40082066 a Legislatiei Referitor La Accesul La Tie

download 40082066 a Legislatiei Referitor La Accesul La Tie

of 23

description

")

Transcript of 40082066 a Legislatiei Referitor La Accesul La Tie

Cadrul juridic privind accesul la informaieAccesul la informaiile oficiale constituie un drept fundamental al persoanei de a fi informat, o modalitate de control asupra activitii autoritilor/instituiilor publice, gestionrii banilor publici, de stimulare a formrii opiniilor i participrii active a populaiei la procesul de luare a deciziilor n spirit democratic.

Dreptul la informaie necesit a fi conceput prin prisma instrumentelor internaionale. Astfel, Constituia Republicii Moldova garanteaz dreptul la informaie, stipulnd c dispoziiile constituionale privind drepturile i libertile omului se interpreteaz i se aplic n concordan cu Declaraia Universal a Drepturilor Omului, cu pactele i cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte. Dac exist neconcordane ntre pactele i tratatele privind drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte i legile ei interne, prioritate au reglementrile internaionale. Republica Moldova se oblig s respecte Carta Organizaiei Naiunilor Unite, Convenia pentru Aprarea Drepturilor Omului i a Libertilor Fundamentale care stipuleaz: Orice persoan are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie i libertatea de a primi sau de a comunica informaii ori idei fr amestecul autoritilor publice i fr a ine seama de frontiere (art. 10 alin. 1). Reglementri importante se conin i n alte instrumente internaionale importante.

Recomandarea (2002) 2 a Comitetului de Minitri al Consiliului Europei ctre Statele member privind accesul la documentele oficiale este recunoscut ca o formulare demn de ncredere a principiilor-cheie internaionale a dreptului de acces la informaie, servind drept o cot de nivel pentru Statele membre care dispun de Legi privind accesul la informaie.

Recomandarea enun principiile prin care Statele membre snt invitate s se inspire n dreptul i practica lor intern n domeniul accesului la documentele publice, subnelegndu-se c ele pot merge i mai departe, adoptnd dispoziii care s recunoasc dreptul de acces la informaie.

Conform Recomandrii (2002) 2 a CM al CE, principiul de baz al accesului la informaie este acordarea unui larg acces la informaiile oficiale, la documentele publice, pe baz de egalitate, aplicndu-se reguli clare, pe cnd refuzul accesului trebuie s rmn o excepie i s fie justificat n mod corespunztor.

Nu este vorba de a recunoate o simpl libertate a publicului de a avea acces la informaiile pe care autoritile trebuie s le prezinte, dar de a garanta un drept adevrat i real de a ti al publicului.

Liberul acces la informaiile oficiale, pe baz de egalitate i cu aplicarea unor reguli clare, conform Recomandrii (2002) 2 a Comitetului de Minitri al Consiliului Europei, permite publicului s-i formeze o imagine adecvat i o opinie critic despre starea societii n care triete i despre autoritile publice care l guverneaz, favoriznd participarea n cunotin de cauz a publicului la chestiunile de interes comun; favorizeaz eficiena administraiei i contribuie la meninerea integritii acesteia, evitnd riscul corupiei; contribuie la afirmarea legitimitii administraiei n calitate de serviciu public i consolideaz ncrederea publicului n autoritile sale.

Libertatea de informare este, de asemenea, un element crucial al dezvoltrii durabile. Managementul resurselor, iniiativele sociale i strategice economice pot fi eficiente doar atunci cnd publicul este informat. Un public activ este unul bine informat, unul neinformat este uor de manipulat. Cultura tainei trebuie s fie nlocuit printr-o cultur de accesibilitate.

De remarcat, totodat, c dreptul de acces la informaiile oficiale nu este un drept absolut. Asemenea multor altor drepturi, el este contrabalanat de limitrile necesare ntr-o societate democratic i proporional cu protecia altor drepturi i interese legitime stabilite de lege.

Constituia Republicii Moldova (adoptat la 29 iulie 1994, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 1 din 12.08.1994) garanteaz: Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaie de interes public nu poate fi ngrdit. Autoritile publice, potrivit competenelor ce le revin, sunt obligate s asigure informarea corect a cetenilor asupra treburilor publice i asupra problemelor de interes personal. Dreptul la informaie nu trebuie s prejudicieze msurile de protecie a cetenilor sau sigurana naional. Mijloacele de informare public, de stat sau private, sunt obligate s asigure informarea corect a opiniei publice. Mijloacele de informare public nu sunt supuse cenzurii.n afar de Legea privind accesul la informaie n circa 400 de alte acte normative din, practic, toate domeniile exist prevederi referitoare la accesul la informaie.Norme privind accesul la informaieEste necesar de menionat faptul c accesul la informaie:a) contribuie la sensibilizarea cetenilor fa de subiectul public i fa de participarea la procesul decizional n domenii de interes comun, formndu-le o opinie asupra strii societii n care traiesc li asupra autoritilor care i guverneaz. O atare participare ceteneasc este spre beneficiul tuturor. O autoritate administrativ, opernd ntr-un context de accesibilitate va fi mult mai eficient, deoarece tie c rezultatul muncii sale ar putea fi examinat de ctre toi i, prin urmare, mai bine neles. Ea realizeaz responsabilitatea pentru aciunile sale inadecvate.

b) poate contribui la evitarea devierilor din partea autoritilor administrative, prea des favorizate prin ceea ce numim cultura tainei. Aceast cultur trebuie s fie nlocuit printr-o cultur de accesibilitate, indispensabil pentru afirmarea legitimitii autoritii administrative n calitatea sa de serviciu public, pentru dezvoltarea unor raporturi de ncredere ntre autoritile publice i ceteni i pentru supravegherea integritii funcionarilor, astfel evitnd riscul corupiei.

Orice persoan are dreptul de a cere informaii. Ea are dreptul de a solicita furnizorilor de informaii, personal sau prin reprezentanii si, orice informaii aflate n posesia acestora, cu excepiile stabilite de legislaie.

Dreptul persoanei de a avea acces la informaii, inclusiv la informaiile cu caracter personal, nu poate fi ngrdit dect n condiiile legii.

Conform Legii privind accesul la informaie, furnizorii de informaii, adic posesori ai informaiilor oficiale, obligai s le furnizeze solicitanilor n condiiile acestei legi, sunt:

a) autoritile publice centrale i locale autoritile administraiei de stat, prevzute n Constituia Republicii Moldova i anume: Parlamentul, Preedintele Republicii Moldova, Guvernul, administraia public, autoritatea judecatoreasc;

b) instituiile publice centrale i locale organizaiile fondate de ctre stat n persoana autoritilor publice i finanate de la bugetul de stat, care au ca scop efectuarea atribuiilor de administrare, social-culturale i altor atribuii cu caracter necomercial;

c) persoanele fizice i juridice care, n baza legii sau a contractului cu autoritatea public ori instituia public, sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice i culeg, selecteaz, posed, pastreaz, dispun de informaii oficiale, inclusiv de informaii cu caracter personal.

Furnizorul de informatii, n conformitate cu competenele care i revin, este obligat:

- s asigure informarea activ, corect i la timp a cetenilor asupra chestiunilor de interes public i asupra problemelor de interes personal;

- s garanteze liberul acces la informaie;

- s respecte limitrile accesului la informaie, prevzute de legislie, n scopul protejrii informaiei confideniale, vieii private a persoanei i securitii naionale;

- s respecte termenele de furnizare a informaiei, prevzute de lege;

- s dea publicitii propriile acte adoptate n conformitate cu legea;

- s pstreze, n termenele stabilite de lege, propriile acte, actele instituiilor, ale cror succesoare sunt, actele ce stabilesc statutul lor juridic;

- s asigure protejarea informaiilor ce se afl la dispoziia sa de accesul, distrugerea sau modificarea nesancionate;

- s menin informaiile, documentele aflate la dispoziia sa, n forma actualizat.

Va fi difuzat de urgen pentru publicul larg informaia care i-a devenit cunoscut instituiei publice n cadrul propriei activiti, dac aceast informaie:

a) poate prentmpina sau diminua pericolul pentru viaa i sntatea oamenilor;

b) poate prentmpina sau diminua pericolul producerii unor prejudicii de orice natur;

c) poate opri rspndirea informaiei neveridice sau diminua consecinele negative ale raspndirii acesteia;

d) comport o deosebit importan social.

n scopul garantarii liberului acces la informaiile oficiale, furnizorul de informaii:

a) va asigura un spaiu amenajat pentru documentare, accesibil solicitanilor;

b) va numi i va instrui funcionarii responsabili pentru efectuarea procedurilor de furnizare a informaiilor oficiale;

c) va elabora, n conformitate cu Legea privind accesul la informaie, regulamente cu privire la drepturile i obligaiile funcionarilor n procesul de furnizare a documentelor, informaiilor oficiale;

d) va acorda asistena i sprijinul necesar solicitanilor pentru cutarea i identificarea informaiilor;

e) va asigura accesul efectiv la registrele furnizorilor de informaii, care vor fi completate n conformitate cu legislaia cu privire la registre;

f) va desfura ntrunirile i edinele sale n mod public, n conformitate cu legislaia.

n scopul facilitrii liberului acces la informaie, furnizorul de informaii va publica sau va face i n alt mod general, direct accesibile populaiei, informaiile ce conin:

a) descrierea structurii instituiei i adresa acesteia;

b) descrierea funciilor, direciilor i formelor de activitate ale instituiei;

c) descrierea subdiviziunilor cu competenele lor, programului de lucru al acestora, cu indicarea zilelor i orelor de audien a funcionarilor responsabili de furnizarea informaiilor, documentelor oficiale;

d) deciziile finale asupra principalelor probleme examinate.

n conformitate cu Legea privind accesul la informaie, datele indicate mai sus vor fi fcute publice n afara procedurii de examinare a cererilor privind accesul la informaie.

n scopul asigurrii transparenei activitii instituiilor, eficientizrii accesului la informaie, crerii condiiilor pentru cutarea, identificarea operativ a documentelor i informaiilor, autoritile publice, instituiile publice vor edita, cel puin o dat pe an, ndrumare ce vor conine liste ale dispoziiilor, hotarrilor, altor documente oficiale, emise de instituia respectiv, i domeniile n care poate furniza informaii, vor pune la dispoziia reprezentanilor mijloacelor de informare n mas date oficiale despre propria activitate, inclusiv despre domeniile n care poate furniza informaii. Furnizorul de informaii va proceda i la alte forme de informare activ a cetenilor i a mijloacelor de informare n mas.

Orice persoan care solicit acces la informaii n conformitate cu Legea privind accesul la informaie este absolvit de obligaia de a-i justifica interesul pentru informaiile solicitate.

Informaia se solicit n baza unei cereri scrise sau verbale.

Cererea scris va conine: detalii suficiente i concludente pentru identificarea informaiei solicitate (a unei pri sau unor pri ale acesteia); modalitatea acceptabil de primire a informaiei solicitate; date de identificare ale solicitantului.

Cererea poate fi naintat verbal n cazurile n care este posibil rspunsul pozitiv, cu satisfacerea imediat a cererii de furnizare a informaiei. n cazul n care furnizorul intenioneaz s refuze accesul la informaia solicitat, el va informa solicitantul despre aceasta i despre posibilitatea depunerii unei cereri scrise.

Cu excepia cazurilor solicitrii informaiilor cu caracter personal, solicitantul poate s nu indice n cerere datele sale de identificare.

Elaborarea i furnizarea unor informaii analitice, de sintez sau inedite pot fi efectuate n baza unui contract ntre solicitant i furnizorul de informaii, contra unei pli negociabile, dac furnizorul va fi disponibil i n drept s realizeze o asemenea ofert.

Modalitile accesului la informaiile oficiale sunt:

a) audierea informaiei pasibile de o expunere verbal;

b) examinarea documentului (unor pri ale acestuia) la sediul instituiei;

c) eliberarea copiei de pe documentul, informaia solicitat (de pe unele pri ale acestora);

d) eliberarea copiei traducerii documentului, informaiei (unor pri ale acestora) ntr-o alt limb dect cea a originalului, pentru o plat suplimentar;

e) expedierea prin pot (inclusiv pota electronic) a copiei de pe document, informaiei (de pe unele pri ale acestora), copiei de pe traducerea documentului, informaiei ntr-o alt limb, la cererea solicitantului, pentru o plat respectiv.

Extrasele din registre, documente, informaii (unele prti ale acestora), n conformitate cu cererea solicitantului, pot fi puse la dispoziia persoanei date, ntr-o form rezonabil i acceptabil pentru aceasta, spre a fi:

a) examinate la sediul instituiei;

b) dactilografiate, fotocopiate sau copiate ntr-o alt modalitate ce ar asigura integritatea originalului;

c) nscrise pe un purttor electronic, imprimate pe casete video, audio, alt purttor rezultat din progresul tehnic.

Informaiile, documentele, solicitate n conformitate cu prezenta lege, vor fi puse la dispoziia solicitanilor n limba de stat sau n limba n care au fost elaborate.

n cazul n care informaiile, documentele au fost elaborate ntr-o alt limb dect cea de stat, furnizorul de informaii va fi obligat s prezinte, la cererea solicitantului, o copie a traducerii autentice a informaiei, documentului n limba de stat.

Cererile scrise cu privire la accesul la informaie vor fi nregistrate n conformitate cu legislaia cu privire la registre i petiionare. Acestea vor fi examinate i satisfcute de funcionarii publici responsabili de furnizarea informaiilor.

Deciziile, luate n conformitate cu Legea privind accesul la informaie, vor fi comunicate solicitantului ntr-un mod ce ar garanta recepionarea i contientizarea acestora.

n cadrul satisfacerii cererii privind accesul la informaie, furnizorii vor lua toate msurile necesare pentru nedivulgarea informaiilor cu acces limitat, pentru protecia integritii informaiilor i excluderea accesului nesancionat la ele.

Informaiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziia solicitantului din momentul n care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai trziu de 15 zile lucrtoare de la data nregistrrii cererii de acces la informaie. Termenul de furnizare a informatiei, documentului poate fi prelungit cu 5 zile lucrtoare de ctre conductorul instituiei publice dac:

a) cererea se refer la un volum foarte mare de informaii care necesit selectarea lor;

b) sunt necesare consultaii suplimentare pentru a satisface cererea.

Autorul cererii va fi informat despre orice prelungire a termenului de furnizare a informaiei i despre motivele acesteia cu 5 zile nainte de expirarea termenului iniial.

Cererea de furnizare a informaiei poate fi readresat altui furnizor, cu informarea obligatorie a solicitantului, n decurs de 3 zile lucrtoare de la momentul primirii cererii i cu acordul solicitantului, n urmtoarele cazuri:

a) informaia solicitat nu se afl n posesia furnizorului sesizat;

b) informaia solicitat deinut de alt furnizor ar satisface mai deplin interesul fa de informaie al solicitantului.

Informaiile oficiale, documentele, prile acestora, extrasele din registre, copiile traducerilor, eliberate conform prezentei legi, vor fi semnate de persoana responsabil.

Refuzul de a furniza o informaie, un document oficial va fi fcut n scris, indicndu-se data ntocmirii refuzului, numele persoanei responsabile, motivul refuzului, fcndu-se n mod obligatoriu trimitere la actul normativ (titlul, numrul, data adoptrii, sursa publicaiei oficiale), pe care se bazeaz refuzul, precum i procedura de recurs a refuzului, inclusiv termenul de prescripie.

Furnizorii de informaii nu sunt obligai s prezinte probe ale inexistenei informaiilor nedocumentate.Pentru furnizarea informaiilor oficiale pot fi percepute, n afara excepiilor prevzute de lege, pli n mrimile i conform procedurii stabilite de organele reprezentative, acestea fiind vrsate n bugetul de stat.

Mrimile plilor nu vor depi mrimile cheltuielilor suportate de ctre furnizor pentru facerea copiilor, expedierea lor solicitantului i/sau pentru traducerea, la cererea solicitantului, a informaiei, documentului.

Plile pentru furnizarea informaiilor analitice, de sintez sau inedite, executate la comanda solicitantului, se vor stabili conform contractului dintre solicitant i furnizorul de informaii.

Vor fi puse, fr plat, la dispoziia solicitanilor, informaiile oficiale care:

a) ating nemijlocit drepturile i libertle solicitantului;

b) sunt expuse oral;

c) sunt solicitate pentru a fi studiate la sediul instituiei;

d) prin faptul c au fost furnizate, contribuie la sporirea gradului de transparen a activitii instituiei publice i corespunde intereselor societii.

n cazurile n care informaia pus la dispoziia solicitantului conine inexactiti sau date incomplete, instituia public este obligat s efectueze rectificrile i completrile respective gratuit, cu excepia cazurilor n care completarea informaiei implic eforturi i cheltuieli considerabile care n-au fost prevzute i taxate la eliberarea primar a informaiilor.

Instituia public va aduce la cunotina solicitanilor ntr-un mod ct mai adecvat i mai amnunit posibil modalitatea de calculare a plilor pentru furnizarea informaiei.

Exercitarea dreptului de acces la informaie poate fi supus doar restriciilor reglementate prin lege organic i care corespund necesitilor:

a) respectrii drepturilor i reputaiei altei persoane;

b) proteciei securitii naionale, ordinii publice, ocrotirii sntii sau proteciei moralei societii.

n conformitate cu legislaia n vigoare, accesul la informaiile oficiale nu poate fi ngrdit, cu excepia:

a) informaiilor ce constituie secret de stat, reglementate prin lege organic i calificate ca informaii protejate de stat, n domeniul activitii militare, economice, tehnico-tiinifice, de politic extern, de recunoatere, de contrainformaii i activitii operative de investigaii, a caror raspndire, divulgare, pierdere, sustragere poate periclita securitatea statului;

b) informaiilor confideniale din domeniul afacerilor, prezentate instituiilor publice cu titlu de confidenialitate, reglementate de legislaia privind secretul comercial, i care in de producie, tehnologie, administrare, finane, de alt activitate a vieii economice, a cror divulgare (transmitere, scurgere) poate atinge intereselentreprinztorilor;

c) informaiilor cu caracter personal, a cror divulgare este considerat drept o imixtiune n viaa privat a persoanei, protejat de legislaie, accesul la care poate fi admis numai cu respectarea prevederilor Legii privind accesul la informaie;

d) informaiilor ce in de activitatea operativ i de urmrire penal a organelor de resort, dar numai n cazurile n care divulgarea acestor informaii ar putea prejudicia urmrirea penal, interveni n desfasurarea unui proces de judecat, lipsi persoana de dreptul la o judecare corect i imparial a cazului su, ori ar pune n pericol viaa sau securitatea fizic a oricrei persoane aspecte reglementate de legislaie;

e) informaiilor ce reflect rezultatele finale sau intermediare ale unor investigatii tiinifice i tehnice i a cror divulgare priveaz autorii investigaiilor de prioritatea de publicare sau influeneaz negativ exercitarea altor drepturi protejate prin lege.

Datele despre o persoan fizic, ce permit identificarea ei direct sau indirect se considerp a fi date cu caracter personal.

Oricrei persoane i se va asigura accesul la informaiile cu caracter personal despre sine. Ea are dreptul:

a) s ia cunotin de aceste informaii personal sau n prezena altei persoane;

b) s precizeze aceste informaii n scopul asigurrii plenitudinii i veridicitii lor;

c) s obin, dac este cazul, rectificarea informaiilor sau lichidarea lor atunci cnd ele vor fi tratate neadecvat;

d) s afle cine i n ce scop a utilizat, utilizeaz sau intenioneaz s utilizeze aceste informaii; e) s ia copii de pe documentele, informaiile despre sine sau de pe unele prti ale acestora.

Furnizorii de informaii vor aplica msurile necesare pentru protecia informaiilor contra distrugerii sau pierderii lor, contra accesului, modificarii sau difuzarii neautorizate, dar aceste msuri nu pot limita dreptul de acces la informaiile oficiale n condiiile Legii privind accesul la informaie.

Furnizorii de informaii pot sa divulge orice informaii cu caracter personal i care vor fi solicitate n conformitate cu Legea privind accesul la informaie doar n cazurile cnd:

a) persoana la care se refer consimte divulgarea lor;

b) informatia solicitat, n integritatea sa, a fost pus la dispozitia publicului (publicata n conformitate cu legislatia n vigoare), anterior datei solicitarii.

Furnizorii de informaii, posesori de informaie cu caracter personal, sunt obligai s protejeze confidenialitatea vieii private a persoanei. n cazul n care persoana la care se refer informatile cu caracter personal nu consimte divulgarea lor, accesul la aceste informatii poate fi permis doar prin hotarrea instantei de judecata, care a stabilit ca divulgarea va fi n interesul public, adica se va referi la ocrotirea sntii populatiei, la securitatea public, la protecia mediului nconjurator.

Este interzis secretizarea informaiilor privind:

a) faptele de ncalcare a drepturilor i libertilor omului i ale ceteanului;

b) evenimentele extraordinare i catastrofele ce pericliteaz securitatea i snttea cetenilor i urmarile lor, precum i calamitatile, prognozele i urmrile lor;

c) starea real de lucruri n domeniul nvmntului, ocrotirii sntii, ecologiei, agriculturii, comerului, precum i a ordinii de drept;

d) faptele de ncalcare a legalitii, inactivitatea i aciunile ilicite ale organelor puterii de stat i ale persoanelor cu funcii de raspundere, dac divulgarea acestor fapte nu va periclita securitatea Republicii Moldova.

Secretizarea nu se admite n cazul n care ea se rasfrnge negativ asupra realizarii programelor de stat i de ramur ale dezvoltrii social-economice i culturale sau reine concurena agenilor economici.

Dac accesul la informaile, documentele solicitate este parial limitat, furnizorii de informatii sunt obligai s prezinte solicitanilor prile documentului, accesul la care nu contine restrictii conform legislatiei, indicndu-se n locurile poriunilor omise una din urmatoarele sintagme: secret de stat, secret comercial, informaie confidenial despre persoana. Refuzul accesului la informaie, la prile respective ale documentului se ntocmeste cu respectarea prevederilor Legii privind accesul la informaie.

Nu se vor impune restricii ale libertii de informare dect dac furnizorul de informaii poate demonstra c restricia este reglementat prin lege organic i necesar ntr-o societate democratic pentru aprarea drepturilor i intereselor legitime ale persoanei sau proteciei securitii nationale i c prejudiciul adus acestor drepturi i interese ar fi mai mare dect interesul public n cunoaterea informaiei.

Nimeni nu poate fi pedepsit pentru c a facut publice anumite informaii cu accesibilitate limitat, dac dezvluirea informaiilor nu atinge i nu poate s ating un interes legitim legat de securitatea naional sau dac interesul public de a cunoate informaia depeste atingerea pe care ar putea s o aduc dezvluirea informiei.

Persoana care se consider lezat ntr-un drept sau interes legitim de ctre furnizorul de informaii poate ataca aciunile acestuia att pe cale extrajudiciar, ct i direct n instana de contencios administrativ competent. Persoana, de asemenea, se poate adresa pentru apararea drepturilor i intereselor sale legitime avocatului parlamentar.

Persoana care se consider lezat ntr-un drept sau interes legitim poate ataca orice aciune sau inaciune a persoanei responsabile pentru primirea i examinarea cererilor de acces la informaii, dar n special cu privire la:

a) refuzul nentemeiat de a primi i nregistra cererea;

b) refuzul de a asigura accesul liber si necondiionat la registrele publice aflate la dispoziia furnizorului de informaii;

c) nclcarea termenelor i procedurii de soluionare a cererii de acces la informaie;

d) neprezentarea sau prezentarea necorespunzatoare a informatiilor solicitate;

e) refuzul nentemeiat de a prezenta informaiile solicitate;

f) atribuirea nentemeiat a informatiei la categoria informaiilor care conin secrete de stat, secrete comerciale sau la categoria informaiilor confideniale;

g) secretizarea nentemeiata a unor informaii;

h) stabilirea plii i mimii acesteia pentru informaiile furnizate;

i) cauzarea unor prejudicii materiale i/sau morale prin aciunile ilegale ale furnizorului de informaii.

n cazul n care persoana consider c drepturile sau interesele legitime n ceea ce privete accesul la informaii i-au fost lezate, ea poate contesta aciunile sau inaciunea furnizorului de informaii la conducerea acestuia i/sau la organul ierarhic superior al furnizorului n termen de 30 de zile de la data cnd a aflat sau trebuia s afle despre nclcare.

Dac contestaia este adresat organului ierarhic superior acesta este obligat sa examineze contestrile solicitanilor de informaii n decurs de 5 zile lucrtoare i va informa n mod obligatoriu petiionarul despre rezultatele examinrii n decurs de 3 zile lucrtoare.

Dup ce organul ierarhic superior sau organul emitent va examina cererea este n drept: s resping contestaia ca nentemeiat; s admit contestaia i s anuleze refuzul n tot sau n parte, s oblige organul ierarhic inferior s repun n drepturi persoana respectiv ori, dup caz, s emit informaia solicitat.

Cererea adresat avocatului parlamentar se depune pna la expirarea unui an din ziua nclcrii presupuse a drepturilor i libertilor constituionale ale petiionarului sau din ziua cnd petiionarul a aflat despre presupusa nclcare.

Cererea trebuie s fie semnat de petiionar, indicndu-se numele, prenumele (prenumele i patronimicul), domiciliul acestuia. n cazul n care aceste date lipsesc, cererea se va considera anonim i nu se va examina.

Avocatul parlamentar, n termen de 10 zile, trebuie s ntiineze petiionarul c cererea lui este primit spre examinare sau c primirea ei spre examinare a fost refuzat, indicnd motivele refuzului i explicndu-i modalitile care pot fi utilizate de ctre petiionar pentru aprarea drepturilor i libertilor sale.

n cazul n care este vorba despre solicitarea accesului la informaie ce constituie secret de stat, n calitate de organ extrajudiciar figureaz comisia interdepartamental pentru aprarea secretului de stat. Cetenii, ntreprinderile, instituiile, organizaiile i organele administraiei de stat au dreptul s se adreseze comisiei interdepartamentale pentru aprarea secretului de stat, ntreprinderilor, instituiilor, organizaiilor, inclusiv arhivelor de stat, cu cererea de a scoate de la secret informaiile ce nu constituie secret de stat sau sunt secretizate nentemeiat.

Organele administraiei de stat, ntreprinderile, instituiile i organizaiile, inclusiv arhivele de stat care au primit astfel de cereri sunt obligate, n termen de pn la 3 luni, s le examineze i s dea rspuns argumentat. Dac ele nu sunt mputernicite s rezolve chestiunea scoaterii de la secret a informatiilor, cererea se trimite, n decurs de o lun de la primirea ei, organului puterii

de stat i administratiei de stat investit cu astfel de mputerniciri sau comisiei interdepartamentale pentru aprarea secretului de stat, ceea ce i se comunic solicitantului.

Cererea prealabil se adreseaz organului emitent. n cazul n care organul emitent are un organ ierarhic superior, cererea prealabil poate fi adresat, la alegerea petiionarului, organului emitent sau organului ierarhic superior.

Examinarea litigiilor n domeniul accesului la informaieDreptul persoanei de a avea acces la orice informaie de interes public, dup cum am mai menionat i anterior, nu poate fi ngrdit. Autoritile publice sunt obligate s asigure informarea corect a cetenilor asupra treburilor publice i asupra problemelor de interes personal. De asemenea, statul garanteaz fiecrei persoane dreptul la accesul liber i la rspndirea informaiilor veridice privitoare la starea mediului natural, la condiiile de via i de munc, la calitatea produselor alimentare i a obiectelor de uz casnic. Tinuirea sau falsificarea informaiilor despre factorii ce sunt n detrimentul sntii oamenilor se interzice prin lege.

Prin urmare, textul constituional d expresie juridic dreptului persoanei de a fi informat, prompt, corect i clar asupra msurilor preconizate i, mai ales, asupra deciziilor luate de autoritile publice; accesul liber la sursele de informaie politic, tiinific i tehnic, social, cultural etc; obligativitatea autoritilor publice de a reglementa i de a crea condiiile necesare pentru difuzarea liber i ampl a informaiei de orice natur.

Realitatea ne demonstreaz c dreptul ceteanului la informaie rmne a fi un drept nerespectat. Lezarea acestui drept, att pentru organele de drept, ct i pentru cetenii a cror drepturi au fost nclcate, se consider a fi nu cea mai periculoas form de atentare asupra drepturilor civile.

De regul, asemenea nclcri nu atrag dup sine vreun prejudiciu material enorm i, prin urmare, un numr redus de persoane vor dori s-i apere drepturile lor privind obinerea informaiei, adresndu-se n instana de judecat n legatura cu cheltuielile mici de judecat i lezarea neesenial a drepturilor la informaie. Toate acestea creeaz incomoditi privind pierderea timpului, precum i senzaia inaciunii totale a legii i iresponsabilitii funcionarilor publici.

Lund n considerare faptul c cetenii, adresndu-se autoritilor oficiale pentru obinerea informaiei, adeseori primesc rspunsuri nejustificate, i anume c autoritatea respectiv nu este mputernicit sau nu este obligat s dea astfel de informaii, precum i s rspund la cererile lor; ori informaia respectiv va fi furnizat numai dupa obinerea hotrrii (deciziei) instanei de judecat; ori c ceteanul urmeaz a se adresa unei consultaii juridice (avocatilor). De asemenea, deseori, refuzul n obtinerea informaiei din partea reprezentanilor autoritilor de stat nu se explic i nu se motiveaz. Astfel de situaii pot crea o posibilitate potenial pentru nclcarea altor drepturi.

Astfel, obiectivele Legii privind accesul la informaie sunt crearea cadrului normativ general al accesului la informaiile oficiale, eficientizarea procesului de informare a populaiei i a controlului cetenilor asupra activitii autoritatilor publice i a instituiilor publice, stimularea formrii opiniilor i participrii active a populaiei la procesul de luare a deciziilor n spirit democratic.

Conform legii, persoana care se consider lezat ntr-un drept sau interes legitim de ctre furnizorul de informaii poate ataca aciunile acestuia att pe cale extrajudiciar, ct i direct n instana de judecat, inclusiv refuzul nentemeiat de a primi i nregistra cererea, de a asigura accesul liber i necondiionat la registrele publice, atribuirea nentemeiat a informaiei la categoria informaiilor care conin secrete de stat, comerciale, cu caracter personal. Important e ca procedura n instanele de judecat sau n orice alt organism de contestare s fie rapid.

n cazul n care cererea despre primirea informatiilor necesare n-a fost solutionat prin organele ierarhic superioare ale autoritilor publice sau de ctre avocatul parlamentar, persoana este n drept de a se adresa instanei de judecat cu cererea de a obliga autoritatea, organizaia, instituia sau funcionarul public de a prezenta informaia solicitat. Prin urmare, instana de judecat reprezint instana (autoritatea) suprem care soluioneaza orice conflict sau litigiu de drept aprut. Sarcina principal a instanei de judecat este de a asigura repunerea legalitilor n conformitate cu legea.

Articolul 23 din Legea privind accesul la informaie stipuleaz c n cazul n care persoana consider c drepturile sau interesele legitime n ceea ce privete accesul la informaie i-au fost lezate, precum i n cazul n care nu este satisfcut de soluia dat de ctre conducerea furnizorului de informaie sau de ctre organul ierarhic superior al acestuia, ea poate ataca aciunile sau inaciunea furnizorului de informaii direct n instana de judecat competent.

Sesizarea instanei de judecat se va efectua n termen de o lun de la data primirii rspunsului de la furnizorul de informaii sau, n caz c nu a primit rspuns, de la data cnd trebuia s-l primeasc.

Dac solicitantul de informaii a atacat anterior aciunile furnizorului de informaii pe cale extrajudiciar, termenul de o lun ncepe de la data comunicrii rspunsului conducerii furnizorului de informaii i/sau organului ierarhic superior al acestuia sau, n caz c nu a primit rspuns, de la data cnd trebuia s-l primeasc.

Adresarea n judecat se face printr-o cerere de chemare n judecat, care trebuie s fie ntocmit n scris, cu respectarea cerinelor prevzute de art. 165 i art. 166 ale Codului de procedur civil i prevederilor Legii contenciosului administrativ. Reclamantul (petiionarul) este obligat sa anexeze la cerere copia cererii prealabile cu dovada expedierii sau primirii acesteia de ctre organul respectiv, ori, dup caz, rspunsul autoritilor publice sau avizul de respingere a cererii prealabile (art. 19 din Legea contenciosului administrativ).

Potrivit explicaiilor Hotrrii Plenumului Curii Supreme de Justiie a Republicii Moldova Cu privire la practica aplicrii de ctre insantele judectoreti a unor prevederi ale Legii contenciosului administrativ, nr. 27 din 24.12.2001, cu modificrile i completrile ulterioare, prin nesoluionarea n termen legal a unei cereri se nelege refuzul nejustificat al unei autoriti publice de a primi o cerere referitoare la un drept recunoscut de lege sau faptul de a nu rspunde persoanei n termen de 30 de zile de la data nregistrrii cererii de ctre autoritatea public, dac prin lege nu este prevazut alt termen de soluionare.

Este necesar de subliniat c nu constituie obiect al aciunii n contenciosul administrativ rspunsul autoritii publice cu caracter explicativ, deoarece este o opinie a autoritii publice ce nu produce o lezare a dreptului persoanei (dreptul la informaie) care a solicitat explicaia, de aceea nu poate fi contestat n instana de contencios administrativ. De exemplu: rspunsul Consiliului Superior al Magistraturii prin care se comunic petiionarului rezultatele examinrii petiiei cu privire la activitatea unei instane de judecat sau a unui judector.

Instana de contencios administrativ, judecnd litigiul, poate s adopte urmtoarele soluii:

- s resping aciunea ca fiind nefondat sau depus cu ncalcarea termenului de prescripie;

- s admit aciunea i s oblige prtul (autoritatea public) n totalitate sau parial la ndeplinirea anumitor aciuni de furnizare a informaiei;

- s elibereze un certificat, o adeverin sau oarecare alt nscris;

- s nlture nclcrile pe care le-a comis, precum i s dispun adjudecarea n beneficiul reclamantului a despgubirilor.

Astfel, constatnd temeinicia plngerii privind refuzul n furnizarea informaiei, instana de judecat recunoate aciunile (decizia) autoritii publice ca ilegale i oblig prtul de a prezenta informaia solicitat. Pe lnga aceasta, instana de judecat decide i asupra rspunderii organului (organizaiei), persoanei cu funcie de rspundere sau funcionarului public pentru aciunile care au adus ncalcarea drepturilor i libertilor cetenilor. Instana de judecat, la cererea petiionarului, poate decide i asupra despgubirilor privind recuperarea prejudiciului moral, aduse acestuia n urma aciunilor ilegale.

Articolul 24 al Legii privind accesul la informaie este intitulat Consecinele prejudicierii dreptului de acces la informaii. Acest articol consacr regula general, conform creia, n funcie de gravitatea efectelor pe care le-a avut refuzul nelegitim al funcionarului public, responsabil pentru furnizarea informaiilor oficiale, de a asigura accesul la informaia solicitat, instana de judecat decide aplicarea unor sanciuni n conformitate cu legislaia, repararea prejudiciului cauzat prin refuzul nelegitim de a furniza informaii sau prin alte aciuni ce pericliteaz dreptul de acces la informaie i satisfacerea nentrziat a cererii solicitate. Aadar, orice persoan responsabil de asigurarea exercitrii dreptului ceteanului la informaie, n cazul neglijrii acestei obligaii i a atribuiilor de serviciu, poate fi tras la rspundere disciplinar, administrativ, penal i civil.

Codul penal al Republicii Moldova cuprinde dispoziii privind ncalcarea intenionat a legislaiei care reglementeaz accesul la informatie. Astfel, conform art. 180, nclcarea intenionat de ctre o persoan de rspundere a procedurii legale de asigurare i de realizare a dreptului la informaie, ce a cauzat daune n proportii considerabile drepturilor i intereselor ocrotite de lege ale persoanei care a solicitat informaii referitoare la ocrotirea sntii populaiei, la securitatea public, la protecia mediului se pedepsete cu nchisoare pe un termen de pn la 3 ani sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcii sau de a exercita o anumit activitate pe un termen de pn la 5 ani. Rspunderea penal poate surveni doar atunci cnd exist i poate fi demonstrat dauna considerabil cauzat solicitantului informaiilor.

Bibliografie Constituia Republicii Moldova, adoptat la 29 iulie 1994

Codul penal al Republicii Moldova, Legea nr.985-XV din 18.04.2002 Legea privind accesul la informaie nr. 982-XIV din 11.05.2008 Comentariu la Codul penal al Republicii Moldova

Buletinul Curii Supreme de Justiie a Republicii Moldova, 2007, nr. 5 A. Borodac Manual de drept penal (partea special), Chiinu, 2004PAGE 13