3_Comportamentul Consumatorului - Geo&CFDP

download 3_Comportamentul Consumatorului - Geo&CFDP

of 53

 • date post

  15-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Economie UTCB

Transcript of 3_Comportamentul Consumatorului - Geo&CFDP

 • Comportamentul consumatorului

  1

 • Agenda

  Utilitatea economic

  Raionalitatea n consum

  Alegerea consumatorului

  Cererea

  2

 • Consumatorul Orice entitate (individ sau organizaie) care acioneaz pentru a-i procura bunurile i serviciile necesare satisfacerii trebuinelor.

  necesitate consum ofert (structur, cantitate, calitate)

  3

  Nevoile de consum

  Bunuri (ofert)

  Consum individual

  Consum productiv

  Satisfacute cu

 • Caracteristici consum Nivelul i structura consumului sunt dinamice, datorit evoluiei nevoilor n raport cu:

  Evoluia societii n ansamblu: cultura i civilizaia, inclusiv tradiiile condiiile naturale starea economiei structura demografic structura socio-profesional Evoluia individului (gradul de dezvoltare, inclusiv

  nivelul educaional i sistemul de valori al individului)

  4

 • Utilitatea economic

  Utilitatea (n sens general) reprezint capacitatea unui bun (material, serviciu, informaie) de a satisface o nevoie, n funcie de proprietile, nsuirile, caracteristicile pe care le posed fiecare bun sau categorie de bunuri.

  Utilitatea economic satisfacia pe care sper c o va obine un consumator n condiii determinate de loc i de timp, prin folosirea unei cantiti determinate dintr-un anumit bun economic.

  5

 • Aprecierea utilitii economice

  Caracter subiectiv depinde de raportul pe care fiecare consumator l stabilete ntre cantiti determinate din bunul respectiv i nevoile sale n condiii date de loc i timp.

  Se realizeaz prin suma de bani (preul) pe care, n condiii determinate de loc i timp, un cumprtor decide s-o plteasc n schimbul unei cantiti determinate dintr-un anumit bun economic.

  6

 • Termeni utilizai (1) Utilitatea individual (Ui): utilitatea fiecrei uniti, doze, fraciuni consumate dintr-o mulime omogen de bunuri. Utilitatea individual (Ui) este descresctoare: utilitatea fiecrei uniti adiionale este mai mic ca a celei precedente: U1 > U2 > > Un Descreterea Ui este n relaie cu evoluia trebuinelor, (intensitatea de manifestare a unei nevoi scade pe msur ce aceasta este satisfcut continuu, n mod corespunztor) Utilitatea total (Ut) = satisfacia resimit de un individ, ca urmare a consumrii unei cantiti dintr-un bun. Ut = + + =

  =1

  7

 • Termeni utilizai (2)

  Utilitatea marginal (Umg) red satisfacia pe care o resimte o persoan prin consumarea unei uniti/doze suplimentare dintr-un bun.

  Umg =

  =

  U1>U2>U3>........>Un Umg

  Utilitatea total crete, dar cu o raie descresctoare. Utilitatea marginal descrete pn n punctul n care este egal cu zero (unde Ut este maxim)

  8

 • Utilitate total vs. utilitate marginal

  9

  Utilitate total satisfacia resimit de un consumator prin consumarea mai multor doze din unul sau mai multe bunuri economice diferite.

  Utilitate marginal satisfacia resimit de un consumator, de pe urma oricrei doze consumate dintr-un bun economic; sporul de utilitate total exist cnd consumul sporete cu o unitate (o doz).

 • Legea utilitii marginale descrescnde Mrimea intensitii unei plceri descrete progresiv pn la saturare, dac respectiva plcere este satisfcut n mod continuu i nentrerupt. Gssen.

  Intensitatea nevoii consumatorului se diminueaz cu fiecare unitate consumat, utilitatea marginal scade, iar utilitatea total crete cu o mrime descresctoare pn la punctul de saturaie.

  Nivelul utilitii marginale devine zero cnd nevoia de consum este integral satisfcut, iar o doz consumat peste acest nivel nu i mai aduce nicio satisfacie consumatorului, ba din contr, produce insatisfacie.

  10

 • Evoluia utilitii individuale, totale i marginale

  Utilitatea marginal final (limit) exprim satisfacia procurat de ultima unitate (doz) disponibil sau dorit dintr-un bun oarecare.

  Evoluia utilitii (individuale, marginale i finale) - exprim relaiile care se stabilesc ntre trebuinele i dorinele indivizilor i utilitatea fiecrei uniti (doze) consumat succesiv dintr-un bun economic i d coninut legii utilitii marginale descrescande.

 • Msurarea utilitii Msurarea cardinal a utilitii:

  utilitatea este msurat direct cu ajutorul unei uniti de msur speciale (uniti de utilitate sau utili) i se exprim prin numere.

  Msurarea ordinal a utilitii: utilitatea este apreciat (i nu msurat numeric), iar rezultatul aprecierii o reprezint o ordine, o succesiune a mrfurilor, n funcie de criteriul preferinelor sau al gusturilor.

  12

 • Agenda

  Utilitatea economic

  Raionalitatea n consum

  Alegerea consumatorului

  Cererea

  13

 • Noiunea de consumator raional Alegerea consumatorului raional pe baza principiului eficienei economice se concretizeaz ntr-un program de consum care s asigure cea mai mare satisfacie (Ut max.) Consumatorul alege dintre mai multe bunuri cu utiliti diferite n funcie de:

  Resurse limitate: venitul de care dispune Trebuinele (nelimitate)

  14

 • B = bugetul alocat consumului; x i y = cantiti ce vor fi consumate din bunurile x i y; Px i Py = preurile unitare ale celor 2 bunuri.

  Restricia bugetar: B = xPx + yPy (exprim modalitatea de mprire a bugetului) Scop: maximizarea utilitii totale, cu utilizarea relaiei:

  =

  =

  15

 • Exemplu Bunurile x i y; Bugetul B = 17 u.m. Px = 3 u.m., Py = 1 u.m.

  Combinaia de bunuri care maximizeaz utilitatea total este indicat de relaia:

  =

  , adic, n cazul nostru

  = Umgx = 3Umgy

  Vom selecta acele valori ale utilitilor marginale pentru care Umgx este de 3 ori mai mare dect Umgy i avem perechile: 3/1, 6/2, 12/4, 18/6.

  16

 • Consumatorul trebuie s se ncadreze n suma de bani disponibil:

  xPx + yPy B, adic: x3 + y1 B, sau 3x+y 17 Verificarea restriciei bugetare printre combinaiile selectate:

  din partea dreapt a tabelului (deoarece Ut este maxim atunci cnd Umg este zero, iar oamenii au tendina de a consuma ct mai mult).

  prima combinaie 3/1 presupune 73+ 71 = 28 > 7 a doua combinaie 6/2 presupune 63+61 = 24 > 17 a treia combinaie 12/4 presupune 43+51 = 17 = B

  Solutia: combinaia x=4 i y=5

  17

 • Comportamentul de consum Comportamentul de consum este determinat de anumite criterii de alegere a produselor:

  trebuine: cantitatea i calitatea bunurilor

  venitul disponibil

  Calitatea produselor:

  ansamblul de proprieti i caracteristici a unui produs sau serviciu care i confer acestuia aptitudinea de a satisface necesiti exprimate sau implicite

  asigur integral realizarea scopului pentru care a fost creat i comercializat

  Consumatorul are urmtoarele drepturi:

  de a fi protejat, de a fi informat, de a alege liber, de a fi ascultat.

 • Conceptul de calitate i marc Marca:

  semn susceptibil de reprezentare grafic, servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparinnd altor persoane. verbal: denumire, un slogan, scrise cu caractere standard, fr nici o distincie grafic: NIKE JUST DO IT! figurativ: element grafic care nu conine litere sau cifre

  Combinaia denumire scris cu o grafic deosebit i/sau n culori sau o denumire nsoit de un element grafic notorii i TM alturi de o marc nu constituie o obligaie i n general, nu confer un plus de protecie legal

  R

 • Valoarea mrcilor

  Marca

  Valoarea n miliarde $ (anul 2011)

  Valoarea brandului fa de 2010

  1 Apple 153,285 +84%

  2 Google 111,498 -2%

  3 IBM 100,849 +17%

  4 McDonalds 81,016 +23%

  5 Microsoft 78,243 +2%

  6 Coca-Cola* 73,752 +8%

  7 at&t 69,916 -

  8 Marlboro 67,522 +18%

  9 China Mobile 57,326 +9%

  10 GE 50,318 +12%

  Topul celor mai valoroase 10 mrci auto din lume 2013

  1. Toyota 24,5 miliarde de dolari (locul 23 n clasamentul general) 2. BMW 24 miliarde de dolari (24) 3. Mercedes-Benz 18 miliarde de dolari (43) 4. Honda 12,4 miliarde de dolari (71) 5. Nissan 10,2 miliarde de dolari (86) 6. VW 8,8 miliarde de dolari (100) 7. Ford 7,6 miliarde de dolari (*) 8. Audi 5,5 miliarde de dolari (*) 9. Hyundai 4 miliarde de dolari (*) 10. Lexus 3,5 miliarde de dolari (*) (*) Nu a intrat n topul celor mai valoroase 100 de brand-uri

 • Agenda

  Utilitatea economic

  Raionalitatea n consum

  Alegerea consumatorului

  Cererea

  21

 • Alegerea consumatorului

  n procesul satisfacerii trebuinelor sale, consumatorul trebuie s aleag innd cont de faptul c:

  multitudinea trebuinelor pe care le resimte l oblig s decid pe care s le satisfac, n ce ordine i n ce proporie, s stabileasc o prioritate.

  ntrebuinrile alternative pe care le pot avea bunurile, caracterul complementar sau nu al acestora i substituibilitatea lor (n msura n care exist) l determin s decid pe care le prefer i n ce cantiti.

  22

 • Program de consum

  Modul de combinare, n consum, a diferitelor cantiti din bunurile pe care consumatorul le-a preferat spre a obine o anumit satisfacie scondat formeaz programul de consum.

  Urmrind realizarea unui astfel de program, fiecare consumator i va cheltui n mod specific venitul pe care l posed, astfel nct, n funcie de preuri, s achiziioneze cantiti mai mari sau mai mici din bunurile pe care le-a preferat.

  23

 • Costul de oportunitate n decizia de

  consum

  Comportamentul raional al consumatorului este acela care asigur un maxim de satisfacie n consum, cu un minim de cheltuieli; acesta ghidnd