3-Hour Business Plan

of 24 /24
3-Hour Business Plan Bogdan Tudor Bogdan Tudor (c)

Embed Size (px)

description

Majoritatea antreprenorilor nu au un business plan. Acest lucru se intampla pentru ca un business plan are reputatia de a fi stufos, greu de realizat, consumator de timp si daca ai depus efortul sa il realizezi constati ca in prima saptamana de la finalizare, piata iti dovedeste ca este deja depasit. Propunerea mea este 3-Hour Business Plan, un model care iti ia trei ore sa il construiesti, este usor de actualizat ulterior si sumarizarea lui iti foloseste in fiecare zi pentru a castiga noi clienti, de a gasi influenceri si parteneri si de a face un rezumat investitorilor interesati. Am sumarizat aici, zeci de carti despre antreprenoriat citite in ultimii 10 ani, feedback-ul primit de la profesori cu reputatie in antreprenoriat de la Harvard si MIT si in special experienta mea in constructia companiei Class IT Outsourcing, dar si in proiectele Helpio, Lunch&Learn si OptimumDesk. Sa fie de folos oricarui potential antreprenor care are o idee, antreprenorilor la inceput de drum sau celor care deja au o afacere nu au avut niciodata un business plan.

Transcript of 3-Hour Business Plan

 • 1. 3-Hour Business Plan Bogdan Tudor Bogdan Tudor (c)
 • 2. Exista o buna probabilitate ca piata sa invalideze un Business Plan in prima zi de interactiune De ce 98% dintre antreprenorii nu au un Business Plan? Nu stiu de unde sa se apuce Ceilalti antreprenori nu au nici eu Timpul necesar nu se gaseste niciodata Nu au expertiza necesara sau cred ca nu o au Bogdan Tudor (c)
 • 3. Sansele de succes se acceleaza dramatic atunci cand stii unde te afli acum, stii unde vrei sa ajungi si ai un plan cum sa ajungi acolo Sa pornesti in afaceri fara un plan este ca si cum te-ai duce intr-o expeditie fara harta sau ai trage cu pusca prin padure in speranta ca vanatul se va nimeri in calea glontului tau Bogdan Tudor (c)
 • 4. 3H Business Plan Il faci pentru tine. Il folosesti pentru orice partener, indiferent ca este investitor, furnizor sau potential client. Conceput prin intrebari Adaptabil la conditiile noi Simplu de actualizat Util Bogdan Tudor (c)
 • 5. 3-Hour Business Plan De la haos la planificare in 10 pasi Bogdan Tudor (c)
 • 6. 1. Ce nevoie acoper produsul sau serviciul tau? (Oportunitatea) Ce lipseste astazi in piata? Cum ai identificat nevoia? Ce alternative au consumatorii in lipsa ta? Creeaza o poveste, ofera un exemplu, astfel incat cei care te asculta sa inteleaga mai usor Bogdan Tudor (c)
 • 7. 2. Cum imbunatateste solutia ta viata consumatorilor tai? (Beneficiile) Ce face pentru a imbunatatii viata consumatorilor tai? De ce il folosesc sau il cumpara clientii? Fii Specific! Cuvinte cheie: timp, bani, risc, imbunatateste confortul Descrie o zi din viata consumatorilor tai Bogdan Tudor (c)
 • 8. 3. Cum arat cumprtorul ideal al produsului sau serviciului tau? (Targetul) Intotdeauna cei care cumpara sunt oameni Persona: cum arata, ce varsta are, ce masina conduce, ce face astazi, ce hobby-uri are = cum ajungi la el! Extinde cu pasi mici si masurabil targetul Bogdan Tudor (c)
 • 9. 4. C i clienti ideali exista? Cati ar fi dispusi sa cumpere? (Dimensiunea pietei) Care este valoarea (Euro) pe care o poti adresa initial? Exista un forecast? Care este valoarea totala a pietei? Estimeaza! (Datele publicate oficial ofera credibilitate, dar nu sunt obligatorii in acest stadiu) Bogdan Tudor (c)
 • 10. 5. De ce ar cumpara de la tine? Exista ceva unic? (Diferentiere) Ce ofera solutia ta si alti concurenti nu pot oferi astazi? Realist! Specific nu general! Cat timp iti poti pastra diferentierea? Cat poate lua concurentilor sa te copieze? Bogdan Tudor (c)
 • 11. 6. Cum ajungi la ochii, urechile si apoi la portofelul clientilor tai? (Marketing si Vanzari) Cum vor afla de produsul/serviciul tau? Cum vor cumpara? Descrie efectiv procesul. Poti sa fii specific Bogdan Tudor (c)
 • 12. 7. Ce ai facut pana acum pentru succesul ideii tale? (Status) Se poate face un produs minimal prin care sa se testeze conceptul (MVP)? A fost facut? Care au fost rezultatele? Ai facut tot ce ai putut cu toate resursele pe care le poti accesa? Bogdan Tudor (c)
 • 13. 8. Cum se va dezvolta produsul/serviciul tau si de ce? (Planificare) Care sunt pasii de dezvoltare? Cum arata succesul in visurile tale? Exista cateva ingrediente cheie? Ofera pasi si rezultate masurabile Bogdan Tudor (c)
 • 14. 9. Ce resurse externe nu sunt sub controlul tau si sunt necesare? (Nevoia afacerii) Finantare? Cunostinte (know-how, nu relatii)? Oameni cheie? Cate incercari de a obtine ceea (o parte) din ce ai nevoie ai facut pana acum? Bogdan Tudor (c)
 • 15. 10. Concret, ce au de castigat cei care iti ofera resursele necesare? (Castigul oferit) WIIFM Whats In It For Me ROTM Return On Time & Money Bogdan Tudor (c)
 • 16. Executive Overview Investors Elevator Pitch, Continous Sales Speech Bogdan Tudor (c)
 • 17. Eu am identificat (Oportunitatea) si am Solutia* astfel incat (Targetul) sa obtina (Beneficiile). Spre deosebire de concurenta** (P/S) este (Diferentierea) Executive Overview pentru clienti, prieteni, influenceri sau investitori *maxim 7 cuvinte **numele de referinta Bogdan Tudor (c)
 • 18. Solutia devine cunoscuta prin (Marketing) si se vinde prin (Vanzari) Pana acum am realizat (Status) iar urmatorii pasi sunt (Planul). * Executive Overview pentru prieteni, influenceri sau investitori *Fii pregatit si nu ezita sa ceri ceea ce te poate ajuta Bogdan Tudor (c)
 • 19. Pentru dezvoltarea solutiei am nevoie de (nevoia afacerii) iar ceea ce pot oferi in schimb este (castigul oferit) Executive Overview pentru investitori Bogdan Tudor (c)
 • 20. Pasii urmatori catre succes Bogdan Tudor (c)
 • 21. Indiferent daca ai doar o idee, esti la inceput sau ai deja o afacere creeaza-ti propriul 3-Hour Business Plan Tine-l la zi, revizuieste-l la fiecare 3 luni de zile, sau mai des la inceput 3-Hour Business Plan Bogdan Tudor (c)
 • 22. Ai pregatit si retine ca pe o poezie Executive Overview-ul Foloseste-l de fiecare data cand ai ocazia, nu stii niciodata de unde sare iepurele Daca viitoare cand cineva te intreaba Ce faci? nu ii raspunde Bine! 3-Hour Business Plan Bogdan Tudor (c)
 • 23. Putem a continua discutia, noi idei, intrebari sau sfaturi: www.tudor.ro facebook.com/itistul @bogdantudor [email protected] Bogdan Tudor (c)
 • 24. START Bogdan Tudor (c)