33212279 Mistere Romanesti

download 33212279 Mistere Romanesti

If you can't read please download the document

Transcript of 33212279 Mistere Romanesti

1

Cine este Baba Cloanta ?

Batrana, Mama si Zeita Pentru a cobori pe firul basmului, in cautarea originii celei care ne-a intrat in viata prin poarta copilariei sub chipul Babei Cloanta, trebuie sa stim de la bun inceput ca personajul cocosat si zdrentaros are o vechime cu mult mai mare decat ne-am astepta. Din perspectiva mitologica si ezoterica, radacinile Babei Cloanta se descopera in nimeni alta decat Geea, Maya, sau Marea Zeita Mama a Paleoliticului, analizata amanuntit in studiile inovatoare ale cercetatoarei Marija Gimbutas (1921 1994). Iar cum elementul magico-religios abunda in cazul initierilor femeilor-saman din perioada de aur a Matriarhatului, nici ca exista o exemplificare mai clara a situatiei decat maxima lui istoricului francez Jules Michelet Pentru fiecare vrajitor, exista zece mii de vrajitoare.

In cele mai vechi mituri o gasim pe Mula-Prakriti, cum denumeau hindusii in Vede pe Zeita Radacinii, Shakti (Principiul Universal Feminin, desen sus) nedesavarsita inca, care fiinteaza numai pentru ea pentru ceea ce produce: resortul interior al Naturii, atractia originara, pasiunea antrenanta a oricarei forme de viata elementare, manifestarea energiei nestrunite, care in mitologia stra-romaneasca a primit numele de Talpa Iadului, dupa cum au evidentiat in scrierile lor Ion Creanga si, mai tarziu, Vasile Lovinescu. Mai departe in timp, prototipul mamei batrane, cunoscatoare a tuturor tainelor Cerului si Pamantului, preoteasa sacra, initiata in Traditia Primordiala, se va transmite sub forma zeitatilor si personajelor simbolice tutelare, precum Demetra, Isis, Astarte, Circe (tablou, jos), Cybele, Artemis si chiar Lilith din ezoterismul ebraic. Valentele magice arhetipale ale femeii varstnice, mama experimentata si inteleapta, sunt la randul lor evidente in alchimie si diverse traditii folclorice, unde configureaza deopotriva atat Eternul Feminin, prin capacitatea sa de a crea si procrea, cat si dimensiunea initatic-terifianta care o defineste pe Mama

Cumplita sau Marea Vrajitoare. De aici fiinteaza motivul omniprezent al tuturor vrajitoarelor, babatiilor hidoase, acre si chioare, zane nefaste si cocarjate care staruie chiar si in subconstientul oamenilor din societatea contemporana, tot mai tehnologizata si desacralizata.

In ceea ce priveste folclorul si mitologia romaneasca, avem parte de un fenomen extraordinar, dupa cum evidentiza etnologul Jean Delumeau care constata ca pozitia babelor din folclorul romanesc este una mult mai completa, autentica si privilegiata decat cea din traditiile Evului Mediu Apusean. In afara de sensul de femeie batrana in limba si credintele romanilor, cuvantul baba are o multime de alte conotatii care duc spre o mitologie ancestrala daco-getica sau chiar mai timpurie, Hiperboreean-Pelasgo-Ramana, unde babelor si mosilor le era rezervat un loc extrem de important ca parinti, stramosi si initiatori. Primul care a evidentiat acest aspect a fost B.P. Hasdeu, care nota ca la noi babele sunt privite ca fiintele cele mai da dracului, de unde probabil termenul de baba era insotit aproape intotdeauna de atribute peiorative de genul cloanta, cotoroanta, harca, talpa iadului, hoasca etc.

Sursa foto Intre Cotoroanta si Sfanta Un basm romanesc cules de Petre Ispirescu relateaza ca la un moment dat Diavolul se certa zgomotos cu o baba, cele doua personaje facand o larma atat de mare incat l-au trezit din somn pe Sfantul Petre, care manios fiind, puse mana pe o sabie si le taie capetele celor doi zurbagii. Dupa sangeroasa pedeapsa si plecarea Sfantului, trupurile descapatanate s-au apucat sa-si caute capetele prin tarana. Diavolul a gasit capul babei pe care si l-a insusit, iar baba pe cel al Diavolului, care fara prea multa mirare, i s-a potrivit de minune cotoroantei.

Insa conotatiile babei nu sunt pururea negative, ci si admirative, deoarece babele (fiinte ale dracului) erau moase pricepute, doftoroaie vestite, sfatuitoare pretioase, dar si vrajitoare redutabile cu care nu era bine sa ai de a face.

Sursa foto Vechimea cultului babelor pe teritorul Daciei este atestata si de venerarea unor monumente megalitice de forma unor pietre antropomorfe naturale, care se numesc in mod curent Babe. Avem aici faimoasele Babe din Bucegi, din Ceahlau si din multe alte locuri investite de popor cu simbolism magic din Carpati. Prestigiosul cercetator Nicolae Densusianu a gasit peste 20 de asemenea babe antropolitice pe teritoriul tarii nostre. Evidenta cultului babelor si al mumelor ancestrale in cultura populara romaneasca este un argument in plus pentru importanta principiului feminin din traditiile noastre stravechi. Sosirea crestinismului in Europa a dus la aparitia unui sincretism religios difuz in care multe dintre zeitatile pagane de sorginte greaca, celtica, germanica sau traca au supravietuit in imaginarul colectiv european, imprumutand din atributele si insusirile lor sfintilor si personajelor religioase crestine. Daca in Europa Apuseana, babele mitice au ramas ancorate in franturi din folclorul local intr-o forma ascunsa si deghizata de teama rugului sau a scaunului de tortura al Inchizitiei, dincolo, in spatiul Europei Rasaritene, unde trona crestinismul ortodox, mult mai pasnic, tolerant si emotional in manifestare decat rigoarea catolica, Principiul Universal Feminin nu isi pierde din sacralitate si importanta.

In aceasta directie, aspectul protector, intelept, initiatic, matern si taumaturgic al Batranei Fara Varstaprimeste noi insusiri in momentul in care etosul autohton il transpune in viata de zi cu zi a romanilor prin intermediul zilelor saptamanii, care primesc astfel o incarcatura sacra. Apare o intreaga pleiada de 7 batranici cuminti si intelepte, fiecare simbolizand cate o zi a saptamanii, fiecare dintre ele patronand peste aspectele rituale si temporale ale zilei in cauza: Sfanta Luni, Sfanta Marti, Sfanta Miercuri. Sfanta Joi, Sfanta Vineri, Sfanta Sambata si Sfanta Duminica. Taranul roman le-a onorat si respectat dintotdeauna, constient fiind de natura lor sacra de paznice ale randuielii Timpului si Vremurilor, precum si de faptul ca fiecare dintre sfintelezile pot oferi alinare, ajutor, sfaturi sau ghidare celor aflati in nevoie. Babe, duhuri si iar babe Babele mitice care vin din negura timpurilor populeaza abundent mitologia romaneasca, intrand in componenta unor personaje fabuloase:

Baba Cloanta: o batrana monstruoasa care, in basmele culese de folcloristul Ioan Pop-Reteganul (1853 1905), apare drept o femeie urata, cocosata, cu dinti lungi si colti ca grebla. In variantele culese si inventariate de profesorul Petre Ispirescu (1830 1887), Baba Cloanta este nimeni alta decat mama zmeilor care avea atributul nemuririi ascuns intr-o cusca de suflete. Cand era lovita de moarte de eroul pozitiv, fugea si sorbea din sufletele inchise, castigand viata si putere. Lingvistul si folcloristul Lazar Saineanu (1859 -1934) prezinta postura de mare vrajitoare a babei care incheaga apele cu farmecele ei si are autoritatea de a sta la taclale cu Necuratul la orice ceas al noptii. Baba Coja: este un spirit feminin malefic, specific mitologiei romanilor din Ardeal, care are puterea de a ucide copii nebotezati. Marele etnolog si folclorist Simion Florea Marian (1847 1907) insista asupra paralelei cu surata sa, Frau Brechta mit dem Klumpfuss din mitologia germana, stapana peste toate duhurile necurate. Baba Coja are unghii de arama la maini si nas de sticla, topaie cu un picior de fier prin negura noptii si fura sufletele copiilor pentru a le ascunde in tufe de soc. B. P. Hasdeu este, insa, de parere ca etimologia ei deriva din numele teribilei Babe Kuga/Kuzica sau Kuzna din folclorul sarbesc, ca o reminiscenta din epoca convietuirii in regiune a daco-romanilor si slavilor de sud.

Baba Harca: locuieste intr-o vagauna ascunsa prin coclauri neumblati. Numele sau de Harca denota legatura evidenta cu practicile magice cu cranii umane si animale, care aveau un rol important in cadrul cultelor stravechi, proto-dacice, de pe teritoriul Romaniei de azi. Unii lingvisti sunt de parere ca in cuvintele romanesti harca, harsti sau mai ales harsit gasim urmele unei divinitati varstnice, imprumutata din panteonul slav si iranian unde o gasim sub numele de Haors, Hars sau Gurs. Baba Oarba: descoperim influenta batranei mitice si ambivalenta chiar si in jocurile copilarie, sub acest nume. Daca, in prezent, jocul este caracterizat de dialoguri versificate si gesturi ludice care simbolizeaza spiritul de dincolo venit in lumea celor vii, in trecut, Baba Oarba avea o menire pur rituala: identifica natura benefica sau malefica a personajului proaspat intors din morti, dupa care stabilea cu acest spirit tutelar o legatura, facilitand transmiterea mesajului stramosilor spre cei mai tineri descendenti.

In afara de babele deja pomenite, in traditia populara romaneasca, exista zeci de alte babe, printre ele remarcandu-se Joimarita si Martolea, doua entitati care patroneaza peste actul torsului si cel al tesutului, imprumuta chipul si infatisarea unor babe hidoase si rele. Samca sub aripa Satanei Cea mai terifianta reprezentare a vreunei entitati malefice feminine din traditia romanilor apare sub forma Samcai sau Avestitei, despre care lumea satului soptea infiorata ca ar descinde taman de sub aripa Satanei.Denumirea ei are legatura cu titulatura de Vestica sau vrajitare in limbile slave, iar pentru romani Samca este tot una cu Baba Coja. Reputatul profesor Marcel Olinescu face, in monumentala sa opera Mitologie romaneasca, cel mai potrivit portret temutei entitati: Samca este un duh feminin ingrozitor la vedere, cu parul rar si lung pana la pamant, ochii sai rosii ca focul ii joaca in cap ca niste felinare batute de vant, nu stau locului o clipa, se sucesc si se stramba intr-una, iar din gura bolboroseste neincetat cuvinte neintelese. Se travesteste insa sub diverse infatisari spre a se apropia de casele oamenilor, aratandu-se femeilor insarcinate si pruncilor atat ziua cat si noapte, in diferite chipuri: ca pisica, caine, capra, porc, gaina, cioara, broasca, lacusta, musca, paianjen, umbra si diferite naluciri.

In mitologia romaneasca veche, Samca este cea mai nemiloasa si primejdioasa intrupare a duhurilor necurate.Rolul sau este unul oribil. Se arata mai ales femeilor insarcinate, atunci cand acestea sunt in durerile nasterii, pentru a le inspaimanta, framanta si chinui atat de intens incat unele dintre ele mor inainte de a naste sau raman pentru totdeauna schimonosite si neputincioase. La fel de crud se poarta si cu copii nou-nascuti, inainte ca pruncii sa primeasca Sfantul Botez. Daca primele uneltiri nu-i reusesc si bebelusii supravietuiesc, demonica faptura ii imbolnaveste de boala denumita dupa numele sau, Samca. Pruncii bolnavi de samca

tremura fara motiv, tresar si plang noaptea in somn, ofteaza si se sting deseori din viata. Pentru a contracara activitatile Avestitei, exista un adevarat retetariu ezoteric de descantece si blesteme aruncate impotriva ei (tot) de batranele moase si vrajitoare ale satului (nimeni altele decat aspectele pozitive ale Samcei). Dupa instaurarea crestinismului in spatiul romanesc, atributele de protectori impotriva Avestitei s-au transmis si sfintilor si sfintelor cu proprietati taumaturgice si exorciste. Baba Dacilor din prag de Primavara Si uite asa suntem pe cale sa descoperim Batrana Fara Varsta chiar sub imaginea Babei Dochia, cea care, conform lui George Calinescu face parte din cele 4 mituri fundamentale care au modelat cultura si spiritualitatea romaneasca alaturi de Miorita, Mesterul Manole si Zburatorul. In mare, mitul Dochiei circumscrie in mod stralucit cele doua aspecte ale Principiului Feminin. Primul este acela al preafrumoasei fecioare, pastorita neprihanita, sora regelui Decebal, de care se indragosteste insusi Traian. Haituita de soldatii romani, Dochia cade istovita in sanctuarul natural al muntilor si il implora pe Zeul Primordial (sau pe Maica Domnului, in variantele de dupa crestinarea romanilor) sa o salveze de soarta umilitoare de a ajunge trofeu de razboi. Zeul o transforma, alaturi de oitele ei, in stanele de piatra de pe Muntele Ceahlau care pot fi admirate si astazi.

Al doilea aspect legendar este dat de Baba Dochia, deja batrana, sub forma de cloanta si zrgibturoaica. Fiul Babei, celebrul Dragobete, se casatoreste impotriva dorintei ei, iar pentru a-si teroriza nora, Baba Dochia o trimite cu un ghem de lana neagra, in miez de iarna, la rau, sa-l spele pana cand se albeste. Disperata, fata incepe sa planga, iar atunci apare un tanar, Martisor (Zeul sau Iisus deghizat), care-i daruieste o floare rosie magica ce albeste lana

neagra. Intoarsa acasa, fata este acuzata de Baba Dochia cum ca Martisor ar fi ibovnicul ei. Apoi, Baba Dochia, convinsa ca a venit primavara (altfel de unde ar fi putut avea Martisor floarea?) se imbraca cu cele 12 cojoace ale ei (care aveau sa simbolizeze Babele calendaristice de la inceput de Martisor) si porneste cu oile la munte. Pe parcursul zilei, Baba se dezbraca de toate cele douasprezece cojoace, dar iarna nu trecuse, iar vremea se face nemiloasa, pedepsind Baba pentru rautatea ei. Incepe sa ninga, iar Baba si oile sale ingheata pe munte, transformandu-se in stane de piatra.

Sursa foto Coborand, in continuare, pe firul mitului descoperim numeroase zeite geto-dacice in care se manifesta personalitatea duala a Mamei Pamantului. In vreme ce contrapartea sa masculina solara si solstitiala care imparateste peste inceputul iernii sub identitatea lui Indrea/Undrea si, mai tarziu, Mos Craciun, Baba Dochia este o reprezentare mitica lunara, echinoxiala si maternala. Prin titulaturile de Mos si Baba descoperim ca cele doua zeitati au ajuns la batranete, in pragul mortii si al renasterii ciclice, declansand la nivel spiritual ceea ce Natura, cu reinvierea sa de dupa iarna, declanseaza la nivel teluric si mundan. Cele 12 zile-cojoace ale Babei Dochia se serbau intre 1 si 12 martie de personajele de sex feminine dintr-o comunitate, criteriul cel mai folosit pentru impartirea zilelor fiind varsta participantelor. Firea si sufletul femeilor in cauza se aprecia dupa meteorologia zilei alese: ploioasa, friguroasa, calda, insorita, inourata, vantoasa etc. Obiceiul, astazi pe cale de disparitie, era numit Pusul Babelor. Din cele mai vechi timpuri, taranul roman credea ca Baba Dochia s-a prapadit pe 9 martie, aceasta zi fiind hotar intre iarna si primavara. In calendarul crestin, peste Dochia geto-dacilor s-a suprapus in mod fortuit imaginea Sfintei Eudochia ( venerata de bizantini sub numele de Evdokia), o femeie reala, foarte frumoasa si atragatoare, originara din orasul Heliopolis din Libanul de azi, care si-a petrecut tineretea in desfrau si distractii pana cand a fost crestinata si botezata de catre episcopul

Teodot. Eudochia a trait in timpul cand la Roma imparatea Traian (interesanta paralela cu Dochia dacilor) si a primit harul de a face minuni dupa crestinare. Astfel, intr-una dintre cele mai vechi vatre a Europei, ocultarea sacrului in profan, adancirea dualismului un motiv folcloric foarte popular, si melanjul credintelor stravechi cu elemene crestine a dus la o personalitate complexa, cu neasteptate manifestari, pentru cea pe care o cunoastem, din povestile bunicilor, sub numele de Baba Cloanta

2

Sfincsii misteriosi din Carpati.

Semnificatia Carpatilor este asemanatoare in mai multe scrieri vechi. Astfel, in sumeriana, KUR-PAT/es/I inseamna Muntele printilor si se aminteste ca inainte de Potop, au domnit 8 regi in 5 orase, timp de 241.200 de ani. Apoi tablitele sumeriene spun ca a sosit Potopul, iar dupa Potop au venit la domnie regii popoarelor din munti. In sanscrita denumirea de KARPATA inseamna Locul Guvernatorului iar in latina CARPE, Muntele tau. Mai mult, o serie de istorici romani si straini considera ca muntele mistic, Caucaz, amintit in scrierile stravechi nu are absolut nici o legatura cu actualul Caucaz, ci cu muntii care se intindeau intre Portile de Fier si pina in zona Buzaului. Aici ar fi fost si Prometeu inlantuit de Zeus. Cunoscand toate aceste legende si realitati istorice, putem intelege mai usor valoarea spirituala a sfincsilor romanesti. Energiile inteligente In Muntii Bratocea, la capatul uneia dintre culmi gasim o alta stinca ciudata. Localnicii ii spun Faunul, iar numele spune totul despre vechimea pietrei. Si aici, ca si in celelalte locatii unde se gasesc sfincsi, masuratorile energetice au aratat un flux iesit din comun. Batrinii spun ca demult de tot, Zeus insusi, ranit in lupta cu titanii, si-ar fi gasit refugiu intr-o pestera de sub sfinx si ar fi fost ascuns de un faun care l-a ingrijit si i-a vindecat ranile. Tot faunul a fost cel care s-a sacrificat pentru regele zeilor atunci cand titanii s-au oprit in preajma muntilor cautindu-si prada. Dupa ce s-a vindecat, Zeus s-a intors la lupta si si-a recucerit Olimpul, iar cu un manunchi de fulgere a sculptat actuala stinca, in semn de omagiu pentru salvatorul sau. Uneori si ziua si noaptea, sfincsul pare sa ia foc. Unii spun ca se vad fulgerele lui Zeus, altii spun ca sunt flacari de comori. Doar radiestezistii afirma ca, in realitate, e vorba despre niste incarcaturi energetice exceptionale, care se pot vedea si in plan fizic. Puterea lor este atit de mare, incit, daca nu ar fi controlate ar putea arde jumatate din Romania pe o adincime de circa doi metri, sustine domnul Pavel Codrescu, unul dintre cei care au masurat, pina la ora actuala, energiile din jurul citorva sfincsi. Domnia sa si cei cativa colaboratori au efectuat o experienta inedita in zonele studiate. La o adincime de jumatate de metru, au ingropat un trei obiecte: unul de argint, unul de aur si unul dintr-un aliaj oarecare, pe care le-au lasat un an intreg. Se urmarea efectul energiilor asupra diverselor metale. Am pornit de la ideea ca in antichitate sacerdotii foloseau mai mult aur si argint si mai putin alte metale. La dezgropare, argintul era de o culoare verde inchis, aurul nu avea nimic iar aliajul respectiv era pur si simplu topit. O explicatie logica nu a putut fi data experimentului. Pentru ca ar fi trebuit sa acceptam ca energiile din zonele respective sunt inteligente si au anumite preferinte metalice. Iar asta nu e totul. Culoarea argintului nu a fost niciodata aceeasi. La Toplet argintul a avut o culoare albastra, aurul a capatat o vaga nuanta rosiatica, iar in Bucegi, argintul a fost acoperit de o pelicula rosie. Nimeni nu poate explica anomaliile respective decat prin componenta energetica diferita intre zone.

Paznicul de seara

Se ajunge relativ usor, de pe drumul turistic care duce de la Cabana Ciucas in virf, fiind situat pe unul din abrupturile sudice ale Tigailor Mari. Privirea sfinxului este indreptata catre apus, mai exact catre locul din care, in religia crestina, vin luptatorii negativi, cei cunoscuti si sub numele de diavoli. Localnicii spun despre sfinxul lor ca ar fi fost, la origine, un inger de-al lui Dumnezeu. Ingerul trebuia sa pazeasca o inchisoare in care Stapinul ceresc ii aruncase pe diavoli. Dar paznicul nu a fost suficient de vigilent si diavolii au scapat si au fugit catre soare-apune. Atunci ingerul, de rusine, l-a rugat pe Dumnezeu sa-l ierte si sa-l lase acolo, in locul unde daduse gres. Iar Dumnezeu l-a ascultat si l-a transformat intr-un paznic de piatra. Cei care ajung in preajma Paznicului pot simti mici furnicaturi in palme si sunt cuprinsi de o stare de moleseala. Unii pun asta pe seama lipsei de oxigen la inaltime, dar oamenii locului stiu ca acesta e semn ca locul e viu. Si oricum, nimeni nu are curajul sa doarma in zona. Mai ales ca nu foarte departe de acel loc, mai exista o stinca denumita sugestiv Mina dracului. Disparitii misterioase In vara lui 1992, Georgescu Aurel, cativa tineri specialisti in mistica si energetica la vremea cand acestea abia intrau pe piata romaneasca, aveau sa dispara fara urma. Respectivii, in numar de sapte, sustineau ca sunt in posesia unor scrieri vechi si a unor harti care atestau existenta unor porti de trecere catre alte dimensiuni. Cei sapte spuneau ca in interiorul Bucegilor s-ar afla mai multe incaperi unde au fost depozitate arhive secrete din cele mai vechi timpuri si ca acestea ar fi pazite de niste preoti ciudati. Timp de aproape doua luni, respectivii au cautat intrarile respective. Intrau in pesterile din zona si apareau abia spre seara, obositi dar deloc descurajati. La un moment dat, cei sapte au povestit unuia dintre calugari, parintelui Teofil, (de la care, in urma cu mai bine de 10 ani a aflat subsemnatul povestea, n. a.) ca sunt pe cale sa descopere intrarea cautata. Si cand au avut impresia ca nu sunt crezuti, au scos dintr-un rucsac vechi doua obiecte stranii ce pareau a fi facute dintr-un amestec de bronz si argint. Spuneau ca mai cele doua bucati fac parte din cheia care va deschide poarta de trecere si ca ei sunt pe cale sa descopere cea de a treia bucata, si ultima, a cheii. A fost ultima seara cand cei sapte au mai fost vazuti. Corturile in care-si faceau veacul pe timp de zi si de noapte au ramas goale iar o ancheta in adevartul sens al cuvintului nu a putut fi pornita, pentru ca nu exista nici o urma a baietilor. S-a spus la vremea respectiva cum ca ar fi patruns intr-o galerie care s-a surpat in urma lor sau ca au fost striviti de zidurile pesterilor prin care tot intrau si scormoneau. Doar parintele Teofil credea ca baietii gasisera poarta de trecere si o deschisesera, dar nu mai aveau si cheia de intoarcere. Pentru ca asa spunea

calugarul cel initiat, ca fiecare usa spirituala are cheia sa si daca folosesti o alta, nimeresti in alta parte. Cit despre cei disparuti, acestia nu au fost singurii, mai multe cazuri de disparitii stranii fiind puse pe seama caderilor in prapastie sau a ursilor. Cu toate astea, pina acum nu au fost descoperite urme ale tragediilor, asa incit misterul nu a fost inca elucidat. Pentru o mai buna documentare ne-am adresat spiritologilor si specialistilor in energetica. Se pare ca astfel de chei exista si permit accesul la anumite zone. Spre exemplu, toata lumea stie ca sub Sfinxul din Bucegi se gasesc comorile spirituale ale omenirii, dar nimeni nu a putut descoperi nimic, indiferent de aparatura folosita. Sa va spun eu de ce. Pentru ca intrarea este ascunsa sub un val de energie primordiala, greu de reperat si de penetrat. Doar cel care trece de zidul respectiv de energie poate patrunde in tainitele secrete ale Sfinxului. Altminteri, Sfinxul pare o piatra ca oricare alta, pe unul din munti. E vorba de ceea ce noi numim decalaj temporar. Adica in acelasi loc pot exista mai multe civilizatii dar decalate temporar, sustine domnul Frederik Hanunssen, din Finlanda, un iubitor al spatiului carpatic, pe care-l considera adevaratul pamint sfint de unde au venit zeii. Domnia sa este autorul unor cercetari care aduc in prim plan Carpatii dintre Dunare si Ceahlau, ca fiind leaganul civilizatiei noastre si al puterilor mistice care au stapinit planeta in vechime. Dar pentru cei care sunt cit de cit initiati in mistica, cuvintul Akasha rezolva tot misterul. Pentru ca Akasha este memoria universala, cea care inregistreaza si pastreaza tot ceea ce s-a intamplat de-a lungul timpului. Astfel, se pare ca sfincsii din intreaga lume sunt zone in care aceasta arhiva a omenirii poate fi accesata. In felul acesta, stincile cele ciudate actioneaza ca o poarta ascunsa intr-un program sofisticat, o poarta lasata de programatorii initiali pentru orice eventualitate, in caz ca lucrurile nu se deruleaza asa cum ar trebui. Punct de reper pentru calatoriile spatiale Pentru existenta Sfincsilor din intreaga lume, exista si o alta explicatie. In cartea sa intitulata Cartea trecutului misterios, francezul Robert Charoux spune ca pe glob exista locuri speciale, numite puncte ale dragostei, in care energiile se aduna si se contopesc. Nu este vorba despre energiile normale ci despre energiile primordiale, cele din care a fost format pamintul si care poarta intreaga informatie despre planeta noastra. In acele puncte ale dragostei energetice, in care energiile terestre si cele celeste converg, Pamintul a nascut diverse forme zoomorfe de piatra. Cei care ajung sa controleze acele puncte pot controla viata si moartea pe Terra. Din acest motiv exista o permanenta lupta in umbra pentru a controla centrele de energie primordiala. Numai ca acestea nu pot fi controlate material, ci spiritual si energetic. Un alt loc special se gaseste in Muntii Calimani, in rezervatia 12 Apostoli, unde pot fi vazute o serie de stinci cu diverse reprezentari antropomorfe. Ani de zile oamenii au crezut ca au de-a face cu niste toane ale naturii, dar in 1987 un student descoperea pe Valea Paltinu, un megalit straniu, care reprezenta o figura bizara insotita de cateva simboluri solare. S-a afirmat la vremea respectiva ca insemnele solare sunt cele mai vechi din lume, dar descoperirea nu a avut ecou, parte din cauza birocratiei comuniste, parte din dorinta puterilor oculte de a face cit mai putin zgomot in preajma centrelor de putere energetica si spirituala. Mai mult, au fost voci care au sustinut ca zona ar fi una tamaduitoare, dar nu a fost demonstrat nimic din punct de vedere stiintific. Trecand apoi in Ceahlau, intr-un luminis la care se ajunge dupa un urcus nu chiar la indemina oricui, se gaseste o stinca ciudata, de cremene, inconjurata de mai multe formatiuni antropomorfe. Este vorba de ceea ce localnicii au numit Dochia si care are o inaltime impresionanta de nu mai putin decat 20 de metri. La baza stincii este un mic izvor, despre care oamenii spun ca ar avea proprietati curative. Aici vin, de la departari mari, pentru a umple bidoanele si sticlele de plastic cu apa curata, apa sfinta ce izvoraste direct din stinca.

Legendele care inconjoara stinca sunt numeroase si nici una nu e mai tinara de 2.000 de ani. Unii spun ca Dochia ar fi fost, in fapt, fiica lui Decebal preschimbata de zei in stinca pentru a nu fi prinsa de romani. Se spune ca Traian insusi o urmarea pe fata si cand a vazut puterea vechilor zei ai dacilor si-a oprit armatele si nu a mai inaintat. Oricum, pasionatii de OZN sustin ca in preajma Dochiei s-ar fi vazut cele mai multe obiecte zburatoare stranii din 1980 incoace. Florea Mihai, unul dintre acestia, afirma ca Dochia este, nici mai mult, nici mai putin, decat primul punct din cadrul calatoriilor spatiale care folosesc gaurile de vierme pentru a scurta durata calatoriilor. Chiar si asa, consumul de energie este mare si aici, la Dochia, ei fac prima reincarcare a navelor. Poate parea de domeniul fictiunii, dar orice aparat electric pe baterii functioneaza mult mai mult acolo sus, decat este prevazut a se intampla. Asta din cauza curentilor energetici din apropiere. Dochia a fost folosita de mii de ani ca punct de reper pentru calatoriile spatiale. Daca este sau nu adevarat, ramine ca timpul sa ne arate. Nu sunt copil, da` mi se facuse parul maciuca in cap In apropiere de Orasul Herculane, de-a lungul Cernei, pe soseaua catre Orsova, se gaseste un alt Sfincs, cel de la Toplet, ascuns privirilor turistilor, dar de a carui existenta stiu iubitorii muntelui. Se ajunge ceva mai greu la el, din cauza drumului anevoios. Si el este inconjurat de legende si povestiri fantastice. Si daca stim ca Nicolae Densusianu a localizat Muntele Sfint Kogaionon putin mai jos, la Dunare, in apropiere de Portile de Fier, nu ne mai miram de nimic. Sub Sfinxul de acolo se spune ca ar fi ingropate ciomagul lui Hercule si piele leului prin care nu trecea nici o arma. Multi au cautat, de-a lungul anilor, cele doua obiecte mistice dar nimeni nu le-a gasit. Spun oamenii ca numai un viteaz cu inima curata le va gasi si ca acela va deveni aparatorul romanilor. Ba mai mult, oamenii spun ca o data la 100 de ani, cele doua arme pot fi vazute stralucand, timp de cateva minute. Atunci trebuie ele luate, pentru ca altminterea nimenea nu le gaseste, afirma domnul Nicoara Matei, profesor etnolog si istoric, citind una din legendele locale. Tot domnia sa spune ca despre unul dintre eroii locali, haiducul Pantelimon, pe la 1830, oamenii spuneau ca ar fi gasit pielea de leu si ca din cauza asta nu-l atingeau gloantele poterei si ale strajilor domnesti trimise sa-l pranda. Dar eu mai curand cred ca dadea bani poterei si aceia nu aveau nici un interes sa-l omoare, incheie domnul Matei. Tot de la domnia sa aflam si ca in preajma Sfinxului de pe Cerna, viperele sunt mai mari si mai veninoase. Eu am vazut cateva si m-au trecut fiori pe sira spinarii. Era una care sta tolanita taman pe sfinx si arata ingrozitor. Avea pe putin 2 metri si o grosime ca pe brat. Cand m-a auzit s-a ridicat ca la juma` de metru si a sisiit spre mine de m-a luat groaza. Apoi a alunecat pe stinca si s-a strecurat printr-o crapatura, chiar sub sfinx. Nu sunt copil, da` mi se facuse parul maciuca in cap. Am crezut ca nu scap de acolo, isi incheie etnologul relatarea. Vocile din preajma sfincsilor Dar cea mai importanta alcatuire stincoasa de tip sfinx a fost facuta in Muntii Retezat, unde nu mai putin de sase formatiuni de tip antropomorf sunt dispuse pe un arc de cerc care inconjoara virful cu acelasi nume. Cei care analizeaza solul masivului vor remarca uimitoarea lui asemanare cu cel de pe Luna. In plus, turistii care au campat sau doar au trecut prin preajma, sustin ca nu au simtit nevoia de apa sau de mincare si ca s-au simtit foarte relaxati, chiar daca ajunsesera acolo dupa o zi intreaga de mers pe munte.

Culmea Gropsoarelor din masivul Zaganul adaposteste un alt sfinx, numit Ciobanasul. Privirea sa este orientata catre sud-est, ocrotitor. Pentru locuitorii vechi ai Romaniei, denumirea de cioban avea si o altfel de semnificatie. Simboliza stapinitorul locului respectiv, patronul turmei, al formatiunilor tribale si chiar al micilor voievodate si cnezate. Locul musteste de legende si de intamplari bizare, iar localnicii il ocolesc, spunind ca nu aduce noroc. Cei care au trecut prin preajma Ciobanasului sustin ca au auzit niste voci ciudate, vorbind intr-o limba complet necunoscuta. Vocile au incetat imediat ce s-au indepartat de Ciobanas. Sa fi fost doar niste unde radio sau altfel de unde?! In plus, nu o data s-a afirmat ca vocile care se aud in preajma stincilor si a pesterilor pot apartine si unor fantome. Dar ce sa caute fantomele in locuri pustii, pe virf de munte? Satelitii celesti O alta ipoteza tulburatoare a existentei sfincsilor a fost emisa de o serie de cercetatori straini si romani a fost aceea ca pietrele functionau, in realitate, acum mii si mii de ani, ca niste bizare aparate de emisie receptie spirituala. Prin intermediul lor, zeii de dincolo de Pamint isi puteau trimite ordinele catre preoti, iar prin intermediul lor, acestea sa ajunga la oameni. Nu intamplator zonele au fost cunoscute ca fiind sfinte din cele mai vechi timpuri, iar pe virfurile muntilor s-au descoperit o gramada de urme ale unor temple vechi de mii de ani. Sfincsii functionau nu ca aparate de radio celeste ci ca statii de amplificare, fluxurile energetice si spirituale care treceau prin ele fiind retrimise catre lumea larga. Si in felul acesta, informatiile controlate de zei ajungeau si la cele mai cunoscute oracole, printre care si cel din Delphi. Ani de zile s-a afirmat despre acesta din urma ca ar fi functionat ba pe seama unor gaze halucinogene care se gaseau sub oracol, ba pe seama cine stie caror mincaruri sau ciuperci cu efect halucinogen. Realitatea este putin diferita. Gazele sau mincarurile halucinogene nu ofereau informatiile primite de la zei ci il deschideau pe sacerdotul care efectua serviciul catre lumea divina. Apoi veneau informatiile celeste, care treceau prin sfincsi si se repartizau in functie de reteaua informationala creata de zei. Cum s-ar spune in zilele noastre, sfincsii indeplineau, pe vremuri, rolul satelitilor de comunicatie din zilele noastre, dar la un nivel la care satelitii nu vor ajunge niciodata. Locul unde omenirea s-a nascut

Interesant este ca departe de a fi centre turistice active, zonele care adapostesc sfincsi par cuprinse de tacere, ca si cum cineva ar incerca sa le faca uitate in timp. Nu este vorba despre mina omului, cum s-ar putea crede ci despre o auto-protectie a zonelor respective. Energia emisa in preajma sfincsilor a dus la crearea unei faune cel putin bizare (vezi viperele de la Toplet, n. a) dar si a unor fenomene naturale menite a-i alunga pe turisti. Este suficient sa privim statisticile din ultimii zeci de ani ca sa vedem cum zona Retezat Godeanu a fost foarte rar vizitata si cum nu o data, cei care s-au aventurat pe muntii respectivi, au murit sau au suferit accidente grele. Cu Bucegii s-a intamplat altceva. Strainii au stiut dintotdeauna ca acolo sunt secrete nemaipomenite care pot da stapinire asupra lumii si a popoarelor. Si cum sa ajunga sa caute acele secrete, fara a fii remarcati? Asa ca au folosit cozile de topor romane si au introdus

Bucegii in circuitul turistic. In felul acesta, printre turisti, cautatorii de comori spirituale isi pot pierde urma usor printre ceilalti si pot parea oameni obisnuiti afirma domnul Marian Dumitrescu, geologog si specialist in energia pietrelor. Cu toate acestea, in ultimii 3-4 ani, o serie de accidente bizare au tras un semnal de alarma asupra Bucegilor. Avalanse, caderi in prapastie, accidente inexplicabile, ii determina pe tot mai multi turisti sa renunte la explorarea masivului Bucegi, cu toate ca asta nu convine anumitor grupari oculte. Si ceea ce parea imposibil, se petrece de cativa ani incoace: muntele se trezeste iar paznicii spiritualitatii universale s-au intors acasa, in locul unde omenirea s-a nascut.

Misterele Calimanilor: Inscriptii de peste 2500 de ani la Muzeul Megalitilor3Muntii Calimani constituie bariera de stnca intre Ardeal si Moldova. Este simbolul de piatra care uneste patru judete Harghita, Suceava, Mures si Bistrita. Atlasele geografice spun ca este cel mai inalt si cel mai spectaculos munte din Carpatii Orientali. In anii 80, la porunca Elenei Ceausescu, aici, la 2.000 de metri, trebuia sa se fabrice acid sulfuric De ctiva ani a primit, prin lege, titlul de parc national. Calimanii ascund insa, dincolo de flora si fauna lor, unice in Romnia, cteva mistere greu de explicat: megalitii. O scriere si simboluri ciudate sapate in stnca. Cei care se incumeta sa strabata Calimanii, de la Vatra Dornei la Toplita, isi dau seama de frumusetea pura a acestui munte. Ochiul iti este ademenit de o sumedenie de bijuterii pe care doar muntele ti le poate darui, de la padurile de brad dese ca peria pna la stncile sculptate misterios de natura atotstiutoare. De la rododendronul ce inroseste la inceput de vara pajistile alpine la Iezerul fara fund, lacul izvort miraculos la 2.000 de metri, Sfinxul Calimanilor sau stncile care intrupeaza in granit cei Doisprezece Apostoli. S-a pomenit in literatura de specialitate despre virtutile energetice ale muntelui, asemanatoare Bucegilor sau Ceahlaului, si despre misterele preistorice pe care le ascund aceste piscuri indraznete. Pietrele scrise ale lui Pata Intr-un sat de la poalele muntelui, la Gura Haitii, in curtea unui muntean batrn si gospodar, se afla adapostite intr-un sopron improvizat trei bucati de stnca. Pe o bucata de scndura batuta de ploi, potrivita in cuie deasupra sopronului, sta scris cu vopsea Muzeul Megalitilor. Nea Vasile a fost timp de vreo douazeci de ani sofer la exploatarea de sulf din Calimani. Stie toate tainele muntelui, ii cunoaste darnicia si furia. Ii place sa colinde printre jnepenii pitici, pe acolo pe unde cerul pare sa se impreuneze cu pamntul. Asa si-a invatat si copiii Sa respecte muntele cu maretia si greutatile lui. Vasile Pata ne-a povestit ca in 4 iunie 1987, dupa o zi ploioasa, cum sunt multe pe aici, mergea, impreuna cu nevasta si cu fiul lui, catre cei 12 Apostoli. Claudiu Pata, care era in clasa a XII-a atunci la un liceu in Vatra Dornei, a descoperit, in santul adnc de 2 metri, sapat de viitura, o piatra pe care erau gravate insemne ciudate, printre care si simbolul soarelui. Fiul meu ne-a spus, cu rasuflarea taiata, ca a descoperit o stnca ciudata. O stnca cu niste inscrisuri tainice si cteva desene greu de deslusit, ne-a povestit batrnul. A venit si geologul santierului de la mina sa vada minunea, impreuna cu un profesor. Ei au anuntat Institutul de Stiinte de la Bucuresti. Apoi, s-au mai gasit inca trei pietre gravate. A aflat si profesorul Traian Naum, cel care era cu adevarat interesat de muntii Calimani si cu care ne cunosteam de ctiva ani. El a venit impreuna cu un arheolog, cu Marin Crciumaru. Cnd profesorul Naum a vazut pietrele, a ingenuncheat si avea lacrimi in ochi, a adaugat Vasile Pata.

Doar strainii sunt interesati de megaliti Ajutat de ctiva localnici, Vasile Pata a dus pietrele acasa. Specialistii din Bucuresti au luat in serios descoperirea lui nea Vasile. Asa a iesit la iveala originea stncilor, care se pare ca au fost inscriptionate pe la mijlocul mileniului IV. i.e.n. Semnele de pe ele sunt identice cu literele alfabetelor getilor. Insemne bizare, scrijelite in piatra, cteva simboluri solare, asemanatoare celor din vechile culturi antice, egiptene sau aztece. Un desen pare sa simbolizeze Soarele si cteva planete. Altul pare un simbol precrestin. Un altul seamana izbitor cu un OZN! In legatura cu primul megalit descoperit de familia Pata, autorii lucrarii Muntii Calimani, Traian Naum si Emil Butnaru, fac urmatoarele observatii: Totalitatea gravurilor de pe latura principala a megalitului sunt subordonate, prin modul in care au fost efectuate, cultului soarelui, marele cerc cu raze in turbina reprezentnd probabil discul solar intlnit uneori in gravurile din Franta, Portugalia, Italia etc. Nea Vasile spune ca am hotart impreuna (n.r. cu profesorul Traian Naum) sa ducem cele patru pietre la muzeul din Vatra Dornei. Dar am vazut ca sunt lasate sa zaca ascunse si se umpleau de praf. Ba una dintre pietre a si disparut. A fost bagata in temelia unei cladiri! Nu le-am mai putut recupera. Am decis sa le aduc acasa. Le-am expus in curtea mea, in Muzeul Megalitilor . Cu o tristete blnda, Vasile Pata ne spune ca nu se acorda importanta megalitilor din ograda lui. Din pacate, stiinta la noi e la pamnt. Doar strainii se intereseaza si vin in expeditii ca sa le vada. Muntele jefuit si umilit de Ceausesti Exploatarea sulfului vulcanic din Calimani a inceput prin 1970, la indemnul familiei Ceausescu, care dorea cu orice pret independenta economica a tarii, inclusiv in ceea ce priveste materia prima pentru industrie. S-a lucrat aici, la exploatarea sulfului, peste 25 de ani. A fost decapitat fara scrupule un munte. Negoiul romnesc practic nu mai exista dect pe harti. In fapt, acum este doar o stnca dezbracata, impudic si sinistru. Se vad aici toate maruntaiele pamntului. Straturile geologice asezate temeinic in timp, unul cte unul. Mina de sulf nu a fost rentabila niciodata. Acoperea doar 5% din necesarul industriei din acea perioada. A lasat insa in urma, dupa ce a fost inchisa in 1997, un adevarat dezastru ecologic. Un munte complet distrus, un alt munte, la fel de inalt si falnic de steril de mina, izvoare si praie otravite Directorul adjunct al Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, inginerul Iluta Cocris, a declarat, pentru Gardianul, ca in prezent se deruleaza un proiect de reconstructie ecologica a fostei exploatari miniere de sulf Calimani, finantat de Guvernul Romniei. 200 ha de teren arata si acum, dupa unsprezece ani de la inchiderea minei, ca un straniu peisaj selenar, lipsit complet de viata. Ranile naturii se vor vindeca doar in cteva zeci de ani. Sursa: Anna Kovacs Gardianul Comentariu de Prof.univ.dr. Marin Carciumaru postat pe situl frontpress.ro Felicitri pentru c ai dovedit mult sensibilitate pentru megaliii de la Gura Haiti. Multe date menionate sunt corecte, dar exist i destule scpri. V pot spune c profesorul meu Traian Naum a crezut cu ardoare n existena unor forme megalitice n Climani, el fiind i cel care, poate exagerat, a denumit o serie de forme create de natur, situate pe nlimile muntelui vezi Moul, Godzila etc. Povestea megaliilor mobili, cu gravuri, aflate n curtea lui Nea Paa, un om admirabil, este puin diferit. Eu sunt cel care, din respect pentru ceea ce fcuse pentru Climani, l-am invitat pe prof. Naum s vizitm primul megalit, de pe care oferii i o

imagine. Atunci a ngenunchiat lng megalit, iar fotografia o dein i acum, cu o dedicaie special ca pentru fostul student al Doniei sale. n ceea ce privete interpretarea gravurilor, regret acestea mi aparin n exclusivitate, au fost publicate, este adevrat, din respect, n colaborare cu profesorul Naum, precum i cu o coleg geolog care mi-a semnalat existena primului megalit. Ceilali au fost descoperii de mine i profesorul Naum n nenumratele deplasri ulterioare n zon. n acest sens, putei utiliza o publicaie tiinific a lor:115. TRAIAN NAUM, MARIN CRCIUMARU, EUGENIA NIOI, Megalitul gravat de la Gura Haitii, com. aru Dornei, jud. Suceava, SCIVA, 39, 1988, 2, p. 143-157. Interpretarea gravurilor mi aparine, aa cum menionam, pentru c pur i simplu eram singurul dintre cei trei autori care m-am preocupat de arta preistoric, n acest sens regsindu-se n lista mea de lucrri destule contribuii n acest sens. nc odat doresc s-mi exprim admiraia i respectul pentru familia Paa, oameni minunai, care mai mult dect cei ndreptii s o fac, au salvat aceste monumente, recuperndu-le de la Muzeul din Vatra Dornei, unde eu i profesorul Naum am crezut c le este locul. Ne-am nelat, pentru c am constat noi nine c erau, la un moment dat n pericol de dispariie

4

Cultul Cavalerilor Danubieni

Cultul Cavalerilor Danubieni Cei doi Zamolxis, simbol al libertatii Una dintre cele mai misterioase religii cu radacini in Dacia preistorica si a carei continuitate a atins secolul XIX, a fost Cultul Cavalerilor Danubieni. Singurele marturii existente sunt niste basoreliefuri si niste monumente. In comparatie cu alte monumente religioase, cele inchinate cultului Danubian sunt turnate in plumb, material care, in credinta stramosilor nostri apartinea lui Zamolxis. Pana la ora actuala monumentele contin secvente cu un singur Cavaler, cu 2 Cavaleri si o Mare Zeita si cu scena unui banchet sacru oferit invingatorilor. Dupa cum se stie, dacii erau unul din putinele popoare care ni ciopleau chip pentru zeii lor. Moda asta a fost introdusa de romani, mai precis de colonistii veniti in Dacia. Fiecare din scenele reprezentate sunt o continuare a cultului lui Zamolxis, mai exact, o preluare a acestui cult de catre invingatori si de catre popoarele cucerite de ei. Romanii au facut mai mult: au recunoscut superioritatea lui Zamolxis, a straniului Cavalerul Danubian, punandu-si principalii zei in urma acestuia pe diferite monumente. Faptul ca noua religie s-a raspandit dupa cucerirea unei parti din Dacia de catre romani (Traian a cucerit 14% din teritoriul dac), arata dorinta in reintregirea tarii si faptul ca dacii liberi ii sprijineau pe fratii lor aflati sub ocupatia romana. Basoreliefurile in care apar cei doi cavaleri si Marea Zeita ii reprezinta pe cei doi gemeni Zamolxis care, impreuna cu Zeita Bendis, ocrotitoare a Daciei, au format prima trinitate de dinaintea crestinismului, aratand, totodata si dorinta reintregirii tarii venita atat din partea dacilor aflati sub ocupatia romana cat si de dincolo de frontiera, din teritoriul controlat de dacii liberi. Era simbolul Patriei care hranea acelasi popor, acum impartit in doua, dar care avea aceeasi credinta, aceeasi limba si aceleasi teluri primordiale. Cei doi Cavaleri erau inarmati fie cu o lance, fie cu securea dubla, avand pe cap nu cusma dacilor ci misterioasa boneta frigiana, caciula rosie simbol al luptei pentru cucerirea libertatii folosita in toate timpurile, din antichitate si pana in vremurile moderne de catre toti conducatorii armatelor care luptau pentru eliberarea tarilor lor sau pentru eliberarea din sclavie (sa nu uitam ca armata lui Spartacus avea ca simbol boneta insotita de numarul legiunii, a cohortei si a manipul-ului respectiv). De asemenea, Cavalerii purtau steagul dac, celebrul dracos cu cap de lup si trup de sarpe. Multi s-au intrebat ce reprezenta steagul dac si fiecare a incercat sa-I dea propria explicatie, fara sa priveasca dincolo de mistica getilor. Lupul este simbolul zeului

suprem al Universului, Dac-sha, amintit in vedele indiene ca tatal triburilor dace, iar sarpele este simbolul lui Zamolxis, stapan al lumii de dedesubt, aflata dincolo de granita mortii. Pasarea Phoenix si Corbul, doua pasari nemuritoare Dacii au fost singurul popor a caror credinta depasea marginile propriei tari cat si marginile Pamantului. Credinta lor a fos una universala. Pe aceleasi basoreliefuri mai intalnim 2 reprezentari a caror intelegere apartine doar initiatilor. Este vorba de pasarea Phoenix, pe care multi istorici au descris-o ca fiind un vultur. Cea de a doua este un corb. Dureros este ca multi dintre istorici sunt simpli functionari care au invatat pentru a ajunge in functia respectiva, care, in necredinta lor, nu au putut privi catre maretia poporului nostru si a stramosilor nostri. In credinta pelasgilor, stramosi ai dacilor, pasarea Phoenix reprezenta renasterea spirituala a unui popor. Un monument extrem de important in acest sens il reprezinta celebrul Tezaur de la Pietroasa, carora istoricii romani, in nestiinta lor sau in reaua lor credinta, I-au spus , cand de fapt ea reprezinta pasarea nemuritoare si puii sai, simbol al renasterii permanente a poporului nostru. Iar cea de a doua pasare, corbul, este intalnit mereu ca un mesager intre lumea celor vii si lumea celor plecati de aici, dacii fiind convinsi ca nu exista moarte ci doar o trecere catre viata adevarata. Sa nu uitam ca, dupa mai bine de 1000 de ani, corbul va deveni simbolul uneia dintre cele mai renumite familii nobile din Transilvania, familia Huniazilor care au dat natiunii romane pe cel mai viteaz conducator de osti, Iancu de Hunedoara. Neofitii treceau probe de curaj si mureau simbolic Unul dintre elementele misterioase ale cultului era faptul ca initiatii nu consumau nici un fel de carne ci doar peste, aliment care purifica trupul, alungand demonii. Ne mai miram oare ca dacii au fost crestinati atat de usor de Apostolul Andrei, cand acestia posedau, innainte de venirea discipolului lui Isus, toate elementele crestine? Din pacate, la ora actuala nu au fost descoperite temple ale cultului Danubian, dar se presupune ca acestea s-ar fi aflat in munti, in pesteri greu accesibile neofitilor. Cei care doreau sa devina Cavaleri ai Libertatii, respectiv ai Ordinului Danubian, trebuiau sa treaca anumite teste, examenul final fiind dat in zona muntoasa unde viitorul cavaler urma un ritual de purificare si renastere spirituala. In basoreliefuri apare ritualul de inghitire a candidatului de catre un dragon (balaur in credintele populare), urmata de sosirea unui Cavaler al Ordinului care invingea balaurul, simbol al raului si il scotea din burta pe viitorul cavaler, care invia si devenea unul dintre membrii ordinului, purificat de insusirile negative. Ei invingeau intotdeauna Mai mult, in randurile danubienilor erau acceptati numai nobili. Si asta nu dintr-o discriminare de rasa, ci pentru ca meseria nobililor era razboiul. Oamenii liberi munceau pamantul si doar in caz de primejdie veneau sub arme, pe cand nobilii se pregateau permanent in arta razboiului. Ordinul Cavalerilor Danubieni reprezenta elita tarii, ii reprezenta pe cei mai buni razboinici si pe marii preoti, pastratori ai ritualurilor stramosesti. Si nu intervenea intr-o lupta decat atunci cand era amenintata insasi integritatea tarii. Pentru ca una din conditiile de supravietuire era anonimatul. Sa nu uitam ca, dupa mai bine de 13 secole, ii vom intalni pe acesti cavaleri reorganizati sub Ordinul Dragonului, ordin a carei paternitate si-au insusit-o maghiarii si popoarele germanice, ordin din care au facut parte toti marii nostri domnitori din toate cele trei tari romane. Daca intelegem taina acestui Ordin de lupta poate intelegem si cum a fost posibil ca voievozii nostri, cu o mana de viteji, sa bata de atatea ori armatele numeroase ale imperiilor vecine, venetici fara tara si fara credinta

5

Cultul Cavalerilor Danubieni [ II ]

Spaiul etno-genetic romnesc, cuprins ntre Munii Carpai i Munii Balcani, Dunrea mijlocie, Panonia i Marea Neagr, a fost creuzetul unor misterioase religii pgne ce au dinuit pn la apariia i instaurarea cretinismului. Printre acestea un loc aparte l ocup cea a Cavalerilor danubieni, religie puin cunoscut i despre care ne-au rmas puine date. Studiul Cavalerilor Danubieni a suscitat interesul, deopotriv i imaginaia unor cercettori i istorici, precum: Teohari Antonescu, Iozef Hampel, Mihail Rostovtev, Franz Cumont, Em. Grigora, Dumitru Tudor, Mircea Dogaru i alii. De la cultul Cavalerilor Danubieni au parvenit pn n zilele noastre doar o serie de sculpturi enigmatice, singurele documente ce le atest existena. Analiznd documentele rmase, autorii citai mai sus au formulat diverse ipoteze privitoare la acest cult. Astfel, Teohari Antonescu i identific cu zeii Cabiri protectori ai navigaiei n lumea frigian; Iozef Hampel i asimila cu Dioscurii greci, i ei protectori ai corbierilor; Mihail Rostovtev susinea c avem de-a face cu o contopire a cultului lui Mithras cu al Cavalerului Trac, o divinitate pastoral-agricol a triburilor trace; Franz Cumont l considera un complex de credine legate de ritul unor zei barbari sau greco-romani; Dumitru Tudor este de prere c avem de-a face cu un cult inspirat de credinele geto-dacilor i influenate de stpnirea roman. Mai nou, Mircea Dogaru i atribuie Cavalerului Trac, funcia de zeitate suprem solar aparinnd lumii trace, zeu unic al daco-romanilor (II d.H.), ce se identific mai trziu cu Sfntul militar Gheorghe. n secolele IIIII d.H. societatea sclavagist roman cunotea o criz general, manifestat mai ales printr-o adncire a strii de mizerie i de ignoran la care se adugau o demoralizare tot mai mare i o cretere a superstiiilor. Oamenii ncepuser s nu mai cread orbete n zeii oficiali greco-romani, care, n timp, deveniser diviniti legate de fericirea clasei dominante, n frunte cu mpratul. Zeii existeni ofereau adepilor o fericire numai dincolo de mormnt, fiind necesar pentru aceasta, n prealabil, o iniierea pe cale religioas-mistic, lucru pe care l puteau face numai preoii anumitor culte, prin magie, ceremonii secrete i diferite speculaii de credin. Zeii pgni existeni, prin preoii reprezentanii lor pe pmnt nu artau clar ce va fi dincolo, preocupare ce-1 frmnta pe omul srman, care spera ca cel puin acolo n lumea umbrelor s-o duc mai bine. La aceste ntrebri fireti i omeneti, dac ne gndim, care i-au preocupat din totdeauna pe unii oameni, numai puine religii pgne puteau rspunde. Aceste religii, provenite mai ales din Orient, erau rspndite n tot Imperiul roman de ctre o serie de preoi bine pregtii din punct de vedere al cunotinelor esoterice, deintori de secrete i nentrecui n organizarea de ceremonii publice, capabile s impresioneze i s capteze masele ignorante i superstiioase. Civilizaia dezvoltat a geto-dacilor se poate demonstra, pe lng celelalte elemente, i prin unitatea spiritual a lor. Aceast unitate se demonstreaz prin dispunerea centrelor de cult religios ntr-un sistem unitar, pe toat aria de rspndire a geto-dacilor. Lcaurile de nchinciune erau dispuse pe vrfuri de munte, n zone considerate a fi sacre, unde se practicau misterele cultului respectiv. Pn n prezent, istoricii au identificat aproximativ 12 centre de cult religios, aproape toate situate n Munii Carpai i unul singur n Munii Babadagului: urianului (complexul Sarmizegetusa), Bucegi, Ceahlu, Suhard i Rodna. Identificarea lor s-a fcut ntr-un mod original. O zon sacr era marcat, se tie, de trei vrfuri de muni. Denumirile vrfurilor date n antichitate nu se cunosc azi. Cercettorii au

fost izbii de frecvena denumirilor OM i TMPA. Din cte se cunoate, exist circa 18 denumiri de OM i 30 de TMPA. Se tie c n filosofia indian, silaba OM este o exclamaie sfnt pe care brahmanii o foloseau la invocri, n timpul practicrii ascezei. Pentru ei, acest cuvnt sacru este o limit care, o dat atins, le asigur energia spiritual necesar de a trece n spiritul universal i de a se contopi cu Brahma, cptnd nemurirea. Templele geto-dace erau situate n zone populate i la intersecii de drumuri importante; centrul de cult religios din Bucegi, de pild, se afl la intersecia drumurilor Mizil-Tabla Buii-Braov-Sibiu cu Trgovite-Muntele Dichiu-Vama Strunga-Braov-Sarmizegetusa. Punct de intersecie Rnov. n apropierea Rnovului s-a descoperit cetatea Cumidava i tot aici exist un numr mare de ceti dispuse n sistem concentric, la fel ca i la Sarmizegetusa. Centrele mai aveau n zona lor megalii (Babe, Sfinci i Altare) necesare practicrii cultului. In perimetrele lor se gsesc cimitire sacre, unde erau nmormntai numai eroii i conductorii cultului Un astfel de cimitir este identificat de N. Densuianu, n Bucegi, la petera megalitic din Muntele Lespezi, un altul n zona Schitul Petera Decebal. Centrul religios din Munii Bucegi este delimitat de: Muntele Omul cu vrful cu acelai nume, Muntele Zamora i vrful Tmpa n aceast zon sacr a centrului din Bucegi se gsesc: schitul Petera Decebal, Muntele Pntecele cu vrful Goga, denumire care provine de la Kogaionon. Exist opinia c fiecare centru de cult religios i avea un Munte al nelepilor, unde preoii cultului practicau astronomia, astrologia i misterele cultului; tot aici se pstra statuia zeului. In centrul de cult religios din Bucegi se mai gsesc Babele, Sfinxul i mai multe Altare, elemente tot de cult religios pgn. Stpnirea roman s-a artat tolerant fa de multitudinea de credine greco-romane ce erau rspndite n imperiu, cu excepia cretinismului. Zeii popoarelor supuse de romani s-au putut rspndi fr nici o piedic n tot imperiul i, fapt greu de crezut, muli zei au fost admii i instalai chiar pe altarul cezarilor n pnma jumtate a secolului al III-lea, n imperiu erau adorate foarte multe diviniti, nct se ajunsese la un adevrat haos, nct, pentru a nu trezi animoziti din partea credincioilor, mpratul roman Severus Alexander (222-235) a dispus s fie aezate n Capela palatului su statuetele de cult ale tuturor divinitilor venerate de supuii si, printre care se gseau chipurile lui Iehova i Hristos. O situaie asemntoare s-a petrecut i cu spaiul geto-dac cucerit treptat de legiunile romane n secolul III .H.-II d.H. Ultimul bastion al rezistenei tracilor de nord (geto-dacii) condui de Decebal, a czut sub ocupaia roman n anul 106 d.H. Ca i n alte situaii similare, pentru a nu provoca adversitatea populaiei ocupate, romanii au dat dovad de toleran n privina credinelor locale, zeitile nord-tracice fiind lsate s fie adorate mai departe sau chiar, prin sincretism, ele au fost adoptate n panteonul roman. Multe dintre aceste credine prezentau asemnri de dogm, de rituri i de ceremonii izbitoare, fapt care a facilitat fenomenul de sincretism pe care l-am amintit mai sus. Acesta consta n asocierea sau contopirea unor zei i zeie ce aveau un bagaj teologic apropiat (ex. Jupiter-Zbelsurdos). Dup impunerea cretinismului, se va produce i cu acesta un fenomen asemntor. S urmrim mersul evenimentelor. n urma edictului din Milano (anul 313), cretinismul a fost recunoscut ca biseric legal constituit. Introducerea cretinismului se face n dou faze: ntr-o prim faz, am denumi-o patriarhal, ortodoxia ramura rsritean a cretinismului i-a rmas tributar pn n zilele noastre, instaurarea credinei s-a fcut prin iubire i autosacrificiu din iubire. ntr-o a doua faz au nceput s se fac simite o serie de elemente combatante existente n vechea tradiie evreiasc, menionate n Vechiul Testament. Astfel, amintim vechea tradiie evreiasc a lui Dumnezeu Savaot ca Dumnezeul otirilor, scutul,

ajutorul i sabia lui Israel, prin care militantismul a fost transferat prin Noul Testament n domeniul sufletesc i spiritual. Elemente combatante sunt identificate i n Cartea Sfnt: alungarea zarafilor cu biciul din Templu, o serie de declaraii ale lui Iisus din care transpare esena combatant a Dumnezeului otirilor: Nu am venit s aduc pace ci sabie {Matei, 10, 34-35).Cine nu este cu Mine, este mpotriva Mea i cine nu adun cu Mine risipete (Luca, 11, 23); Cine nu are sabie s-i vnd haina ; i s-i cumpere (Luca, 22, 36), sunt doar o mic parte dintre preceptele biblice care vor justifica mai trziu, n Evul Mediu, o serie de msuri ale Bisericii catolice i nu ortodoxe dintre care amintim nfiinarea Ordinului Templierilor, iezuitismul, cruciadele i genocidul cu practicarea unor metode de luarea vieii barbare (arderea pe rug, decapitarea, garotta spaniol, vntoarea de oameni cu cini dresai, tortura etc.) ca s nu mai vorbim de procesele de vrjitorie. Dup Edictul de la Thesalonic (28 februarie 380), cnd biserica cretin a fost proclamat n Imperiul roman ca biseric unic de stat, a fost oficializat vechiul militantism cretin n numele lui Dumnezeu Savaot. A avut loc pe cuprinsul stpnirii romane, ngemnarea vechilor zeiti militare pgne cu o serie de martiri cretini provenii din rndul militarilor. Pn n secolul VIII au existat o serie de martiri ce au fost canonizai n aceast categorie. Iam meniona pe: Sfntul Gheorghe, Dumitru, Procopie, Theodor, Arhanghelii Mihail i Gavril. Nu vrem s facem proces de intenie nimnui i nici s ne avntm ntr-o polemic steril, dar trebuie s remarcm diferena de mentaliti dup prbuirea Imperiului de Apus (476 e. n.) ntre practicanii cretinismului tradiional ortodox, aflat sub tutela mpratului de la Constantinopol, i cretinismul catolic, ofensiv i combatant, condus de papa de la Roma, otean, ef de stat i prelat care transpune crucea n mnerul sbiei, ruptura dintre cele dou biserici cretine, fiind pecetluit de Marea Schism din 1054. Este evident influena zeilor nordici, rzboinici sngeroi, n frunte cu Odin, care au produs schimbri n snul bisericii catolice. Am amintit toate aceste influene spre a evidenia caracteristicile celor dou biserici, dar, mai ales, spre a desemna trsturile religiei de la Carpai. Prezena lor n Dacia ocupat de romani va conduce la apariia unor credine ce vor purta amprenta acestor culte insolite. Rspndirea cretinismului n Dacia s-a fcut n mod diferit, existnd n acest sens mai multe ipoteze. Astfel, dup unii autori cretinismul s-ar fi transmis n spaiul geto-dacic prin misionarism nc din secolul I d.H. datorit apostolului Andrei, care a propovduit la sud de Dunre, respectiv n Dobrogea i a apostolului Pavel care se presupune c a ntemeiat prima colonie cretin european la Philippi n Macedonia, astzi Kremides n Grecia. Dup alte ipoteze, cretinismul a fost adus treptat n decursul secolelor IIII datorit soldailor romani i a colonilor, originari din Palestina, Asia Mic i Peninsula Italic, rspndindu-se n mod conspirativ n rndurile populaiei din orae i printre soldai n castrele militare. Populaia de la sate a fost mai puin receptiv la noua religie, rmnnd pgn, de unde provine i cuvntul actual de paganus = locuitor de alt dat al aezrilor rurale. Ca i la Roma, cei convertii la cretinism cunosc persecuii, fiind dai fiarelor n circuri, crucificai sau ari de vii n spectacole nocturne. Romanii controlau afar de Transilvania, teritoriile din sudul Banatului, Oltenia i Cmpia Romn, sud-estul Moldovei cu Bugeacul, litoralul Mrii Negre, Dobrogea i Ilyricum. Cum armata constituia un mediu prielnic de rspndire a noii credine, n rndul militarilor cretinai se produc primele persecuii. Sunt cunoscute cele declanate n anul 298 de Veturius, prefect al Praetoriului i ntre 303-311 cnd sunt menionate edictele date de mpraii Diocleian (248-305) i Galerius (304-311).

n Dacia sud-dunrean, ntr-o serie de orae precum Silistra, Durostorum, Tomis i Axiopolis sunt persecutai primii ostai pentru credina lor, fiind menionai i primii martiri din rndul militarilor, precum: Emilian, Iuliu Veteranul, Nicandru, Marian, Isihie, Lupu, Sfinii Pasicrat i Valentin i Dasius ce a stat la originea legendei Sfntului Gheorghe. Cea mai mare parte a populaiei de pe teritoriul Daciei era pgn i se nchina zeitilor romane locale sau aduse din Orient, aa cum o dovedesc descoperirile arheologice. Populaia fiind alctuit n marea ei majoritate din agricultori, pe primul loc ntre zeii adorai se situa zeul oficial Deus Sol Invictus, care era proclamat zeu de stat. n secolele III-IV s-a generalizat cultul unui zeu suprem, la origine traco-dac, care, prin sincretism a adoptato serie de trsturi aparinnd unor zeiti greco-orientale i traco-frigiane. Este vorba de un zeu lupttor, reprezentat clare, avnd nsemnele stindardului dac, elementele cosmosului i balaurul ce simboliza forele rului. Era un zeu suprem al agriculturii ial pstorilor rzboinici, reprezentnd binele care nvinge rul.Acest zeu a aprut singur n perioada sec. I .H. III d.H. i s-a numit Cavalerul Trac, cultul su atingnd apogeul n sec. IIIII, cnd apare deseori dublat simetric.

Cultul Cavalerului Trac denumit greit, n trecut, ca fiind al Cabirilor, al Dioscurilor, al Clreului Traco-Mitriac etc. va purta denumirea de cultul Cavalerilor Danubieni (dunreni) ntruct aria lor de adoraie cuprindea, din punct de vedere geografic, zona provinciilor romane de la Dunrea mijlocie i inferioar: Dacia, Moesia, Paanonia i Dalmaia. Este vorba,

deci, de un cult local format iniial din credinele unui singur popor ce popula valea Dunrii. Cultul Cavalerilor Dunreni s-a practicat de-a lungul unei perioade de timp efemere ce a cuprins secolele II-IV. De la aceast religie misterioas ne-au parvenit puine informaii i mrturii materiale. tim doar c cultul Cavalerilor Danubieni a aprut, n secolul I .H., n lumea tracilor elenizai de la sud de munii Balcani, aflai sub dominaia romanilor, reprezentnd probabil un simbol al rezistenei fa de zeitile cuceritorilor pe care acetia le impuneau celor nvini. Dup unele ipoteze emise de o serie de istorici, acest zeu simboliza clreii getului Burebista i ai marelui preot Deceneu, ce arborau stindardul cap-de-lup al zeului Zamolxis, simbol al libertii i vitejiei rzboinicilor. Calul, animal solar, era un simbol al imortalitii! Poate clreul s-1 fi reprezentat pe nsui Burebista, simbol i idol al tracilor balcanici. Cultul a cunoscut treptat o extindere tot mai mare cuprinznd provincia Tracia, sud-estul Macedoniei i, n secolele IIIII, Moesiile i Dacia. Iniial cultula aparinut traco-romanilor colonizai, devenind, n timp, i zeul militarilor recrutai din cadrul populaiei locale. Nu se cunoate care era denumirea oficial a acestui zeu local si nici n ce consta cultul su, ceremoniile i ritualurile venerarea sa efectundu-se n cel mai mare secret, constituind probabil i o form de opunere fa de puterea de la Roma i tot ce venea de acolo. Cunoaterea acestui cult se rezum n prezent la studierea i interpretarea a circa 226 de reprezentri ale zeilor ntruchipai pe tbliele de piatr (114), de metal (95), de teracot (4) i pietre gravate (13). Nu s-a pstrat nici un fel de meniune literar n privina cultului i nici un fel de inscripie care s-i menioneze numele. n apte cazuri se ntlnesc pe reliefurile dedicate acestor zei scurte inscripii prezentate sub forma unor criptograme executate cu caractere greceti, texte devenite, prin deterioare, complet indescifrabile. Din cele de mai sus rezult, n primul rnd, c era cu totul interzis adepilor de a se vorbi despre ceremonialul religios, despre modul lui de desfurare i mai ales despre nvturile date de preoi adepilor. n al doilea rnd, era vorba de o religie tainic, complet deosebit de celelalte existente, nefiind ngduit adepilor rostirea n public sau, cu att mai mult, scrierea numelelor zeilor adorai. Basoreliefurile aparin secolelor I .H. III d.H. i sunt de mici dimensiuni, unele pe stele de piatr de 10-50 cm nlime, avnd latura superioar n arc de bolt sau simplu arc, nfind un clre cu mantie n dou ipostaze: fie cu alur panic, mai rar, mpreun cu alte zeiti care sugereaz subordonarea panteonului greco-roman i oriental fa de acest Dumnezeu trac. Altele reprezint prelucrri din cretinism sau din fondul comun oriental, schind semne de binecuvntare ori in pathera ori rythonul i au animale panice la picioarele calului. Cavalerul e nfiat n chip de rzboinic, clrind n galop sau la trap pe drumul de ntoarcere. Imaginea, care red lupta cu animalul fabulos, pe care l strpunge cu sulia, simbolizeaz, fie lupta zeilor solari contra celor htonieni, a lui Zamolxis cu Gebelezis, ori victoria zeului solar mpotriva Infernului i a Morii. Dar se poate tot att de bine s fie simbolizat victoria eroului traco-dac, clare, n zbor peste cmpii, asupra armatei romane pedestre! La aceste reprezentri se poate asocia i uriaul clre de la Madara, figurat pe stnc, la grania Bulgariei cu Grecia. n comparaie cu alte monumente de cult antice, mai pot fi menionate un mare numr de basoreliefuri cu figuraie, circa 88 care sunt turnate n plumb, metal care, conform credinei anticilor, ar fi metalul infernului i magiei. Monumentele Cavalerilor Dabunieni se mpart n trei clase, dup reprezentrile de pe ele:

A. Cu un singur cavaler i o Mare Zei; B. Cu o Mare Zei asociat cu doi Cavaleri; C. Cu scena banchetului sacru oferit celor trei zei. Cele mai vechi reprezentri aparin categoriei cu un singur Cavaler. Pn n prezent, pe teritoriul Daciei, s-au descoperit 52 de exemplare de reprezentri; 56 s-au aflat n cele dou Moesii (Dobrogea, nordul Bulgariei i nordul Serbiei); 67 n Ungaria i Iugoslavia, ntre Dunre i Sava, iar restul de 41 au o provenien necunoscut. Dup numrul de exemplare, ar rezulta c Panonia ar fi fost leagnul cultului Cavalerilor Dabunieni, urmat de Moesia i Dacia. Analiznd aspectul cronologic i sculptural al monumentelor descoperite, se poate trage o concluzie cu totul opus. Astfel, cele mai vechi i mai numeroase monumente din grupa celor cu un singur Cavaler, provenind din secolul al II-lea, au aprut n Dacia (14 din 25 de exemplare); tot aici au fost executate fr a fi turnate n serie, reprezentrile cu doi Cavaleri, adic acelea care aparin categoriei B. Reprezentrile descoperite n Panonia provin toate din secolul al III-lea i au fost turnate n metal cu ajutorul acelorai tipare. Ele sunt, deci, posterioare celor din Dacia. n Moesia au fost descoperite numai 8 exemplare dintre cele mai vechi (grupa A), iar cele cu doi Cavaleri sunt toate din secolul al III-lea (B-C). Fa de cele artate mai sus, se poate afirma c acest cult a aprut n provincia Dacia, de unde s-a rspndit n provinciile vecine populate cu geto-daci. Istoricii care au studiat acest cult sunt de prere c aceast religie trebuie legat de credinele geto-dacilor ce triau pe ambele maluri ale Dunrii. Este cunoscut faptul c geto-dacii aveau o religie politeist i c nu ciopleau chipul zeilor lor. O dat cu stpnirea roman n Dacia acest cult a fost reprezentat n form plastic n piatr i metal de ctre meterii coloniti. Tbliele Cavalerilor Danubieni, care au cea mai mare vechime reprezint o Mare Zei ce primete un Zeu cavaler, care calc cu copitele calului un duman nvins. Dup aceea, n jurul Marii Zeie apar doi Cavaleri identici, care trec peste corpurile dumanilor. Aceasta formeaz scena central a cultului. n jurul scenei, pe zone orizontale, sunt diferite simboluri de cult: berbecul, taurul, cocoul petele, arpele, leul, corbul i vuiturui. Apar i divinitile solare asociate religiei: Soarele, Luna, Luceferii etc. Sunt reprezentate, de asemenea, scene de sacrificiu aparinnd cultului, precum i banchetul ce se acord n final n cinstea celor iniiai. Mai sunt figurate diverse obiecte sacre: masa cu petele, candelabre, opaie, blana berbecului, pini, fructe, sbii etc. Acestui cult i sunt asociate i chipurile altor zei provenindin panteonul roman, transformai n nsoitori ai Cavalerilor Danubieni i dispui n urma cailor lor. Pe msur ce cultul s-a nvechit, el a mprumutat o serie de elemente aparinnd altor religii mai vechi dotate cu mistere, n special din cultul lui Mithras. ntruct primele reprezentri ale Cavalerilor Danubieni i fac apariia n veacul al II-lea, dup cucerirea Daciei de ctre romani se poate trage concluzia c aceast religie s-a format la nordul Dunrii, n decursul primei jumti a secolului al II-lea. La ea au aderat i coloniti adui de mpratul Traian, lundu-se ca model reprezentrile mai vechi ale Cavalerului Trac. In teritoriile locuite de geto-daci a dinuit un mit ce poate fi reconstituit dup scena central ce apare n unele tblie. Mitul are la baz o tem comun mai multor religii antice i anume lupta etern dintre bine i ru. Cavalerii simbolizeaz elementul binelui care calc sub copitele cailor lor dumanul, adic elementul nefast al rului. Dup lupta eroic cu dumanul,

se ntorc acas victorioi i sunt primii de o Mare Zei. n timp, mitul a fost mbogit, fiind introdui doi zei, asociai Marii Zeie, i alctuind cifra magic a treimii. Marea Zei danubian ocup acum centrul tabloului, avnd n fa o mas, pe care este expus un pete, simbol care l ntlnim i n religia cretin. Cavalerii, alturi de arme, poart i un stindard denumit draco, constituit dintr-un corp de arpe nfipt n vrful unei lance. Este cunoscut faptul c nc de pe vremea lui Decebal, dacii aveau aceast emblem naional i religioas, lucru consemnat i pe Columna Iui Traian din Roma. Marea Zei asociat n toate scenele Cavalerilor Danudieni a fost din cte se pare o veche divinitate geto-dacic, care prin sincretism a mprumutat o serie de atribuii ale zeilor altor culte din antichitate: Diana, Nemesis, Cybela i Epona. Ea a dobndit proprieti i puteri religioase viznd cele trei lumi: pmntean, subteran i celest. Simbolul acestei Zeie l constituia petele care i se oferea pe mas, element utilizat i n scena banchetului sacru. Cavalerii, aflai n permanen n preajma Zeiei, ofereau o imagine rzboinic. Ei erau narmai cu o lance i o secure dubl, la picioarele lor aflndu-se dumanul dobort. Cnd aceast credin a nceput s fie nsuit i de soldaii ce alctuiau armata roman de ocupaie din Dacia (secolul al III-lea), unul dintre Cavaleri purta uniforma i armura militar roman, avnd ntr-o mn stindardul draco. n scenele de lupt reprezenate, Cavalerii erau ajutai de ctre un cine, leu, arpe sau delfin. Tovari de lupt s-au adugat, cu timpul, i unii zei cu caracter militar, precum Marte i Nemesis. Se tie c Marte era Zeul rzboiului, iar Nemesis simboliza ordinea, cumptarea, secretul i rzbunarea mpotriva tuturor acelora care clcau legile dreptii. Zeia aprea cu degetul dus la buze, recomandnd pstrarea secretului, simbol pe care l vom ntlni i la francmasoni cu prilejul anumitor ritualuri. Chiar dac nu ne-au parvenit scrieri privitoare la misterele Cavalerilor Danubieni, examinarea cu atenie a diferitelor scene imortalizate n piatr sau metal ne permite s intuim i s reconstituim principiile care stteau la baza acestui cult. Cele trei diviniti doi Cavaleri i o mare Zei constituiau, fr ndoial, o triad creia i se atribuiau puteri supranaturale n cele trei lumi: pmntean, cereasc (solar) i cea infernal (htonic). Dumitru Tudor, care a consacrat acestei religii un spaiu amplu, a reuit s descifreze o serie de simboluri. Astfel, el menioneaz c scenele legate de credinele uraniene i astrele sunt totdeauna aezate deasupra scenei principale, care red mitul terestru al cultului, iar cele care se refer la lumea infernal apar de regul dedesubt. Unele elemente stranii i aparent fr nici o legtur dovedesc c aceast religie avea legturi cu unele practici magice i oculte. De la cultul lui Mithras rspndit n lumea roman, adus de soldaii ce luptaser n Asia Mic se regsesc o serie de simboluri dispuse pe fiile de sus ale reliefurilor, precum: Soarele, Luna, carul solar, tras de patru cai condui de Soare, ce poart un glob, doi luceferi n form de stele cu apte raze, vulturul i corbul. Sunt, de asemenea, venerate cele patru elemente din natur (pmntul, aerul, focul i apa) luate tot din credinele despre Zeul Mithra i redate pe tbliele Cavalerilor Danubieni, n grupul: arpe, coco, leu i vas, aezate n opoziie unele fa de altele. Zeul Mithras a mai furnizat i alte alegorii religioase, cum ar fi imaginea celor patru vnturi, reprezentate sub form de busturi masculine ce sufl n trompete, cele patru anotimpuri, simbolizate prin cununile de vegetaie pe care figurile respective le poart pe capetele lor. Se poate trage concluzia c, n religia Cavalerilor Danubieni, existau i elemente ale unor adoraii naturaliste legate de elementele naturii: pmntul, focul, aeru, i apa, de cele patru vnturi (bune sau rele), de cele patru anotimpuri etc.

Cultul Cavalerilor Danubieni a fost, din punct de vedere al coninutului i al bogiei n simboluri i obiecte de cult, cel mai dezvoltat dintre toate religiile practicate la vremea respectiv pe Teritoriul Daciei. Nu exist monumente religioase din secolele II-IV care s ne fi transmis un mai mare numr de simboluri i obiecte de cult dect reprezentrile Cavalerilor Danubieni. Dintre simbolurile aparinnd cultului Cavalerilor Danubieni ne rein atenia petele, berbecul i bile rituale criobolion i taurobolion. Petele, simbol ntlnit deopotriv i n cretinismul care tocmai se constituia, era nchinat Marii Zeie i se consuma cu prilejul banchetelor sacre de ctre cei iniiai, fiind privit ca un aliment sfnt si pur. Berbecul era sacrificat pe altar celor trei diviniti adorate, carnea lui consumndu-se la agapele ce nu aveau caracter mistic. Neofitul, cnd se prezenta la iniiere, avea corpul gol pe care i-1 acoperea cu blana animalului. Masca, n forma capului de berbec, se purta cu prilejul acordrii unui grad de iniiere. Bile rituale se practicau de ctre neofii cu prilejul primirii lor la misterele cultului. Dup scurgerea unei perioade de iniiere n tainele cultului, timp n care neofitul era supus la diverse probe ce aminteau misterele antice, candidatul era admis la un banchet sacru pe care i Marea Zei l oferise cndva celor doi Cavaleri Danubieni, n urma nvingerii de ctre ei a forelor rului. Agapa mistic avea loc ntr-o ncpere special, n mijloc fiind dispus o mas rotund pe care se afla pine, pete, lapte, miere i fructe, carnea fiind exclus. Vom vedea c i catharii excludeau de !a consum carnea; preoii i spuneau neofitului c prin consumarea petelui sunt alungai din corpul su demonii, i astfel se unea pe cale mistic cu cei trei zei, i i se atribuiau puteri magice pentru a lupta cu succes mpotriva rului. Acest prnz l ntlnim la aproape toate marile mistere ale antichitii, cum ar fi cele egiptene ale lui Isis i Osiris, al lui Mithras i altele. i vechii esenieni aveau n ritualurile lor agapa final. Ea este ntlnit la francmasoni sub denumirea de punct geometric. Neofitul era proclamat mist (mystes), adic iniiat n misterele zeilor danubieni i invitat s ia parte ori de cte ori aveau loc festiviti secrete ale cultului i s nvee pe dinafar dogmele i simbolurile ce i se dezvluiau de ctre preoi. Aa cum am mai spus, ne-au parvenit puine informaii despre cultul Cavalerilor Danubieni. Nu au fost descoperite sanctuare destinate celebrrii lor, dar din sculpturile ce au ajuns pn la noi, pot fi identificate desfurarea unor scene religioase i faptul c au existat probabil sanctuare, izolate de priviri indiscrete, desigur n locuri subterane unde nu aveau acces oamenii de rnd. Nu dispunem de nici un fel de informaii despre preoii ce oficiau cultul, unde i cum erau instruii i formai acetia, i nici de date privitoare la dogmele de baz ale cultului. Ce s-a putut deduce din descifrarea reprezentrilor i a numeroaselor tblie este c avem de-a face cu un cult dualist (lupta dintre bine i ru), iar preoii practicau credine oculte i magice. Dei divinitatea principal a cultului era o Zei, se pare c participarea femeilor la ceremonii nu era admis. ntreinerea preoilor i cheltuielile legate de efectuarea diverselor ceremonii i conservarea localului templului se fceau din contribuiile celor iniiai, sub forma de cotizaii i donaii. Faza de dezvoltare a cultului Cavalerilor Danubieni, cnd acetia sunt reprezentai cu doi clrei - B ne este redat de foarte multe tblie de dimensiuni mici, turnate n plumb, fapt care denot c erau purtate atrnate la gt de ctre credincioii, care le atribuiau puteri magice. Reprezentrile, indiferent de materialele din care erau confecionate metal, bronz, plumb, teracot sau piatr -, erau lucrate n serie de ctre mici meteugari locali, dup modele ce circulau de la un atelier la altul. Urmeaz apoi un fenomen cu totul singular n istoria religiilor: transformarea unei religii n alta printr-un fenomen de sincretism.

Cultul Cavalerilor Danubieni s-a stins treptat sub forma sa iniial, o dat cu ofensiva cretinismului asupra religiilor pgne. Dispariia lui treptat a fost o consecin direct a crizei care a cuprins Imperiul Roman n perioada anarhiei militare (235-285). n anul 271 Imperiul roman pierde Dacia, leagnul n care a aprut i s-a dezvoltat acest cult. Au urmat invaziile barbare ncepnd cu secolul al II-lea, care au distrus marile centre civile i militare de pe malul drept al Dunrii i Tisei, unde cultul cunoscuse o mare dezvoltare. Dac n forma iniial cultul Cavalerilor Danubieni a fost un cult modest, exprimnd credina ranilor getodaci din valea Dunrii inferioare, n timp a cunoscut o mare extindere, mbogindu-se din punct de vedere religios i facndu-i adepi din rndul militarilor i orenilor. Studiind cultul Cavalerilor Danubieni rezult c avem de-a face cu o credin n care este vorba de lupta dintre bine i ru, n care binele, reprezentat de zeul solar poate Zamolxis lupt i1 nvinge pe zeul morii i al infernului, Gebelezis, ntruchipat de un animal fabulos, semnnd cu un arpe, clcat de copitele calului. Zeul Cavalerilor Danubieni, cobornd din negura timpurilor, lund chipul unui erou pmntean geto-dac, probabil Burebista, devine Invinctus (invincibil), Sanctus (sfnt), Aeternus (venic), Iohyras (plin de for), confundndu-se o dat cu rspndirea cretinsmului n Dacia, cu Sfntul Gheorghe, militar, care, datorit martiriului suferit avea s intre n rndul sfinilor.

Viitorul Sfnt Sfntul Gheorghe ntruchipare a zeului trac -ucignd balaurul, stpnul Infernului, devine Katahtonis (stpnul celor mori) i totodat i al celor vii. Cavalerul Danubian sau Trac se dedubleaz n Sfntul Gheorghe. Prin cretinarea treptat a geto-dacilor, devenii, datorit cuceririi i a colonizrii romane, daco-romani, aprui n istorie la sfritul a patru secole de prefacere, n veacul al VIII-lea, se ivete Sfntul Gheorghe provenit din Cavalerul Danubian. El a urmat pilda lui Iisus i s-a sacrificat pentru eliberarea prin credin a celor muli. Transformarea Cavalerului Danubian are loc n perioada avansului dinspre sud spre nord a cretinismlui i a transformrii Republicii Romane n Monarhie de drept Divin i a

mpratului n Deus, sub influena culturii persane. Reacia a avut loc n zona spaiului tracodaco-roman, n Dacia nord-dunrean. Mrturiile cultului Cavalerului Danubian ncep s se mpuineze ctre sfritul secolului II, transformndu-se ntr-un fel de talismane, cu rolul de protecie personal. n ultima faz a cultului Cavalerului Danubian (sec. III) i n perioada dezvoltrii cretinismului au loc transformri ce ne conduc la ipoteze interesante: noua credin n Dumnezeu Trinitate (Tatl, Fiul i Sfntul Duh), a doi cavaleri (probabil Tatl i Fiul, poate dacul romanizat i veteranul roman mpmntenit) i ntre ei, Femeia (simbolizat de Zeia Mam, poate Mama Cavalerului Fiu, poate Spiritul Pmntului Fertil al Daciei). Simbolurile misterelor, care nsoeau celebrarea de ctre iniiai a cultului secret, au disprut, parte fiind asimilate de cretinii ortodoci. Mircea Dogaru meniona: Cultul Cavalerului Trac prin tentativa de adaptare i contracarare (doi cavaleri plus, Zeia sau Spiritul Pmntului) nu a fcut dect si demoleze singur barierele, contopindu-se firesc n cretinism, vechiul zeu pmntean, rzboinic, transferndu-i prima dintre caliti, aceea de, Dominus, Zeului trinitate cretin, devenind Dominus deus -Dumnezeu el nsui, pstrndu-i natura uman-eroic i celelalte caliti de biruitor i aprtor. Rspndit n Dacia, n Panonia, Dalmaia i Moesia, cultul Cavalerilor Danubieni dispare la sfritul secolului al IV-lea, cultul fiind absorbit de cretinism a crui biseric oficial, organizat de acuma la scara ntregului Imperiu, merge pe drumul bttorit de preoii pgni ai diverselor culte ale Romei, absorbind i integrnd toate cultele i zeitile locale, ncercnd s le confere o explicaie-cretin.

Descoperit cu prilejul spturilor la sanctuarul lui Liber Pater de la Parto mpreun cu mai multe piese avnd acelai caracter. Sanctuarul suprapune incinta de pmnt a oraului roman Apulum I. Lips fragmente din centru i stnga. Inscripie realizat prin batere asupra unui tipar de lemn (lectura posibil: Cohors I Sagitariorum Tibiscensium; se pstreaz doar COHISTIBISC). n centru se distinge o divinitate feminin care ine n mn drlogii a doi cai dispui n stga i dreapta pe care se afl Cavalerii Danubieni. Dispariia Cavalerilor Danubieni i metamorfozarea lor Sfntul Gheorghe coincide cu formarea poporului romn (vlahncepnd cu veacul al VII-lea, Ia aceasta contribuind probabil i viaa i faptele eroului cretin Dasius. Dup profesorul A. Barnea, Dasius ar fi identic cu Taseto, soldat cretin martirizat la Axiopolis (Cernavod), ale crui rmie pmnteti au fost duse ulterior la Durostorum (Silistra). Sursele l indic drept personaj real, sub numele de Dasius, nume dacic. El aparine, ca i Cavalerul Danubian, mediului autohton romanizat, dat fiind c este un soldat roman aparinnd garnizoanei stabilite la Silistra. Clre viteaz, parcurge importante trepte din cursus honorum, ca i Sfntul Gheorghe care, desprins de spaiul daco-roman i universalizat este asimilat de Biserica cretin drept originar dup mam din Palestina. Ca i Sfntul Gheorghe, Dasius refuz ordinele superiorilor de a-i maltrata pe cretini. El se revolt mpotriva mpratului Domiian (51 -96) pe care nu-1 recunoate ca Dominus et Deus, neparticipnd la srbtorirea Saturnaliilor. Este mai nti torturat i apoi ucis i aruncat n Dunre. n secolul VI, Biserica i va aduce capul la Catedrala din Ancona i va fi sanctificat. Dasius este, deci, mucenic i sfnt, ca i Sfntul Gheorghe. Din asocierea Cavalerului Danubian, Dumnezeul absolut al daco-romanilor din secolele II-IV, cu viaa unui personaj real, clreul daco-roman Dasius, prin sincretism, a rezultat un personaj cu aur legendar Sfntul Gheorghe nume simboliznd agricultorul (influen daco-roman). Dar el nu mai este daco-roman, ci, dup mam, provine din Palestina, pentru a fi apropiat de Iisus. A fost soldat roman, ca i Dasius, semnnd cu Cavalerul Danubian, ca mbrcminte, calitate i fapte n esen fiind ostaul mpratului ceresc, care avea n mini suli i la old spad. De origine divin, vindec oameni, trezete din mori i face o serie ntreag de minuni, Cavalerul Danubian transformndu-se ntr-o prim faz n DumnezeuFiul. Dup uciderea balaurului, boteaz n mas 25.000 de oameni i, recptndu-i biografia lui Dasius, se ceart cu Diocletian, refuz participarea la ceremonii religioase pgne, decznd din postura de Deus i devinind un simplu muritor ce ndur toate umilinele i chinurile, fiind n final ucis. Rzboinic clare, patron al clreilor, i srbtorete ziua la 23 aprilie, ziua uciderii sale. Sfntul Gheorghe este un Cavaler Trac, Danubian, tipic, cu mantia fluturnd, care lovete cu sulia dragonul pe care l calc n picioarele calului su, n prezena unui personaj femininsimbol. Are aur cretin, de sfnt, dei pstreaz toate atributele Cavalerului Danubian. Este un Heros prin biografia militar a mucenicului Dasius i la figurat, prin dobndirea vieii venice dup moarte. Opinia noastr, ca i a altor cercettori Mircea Dogaru este aceea c acest Cavaler Danubian sau Trac, zeitate suprem solar a lumii geto-dace, renviat de localnici n perioada de rezisten antiroman (sec. I .H. -I d.H.) a devenit zeu unic al daco-romanilor (circa secolul II) i s-a transformat n perioada introducerii cretinismului (sec. III-IV), mai nti, prin asimilare cu Iisus, apoi cu Dasius-Gheorghe, devenind, n final, o dat cu instaurarea cretinismului, Sfntul Gheorghe.

Doi ochi imeni pe cer, martori la urgia abtut peste Bucovina6Monitorul de Suceava: Filmul care a stat la baza acestui articol ne-a fost furnizat de un localnic din Regiunea Cernui, n ziua documentrii fcute la faa locului, cu ocazia inundaiilor din Ucraina, iar legenda ochilor circul n aceste zile de ambele pri ale frontierei. Imaginile exist pe telefoanele mobile ale mai multor localnici, ceea ce ne-a fcut s nu avem nici un dubiu asupra autenticitii acestui film.

Potopul care s-a abtut asupra Bucovinei a fost prevestit, spun vecinii notri din Ucraina, de apariia pe cer a unui cap de vulpe cu ochii imeni. n noaptea de 26 spre 27 iulie, un ucrainean din regiunea Cernui a nregistrat pe camera video imaginea celor doi ochi, perfect conturai. n nregistrare se aude vocea operatorului amator, care vorbete de ce dezastru fac apele revrsate i, la un moment dat, strig despre apariia de pe cer. Privii ce dezastru este n faa noastr! Privii cum crete apa i la ce se ntmpl cu pmnturile noastre! Uite, uite pe cer! Uite vulpea, privii la ochii ei! i grindina are ochii vulpii!, spun vocile celor care au asistat la fenomen. Vestea s-a rspndit imediat i cei care nu au vzut cu ochii lor ceea ce s-a petrecut au cutat la cei mai norocoi nregistrarea video.

n zona de frontier a Ucrainei deja se spune acum c ochii vulpii au prevestit urgia, c ochiul ncruntat a artat c vor urma momente cumplite, iar ochiul mai luminos le-a dat sperane oamenilor c vor depi aceast ncercare. Localnicii mai spun c i grindina care a czut smbt noaptea peste unele localiti ucrainene a avut aceeai form ciudat, de ochi de vulpe. Legenda circul cu repeziciune mai ales n comunele de dincolo de grani, iar nregistrarea video ne-a fost pus la dispoziie i nou.

7

Solomonarii. Enigme antice romanesti.

2 Votes

Solomonarul este magicianul (vrjitorul) despre care se credea n mitologia romneasc, c poate controla norii i ploaia. Solomonarii sunt cei care controleaz micarea balaurilor norilor, pot aduce grindina i vindec boli. Asemenea unor ascei, solomonarii triesc departe de lume, pe Trmul Cellalt, dar mai coboar prin sate pentru a ceri, dei nu au nevoie de nimic, iar unde nu sunt primii bine, abat balaurul grindinii. tiina lor este transmis de la maestru la un ucenic, luat de un solomonar btrn dintre copii nsemnai la natere (purttori de ci, o membrana care le acoper capul i trupul) i crescut n petera lor de la marginea pmntului. Numele de solomonar i-l capt abia n evul mediu sub influena culturii iudeo-cretine datorit unei asemnri fonetice cu termenul local salman. Cele mai multe relatri se refer la oameni nali, rocovani, cu mantii albe, avnd la bru unelte magice, fie cerind prin sate fie clare pe balaurii grindinei singuri sau alturi de moroi. Pentru a se feri de mnia solomonarilor, oamenii puteau apela la un Meter Pietrar, un solomonar revenit printre oameni, dar care le tie magia. Tradiia romneasc nu pune la ndoial existena lor, ba chiar ar exista i mrturii din Ardeal i din Bucovina, cu privirea la existena unor ultimi solomonari. Exist ns numeroase interpretri a provenienei mitului, cele mai multe legate de preoii getodacilor Kapnobatai sau Ktistai, peste care s-au adugat i numeroase influene cretine i nu numai, rezultnd un produs sincretic de mituri i credine. n ara Moilor sunt cunoscui ca olomonari sau Zgriminie Mitologia popular spune c olomonarii au o anumit carte, in care se cuprinde toat tiinta i puterea lor. Cartea aceasta o inva olomonarii in coala din cetatea Babariului, i nu fiecare iese olomonar, ci numai din 7 unul (Descntecele Romnilor 1930 conform Literatura popular, Bucureti, 1985, p. 53). Traian Herseni crede c tagma solomonarilor ar proveni din ordinul monastic al dacilor ktistai, deoarece locuiau n locuri solitare, n pduri sau aproape de lacurile montane (Le dragon dace, in Ethnologic, nr. 1, 1979, p. 13-22) Eugen Agrigoroaiei, i compar cu Kadmos, si definind casta lor ca fiind motenire dacic, spune c solomonarul din traditia folcloric este rezultatul unui proces de zeificare a sacerdotului. Pentru acest cercettor, olomonarii sunt preoi initiai (ara neuitatelor constelaii, Iai, 1981). Wikipedia.org

** Ordinul Solomonarilor Ordinul se spune ar fi aparut in 1450 i.e.n. si ar fi fost introdus de Zamolxe (marele preot dactrac). Romulus Vucanescu in minunata sa lucrare Mitologia Romana ne spune de ordine calugaresti dacice ale ctistilor, capnobantilor, etc care duceau o viata de pustnici, n creierul muntilor, de unde coborau, din cnd n cnd, pentru a propovadui n spiritul doctrinei lui Zalmoxis. O reminiscenta a ordinului ctistilor n mitologia romna sunt, dupa Traian Herseni, solomonarii . Marii pontifi si capeteniile militare, n frunte cu regele, faceau anual, la solstitii si echinoxuri, procesiuni n masa pe culmile domoale ale muntilor. Erau ceea ce s-a numit mai apoi urcarile pe munte , care aveau loc ntre rasaritul si apusul soarelui. Reminiscentele acestor urcari pentru rugaciune pe munte, ct mai aproape de cer, n liniste si reculegere, au supravietuit la romni pna n epoca moderna, fiind preluate de crestinism nca din perioada migratiilor euroasiatice ale erei noastre si transsimbolizate magico-religios. SOLOMONARII. Erau inzestrati, de catre traditia populara, cu puteri magice, putand sa intoarca ploaia sau norii. Se spune despre ei ca traiau pe un alt taram, iar in lumea noastra veneau din cand in cand pentru a cersi. Daca cineva nu-i omenea cum se cuvine, abateau asupra lor grindina. Solomonarii erau oameni inalti, cu parul roscat si cu mantii albe. Calatoreau printre nori pe spinarea balaurilor si posedau o serie de unelte magice: o toporisca de fier care putea sa intoarca gheata si un frau din scoarta de mesteacan fara de care balaurul nu ar fi putut fi stapanit. La gat purtau o toaca, iar zgomotul facut de aceasta (tunetele) prevestea sosirea unei furtuni. Nu pana demult, atunci cand pe cerul satului apareau nori, multi oameni se speriau ca a venit solomonarul si trebuie sa se fereasca de puterea lui. Uneori, apelau l