40 Tratarea Moderna

download 40 Tratarea Moderna

of 13

Embed Size (px)

Transcript of 40 Tratarea Moderna

 • TRATAREA MODERNA A APEI PROIECTE ITT

  F 7.2.3 40 Rev. 0 / 15.07.2011

 • Dintr-o privire

  n calitate de cea mai mare i important din lume compania de pompe i vehiculare a fluidelor, ITT Industries asigur produse i sisteme pentru pieele de pe ntregul glob. Numeroase dintre aceste piee sunt deservite pentru diferite aplicaii de familia de companii ITT amplasate peste tot n cele dou Americi, n Europa, Africa i Asia.

  Divizia ITT Industries de tratare moderna a apei (AWT) ofer o gam complet de soluii de tratare pentru ap, ap uzat i aplicaii de tratare a proceselor n utilizri municipale i industriale. AWT are trei platforme principale de tehnologii:

  Ap potabil municipal

  Autoritatea de Ap a Regiunii Clayton , Georgia, SUA

  AWT a asigurat sisteme de dezinfectare cu UV pentru trei staii de producere a apei (WPP) ctre Autoritatea de Ap a a Regiunii Clayton din Morrow, Georgia.

  WPP de 25 MGD (94.700 M3/ZI) W.J. Hooper a fost construit cu patru reactoare cu UV seria K de la AWT dintre care una a deservit ca unitate de rezerv

  dedicat. Restul de 24 MGD sau 90.910 M3/ZI

  (WPP J.W. Smith i WPP Freeman Road) au fost

  ITT Tratare moderna a apei

  Sanitaire Sanitaire

  Aquious Tehnologii echipamente

  ap C'Treat

  WEDECO WEDECO

  echipate fiecare cu dou reactoare de sarcin i unul de rezerv AWT seria K.

  ABJ Tehnologii Royce

  Portacel PCI

  Tratare moderna ap Hengtong

  Stella Meta

  Controlul i protecia apelor n bazinul Weber Utah, SUA

  AWT a construit primul sistem de dezinfectare cu UV pe scar larg din America de Nord pentru dezinfectarea cu bariere multiple

  pentru ap potabil de la Districtul de Ap al bazinului Weber Aquious Filtrarea cu membrane pentru soluii moderne de tratare a apei, apei uzate i aplicaii n procese industriale. Aquious are peste 35 de ani de experien n filtrarea cu membrane cu peste 500 de instalaii de referin n peste 30 de ri.

  Sanitaire Sisteme moderne de tratare biologic a apei uzate, inclusiv sisteme de aerare cu difuzoare Sanitaire, ICEAS sisteme de tratare a apei uzate cu reactor cu alimentare secvenial i instrumentaie Royce pentru ap uzat. Sanitaire ofer sisteme integrate de tratare a apei uzate pentru a respecta cerinele actuale pentru ap sigur din punct de vedere biologic.

  Wedeco Soluii de dezinfectare moderne utiliznd ultravioletele (UV) i ozonul pentru tratarea apei i a apei uzate. Portacel asigur dozare moderna a clorului i sisteme de monitorizare pentru dezinfectarea apei i a apei uzate. Wedeco are o gam complet de soluii de la uniti compacte pn la tratarea la scara ntregului ora.

  Lucrnd mpreun, Divizia ITT de tratare moderna a apei ofer o gam de soluii eficiente din punctul de vedere al costurilor. n urmtoarele pagini sunt prezentate cteva exemple din competena de clas mondial i cunotinele inginereti ale AWT.

  din Utah. Contractul a fost acordat ca parte a unei modernizri la staia de tratare a apei potabile de 46 MGD, Bazinul Weber 3. Modernizarea procesului include o etap de tratament de oxidare urmat

  de dezinfectare cu lumin ultraviolet. Bazinul Weber 3 va reprezenta primul sistem de ap potabil

  la scar larg din America de Nord care utilizeaz tehnologia moderna AWT a unei lmpi cu ultraviolete

  cu presiune sczut i intensitate ridicat, utilizat pe scar larg n ntreaga Europ pentru dezinfectarea apei potabile.

  2 3

 • Ap potabil municipal Instalaia de tratare a apei Newport News, Virginia, SUA Acest sistem de 5,7 MGD (21.590 M3/ZI) de osmoz invers a apei subterane nepotabile este prima instalaie municipal important de tratare a apei prin osmoz invers din federaia Virginia. Proiectat n principal pentru a asigura ap potabil sigur, Newport News Waterworks a asigurat i o mbuntire a calitii apei. Prin amestecarea substanei infiltrate RO cu ap

  dintr-un sistem convenional de tratare a apei, substanele organice sunt reduse ntr-o mare msur, mrind prin urmare nivelul de conformare cu reglementrile privind produsele secundare de dezinfectare n apa potabil. AWT a furnizat sistemele RO i asisten tehnic de la instalare pn la pornire i instruirea operatorilor.

  Ap potabil municipal

  Gibraltar, UE Sistemele AWT sunt cunoscute pentru performanele de

  fiabilitate peste medie. Pentru populaia de pe insula Gibraltar, un sistem RO municipal de ap de mare de 528.000 GPD (2.000 M3/ZI), proiectat, instalat i pus n funciune de ctre AWT, a respectat consecvent calitatea produselor i obiectivele pentru capacitatea de producie pentru 4 ani de operare cu peste 98% timp de funcionare.

  Sistemul este conceput pentru extindere la 1,05 MGD (4.000 M3/ZI) pentru a corespunde la cerine viitoare.

  Five Forks, Virginia, SUA Staia de tratare a apei Five Forks produce n total 5 MGD (18.939 M3/ZI) de ap potabil din forajele de ap subteran nepotabile. AWT a furnizat un sistem RO complet pentru Faza I, care include dou iruri de 1,25 MGD (4.735 M3/ZI), echipamente de pre-tratare i de post-tratare, un sistem de curare i comenzi PLC. Faza II a Instalaiei Five Forks, programat pentru finalizare n anul 2010, va include suplimentar 2,5 MGD (9.470 M3/ZI) capacitate de procesare. Inginerii AWT au putut s organizeze design-ul astfel nct expansiunea din Faza II s ating capacitatea suplimentar fr a necesita amenajarea suplimentar a staiei de tratare.

  Regiunea Dare, Carolina de Nord, SUA Pentru a rspunde solicitrii crescute de ap, Regiunea Dare a solicitat AWT s construiasc dou sisteme RO de 0,7 MGD mpreun cu o unitate de tratare cu schimb de ioni, pentru staia de tratare de apei de 2,1 MGD (7.955 M3/ZI) de la Buxton, de-a lungul unei insule barier din Carolina de Nord lng amplasamentul Farului istoric Cape Hatteras. Sistemele RO AWT, care extrag din foraje de mare adncime ap nepotabil care conine 6.350 ppm de substane solide totale dizolvate (TDS) produc ap stabil, de calitate ridicat cu un debit suficient pentru a rspunde cerinelor populaiei n expansiune.

  Cooper City, Florida, SUA Ca rspuns la cererea de cantiti mai mari de ap de calitate mai bun, Cooper City, Florida i-a modernizat staia de tratare a apei existent i a instalat un proces modern de tratare denumit nanofiltrare. Noul sistem, furnizat de ctre AWT, utilizeaz membrane de nanofiltrare care opereaz la presiune sczut i produc o ap potabil de calitate ridicat.

  Scopul principal al instalaiei a fost de a utiliza apa subteran foarte colorat. Aceast staie produce 3 MGD (11.364

  Seadrift, Texas, SUA Acest sistem RO, care asigur 197.300 GPD (747 M3/ZI) de ap potabil, a fost construit de ctre AWT i instalat n anul 1998 pentru oraul Seadrift, Texas. Staia a respectat capacitatea i cerinele de calitate a apei de la pornirea iniial. Reprezentantul AWT n Texas a pus n funciune sistemul i asigur n continuare asisten tehnic. Pn acum staia a asigurat o disponibilitate de 99%. Un sistem RO suplimentar de 125.000 GPD (473 M3/ZI) a fost asigurat la nceputul anului 2005. 4 M3/ZI) de ap potabil de calitate ridicat. 5

 • Ap potabil municipal

  Isla de Toas, Venezuela Locuitorii insulei Toas, din mijlocul Lacului Maracaibo, Venezuela, aveau nevoie de un sistem flexibil de tratare a apei cu parametri de operare care s poat adapta automat la modificrile drastice de salinitate (8.000 32.000 ppm) provocate de variaiile datorate mareei i variaiilor sezoniere. AWT a proiectat, furnizat i instalat un sistem RO de 400.000 GPD (1.515 M3/ZI) proiectat special cu monitorizare i comenzi online pentru reglri simple ale procesului cu meninerea debitului de ieire constant.

  Ap potabil municipal

  Scottish Water, Scoia Out Skerries, un grup ndeprtat de insule mici amplasat pe coasta nordic a Scoiei, este locuit de

  aproximativ 100 de locuitori. Sistemul existent de furnizare a apei avea o calitate sczut a apei potabile i debite insuficiente n timpul perioadelor uscate. S-a utilizat ap subteran nepotabil pentru a depi limitrile de debit, necesitnd ca soluia de tratare AWT s poat rezolva salinitatea n plus fa de metale i carbon organic. Procesul Fyne a fost adecvat n mod ideal pentru aceste cerine, incluznd membrane tubulare de

  nanofiltrare i o tehnic de curare mecanic inovatoare pentru a rezolva problemele cu deeurile chimice. O parte din apa tratat este de asemenea procesat printr-o etap cu membran RO pentru a reduce srurile dizolvate, asigurnd c debitul re-amestecat respect calitatea necesar i cerinele de debit ale locuitorilor insulei.

  South East Water, Anglia Aceast staie UF de tratare a apei potabile asigur

  o barier Cryptosporidium pe o surs de ap subteran. AWT a oferit metoda cea mai adecvat i mai eficient din punctul de vedere al

  costurilor pentru a obine calitatea necesar a apei. Apoi s-a acordat n consecin un contract de predare la cheie. Staia furnizeaz

  peste 265.000 GPD(1,004 M3/ZI). Sistemul AWTs asigur de asemenea beneficiul suplimentar al reducerii nivelurilor de turbiditate, fcnd

  clorinarea apei potabile mai eficient. South East Water a angajat AWT pentru a realiza dou instalaii suplimentare.

  Scottish Water, Acord cadru Dou instalaii Fyne NF, care produc 158.500 GPD (600 M3/ZI) i respectiv 200.000 GPD (758 M3/ZI), au fost construite i puse n funciune de ctre AWT pe amplasamentele de tratare a apei de la Tighnabruaich i Taynuilt. Aceste staii se bazeaz pe un nou concept de mai multe staii cu membrane (PMP) proiectat special pentru a minimiza costul i durata programului. Construite ntr-o cldire transportabil la unitatea de producie AWT, sistemele PMP sunt puse n funciune nainte de expediie. Primul contract PMP a returnat o economie de 30% n costuri i durata programului.

  Grampians Water, Australia Seceta sever din Australia a provocat deteriorarea grav a resurselor de ap din numeroase zone ale rii. Dar mulumit AWT, orelele Hopetoun i Rainbow, amplasate n statul Victoria, au acum ap potabil de bun calitate. Cantitatea de ap furnizat local este colectat din canale mici construite de om care fac obiectul conductivitii crescute.

  Tratamentul const din Flotaia aerului dizolvat, urmat de filtrarea lent cu nisip, apoi ntr-un sistem RO construit de AWT, seria MS, capabil s produc 60.000 GPD (227 M3/ZI). Seria MS este un design cu sarcin continu care asigur ap de puritate ridicat cu operare fiabil i ntreinere sczut.

  Prima Comunitate Naional Chapel Island, Nova Scotia, Canada

  Prima staie Fyne instalat n America de Nord a fost furnizat pentru o comunitate ndeprtat din Nova Scotia pentru a nlocui o instalaie

  existent de tratare filtrare convenional care nu producea o calitate adecvat a apei. Instalaia, cu o capacitate de 37.780 GPD (143 M3/ZI), a fost proiectat pentru a permite

  Expansiunea simpl pentru a respecta necesitile proiectate viitoare ale comunitii. Apa brut este luat dintr-un lac de mic adncime cu niveluri tipice de carbon organic

  total (TOC) de 8 mg/l i culoare n intervalul 40-100 TCU, apoi trecut printr-un grtar de 3 mm nainte de a fi alimentat direct pe membranele tubulare NF. Design-ul AWT a fost

  6 ales pentru utilizarea sa chimic sczut i pentru cel mai sczut cost al ciclului de via. 7

 • Ap uzat municipal

  Manukau/ Auckland, Noua Zeland AWT a instalat cel mai mare sistem din lume pentru dezinfectarea apei uzate, cu o capacitate de 365 MGD (1,382,576 M3/ZI), la Manukau (Auckland), Noua Zeeland. Acest proiect ambiios pe scar larg va proteja mediul pentru flora i fauna din apele de coast ale Manukau. Sistemul modernizat a realizat o mbuntire considerabil n calitatea apei. Sistemul de dezinfectare UV const din of 12 canale de ap uzat deschise, cu lungimea de 17 m, care sunt integrate ntr-o structur construit special. Fiecare canal conine 3 baterii de lmpi UV. Calitatea apei s-a mbuntit considerabil, iar costurile de ntreinere s-au redus de la finalizarea sistemului masiv.

  Ap uzat municipal

  Kunming, China Kunming, China este cel mai mare sistem de reactor cu alimentare secvenial (SBR) din lume cu un debit nominal de 40 MGD i un debit de vrf de 80 MGD. Staia este proiectat pentru ndeprtarea nutrienilor biologici i se preconizeaz s deserveasc o populaie de 1 milion de locuitori pn n anul 2018. Staia include peste 45.000 de difuzoare disc cu membran foarte eficiente.

  Oraul Warren, Michigan AWT a instalat peste 8.000 de difuzoare disc ceramice cu sistem de curare cu gaz in-situ pentru staia de tratare a apei din oraul Warren. AWT a asigurat de asemenea un contract pe trei ani de curare a difuzoarelor prin reprezentantul su local. Decizia Primriei s-a bazat pe economiile de energie anticipate preconizate de la difuzoarele de nalt eficien ale ATW fa de sistemul existent cu eficien sczut i predispus la probleme.

  Doha South, Qatar AWT a fost selectat pentru a moderniza un sistem de canalizare complet la Instalaia Doha South de tratare a apei uzate din Qatar. Criteriile de selecie au inclus nevoia pentru un proces de tratare a apei uzate eficient din punct de vedere al costurilor care s respecte standarde stricte pentru efluent. AWT a propus instalarea unui Sistem de aerare intermitent cu ciclu extins (ICEAS) pentru a gestiona

  debitul de ap uzat pentru aproximativ 500.000 de persoane. Proiectul va mbunti de asemenea mediul urban adiacent cu ci de acces i iluminat stradal. Tehnologia ICEAS este unul dintre procesele de tratare a apei uzate cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor, care poate respecta complet standarde stricte pentru efluent. Una dintre primele staii ICEAS ale AWT a fost asigurat pentru staia de tratare a apei uzate municipale

  de la Tullahoma, care produce n continuare efluent de calitate ridicat i care nu a fost niciodat neconform n

  peste 20 de ani de funcionare. n anul 1994, Primria a instalat difuzoare disc cu membran

  cu bule fine de la AWT pentru a reduce costurile cu energia i cheltuielile de ntreinere.

  Oraul Tullahoma, Tennessee, SUA

  8 9

 • Ap uzat municipal

  Maragheh, Iran AWT de la ITT a fost selectat pentru a proiecta i furniza o staie ICEAS complet cu reactor cu alimentare secven- ial (SBR) la staia de tratare a apei de canalizare Maragheh din Azerbaidjanul de Est, Iran. Acest sistem este a doua etap a unei dezvoltri n trei etape. Prima faz este un proces de tratare convenional. Cele dou bazine SBR sunt aranjate n paralel. Debitul de intrare la SBR este printr-o camer de distribuie comun. Debitul este direcionat din camera de distribuie n camera de pre-reacie a fiecrui SBR. La captul opus al fiecrui bazin, efluentul este ndeprtat prin decantoare care se descarc printr-o conduct de colectare intern. Aerarea se asigur prin difuzoare cu membrane cu bule fine pe podeaua bazinelor SBR.

  Reutilizarea apei

  Proiectul Sulabiya, Kuwait AWT a realizat prima faz a unei staii masive de reutilizare a apei de 158,4 MGD (600.000 M3/ZI) pentru Proiectul Sulabiya din Kuwait. Prima faz include asigurarea a 9 canale de oxidare i a 8 sisteme de fermentare cu o capacitate iniial de 99 MGD (375.000 M3/ZI).

  Proiectul este alctuit din 5 sisteme de suflante cu 49.932 de difuzoare cu membrane cu bule fine, 2.496 de difuzoare D24 din oel inoxidabil cu bule grosiere i echipamentele de curgere asociate. Efluentul de la aceast staie este procesat n continuare de UF i utilizat pentru irigaii i industrie.

  Amira, Egipt Amira a fost prima staie AWT de tratare a apelor uzate din Egipt. AWT a elaborat proiectul procesului pentru staia ICEAS i

  rezervorul pentru nmolul uzat i a furnizat decantoarele, un sistem de aerare cu bule grosiere din oel inoxidabil fr ntreinere pentru bazinele ICEAS, rezervorul de nmol uzat i pompele pentru nmolul uzat. AWT a efectuat o inspecie a echipamentului instalat i punerea n funciune pe uscat a decantoarelor, sistemului de suflante i sistemului de comand de pe amplasament.

  AWT a proiectat, furnizat i pus n funciune o staie cu sistem UF/RO pentru o mare companie farmaceutic. Sistemul recupereaz apa efluentului secundar i o transform n ap purificat de nalt calitate pentru utilizri ca ap nepotabil precum pentru turnul de rcire. Acest sistem este proiectat s produc 35.000 GPD (133 M3/ZI). Designul sistemului cu o singur lansare include un singur sistem UF i uniti RO duale.

  Industria farmaceutic, Puerto Rico, SUA

  10 Aceasta i ofer clientului redundana necesar pentru ntreinere. 11

 • Ap pentru procese industriale

  Bao Steel, China Acest sistem de 9,5 MGD (36.000 M3/ZI) de ap pur

  a fost furnizat pentru o companie productoare de oel din China. AWT a proiectat, furnizat, instalat i pus,

  n funciune sistemul i asigur asisten tehnic pentru a asigura operarea continu

  i performana staiei.

  Ap pentru procese industriale

  Productor de farmaceutice, Irlanda

  O unitate de producie a farmaceuticelor din Irlanda utilizeaz sistemele Fyne de la AWT pentru a procesa apa la un sistem de generare a apei purificate. Unitatea ia ap brut dintr-un ru din apropiere acre asigur o calitate a apei relativ sczut i variabil, asigurnd astfel nevoia unui proces de tratare fiabil.

  Capacitatea de tratare de 126.720 GPD (480 M3/ZI), difer uor de alte aplicaii Fyne prin aceea c filtrarea preliminar s-a realizat utiliznd filtrele de nisip existente AWT are peste 50 de staii Fyne n funciune pe dou continente.

  Companie de minerit, Columbia Companie productoare de petrol i oel, Coreea O important companie productoare de petrol i oel din Coreea a solicitat un sistem de ap de nalt puritate pentru noua sa fabric productoare de oel. AWT a fost selectat dintre ali civa ofertani internaionali pentru a asigura un sistem RO de 4,0 MGD (15.155 M3/ZI) echipamentele asociate de pre i post tratare, sistemul de curare, sistemul de comand, materialele staiei i supervizare n baza unui contract de proiectare/construcie. Sistemul este proiectat s proceseze ap de ru cu temperaturi care variaz ntre 5 i 25 C. Carbones Del Cerrejon au achiziionat trei sisteme RO

  de desalinizare de la AWT. Fiecare unitate are capacitatea de a produce 145.200 GPD (550 M3/ZI) de ap purificat. Reducerea costurilor de producie n comparaie cu vechiul sistem depit a fost drastic. Aproximativ o treime din debitul de ap de ieire va fi utilizat pentru antierul de lucru i utiliti. Cele dou treimi rmase vor fi utilizate la sedimentarea pulberii de carbon din operaiunea de transbordare.

  Atunci cnd o companie de minerit columbian s-a hotrt s-i nlocuiasc sistemele de desalinizare nvechite, acetia au contractat tratarea moderna a apei de la ITT pentru sisteme de osmoz invers care au asigurat mbuntiri semnificative n economia de energie i de ntreinere.

  Changshan, China Tratarea moderna a apei a furnizat trei sisteme

  cu osmoz invers pentru a produce ap de nalt puritate pentru producia de fertilizatoare n China.

  Fiecare sistem produce 550.000 GPD (2.083 M3/ZI). Design-ul unic al AWT a asigurat cea mai ridicat calitate

  a apei la cele mai reduse costuri ale ciclului de via. 12 13

 • Ap pentru procese industriale Ap pentru procese industriale

  Laboratoarele Power, New York, SUA Productor de bunuri de larg consum, SUA Acest sistem AWT cu osmoz invers asigur 108.000 GPD (409 M3/ZI) de ap purificat Pentru fabricarea bunurilor de larg consum. AWT asigur n continuare asisten tehnic i service, respectnd cerinele clientului privind calitatea apei pentru produse.

  Un laborator Power amplasat n Niskayuna, New York este o unitate sponsorizat de guvern care efectueaz cercetri i dezvoltri pentru marina militara pentru submarine nucleare. AWT a asigurat sistemul de osmoz invers pentru a nlocui un sistem nvechit de deionizare cu pat combinat pentru apa de alimentare a cazanului. Sistemul complet a constat dintr-o pre-tratare urmat de o osmoz invers cu dou treceri de nalta tehnicitate. Ansamblul RO a fost construit pentru dou (2) sisteme RO de 36.000 GPD (137 M3/ZI) independente, cu dou treceri montate pe o platforma comun.

  Productor de ap imbuteliat, Republica Dominican AWT a proiectat, furnizat i instalat un sistem de 600.000 GPD (2.273 M3/ZI) de osmoz invers pentru a asigura ap de nalt calitate pentru procesul de mbuteliere. Acest sistem a fost proiectat cu dou (2) sisteme de 300.000 GPD (1.135 3/ZI)

  ntr-o singur lansare, atenund restriciile de spaiu ale clientului i asigurnd redundana pe care o cuta clientul in design

  Design-ul conservativ al sistemului i permite clientului s creasc cu 15% capacitatea n timpul solicitrilor de vrf sezoniere ridicate o soluie de inginerie complet pentru nevoile clientului.

  Productor de electronice, Massachusetts, SUA Productorii de electronice necesit ap de puritate foarte ridicat pentru proces. Un integrator de sisteme a solicitat AWT s asigure un sistem RO cu dou treceri complet - de 144.000 GPD (545 M3/ZI) pentru un productor de circuite integrate Massachusetts. Acest sistem a fost proiectat special s reduc metalele grele prin deionizare i sterilizare UV, un proces care necesit instrumente i comenzi sofisticate pentru a asigura un nivel corespunztor al calitii apei. S-a asigurat software pentru a integra sistemul RO cu echipamentele companiei pentru a alerta operatorii n legtur cu condiiile anormale.

  Laborator farmaceutic, Republica Dominican Acest sistem asigur 130.000 GPD (493 M3/ZI) de ap de nalt puritate. Clientul utilizeaz aceast ap pentru mai multe scopuri: mbuteliere, ap de specialitate de nalt puritate i pentru fabricarea diferitelor produse farmaceutice. AWT a proiectat, furnizat i instalat un sistem complet. Astzi reprezentantul nostru local asigur n continuare asisten tehnic. Acestei uniti care utilizeaz produsele noastre i s-a acordat medalia de aur de ctre Asociaia

  Irigaii - California de Nord, SUA Borul devine o problem major n ntreaga Californie de Nord, pentru cresctorii de

  struguri pentru vin i alte plante sensibile. n luna august 2004, AWT a asigurat un sistem, pentru un cresctor de plante sensibile, pentru a reduce borul

  din apa de alimentare de la peste 4 mg/l la mai puin de 1,0 mg/l. AWT a nceput prin utilizarea unui design de sistem standard pentru a reduce timpul de reacie i a modificat design-ul

  utiliznd membrane pentru ap de mare i o presiune uor mai ridicat la pompe pentru a atinge obiectivul dorit. Sistemul produce 8.000 GPD (30 M3/ZI) de ap

  pentru produs care conine sub 0.6 mg/l de bor. 14 Internaional pentru Ap mbuteliat. 15

 • Ap pentru procese industriale

  Productor de textile, Pakistan O fabric important de textile din Pakistan era utilizat sub capacitate din cauza calitii reduse a apei din foraje i a cantitilor insuficiente furnizate de ctre compania de ap local. AWT a furnizat un sistem RO de 250.000 IGPD (1.136 M3/ZI) complet, cu pre i post-tratare, pentru a reduce salinitatea apei din foraje de la 8.000 ppm la 150 ppm. Apa pentru produs este utilizat n procesarea textilelor pentru a mri calitatea materialului final.

  Ap pentru procese industriale

  National Raisin, California, SUA n calitate de al doilea ca mrime productor i distribuitor de stafide din SUA, National Raisin proceseaz aproximativ 50.000 de tone de stafide pe an n California Central. Ca urmare, compania genereaz ntre 227 M3/ZI i 303 M3/ZI de ap uzat, n principal din procesul de splare a stafidelor, care produce ap cu concentraii ridicate de solide i de zahr. Aceast ncrcare organic are drept rezultat ap uzat cu valori ridicate de CBO (Consum Biologic de Oxigen), crend o problem de mediu Compania a decis c cea mai economic soluie era s ndeprteze zahrul din apa uzat. Beneficiile au fost evidente ncrcri reduse ale apei uzate municipale i eliminarea ngrijorrilor privind mediul nconjurtor n plus, concentraia de zahr din struguri n exces a putut fi vndut la distileriile locale pentru producerea de alcool din struguri. Sistemul de filtrare cu membrane asigurat de ctre AWT ncorporeaz optzeci de module de filtrare cu membrane tubulare tip B1 i este proiectat pentru extindere de pn la 50% pentru a corespunde nevoilor viitoare.

  Proces de fabricaie, Turcia Apa proaspt cu solide totale dizolvate foarte sczute (TDS) este necesar pentru producerea formaldehidei. AWT a furnizat dou sisteme RO, asigurnd 92.400 GPD (350 M3/ZI) i respectiv 237.600 GPD (900 M3/ZI) pentru unul dintre productorii importani de formaldehid din Turcia. Apa produsa de aceste sisteme conine 20 ppm TDS, ceea ce corespunde foarte bine cu cerinele procesului de producie al clientului.

  Productor de electronice, Florida, SUA

  Productorii de electronice necesit ap ultrapur Pentru numeroase etape de procesare a componentelor.

  AWT a proiectat, construit i instalat un sistem ultrapur pentru un productor de piese microelectronice din Florida.

  Sistemul include dou sisteme RO de 50.000 GPD cu dubl trecere, controlate PLC urmate de finisare DI,

  UV i microfiltrare. Toate componentele post RO utilizeaz racorduri sanitare pentru a minimiza

  propagarea microbiologic. Calitatea final a produsului respect specificaiile

  electronice Tip I privind calitatea apei.

  Ciba, Thailanda Ciba Corporation a solicitat AWT s construiasc

  un sistem pentru a trata 13.200 GPD (50 M3/ZI) de ap uzat foarte colorat la unitatea de fabricaie a

  vopselelor din Mahachai, Thailanda. AWT a proiectat o instalaie de nanofiltrare (NF)

  echipat cu membrane NF proprii capabil s rein vopsele cu concentraii

  ridicate fr a stnjeni debitele de ap de proces necesare pentru producia complet.

  16 17

 • Ap din procese industriale

  Nymolla AB Mill, Suedia Stora Nymolla AB este unul dintre cei mai mari productori din lume de celuloz magnigit albit. Din cauza legislaiei mai stricte i a nevoii de a fi ecologic, a fost necesar obinerea de ctre companie a marcajului Lebd (un simbol acordat independent care indic angajamentul pentru protecia mediului)

  pentru procesul su de celuloz. Fabricaia era deja fr clor, dar era necesar s reduc emisiile de CCO (Consum Chimic de Oxigen) pentru a obine acest marcaj. AWT i reprezentantul su, MoDo Chemetics, au proiectat i construit

  o staie care a procesat cu succes 1,9 MGD (7.192 M3/ZI) de efluent de albire i produce 38.000 GPD (144 M3/ZI) de concentrat la Staia Nymolla.

  Design-ul final a avut 13 etape de recirculare de module PCI de 3,6 m lungime i un numr total de 1.784

  de module. Dup instalare i punere n funciune, rezultatele au depit ateptrile. Staia a realizat specificaia solicitat de reducere a CC, meninnd n

  acelai timp capacitatea. Durata de via a membranei a fost mai lung dect cea preconizat iniial. Cerinele de energie, precum i consumul de substane chimice de curare au fost meninute n limitele garantate.

  Tratarea apei tehnice

  Irigaii teren de golf, Florida, SUA

  Irigarea terenurilor de golf prezint provocri unice, n special n Florida. Clima local este supus la secet

  periodic i la concentraii ridicate de clor pentru apa din foraje. La aceast unitate, AWT a furnizat dou sisteme RO de 500.000 GPD (1.894 M3/ZI) pentru a respecta

  cerinele privind irigarea ale clientului su.

  Teren de golf, Florida, SUA Unul dintre cele mai mari beneficii ale unui manager de teren de golf este operarea unui sistem RO la costuri mult mai sczute dect apa municipal. La acest teren de golf din Florida, AWT a asigurat un sistem unic ce combin dou uniti RO de 300.000 GPD (1.137 M3/ZI) pe o singur platforma. Fiecare ir poate fi operat Independent sau pot produce mpreun pn la 600.000 GPD (2.273 M3/ZI) pentru irigare prin furnizarea de ap nepotabil din foraje. Economiile rezultate au mrit foarte mult ROI pentru aceast companie. CKD Bio Corporation, Coreea

  Instalaia cu membrane const dintr-un total de 492 de module B1 prevzute cu membrane

  AFC30 de nanofiltrare (NF). Instalaia NF vehiculeaz un volum total de

  290.400 GPD (1,100 M3/ZI) de eflueni farmaceutici amestecai. Contractul,

  care a inclus hardware i asisten pe amplasament a urmat unor ncercri extinse.

  Aceast companie caut s adopte tehnologia i la celelalte amplasamente din

  Coreea. Instalarea unitii NF se face n amonte fa de instalaia final de nmol

  activat pentru a reduce ncrcarea CCO (Consum Chimic de Oxigen) n aceast parte

  a procesului.

  n ultimii 10 ani, AWT a furnizat peste de 20 staii de desalinizare pentru diferite hoteluri egiptene, inclusiv n staiunile Hurgada i

  Sharm Elshikh. Aceste sisteme utilizeaz ap extras din Marea Roie cu temperaturi de 25-30C,

  i TDS de 41.000 ppm. Sistemele RO seria SW construite de AWT reprezint alegerea ideal pentru

  aceste condiii de alimentare cu ap, cu dimensiuni modulare de pn la 500.000 GPD (1.894 M3/ZI).

  Hoteluri comerciale n ntregul Egipt

  18 19

 • Tratarea apei tehnice

  Abu Dhabi, EAU Atunci cnd o ntreprindere privat din Abu Dhabi a decis s dezvolte cteva insule izolate, AWT a fost delectat s furnizeze mai multe staii de tratare a apei pentru ap potabil i irigaii. Sistemele RO furnizate acestui client variaz de la 300.000 GPD (1.136 M3/ZI) la 6,5 MGD (24.620 M3/ZI). Aceste staii extrag apa de mare din Golful Arabic, cu TDS ridicat de 45.000 pn la 53.000 ppm, fiind totui capabile s produc ap de calitate ridicat care depete standardele Organizaiei Mondiale a Sntii (WHO).

  Recuperarea produselor industriale

  Repsol, Spania AWT a proiectat i construit o unitate RO/UF pentru spirale n dou etape, cu etapele aranjate n serie. Aceast

  unitate UF/RO complet automat, utilizat pentru recuperarea concentraiei de poliol a efluentului din procesul de condensare, asigur o infiltraie de calitate suficient pentru utilizarea n producie i o cantitate de deeuri care este de 20 de ori mai concentrat dect substana alimentat iniial.

  a trata 79.260 GPD (300 M3/ZI) de efluent de poliol n Repsol, Spania. Design-ul sofisticat include o instalaie de ultrafiltrare alctuit din 5 module tubulare A5, cu o suprafa a membranei de 300 M2 ntr-o configuraie total de 66 de carcase tubulare. Sistemul RO const dintr-o instalaie de membrane

  Hotel din Cozumel, Mexico Clienii pe termen lung primesc valoare maxim din angajamentul AWT pentru service. n anii 90, acest

  client a instalat dou sisteme RO AWT de 60,000 GPD (227 M3/ZI) de ap de mare pentru irigaii,

  cu dou uniti RO de 30.000 GPD de ap nepotabil utilizate pentru finisarea apei de produs iniiale astfel nct s

  poat fi utilizat ca ap potabil. Dup 15 ani de service onest, clientul a revenit la AWT pentru a-i

  moderniza sistemele cu noi turbine de recuperare a energiei care reduc semnificativ costul de operare.

  Biowheat AB, Suedia Inginerii AWT au alctuit o echip cu experii n fabricaie din Suedia pentru a contribui la proiectarea i construirea unui sistem pentru a converti material de deeuri alimentare ntr-un produs valoros. Cel mai mare grup de panificaie din Suedia, Pagen AB, elimina cantiti mari de deeuri

  O companie privat din Cozumel furnizeaz de muli ani servicii de ap potabil pentru linii de croazier, dar i-a fost afectat foarte mult profitabilitatea din cauza costului ridicat al sistemului existent de evaporare cu evacuare multipl. AWT a proiectat un sistem RO de 145.000 GPD cu ap de mare care a utilizat forajele de ap nepotabil din apropiere mult mai eficient dect vechiul sistem. Prin urmare, acest client i-a extins operaiunile i Opereaz acum trei uniti RO seria SW care totalizeaz 435.000 GPD (1.647 M3/ZI), precum i un sistem de ap nepotabil

  de producie bogate n glucoz pentru hrana animalelor. Filiala acestora, Biowheat AB, a dezvoltat o past din deeuri. Inginerii de la Pagen au solicitat AWT s ajute Biowheat s proiecteze un proces pentru a recupera 70 - 80% din glucoza prezent n past, ceea ce ar asigura o soluie de zahr concentrat de cel puin 20 Brix. AWT a asigurat 16 module B1 UF i membrane i o soluie tehnica completa pentru a permite Biowheat s finalizeze instalarea pe amplasament.

  Linii de croazier, Mexic

  20 AWT de 125.000 GPD. 21

 • Tratarea apei de mare

  Angola, Africa de Vest Sistemele AWT de producere a apei de mare sunt populare pentru numeroi operatori de pe coasta ndeprtat a Africii de Vest deoarece asigur o surs fiabil de ap. Peste 50 de sisteme RO de producere a apei se utilizeaz n prezent pe platformele de foraj i amplasamentele de depozitare plutitoare. Sistemul RO FD30 de la AWT de producere a apei are o capacitate de ap proaspt de 10.039 GPD (38 M3/ZI) i se utilizeaz de obicei pe platformele din larg din zonele Kizomba A i B.

  Aquious Ctreat www.aquious.itt.com 309 Briar Rock Road The Woodlands, TX 77380, U.S. Telefon: +1 281 367 2800 Fax: +1 281 367 1761

  Informaii de Contact

  ITT Hengtong AWT www.aquious.itt.com No. 8 Lane 1130 TongPu Road Putuo District, Shanghai PR China 200333 Telefon: +86 21 52704408 Fax: +86 21 52708800

  Aquious PCI Membranes Flowtronex www.flowtronex.com 10661 Newkirk Street Dallas, TX 75220, U.S. Telefon: +1 214 357 1320 Fax: +1 214 357 5861

  Shetlands, Atlanticul de Nort Sistemele AWT de producere a apei se gsesc n cele mai neospitaliere

  locuri, precum Insulele Shetland, la 400 de mile fa de Cercul Polar. Acesta nu este un loc pentru echipamente nefiabile,

  iar tocmai de aceea a fost specificat un sistem AWT de producere a apei model CFD301-5 capabil s produc 12.417

  GPM (47 M3/ZI) pentru Clair Field. Aceste uniti robuste poart marcajul CE i sunt certificate.

  www.aquious.itt.com Jays Close, Viables Estate Basingstoke, Hampshire RG22 4BA, U.K. Telefon: +44 1256 303800 Fax: +44 1256 303801

  Portacel www.portacel.co.uk 309 Briar Rock Road The Woodlands, TX 77380 Telefon: +1 281 363 2091 Fax: +1 281 364 7169

  Aquious PCI Membranes Systems www.aquious.itt.com 1615 State Route 131 Milford, OH 45150, U.S. Telefon: +1 513 575 3500 Fax: +1 513 575 7393

  Fluid Technology - HQ www.ittfluidworld.com Fluid Technology Headquarters 10 Mountainview Road Upper Saddle River, NJ 07458, U.S. Telefon: +1 201 760 9800 Fax: +1 201 760 9692

  Pure-flo Solutions Group www.engvalves.com 33 Centerville Road Lancaster, PA 17603 Telefon: +1 800 366 1111 Fax: +1 717 509 2336

  Qatar, Orientul Mijlociu Extremele de mediu ale condiiilor meteorologice i apei din Golful Arabic sunt foarte dificile pentru echipamentele expuse pe platformele din larg. Sistemele AWT Model CFD402-6-3 de producere a apei este amplasat pe platforma Al Rayyan din Orientul Mijlociu. Acest sistem RO are o capacitate de 7.926 GPD (30 M3/ZI) de ap potabil de calitate ridicat.

  Aquious Stella-Meta www.aquious.itt.com Jays Close, Viables Estate Basingstoke, Hampshire RG22 4BA, U.K. Telefon: +44 1256 303800 Fax: +44 1256 303801

  Flygt AB www.flygt.com Gesllvgen 33 SE-174 87 Sundbyberg, Sweden Telefon: +46 8 4756000 Fax: +46 8 4756900

  Royce Technologies www.roceytechnologies.com 13555 Gentilly Road New Orleans, LA 70129 Telefon: +1 504 254 8888 Fax: +1 504 254 8855

  Aquious Water Equipment Technologies www.aquious.itt.com 3610 Quantum Blvd Boynton Beach, FL 33426, U.S. Telefon: +1 561 684 6300 Fax: +1 561 471 0629

  Goulds Pumps Industrial Products

  www.gouldspumps.com 240 Fall Street Seneca Falls, NY 13148 Telefon: +1 315 568 2811 Fax: +1 315 568 2418

  Sanitaire www.sanitaire.com 9333 N. 49th Street Brown Deer, WI 53223 Telefon: +1 414 365 2200 Fax: +1 414 365 2210

  Sisteme de energie, Texas, SUA Odyssea Power Systems este operatorul unei barje

  generatoare de energie care a necesitat calitate ridicat a apei pentru producerea de energie. n luna aprilie 2000, AWT a asigurat

  un sistem de tratare pentru a procesa sursele de ap de mare de unde se va deplasa aceast barj. Sistemul a constat din mai multe

  staii de pre-tratare a mediului i din dou sisteme RO

  Engineered Process Solutions Group

  www.engvalves.com 33 Centerville Road, U.S. Lancaster, PA 17603 Telefon: +1 717 509 2200 Fax: +1 717 509 2336

  Goulds Pumps Water Technologies

  www.goulds.com 2881 East Bayard Street Seneca Falls, NY 13148, U.S. Telefon: +1 315 568 2811 Fax: +1 315 568 2046

  Wedeco AG Water Technology

  www.wedecoag.com Ungelsheimer Weg 6 40472 Dsseldorf, Germany Telefon: +49 211 95196 0 Fax: +49 211 95196 30

  22 cu dubl trecere care produc pn la 15.840 GPD (60 M3/ZI). 23

 • Soluii tehnice pentru tratarea apei i apei uzate

  www.ittfluidworld.com

  Pentru informaii suplimentare i cereri de oferte v rugm s nu ezitai s contactai Danex Consult: : tel.: +40-21-252.73.24 fax : +40-21-252.53.50 Mobil: +40-723.156.008 e-mail: [email protected] site: www.danex.ro