41209302 Cap3 Rolul Nafta

40
CAPITOLUL 3 Nafta - proces dinamic şi contradictoriu În pofida apar enţ elor ş i a me diati zat ei sale imagini, NAFTA se  prezintă ca o machetă a unei construcţii care arată cum trebuie aceasta a fi realizat ă, f ă r ă a evidenţ i a în s ă ş i pr obleme le cons tructive reale. Un aranjament comercial integraţionist la care participă mai multe economii, diferit dezvoltate, nu este un proces static, ci trebuie să permită redefiniri atunci când se modifică circumstanţele economice care au dus la crearea sa. Se po ate în s ă anal iz a evol u ţ ia relaţ i ilor econ omic e ş i a redefi ni rilor structurale între şi în economiile integrate după 1 ianuarie 1994, dar trebuie  păstrate totuşi anumite rezerve referitoare la faptul că nu toate transformările  poartă amprenta unei zone de liber schimb. Acordul Nord – American de Liber Schimb (NAFTA) este un pact men it să eli min e bar ierele tar ifa re şi net arifare la maj ori tat ea bun uri lor  produse şi comercializate în America de Nord. După cum mai amintit,  NAFTA a devenit funcţional între Statele Unite ale Americii, Canada şi Mexic la 1 ianuarie 1994. Ca mărime, NAFTA reprezintă a doua zonă de liber schimb a lumii, unind 365 milioane de consumatori din cele 3 state într-o singură piaţă liberă. În decembrie 1993 acordul a fost semnat de către liderii celor trei ţări: George W. Bush – SUA, Brian Mulroney – Canada, Carlos Salinas de Gortari – Mexic.

Transcript of 41209302 Cap3 Rolul Nafta

  • CAPITOLUL 3

    Nafta - proces dinamic i contradictoriu

    n pofida aparenelor i a mediatizatei sale imagini, NAFTA se prezint ca o machet a unei construcii care arat cum trebuie aceasta a fi realizat, fr a evidenia ns i problemele constructive reale. Un aranjament comercial integraionist la care particip mai multe economii, diferit dezvoltate, nu este un proces static, ci trebuie s permit redefiniri atunci cnd se modific circumstanele economice care au dus la crearea sa. Se poate ns analiza evoluia relaiilor economice i a redefinirilor structurale ntre i n economiile integrate dup 1 ianuarie 1994, dar trebuie pstrate totui anumite rezerve referitoare la faptul c nu toate transformrile poart amprenta unei zone de liber schimb.

    Acordul Nord American de Liber Schimb (NAFTA) este un pact menit s elimine barierele tarifare i netarifare la majoritatea bunurilor produse i comercializate n America de Nord. Dup cum mai amintit, NAFTA a devenit funcional ntre Statele Unite ale Americii, Canada i Mexic la 1 ianuarie 1994. Ca mrime, NAFTA reprezint a doua zon de liber schimb a lumii, unind 365 milioane de consumatori din cele 3 state ntr-o singur pia liber.

    n decembrie 1993 acordul a fost semnat de ctre liderii celor trei ri: George W. Bush SUA, Brian Mulroney Canada, Carlos Salinas de Gortari Mexic.

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    Dup lungi dezbateri, legislaturile celor trei ri au adoptat NAFTA. n SUA, dezbaterea legat de NAFTA a divizat membrii partidelor Democrat i Republican, i a avut opozani din partea unor sindicate i organizaii de protecia mediului. Muli s-au temut c se vor pierde locuri de munc pentru c acordul ar avea drept consecin mutarea produciei americane n Mexic pentru a se exploata avantajele oferite de fora de munc ieftin, dar i legislaiile mai puin severe privind protecia mediului i a muncii. Ca rspuns la aceste probleme, la acordul iniial au mai fost adugate nc dou acorduri suplimentare: unul privind piaa muncii i un altul referitor la protecia mediului nconjurtor. n final, n noiembrie 1993, Congresul SUA i-a dat acordul pentru NAFTA.

    Domeniile vizate de NAFTA sunt urmtoarele:1) Comerul cu bunuri i materiale. n decurs de 10 ani urmeaz a

    fi nlturate toate taxele vamale aplicabile produselor considerate ca nord-americane, n conformitate cu regulile de origine, astfel ca n anul 2004, s se formeze o vast pia liber.

    2) Comerul cu servicii. Serviciile dein un loc extrem de important n comerul din zona supus tratamentului naional.

    3) Investiiile directe de capital liberalizare. 4) Alte dispoziii: reguli de concuren, proprietatea intelectual,

    sejurul temporar al oamenilor de afaceri, aspecte privind protecia mediului.

    Aspectele cele mai inovative, dar n acelai timp i cele mai controversate ale NAFTA sunt reglementrile legate de protecia mediului, care sunt incluse i n acordul propriu-zis, dar i n acordul separat numit Acordul Suplimentar asupra Mediului. Aceste prevederi fac ca NAFTA s fie cel mai elaborat acord de liber schimb din punct de vedere al proteciei mediului. Acest acord suplimentar a nfiinat i o Comisie de Cooperare a Mediului (CEC), alctuit din experi n domeniu din cele trei ri participante.

  • Capitolul 3

    Trebuie s se neleag c NAFTA este n mare msur un proces n evoluie, ale crui obiective se vor valida sau nu n decursul timpului, iar civa ani de funcionare nu sunt suficieni pentru a concluziona care este desenul exact al acestui produs. Procesul nu trebuie privit exclusiv din punct de vedere al politicianului pentru care exist doar acum i aici, chiar dac acest lucru este favorabil sau nu, ci din punctul de vedere al analistului obiectiv care caut determinani, calculeaz efecte i ofer soluii de

    redresare.1

    NAFTA este o zon de liber schimb de un tip aparte i nu s-a pus problema, pn n prezent, s evolueze n direcia crerii unei piee comune care s permit pe larg i libera circulaie a factorilor de producie. Exist cercuri de interese n toate cele trei ri care critic aceast omisiune din tratat, ele argumentnd c din moment ce se prevede o liber circulaie a capitalului este eronat c nu se prevede i libera circulaie a celuilalt factor de producie i anume fora de munc. Aceast atitudine nu a depit stadiul retoricii pentru c a fost evident c o liberalizare mai cuprinztoare nu va obine acordul n SUA i Canada, care se opun ideii c fora de munc mai puin calificat i mult mai ieftin din Mexic s primeasc acces liber pe pieele lor. Aceasta este o realitate inexorabil n cazul integrrii ntre ri cu nivel mediu al veniturilor redus i ri cu venituri pe locuitor mult mai mari. Statisticile arat c micrile de for de munc ntre Mexic i SUA, legale sau clandestine, sunt mult mai pronunate dect ntre rile membre UE.

    3.1 SUA, Canada, Mexic statele semnatare NAFTA

    Dup ce am vzut ce este NAFTA, voi prezenta n continuare, modul n care cele trei state participante, SUA, Canada i Mexic, au ajuns la concluzia c o astfel de relaie comercial le-ar fi prielnic.

    1 Josling Tim Implications of Regional Trade Arrangements for Agricultural Trade, Roma,

  • Editura FAO, 1998

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    SUA a efectuat n perioada ncheierii acordului o trecere surprinztoare de la vechile sale idei de multilateralism, la o opiune mai rezervat n domeniul comerului internaional, i anume regionalismul. Aceast schimbare de politic a avut la baz dou cauze:

    Mai nti, erau frecvente i suprtoare nemulumirile grupurilor americane cu privire la procesul de liberalizare comercial impus de GATT. Desigur c o economie ca cea american nu se putea simi mulumit s negocieze de la egal la egal cu state mult mai puin dezvoltate i s nu-i poat impune punctul de vedere datorit regulilor GATT. Stagnarea comerului internaional n unele domenii foarte dinamice cum ar fi serviciile, investiiile i drepturile de proprietate intelectual este atribuit, de asemenea, tot tipului de relaii comerciale impuse de GATT. A doua mare cauz a nclinaiei SUA ctre regionalism a fost extinderea i adncirea Uniunii Europene. Pentru SUA devenea clar faptul c n Europa regionalismul a devenit o politic activ i eficient. Adncirea integrrii europene nu a fost ns cauza principal a declanrii procesului de integrare american, ci a constituit un context favorabil pentru lansarea sa. NAFTA nu era vzut atunci ca un adversar al UE, ci se atepta ca, la un moment

    dat, s se produc o apropiere ntre aceste puteri regionale.2

    De ce a vrut SUA s realizeze acest acord tocmai cu Canada i Mexic? Canada era de mult timp n relaii comerciale strnse cu firmele americane. Departamentul de Comer al SUA aprecia c aproximativ jumtate din exporturile SUA ctre Canada reprezint livrri ctre filiale sau sucursale americane de pe teritoriul Canadei i, innd cont de volumul mare de exporturi al SUA ctre Canada, deducem c economia SUA era nc dinaintea ncheierii acordului foarte strns legat de cea a Canadei. Era deci normal ca marile concerne americane s susin iniiativele de regionalizare.

    2 Internet: www.nafta-customs.com

  • Capitolul 3

    i n privina Mexicului lucrurile sunt clare: mai mult de 40 % din exporturile mexicane de produse prelucrate erau schimburi ntre companii, cea mai mare parte din acestea fiind desigur americane. Totodat, intrarea Mexicului n GATT i supravegherea strict a politicilor comerciale, a reprezentat o problem pentru economia mexican i implicit pentru investiiile americane n Mexic.

    Canada nu are o istorie ndelungat n privina politicilor de liberalizare a comerului internaional. De fapt, Canada este ultimul stat industrializat care s-a aliniat la procesul de liberalizare a schimburilor comerciale (schimbare petrecut n cadrul Rundei Tokyo, finalizat n 1979). Chiar i acum, media tarifar canadian este de peste 8 %, valoare de dou ori mai mare dect a SUA. n perioada premergtoare lansrii NAFTA, Canada avea o activitate economic dominat de crearea de filiale i sucursale cu activiti productive puternic protejate de importuri i cu desfacere ndeosebi pe piaa SUA. Productivitatea medie a muncii n Canada se situa cu peste 25 % sub cea a SUA, iar Canada nu reuea s obin succese notabile n diversificarea pieelor sale de export.

    Canada avea cteva motive bine ntemeiate s susin regionalizarea. Canada avea n primul rnd nevoie de investiii pentru a realiza economii de scar i deci se impunea o anumit liberalizare a procesului investiional. O alt speran a Canadei era s reueasc s sparg barierele vamale americane devenite mai restrictive i mai rafinate. Canada a fost prima care a solicitat, dup crearea NAFTA, instituirea unei comisii cu sarcina de a armoniza legislaia comercial din cele trei ri.

    De asemenea, Canada era contient de rolul ei de punte de legtur ntre nou-formatul acord i vechea Uniune European (cu care Canada are legturi mai profunde dect celelalte dou state, dintr-o inerie a istoriei).

    n Mexic erau nc la mod idei conform crora integrarea economic nord-american ar duce la dependena statelor mai puin dezvoltate de economiile statelor dezvoltate. Aceste idei erau n special

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    alimentate de un sentiment cu rdcini istorice de suspiciune fa de orice iniiative americane.

    ns, odat cu lansarea unei noi strategii economice a Mexicului, de substituire a importurilor i de extindere a exporturilor, era imposibil de ignorat imensa pia nord-american. Atunci cnd conductorii mexicani au nceput s realizeze c investiiile strine directe provenind din Europa nu vor fi suficiente i c piaa european nu se va deschide semnificativ pentru produsele industriale mexicane, ideea unei zone de liber schimb americane a prut o scpare pentru economia acestui stat cu o industrie emergent.

    Un alt aspect care a contat mult n decizia final a Mexicului a fost faptul c majoritatea leader-ilor politici i economici mexicani erau de formaie american, fiind absolveni ai marilor universiti din SUA i avnd adnc nrdcinat concepia economiei de pia. Astfel, s-a creat un adevrat curent n cercurile economice mexicane care susinea n modul cel mai vdit realizarea acordului de liber schimb. S-a lansat atunci un pachet de reforme care fcea ireversibil cursul economic pentru orice echip guvernamental ulterioar i motiva autoritile din SUA s priveasc cu ali ochi eforturile vecinului mai puin dezvoltat. Cercurile de interese din Mexic exprimau un sprijin masiv pentru crearea NAFTA, sprijin mai important dect cel oferit de unele grupuri de interese din SUA. Se apreciaz ns c gradul de cunoatere i nelegere real a efectelor crerii zonei de liber schimb era mai redus n Mexic dect n SUA. Datorit compoziiei i atitudinii diferite a Senatului i a Camerei Deputailor, guvernul mexican a avut grij ca problema participrii la NAFTA s fie lansat n Senat i nu n Camera Deputailor, unde oponenii erau mult mai numeroi. Cea mai mare parte a media, ndeosebi televiziunea, a sprijinit iniiativa NAFTA.

    Astfel, dei este relativ simplu de analizat raiunea autoritilor mexicane n acest domeniu, este mult mai dificil s se aprecieze i s se evalueze exact percepia public fa de participarea la NAFTA i de modificarea atitudinii fa de SUA.

  • Capitolul 3

    La apariia sa, NAFTA a avut mai multe semnificaii: NAFTA a reprezentat schimbarea politicii SUA n direcia

    regionalizrii, n pofida vechilor ei concepii despre multilateralitate;

    NAFTA este o grupare economic integraionist ntre superputerea economic a lumii, SUA, i dou ri cu un potenial diferit: Canada (ar membr G7) i Mexic, o ar cu economie n dezvoltare;

    0 alturarea a dou ri cu venit pe locuitor foarte ridicat uneia cu un venit substanial mai sczut, ne conduce la concluzia c unul dintre scopuri a fost i acela de a deplasa axa de dezvoltare economic spre sud;

    0 NAFTA nu a luat natere din nisip, ci s-a bazat nc din faza negocierilor pe ndelungatele relaii comerciale dintre SUA i Canada, respectiv SUA i Mexic.

    Ambasadorul Robert Zoeltick, reprezentantul Statelor Unite pentru comer, sublinia, n discursul su din 26 iulie 2001, importana Acordului Nord-American de Liber Schimb: Putem ncepe cu ceea ce NAFTA i liberul schimb au nsemnat pentru familia medie american, i acestea sunt estimri conservatoare: NAFTA i Runda Uruguay au avut ca efecte venituri mai mari i scderea preurilor bunurilor, rezultnd beneficii de 1300 2000 de dolari pe an pentru o familie de patru persoane. Acetia sunt bani reali pentru fermieri, profesori, ofieri de poliie i funcionari publici. Adevraii beneficiari sunt americanii cu venituri mici, care sufer o povar disproporionat cnd preurile alimentelor, mbrcminii i ale altor articole sunt meninute la un nivel ridicat n mod artificial, datorit barierelor vamale. NAFTA a atras bunurile i grnele americane n Mexic, acest lucru fiind benefic pentru consumatori i pstrnd locuri de munc calificate n SUA. Dup cei apte ani de implementare NAFTA, exporturile SUA ctre Mexic i Canada Antreneaz 2,9 milioane de locuri de munc

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    pentru americani, cu 900.000 mai mult dect n 1993. Asemenea locuri de

    munc ofer salarii care sunt cu 13-18 % mai mari dect salariul mediu.3

    Deci, nu este de mirare c SUA ine foarte mult la acest acord de liber schimb, avnd n vedere efectele pe care le-a avut asupra economiei sale.

    3.2 Structura instituional a NAFTA

    Lipsa unui pachet de organisme executive puternice i importante nu trebuie s ne conduc la concluzia c NAFTA nu dispune de o reea instituional specific. ntr-adevr, NAFTA se difereniaz fa de alte aranjamente integraioniste deoarece nu este dotat cu instrumente executive de tipul Comisiei Uniunii Europene. Acest lucru a fost convenit n mod deliberat pentru a minimiza dimensiunea politic a procesului. Exist un fel de Comisie a NAFTA cu sediul la Mexico City, dar aceasta nu este un organ executiv cu aciune permanent i nici o autoritate autonom cu iniiativ legislativ. Ea are, n special, rolul de a sprijini rezolvarea diferendelor ntre cele trei pri i de a servi ca un forum de discuii ntre ele. Ea seamn mai mult cu Consiliul European dect cu Comisia European.

    NAFTA difer, de asemenea, de Uniunea European i prin faptul c nu este dotat cu mecanisme de gestionare a transferului de resurse de la economiile mai puternice ctre Mexic. Crearea acestor mecanisme ar fi fcut improbabil aprobarea acordului n SUA i Canada. Cu toate acestea, informal, cnd Mexicul, confruntat cu marea criz financiar, a avut nevoie de sprijin financiar la finele anului 1994, acesta a fost oferit totui, cu destul promptitudine i generozitate.

    Cu toate acestea, NAFTA funcioneaz cu ajutorul unor organizaii care sunt n aa fel create nct s fie perfect adaptabile condiiilor schimbtoare ale unor relaii internaionale de schimb foarte dinamice.

  • 3 Breaking Barriers in the Americas The Economist, august 2001

  • Capitolul 3

    Aceste instituii (care au rang de organizaie, adic dispun de un anumit grad de autonomie), sunt conduse de reprezentani ai tuturor celor trei ri membre.

    Cele apte instituii pe care se bazeaz NAFTA sunt:1. Comisia pentru Liberul Schimb (Free Trade Comission) 2. Comitetele NAFTA i grupurile de lucru 3. Secretariatul NAFTA 4. Comisia pentru Cooperare n Domeniul Muncii 5. Comisia pentru Cooperare n Domeniul Mediului nconjurtor

    (CEC) 6. Banca Nord-American de Dezvoltare (NADB) 7. Comisia pentru cooperare cu statele vecine n domeniul

    mediului nconjurtor (BECC)

    1. Comisia pentru Liberul SchimbAcest organism este baza NAFTA i este alctuit din minitrii de

    comer ai celor trei ri. De fapt, Comisia nu este o instituie n sensul propriu, deoarece se reunete doar cnd este nevoie sau la ntlnirile anuale. Aceast Comisie are dou roluri majore:

    0 supravegheaz implementarea complet a NAFTA pn n 2008; 0 mediaz conflictele dintre membri NAFTA.

    Comisia Liberului Schimb (FTC) este cel mai important grup executiv care a srbtorit ase ntlniri guvernamentale, dintre care ultima a avut loc la Ottawa pe 23 aprilie 1999, prilej cu care, minitrii comerului din Canada, SUA i Mexic au comemorat cea de a V-a aniversare a NAFTA. Au fost subliniate efectele pozitive pe care le-a avut acordul asupra economiilor lor i beneficiile aduse cetenilor din America de Nord. n opinia Comisiei, dinamismul comerului intra-regional a diminuat mult impactul economic negativ al vizelor financiare mexicane.

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    Minitrii au artat c, de la omologarea NAFTA, fora de munc a crescut cu 10% n Canada (cca. 1,3 milioane de slujbe noi), 22% n Mexic (2,2 milioane slujbe) i mai mult de 7 % n SUA (12,8 milioane locuri de munc).

    2. Comitetele NAFTA i grupurile de lucruMunca de zi cu zi pentru implementarea NAFTA este dus de mai

    mult de 25 de comisii trilaterale, grupuri de lucru i birouri subsidiare (pentru aspectele tehnice ale problemelor). Toate aceste instituii sunt prezidate de cte un membru din fiecare ar, provenind din diferitele agenii ale statelor, n funcie de aria pe care o acoper respectiva comisie. Astfel, comisiile sunt organizate pe domenii cum ar fi: agricultura, comer, justiie, transporturi, protecia mediului, imigraie, etc.

    Grupurile de lucru sunt nsrcinate cu administrarea activitilor derivate din funcionarea zonei de liber schimb. Aceste grupuri de lucru vizeaz urmtoarele activiti:

    armonizarea sau asigurarea compatibilitii ntre normeletehnice i standardele industriale;

    uniformizarea reglementrilor pentru mijloacele de transportcare vor avea dreptul s traverseze teritoriile celor trei ri cunormele sanitare i fitosanitare;

    0 simplificarea i uniformizarea regulilor de origine; 0 accelerarea procesului de armonizare a formalitilor vamale i

    liberalizare comercial; 0 facilitarea comerului n sectoare sensibile, cum ar fi:

    agricultura, textile i confecii, telecomunicaii; 0 adoptarea de proceduri unitare pentru derularea relaiilor

    financiare ntre cele trei ri membre.

  • Capitolul 3

    3. Secretariatul NAFTAFiecare ar i-a stabilit un secretariat NAFTA propriu pentru a asista

    Comisia pentru Liberul Schimb, n munca sa de a facilita rezolvarea anumitor probleme de disput ntre membrii NAFTA. Secretariatul administreaz, n special, procesul de rezoluie a disputelor din cadrul Capitolelor 11, 14, 19 i 20 din NAFTA.

    Astfel, Secretariatul NAFTA, este un mecanism de soluionare a diferendelor comerciale, ndeosebi cele legate de anchetele de dumping i de subvenionare a exporturilor privind agricultura i aspectele financiare. Metodologia de soluionare a divergenelor cu privire la aciunile de dovedire a practicilor comerciale neloiale este oarecum inovativ i are menirea de a atenua proceduri arbitrare care acioneaz rapid i superficial, genernd discriminare i fcnd nefuncional zona de liber schimb.

    Fiecare secretariat naional pstreaz un registru asemntor cu cele caracteristice tribunalelor de justiie. Suplimentar, secretariatele NAFTA au n subordine i diferite alte comisii i grupuri de lucru.

    4. Comisia pentru Cooperare n Domeniul MunciiComisia pentru Cooperare n Domeniul Muncii, constituit dintr-un

    Consiliu Ministerial i un Secretariat, este o organizaie creat sub patronajul NAALC (Acordul Nord-American pentru Cooperare n Domeniul Muncii). Acesta este primul tratat din istoria SUA care leag regulamentele de munc de un standard internaional. NAALC a dat Acordului de Liber Schimb o latur social care i-a obligat pe ceilali doi parteneri ai SUA s asigure condiii de munc mai bune, un nivel de trai mai ridicat i s respecte cele 11 principii stabilite de comun acord.

    Cu toate acestea, exist i critici la adresa NAALC referitoare la faptul c drepturile colective de protecie social i dreptul de libertate a formrii de asociaii de protecie a organizatorilor nu sunt aplicabile. Justificarea oficial pentru aceast problem a fost faptul c includerea acestor drepturi ar putea aduce prejudicii discuiilor n continu desfurare

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    cu privire la relaiile de munc. Un acord puternic ar fi trebuit s cuprind toate principiile de protecie social.

    O alt observaie critic este i cea cu privire la perioada prea lung de timp necesar pentru a realiza i soluiona o plngere la NAALC. ntr-adevr, poate dura ani ntregi de la completarea unei plngeri i pn la obinerea unui acord ministerial pentru rezolvarea problemei. NAALC se justific prin aceea c Ministerele Muncii i NAO (National Administrative Office) trebuie s aib la dispoziie suficient timp pentru a examina i evalua reclamaiile n vederea identificrii celor mai bune soluii. Oricum, cea mai mare problem nu este pn la urm, perioada de timp necesar, ci faptul c

    plngerile i petiiile depuse au avut pn acum rezultate slabe.4

    NAALC i are cartierul general stabilit n Dallas.

    5. Comisia pentru Cooperare n Domeniul Mediului nconjurtorAceast Comisie a fost creat n cadrul NAAEC (Acordul Nord-

    American pentru Cooperare n Domeniul Mediului nconjurtor) i i are sediul la San Antonio. Comisia are rolul de a mri cooperarea i participarea n mas la conservarea mediului natural nord-american. Scopurile comisiei sunt de a supraveghea respectarea legilor privitoare la mediu i de a preveni eventualele surse de conflict din cauza nerespectrii regulilor referitoare la mediu n relaiile comerciale. n acest sens, NAAEC a realizat programe care s permit o mai bun informare regional, vaste expertize tehnice i reglementri care s determine implementarea programelor de cooperare trilateral. Comisia NAAEC a adresat apeluri referitoare la comerul cu produse agricole care pot fi afectate de o folosire abuziv a produselor chimice periculoase pentru sntatea omului i a planetei.

    Un alt punct de reper n aciunile de conservare a mediului nconjurtor l reprezint ecosistemele naturale ale Americii de Nord, pstrarea pe ct posibil a mediului natural, pentru aceasta fiind alocate sume

    4 R.H.Snape NAFTA, the Americas, AFTA and CER:Reinforcement or Competition for

  • APEC, Pacific Economic Papers, aprilie 2001

  • Capitolul 3

    de bani uriae i realizate proiecte de mare anvergur prin intermediul Bncii de Dezvoltare Nord-American.

    n cadrul ntlnirii de la Banff, Alberta, din 27 28 iunie 1999, NAAEC a anunat crearea Planului de Aciune Regional Nord American (NARAP), care are n vedere folosirea n condiii proprii a substanelor chimice. Acest plan de aciune reia angajamentul Comisiei pentru Cooperarea Mediului nconjurtor (CEC) privind reducerea folosirii agenilor chimici poluani ce afecteaz sntatea populaiei, n special copiii. Consiliul a ajuns, de asemenea, la un acord privind crearea unui plan de aciune cu scopul monitorizrii i evalurii mediului nconjurtor, pe baza unor aciuni i msuri de susinere a folosirii n condiii proprii a substanelor chimice.

    6. Banca Nord-American de DezvoltarePrincipalul rol al NADB (North-American Development Bank), al

    crei sediu este la San Antonio, este de a finana proiectele elaborate de BECC i de a acorda asisten statelor vecine grupului celor trei la realizarea de diferite programe pe termen lung i chiar de a oferi avantaje financiare clare acestor ri vecine. (ex: finanarea infrastructurilor transfrontaliere).

    Din decembrie 2000, NADB a autorizat credite, garanii i/sau resurse neachitabile valornd 182 milioane USD mprite ntre 22 de proiecte de baz n Aqua Prieta, Alton, Brawley, Calexico, Ciudad Juarez, Del Rio, Donna, El Paso J.R., El Paso Lower Valley,Heber, Mercedes, Mexicali, Naco, Texas, Puerto Penasco, Reynosa, Roma, San Diego, Tijuana i Westmorland. Aceste proiecte reprezint o investiie total de 614 milioane USD i beneficiaz 5,5 milioane locuitori de pe ambele pri ale graniei Mexic SUA.

    NADB a semnat contracte de credit i/sau resurse neachitabile pentru Fondul de Baz al Regiunii de Grani (BEIF) pentru 15 din cele 22 de proiecte aprobate: 6 mprumuturi de 11,5 milioane USD i 11 fonduri

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    de investiii aprobate de BEIF valornd 94,4 milioane USD. n total, creditul valornd 49,75 milioane USD a fost furnizat pentru 14 din aceste proiecte.

    7. Comisia pentru cooperare cu statele vecine n domeniul mediului nconjurtor

    Rolul acestei comisii este de a asista statele vecine i comunitile locale la realizarea de proiecte de infrastructuri n legtur cu protecia mediului.

    De asemenea, BECC are rolul de a evalua fezabilitatea i compatibilitatea cu normele de poluare ale echipamentelor firmelor care solicit sprijin financiar de la NADB. BECC are i misiunea de a populariza aciunile de prevenire a polurii.

    Din ianuarie 2000, BECC a atestat 33 de proiecte, valornd aproape 695 milioane USD i a furnizat asisten tehnic cu scopul de a le asigura viabilitatea. Dintre aceste proiecte, 21 sunt alocate de-a lungul frontierei de sud a SUA i 12 sunt alocate de-a lungul frontierei SUA cu Mexic. Aceste programe aduc beneficii pentru 7 milioane de locuitori din coridorul mexican i american.

    3.3 Coninutul i prevederile NAFTA

    Preambulul acordului expune principiile care constituie fundamentul acestuia. rile participante i exprim intenia de a promova creterea economic prin expansiunea comerului i a oportunitilor investiionale, creterea competitivitii internaionale cu respectarea proteciei mediului, dezvoltarea economic susinut i protejarea, amplificarea i punerea n practic a drepturilor forei de munc, precum i mbuntirea condiiilor de munc n cele trei state.

  • Capitolul 3

    Obiectivele acordului sunt:1) eliminarea barierelor comerciale i facilitarea transportului de

    bunuri i servicii la nivel de granie teritoriale, ntre teritoriile prilor semnatare ale Acordului;

    2) promovarea condiiilor pentru concuren loial n interiorul zonei de liber schimb;

    3) creterea substanial a oportunitilor investiionale; 4) protejarea corespunztoare a drepturilor de proprietate

    intelectual n teritoriile fiecrei pri semnatare; 5) stabilirea procedurilor adecvate pentru aplicarea tratatului i

    soluionarea conflictelor; 6) stimularea cooperrii trilaterale, regionale i multilaterale pentru

    extinderea i mrirea beneficiilor acestui Acord.Pentru situaii conflictuale se stabilete c prevederile tratatului

    prevaleaz tuturor celorlalte convenii, cu unele excepii (ex: cele referitoare la mediu).

    Acordul prevede eliminarea total a taxelor vamale la intrarea n fiecare ar membr NAFTA, a mrfurilor originare din Mexic, Canada i SUA pe parcursul unei perioade de tranziie, iar pentru determinarea celor care se bucur de acest regim sunt stabilite reguli de origine foarte stricte. Acestea sunt formulate pentru a face ca avantajele oferite de NAFTA s nu se acorde dect bunurilor produse n America de Nord, pentru a stabili reguli clare i a obine rezultate previzibile, dar i pentru a reduce obstacolele administrative pentru exportatorii, importatorii i productorii ce-i

    realizeaz activitile n virtutea acordului.5

    Conform regulilor de origine, un produs se consider originar din zon atunci cnd este produs n totalitate n America de Nord sau, n cazul n care conine materiale importante, acestea trebuie s fie astfel transformate nct s li se schimbe categoria tarifar. Uneori, pe lng

    5 UNCTAD Handbook of Economic Integration and Cooperating Grouping of Developing Countries, vol.I Geneva, Regional and Suregional Integration Grouping, UN, 1998

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    aceast condiie, respectivul produs trebuie s conin un anumit procentaj de materii prime naionale. O clauz de minim permite bunurilor ce conin cantiti foarte reduse de materiale neoriginare (nu mai mult de 7 % din preul lor) s se bucure de tratament preferenial.

    Dispoziiile n materie de administraie vamal stabilesc:0 reglementrile uniforme ce asigur aplicarea, administrarea i

    interpretarea comun a regulilor de origine; 0 un certificat de origine uniform, precum i cerine de certificare

    i proceduri pe care s le urmeze cei ce solicit tratament preferenial;

    0 reguli comune pentru contabilizarea mrfurilor; 0 reguli, att pentru importatori, ct i pentru autoritatea vamal n

    ceea ce privete verificarea originii mrfurilor; 0 hotrri prealabile asupra originii bunurilor emise de autoritatea

    vamal a rii importatoare; 0 un grup de lucru trilateral care se va ocupa de modificarea

    ulterioar a regulilor de origine i reglementrilor uniforme; 0 termene specifice pentru rezolvarea rapid a controverselor ntre

    rile semnatare n materie de reguli de origine.Nici o ar semnatar nu va putea, invocnd diferite motive de

    export, s returneze, s reduc sau s renune la:1) o tax vamal antidumping sau cu caracter protecionist ce este

    compatibil cu o lege intern a unei ri sau nu este incompatibil cu Acordul privind rezolvarea disputelor fiscale referitoare la legile Antidumping i Protecioniste;

    2) o rent oferit sau primit de pe urma unui bun importat ce reiese dintr-un sistem preferenial referitor la administrarea restriciilor cantitative la importuri, taxelor vamale sau nivelurilor de tarifare prefereniale;

  • Capitolul 3

    (c) tarife vamale pltite sau datorate pentru un bun importat pe teritoriul Su i substituit apoi cu un bun identic sau similar, care este apoi exportat spre teritoriul altei ri.

    Comerul cu bunuriNAFTA include principiul fundamental al tratamentului naional,

    care se refer la faptul c bunurile importate de o ar membr NAFTA din alt ar membr nu vor face obiectul discriminrilor. Aceasta se extinde i asupra dispoziiilor provinciale i statale.

    Dispoziiile privind accesul la piee stabilesc reguli referitoare la tarife i alte taxe, precum i restricii cantitative printre care cote, licene i permise, plafoane de pre la import sau export. De asemenea, se mbuntete i devine mai sigur accesul la piee ale mrfurilor produse i comercializate n America de Nord.

    NAFTA prevede eliminarea treptat a tuturor taxelor vamale asupra bunurilor considerate de provenien nord-american; pentru majoritatea bunurilor, acestea vor fi nlturate imediat sau n 5 sau 10 trane anuale egale, iar pentru produsele sensibile, n 15 etape. Ca punct de plecare pentru aceste reduceri se vor lua taxele n vigoare la 1 iulie 1991, inclusiv cele ale Tarifului General Preferenial al Canadei i cele ale Sistemului Centralizat de Preferine ale Statelor Unite. Exist i posibilitatea ca n urma

    consultrilor, aceast eliminare a taxelor s fie realizat mai rapid.6

    n ceea ce privete restriciile la import i export, cele trei ri vor elimina interzicerile i restriciile cantitative, precum cote i licene de import, dar fiecare stat i rezerv dreptul de a impune restricii cum sunt cele de protejare a mediului sau cele sanitare. De asemenea, exist reguli speciale n cadrul produselor agricole, auto, energie i textile.

    Tratatul stabilete reguli de drawback pentru materiile prime ce se utilizeaz pentru producerea de bunuri care se vor exporta n alt ar

    6 UNCTAD Handbook of Economic Integration and Cooperating Grouping of Developing Countries, vol.I Geneva, Regional and Suregional Integration Grouping, UN, 1998

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    membr. Programele de rambursare a taxelor n vigoare au fost eliminate pn la 1 ianuarie 2001 i fiecare ar va adopta proceduri de evitare a dublei impuneri.

    rile semnatare nu vor aplica noi taxe pentru formalitile vamale. Mexicul a eliminat aceste taxe asupra bunurilor originare din America de Nord la 30 iunie 1999, iar SUA a fcut acelai lucru pentru mrfurile din Mexic la aceeai dat. Pentru Canada, taxele SUA au fost eliminate la 1 ianuarie 1994, conform Acordului de Liber Schimb ntre SUA i Canada.

    Cu privire la importul temporar de bunuri, acordul permite introducerea pe teritoriul rilor membre, fr plata taxei vamale i pentru o perioad limitat, a echipamentului profesional i instrumentelor de lucru, aceast regul aplicndu-se i importului de mostre, de anumite tipuri de filme publicitare i de bunuri importate n scopuri sportive, de expoziie i demonstraie.

    rile membre au convenit ca anumite produse, spre exemplu buturi alcoolice cum ar fi tequila i whisky, s fie considerate produse distincte.

    Obligaii privind importurile:1. Atunci cnd este vorba de un importator care cere aplicarea unui

    tarif vamal preferenial pentru un bun importat n ara sa din ara altei pri, trebuie stipulate urmtoarele clauze:

    1) importatorul trebuie s dea o declaraie scris, bazat pe un certificat de origine valid, n care s se specifice c acel bun poate fi considerat un bun original;

    2) importatorul trebuie s dein certificatul n momentul n care declaraia este fcut;

    3) importatorul trebuie s furnizeze, la cererea administraiei vmilor din ara celeilalte pri, o copie a certificatului;

  • Capitolul 3

    4) dac importatorul nu reuete s ndeplineasc cerinele stabilite, partea respectiv i poate refuza aplicarea tarifului preferenial la acel bun;

    5) importatorul, atunci cnd este ndreptit s cread c certificatul pe care este bazat declaraia sa conine informaii incorecte, trebuie s dea imediat o declaraie corectat i s plteasc eventualele penalizri;

    6) importatorul care ofer n mod voluntar o declaraie n condiiile paragrafului (e) nu poate fi acuzat pentru darea unei declaraii incorecte.

    Fiecare ar semnatar a Acordului trebui s aib n vedere c, n cazul un bun ce a fost importat ca un bun original, dar nu a fost aplicat tariful preferenial n momentul respectiv, importatorul bunului poate, n termen de un an, s cear returnarea oricrui exces de taxe pltit ca rezultat al faptului c nu a fost aplicat tariful preferenial. n aceast situaie trebuie prezentate urmtoarele acte:

    o declaraie scris care s ateste originalitatea bunului la data importului;

    copia certificatului de origine.

    Excepii: Fiecare din pri va prevedea c certificatul de origine nu va fi solicitat pentru:

    importarea unui bun a crui valoare nu depete suma de 1000 USD sau echivalentul acesteia n moneda naional a prii ; importarea cu caracter non-comercial a unui bun a crui valoare nu depete suma de 1000 USD sau echivalentul acesteia n moneda naional a prii, sau o alt sum stabilit de comun acord; importul unui bun pentru care nu a fost solicitat certificatul de origine.

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    Obligaii privind exporturile:1) la cererea administraiei vmilor, productorul care a furnizat un

    certificat de origine exportatorului, va furniza i o copie a certificatului i administraiei vmilor;

    2) atunci cnd un exportator sau un productor nu reuete s ndeplineasc cerinele stabilite, msurile pot fi luate n funcie de circumstane;

    3) un productor sau un exportator care a completat i a semnat un certificat de origine care conine i date incorecte, trebuie s anune prompt toate persoanele crora le-a fost dat certificatul de orice modificare care ar putea afecta corectitudinea sau validitatea acestuia;

    (e) un productor sau un exportator care furnizeaz voluntar notificarea scris ca urmare a subparagrafului (d) nu va fi supus penalizrilor privitoare la acordarea unei certificri incorecte.

    Textile i mbrcminteAceast seciune conine reguli pentru comercializarea de fire i fibre

    textile i mbrcminte, iar dispoziiile tratatului prevaleaz asupra Acordului Multifibre i a altor convenii internaionale. Cele trei ri vor elimina imediat sau progresiv, ntr-o perioad de maxim 10 ani, taxele vamale asupra produselor textile fabricate n America de Nord. De asemenea, SUA va elimina imediat cotele de import pentru produsele mexicane de acest tip i progresiv pe cele pentru produse mexicane manufacturate care nu ndeplinesc regulile de origine.

    Nici o alt ar nu va putea introduce noi cote, cu excepia celor n conformitate cu dispoziiile de salvgardare. Dac n perioada de tranziie productorii de textile sufer prejudicii, conform regulilor de salvgardare, ara importatoare va putea ridica taxele vamale sau , cu excepia comerului ntre Canada i SUA, s impun cote la import.

  • Capitolul 3

    n materie de produse textile, tratatul conine reguli de origine specifice. Pentru majoritatea produselor, pentru a se bucura de un tratament preferenial, acestea trebuie s fie realizate din fire fabricate n rile membre. Pentru unele produse precum bumbacum i fibrele sintetice se cere ca acestea s fie realizate din fibre produse n rile membre.

    n ceea ce privete normele de etichetare, un comitet alctuit din reprezentani ai guvernelor i sectorului privat va formula recomandri pentru a evita diferenele ntre normele de etichetare naionale care constituie un obstacol n calea comerului i va defini un plan de lucru pentru dezvoltarea normelor uniforme de etichetare, inclusiv simboluri, instruciuni de folosire etc.

    Produse autoNAFTA va elimina barierele din calea comerului cu automobile,

    camioane, autobuze i pri auto, eliminnd restriciile privind investiiile n acest sector de-a lungul unei perioade de 10 ani.

    Fiecare ar va elimina de-a lungul perioadei de tranziie toate taxele vamale asupra acestei categorii de produse; ntre SUA i Canada, comercializarea acestora este deja n mare parte scutit de taxele vamale, ca urmare a CUFTA. Prevederile asupra eliminrii taxelor vamale sunt detaliate pe dou categorii de produse:

    autovehicule se stabilesc reguli diferite privind importurile SUA i Mexic (eliminarea imediat a taxelor vamale pentru automobile, reducerea acestora cu 10 % i eliminarea lor n 5 ani pentru camioane uoare, precum i eliminarea taxelor pentru restul autovehiculelor n 10 ani) i pentru importurile din Canada, SUA i Mexic (reducerea imediat cu 50 % i eliminarea n 10 ani a taxelor vamale pentru automobile, reducerea imediat cu 50 % i eliminarea n 5 ani a taxelor pentru camioane uoare, precum i reducerea treptat a taxelor n 10 ani pentru restul autovehiculelor);

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    componente auto fiecare ar va elimina imediat taxele vamale pentru unele produse, pentru marea majoritate se vor reduce taxele n 5 ani, iar pentru o mic parte n 10 ani.

    n conformitate cu regulile de origine, pentru a obine tratament preferenial, produsele auto trebuie s aib un coninut naional (stabilit conform regulii costului net) de 62,5 % pentru automobile i camioane uoare i de 60 % pentru restul de produse auto.

    Decretul pentru dezvoltarea i modernizarea industriei de autovehicule de transport (ce cuprinde camioane, cu excepia celor uoare i autobuze) este abrogat i este nlocuit cu un sistem de contingente ce va fi eliminat n 5 ani.

    Vor fi eliminate i restriciile privind investiiile n aceast ramur, Mexicul permind investitorilor strini s participe cu 100 % la capitalul social al ntreprinderilor considerate furnizori naionali i cu pn la 49% la celelalte, urmnd ca n 5 ani acest procent s ajung la 100 %.

    Energie i produse petrochimice de bazAceast seciune stabilete drepturi i obligaii cu privire la petrolul

    brut, gaz natural, crbune, electricitate i energie nuclear.Dispoziiile NAFTA n materie de energie i produse petrochimice

    ncorporeaz prevederile OMC legate de restriciile cantitative la export i import. Astfel, acordul stabilete c rile participante nu vor putea impune preuri maxime i minime de import, impozitele i taxele aplicate vor fi numai acelea pe care le suport i produsele naionale, iar sistemul de acordare a licenelor de import va fi conform tratatului.

    Dispoziiile din tratat recunosc posibilitile investiionale din Mexic n domeniu, iar cu scopul de a stimula comerul de gaz natural i de produse petroliere, se acord ntreprinderilor de stat, utilizatorilor finali i furnizorilor dreptul de a ncheia contracte de aprovizionare.

  • Capitolul 3

    Prevederile n materie de energie din CUFTA vor continua s fie

    aplicate n relaiile dintre SUA i Canada.7

    AgriculturaNAFTA stabilete acorduri bilaterale ntre Mexic i Canada i Mexic

    i SUA pentru comerul cu produse agricole. n ambele cazuri exist diferene structurale ntre sectoarele agricole i, ca urmare, se stabilete un mecanism tranzitoriu de salvgardare. n ceea ce privete relaiile SUA i Canada, se aplic n continuare dispoziiile CUFTA. Dispoziiile trilaterale au n vedere sprijin intern pentru acest sector i subvenii la export.

    n cazul barierelor tarifare i netarifare exist diferene ntre cele dou tratate bilaterale:

    a) Comerul ntre Mexic i SUAAu fost eliminate toate barierele netarifare i nlocuite cu un sistem

    de tarife/cote. Acestea permit n fiecare ar adaptarea mai uoar a produselor sensibile; s-au stabilit anumite cote din import liber de taxe vamale, aceste cote urmnd a fi mrite cu 3 % n fiecare an. Importul ce va depi aceast cantitate va fi supus unor taxe vamale ce vor fi reduse progresiv ntr-o perioad de 10 sau 20 de ani.

    La intrarea n vigoare a tratatului s-au eliminat taxele vamale pentru o gam larg de produse ce reprezint aproape jumtate din volumul valoric al comerului agricol bilateral. Restul vor fi eliminate ntr-o perioad de 10 ani, cu excepia celor pentru o serie de produse foarte sensibile (precum porumbul i fasolea pentru Mexic i zahrul pentru SUA), care vor fi eliminate n 15 ani.

    De asemena, SUA i Mexic vor liberaliza treptat comerul bilateral cu zahr: dup 10 ani de la intrarea n vigoare a tratatului cele dou ri vor aplica un sistem de tarife/cote, iar dup 15 ani vor fi eliminate toate restriciile.

    7 UNCTAD Handbook of Economic Integration and Cooperating Grouping of Developing Countries, vol.I Geneva, Regional and Suregional Integration Grouping, UN, 1998

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    b) Comerul ntre Canada i MexicCanada i Mexic vor elimina barierele tarifare i netarifare n calea

    comerului cu produse agricole, cu excepia celor aplicate produselor lactate i avicole, uleiului i zahrului.

    Canada va elimina imediat restriciile la importurile de gru, orz, carne i margarin i ambele ri vor elimina imediat sau n 5 ani restriciile tarifare la majoritatea importurilor de fructe i produse horticole i n 10 ani pentru restul.

    Cu excepia produselor avicole i lactate, Mexicul va nlocui licenele de import cu taxe vamale care vor fi n general eliminate n 10 ani.

    n primii 10 ani de la intrarea n vigoare a tratatului se pot aplica reguli speciale de salvgardare; de asemenea, rile semnatare recunosc importana sprijinirii acestui sector, astfel c se pot stabili politici n acest sens, ncercndu-se s nu se distorsioneze comerul.

    Folosirea subveniilor la export nu este considerat ca fiind potrivit dect n unele condiii stabilite de tratat:

    0cnd se decide introducerea unei subvenii, aceasta trebuie notificat celorlalte ri cu cel puin 3 zile nainte;0 cnd un exportator consider c un membru import produse subvenionate dintr-o ar nemembr, poate cere consultri asupra soluionrii problemei.

    De asemenea, tratatul stabilete norme pentru comercializarea produselor agricole, pentru rezolvarea diferendelor prin stabilirea unui mecanism de natur privat i nfiineaz un comitet trilateral pentru punerea n aplicare a prevederilor acestei seciuni.

    Msuri sanitare i fitosanitare

    n aceast seciune a tratatului se stabilesc norme pentru dezvoltarea, adoptarea i executarea msurilor sanitare i fitosanitare, mpiedicnd utilizarea acestora ca restricii n calea comerului.

  • Capitolul 3

    Pentru a evita crearea de bariere inutile n calea comerului, NAFTA ncurajeaz rile participante s adopte conveniile internaionale n vigoare, dar permite i adoptarea de reglementri mai stricte, sprijinite pe rezultate tiinifice, care s acorde nivelul de protecie dorit.

    Tratatul mai conine i msuri privind armonizarea normelor, evaluarea riscului, adaptarea la condiiile regionale, transparena procedurilor, proceduri de control, inspecie i aprobare, asisten tehnic; se creeaz i un comitet de msuri sanitare i fitosanitare pentru promovarea securitii i armonizarea msurilor.

    Msuri de urgenAceast seciune stabilete reguli i proceduri conform crora rile

    membre vor putea adopta msuri de salvgardare n cazul cnd sunt afectate anumite ramuri ale industriei; aceste msuri pot fi luate numai pentru un termen limitat i cu acordarea unei compensaii rii afectate.

    Se face distincie ntre:0 salvgardri bilaterale n perioada de tranziie se pot reintroduce

    taxele vamale, numai o singur dat i pe o perioad de numai trei ani; dup perioada de tranziie, aceste msuri vor putea fi luate numai cu acordul rii afectate;

    0 salvgardri globale atunci cnd o ar ia o astfel de msur n conformitate cu Art. XIX al GATT, rile tere membre ale NAFTA sunt scutite, cu cteva excepii (cnd exporturile reprezint o parte semnificativ din importurile totale ale bunului respectiv i cnd acestea contribuie semnificativ la respectiva daun).

    Acordul stabilete i proceduri pentru administrarea msurilor de urgen.

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    Achiziii guvernamentaleTratatul liberalizeaz, pe baze nediscriminatorii, o parte important

    din piaa achiziiilor publice din fiecare ar.Aceast seciune are n vedere achiziiile guvernului federal a cror

    valoare depete 50.000 USD pentru bunuri i servicii i 6,5 milioane USD pentru lucrri publice i achiziiile ntreprinderilor de stat, care depesc nivelul de 250.000 milioane USD pentru bunuri i servicii i 8 milioane USD pentru lucrri publice.

    Pentru Mexic, acestea vor fi aplicate n decursul unei perioade de tranziie. Prevederile din aceast seciune nu se refer la armament i muniii, arme i alte importuri legate de sigurana naional.

    Pe lng clauza tratamentului naional i cea a naiunii celei mai favorizate, tratatul stabilete pentru achiziii diverse proceduri, n cadrul crora trebuie respectat transparena i sunt interzise msurile compensatorii i alte discriminri.

    Transport terestruTratatul stabilete un calendar pentru ndeprtarea barierelor din

    calea comerului cu servicii de transport terestru ntre Mexic, SUA i Canada i pentru stabilirea de norme tehnice i de securitate compatibile pentru transportul terestru.

    Acest calendar conine prevederi diferite cu privire la :a) camioane i autobuze - cuprinde delalii privind acordarea

    licenelor de transport pentru operatorii din cele dou ri (imediat pentru transport turistic i ntre 3 i 6 ani de la intrarea n vigoare a tratatului pentru transportul de mrfuri) i privind participarea n domeniul investitorilor din cele trei ri membre (liberalizare treptat, mai puin rapid pentru Mexic)

    2) cale ferat - conform tratatului, operatorii din SUA i Canada vor continua s-i comercializeze liber serviciile, s construiasc i s dein infrastructura feroviar n Mexic care, la rndul su,

  • Capitolul 3

    se va bucura n continuare de tratament similar pe piaa Americii de Nord.

    3) Servicii portuare - exist dispoziii de liberalizare a serviciilor portuare n legtur cu transportul maritim: Mexicul permite participarea cu 100 % a investitorilor canadieni i din SUA n instalaii i servicii portuare pentru ntreprinderi ce-i transport mrfurile proprii, iar pentru restul, acest lucru este permis numai cu acordul Comisiei Naionale a Investiiilor Strine.

    Tratatul mai prevede:norme tehnice i de securitate, urmrindu-se protejarea consumatorilor i a mediului prin unificarea normelor referitoare la vehicule i echipament feroviar, acordarea permiselor de conducere etc.accesul la informaii asupra transportului terestru; la 5 ani ani dup semnarea tratatului s-a creat un comitet pentru stabilirea eficacitii liberalizrii i a consecinelor sale neprevzute i pentru examinarea posibilitii de liberalizare.

    Telecomunicaii

    NAFTA prevede ca reelele publice de telecomunicaii i serviciile de telecomunicaii sunt disponibile n condiii rezonabile i nediscriminatorii pentru toate societile comerciale i toate persoanele fizice. Operarea i stabilirea reelelor i serviciilor publice de telecomunicaii nu fac obiectul acestui tratat.

    Accesul i folosirea reelelor publice de telecomunicaii se refer la: consesionarea acestora, conectarea echipamentelor, interconectarea circuitelor private i a reelelor publice, etc. Condiii restrictive se impun numai n situaii precum protejarea integritii tehnice a reelei, iar preurile pentru serviciile de telecomunicaii trebuie s reflecte costurile. Aceste

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    msuri nu se aplic distribuiei de programe de radio i televiziune, care au n permanen acces la reelele i serviciile de telecomunicaii.

    InvestiiiNAFTA elimin bariere importante n calea investiiilor strine,

    acord garanii de baz investitorilor din cele 3 ri semnatare i stabilete un mecanism de rezolvare a conflictelor.

    n acord este dat o definiie ampl a investiiei, ce cuprinde toate formele de proprietate i participare la capitalul social. Se ofer investitorilor aparinnd unei ri semnatare un tratament nediscriminatoriu, clauza tratamentului naional i clauza naiunii celei mai favorizate, precum i deplina securitate i protecie conform dreptului internaional.

    Nici o ar semnatar nu va putea impune investitorilor restricii precum: nivel de export, coninut naional minim, tratament preferenial pentru furnizorii naionali etc. Investitorii au dreptul de a schimba moneda naional n devize la cursul pieei i de a-i transfera veniturile n strintate. Nici o ar semnatar nu va putea expropria investiiile fcute de ntreprinztori din rile membre n afara cazurilor de utilitate public i numai cu despgubire, a crei valoare va fi determinat pe baza pieei. n caz de conflict, investitorii afectai vor putea cere despgubiri prin proceduri de arbitraj sau n faa instanei rii n care s-a provocat dauna.

    Servicii financiareReferitor la aceast problem, NAFTA stabilete un ansamblu de

    principii:0 furnizorii de servicii financiare din rile membre se pot stabili n

    oricare din rile membre i pot oferi aceste servicii n teritoriul zonei de liber schimb;

    0 tratament nediscriminatoriu; 0 transparen (informaii asupra condiiilor pentru stabilirea n

    ar, formaliti, publicarea soluionrii cererii n maxim 120 de

  • Capitolul 3

    zile, centre de informaii referitoare la legislaia n sectorul financiar);

    posibilitatea de a se lua msuri pentru stabilitatea sistemului financiar i a balanei de pli.

    Tratatul stabilete proceduri de consultare i fiecare ar i acord msuri de liberalizare, perioada de tranziie i rezerve:

    1) Mexic pn n anul 2000, limita maxim de participare a capitalului strin a fost ridicat treptat de la 8 la 15 %;

    asiguratorii nord-americani vor putea intra pe piaa mexican prin asociere cu parteneri locali sau prin constituire de filiale, orice limite fiind eliminate treptat pn n 2002; n cazul societilor financiare nebancare se permite nfiinarea de filiale n condiii de tratament naional.

    2) Canada - extinde prevederile CUFTA asupra Mexicului, investitorilor din aceast ar permindu-li-se s depeasc limita impus pentru teri de 25 % din capitalul societilor financiare sau limita de 12 % din activele financiare, fiind totodat scutii de aprobarea Ministerului de Finane pentru deschiderea de sucursale.

    3) SUA - operaiunile bancare ale grupurilor financiare mexicane nu vor fi restricionate.

    Proprietatea intelectual

    NAFTA stabilete obligaii specifice privind acest domeniu, fundamentate pe hotrrile OMC. Se stabilesc prevederi referitoare la protecia:

    0 drepturilor de autor; 0 patentelor;

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    0 emisiunilor codificate prin satelit; 0 mrcilor de produse i servicii; 0 desenelor industriale i secretelor industriale n general; 0 circuitelor integrate; 0 indicaiilor de origine geografic.

    Sunt incluse i obligaii detaliate n ceea ce privete procedurile judiciare pentru punerea n aplicare a prevederilor i ndeplinirea acestor drepturi la frontier.

    3.4 Comerul n cadrul NAFTA

    n principiu, NAFTA este un acord comercial i, ca atare, are ca scop principal perfecionarea structurilor economice ale rilor participante. n vederea crerii unei zone de liber schimb n cadrul NAFTA, s-a pus accent pe nlturarea progresiv a taxelor vamale i a barierelor netarifare n calea comerului cu mrfuri ntre rile membre.

    Sub auspiciul NAFTA , au fost eliminate toate barierele netarifare la schimbul cu produse agricole ntre SUA i Mexic. Aceste bariere, ncluznd politica Mexicului de permitere a importurilor (care fusese singura i cea mai mare barier la vnzrile de produse americane n Mexic), au fost transformate fie n taxe pe valoarea adugat, fie n taxe normale. n plus, multe taxe vamale au fost imediat eliminate, altele urmnd a fi eliminate pe parcursul a 5, 10 sau 15 ani. Eliminarea imediat a taxelor vamale s-a aplicat unui mare numr de produse agricole. De fapt, mai mult de jumtate din valoarea comerului cu produse agricole a devenit duty-free chiar cnd acordul a intrat n vigoare.

    De la nfiinarea sa, NAFTA trebuia abordat n primul rnd, din punct de vedere al politicii comerciale a SUA. De la nceputurile NAFTA, preedintele Bush i mai apoi preedintele Clinton au avut ca scop principal

  • Capitolul 3

    lansarea proiectului lor pentru iniierea tratativelor de creare a unei zone de comer liber a Americilor, care mai trziu s-a concretizat n FTAA. S-ar putea spune c o lrgire a UE a adus o lrgire a Zonei Libere Nord-Americane sau viceversa.

    De la crearea NAFTA, SUA a nregistrat o cretere considerabil a comerului cu celelalte dou ri membre, Canada i Mexic. n vederea reducerii barierelor din calea comerului ntre rile membre NAFTA, nivelul mediu al taxelor vamale mexicane s-a situat la 10 % n 1993, de 2,5 ori mai mare dect cel al SUA, n timp ce n 1999, nivelul taxelor vamale mexicane a sczut la 2 %, iar barierele netarifare au fost eliminate n cea mai

    mare msur.8 n cazul relaiilor comerciale ntre SUA i Canada, situaia a continuat s fie aceeai celei dinaintea crerii NAFTA, cu meniunea c aproape toate schimburile de mrfuri ntre cele dou ri sunt n prezent scutite de taxe vamale.

    Ponderea comerului NAFTA n comerul mondial total a crescut simitor n 2000 fa de 1999 (Vezi Tabel nr.4). Exporturile intra-NAFTA , ca pondere n cadrul exporturilor mondiale, au crescut de la 35,6 % n 1990 la 39,6 % n 2000, n timp ce importurile au sczut cu numai un procent, de la 27,1 % la 27,0 %. Astfel, balana comerului intra-NAFTA a nregistrat o

    cretere a excedentului comercial de la 8,5 % n 1990, la 12,6 % n 2000.9

    8 www.iie. com International Institute for Economics 9 Raportul Anual al OMC, 2001

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    NAFTA: Comerul cu mrfuri pe regiuniTabel 4

    Regiune Export Import Balan1991 2001 1991 2001 1991 2001

    Lumea 100,0* 100,0** 100,0*** 100,0**** - -Intra-NAFTA 35,6 39,6 27,1 27,0 8,5 12,6Inter-regional 64,2 60,2 71,3 72,3 -7,1 -12,1

    America Latin 13,3 15,6 11,1 14,3 2,2 1,3Mexic 6,9 9,4 5,9 9,2 1,0 0,2Altele 6,3 6,1 5,3 5,1 1,0 1,0

    Europa 20,2 19,4 18,0 19,1 2,2 0,3Occidental

    Uniunea 18,0 17,7 16,4 17,5 1,6 0,2European

    Altele 2,2 1,6 1,6 1,6 0,6 0,0Restul Europei i 1,1 0,7 0,6 1,0 0,5 -0,3

    rile BalticeRestul Europei 0,4 0,3 0,2 0,4 0,2 -0,1

    Rusia 0,5 0,2 0,3 0,5 0,2 -0,3Africa 1,7 1,2 2,3 1,5 -0,6 -0,3

    Africa de Sud 0,4 0,3 0,3 0,3 0,1 0,0Altele 1,3 0,9 2,0 1,2 -0,7 -0,3

    Orientul 2,9 2,4 2,3 2,2 0,6 0,2Mijlociu

    Asia 25,0 21,1 37,1 34,2 -12,1 -13,1Japonia 8,9 6,8 16,0 11,3 -7,1 -4,5China 1,6 1,6 4,9 7,3 -3,3 -5,7APEC 10,8 9,5 12,6 11,4 -1,8 -1,9Altele 3,7 3,2 3,7 4,2 0,0 -1,0

    Sursa: Raport Anual al OMC, 20020* sau 610,3 miliarde USD 0**sau 934,0 miliarde USD 0***sau 743,4 miliarde USD

    ****sau 1280,4 miliarde USD

  • Capitolul 3

    NAFTA a fost rezultatul unei micri integraioniste a economiilor nord-americane, care, devenind tot mai puternic, a fcut posibil ncheierea acestui acord.

    Factorii care au influenat comerul regional n cadrul NAFTA sunt:0 reformele comerciale aplicate n cadrul NAFTA;

    0 aplicarea, din partea concurenilor de pe piaa mondial, a reducerilor, respectiv eliminrilor tarifelor comerciale negociate la Runda Uruguay;

    0 creterea relativ rapid a economiei SUA; deprecierea pessos-ului mexican, care s-a produs datorit recesiunii

    mexicane din 1995, dar i invaziei pieei mexicane cu importuri din celelalte dou ri membre NAFTA.

    Avnd n vedere aspectul tarifar al comerului regional n cadrul NAFTA, se constat o sporire considerabil a gradului de deschidere a pieei mexicane. Bunurile i serviciile SUA i ale Canadei au acces pe piaa mexican. Prin intermediul NAFTA, tarifele mexicane au fost reduse de la 10 % la 3 %, iar importante bariere netarifare (mai ales n sectorul industriei de automobile) au fost eliminate.

    i la nceput de mileniu III, NAFTA continu s fie unul din principalele motoare ale creterii comerului mondial. Astfel, importurile de mrfuri ale acestei regiuni au crescut n 2001 cu 129 miliarde USD, reprezentnd mai mult de o cincime din importurile mondiale de mrfuri i aproape jumtate din creterea comerului mondial.

    Schimburile ntre rile Americii de Nord reprezint 40 % din exporturile regiunii, fiind cu 10 % mai mari dect importurile. n 2001, scderea de 2,7 miliarde USD a exporturilor SUA de produse alimentare a fost compensat ntr-o oarecare msur de creterea exporturilor SUA de avioane (3,4 mld. USD), echipamente de birou (1,7 mld. USD) i de

    creterea exporturilor canadiene de combustibil (2,4 mld. USD). 10

    NAFTA, UE i Asia de Est domin n prezent economia lumii, cuprinznd 80 % din producia i comerul mondial. i n cadrul NAFTA, ca

  • 10 Raport Anual OMC, 2002

  • Integrare i regionalism pe continentul american

    i n cadrul UE i/sau Asia de Est, rile membre desfoar schimburi comerciale i cu ri din afara regiunii respective, comerul intraregional crescnd astfel mai rapid dect comerul interregional.(Vezi Tabel nr.5 i Grafic nr. 1).

    Comer intraregionalTabel 5

    Comer Export (%) Import (%) Balana1991 2001 1991 2001 1991 2001

    NAFTA 42,80 54,60 33,50 41,30 9,30 3,30UE 60,58 61,69 57,92 59,25 2,66 2,44

    Asia de Est* 35,03 39,06 35,39 48,95 -0,36 -9,89

    *Asia de Est include: Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, China, Vietnam

    Sursa: OECD, Monthly Statistics on Foreign Trade, June 2002

    Schimburile comerciale ale rilor NAFTA

    Grafic 1Restul lumii

    6%

    Restul AsieiNAFTA 32%

    24%

    Restulcontinentuluiamerican 7%

    Japonia 12%UE 19%

  • Sursa: Raport Anual OMC, 2002