25599728 Alcoolul Prezentare Generala Terminologie

32
ALCOOLUL - prezentare generală - • TERMINOLOGIE ALCOOLUL este o substanţă lichidă obţinută prin fermentarea fructelor, legumelor sau grânelor. Este considerat a fi o substanţă psihotropă \ un drog 2 din categoria halucinogenelor. Cercetările efectuate de specialişti arată că alcoolul poate avea un efect benefic asupra organismului dacă este consumat în limite normale. Consumul frecvent şi/sau excesiv de alcool poate determina toxicomania alcoolică 3 . BEŢIA este starea psihofizică anormală în care se găseşte persoana din cauza efectelor pe care le au asupra organismului său şi asupra facultăţilor sale mintale anumite substanţe excitante sau narcotice consumate de acea persoană sau introduse în corpul său. Cea mai frecventă formă de beţie este intoxicaţia alcoolică sau etilică. Beţia provocată de alcool este denumită beţie caldă, iar beţia provocată de celelalte droguri (stupefiante) este denumită beţie rece. După gradul de intoxicaţie, se deosebeşte între 1.beţia completă şi 2.beţia incompletă. 1 .Beţia completă se poate produce atunci când procesul de intoxicare a trecut de fazele incipiente, caracterizate prin excitabilitate şi impulsivitate , ajungând la paralizarea aproape completă a energiei fizice şi a facultăţilor psihice, astfel încât persoana este lipsită de capacitatea de a înţelege caracterul faptelor sale şi de a fi stăpână pe ele. 2.Beţia incompletă este beţia la care procesul de intoxicare se află în fazele incipiente, caracterizate printr-o excitabilitate şi impulsivitate pe care acea persoană nu le prezintă în mod normal. Starea de beţie incompletă determină doar o slăbire a capacităţii de autocontrol şi autodirijare a actelor de conduită. Beţia incompletă este susceptibilă, ! a rândul ei, de grade diferite, putând îmbrăca forma unei beţii uşoare sau, dimpotrivă, a unei beţii acute, vecine cu beţia completă. Alcoolul formează împreună cu tutunul şi cu marihuana categoria drogurilor de tranziţie, deoarece sunt cel mai des utilizate şi cele mai accesibile. 1 în limbajul de specialitate, substanţe psihotrope sunt substanţele care acţionează asupra creierului. 2

description

Alcoolism

Transcript of 25599728 Alcoolul Prezentare Generala Terminologie

ALCOOLUL - prezentare general - TERMINOLOGIEalcoolul este o substan lichid obinut prin fermentarea fructelor, legumelor sau grnelor. Este considerat a fi o substan psihotrop \un drog2 din categoria halucinogenelor.Cercetrile efectuate de specialiti arat c alcoolul poate avea un efect benefic asupra organismului dac este consumat n limite normale.Consumul frecvent i/sau excesiv de alcool poate determina toxicomania alcoolic3.beia este starea psihofizic anormal n care se gsete persoana din cauza efectelor pe care le au asupra organismului su i asupra facultilor sale mintale anumite substane excitante sau narcotice consumate de acea persoan sau introduse n corpul su.Cea mai frecvent form de beie este intoxicaia alcoolic sau etilic. Beia provocat de alcool este denumit beie cald, iar beia provocat de celelalte droguri (stupefiante) este denumit beie rece.Dup gradul de intoxicaie, se deosebete ntre 1.beia complet i 2.beia incomplet.1 .Beia complet se poate produce atunci cnd procesul de intoxicare a trecut de fazele incipiente, caracterizate prin excitabilitate i impulsivitate, ajungnd la paralizarea aproape complet a energiei fizice i a facultilor psihice, astfel nct persoana este lipsit de capacitatea de a nelege caracterul faptelor sale i de a fi stpn pe ele.2.Beia incomplet este beia la care procesul de intoxicare se afl n fazele incipiente, caracterizate printr-o excitabilitate i impulsivitate pe care acea persoan nu le prezint n mod normal. Starea de beie incomplet determin doar o slbire a capacitii de autocontrol i autodirijare a actelor de conduit. Beia incomplet este susceptibil, !a rndul ei, de grade diferite, putnd mbrca forma unei beii uoare sau, dimpotriv, a unei beii acute, vecine cu beia complet.

Alcoolul formeaz mpreun cu tutunul i cu marihuana categoria drogurilor de tranziie, deoarece sunt cel mai des utilizate i cele mai accesibile.1 n limbajul de specialitate, substane psihotrope sunt substanele care acioneaz asupra creierului.2Drogurile sunt definite n general ca fiind substanele care pot produce o stare de dependen fizic i/sau psihic i care pot genera toxicomanii. Drogurile sunt definite n legislaia romn (Legea 143/2000 privind combaterea traficului i consumului ilicit de droguri) ca fiind plantele i substanele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conpn asemenea plante sau substane. Folosirea abuziv i necontrolat a drogurilor poate crea dependen fizic i psihic sau tulburri grave ale activitii mentale i ale comportamentului, perturbndu-se ceea ce are mai de pre personalitatea uman: afectivitatea, inteligena, contiina i voina.

3Toxicomania este intoxicaia cronic voluntar, care duce la pierderea libertii de a se abine de la folosirea drogului. Toxicomanul este, potrivit legislaiei romne (Legea 143/2000 privind combaterea traficului i consumului ilicit de droguri), persoana care se afl n stare de dependen fizic i/sau psihic cauzat de consumul de droguri, constatat de una din unitile sanitare satbilite n acest sens de Ministerul Sntpi1 SCURT ISTORICAlcoolul a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri de ctre populaia Asiei i a Europei. Cele mai vechi dovezi asupra existenei sale au fost aduse de antropologi, care consider c descoperirea buturilor fermentate de ctre triburile de pstori i agricultori dateaz din epoca neolitic. Nu demult, n Danemarca, s-au descoperit ntr-un mormnt datnd din epoca de bronz 2 vase, unul umplut cu bere, altul cu o butur numit "met".Se apreciaz c efectele fermentaiei alcoolice au putut fi cunoscute de cnd oamenii au nvat s cultive cerealele, adic atunci cnd a nceput s apar agricultura. Aceasta a permis trecerea de la viaa nomad la cea sedentar i a avut loc, dup toate probabilitile, la sfritul neoliticului, marcnd astfel trecerea spre epoca modern.Cel mai vechi document care atest cunoaterea buturilor fermentate este "Monumentul Blan" aparinnd civilizaiei sumeriene i care reprezenta ofranda adus unei zeie. Se pare c buturile alcoolice erau deosebit de scumpe, din moment ce o femeie, productoare de alcool, a putut s-i construiasc din veniturile realizate un ora la 20 de km deprtare de Babilon i s se intituleze regin. n timpul desfurrii marilor srbtori la babilonieni, n cinstea zeului Marduk, alturi de preoi, singurii laici care aveau dreptul de a participa erau productorii de buturi alcoolice.Codul Hamurabi are, ntre cele 360 de paragrafe, cteva prevederi care instituiau msuri restrictive asupra consumului de bere.Epopeea lui Ghilgame, scris pe plci de crmid ars i datnd de acum 3000 de ani . Hr. -n perioada de trecere de la ornduirea primitiv la cea sclavagist-, atest C3 sumerienii, akkadienii, hitiii i alte popoare cunoteau buturile fermentate, i anume vinul i berea.Producia vinului a nceput i n Egiptul antic, egiptenii observnd c sucul de struguri se stric repede, dar c sucul fermentat (vinul) se pstreaz.n antichitatea greac, alcoolul avea valoare simbolic ritual, semnificnd bogia i virilitatea. n acelai timp, alturi de uleiul de msline, vinul constituia la greci o moned de schimb, dar i un minunat dar al lui Dionysos. Cultul zeului Dionysos ncepe o dat cu cultura viei de vie. Ritualurile dionisiace se confund cu misterele fermentaiei alcoolice. Vinul a nsemnat pentru cultul zeilor Mithra, Dionysos i Bacchus unirea cu divinitatea, nemurirea, calea pe care se ajunge spre fericirea venic.

n religia cretin, vinul, prin mprtanie, unete pe om cu divinitatea. El este folosit nc din vechime la oficierea Sfintei Liturghii. Biblia relateaz despre prima experien alcoolic acut a lui Noe. Se consider c originea cuvntului Noe ar proveni dintr-un termen vechi care nseamn "a consola". -Tracii i dacii au cunoscut, de asemenea, consumul de buturi alcoolice, n acest sens stnd mrturie scrierile lui Herodot.Alchimitii arabi au denumit produsul pe care-l obineau din distilarea vinului -"al-cohof- ceea ce etimologic nseamn "lucru subtil".n cursul Evului Mediu, n Europa, alcoolul era considerat ca medicament i se vindea n spierii. El a devenit important n societatea european i a nceput s fie produs pe scar mai larg i promovat de breasla de comerciani care aveau controlul produciei lui. n jurul anului 1300 a aprut o "industrie" a berii n Europa Central. n aceast perioad vinul a continuat s creasc n popularitate, aprnd multe sortimente, denumite dup locul de origine. Dei alcoolul a aprut iniial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior. Oamenii au nceput s ncerce diferitele tipuri de alcool, iar consumul de buturi alcoolice a devenit o parte din cultura european. Utilizarea lui a dus adesea la abuz. n jurul anului 1560, englezii au scos alcoolul din rndul medicamentelor.

CONCENTRAIA ALCOOLULUITria unei buturi alcoolice determin i efectele sale asupra organismului. "Tria" indic concentraia de alcool n butur. Coninutul de alcool se determin mprind la jumtate cifra triei. Cu ct este mai ridicat aceast cifr, cu att alcoolul este mai toxic. De exemplu, dac un wiskey are cifra 80, coninutul de alcool este de 40%.s berea fcut din cereale -conine 3-6% alcoolS vinul fcut din struguri -conine 10-14% alcools ginul, cognacul, romul i wiskeyul -conin, n general, 40-50% alcool din amestec fermentat de cereale i fructeNIVELUL DE ALCOOL N SNGENivelul de alcool n snge reprezint cantitatea de alcool transportat de snge la creier, determinnd gradul de intoxicare:s un nivel de 0,01-0,02% -nu are un efect prea mare asupra organismuluis un nivel de 0,10-0,15% "-cauzeaz simptome mai grave, printre caredeteriorarea vederii, a auzului, a deprinderilor motorii; la acest nivel, estefoarte periculos pentru oferi s conduc maina s un nivel de 0,20% -indic semne clare de beie: dificultatea de a vorbi, de amerges concentraiile de peste 0,40% -duc la stare de com s concentraiile de 0,60-0,70% -cauzeaz moarteaZ In Romnia, limita legal a mbibaiei alcoolice este pentru conductorii de vehicule cu traciune mecanic de cel mult 1 %o, iar pentru navigatori de cel mult 2%o.ACIUNEA ALCOOLULUI ASUPRA SISTEMULUI NERVOS CENTRALAlcoolul are o aciune narcotic asupra sistemului nervos i, ca orice substan cu astfel de aciune, determin fie o aciune excitatorie, fie una inhibitorie, In funcie de:s doz -S rapiditatea cu care este administrat ^s vrsts reactivitatea general a organismuluis reactivitatea substratului morfo-funcional cerebral (n particular)Aciunea de excitaie, ca i cea de inhibiie, se instaleaz i se desfoar fazic. Aciunea alcoolului asupra organismului i n particular asupra creierului se explic prin faptul c el este o substan hidrosolubil i n acelai timp liposolubil i, avnd aceste proprieti, trece cu uurin bariera hemato-encefalic i membranele celulare.Alcoolul, contrar falsei opinii dup care ar fi o substan alimentar, este, dimpotriv, o substan toxic, care pentru a fi metabolizat cere din partea organismului un consum important de energie i de substane cu rol plastic n procesele de troficitate (nutriie) i de respiraie celular a organismului i deci i asupra troficitii i respiraiei cerebrale normale.S-a considerat c primele i cele mai afectate structuri cerebrale la influena aciunii toxice a alcoolului asupra creierului ar fi cortexul cerebral, argumentndu-se c acesta este cel mai sensibil la orice aciune a unui factor nociv, fie acesta predominant de origine extern (exogen) sau intern (endogen). S-a remarcat, totui, c alcoolul acioneaz primordial asupra structurilor diencefalice i ndeosebi asupra hipotalamusului, adic tocmai asupra acelor formaiuni cerebrale care controleaz reglarea funciilor vitale ale organismului (de aceea, diencefalul mai este denumit i creierul vegetativ). Aciunea alcoolului asupra diencefalului explic tulburrile vegetative care apar la administrarea unor doze moderate de alcool, perturbri care pot antrena tot cortegiul de tulburri neuro-endocrino-metabolic-umorale i moleculare. S-a remarcat, de asemenea, c la doze mai crescute de alcool acesta vareaciona evident asupra reactivitii corticale i n particular asupra zonelor posterioare i anterioare frontale.Fiecare subiect n parte are modul su unic de a reaciona n raport cu alcooluli de aceea problematica alcoolului i n particular cea a consumului cronic i abuziv de alcool (alcoolismul) este att de complex. FAZELE INTOXICAIEI CU ALCOOLI.STADIUL DE EXCITAIE sau DE DEZINHIBIIE PSIHOMOTORIECorespunde unei alcoolemii ntre 0,5-1,5 g %o.Se manifest prin scderea proceselor inhibitorii cerebrale i creterea tonusului excitabilitii creierului, att a celei psiho-ideo-afective, ct i a celei motorii. Subiectul devine exuberant, se simte fericit, limbajul i gestica sunt mai puin controlate, adopt atitudini de familiaritate, renun la convenienele sociale. Acest comportament depinde i de structura temperamental-caracterial anterioar, de nivelul su de integrare ideo-afectiv, de educaia sa, de structura armonic sau dizarmonic a personalitii, de nivelul i calitatea subiecilor am anturajul n care se afl. Astfel, subiectul poate afia o atitudine exploziv-impulsiv, melancolic sau confuz.II.STADIUL HIPNOID-EBRIOS sau MEDICO-JUDICIARCorespunde unei alcoolemii ntre 1-2 g %o.Se manifest prin perturbarea funcionalitii cerebrale n ansamblul su, a activitii psihomotorii i a sensibilitii. Micrile devin nu numai nesigure, ci i imprevizibile; atenia voluntar i cea spontan devin imprecise. Procesele de gndire, ca i expresia lor n limbaj, devin incoerente i neinteligibile. n ceea ce privete afectivitatea, pot apare stri variate, de la euforie tmp, absurd, primitiv, de spe joas, pn la izbucniri i dezlnuiri emoionale de mare intensitate i de scurt durat n timp, mpinse la extrem, spre ura omucidar (de aici i denumirea stadiului).III.STADIUL PARALITIC sau COMATOSCorespunde unei alcoolemii ntre 2-3 g %o.Se manifest printr-o anestezie cerebral destul de profund, prin tulburri accentuate psihomotorii, senzoriale, vegetative, endocrine, subiectul nefiind capabil n aceast faz de acte negative, cu implicaii medico-judiciare. Reflexele condiionate sunt abolite, iar limbajul nu este inteligibil. Accentuarea narcotizrii cerebrale duce evolutiv la instalarea unui somn profund, subiectul adormind n locul n care se afl, indiferent de condiiile de mediu social i natural.IV.STADIUL DE INTOXICAIE ALCOOLIC ACUT (STADIUL COMATOS sau COMAALCOOLIC)Corespunde unei alcoolemii ntre 4-5 g %o.Se caracterizeaz printr-o relaxare muscular complet. Se produce o epuizare a tuturor echipamentelor enzimatice care intervin n procesul de metabolizare a alcoolului, mpiedicnd transformarea acestuia pn la bioxid de carbon i ap. Pupilele pot fi dilatate sau contractate. Pulsul este rapid, iar n cazurile grave -slab. Vrsturile apar frecvent i pot determina fenomene de asfixie. Coma alcoolic evolueaz de obicei cu scderea temperaturii corpului. Pot apare crize de epilepsie. Durata comei este variabil, evoluia sa depinznd de gradul ei de profunzime.La persoanele sensibile la alcool (de exemplu, bolnavii epileptici, oligofrenii, bolnavii cu tumori cerebrale,diabetici, hipertensivi, hipotensivi, persoanele care au suferit traumatisme cranio-cerebrale) sau la cele care au ingerat o dat cu alcoolul i medicamente cu aciune deprimant asupra sistemului nervos central, subcoma sau coma se poate instala rapid, fr apariia semnelor de excitaie sau aceste semne pot trece neobservate.letalitatea, n general, se produce cnd alcoolemia este ntre 5-8 g %o, prin mai multe complicaii: edem pulmonar acut, stop cardiac sau respirator, obstrucie traheo-bronic., Letalitatea reprezint 5% din totalitatea cazurilor de com. DEPENDENA ALCOOLIC DEPENDENA ALCOOLICAlcoolismul desemneaz o stare patologic (anormal). Nu este alcoolic cel care consum alcool, ci alcoolic este acel subiect care prezint semne clinice de alcoolism i conduit biologic, psihologic i social alcoolic, fie c acest consum a fost cronic (de durat) sau nu, excesiv sau nu.Prin urmare, alcoolismul presupune o dependen patologic fizic i psihic fa de alcool.Fazele instalrii dependenei alcoolice:s I. faza pur simptomatic, cu 2 stadii:1. alinarea este ocazional cutat n butur, apoi aceast cutare devineconstant (de la mai multe luni pn la 2 ani)2. bolnavul uzeaz de alcool ca de un drog -el bea pe furi i evit abordareaacestui subiect ( de la 6 luni la 4-5 ani) ^ o /o , /^e> % aWs II. faza crucial -persoana pierde controluf asupra cantitii de alcool consumate, apar idile de grandoare, agresivitatea pronunat, remucrile persistente, renunarea la prieteni i la serviciu, pierde orice interes pentru ceea ce-i este exterior, se comptimete ntr-o manier marcat pe el nsui, dorete s fug, diminuarea pulsiunilor sexuale antreneaz gelozia alcoolic, consum alcool i dimineaas III. beiile prelungite -au loc degradarea pronunat a sentimentelor morale i scderea facultilor intelectuale cu posibilitatea apariiei psihozelor alcoolice (la numai 10% dintre alcoolici), alcoolicul bea cu indivizi de un nivel social inferior nivelului su, fricile nedefinite i tremurturile capt un caracter persistent, consumul de alcool devine obsesiv; la peste 60% dintre aceti bolnavi apare un fel de religiozitate, alcoolicul recunoscndu-se nvins -din acest moment el devine spontan accesibil tratamentuluiALCOOLISMUL PREDOMINANT PRIMAREste acea stare de dependen alcoolic ce se instaleaz la consumatorii cronici de alcool i care nu prezint n antecedentele lor personale o boal psihic prin care s se poat explica tendina acestor persoane de a ingera alcoolul.ALCOOLISMUL PREDOMINANT SECUNDARAlcoolismul sau consumul excesiv de buturi aloolice are, n acest caz, un caracter simptomatic, fiind deci expresia unei boli mintale, latente sau manifeste.BEIILE ANORMALE (PATOLOGICE)Constau n tulburri neuro-psihice latente, 1 .preexistente, stimulate de consumul de alcool n cantitate mic sau 2. declanate de acest consum. Se manifest sub mai multe forme: s beia de tip diencefalic ^ beia excito-motorie (mania alcoolic) s beia halucinatorie ^ beia crepuscular (confuziv-oniroid) ^ beia convulsiv sau epileptoid EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOLEfecte fizice:s pierderi de echilibrus riscul deteriorrii auzului i a vederii, a gustului, mirosului i pipituluis disfunctionalitti la nivelul reflexelorS disfuncionaliti la nivelul coordonrii motoriis tulburri respiratorii i cardiaces riscul afectrii esuturilor care protejeaz stomacul, intestinele i laringele, risc de ulcer, gastrit, cancer la laringes riscul bolilor de ficat i pancreas f\n special ciroza, respectiv pancreatita)S pierderea cunotineiS com (n urma consumului unor cantiti mari)S moarte (n urma consumului unor cantiti mari)Efecte psihice:S reducerea inhibiieiS stare de relaxares logoree/ scderea raiuniis pierderea autocontroluluis fluctuanta emoiilor (temeri, furie, bucurie)S confuzias dezorientareaS amplificarea emoiilors tulburrile mintale psihotice tulburrile psihice se manifest, n general, prin tulburarea proceselor de atenie spontan i ndeosebi voluntar, a memoriei de fixare i de evocare, cu false recunoateri, scderea pn la dispariie a sentimentelor superioare moral-sociale, limitare intelectual progresiv prin srcirea fondului mintal, imprecizia gndirii, cu deficit de productivitate i greeli de logic elementar prin pierderea fluiditii disponibilitilor discursului, pierderea discernmntului i sugesibilitate crescut. ^ ^c,Specialitii n domeniu arat c tulburrile mintale psihotice provocate de alcoolismul cronic se mpart n subacute, acute i cronice.Delirul alcoolic subacut apare, de obicei, la etilicii cronici care reprezint semnele clinice ale intoxicaiei alcoolice latente: tremurturi, transpiraii nocturne, crampe, semne de insuficien hepatic, insomnii, scderea memoriei (ndeosebi a celei de fixare). Perioada ia care apare este variabil, apreciindu-se, n general, c se manifest dup o lung perioad de consum nentrerupt de alcool; dup cele mai multe statistici, cazurile apar n medie dup 1-15 ani (de la 10 luni pn la 40 de ani de consum alcoolic) la 73% din bolnavii care au consumat buturi alcoolice distilate i la 27% din cei care au consumat buturi alcoolice fermentate (vin, bere etc). Declanarea acestui tip de delir este favorizat de: infecii banale, grip, pneumonie, intoxicaii medicamentoase, intervenii chirurgicale, traumatisme craniene, crize epileptice, leziuni hepatice, afeciuni gastrice, insuficiena aparatului circulator. Delirul produce halucinaii vizuale, auditive i ale sensibilitii generale. Bolnavul are credina ferm c delirul su halucinator corespunde realitii, delir pe care-l recunoate ca fals doar n perioadele de revenire a luciditii contiinei. n unele cazuri, delirul se prelungete; pot persista i veritabile tablouri halucinatorii, ndeosebi nocturne, sau care apar i ziua n condiii de obscuritate. Boala se caracterizeaz prin participarea activ intens a bolnavului la scenariul delirului su. Accesele halucinatorii pot dura cteva ore. Evoluia acestui tip de delir este, de obicei, favorabil, dar poate evolua i spre un delir alcoolic acut.Delirul alcoolic acut (delirium tremens) debuteaz n jurul vrstei de 40 de ani, cu extremele cuprinse ntre grupele de vrst de 23 i de 76 de ani. Cunoate mai multe forme: delir complex vizual, delir vizual cu coninut fantastic, delir fr delir, delir abortiv (cu halucinaii i iluzii microscopice), delir sistematizat, delir cu halucinaii auditive. Formele atipice de delirum tremens sunt: delirul cu coninut fantastic sau oneroid (de vis), delirul profesional, delirul murmurat sau mormit, delirul cu variant mortal.Alte maladii mintale provocate de alcoolismul cronic sunt:-Delirul halucnator (Kraepelin)Are o frecven mult mai mic dect delirium tremens (15-20%). Bolnavul nu mai pstreaz atitudinea critic i are convingerea ferm n realitatea i veridicitatea fenomenelor "percepute".-Paranoia alcoolic sau delirul de gelozie alcoolicAre dou variante: o prim variant se raporteaz la dezvoltarea delirului prin asocierea consumului abuziv i cronic de buturi alcoolice cu o serie de factori -faptul c n trecut un so a fost infidel, impotena acestuia, stressurile situaionale etc; o a doua variant se raporteaz la cazurile n care consumul de alcool a determinat modificri ale personalitii, delirul fiind alimentat de halucinaii i vise.-Psihoza polinevritic sau boala KorsakovPoate avea o evoluie rapid, de cteva zile, sptmni sau luni, cu instalarea unor tulburri motorii paralitice, tulburri musculare i senzitive. Se manifest prin alterarea profund a memoriei de fixare - care antreneaz dezorientarea n timp i spaiu, prin confabulaie incontient -care ia locul amintirilor reale, prin false recunoateri i paramnezii diverse. Bolnavul uit foarte repede ce a vrut s fac, nu are contiina bolii sale, este indiferent n general sau, dimpotriv, este euforic sau chiar jovial i este foarte sugestibil. Boala se caracterizeaz printr-o dezintegrare i dezorganizare cronologic a gndirii. Ideile delirante sunt mai puin frecvente.-Demena alcoolic simpl Este rezultatul unei evoluii lente, dar n general ireversibile n ceea ce privete leziunile anatomo-patologice i psihice. Se manifest prin deteriorarea intelectual progresiv, imprecizia proceselor de gndire, tulburrile de judecat, atenie i memorie i slbirea sentimentelor moral-sociale, cu manifestri delictuale. Se mai manifest i prin apatio, irascibilitate absurd i nemotivat, onirism sau turbulen nocturn, fabulare absurd, n alte cazuri -mutism sau srcie verbal, cu incoerena discursului.SEMNALELE CARE AVERTIZEAZ PREZENA ALCOOLISMULUIPersoana n cauz:s consum frecvent alcool pentru a face fa problemelor zilnice S ascunde alcooluls evit responsabilitile casnice sau pe cele de la serviciu s devine furios, ntristat sau iritat dup ce a buts se simte vinovat sau deprimat din cauza comportamentului su cnd bea / provoac certuri n familie, din cauza buturii s afecteaz comportamentul celor apropiai s are un respect sczut fa de sines nu-i respect promisiunile de a se lsa de but sau de a bea mai puin / are pierderi de memorie (nu-i amintete ce s-a ntmplat cnd a but) S se scuz c nu se poate abine s beaS solicit membrilor familiei s-l scuze la serviciu cnd a but, pe motiv c e bolnav s i nvinuiete pe membrii familiei pentru faptul c bea (de exemplu, pe motiv c unul din ei a rmas fr serviciu)REALITI DESPRE CONSUMUL DE ALCOOL:s alcoolul este astzi problema nr. 1 n ceea ce privete consumul de droguri ^ paradoxal, majoritatea alcoolicilor (70%) sunt cstorii, au serviciu iresponsabiliti familiale; muli dintre ei sunt profesioniti cu un grad naltde pregtire ^ se estimeaz c n rile occidentale, aproximativ pn la fiecare 25 de cenidin fiecare dolar cheltuit pentru probleme de sntate sunt alocaiproblemelor cauzate de consumul de alcools alcoolul este o surs concentrat de calorii; cu toate acestea, el furnizeazpuin energie s alcoolul nu este digerat; el este absorbit n snge, o parte prin stomac i oparte prin intestinul subire ^ mncarea poate ncetini absorbia alcoolului n snge cu aproape 50%;mncrurile mai grase l pot proteja pe cel care bea de intoxicarea rapid s persoanele cu o greutate corporal mai mare vor putea suporta mai uorefectele alcoolului dect persoanele cu greutate mai mic s este fals mitul dup care amestecul de buturi are un grad mai mare detrie; coninutul conteaz ^ alcoolismul nu este un semn de slbiciune moral; este important s seelimine aceast idee pentru a nltura sentimentul de condamnare moralcare i mpiedic pe muli butori s caute sprijin; alcoolismul este o boalcare poate fi tratat cu succes ' chiar i oamenii normali din punct de vedere emotiv au probleme legate dealcool ^ dac un membru al familiei consum alcool, acest fapt crete semnificativriscul de alcoolism pentru ali membri ai familiei s tinerii pot deveni dependeni de alcool mai repede dect adulii s alcoolul este mai periculos pentru tineri, deoarece acetia prezint o greutatecorporal mai sczut i un ficat mai mic dect adulii ^ persoanele alcoolice risc adesea s fac cancer la limb, la gur, lalaringe, la ficat etc. Alte boli de care sufer alcoolicii sunt: ciroza, gastrita,ulcerul i pancreatita S efectele primare ale alcoolului sunt asupra sistemului nervos central iasupra creierului; s-a demonstrat c un consum frecvent i excesiv dealcool cauzeaz deteriorri ireversibile' majoritatea alcoolicilor neag faptul c au aceast problem s alcoolicul are nevoie de sprijin, dar trebuie s ia singur decizia de a nu maibea s n ultimii ani, numrul de crime comise la noi n ar din cauza consumuluide alcool a crescut ^ segmentul de populaie de peste 30 de ani afectat de alcoolism este multmai mare la noi n ar dect n alte state europene s n Romnia, populaia i n special tinerii nu sunt informai suficient asuprapericolului consumului de alcool i de alte droguri ^ campaniile antialcool i antidrog i adulii adopt un mod greit deadresare, paternalo-patetict SITUAIA DRAMATICA DIN ROMNIARaportul European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) privind consumul de droguri i alcool la adolescenii din Romnia, n urma unui studiu efectuat pe un eantion reprezentativ de elevi romni pn n 16 ani, a pus n eviden urmtoarele date:s 86% din elevii pn n 16 ani au consumat buturi alcooliceS 43% s-au aflat cel puin o dat n stare de ebrietateS 57% au fumatS 40% au avut probleme de natur juridic cu poliiaS principalele droguri utilizate de tineri sunt tranchilizantele, sedativele n combinaie cu alcoolul, marihuana, haiul i heroina, iar locurile principale de procurare a acestora sunt discotecile, barurile i colile8S numrul elevilor care consum droguri sau alcool este mai mare dect numrul studenilor consumatoriSe ntrevede, n aceste condiii, necesitatea existenei unui nou tip de educat'*,, EDUCAIA ANTIDROG, care include educaia antialcool.Este necesar demararea de urgen a campaniilor antialcool n coli i mass-media i sensibilizarea oricror instituii care ar putea contribui eficient la prevenirea acestui fenomen.* PRINCIPALELE ASPECTE ALE CONSUMULUI DE ALCOOLPot fi reunite n 3 categorii: biologice, psihologice i sociale, considerate simultan i raportate ireductibil la particularitile temperamental-caracteriale ale fiecrei persoane n parte, precum i la ansamblul condiiilor socio-culturale, ale mediului n care aceasta triete.>*. 1. Aspectele biologice ale conduitei toxicomanice se raporteaz la : obinuin, abuz, intoxicaie, toleran, dependen, abstinen.Dependena fizic este necesitatea organic a toxicomanului de a bea.Tolerana apare atunci cnd organismul se obinuiete cu prezena unei anumite substane i se adapteaz la aceasta. Alcoolismul este o boal n care o persoan continu s consume alcool, chiar i atunci cnd butura i creeaz probleme n via. Organismul unui alcoolic se schimb n aa fel nct nu mai poate funciona fr alcool.