26684250 Principalele Tipuri de Dezastre Naturale in Romania

download 26684250 Principalele Tipuri de Dezastre Naturale in Romania

of 27

 • date post

  31-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  10
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Dezastrele din Romania

Transcript of 26684250 Principalele Tipuri de Dezastre Naturale in Romania

CENTRUL DE PREG~TIRE PROTEC[IE CIVIL~

HAZARDE

Principalele tipuri de dezastre naturale n Romnia;

Frecvena, Locaia i Intensitatea dezastrelor naturale.

CONSIDERAII GENERALE

ara noastr are, dup cum se poate observa n decursul ultimilor ani, o istorie ''bogat n calamiti naturale i evenimente catastrofale cauzate de activitatea uman''. Cauzele primelor fenomene, cele de origine natural, trebuie cutate n structura geo-morfologic a teritoriului rii noastre. Sunt bine cunoscute n acest sens, de exemplu, punctele vulnerabile prin tradiie, la cutremure i inundaii.

Zona geografic n care se gsete amplasat ara noastr este caracterizat, n ultimii ani, de un proces de modificri ale unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestarea unor factori de risc care au evoluat spre dezastre. S-a constatat c, n ultimii ani, aceste fenomene i-au schimbat structura probabilistic i intensitatea n raport cu acelai tip de fenomene nregistrate cu un deceniu n urm.

Efectele duntoare pe care aceste fenomene le au asupra populaiei, mediului nconjurtor i bunurilor materiale fac necesar cunoaterea acestor fenomene i a modului n care putem preveni, sau ne putem apra n caz de urgen.

Nu exist nici o raiune pentru a crede c frecvena i mrimea dezastrelor naturale (endogene) este pe cale s scad n viitorul apropiat, toate zonele virtual-locuite sau nu, sunt zone de risc. Din analiza bazei de date, se poate trage concluzia c magnitudinea i frecvena dezastrelor naturale va crete pe fondul schimbrii climatice globale.

Fenomenele care fac s creasc vulnerabilitatea societii fa de dezastrele naturale sunt: creterea populaiei, urbanizarea excesiv, degradarea mediului, lipsa de structuri locale specializate n managementul dezastrelor, srcia, economii instabile i dezvoltate haotic.

Clasificarea dezastrelora) fenomene naturale de origine geologic sau meteorologic

n aceast categorie sun cuprinse:

a) ploi abundente (ruperi de nori);

b) inundaii datorate revrsrii cursurilor de ap;

c) cutremurele de pmnt;

d) alunecrile de teren;

e) avalane;

f) furtuni, viscol;

g) uragane;

h) secet prelungit;

i) incendii - datorate temperaturilor crescute sau trznetelor;

j) nzpezire;

k) nghe - temperaturi sub - 15oC;

l) polei;

m) zporuri pe cursuri de ap;

n) epidemii i epizotii;

o) cderi de meteorii.

Definirea dezastrelor din punct de vedere al ariei de manifestare

Cat. I.

Transnaionale - cele care se produc pe teritoriul Romniei sau pe teritoriul unui din statele vecine care afecteaz dou sau mai multe state.

(ex. : C.N.E. Kozlodui, fluviul Dunrea, rul Tisa, barajul Porile de Fier I i II, etc.)

Cat. II.

Naionale - (reginale, zonale, transjudeene) - cele care afecteaz teritoriul a 3 i mai multe judee.

( ex. : rul Olt, Mure, Siret, C.N.E. Cernavod, Combinatul Chimic Dej, etc.)

Cat. III.

Judeene - care afecteaz cel puin 2 localiti din acelai jude dar nu depesc graniile acestuia.

Cat. IV.

Locale - cele care afecteaz numai teritoriul localitii.

(ex. : Depoul de locomotive, metroul din Bucureti, aeroportul, etc. )

Recent se discut de un alt tip de dezastru, i anume cel ecologic, care poate fi cauzat n special de oameni i care afecteaz pe multiple ci pmntul, atmosfera, flora i fauna.

Distrugerea pdurii planetare i distrugerea unor specii animale pot fi categorisite astfel, iar o serie de dezastre tehnologice, cum ar fi scurgerile de diverse toxice, pot cauza sau contribui la dezastrele ecologice.

Definiii i caracteristici

1. CUTREMURELECutremurul reprezint ruptura brutal a rocilor din scoara terestr, datorit micrii plcilor tectonice, care genereaz o micare vibratorie a solului ce poate duce la victime umane i distrugeri.

Cutremurele se pot produce brusc, fr nici un semn de avertizare. Acest tip de dezastru este cu att mai traumatizant cu ct manifestrile lui sunt mai violente. Efectele sale pot fi considerabil diminuate, att din punct de vedere material, ct i al stresului, printr-o pregtire adecvat a populaiei. O bun pregtire practic i teoretic n acest domeniu are ca efect imediat reducerea daunelor materiale i a pierderilor de viei omeneti.

Originea i manifestrile cutremurelor de pmnt

Pmntul, care se afl ntr-o permanent micare, posed o structur intern complicat, care poate fi redus la:

suprafaa liber (scoara);

crusta continental sau litosfera (0 70 Km);

manta (70 2900 Km);

nucleu interior central (5000 6370Km).

Continentele se deplaseaz continuu i lent producnd modificri ale scoarei terestre n urma acumulrilor energetice n roci i a erupiilor vulcanice, generatoare de rupturi i prbuiri de amploare n interiorul litosferei. Aceste fenomene se manifest periodic n crusta terestr prin micri brute i violente care sunt nregistrate la suprafaa liber a terenului sub forma cutremurelor de pmnt.

Cu privire la sursa care genereaz cutremure puternice se admit dou categorii de mecanisme posibile de producere, i anume:

- cutremure vulcanice datorate erupiilor vulcanice;

- cutremure tectonice datorate unor manifestri structurale importante ale scoarei terestre.

Cele mai frecvente cutremure sunt de origine tectonic, iar energia pe care o elibereaz se extinde pe zone ntinse.

ocul seismic se produce ca urmare a unor fracturi ale scoarei care vin n contact ntr-un plan mai slab n care s-au acumulat n decursul timpului deformaii elastice extrem de mari. Eliberarea brusc a energiei de deformaie, genereaz unde elastice care se propag radial n toate direciile, ajungnd n final la suprafaa pmntului.

Declanate brusc, practic fr semne care s permit prevederea acestor fenomene, cutremurele reprezint factorul de risc cel mai greu de urmrit i de prevenit.

Principalele caracteristici ale unui cutremur

a). timpul de origine : n funcie de meridianul Greenwich indic momentul

declanrii;

b). durata : reprezint timpul de propagare a undelor (elastice);

c). prin energia total eliberat, exprimat n ergi.

FOCAR (HIPOCENTRU) punctul teoretic n care se produce ruptura iniial (n realitate exist o zon fracturat) unde se declaneaz.

EPICENTRU punctul situat la suprafaa Pmntului, pe verticala focarului.

ADNCIMEA FOCARULUI distana pe vertical dintre epicentru i focar.

Dup adncime, cutremurele se clasific astfel:

de suprafa ntre 0 50 Km;

intermediar - ntre 50 250 Km;

de adncime peste 250 Km;

MAGNITUDINE parametru care arat cantitatea de energie eliberat de un cutremur, elaborat n 1935 de S.F. RICHTER.

Se consider c valoarea maxim posibil este M=9. Este o mrime obiectiv, bazat pe nregistrri instrumentale a micrilor seismice cu aparatur specific (seismografe).

INTENSITATE SEISMIC cuantificarea consecinelor unui cutremur pe o scar specific de 12 grade, plecnd de la efectele avute asupra populaiei, a construciilor i a mediului natural.

Majoritatea seismelor sunt de natur tectonic, datorndu-se modificrilor geologice de adncime n structura geo-morfologic a pmntului. Ele se produc atunci cnd suma energiei pe care o acumuleaz progresiv forele interne care acioneaz asupra plcilor tectonice atinge ntr-un anume punct limita critic a rezistenei rocilor. Acestea cedeaz brusc i ruptura intern, aflat la diverse adncimi (ncepnd cu civa km pn la peste 100 km), declaneaz unde elastice care provoac vibraii ale scoarei pmntului.

Energia eliberat brusc din focar n momentul producerii unui dezechilibru tectonic se propag n toate direciile sub forma unor unde elastice, denumite seismice.

Undele elastice (seismice) sunt de dou categorii:

a) unde de adncime:

a.1. unde de tip longitudinal sau de dilataie (numite unde primare P). Acest tip de unde se propag asemntor undelor sonore, manifestndu-se prin zgomote nfundate. Pe traseul acestor unde rocile se comprim i se dilat, rnd pe rnd, fiecare particul fiind mpins ntr-o micare oscilatorie de ''du-te vino'', n sensul de propagare al undei antrenante.

a.2. unde de tip transversal sau de forfecare (unde secundare S). Aceste unde sosesc ntr-un numr de secunde sau de minute, n funcie de distana focarului. n cazul acestor unde, particulele vibreaz ntr-o micare puternic de o parte i de alta, n plan perpendicular, pe direcia de propagare.

b) unde superficiale undele de suprafa, acestea fiind cele care ncreesc solul. Manifestrile acestor unde sunt asemntoare cu micrile pe care le produce o pal de vnt pe suprafaa unui lac. Efectul lor este determinant, se disloc cldiri i poduri, putnd apare rupturi la conductele de suprafa sau subterane.

Eliberarea energiei care se dezlnuie la hipocentru este rapid, brusc micarea propagndu-se de-a lungul faliei, iar tensiunile scad foarte repede la zero. Totui, energia elastic, nmagazinat pe o raz mare a focarului unui cutremur puternic nu poate fi eliberat deodat n ntregime, aa c, ulterior, au loc o serie de replici de intensitate din ce n ce mai mic (unde atenuate).

Aprecierea mrimii cutremurelor

Cutremurele de pmnt sunt caracterizate prin:

durat;

frecvena de producere;

intensitate;

efectele pe care le produce.

Durata cutremurelor este, n general mic (de la cteva fraciuni de secund la cteva secunde), ns vibraiile respective se pot repeta, la intervale de timp mai scurte sau mai lungi.

Frecvena de producere a cutremurelor la nivel mondial este destul de mare, fiind estimate la un milion de cutremure pe an.

Intensitate Dup intensitatea lor, cutremurele de pmnt pot fi:

microseisme nregistrate doar de aparatura special de detectare a