36404580 LRC Sintaxa Sem2 Necula

download 36404580 LRC Sintaxa Sem2 Necula

of 84

 • date post

  24-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  136
 • download

  7

Embed Size (px)

description

dasdas

Transcript of 36404580 LRC Sintaxa Sem2 Necula

 • UDJG Facultatea de Litere

  LIMBA ROMN CONTEMPORAN. SINTAXA

  Funciile sintactice

  Anul al III-lea, sem. 2

  Lect. dr. Gina Necula Lect. drd. Ionel Apostolatu

  Galai 2010

 • Limba romn contemporan. Sintaxa 3

  Cuprins

  Capitolul 1 Generaliti privind funcia sintactic 5 Capitolul 2 Predicatul i predicaia 7 Capitolul 3 Subiectul 19 Capitolul 4 Atributul 27 Capitolul 5 Complementele 35 Capitolul 6 Circumstanialele 47 Capitolul 7 Apoziia 73 Bibliografie 77 Aplicaii 78

 • 1. Generaliti privind funcia sintactic

  Limba romn contemporan. Sintaxa 5

  Capitolul I

  Generaliti privind funcia sintactic

  Funcia sau poziia sintactic reprezint un statut, o identitate pe care o dobndesc unitatile lexico-gramaticale angajate ntr-un anumit tip de relaii sintactice. Conceptul de funcie trebuie acceptat ca o component fundamental a unei structuri sintagmatice, n cadrul creia prile constitutive (i.e. prile de propoziie sau propoziiile) sunt purttoare de funcii, iar relaiile (elementele de coeziune) sunt generatoare n acelai timp de funcii i de structur. Astfel vzute lucrurile, funcia apare ca finalitate a ntregului mecanism sintactic prin care se actualizeaz poziia unei uniti ntr-un ansamblu structurat, specificnd rolul pe care-l are fa de un regent n procesul determinrii. Funcia devine astfel raiunea de a exista a unei structuri.

  O funcie sintactic se actualizeaz numai n structuri binare, ntre dou uniti legate printr-o relaie de dependen. ntre relaie i funcie se realizeaz o solidaritate care face ca ele s se implice reciproc. Raporturile de coordonare, de apoziionare i de inciden, neavnd capacitate integratoare, nu genereaz funcii sintactice.

  Funciile sintactice se actualizeaz la dou niveluri: la nivelul propoziiei (pentru funciile sintactice avnd ca suport cuvntul) i la nivelul frazei (pentru funciile sintactice avnd ca suport enunul propoziional). ntre cele dou niveluri funcionale exist o coresponden n baza creia au loc procesele de expansiune (= dezvoltarea unei pri de propoziie ntr-o propoziie echivalent sintactic) i contragere (= reducerea unei propoziii la o parte de propoziie corespunztoare), procese care fac ca aceeai funcie sintactic s poat fi reperat la ambele niveluri (propziional i frastic).

  Funciile sintactice sunt autonome n raport cu clasele de cuvinte (= prile de vorbire) care servesc ca suport de expresie, n sensul c, pe de o parte, dou sau mai multe pri de vorbire diferite pot actualiza aceeai funcie sintactic (de exemplu, funcia sintactic de atribut se poate realiza prin substantiv, numeral, pronume, adjectiv, verb la mod nepersonal, adverb sau interjecie), iar pe de alt parte, aceeai unitate lexico-gramatical poate ocupa poziii sintactice diferite (de exemplu, substantivul poate fi subiect, nume predicativ, atribut, complement etc.).

  Pentru identificarea corect a unei funcii sintactice, trebuie s se in seama de cteva criterii formale: participarea unitii la un anumit tip de relaii sintactice (de dependen nominal, de dependen verbal, de interdependen, de dubl dependen etc.); tipul regentului (nominal, verbal etc.); unele particulariti de construcie (prezena unor prepoziii, articole, a acordului etc); prezena unor realizri specifice funciei respective.

  Inventarul de funcii sintactice difer de la o limb la alta, ca urmare a diferenelor obiective de organizare sintactic a limbilor, dar i de la un cercettor la altul, ca urmare a unor interpretri subiective pe marginea aceluiai material lingvistic. n limba romn, controversele referitoare la funcii sintactice au avut n vedere, de-a lungul timpului: statutul sintactic al apoziiei;

 • 1. Generaliti privind funcia sintactic

  Limba romn contemporan. Sintaxa 6

  admiterea elementului predicativ suplimentar ca parte de propoziie / funcie sintactic; recunoaterea statutului de funcie (sau subfuncie) numelui predicativ; unele distincii din cadrul circumstanialelor.

  Dei seciunea Funcii sintactice pare cea mai apropiat de tradiia noastr gramatical, ea nu rmne neschimbat nici n GALR. La noutile fireti ale fiecrui capitol (fapte noi, detalii noi de descriere), se adaug altele precum: introducerea distinciei dintre predicatul semantico-sintactic i enuniativ i cel exclusiv semantico-sintactico, iar, n cazul predicatului semantico-sintactic i enuniativ, dintre predicatul simplu i cel complex; anumite funcii sintactice primesc o interpretare diferit (de exemplu, subiectul i numele predicativ, interpretate ca tipuri speciale de complement sau comparativul, tip de complement obinut din reorganizri sintactice, i nu tip de circumstanial, cum aprea n gramatica anterioar); introducerea unor funcii sintactice noi, prin scindarea unor funcii sintactice tratate unitar n vechea GA (complementul secundar de cel direct; complementul prepoziional de cel indirect; complementul posesiv de atribut, dar i de complementul indirect, complementul comparativ de circumstanialul de mod, complementul predicativ al obiectului de elementul predicativ suplimentar sau atributul categorial de apoziie). Aceasta nu nseamn schimbarea structurii gramaticale, ci doar a modului de descriere a uneia i aceleiai realiti lingvistice, mai precis, modul de delimitare a unor clase sintactic distincte.

  Dac funcia sintactic reprezint sensul gramatical pe care l capt un cuvnt ca urmare a plasrii lui ntr-o anumit relaie cu alt cuvnt din enun, trebuie spus c exist i cuvinte (sau forme flexionare ale unor cuvinte) care nu pot dobndi niciodat statutul de funcie sintactic. Este vorba de cuvinte fie lipsite de autonomie semantic (cele mai multe dintre ele fiind aa-numite cuvinte-morfem, cu rol de instrument gramatical), fie neintegrate sintactic ntr-un enun. Din categoria cuvintelor fr funcie sintactic fac parte: articolul (care se analizeaz mpreun cu substantivul, ca morfem al categoriei determinrii); toate prepoziiile i locuiunile prepoziionale (care sunt atrase n analiz n sfera cuvntului pe care l preced); toate conjunciile i locuiunile conjuncionale; adverbele cu valoare de morfem al negaiei: nu (intr n structura verbului analizat), nici, ba (considerat de unii autori un substitut de propoziie sau fraz sau un tip de enun non-propoziional); adverbe cu valoare de morfem al gradelor de comparaie: mai, mai puin, foarte, tare etc.; adverbe modalizatoare (care restrng sau precizeaz sfera termenului de care se leag) de tipul: doar, chiar, cam, numai, mcar, taman, tocmai, mai, adic etc. verbele auxiliare i copulative; pronumele reflexive n calitate de mrci ale categoriei diatezei; unele cuvinte sau forme flexionare cu funcie expresiv: dativul etic, formele pronominale cu valoare neutr, substantivele i pronumele n vocativ, unele interjecii neintegrate sintactic.

 • 2. Predicatul i predicaia

  Limba romn contemporan. Sintaxa 7

  Capitolul II

  Predicatul i predicaia

  Predicatul 1. Definiii 1.1. Definiie tradiional (semantic): G. A. II 66: partea principal de propoziie care atribuie subiectului o aciune, o stare sau o nsuire, partea care arat ce face, ce este sau cum este subiectul.

  1.2. Definiie modern (formal): Valeria Guu Romalo, Sintaxa: pentru poziia sintactic predicat, definitorie este realizarea printr-un verb la un mod personal; orice form verbal personal constituie un predicat i nu poate satisface nicio alt poziie sintactic.

  Observaie: Verbele la infinitiv i gerunziu apar uneori cu subiecte proprii, ceea ce nseamn c sunt i ele compatibile cu relaia de interdependen: Sosindu-le prinii, au fost nevoii s-i ntrerup petrecerea. Vine vremea de-a pricepe omul ce-i bine i ce-i ru. Referitor la aceste situaii, se pot face urmtoarele observaii: Modurile nepersonale, n calitatea lor de moduri dependente, nu apar n enun dect concomitent cu un verb la mod personal, de unde rezult c un predicat nepersonal e condiionat de prezena altui predicat. Reciproca nu e valabil. Relaia de interdependen la care particip o form verbal nepersonal este destul de rar ntlnit n organizarea enunului, altfel zis, n puine cazuri infinitivul sau gerunziul au subiect diferit de cel al verbului personal care s fie i exprimat. Situaii ca cele date exemplu apar adesea ca urmare a unei contrageri: Vine vremea s priceap...; Fiindc le-au sosit prinii... Structurile: sosindu-le prinii i de-a pricepe omul sunt analizate de unii specialiti ca nite construcii gerunziale, respectiv infinitivale absolute, pri de propoziie complexe cu funcia sintactic de circ. de cauz, prima, i atribut, a doua (pentru construciile infinitivale relative, vezi discuia de la Subiect). Este binecunoscut i faptul c infinitivul (n special la diateza reflexiv-pasiv) are uneori valoare de imperativ, situaie n care, din nou, ar trebui s vorbim de calitatea sa de predicat: A se clti dup golire!; A se agita tubul nainte de folosire!. Tot valoare de infinitiv are cteodat i supinul: De memorat poezia de la pagina 3! 2. Caracteristicile predicatului Fa de celelalte funcii, nu cunoate realizare propoziional (PR nu este echivalenta predicatului, ci a NP). Suprimarea predicatului (exceptnd cazurile de elips, cnd poate fi recuperat) duce la anularea enunului (Ion d copiilor o carte / *Ion copiilor o carte). Componentul care ndeplinete funcia de predicat nu poate aprea dect ca element regent ntr-un enun. Predicatul este singura funce sintactic care nu admite repetarea prin coordonare. Altfel spus, nu exist predicat multiplu. Orice predicat coordonat are ca efect depirea limitelor propoziionale i crearea unei noi organizri sintactice: fraza (ex. Studentul a nvat i a luat examenul).

 • 2. Predicatul i predicaia

  Limba romn contemporan. Sintaxa 8

  3. Tipologia predicatelor: 3.1. Dup structur, GALR mparte predicatele n: simple i complexe. P