMATUL OPRIT, PERICOL DE EXPLOZIE.

Art.129

Nu sunt permise scpri de nici un fel pe la flanele sau filetele capetelor de erupie. Beciul sondei va fi meninut curat i acoperit cu platforma incombustibil.

Art.130

La sondele izolate, controlul capetelor de erupie pe timpul nopii, se va face numai cu lmpi portative n construcie antiex.

Art.131

Este interzis folosirea de focuri deschise pe o raz de 50m n jurul sondei.

4.2. Exploatarea prin erupie artificial (gazlift)

Art.132

La exploatarea prin erupie artificial se vor respecta prevederile de la capitolul "Exploatarea prin erupie natural".

Art.133

Exploatarea staiilor de compresoare, montarea, ntreinerea i dezghearea conductelor de gaze comprimate, se vor efectua conform "Normelor specifice de securitate a muncii pentru extracia gazelor naturale". Se interzice refularea gazelor din conducte n beciul sondei. Refularea se face la separator sau co.

Art.134

Montarea, exploatarea i ntreinerea distribuitoarelor de gaze se va face cu respectarea prevederilor capitolului "Injecia de gaze n zcmnt".

Art.135

Este interzis utilizarea aerului ca agent de liftare la sondele de extracie pentru iei sau ap srat cu coninut de hidrocarburi gazoase sau cu urme de iei. Utilizarea lui se va face numai n baza unor studii de specialitate n care vor fi prevzute msuri speciale.

4.3. Exploatarea prin pompaj de adncime

4.3.1. Exploatarea sondelor prin pompaj cu balansier

Art.136

(1) Balansierul va fi montat astfel ca la cursa maxim a unitii de pompare, balansierul s nu loveasc riglele turlei sau capul de pompare.

(2) Este interzis descompletarea elementelor turlei pentru asigurarea cursei balansierului.

Art.137

(1) Montarea unitii de pompare se va efectua numai cu mijloace mecanizate, cu asisten tehnic corespunztoare.

(2) Este interzis staionarea personalului n spaiul dintre fundaie - asiu - tractor sau n raza de aciune a braului macaralei.

(3) Pentru ridicare i traciune se vor utiliza cabluri n stare bun, corespunztoare sarcinii.

(4) La operaia de ridicare, asiul va fi meninut n poziie orizontal, nefiind permis o diferen de nclinare a capetelor asiului mai mare de cca 30cm.

(5) Toate instalaiile de ridicat folosite, vor fi dotate obligatoriu cu dispozitive de siguran pentru limitarea cursei, prevenirea ieirii cablului din crlig i evitarea rsturnrii sarcinii sau automacaralei.

Art.138

(1) n timpul ridicrii i translaiei caprei balansierului pe fundaie, personalul va fi ndeprtat din zona de lucru. Centrarea pe asiu se va efectua cu sfori.

(2) Scara de acces pe capr se va monta pn la sol. Se va verifica orizontalitatea asiului i a tlpii lagrului central.

Art.139

(1) Balansierul va fi legat n sistem cruce, n punctul corespunztor centrului de greutate, pentru evitarea oscilrii n timpul ridicrii i aezrii pe capr.

(2) Personalul neangajat n lucrare va sta ferit i la distana de cca.10m de locul operaiei.

Art.140

(1) Este interzis legarea dispozitivelor de ridicat, de riglele sau diagonalele turlei n timpul operaiilor de montare sau demontare a unitii de pompare.

(2) Scripeii macaralelor vor fi legai de capra geamblacului sau de un trepied montat special n acest scop.

Art.141

Montarea compensatorului cu braele i lagrul oscilant se va face conform instruciunilor de montaj ale uzinei furnizoare i programul tehnic stabilit de conductorul operaiei.

Art.142

Montajul capului de balansier va fi precedat de:

- strngerea i asigurarea frnei reductorului;

- blocarea coarbelor contra rotirii;

- asigurarea executantului pe podeul balansierului prin legarea cordonului centurii de siguran;

- ntreruperea curentului de la cabina CMPA i separatorul de stlp, dac instalaia electric este montat.

Art.143

Contragreutile se vor monta numai cu automacaraua sau cu troliul de mn; n acest caz ele vor fi susinute din spate cu un scripete bine fixat. Poziia de echilibru stabil a contragreutilor va fi indicat pe carcasa reductorului. Se interzice staionarea personalului lng sau sub contragreuti.

Art.144

Montarea de podee i scri de acces pe balansier se va face numai n cazul n care acestea nu sunt prevzute prin construcia unitii de pompare.

Art.145

Este strict interzis punerea n funciune a unitii de pompare fr dispozitivele de protecie indicate sau cu defeciuni. Admiterea punerii n funciune se va face numai n urma probei de funcionare.

Art.146

Unitile de pompare vor fi prevzute cu bariere metalice sau plas de srm i cu aprtori pentru curele.

Art.147

Dup fiecare lucrare care a necesitat scoaterea barierelor sau a aprtorilor, instalaia nu va fi repornit dect dup reaezarea lor n poziia normal.

Art.148

Capul de pompare nou sau reparat, montat la gura puului, va fi probat conform instruciunilor furnizorului. Se interzice efectuarea de modificri n componena capului de pompare sau etanare.

Art.149

Frna reductorului va fi reglat i prevzut cu siguran, iar maneta de acionare va fi scoas n afara barierelor de protecie, n partea opus capului de balansier.

Art.150

(1) ntre arniera de sub puntea de susinere a prjinilor lustruite i capacul cutiei de etanare a acesteia, se va pstra obligatoriu o distan minim de 0,20m.

(2) Este interzis adugarea unor piese suplimentare ntre punte i arniera de fixare.

Art.151

La unitile la care capul de balansier coboar la o distan mai mic de 2m fa de sol, se va monta n jurul capului de pompare o aprtoare de protecie, cu inscripia: "ATENIE LA CAP".

Art.152

(1) Este interzis executarea oricrei lucrri la unitatea de pompare n timpul funcionrii acesteia.

(2) Oprirea unitii se va efectua de la cabina C.M.P.A. i de la separatorul de stlp, cu contragreutile n poziia "jos" i frna blocat.

(3) n cazul n care se lucreaz pe unitatea de pompare, prjina lustruit va fi asigurat n arniere.

(4) Aceleai msuri de siguran se vor aplica i n cazul pompajului intermitent (cu programator sau pornire automat), chiar dac sonda este n pauz tehnologic.

Art.153

Nu este permis accesul persoanelor strine n cabina de pornire a unitii de pompare. Operaiile de pornire-oprire a motorului se vor executa de pe pode izolant, cu echipamentul prevzut n normativ. Cabina de pornire-oprire va fi ncuiat i prevzut cu pode izolant. Accesul n cabin este permis numai personalului autorizat.

Art.154

(1) Cutia de etanare a tijei lustruite sau capacul acesteia, vor fi n mod obligatoriu, suspendate cu arniere bine strnse, n cazul efecturii unor operaii care impun demontarea cutiei.

(2) Este strict interzis folosirea unui sistem de suspendare improvizat.

Art.155

Este interzis staionarea oricrei persoane n faa sau sub balansierul aflat n funciune, precum i n timpul cnd se manevreaz frna unitii de pompaj.

Art.156

(1) Lucrul la nlime pentru executarea diferitelor lucrri de control, ntreinere, reparaii pe unitatea de pompare, se va efectua numai de pe podee i cu instalaia oprit.

(2) Accesul pe podee se va face pe scrile fixe ale instalaiei, care vor fi n prealabil curate de depuneri alunecoase.

(3) n cazuri speciale se pot folosi scri mobile, prevzute la capete cu crlige i colari de fixare i suficient de lungi.

(4) Lucrul pe balansier este permis numai dup curarea acestuia de parafin, iei, zpad sau ghea i cu ancorarea centurii de siguran.

Art.157

Schimbarea aibei motorului electric, a curelelor sau alte lucrri la instalaia de for i de iluminat vor fi efectuate numai de persoanele autorizate cu folosirea echipamentului de protecie adecvat.

Art.158

Se va asigura iluminat corespunztor pentru a permite controlul instalaiei i deplasarea fr pericole a personalului.

Art.159

Este strict interzis depozitarea unor obiecte personale sau produse inflamabile n cabinele electrice ale unitilor de pompare.

4.3.2. Centrale de pompaj

Art.160

Montarea liniilor de transmisie se va efectua respectndu-se n mod obligatoriu urmtoarele:

- liniile vor fi accesibile pe tot traseul;

- traversarea drumurilor se va realiza cu burlane de protecie;

- traversarea aerian a drumurilor este admis numai n cazuri excepionale; n aceste cazuri linia se va plasa la minimum 4m nlime i va fi prevzut cu plas de protecie pe toat limea drumului;

- se vor utiliza dispozitive omologate de prindere-desprindere i oprire a liniilor de transmisie;

- schimbtoarele orizontale de direcie (fluturii) de pe linia de transmisie vor fi mprejmuite cu aprtori;

- suprafeele stlpilor opritori trebuie s fie netede i s asigure aezarea perfect i complet a opritorului pe toat suprafaa; nu este permis plasarea acestor dispozitive sub balansier.

Art.161

(1) Este interzis efectuarea oricrei lucrri de revizie, ntreinere, reparaie la centrala de pompaj sau la liniile de transmisie, inclusiv a balansierului, cu instalaiile n funciune.

(2) Reglarea greutii la centralele cu contrabalansare se va face de asemenea cu instalaia oprit; pendulul va fi fixat n poziia orizontal.

Art.162

n cazul ruperii tijelor de transmisie, cuplarea la centrala de pompare pentru pornirea sondei se va efectua numai cu utilizarea troliului de intervenie pentru preluarea sarcinii de la pu. Se interzice orice alt procedeu pentru cuplare.

Art.163

Perimetrul suprafeei cu transmisii va fi mprejmuit i prevzut cu plcue avertizoare cu inscripia: "NU TRECEI. PERICOL DE ACCIDENTARE".

4.4. Pompajul centrifugal submersibil

Art.164

Manipularea, transportul, descrcarea, introducerea n sond a echipamentului de adncime i montarea instalaiei de for, proba de funcionare i exploatarea, se vor executa conform instruciunilor firmei furnizoare i a instruciunilor proprii de lucru.

Art.165

Tobele cu cablu vor fi transportate ambalate n scnduri i bine ancorate de caroseria mainii.

Art.166

ncrcarea i descrcarea tobelor cu cablu se vor efectua cu mijloace mecanizate.

Art.167

Suporii pe care se suspend toba, se vor monta pe o platform perfect orizontal. La montarea tamburului se va efectua verificarea astfel nct rotirea s se fac uor.

Art.168

La derularea cablului pe tob, se interzice frnarea acesteia cu mna sau cu buci de lemn sau eav.

Art.169

Rolele pentru cablu vor fi verificate nainte de montaj, iar suspendarea lor va fi controlat de eful echipei de lucru.

Art.170

Instalaia de for i aparatura de control vor fi montate sub supravegherea permanent a personalului autorizat.

4.5. Pompajul hidraulic

Art.171

Instalaia de suprafa (pompele, separatorul, rezervoarele montate pe asiu), se va amplasa la o distan corespunztoare de gura sondei i va fi prevzut cu aparatura de msur i control.

Art.172

La efectuarea probelor de etaneitate personalul va fi ndeprtat din zona instalaiei.

Art.173

La introducerea pompei, se vor controla cablul i modul de ancorare a scripetului.

Art.174

La extragerea pompei, scurgerea presiunii din sond prin robinet se va face treptat pn la evacuarea complet a fluidelor.

Art.175

Toi recipienii sub presiune vor fi verificai conform prescripiilor ISCIR.

4.6. Deparafinarea sondelor i conductelor

4.6.1. Deparafinarea manual i mecanic

Art.176

La montajul instalaiei de deparafinare a evilor de extracie la sondele n erupie natural i artificial se vor respecta urmtoarele:

- amplasarea i fixarea instalaiei mobile cu cablu, construirea, montarea i fixarea podului de deparafinare ca i executarea lucrrilor similare se vor realiza conform prevederilor menionate la operaia de pistonat;

- burlanul, cutia de etanare, robinetul de nchidere i de scurgere, vor fi probate la o presiune egal cu 1,5 ori presiunea de lucru a sondei;

- sfoara de trecere a cablului peste rola geamblacului va fi n stare bun, fr crcei sau destrmri;

- se interzice trecerea cablului peste rol, cu cutia de etanare pe cablu;

- eava de scurgere a burlanului va fi prevzut cu ventile, i ancorat corespunztor;

- la deschiderea robinetului, nainte de lansarea cuitului, se va observa s nu fie scpri de fluide pe la mbinri.

Art.177

Toate organele de maini n micare, scrile, podurile, vor fi prevzute cu aprtori i bariere, meninute n stare complet, fr lipsuri i vor fi curate dup fiecare operaie.

Art.178

Se interzice lsarea cuitului suspendat n pu ntre dou operaii de deparafinare; obligatoriu dup fiecare operaie, se va nchide ventilul de sub burlan i se va scurge presiunea din acesta.

Art.179

(1) Nu este permis utilizarea cablurilor defecte, cu crcei, rupturi, etc. Tronsoanele defecte vor fi imediat tiate sau se va nlocui ntreg cablul.

(2) La tierea acestuia se va lucra cu scule antiscntei. Tierea ca i refacerea modului de prindere se vor executa la distan de sond, cu purtarea obligatorie a mnuilor i ochelarilor de protecie.

Art.180

La deparafinarea cu trolii acionate manual operatorul este obligat s respecte urmtoarele:

- s controleze c sigurana (opritorul) i manivelele s fie asigurate contra ieirii de pe ax i frna n stare bun de funcionare;

- apsarea srmei la tob se va efectua cu mna protejat cu palmare sau mnui protectoare;

- este interzis lsarea greutii corpului pentru apsarea srmei.

Art.181

La utilizarea deparafinatorului electric automat, pe lng prevederile precedente, se vor lua urmtoarele msuri:

- montajul, manevra i protecia instalaiei electrice care acioneaz deparafinatorul electric automat vor fi n conformitate cu normativele n vigoare;

- instalaia va fi prevzut cu o scar fix cu mn curent i pod cu bariere;

- cuitul se va scoate din dispozitivul de lansare cu un crlig special, operatorul stnd ferit n poziia lateral;

- se va scurge presiunea din burlan nainte de a desface cutia de etanare.

Art.182

La deparafinarea conductelor de iei:

- curitoarele vor fi controlate pentru a nu avea elemente rupte sau lips;

- introducerea i scoaterea curitorului n i din claviatura de lansare i sosire, se vor executa dup scurgerea presiunii din interiorul acestora;

- n momentul introducerii i scoaterii curitorului, operatorul va sta lateral de gura de lansare i sosire;

- la terminarea operaiei se va colecta parafina, iar cminul va fi curat de iei;

- deblocarea curitorului de parafin (godevilului) din conduct se va face n baza unui program de lucru, cuprinznd msurile de protecie a muncii;

- este interzis folosirea focului deschis pentru deblocarea dispozitivului din dopul de parafin format;

- n cazul n care se impune tierea conductei cu cuit circular la poziie, se vor lua msuri de izolare a tronsonului de conduct i de prevenire a incendiilor. Punctul de lucru va fi marcat cu inscripii avertizoare de "PERICOL DE INCENDIU";

- se vor respecta prevederile din "Normele specifice de securitate a muncii pentru transportul hidrocarburilor lichide".

4.6.2. Deparafinarea cu generatoare de abur transportabile

Art.183

Exploatarea i ntreinerea agregatelor transportabile pentru deparafinare se vor face conform instruciunilor tehnice ale furnizorului.

Art.184

(1) La amplasarea, punerea n funciune i exploatarea generatoarelor transportabile de abur pentru deparafinare la sonde, se va verifica dac:

- distana fa de gura sondei sau habe s corespund normativului n vigoare;

- etanarea perfect a rezervoarelor de combustibili i lubrifiani proprii;

- toate organele n micare ale agregatului s aib aprtori;

- toate conductele de abur ale agregatului s fie izolate termic;

- toate utilajele anex s fie bine fixate pe platforma agregatelor pentru evitarea trepidaiilor;

- toate armturile cazanului s fie n stare de funcionare;

- evitarea scurgerilor de combustibil n focar;

(2) nainte de pornire se face aerisirea focarului.

Focul se aprinde de la distan cu facl, stnd n poziie lateral, conform instruciunilor de lucru.

Art.185

Conductele de legtur dintre agregat i capul de erupie sau pompare vor fi probate la o presiune egal cu 1,5 presiunea maxim de lucru. Nu sunt admise neetaneitile.

Art.186

La deparafinarea sondelor n pompaj prin circulaie de iei fierbinte se vor lua urmtoarele msuri:

- nclzirea ieiului se va face numai cu abur sau ap cald n recipiente acoperite;

- legturile dintre recipienii cu iei nclzit i sond, vor fi etane, neadmindu-se scpri pe la mbinri;

- manevrarea robinetelor din instalaie se va face numai cu mnui de protecie.

Art.187

La deparafinarea evilor de extracie n staii destinate special, vor fi amenajate paravane de protecie i bariere la capetele de introducere a aburului.

Art.188

La deparafinarea evilor de extracie n turl la deget, se vor amenaja scaune prevzute cu orificii pentru introducerea aburului i cu racorduri de scurgere a parafinei.

Art.189

Se interzice nclzirea cu flacr direct a materialului tubular pentru eliminarea dopurilor de parafin, ciment, ghea, pmnt, nisip etc.

4.7. Msurtori tehnologice la sonde

Art.190

(1) Orice operaie de msurare a parametrilor de exploatare a sondelor, va fi n mod obligatoriu precedat de controlul instalaiei de suprafa i de la gura puului.

(2) Se interzice efectuarea operaiilor de msurare n cazul constatrii unor defeciuni ca: neetaneiti ale capului de erupie sau de pompare, manometre defecte, lipsa roilor de manevr, automatul de pornire a unitii sau frna defect, etc.

Art.191

Msurtorile evilor cu diferite aparate de adncime, se vor executa prin burlanul de lansare montat. Burlanul va fi probat la o presiune egal cu presiunea de prob a instalaiei de la gura puului.

Art.192

Instalaia mobil cu toba cu srm va fi centrat fa de gura puului, pentru a se asigura o nfurare corect pe tob cu evitarea formrii de noduri pe cablu sau cderea acestuia de pe rol.

Art.193

Montarea i demontarea cutiei de etanare a burlanului de lansare se vor efectua folosind un pod de lucru amenajat special cu bariere i balustrade de protecie. Podul va avea nlimea corespunztoare accesului la cutia de etanare a burlanului.

Art.194

La montarea burlanului se vor respecta urmtoarele:

- rolele burlanului se vor monta perpendicular pe axa tobei cu srm;

- robinetul de scurgere al burlanului va fi montat n partea opus granicului de manevr;

- eava de scurgere a burlanului va fi prelungit n beciul sondei.

Art.195

Punerea n comunicaie a presiunii din evile de extracie cu burlanul, se va face prin deschiderea lent i progresiv a robinetului de sub burlan. Orice neetaneitate va fi remediat imediat.

Art.196

Este interzis:

- manevrarea granicului de alte persoane n afar de operatorul instruit n sarcina cruia revine manevra;

- staionarea personalului pe podeul de la gura puului n apropierea traseului cablului sau lng tob, precum i traversarea cablului;

- tergerea cablului direct cu mna n timpul extragerii;

- continuarea introducerii sau extragerii aparatului, dac apar scpri de iei sau gaze.

Art.197

Desfacerea crceilor de pe cablu se va face numai dup oprirea troliului i suspendarea cablului n arniere montate deasupra cutiei de etanare.

Art.198

Extragerea aparatului din burlanul de lansare se va face numai dup nchiderea robinetului, avndu-se n vedere numrul necesar de ture pentru nchidere i numai dup evacuarea presiunii din burlan la beciul sondei.

Art.199

La sondele eruptive, cu presiuni de peste 100 bari la capul de erupie, msurtorile cu aparate de adncime se vor executa cu asisten tehnic corespunztoare.

Art.200

n cazul n care operaia de msurare continu i pe timpul nopii, se va asigura un iluminat suplimentar, cu faruri sau lmpi de construcie antiex la gura puului, pe tot traseul cablului i la toba granicului.

Art.201

La dinamometrarea sondelor se interzice:

- montarea i demontarea aparaturii cu unitatea de pompare nescoas de sub tensiune sau fr asigurarea acesteia cu frna reductorului;

- urcarea operatorilor pe capul de pompare;

- staionarea sub capul balansierului, n timpul funcionrii unitii de pompare;

- demontarea i suspendarea cutiei de etanare pe prjina lustruit n timpul operaiei de dinamometrare.

5. Lucrri de intervenii i reparaii la sonde

5.1. Curarea i splarea sondelor

Art.202

Curarea sondelor se face cu robinete de siguran prevzute cu plnie de bronz, montate la gura puului.

Art.203

Echipele de curare sonde vor fi dotate cu foarfeci pentru tierea cablului n caz de accidente tehnice.

Art.204

Curarea sondelor eruptive se va face cu cap de erupie i burlan montate la gura sondei.

Art.205

La montajul instalaiei i n timpul operaiei se va urmri centrarea cablului pe gura sondei i nfurarea corect pe toba troliului. Se interzice folosirea de prghii de lemn sau metalice pentru aezarea cablului.

Art.206

Repunerea cablului czut de pe rol se va face numai cu crlige de mn. Cablul va fi asigurat cu arniere sprijinite pe gura puului.

Art.207

Se interzice manevrarea cablului peste rolele geamblacului cu racordul nedemontat.

Art.208

Deplasarea i ghidarea lingurii la haba de descrcare se vor face cu scule antiscntei. Operatorul va purta ochelari de protecie.

Art.209

Se interzice staionarea personalului n faa tobei granicului, pe traseul cablului, la gura sondei sau n turl, n timpul operaiei de curare.

Art.210

Se interzice ntreruperea operaiei fr asigurarea sondei. Nu este permis suspendarea lingurii n interiorul turlei.

Art.211

Operaiile de degajare a lingurilor prinse sau rmase la pu se vor face cu asisten tehnic corespunztoare dup controlul obligatoriu al instalaiei de manevr i ndeprtarea personalului din sond.

Art.212

Instalaia de splare a sondelor va fi probat la o presiune de 1,5 ori presiunea de lucru. Operaia va fi consemnat n raportul de lucru.

Art.213

Se interzice splarea sondelor cu agregate de pompare fr prevenitor montat pe gura puului.

Art.214

Pompele agregatelor vor avea supapa de siguran dimensionat corespunztor presiunii maxime de lucru i manometru verificat periodic.

Art.215

La splarea sondelor cu produse petroliere se va asigura:

- verificarea instalaiei de iluminat;

- dotarea cu scule antiscntei;

- prezena i dotarea corespunztoare a formaiei de prevenire i stingere a incendiilor;

- amplasarea la distanele din normative a agregatelor de pompare, habelor i rezervoarelor de depozitare a produselor petroliere utilizate la splare;

- prelungirea la distana de 15m a eapamentelor agregatelor sau dispozitive antiscntei.

Art.216

Conductele de evacuare a lichidului de splare de la pu la habe vor fi verificate i ancorate corespunztor. n perioada de iarn conductele de evacuare n ramp (urctoare) vor fi verificate periodic pentru a se preveni blocarea acestora.

Art.217

Splrile efectuate cu instalaii speciale (evi spirale) se vor face n baza unor programe detaliate care s conin i msurile de securitate a muncii.

Art.218

Splarea sondelor cu emanaii de gaze toxice provenite din zcminte, se va face n sistem nchis conform programelor aprobate (cu echipament de protecie corespunztor).

5.2. Lucrri de reparaii capitale la sonde

Art.219

Lucrrile de reparaii capitale la sonde se vor executa n baza unor programe tehnice detaliate n conformitate cu "Regulamentul de prevenire a erupiilor", i cu prevederile normelor specifice prezentate n anexa 1.

Art.220

nainte de nceperea lucrrilor de reparaii capitale ale unei sonde vor fi luate urmtoarele msuri:

- amplasarea habelor se va face la distana impus de normativele n vigoare;

- verificarea turlei, ancorelor i sistemului de manevr;

- verificarea instalaiei de iluminat i for;

- nivelarea terenului, astuparea sau mprejmuirea batalelor, montarea barierelor, podeelor i balustradelor de protecie;

- asigurarea caracteristicilor fluidului de lucru prevzute n program i a stocului de chimicale de rezerv;

- asigurarea accesului normal la sond i la diversele componente ale instalaiei;

- afiarea la sond i prelucrarea cu executani a programului de lucru i a "Regulamentului de prevenire a erupiilor".

Art.221

(1) Este interzis nceperea lucrrilor de reparaii capitale fr recepia instalaiei montate la sond. Recepia instalaiei va fi efectuat de comisia constituit prin decizia conductorului unitii, care va ntocmi proces verbal i va aviza pornirea instalaiei.

(2) Instalaia de prevenire montat la sond va corespunde prevederilor din "Regulamentul pentru prevenirea erupiilor".

Art.222

Lucrrile de frezri sau reapri vor fi efectuate cu prevenitoare montate la gura puului. Instalaia de frezare va corespunde "Normelor specifice de securitate a muncii pentru lucrrile de foraj sonde".

Art.223

Amplasarea indicatorului de greutate va fi fcut astfel nct s se asigure vizibilitatea de la comenzile troliului.

5.3. Detubarea sondelor

Art.224

Lucrrile de detubare vor ncepe numai dup avizul comisiei de recepie, care va consemna i n procesul verbal ntocmit c instalaia montat asigur pe toat perioada lucrrilor condiii depline de securitate a muncii. Se interzice nceperea lucrrilor sub rezerva completrii ulterioare a instalaiei.

Art.225

Lucrrile de detubare a sondelor se vor executa numai n baza unor programe scrise, ntocmite n baza datelor geologo-tehnice n comanda - program a unitii beneficiare.

Art.226

Pentru cazul unor manifestri eruptive ale sondei vor fi asigurate condiiile de omorre a sondei.

Art.227

Rotirea manual a garniturii pentru tierea burlanelor cu cuite circulare este permis numai cu clu confecionat special. Se interzice folosirea cletilor cu lan, a cletilor pateni sau a sistemul "petac".

Art.228

Nu este permis tierea burlanelor din sonda cu puul gol.

Art.229

Este interzis folosirea flcrii directe la desfundarea materialului tubular recuperat prin detubare.

Art.230

Se interzice intrarea muncitorilor n interiorul coloanelor (burlanelor). Vor fi luate msuri pentru prevenirea alunecrii sau cderii n interiorul coloanelor de diametre mari.

Art.231

Beciul sondei va fi verificat i asigurat contra drmrii pereilor.

Art.232

La suspendarea lucrrilor, indiferent de durat, va fi asigurat capul coloanei, cu posibilitatea de a scurge presiunea.

Art.233

Dup detubare i cimentarea gurii puului, toate gurile vor fi astupate i se va nivela terenul.

Art.234

La executarea lucrrilor de detubare vor fi respectate prevederile specifice operaiilor cuprinse n prezentele norme i "Normele specifice de securitate a muncii la lucrrile de foraj sonde".

6. Colectarea - separarea- tratarea i depozitarea ieiului

6.1.Separatoare de iei, gaze i ap

Art.235

Sondele de reacie la combustia subteran i injecie de CO2 vor produce la habe special construite i prevzute cu co pentru evacuarea gazelor nocive (n cazul n care nu exist instalaii de separare a acestora).

Art.236

La punerea n funciune i pe durata exploatrii unui parc de separatoare se vor respecta urmtoarele:

- incinta separatoarelor i rezervoarelor va fi nconjurat i prevzut cu inscripii avertizoare de pericol de foc, de explozie i de acces interzis persoanelor strine;

- coul de evacuare a gazelor va fi amplasat n afara incintei, ancorat i controlat periodic;

- cile de acces, podeele i scrile din material incombustibil, pentru circulaie i acces la robinetele claviaturilor i manifoldurilor, vor fi ntreinute n stare bun i vor fi curate permanent de orice depuneri de iei, parafin, ghea sau zpad;.

- cminele i canalele de colectare i evacuare a scurgerilor din separatoare, vor fi n permanen acoperite cu capace rezistente, din material incombustibil i meninute n permanen n stare curat;

- izolaia i orice neetaneitate ale conductelor de abur vor fi refcute imediat dup fiecare degradare;

- ncperile de protecie vor fi construite din zidrie, tabl sau alte materiale necombustibile;

- nu este permis nclzirea ncperilor de protecie cu sobe, ci numai cu calorifere cu ap cald sau abur, i protejate contra contactului cu corpul uman;

- vor fi controlate periodic scurgerile la pmnt ale separatoarelor, rezervoarelor, courilor de gaze, ale stlpilor etc; instalaia de iluminat va fi n construcie antiex;

- grtarele i globurile de protecie ale corpurilor de iluminat, vor fi nlocuite imediat n caz de degradare;

- se interzice utilizarea sculelor i materialelor pentru prevenirea i stingerea incendiilor n alte scopuri; aparatele de stins cu CO2 vor fi amplasate pe peretele nordic al barcilor i vor fi adpostite de razele solare.

Art.237

(1) Separatoarele de orice tip constructiv vor trebui s corespund prescripiilor tehnice ale Inspectoratului de Stat pentru Cazane i Instalaii de Ridicat n vigoare, referitoare la recipienii sub presiune.

(2) Fiecare separator va avea placa de timbru cu inscripiile:

- tipul separatorului;

- denumirea uzinei constructoare;

- numrul i anul de fabricaie;

- diametrul i capacitatea;

- presiunea de lucru;

- numrul de ordine;

precum i marcarea cu vopsea a datei scadente pentru prob i revizie intern i numrul certificatului de funcionare.

(3) La punerea n funciune, dup fiecare reamplasare sau reparaie i la datele periodice menionate n cartea recipientului, acesta va fi supus controlului Inspectoratului de Stat pentru Cazane i Instalaii de Ridicat.

Art.238

Nu este permis funcionarea separatoarelor fr armturile de siguran sau cu:

- supape sau membrane de siguran cu contragreuti reglate peste presiunea de regim;

- sticle de nivel sparte sau cu canaua de izolare i de scurgere cu 3 ci neetan, sau fr eav de scurgere cu prelungitor;

- manometre defecte sau neavnd marcat cu semn rou pe cadran presiunea maxim de regim;

- canaua de scurgere a depunerilor din separator neetan.

Art.239

Personalul parcului de separatoare trebuie s asigure:

- meninerea n separator a presiunii de regim i anunarea oricrei depiri a acesteia;

- meninerea nivelului din separator la reperul marcat pe sticla de nivel;

- scurgerea n fiecare schimb a depunerilor din separator;

- verificarea zilnic a funcionrii supapei de siguran, sau n fiecare schimb, cnd temperatura exterioar scade sub 0oC;

- interzicerea blocrii supapei de siguran, deplasarea sau adugarea unor greuti suplimentare pe prghia acesteia.

Art.240

n cazul sondelor de gaz condensat sau cu RGT mare, cu debite i presiuni mari de gaze, la separatoarele de nalt presiune, prevzute cu acumulator subteran sub presiunea sondei i la care duzele (discurile) sunt montate dup acumulator, evacuarea impuritilor se va face dup o pauz de 10 min. dup nchiderea obligatorie a sondei, prin robinetul montat naintea intrrii n acumulator.

Art.241

Dezghearea robinetelor de scurgere se va face numai cu ap cald sau alte materiale calde, necombustibile.

Art.242

Orice lucrare de reparaie la separatoare, se va efectua numai dup scoaterea din funciune, izolarea prin blindare i evacuarea presiunii. Este interzis lucrul cu foc deschis fr luarea msurilor nscrise n permisul de lucru cu foc.

Art.243

La demontarea sau montarea supapei de siguran de pe separator se vor respecta:

- executarea cu mijloace mecanizate dup izolarea separatorului i evacuarea presiunii;

- ca operatorul s fie asigurat prin legarea centurii de siguran;

- accesul operatorului la nlime s se fac cu o scar mai nalt cu 0,5m dect separatorul, prevzut cu dispozitive de fixare la ambele capete i asigurat contra deplasrii.

Art.244

Se interzice exploatarea separatoarelor i a instalaiilor aferente parcului de separatoare fr aparatura de msur i control prevzut n proiecte sau cu defeciuni.

Art.245

n instalaiile de control i automatizare, pe aparate vor fi nscrise valorile parametrilor sau limitelor lor (maxim i minim).

Art.246

Operatorii care lucreaz la sondele echipate cu instalaii de automatizare sunt obligai ca nainte de a ncepe lucrul, s scoat de sub tensiune toat instalaia de la ntreruptorul de stlp, asigurnd blocarea acesteia i avertizarea prin inscripii.

Art.247

n cazurile n care separatoarele sunt nlocuite cu acumulatoare subterane, vor fi montate supape de siguran pe cuponul dinaintea panoului de msur (la sondele de gaze).

6.2. Tratarea ieiului

6.2.1. Tratarea prin metode termochimice

Art.248

(1) Substanele dezemulsionante anionice utilizate n procesul tehnologic vor fi transportate n cisterne sau alte vase metalice nchise.

(2) Depozitarea se va face n rezervoare sau pe rampe special amenajate, amplasate n aer liber.

(3) Transvazarea dezemulsionanilor se va face numai mecanic, prin conducte etane.

Art.249

Recipienii utilizai la depozitarea substanelor i soluiilor dezemulsionante vor fi acoperii cu capace i robinete de golire la canalizare. Indicatoarele de nivel de pe recipieni vor fi meninute permanent n stare de funcionare.

Art.250

Spaiul dintre recipientele de soluie i cele cu substane chimice concentrate va fi amenajat cu platforme de beton (dale prefabricate).

Art.251

Scurgerile de dezemulsionant de pe platforme vor fi splate imediat cu jet de ap, cu posibilitate de scurgere la canal.

6.2.2. Tratarea ieiurilor vscoase prin folosirea coloanei de stripare cu gaze

Art.252

La exploatarea instalaiilor de tratare care folosesc coloana de stripare cu gaze vor fi respectate msurile prevzute pentru tratarea ieiului prin metode chimice. Suplimentar se vor respecta i urmtoarele:

- coloana de stripare cu gaze va fi verificat conform prescripiilor ISCIR;

- supapa de siguran cu contragreutate va fi verificat periodic;

- aparatura de msur i control a procesului va fi meninut permanent n stare de funcionare, cu marcarea parametrilor de regim;

- izolaia termic a coloanei de stripare va fi verificat i ntreinut n bun stare;

6.2.3. Tratarea ieiului n instalaii electrice

Art.253

n instalaie se monteaz la loc vizibil plcue avertizoare cu inscripia "TENSIUNE NALT", "PERICOL DE MOARTE".

Art.254

Accesul persoanelor strine n incinta staiilor este interzis.

Art.255

La executarea, punerii n funciune a deshidratorului se va proceda astfel:

- se va controla valoarea sarcinii electrice de deshidratare. Se interzice lucrul cu defeciuni;

- se va verifica funcionalitatea ntreruptorului automat de protecie. Se interzice apsarea prelungit pe butonul de pornire.

Art.256

(1) Punerea n funciune a deshidratorului se va face dup un program, scris detaliat.

nainte de punerea n funciune vor fi luate urmtoarele msuri obligatorii:

- se face controlul interior al deshidratorului cu ndeprtarea eventualelor obiecte uitate;

- la fiecare electrod se verific izolaia;

- se verific i se msoar punerea la pmnt;

- se verific etaneitatea legturilor pentru a nu exista eventuale scurgeri;

- se scot blindele de pe conductele de iei i gaze;

- nainte de umplerea deshidratorului, se controleaz liniile de circulaie i scurgere.

(2) Dup umplerea cu iei se va verifica obligatoriu funcionarea dispozitivelor de siguran i protecie (supape de siguran i de respiraie, sistemul de semnalizare a nivelului, montarea i asigurarea cu lact a barei de protecie i siguran a deshidratorului).

Art.257

n timpul funcionrii instalaiei va fi controlat n permanen nivelul n deshidrator i vor fi evacuate continuu impuritile.

Art.258

Scoaterea din funciune a unui deshidrator se va face dup un program scris detaliat, ce va cuprinde ordinea manevrelor de efectuat:

- ntreruperea circuitului de la separatorul din spatele tabloului;

- montarea de placarde avertizoare cu inscripia: "NU PUNEI N CIRCUIT, SE LUCREAZ N DESHIDRATOR";

- desfacerea barei de protecie i siguranei de la scara deshidratorului;

- desfacerea racordurilor electrice de la izolatorii de trecere de pe recipientul electric, legndu-se borna la pmnt.

Art.259

La revizia instalaiei la intrarea n deshidrator se vor monta plcue avertizoare n camera aparatelor de control cu inscripia "NU CONECTAI, SE LUCREAZ N INSTALAIE". Acestea vor fi meninute pe toat durata efecturii lucrrilor.

Art.260

(1) La lucrul n interiorul deshidratoarelor electrice se vor lua urmtoarele msuri:

- scurgerea ieiului i blindarea legturilor de iei i gaze;

- curarea i aerisirea deshidratorului, n conformitate cu programul de lucru, respectndu-se prevederile din prezentele norme referitoare la curarea rezervoarelor;

- asigurarea iluminatului n interior cu lmpi de siguran n construcie antiex i scule antiscntei.

(2 )Sunt interzise lucrrile n interiorul deshidratoarelor fr eliberarea permisului de lucru.

Art.261

Se interzice accesul persoanelor fr atribuii de serviciu n spatele tabloului de comand i de control sau efectuarea unor operaii sau manevre n circuitele energetice. Lucrrile i manevrele n instalaiile energetice sunt n exclusivitate de competena persoanelor calificate i autorizate.

Art.262

Manevra de punere sub tensiune a unui deshidrator, va fi anunat tuturor salariailor din staie.

6.3. Instalaii de captare a reziduurilor din instalaiile petroliere

Art.263

(1)Toate instalaiile pentru captarea reziduurilor: baraje, stvilare, gropi cptuite, decantoare, bazine din beton etc., vor fi amenajate astfel nct s nu fie posibil cderea sau alunecarea oamenilor. n acest scop, toate instalaiile respective vor fi prevzute cu:

- iluminare pe timpul nopii;

- mprejmuiri solide din materiale incombustibile amplasate la cel puin 1m de la margine spre exterior;

- plci cu inscripii de avertizare contra pericolelor de alunecare, cdere, nec, incendii.

- barierele vor fi metalice i ncastrate n pereii din beton, nalte de cel puin 1,20m i cu distana ntre barele orizontale de 0,20m la batalele i decantoarele din beton.

(2) Rezervoarele sau habele, ngropate, vor fi supranlate fa de sol cu cel puin 0,20m, vor fi mprejmuite sau acoperite cu capace metalice sau grtare rezistente;

(3) Traversarea peste orice fel de instalaie de captare, pe puni nguste i fr bariere, este interzis; podeele de traversare vor fi bine fixate la capete i vor fi prevzute cu balustrade i borduri.

Art.264

Nu este permis lucrul deasupra batalelor sau decantoarelor de captare, dect prin montarea unor platforme de lucru rezistente, prevzute cu aprtori i elemente de ancorare a centurii de siguran.

Art.265

La lucrrile de curare manual a instalaiilor de captare de reziduuri vor fi respectate prevederile de la Curarea rezervoarelor din prezentele norme.

Art.266

ieiul colectat din astfel de instalaii ca i cel colectat n gropi provizorii, va fi transportat la parcuri. Gropile vor fi astupate cu pmnt bine btut i nivelat.

Art.267

Dup ncetarea activitii ntre o zon petrolier, batalele, gropile, i alte excavaii, vor fi astupate i nivelate.

6.4. Depozitarea i transportul intern al ieiului, condensatului i gazolinei

Art.268

Depozitele de iei vor fi prevzute cu:

- instalaii de colectare - evacuare a condensului i a scurgerilor;

- cmine de colectare a apelor meteorice i a scurgerilor accidentale de iei din interiorul digurilor rezervoarelor;

- scri i podee peste claviaturi.

Art.269

Toate instalaiile din depozite vor fi iluminate n conformitate cu normele i normativele n vigoare. Se va asigura iluminat de siguran sau lmpi de siguran n construcie antiex.

Art.270

Accesul n depozite este permis numai persoanelor cu atribuii de serviciu, n condiiile respectrii prevederilor normativului de prevenire i stingere a incendiilor.

Art.271

Toate echipamentele din depozit vor avea instalaii de legare la pmnt, verificate i ntreinute conform normativelor n vigoare.

Art.272

Rezervoarele din depozite vor fi prevzute cu:

- conducte de golire cu robinet acionat din afara digurilor;

- cmine i canale de scurgere, acoperite cu capace sau grtare rezistente.

Art.273

Capacul fiecrui rezervor va fi prevzut cu:

- podee orizontale cu balustrad i borduri la gura de aerisire, supapele de aspiraie - respiraie i opritorul de flcri;

- podee cu balustrad (legate obligatoriu cu podeul principal) la supapele de siguran i alte armturi din exteriorul podeelor orizontale.

Art.274

Supapele de respiraie i opritorul de flcri de pe capacele rezervorului vor fi controlate de dou ori pe lun.

Art.275

Orificiul de msurare i colectare prob din rezervor va avea capac i inel de bronz sau plumb, iar msurtorile se vor efectua cu dispozitive din materiale neferoase (antiscntei).

Art.276

Fiecare rezervor va fi echipat cu scri metalice rezistente cu nclinarea de max 50o fa de orizontal,

prevzute cu balustrad i podee de odihn cu bariere. Se interzice instalarea de scri suspendate vertical.

Art.277

Rezervoarele de gazolin vor fi dotate cu:

- dou supape de siguran;

- manometre i termometre, cu marcarea limitelor maxim